Всички категории

7-те Най-Добри Багажници за Кола

Ако искате да си вземете багажник за кола, но не знаете нищо за тях, то тогава вие сте на правилното място.


В това ръководство ще засегнем всичко, което трябва да знаете за избора на багажник за кола, включително как да измерите автомобила си, как да монтирате багажника и как да го съхранявате правилно когато не се ползва.

Багажниците за кола, наричани още автобокс, кутия за покрив или багажник за покрив могат да бъдат особено полезни за когато събирате багаж за пътуване с автомобил.

Вместо да се чудите къде да съберете всичко в багажника на колата, на практика можете да удвоите мястото си за багаж като сложите автобокс.

Подобно нещо би било особено полезно за по-обемни предмети, които заемат много място, но не са толкова тежки. Това включва ски оборудване, спални чували и дрехи.

Разбира се, цената, обемът, максималното тегло, защитата и водоустойчивостта на автобоксовете варират според различните марки и модели.

За това ще ви помогнем да откриете най-добрият автобокс, който ще отговаря напълно на вашите нужди и бюджет.

Какво ще се превозва в багажника за кола?


Автобоксовете са отличен вариант за прекарване на всякакви неща – от ски и спални чували до допълнителен багаж в кутии, за които няма място в багажника.

Има много варианти откъм форма и размер. Някои са дълги и тесни, направени специално за прекарване на сноуборд, ски и друго дълго оборудване. В другия край на спектъра пък са автобоксовете, в които могат да се прекарват кутии с багаж и други подобни.

Въпреки че може да смятате, че най-големият багажник за кола е най-удачният вариант, това не е така.

Формата и височината на автобокса и багажът, който той ще събира се отразяват пряко на разхода на гориво на автомобила и на това колко лесно ще монтирате и демонтирате автобокса.

Обикновено е най-добре да потърсите модел, който е аеродинамичен, лек и възможно най-малък, но въпреки това ще е достатъчен да събере багажа.

Твърд или мек багажник за кола?


багажник за кола могат да бъдат твърди – тип кутия или меки – тип чанта. Повечето автобоксове, които ще срещнете на пътя са традиционните твърди, изработени от фибростъкло, пластмаса или понякога карбонит или метал.

Предимства на твърдите багажници за кола:

  • Имат по-добра устойчивост и защита от вода, сняг, слънце и вятър;
  • Предоставят по-голяма сигурност при заключване;
  • По издръжливи са;
  • Не се отразяват толкова негативно върху разхода на гориво заради аеродинамичната си форма.

От друга страна твърдите багажници за кола имат и своите недостатъци – те са по-тежки, по-трудни за монтиране и по-скъпи.

В крайна сметка твърдите багажници за кола са по-постоянно и надеждно решение.

Те са особено подходящи и за хората, които се притесняват за багажа си и искат той да е под ключ.

Ако имате повече мек багаж и ви трябва временно решение за неговото прекарване, меките багажници могат да свършат добра работа срещу по-малко пари. Те са единственият вариант, ако на тавана на автомобила няма монтирани лайсни за захващане и не искате да монтирате и тях.

Багажник за кола като перманентно решение


Някои хора предпочитат да монтират багажник и да го оставят на тавана на автомобила си, за да го ползват често и при нужда.

Ако изберете твърд и водоустойчив модел със заключване – едва ли ще имате проблем да го оставите за постоянно върху автомобила.

Автобоксовете варират що се отнася до трудност при монтаж и демонтаж и при някои модели може да ви трябват помощници.

Някои модели предлагат опция за бърз монтаж и демонтаж посредством заключващи механизми, но те струват повече от обикновените, които се монтират с болтове.

Колко голям е автомобилът ви?

Автобоксовете са подходящи за повечето видове автомобили. Стига таванът на вашата кола да е достатъчно здрав, за да издържи теглото на избрания автобокс и да има как да го монтирате, не би трябвало да имате проблеми.

Ако автомобилът ви вече има монтирани релси, нещата около монтажът на багажника ще са още по-лесни.

Багажът, който можете да прекарвате в автобокса ще зависи от автомобила ви. Обикновено не е добра идея да има тежки неща върху тавана на автомобила.

Максималното тегло, което можете да сложите в автобокса обикновено се определя от това колко може да издържи тавана на автомобила.

Дори и избраният багажник да може да събере 100 килограма, ако таванът на колата ви може да издържи само 50 килограма – тогава не слагате повече от 50 килограма в автобокса.

Собствениците на малки хечбеци и смарт автомобили ще трябва да се огледат за по-малки багажници.

Трябва ли ви достъп и от двете страни?


Някои модели автобоксове се монтират на една страна върху автомобила, което прави достъпа до тях лесен от тази страна, но абсолютен кошмар от другата.

По-големите автобоксове обикновено могат да се достигнат и от двете страни на автомобила, но в повечето случаи се отварят само от едната страна.

Някои от по-скъпите модели могат да се отварят и от двете страни – ако това е важно за вас, уверете се, че ще изберете такъв автобокс.

Какво тегло може да издържи таванът на автомобила?

Когато изчислявате теглото на багажа си, не забравяйте да добавите и теглото на багажника към сметките.

Ако таванът на колата може да издържи 100 килограма, а багажникът ви тежи 20 килограма, това означава, че можете да сложите в него багаж с тегло до 80 килограма, но не повече.

В този случай можете да се ориентирате към възможно най-лек багажник за кола, ако не искате неговото тегло да се отразява негативно върху багажа, който можете да натоварите.

Защита на багажа в автобокса


Ще оставяте ли автобокса си без надзор в някои моменти? Ако отговорът е да и очаквате да пренасяте по-ценни вещи, то тогава е добре да си вземете автобокс със заключване.

За съжаление меките автобоксове не предлагат особено добра защита.

Твърдите модели обаче имат заключване и могат да се монтират стабилно за релсите на тавана, което предотвратява демонтаж с цел кражба.  Повечето, ако не всички автобоксове от по-висок клас имат някакъв вид заключващ механизъм, но до колко е качествен той зависи от модел до модел.

Често се наблюдава ключалка, която е толкова паянтова и лесна за разбиване или чупене, че подобен автобокс трудно може да се нарече добре защитен.

Ако живеете или ще пътувате в местност където кражбите са често срещано явление, препоръчваме да изберете по-качествен автобокс със заключващ механизъм и добра защита от кражба.

Монтаж

Повечето багажници за кола могат лесно да се монтират и демонтират за тавана на автомобила като ако има допълнителни възможности за заключване процесът може да се усложни малко. Някои модели дори могат да изискват двама души за успешното монтиране и демонтиране.

Ако ще ви се налага да монтирате и демонтирате багажника си често, препоръчваме ви да се огледате за модел с лесен механизъм за закрепване.

Съвместимост


Въпреки че на всеки автомобил могат да се монтират релси, според вида на превозното средство ще варира и техния размер. Потърсете релси и автобокс, които ще са съвместими с автомобила ви или ако не сте сигурни – просто изберете универсални.

Защита от атмосферни влияния

Ако възнамерявате автобоксът да бъде на колата ви през повечето време, то тогава трябва да имате предвид, че ще бъде изложен на атмосферните влияния – слънце, дъжд, вятър и т.н.

Повечето автобоксове имат защита срещу слънчевите лъчи и са водоустойчиви, но до каква степен – това вече зависи от конкретния модел.

Някои автобоксове ще издържат само на малко дъждец и при по-сериозни валежи ще протекат, докато други ще издържат дори и порой.

Някои от по-неиздръжливите автобоксове (особено меките) с времето могат да започнат да деградират от постоянното излагане на слънце.

Често задавани въпроси

Автобоксът ще се отрази ли на разхода на гориво?



Да, но до каква степен зависи от избрания модел и по-точно неговото тегло и форма, както и колко багаж ще се прекарва в него.

Няма как да очаквате автомобилът ви да гори колкото преди след като добавяте допълнително тегло отгоре. Дори и избраният автобокс да е с аеродинамична форма ще има повишение в разхода на гориво.

Ако сте сложили голям автобокс върху малък автомобил можете да очаквате повишение в разхода с до 1 литър на 100 километра.

Ако обаче не прекарвате много тежък багаж и формата на автобокса е аеродинамична, вероятно няма да усетите драстична разлика в разхода.

Колко багаж може да побере един автобокс?

Това зависи изцяло от избрания модел автобокс. По-големите твърди модели могат да съберат много багаж дори и тежък, докато по-големите меки модели също събират повече багаж, но трябва да е по-лек.

Може ли багажникът за кола да повреди тавана на автомобила ми?

По-скоро не. Ако е монтиран неправилно или го претоварите е напълно възможно таванът да хлътне навътре.

При самият монтаж също можете да повредите боята като я издраскате, но това може да се случи само ако не внимавате достатъчно.

Как да разбера дали някой автобокс може да се монтира на релсите, които вече имам?



Ако имате вече монтирани релси – вероятно ще можете да монтирате всеки автобокс на тях.

Ако на тавана няма релси – ще трябва да сложите преди да помислите за автобокс.

Въпреки това всичко се монтира много лесно, така че едва ли има от какво да се притеснявате.

Най-добрите автобоксове

На пазара има много различни марки и модели автобоксове и дори и след прочитане на ръководството може да изпитвате объркване в избора си.

Нека ви представим някои от най-добрите автобоксове – бъдете сигурни, че който и от тях да изберете няма да съжалявате.

1. Автобокс THULE Dynamic 900


Твърд автобокс за монтаж върху таван на автомобил. Отваря се реверсивно и е съвместим с всякакви релси.

Моделът е с обем от 430 литра. Размерите му са 235 сантиметра дължина, 94 сантиметра ширина и 35 сантиметра височина.

Максималното поддържано тегло е 75 килограма. Самият автобокс тежи 22 килограма.
Купи сега

2. Кутия за багаж YAKIMA TourCase 500 Black


Автобоксът е произведен в Германия и съчетава функционалност, дизайн и аеродинамика. Съвместим е само с напречни релси/греди.

По време на път не издава допълнителни шумове. Има включени заключващи системи и система за лесен и бърз монтаж. Изработен е от твърда пластмаса и се отваря реверсивно.

Обемът на автобокса е 500 литра.

Размерите му са 230 сантиметра дължина, 94 сантиметра ширина и 41 сантиметра височина.

Максималното поддържано тегло е 75 килограма, а самият автобокс тежи 24 килограма.
Купи сега

3. Автобокс Farad Zeus


Моделът е за монтаж върху таван и се отваря реверсивно. Изработен е от пластмаса и е универсален за монтаж. Няма нужда от използване на преходници.

Обемът на автобокса е 480 литра.

Размерите са 190 сантиметра дължина, 80 сантиметра ширина и 42 сантиметра височина. Максималното поддържано тегло е 75 килограма. Самият автобокс тежи 14 килограма.
Купи сега

4. Автобокс NEUMANN ADVENTURE 130


Този автобокс е изключително стилен и се различава от по-стари модели с изключителен дизайн. Размерите му са идеални за транспортиране на достатъчно багаж. Моделът е устойчив на атмосферни влияние и може да се използва през всички сезони.

Оборудван е със система за централно заключване и кука за окачване за съхранение във вертикално положение. Автобоксът е твърд, изработен от здрава пластмаса. Има дясно отваряне. Универсален е и може да се монтира върху всеки автомобил с преходник. Аеродинамичен дизайн.

Обемът му е 300 литра. Размерите са 130 сантиметра дължина, 72 сантиметра ширина и 37 сантиметра височина. Максималното поддържано тегло е 50 килограма.

Автобоксът тежи 12 килограма.
Купи сега

5. Автобокс Menabo Marathon Dark


Автобоксът е за монтаж върху таван и е изработен от здрав ABS материал устойчив на надраскване. Има защитна система против кражби.

Обемът му е 320 литра.

Размерите са 138 сантиметра дължина, 79 сантиметра ширина и 37 сантиметра височина. Максималното поддържано тегло е 50 килограма, а самият автобокс тежи 12 килограма.
Купи сега

6. Автобокс Thule Motion XT L


Моделът се монтира върху тавана на автомобила и се отваря реверсивно. Той е универсален и няма нужда да се използва преходник.

Обемът му е 450 литра.

Размерите са 195 сантиметра дължина, 89 сантиметра ширина и 44 сантиметра височина. Максималното поддържано тегло е 75 килограма.
Купи сега

7. Автобокс G3 Hydra


Този автобокс предлага отлично съотношение между цена и качество. Изработен е от здрав пластмасов материал със защита от ултравиолетови лъчи. Има система против кражба и заключване.

Захващането се осъществява посредством U-образни елементи към напречната греда, която трябва да е с максимална ширина от 60 милиметра. Автобоксът се отваря от дясно и е универсален като няма нужда от преходник. Има ключалка.

Обемът е 240 литра.

Размерите са 133 сантиметра дължина, 73.5 сантиметра ширина и 36.6 сантиметра височина. Максималното поддържано тегло е 50 килограма. Автобоксът тежи 10 килограма.
Купи сега

4/5 - (4 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!