Всички категории

8-те Най-Добри Барбекюта

Барбекютата се предлагат във всякакви форми и размери – от малки и преносими до огромни самостоятелни барбекю станции на газ.


За да изберете най-подходящото барбекю за вас, преди всичко трябва да помислите как ще се използва то – какво ще печете на него, колко често ще го използвате и за колко души ще приготвяте храна.

Така ще можете да прецените какъв размер би бил най-подходящ и от какви функции се нуждаете.

Избиране на правилното барбекю

За да ви помогнем да направите правилен и информиран избор, създадохме това кратко ръководство. В него ще се спрем на основните функции на барбекютата и на факторите, които трябва да вземете предвид при избора.

Видове барбекюта

Барбекю на дървени въглищаКакто подсказва името, този вид барбекюта пекат на дървени въглища. Те не са особено използвани най-вече защото процесът по запалването и чакането на въглищата да изгорят е сравнително бавен.

Освен това самите дървени въглища са консуматив и в дългосрочен план излизат по-скъпо, отколкото ако се ползва барбекю на ток или газ.

Плюс това има още един недостатък – изхвърлянето на пепелта след всяко печене и почистването на самото барбекю.

Въпреки това опушеният вкус на храната, изпечена на барбекю на въглища е неповторим и не може да бъде постигнат с друг вид барбекю.

Барбекю на газ

Барбекютата на газ са най-често срещани и най-популярни. Те работят на газ, като се свързват с газова бутилка.

Хубавото при тези модели е, че загряват мигновено и храната се изпича много по-бързо, отколкото ако се използва барбекю на въглища или на ток.

Най-големият недостатък на този вид барбекюта е, че в един момент газта от бутилката свършва. Ако не сте я заредили или не си носите друга бутилка можете да останете неприятно изненадани и да не довършите печенето на храната.

Барбекю на токАко живеете в апартамент или малко жилище – електрическото барбекю е идеалният вариант. Включва се в електрическата мрежа и загрява сравнително бързо.

Не ви трябва газоподаване или разпалване на въглища. Затова и тези модели са изключително подходящи за ползване на закрито.

Въпреки удобството, недостатъкът на барбекютата на ток е вкусът на храната.

Няма как да очаквате същия вкус като от нещо, изпечено на барбекю на въглища – това е просто невъзможно.

Размер на барбекюто

Когато става дума за барбекю, трябва да се уверите, че сте избрали размера правилно. По-малко барбекю ще означава, че ще печете по-дълго време при нужда от повече изпечена храна.

Прекалено голямо барбекю пък ще означава, че сте похарчили повече пари за нещо ненужно, ще трябва да чистите по-дълго време след печенето и разбира се – ще плащате повече за въглища, газ или ток, а няма да използвате оптимално цялата загрята площ.

Когато избирате размера на барбекюто замислете се обикновено храна за колко души ще печете.

Препоръчително е да вземете предвид не само това от колко души се състои семейството ви, но и дали ви идват гости често и ако да – средно колко души.

Преносимо барбекюМалкото и преносимо барбекю е идеално за хората, които обичат природата – независимо дали ще пекат в парка или на къмпинг.

Основното предимство е разбира се малкият и компактен размер и ниското тегло.

Малко барбекю

Идеален вариант за двойки и малки семейства, които не пекат чак толкова често. 

Тези модели са лесни за съхранение и могат да се вадят само при нужда.

Голямо барбекю

Особено подходящо е за хора и големи семейства, които пекат често и обичат да посрещат и гости.  Някои големи барбекюта идват с допълнителни екстри и са особено подходящи за използване на открито – в задния двор или на къмпинг.

Материал на скарата


Скарата на различните барбекюта (повърхността, върху която печете храната) може да бъде от различни материали.

Обикновено се изработва от чугун, неръждаема стомана, порцелан или има хромирано покритие.

Порцелановите скари са по-евтини, но не разпределят топлината толкова добре. Освен това покритието им се лющи с времето.

Желязото е по-добър вариант за готвене, но се чисти трудно.

Чугунените скари са предпочитани защото задържат топлината по-добре и оставят добри следи върху храната.

Недостатъкът им е, че се чистят трудно и изискват редовна поддръжка.

Скарите с хромирано покритие са сравнително евтини, но с времето покритието може да падне и съответно храната да започне да лепне по скарата.

Барбекютата със скари от неръждаема стомана са по-удачен вариант от хромираните, но са по-скъпи и с времето неръждаемото покритие също може да започне да пада.

Качество на изработка и дизайн


Ако искате барбекю за използване на открито, което да издържи с години – оглеждайте се за модел, който е изработен от здрави и качествени материали, например неръждаема стомана или чугун.

Барбекютата с алуминиева основа са по-леки, но ако ги оставите навън ще корозират и ръждясат, особено ако не ги поддържате.

Също може би бихте искали да вземете предвид и това как изглежда дадено барбекю.

Дизайнът би имал значение особено за хората, чието барбекю ще е постоянно на показ – например ще стои на верандата, в двора и т.н. Разбира се, както при повечето готварски уреди, и барбекютата разполагат с модели за вграждане.

Ако ще купувате голямо барбекю ви препоръчваме да се огледате за модел с допълнителни чекмеджета или място за съхранение – така винаги ще има къде да приберете нещата, които ползвате при печене.

Някои барбекюта на газ също така имат определено и място за поставяне на газовата бутилка, за да не се вижда.

Ако пък искате малко и компактно барбекю – огледайте се за модел, който е достатъчно лек и лесен за пренасяне.

Допълнителни функции и характеристики

Контроли и запалванеПрепоръчително е да се спрете на барбекю, което има лесни за управление контроли за висока и ниска температура на печене.

Някои модели имат електронно запалване (създават искра посредством батерия) или пък са с пиезо запалване (натиска се бутон или ръчка).

Вграден термометър

Много полезна функция, особено за проверяване температурата на печене, когато барбекюто все още загрява или пък е със спуснат капак.

Капак

Като споменахме капак, не всички барбекюта имат такъв. Тези с капак са отличен избор, защото задържат топлината и димът.

Капакът е подходящ и когато барбекюто не се ползва, а стои навън – така той го пази от слънчевите лъчи и дъжда.

Скара и котлони

Някои барбекюта са комбинирани и имат скара и котлони. Обикновено при тези модели съотношението е 50:50, но има и такива при които преобладава повече площта на скарата.

КолелцаПо-големите свободностоящи барбекюта имат колелца, които улесняват преместването им.

Така няма нужда да носите барбекюто – можете просто да го бутате (ако повърхността позволява това).

Поддръжка и почистване

Най-добре е да изберете барбекю с по-лесна поддръжка и почистване. Например под скарата може да има тава, която да събира мазнината или пък отвор, който да я отвежда и отцежда някъде.

Така след печене барбекюто ще се почиства по-бързо и лесно.

Най-добрите барбекюта

Независимо дали търсите преносимо барбекю, на ток или на газ, евтино или скъпо, малко или голямо – на пазара има прекалено голям избор, който може да ви обърка.

Затова сме събрали и ще ви представим някои от най-добрите барбекюта, които можете да купите към момента.

1. Газово Барбекю ENDERS BOSTON BLACK 3 K


Барбекюто е създадено с вграден прецизен термометър и капак от неръждаема стомана. Има и страничен котлон от 3,15 киловата. Разполага с три скари, които са създадени от емайлирана стомана.

Има и поставка (количка), на която може да се съхранява 5-килограмова газова бутилка. Барбекюто е с фронтбленди от стабилна неръждаема стомана, които покриват пламъка, като също има  странични рафтове (отново изградени от неръждаема стомана).

Разполага с 3 горелки, пиезо запалване, газов маркуч и редуциращ вентил. Предоставя защита от вятър и лесно се почиства.
Купи сега

2. Газово барбекю LANDMANN


Това е барбекю с лава камъни за отлично приготвяне на голямо количество храна (за до 8 души). Има алуминиеви газови горелки, предназначени да затоплят зоната за печене.

Те могат да се настройват персонално за осигуряване автентичен вкус на храната. В капака е вграден термометър. Барбекюто е с две колелца за лесно преместване.

Има регулируема двойна газова горелка, пиезо запалване, прозорец на капака, две сгъваеми странични поставки, хромирани скари и страничен котлон с мощност от 1 киловат.
Купи сега

3. Електрическо барбекю Tefal OPTIGRILL GC714834


Електрическата скара-барбекю има шест различни програми за печене, както и режим за замразена храна, осигурявайки оптимално и автоматично настройване на температурата и времето.

Има и ръчен режим с четири настройки на температурата. Разполага с автоматичен сензор за готвене и индикатор за ниво на готовност. Плочите са от алуминий и са незалепващи; те, както и тавата за оттичане, могат да бъдат измити в съдомиялна машина.

Уредът разполага със Snack & Baking приставка. Скарата е с LED индикатор, премахващи се плочи, система против приплъзване и студени при докосване ръкохватки.
Купи сега

4. Луксозно барбекю LANDMANN на дървени въглища


Барбекюто е с дървени въглища може да се използва за приготвяне на храна за до шест човека и е с голяма площ за готвене.

Скарите могат да се регулират на височина, което позволява приготвяне на барбекю чрез едновременно опушване и печене. Капакът е с вградени вентилационни отвори. Капакът и тялото са с дебели стени за по-дълго запазване на температурата.

Барбекюто има стабилна подвижна странична поставка, термометър на капака, емайлирани скари, съд за отстраняване на пепелта, регулираща се на височина решетка за въглища.
Купи сега

5. Локомотив барбекю LANDMANN на дървени въглища


Това е комбинирано барбекю, което работи на дървени въглища. С него можете да печете директно или индиректно в две различни камери.

Има отделна секция за опушване и оттам димът преминава в главната камера, а същевременно се приготвя и класическо американско барбекю. Регулирането на въздушната циркулация се осигурява чрез комин и отвори.

Има предна дървена полица, метални дръжки от хром на капаците, термометър на капака и емайлирани скари.
Купи сега

6. Чугунено барбекю SAPIR SP 1720 A


Това барбекю е изработено от чугун и осигурява печене чрез използване на въглища. Подвижно е и лесно може да се мести.

Разполага с удобна за използване скара. С диаметър от 36 сантиметра е. Позволява ви лесно и бързо да приготвяте храна за голям брой хора.

Има дървени дръжки.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Газово Барбекю ENDERS URBAN


Това барбекю е компактно и подвижно. Може да бъде използвано като котлон, фурна и скара.

Равномерно разпределя топлината. Има капак от неръждаема стомана, прецизен вграден термометър, две чугунени скари (с една гладка страна и една оребрена страна), фронтбленди за покриване на пламъка, стабилни странични рафтове, две горелки от по 2,2 киловата, пиезо запалване, газов маркуч и редуциращ вентил.

Може да се използва с газов пълнител или с газова бутилка. Осигурява защита срещу вятър, както и лесно почистване.
Купи сега

8. Ел. барбекю Philips HD4417


Скарата е с удебелена плоча за печене за задържане на повече топлина за по-бързо и равномерно приготвяне на храната. Има регулируем термостат.

Частите са подходящи за съдомиялна за лесно почистване. За оттичане на мазнината е предвидена специална подвижна тавичка.

Уредът е с LED индикатор, бързо загряване, системи против приплъзване и отделение за съхраняване на кабела.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!