Всички категории

16-те Най-Добри Аромати За Всеки Дом

Древните римляни са казали “Моят дом е моята крепост!” и това не е никак случайно.

Домът е мястото, което ни “приютява” и “обгръща” винаги – и когато сме енергични и щастливи, и когато денят е бил тежък и стресиращ за нас и имаме нужда от просто глътка спокойствие.

Доказано е, че колкото и да обичаме пътешествията, новостите и промените, по душа всички хора дълбоко в себе си сме домошари. С други думи, у дома се чувстваме най-добре, най-сигурни, най-защитени и най-уединени. Именно затова е и толкова важно да направим своя дом най-пълноценното кътче в нашия живот.

Aроматът на един дом е от ключово значение за настроенията, емоциите и начина на живот в него!

Това означава, че трябва да се отделя специално внимание, когато става въпрос за организиране на уханията в нашата крепост. Но нека бъдем честни – тази стъпка е често пренебрегвана.

Уви, според много източни практики, включително и Фън Шуй, ароматизирането на дома е една от първите и най-важни стъпки в изграждането на хармоничния дом.

Това определено не ни изненадва. Обонянието е едно от най-чувствителните сетива и влияе директно върху нас, начина ни на живот, енергията, действията и поведението ни.

Как да ароматизирате дома си най-добре?

Правилното ароматизиране на дома може да се постигне по няколко начина – чрез естествени източници, чрез ароматни свещи, чрез арома пръчици, чрез спрейове и чрез етерични масла.

Естествено ароматизиране

Ароматизирането чрез естествени източници включва аранжиране на цветя, кори от плодове, изсушени листа и т.н. в дома. Това аранжиране им позволява да отдават своето ухание пълноценно в заобикалящата ви среда. Натурално, свежо, уютно!

Този начин на ароматизиране определено е много интересен и специален, но за съжаление е доста краткотраен и изисква постоянно да подменяте естествените източници. Това, пък, само по себе си е доста ангажиращо…

Ароматни свещи

Ароматизирането чрез свещи е класически и много популярен вариант, особено през студените месеци. Свещите биват най-разнообразни, а уханието, което предават на обстановката, е някак плътно и дълбоко.

Свещите са траен и естетически красив вариант. Ако заложите на наистина качествен продукт, можете да бъдете сигурни, че ще ви служи пълноценно и вярно дълго време.

Сред негативите, обаче, няма как да не откроим факта, че свещите са може би най-опасният начин за ароматизиране, вземайки предвид това, че все пак действат с пламък. Това, пък, ги прави приложими само, когато сте си у дома и имате наблюдение върху тях – неособено практично, ако искате константно наситен аромат в дома ви.

Арома пръчици

Ароматизирането на дома с арома пръчици е много фин, сравнително бюджетен и наистина интериорно красив вариант, който неслучайно набира изключителна популярност през последните години.

Съществуват два вида пръчици – дифузерни и с пушек. Първите действат като самите пръчици се потапят в ароматна течност, която се напоява в тях и постепенно се отделя във въздуха. При вторите, пък, самите пръчици, вече напоени, се палят, а димът, който се отделя от тях, ароматизира помещението.

Този начин на ароматизиране на дома е изключително удобен. При него, обаче, особено ако не подберете наистина висококачествен продукт, уханието не е особено обхватно, наситено, концетрирано и трайно. С други думи, този тип предложения са страхотен вариант, но по-скоро за по-малки помещения.

Спрей-ароматизатори

Ароматизирането на дома чрез спрей е също изключително популярен и предпочитан вариант. Съществуват и специални устройства, предназначени за разпръскване на спрея през определени периоди, така че уханието в дома да е постоянно и равномерно.

Определено спрей-ароматизаторите са най-наситения вариант, подходящ за най-обширни пространства. Негативното при тях, обаче, е че повечето ухания са твърде концентрирани и на моменти твърде изкуствени, а това може да не е по вкуса на всеки.

Етерични масла

И последният, но не по важност и популярност начин да ароматизирате дома си пълноценно, са етеричните масла. Те са концентрирани и наситени, а техните изпарения могат да придадат на дома ви страхотни ухания.

Тук ключова роля заемат и популярните през последните години ароматни дифузери. Първоначално приспособени за целите на ароматерапията, тези компактни, но отличителни уреди, работят чрез впръскване на облак изпарения от вода и етерични масла в пространството около вас – нещо, което значително подобрява качеството на въздуха в дома ви и фино го ароматизира.

Ароматните дифузери и ароматизирането на дома с етерични масла, като цяло, са удобен и практичен вариант за всеки дом. Важно е да отбележим, обаче, че уханието от тях се “наслоява” в пространството, т.е. не трябва да очаквате мигновен силен аромат. Откъм трайност и ползи на уханията в дългосрочен план, обаче, този избор си заслужава доверието!

Кой е най-добрият аромат за вашия дом?

Това какъв аромат ще подберете за дома си зависи от много особености – личните ви предпочитания и нужди, атмосферата в пространството около вас, сезонът, тенденциите, времето, което прекарвате у дома, и т.н.

Съществуват, обаче, някои “основни аромати”, които винаги са на мода и винаги са перфектно допълнение към всеки дом.

Кои са те, какви са техните ползи за хармонията в дома и здравето ви и кога да ги използвате? Нека ви разкажем…

1. Ванилия


Уханието на ванилия е може би най-популярният домашен аромат. То комбинира в себе си нотки на мекота, топлина, грижа и нежност. Според Фън Шуй, уханието на ванилия в дома и особено около входната врата привлича благоденствието и добрия начин на живот.

Ваниловият аромат е подходящ за всеки сезон, най-вече студените месеци, а стаите, в които е най-препоръчително да се залага на такъв, са спалня, всекидневна и коридорни пространства.
Купи сега

2. Кокос


Сладък, свеж и мек – ароматът на кокос също неслучайно е сред най-предпочитаните във всеки дом. Описван като “светъл” и “релаксиращ”, той може да внесе нежност във всяка домашна обстановка и да зареди положително сетивата на хората в нея.

Носещ леко тропическо ухание, логично, кокосовият аромат е най-подходящ за използване през топлите месеци, а относно разположението му в дома – всекидневната е перфектното място за този силен, енергизиращ аромат.
Купи сега

3. Кафе


Ароматът на кафе е наситен, тежък и придава на атмосферата в дома специфична загадъчност. Той доказано повлиява положително концентрацията, когнитивните процеси, продуктивността и паметта. В допълнение, ароматът на кафе неутрализира неприятните аромати, така че е добър избор и ако искате просто да балансирате обстановката в дома си.

Ароматът на кафе е подходящ избор за всеки сезон, но най-много за късната есен, зимата и ранната пролет. Можете да приложите уханието във всяка точка от дома, но най-вече ви съветваме да заложите на него в работното ви пространство и всекидневната.
Купи сега

4. Канела


Използван активно в ароматерапията, ароматът на канела доказано действа релаксиращ, справя се с тревожността и стреса и подобрява настроението. Уханието, само по себе си, е меко и нежно, а според Фън Шуй стимулира хармонията и чувството за уединение в дома.

Канеленият аромат е най-подходящ за използване през студените месеци и е предназначен най-вече за ароматизиране на обширни пространства – всекидневна, офис, затворена тераса.
Купи сега

5. Роза


Розата е традиционно българско цвете с ухание, признато в цял свят като лечебно и ароматерапевтично. Сладникаво-пикантният аромат на розата стимулира мозъчните функции, повдига настроението, бори се с тревожността и успокоява сетивата. Идеален е и за позициониране в гардероби, където поддържа уханието на дрехите свежо и чисто.

Можете да ароматизирате дома си с ухание на роза през всеки сезон, а употребата му е също толкова универсална и приложима в абсолютно всички домашни пространства (и най-вече спалня и хол).
Купи сега

6. Лавандула


Лавандулата е символ на чистота, тишина, отдаденост, нежност, грация и спокойствие. Този домашен аромат ще внесе хармония и уют във всяко едно кътче от вашата “крепост” и ще ви гарантира пълноценна релаксация.

Подходящ за всеки сезон, според Фън Шуй лавандуловият аромат е най-препоръчителен за ароматизиране на помещенията за почивка и отдих в дома – спалня, всекидневна, баня.
Купи сега

7. Божур


Според Фън Шуй, ароматът на божур е едно от най-изящните и специални за дома цветни ухания. Той символизира любов, просперитет и красота. Повлиява домашната атмосфера хармонизиращо, успокояващо и нежно, а фините му нотки лесно се комбинират, преплитат и балансират с тези на други цветя.

Ароматът на божур е най-подходящ за ароматизиране на дома през пролетта и лятото и е идеален акцент към коридорите, всекидневната и спалните помещения.
Купи сега

8. Далия


Богат, сладникаво-земен и насинен аромат – уханието на мексиканското растение-бижу Далия е страхотен избор за всеки дом. То доказано стимулира сетивата, енергизира тялото и подсилва креативността и емоциите.

Дълбокият, но същевременно фееричен аромат, който далиите носят, е най-подходящ за аранжиране на дома през пролетта и лятото. Уханието е най-подходящо за обширни помещения, декорирани в светли тонове.
Купи сега

9. Горски плодове


Сладките и игриви нотки на аромата на горски плод го правят страхотен избор във внасянето на уют и мекота в домашната атмосфера. Плътен, енергизиращ и дори “вкусен”, той стимулира съзнанието и обостря сетивата.

Уханието на горски плод е подходящо за всички сезони, но се препоръчва най-вече през студените месеци. Идеалната локация за такъв аромат е кухнята, тъй като свежите му нотки подсилват апетита, с което гарантират и по-голямо удоволствие от храната.
Купи сега

10. Лимон


Уханието на лимон доказано повишава нивата на серотонин в организма, с което буквално прави живота в дома много по-щастлив и енергичен. Освен това, той носи нотки на свежест и чистота, което допълнително хармонизира обстановката в домашното пространство.

Лимоненият аромат е приложим през абсолютно всички сезони. Перфектен е за ароматизиране на кухнята, работния ви кът и коридорите. Някои практики и проучвания споделят, че добра идея е да залагате на него и в спалнята сутрин,защото пълноценно ще ви енергизира за предстоящия ден.
Купи сега

11. Портокал


Портокаловият аромат е винаги добра идея. Нежен, сладникаво-кисел и свеж – той определено може да изпълни всяко пространство с хармония и уют. Доказано е, че уханието на портокал повдига настроението и предотвратява стреса. Изследване дори твърди, че този аромат умело успокоява болката, има лечебни свойства и превантивно защитава организма от заболявания.

Страхотна идея е да заложите на портокалово ухание в дома си през студените месеци като стаите, в които е най-препоръчително да го използвате, са кухня, всекидневна и коридорни пространства.
Купи сега

12. Сандалово дърво


В Индия есенцията от сандалово дърво е на почит и неслучайно. Според източните учения, тя носи със себе си велика сила и специална енергия, символ на жизненост и духовна отдаденост. Сандаловото дърво като аромат в дома, пък, се смята за източник на релаксация, спокойствие и позитивни, чисти мисли.

Уханието на сандалово дърво е приложимо през всички сезони и най-вече в периодите с големи промени – смяна на часа, нов сезон, пълнолуние, новолуние и т.н.. Ароматът е най-подходящ за спалните помещения, където стимулира пълноценната почивка, и в банята, където според Фън Шуй “регулира лечебните свойства на водата” и спомага отмиването на негативното от тялото.
Купи сега

13. Мента


Ментата е класическо ухание, което е не просто приятно и освежаващо, но и много полезно за тялото. Ароматът на мента в дома доказано се бори с тревожността и депресията, стимулира хормонът на щастието и носи приток на енергия, чистота и желание за активност и продуктивност.

Ментовите ухания са най-подходящи за аранжиране на дома през пролетта и лятото, а пространствата, в които този аромат енергийно се вписва идеално са кухнята, банята и всекидневната.
Купи сега

14. Евкалипт


Евкалиптът е световноизвестно ухание в ароматерапията, което определено заема почетно място сред най-добрите домашни аромати. Той доказано предотвратява умората, повдига настроението и енергизира духа. Освен това, евкалиптът заема ключова роля в домашната медитация и лечението на редица здравословни проблеми.

Евкалиптовият аромат е най-подходящ за ароматизиране на дома през есента и зимата, а помещенията, в които се препоръчва употребата му са най-вече баня, коридори и всекидневна.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

15. Океан


Океан – свежест, релаксация, спокойствие и безгрижие. Този тип аромат е сред най-популярните за всеки дом, тъй като успокоява тялото и ума и придава на обстановката нежност и фееричност… вълна след вълна, сякаш сте на морския бряг. Абсолютно сходно с това на океана е и уханието с нотки на цейлонска цитронела и често двата аромата са разглеждани като взаимозаменими.

Океанският аромат за дома е най-подходящ за използване през лятото, а перфектните локации за него са банята, затворените тераси, мокрите помещения и коридорите.
Купи сега

16. Популярен парфюм


Парфюм – изисканост, нежност, класност и стил. Кой не иска домът му да се зареди с тези фини дози елегантност? На пазара има много ароматизатори, които 1 към 1 се препокриват с някои скъпи парфюми от популярни марки. Неслучайно те попадат и сред най-търсените и харесвани домашни аромати през последните години…

Този тип ухания за дома са универсални и приложими през всеки сезон и във всички домашни пространства. Именно това им отрежда и ключова позиция сред “основните”, най-популярни и най-добри ароматни допълнения към съвременния, модерен дом.
Купи сега

 

Открихте ли перфектното ухание за вашия дом?

Oпределено ароматът в домашното ви пространство е от ключово значение за енергията и хармонията в него!

Не забравяйте, обаче, че все пак най-важни за уюта във всеки дом са хубавите емоции, щастието и обичта, които струят от него! Разпръсквайте красота!

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!