Всички категории

8-те Най-Добри Акумулатори 2019-2023

Денят, в който няма да можете да запалите заради паднал акумулатор не е най-удачният момент да търсите нов. За съжаление обаче, повечето хора процедират точно така.


Средната издръжливост на повечето автомобилни акумулатори е между четири и пет години. Разбира се, това зависи от начина на използване и поддръжката. Най-новите и съвременни акумулатори изискват минимална поддръжка.

Ако ви трябва нов акумулатор, нека ви представим някои от най-важните неща, които трябва да знаете преди покупката.

Видове акумулатори

Автомобилните акумулатори се предлагат в два основни вида – необслужваеми оловно-киселинни, които са по-често срещани и с абсорбираща стъклена подложка.

Оловно-киселинни (обикновени) акумулатори

Преди тези акумулатори изискваха доливане на дестилирана вода в електролитния разтвор, който е източникът на захранването. По-съвременните акумулатори от този тип са необслужваеми и нямат нужда от доливане.

Те задържат водата в себе си до края на жизнения си цикъл, съответно нямат капачки за отвъртане.

Оловно-киселинните акумулатори обикновено са много по-евтини от тези с абсорбираща стъклена подложка. Въпреки това те на задържат заряда за толкова дълго и не работят добре при силно разреждане.

Акумулатори с абсорбираща стъклена подложка (AGM)Тези акумулатори са направени така, че да издържат много повече на постоянно разреждане и цикли на презареждане. Те се превръщат в стандарт за повечето нови автомобили със съвременни функции като старт-стоп система, допълнителна електроника, екстри за по-голям комфорт и дори портове за зареждане на друга техника като смартфони – всичко това изисква допълнително захранване.

Но AGM акумулаторите могат да струват между 40 и 100 процента повече от един обикновен акумулатор от висок клас.

Обмислете покупката на такъв акумулатор ако не използвате автомобила си често и се притеснявате от разреждане. AGM акумулаторите издържат и на дълбоко разреждане и зарядът се възстановява напълно и по-лесно.

Размери

Най-лесният начин да намерите правилният размер акумулатор за своя автомобил е следния: Просто проверете с какви размери е старият.

Повечето автомобилни акумулатори се намират под предния капак, но при някои марки могат да бъдат и в отделение в багажника. Ако не знаете къде точно се намира акумулаторът на вашия автомобил, можете да прочетете ръководството за употреба или да потърсите в интернет.

Вземете следните мерки на стария акумулатор – височина, ширина и дължина.

Също така е по-добре да погледнете ампер/часовете на стария акумулатор (отбелязани са с Ah).   Често може да се сложи по-силен акумулатор със същите размери като на стария – просто се уверете, че ще пасне и разбира се, че ще ви свърши по-добра работа.

Не е препоръчително да слагате по-малък акумулатор на мястото на стария защото може да имате проблеми с токовете по автомобила.

Какво представляват ампер/часовете и пиковият ампераж?


Ампер/часовете показват колко е силен акумулаторът в идеални условия и с пълен заряд.

Чрез тях знаете точно колко ампера може да даде акумулаторът за един час когато е напълно зареден.

Пиковият ампераж пък показва колко ампера максимум може да даде акумулаторът за кратък период от време и при високо натоварване.

Какъв е очакваният жизнен цикъл на един акумулатор?

Обикновено ако си купите качествен акумулатор, жизненият му цикъл е около пет години. Разбира се, има и акумулатори, които могат да издържат до десет години.

Най-важното нещо за удължаване живота на акумулатора е да не се разрежда прекалено много.

Особено ако живеете на по-студено място. Само една нощ с нисък заряд на ниска температура може да изтощи напълно акумулатора.

Също така много евтини акумулатори имат живот от около две години. Ако сметнете – пет евтини акумулатора с общ живот от десет години ще ви излязат доста по-скъпо от един или два качествени с живот между пет и десет години всеки.

Добре е при смяна на акумулатор да рециклирате стария.

Какво да вземете предвид преди покупката

Дата на производство

Добре е да се уверите, че избраният акумулатор е произведен наскоро като проверите кода на етикета – на него обикновено пише месеца и годината на производство.

Най-добре е да не купувате акумулатор, който е произведен преди повече от шест месеца.

Гаранция

Различните производители предлагат различна гаранция за своите акумулатори. Избирането на акумулатор с по-дълга гаранция и безплатна замяна при нужда може да ви спести доста пари и главоболия при евентуални проблеми.

Дългата гаранция се смята и за знак за по-високо качество.

Проверете стария си акумулаторАко сте решили да смените стария акумулатор, преди окончателната покупка на нов ви съветваме да го проверите.  Понякога може да се окаже, че старият акумулатор е напълно изправен – просто може да се нуждае от презареждане или обслужване.

Ако случаят е такъв – можете да си спестите разходите от покупката на нов акумулатор на този етап.

Потребителски мнения

Ако избирате акумулатор онлайн би било добра идея да прочетете потребителски мнения. Обикновено ги оставят хора, които са имали или в момента използват конкретния продукт. Като всеки продукт на пазара – ще има положителни и отрицателни мнения.

Прочетете всичко – така ще знаете какво можете да очаквате от избрания акумулатор и ще прецените дали да купите именно него.

Поддръжка

Това е още един фактор, който трябва да вземете предвид при избора на акумулатор. Някои модели могат да изискват редовна поддръжка, докато други пък са напълно необслужваеми и такава не е необходима.

При втория вариант няма да ви се налага изобщо да карате акумулатора за манипулации или самите вие да се занимавате с поддръжката му.

Мощност

Мощността на акумулатора трябва да отговаря на изискванията за мощност на автомобила.  Добре е също така да вземете модел с по-голяма мощност, за да имате в резерв.

Грижи за акумулатора и свързаните с него автомобилни части

Ремък и генераторAко чуете свирене от ремъка – това е сигурен признак, че генераторът е заседнал в режим с най-малко охлаждане и най-много ток.

Излишните обороти от двигателя ронят ремъка. В подобна ситуация алтернаторът (динамото) трябва да се разтовари или ремъкът да се натегне възможно най-скоро – в противен случай генераторът ще изгори. При повечето автомобили рискът това да се случи е минимален, тъй като оборотите са променливи и съответно свиренето не е постоянно.

Все пак трябва да се вземат мерки, за да нямате проблеми с тока и акумулатора в бъдеще.

Генераторът трябва да се пази чист от масло и кал. Маслото гарантирано ще унищожи четките, а калта пък пречи на охлаждането, а той си нагрява така или иначе.

Друго важно нещо е периодично да се проверява напрежението в генератора. Ако има отклонения в него – трябва да се оправи моментално.

Поддръжка

Ако акумулаторът е с течен електролит трябва да се следи нивото му – препоръчително е да е поне веднъж на шест месеца, като може и по-често.

Когато нивото на електролита е ниско се долива дестилирана (дейонизирана) вода.

В случай че забележите, че нивото на електролита спада често (доливате вода на всеки три месеца или дори по-често) – това е признак, че нещо с акумулатора не е наред и или напрежението е прекалено високо или самият акумулатор дефектира.

Ако нивото на електролита е спаднало до нивото на електродите или по-долу, дори и да е само в една от клетките, можете да го изхвърлите и директно да си потърсите нов.

Това е признак, че ще имате проблеми с него и вероятността да останете без ток в даден момент в близко бъдеще е изключително голяма.

Запомнете, че акумулаторът никога не се откача докато автомобилът работи. В подобна ситуация самият акумулатор няма да се повреди, но електрониката по автомобила – това вече е на късмет.

Акумулаторът се откача внимателно само при изгасен и студен автомобил.

Относно съхраняването на акумулаторът – ако е нов и добре зареден, можете да го държите някъде до шест месеца преди да се разреди достатъчно, че да трябва да го презаредите.

В случай че се налага дълго съхраняване – по-добрият вариант е да го преотстъпите на някого и да се ползва, така шансовете да не дефектира са много по-големи отколкото ако не се използва.

Най-добрите акумулатори

В случай, че все още се чудите акумулатор на коя марка и какъв модел да изберете, нека ви представим някои от най-добрите модели на пазара.

Прочетете характеристиките на всеки от тях, за да откриете подходящия за вашия автомобил… и бъдете сигурни, че който и да изберете – няма да съжалявате.

1. Акумулатор VARTA Silver Dynamic AGM


Този модел е с ампераж от 95 ампер/часа, а стартовият ток е 850 ампера.

Напрежението е стандартно за автомобил – 12 волта. Акумулаторът е напълно необслужваем и е с десен плюс. Размерите са 353х175х190 милиметра съответно за дължина, ширина и височина.
Купи сега

2. Акумулатор ACDelco 100Ah, 780A


Акумулаторът е с ампераж от 100 ампер/часа, а стартовият ток е 780 ампера. Напрежението е 12 волта. Плюсът е разположен от дясната страна.

Моделът е с гаранция от три години и устойчив на изтичане дизайн. Необслужваем е и с подсилена кутия. Използваните киселина и олово предлагат оптимални характеристики за студен старт и резервен капацитет.

Размерите са 353х175х190 милиметра съответно за дължина, ширина и височина.
Купи сега

3. Акумулатор BOSCH ASIA SILVER S4


Амперажът на акумулатора е 45 ампер/часа, а стартовият ток е 330 ампера.

Напрежението е 12 волта. Моделът е напълно необслужваем. Няма риск от изтичане на киселина. Качеството е първокласно. Лесен монтаж и лесно транспортиране благодарение на вградените дръжки.

Размерите са 238х129х227 милиметра за дължина, ширина и височина.
Купи сега

4. Акумулатор SOLITE 80AH 700A L+


Моделът е с ампераж от 80 ампер/часа и стартов ток от 700 ампера. Напрежението е стандартно – 12 волта. Плюсът се намира от лявата страна.

Марката е известна с качествените си акумулатори, които са в широка гама и различен клас.

Дължината на конкретния модел е 310 милиметра, ширината 170 милиметра и височина – 170 милиметра.
Купи сега

5. Акумулатор JENOX GOLD 105 Ah


Акумулаторът е от висок клас – необслужваем с минимални нива на саморазряд. Предназначен е за автомобили, които изискват висок стартов ток.

Моделът е напълно необслужваем. Амперажът му е 105 ампер/часа, а стартовият ток 900 ампера. Напрежението е 12 волта, а плюсът се намира от дясната страна.

Размерите на акумулатора са 352х175х190 милиметра съответно за дължина, ширина и височина.
Купи сега

6. Акумулатор FIRESTORM 100 AH, 850A


Стартерен акумулатор с технология, чрез която се постига надеждност и не е необходимо обслужване.

Повишена устойчивост на вътрешната конструкция, централна система за отвеждане на газове, индикатор за заряд, защита от повреди и инциденти и намален ефект на саморазряд.

Моделът е с ампераж от 100 ампер/часа и стартов ток от 850 ампера. Напрежението е 12 волта.

Плюсът се намира от дясната страна. Размерите на модела са 353х175х190 милиметра за дължина, ширина и височина.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Акумулатор EXIDE Premium 85AH 800A


Марката проектира съвременни акумулатори, които да отговарят на най-новите автомобилни стандарти. Моделът има повече оловни плочи в клетките и заради това стартовият ток е с увеличен капацитет. Акумулаторът е необслужваем с вграден филтър против възпламеняване.

Защитен е от вибрации и протичане. Капацитетът е 85 ампер/часа, а стартовият ток е 800 ампера. Плюсът се намира от дясната страна.

Размерите на модела са 315х175х175 милиметра за дължина, ширина и височина. Теглото е 19.8 килограма.
Купи сега

8. Акумулатор BANNER 60AH 480A


Този модел е с 60 ампер/часа ампераж и стартов ток от 480 ампера. Напрежението му е 12 волта. Плюсът е разположен от дясната страна.

Гаранционен срок от 24 месеца. Акумулаторът е на изгодна цена, здрав и с доказано качество. Оптимизиран за всякакви видове превозни средства. Моделът е напълно необслужваем.
Купи сега

Заключение

Избирането на правилния автомобилен акумулатор не е сред най-лесните задачи. Надяваме се, че това ръководство ви е било полезно и ще ви помогне да намерите подходящ акумулатор.

Особено важно е да разберете, че висококачествените акумулатори са по-добрият вариант от евтините – издържат много по-дълго време и ще ви спестят пари в дългосрочен план.

Затова най-добре никога не купувайте евтини акумулатори, дори и за момента това да ви се струва по-разумният вариант.

Рейтинг
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!