Всички категории

7-те Най-Добри Бебефони

Бебефоните ви помагат не само да се уверите, че бебето ви спи добре, но и помагат и вие да спите добре през нощта, знаейки, че детето ви е в безопасност.


Съвременните бебефони са преносими, надеждни и високотехнологични. Днес те идват с повече функции, отколкото когато и да било, включително смартфон приложения, песнички за лек нощ, сензори за температурата и много други. Този богат избор е чудесен, но също така може да затрудни новите родители.

Освен това, с цени, вариращи от 60 лева до 400 лева, как да знаете дали сте попаднали на добра сделка?

В това ръководство ще засегнем всичко, което трябва да знаете за бебефоните, така че да изберете най-добрия според нуждите си.

Какво трябва да знаете?

Работата на бебефона е да предава разпознаваем звук и, в случая с видео моделите, изображение.

Предизвикателството е да намерите бебефон, който работи с минимални смущения – статичен шум, бръмчене или дразнещ шум – от други намиращи се в близост електронни продукти и предаватели, включително други безжични телефони, които може да използват същите честотни ленти като бебефона.

Аудио смущенията могат да приемат много форми, включително предаване разговорите на съседите ви (дори бърборенето на тяхното бебе) към вашето устройство. Това може да затрудни, ако не и да направи невъзможно, разбирането на звуците, които идват от вашия бебефон.

Ако имате видео бебефон, смущенията може да включват размазани картини или, още по-притесняващо, изображения от домовете на други хора (и обратно).

Като цяло, бебефоните могат да са толкова темпераментни, колкото едно малко дете. Смущенията вероятно са най-голямото оплакване, но родителите докладват и проблеми като ниска видимост, по-къс от очакваното обхват на приемане и по-къс живот на батерията.

Изберете внимателно вашия бебефон и се уверете, че ще можете да го върнете, ако не отговори на очакванията ви.

Препоръки


Публичните радио вълни пренасят всякакви видове сигнали от множество устройства. С целия този трафик със сигурност ще има пресичане на сигналите. Много безжични продукти, като по-стари безжични телефони, игрални конзоли, лаптопи или нетбуци, блутут устройства, други бебефони и дори микровълнови печки, споделят 2,4-гигахерцовата радио честотна лента.

Има стъпки, които можете да предприемете, за да минимизирате смущенията.

Една от тях е да търсите аудио бебефон, който използва Дигитални подсилени безжични телекомуникации, или ДПБТ.

Дигиталните бебефони предоставят повече защита на личното ви пространство; за разлика от аналоговите системи, тяхното предаване е кодирано, така че данните да не могат да бъдат прихванати. Но моделите, които използват безжично аналогово предаване, не предоставят защита на вашето лично пространство.

Всеки с RF скенер или подобно безжично устройство може да може да слуша предаваните от устройството ви сигнали.

Ако се тревожите за смущенията, купете си дигитален, или ДПБТ модел, който не е на същата честотна лента като другите безжични продукти в дома ви.

Видове

Има два основни вида предаване при бебефоните: аудио и видео/аудио.

Някои са аналогови, някои са дигитални. Всички бебефони работят в избрана радио честотна лента, за да изпращат звука от стаята на бебето ви към приемник в друга стая. Всеки бебефон се състои от предавател (устройството, което се поставя в стаята на бебето) и един или повече приемници.

Цените варират от около 50 до 300 лева за аудио бебефони и около 160 до 600 лева за аудио/видео бебефони.

Колкото по-висока е цената, толкова повече характеристики ще намерите, като цветни бебефони с висока разделителна способност и функция за вибрация, за да можете да “усетите”, когато бебето ви има нужда от вас.

Например има цветен бебефон с нощно виждане, опция за използване на бебефона и камерата чрез кабел или чрез батерия и опция за включване и изключване на видеото за пестене на батерия.

Помнете, че не е задължително по-високата цена да означава по-високо качество.

Дори най-високотехнологичните и скъпи модели може да пострадат от аудио и видео смущения, замъглено видеоприемане и некачествени части.

Аудио бебефони

Може да предпочитате модел, който има и звук, и светлини. Всички бебефони, които сме включили в края на това ръководство, имат тази характеристика.

Някои модели бебефони имат няколко малки светлинки на приемника, който се използва от родителя. Колкото по-висок е звукът в стаята на бебето ви, толкова по-силни ще са светлинките, така че ще забележите, ако бебето плаче, дори ако бебефонът е със спрян звук.

Аудио бебефоните като цяло са по-евтини от моделите, които предлагат аудио и видео.

Аналогови бебефони

Тези модели изпращат сигнали от бебефона до приемника директно, без да бъдат кодирани.

Дигитални бебефони

Те кодират сигнала, докато бива пренасян между бебефона и приемника, което означава, че е почти невъзможно разпознаваеми звуци да бъдат чути от други хора. За да намерите такъв модел, търсете думата “дигитален” на кутията.

Видео/аудио бебефони


Видео/аудио бебефоните имат малка камера, която или се монтира на стената, или може да се постави върху някоя мебел. Тази камера предава изображения към видео монитор.

Приемникът може да има клип за колан за преносимост.

Характеристики

С толкова много безжични устройства у дома, които потенциално могат да доведат до смущения, важно е да се уверите, че бебефонът ви пренася чисти звуци и изображения.

Ето някои характеристики, за които да помислите.

Честотна лента

Колкото по-близка е честотата на бебефона ви до тази на друго устройство, като например безжичен телефон, толкова по-вероятно е да чуете статичен шум или преплитане на връзките.

Доста производители са решили проблема със смущенията чрез използване на 1,9-гигахерцова честотна лента. Честотата, запазена само за звукови приложения от комисията за комуникациите, се нарича ДПБТ.

Затова препоръчваме да изберете бебефон, който използва различна честотна лента от безжичния ви телефон и други безжични продукти у дома ви.

Лентата, на която работи безжичния ви телефон, трябва да е записана някъде върху него.

Помнете, че смущенията могат широко да се различават, в зависимост от това къде живеете, от електронните устройства, които имате у дома, и от устройствата на съседите ви. Ако, например, имате безжичен продукт, който работи на честота 2,4 гигахерца, като по-стар безжичен телефон, изберете бебефон, който не работи на честотната лента 2,4 гигахерца.

Хората с нови телефони, които използват ДПБТ ще имат по-малко проблеми със смущения.

Батерии


Повечето бебефони имат електрически кабел или опция за сменяеми батерии за устройството в бебешката стая. А приемниците обикновено имат електрически кабел или презареждаща се батерия.

Някои модели са известни с бързото изтощаване на батериите си. Родителите са се оплаквали, че дори бебефони, които се продават с презареждащи се батерии, могат бързо да се изтощят.

Ръчно аудио/видео устройство за родителя

Видео бебефоните, както дигиталните, така и аналоговите такива, са с цветен LCD видео екран на подвижното устройство, така че да можете да наглеждате бебето си, без да трябва да сте приковани към видео конзола. Но размерите на екраните са различни, така че се уверете, че моделът, който имате предвид, е достатъчно голям, за да видите бебето си ясно.

Някои модели ви позволяват да контролирате яркостта на екрана.

Нощно виждане

Много аудио/видео бебефони имат инфрачервена светлина или “нощно виждане”, за да можете да виждате бебето си на монитора, дори когато то спи в тъмна стая. А някои аудио модели имат нощна светлина на монитора за бебето, която можете да активирате от приемника.

Други характеристики могат да включват настройваща се яркост и способност за активиране на музика или природни звуци чрез дистанционно, за да ги пускате за успокоение на бебето си.

Сензор за температура

Някои модели имат настройващ се сензор, който следи температурата в стаята на бебето ви.

Идеалната температура трябва да е 20 до 22 градуса по Целзий.

Сензори за движение и звук


Някои аудио/видео бебефони филтрират “нормални” звуци и движения. Приемникът трябва да се включи, само когато бебето ви направи необичайно движение или издаде необичаен звук, като например плач или претъркулване, когато се събужда от сън.

Тази характеристика е създадена за увеличаване продължителността на живота на батерията, въпреки че приемникът трябва да е включен в зарядното през нощта, за да може батерията да се зарежда.  Не сме проверявали модели с тази характеристика, така че не знаем колко добре работи.

Звуци и светлини

Благодарение на тази често срещана характеристика, светлините на приемника се включват, когато бебето ви издаде звук. Колкото по-силно плаче то, толкова по-ярки ще станат светлините, или при някои модели – толкова повече светлини ще се включат.

Това е полезно, ако приемникът е в шумна стая, понеже можете да намалите звука и все пак ще знаете кога детето ви плаче.

Индикатор за излизане от обхват

Това е светлина или пиукащ звук, който ви уведомява, че сте достигнали лимита на обхвата на бебефона. Ако имате модел без тази характеристика, статичният шум може да е единственият индикатор, че сте извън обхвата.

Обхватът на един бебефон може да се различава в широки граници, поради размера на дома ви, материалите за постояването на дома ви и други фактори. Колкото по-голям е обхватът, толкова по-добре – особено ако планирате да изнасяте бебефона навън.

Индикатор за слаба батерия

Търсете монитор със светлинка или икона на LCD дисплея, чрез която можете да видите кога батериите на приемника са изтощени.

Допълнителен приемник

С два приемника можете да държите единия до леглото си, а да носите другия със себе си.

Допълнения


Някои монитори ви дават възможност да добавите до четири камери, което е полезно, ако трябва да наблюдавате повече от едно дете или искате системата да покрива повече площ в дома ви, като например бебешка стая и игрална стая. Можете да монтирате множество уреди в дома си.

Възможности за свързване

Някои аудио/видео бебефони се свързват с VCR/DVD или телевизори, за да можете да гледате бебето си на по-голям екран. Ако имате опция картина-в-картината, можете да гледате телевизия и бебето си едновременно.

Контрол на звука

Това е важна характеристика, така че проверете дали лесно може да се използва. Не трябва да е част от сложно меню и да се настройва само след отваряне на множество екрани.

Съвети за пазаруване

За начало решете дали искате бебефон, който предлага само аудио, или такъв, който ви позволява и да видите, и да чуете вашето бебе. Някои родители са по-сигурни, когато могат да чуят и видят всяко движение и всеки звук.

Други намират толкова детайлното наблюдение за късащо нервите.

Наличието на бебефон трябва да направи живота ви по-лесен, а не да е постоянен източник на тревоги.

Може в крайна сметка да решите, че изобщо не ви е нужен бебефон, особено ако домът ви е малък.

Решете дали не предпочитате дигиталните бебефони пред аналоговите

Дигиталните бебефони кодират сигнала. Като резултат можете да сте сигурни, че предадените и получени звуци и изображения биват получавани само от вас, а не и от съседите, които може да имат подобен модел бебефон (или безжичен телефон, който използва същата честотна лента).

Помислете и за другите безжични устройства


Докато дигиталните бебефони намаляват вероятността неволно да излъчвате изображения и звуци към други устройства, всяко безжично устройство (аналогово или дигитално) може да си взаимодейства с друго безжично устройство, като бебефона, безжичния телефон, безжичните слушалки или домашния безжичен рутер.

За да решите проблема, първо опитайте да смените канала на бебефона или на рутера. Ако пак се получават смущения и не можете да върнете бебефона, опитайте да държите другите устройство колкото е възможно по-надалеч от бебефона.

Помислете за дома си и за стила си на живот

Помислете за размера на дома си и ежедневието си, когато решавате коя марка/модел да си купите. Ако ще правите обаждания по времето, през което бебето ви спи, например, търсете бебефони със светлинки, които ви позволяват да разберете кога бебето ви е будно.

Разбира се, можете да постигнете същото нещо като намалите звука на видео бебефона, но е по-вероятно светлините да хванат погледа ви.

Ако живеете в голяма къща, може да искате бебефон с два приемника, а не с един. Като цяло, търсете модели с характеристики, които им позволяват да са лесно подвижни, например компактен приемник, който може да бъде свързан с клипс към колана ви.

Ако е възможно, изпробвайте дали приемникът може да се прикачи към колана ви, преди да го купите.

Бебефоните не могат да правят всичко

Бебефоните не трябва да бъдат използвани като заместител на наблюдението от възрастен. Те трябва да бъдат възприети като допълнителни уши – и, в някои случаи, очи – които помагат на родителите и детегледачите да наглеждат спящи бебета.

Ако използвате бебефон, той може да ви уведоми за възникването на дадена ситуация, преди тя да стане сериозна – например ако бебето ви кашля, плаче или проявява други признаци на неспокойствие.

Най-добрите бебефони

Има много модели, от които да избирате, и като знаем, че бебефонът изпълнява супер важна роля, искаме да ви помогнем да изберете такъв, който предоставя спокойствие, що се отнася до сигурността и безопасността на бебето ви.

Събрахме някои от най-добрите бебефони на пазара, вариращи от високотехнологични модели, които могат да вършат всякакви действия, до по-евтини, но ефективни аудио бебефони.

1. Бебефон Mappy VBM-8700


Този бебефон работи на 2,4-гигахерцова честота и разполага с функция уоки-токи между двете отделни устройства. Родителското устройство лесно може да бъде пренасяно. Допълнително бебефонът ви предоставя опция за мониторинг на температурата в стаята, има осем приспивни песнички, нощно виждане и еко режим.

Родителското устройство има 3,2-инчов LCD дисплей и се захранва от батерии. Бебешкото устройство е със сензор 0,3 мегапиксела и е с мрежово захранване.
Купи сега

2. Бебефон Mappy VBM-7100


Устройството работи на 2,4-гигахерцова честота. Разполага с осем приспивни песни, еко режим, нощен режим и функция толкбак, благодарение на която можете да говорите на бебето си чрез устройството. Родителското устройство е с 2,0-инчов LCD екран и работи с литиево-полимерна батерия.

Бебешкото устройство е с мрежово захранване. Бебефонът разполага с детектор за звук и детектор за движение. Обхватът му е 260 метра. Дисплеят е с резолюция 176х220.
Купи сега

3. Бебефон DECT Philips-AVENT SCD560/00


Този уред е със специална технология, която ви гарантира, че няма да има смущения и че връзката е защитена на 100 процента, понеже данните се шифроват, за да може връзката да е конфиденциална. Има екологичен режим за удължаване живота на батерията.

Звукът се предава с максимална яснота. Обхватът му на закрито е до 50 метра, а на открито е до 330 метра. Дава ви известие при излизане от обхват. Разполага със светлини за нивото на звука в бебешката стая, функция за следене на температурата, нощна светлина и приспивни песнички.

Освен това можете да говорите на бебето си чрез устройството.
Купи сега

4. Дигитален видеофон Вектор Chipolino


Този дигитален видео бебефон ви предоставя възможност да чувате и да виждате бебето си. В затворено пространство обхватът му е 50 метра, докато на открито е 260 метра. Разполага с LCD дисплей от 2,4 инча с резолюция 320х240 пиксела и резолюция на камерата от 640х480.

Разполага с функция гласово активиране, има двустранна връзка, сензор за температура, нощно виждане, музика и аларма. Работи на честота 2,4 гигахерца.
Купи сега

5. Дигитален двупосочен бебефон Motorola MBP161


Това е дигитален бебефон, който ви осигурява обхват на приемане и предаване от 300 метра. Има LCD дисплей и ви дава възможност лесно да слушате какво се случва в бебешката стая. Удобно ви показва оставащото количество батерия.

Разполага със светлини, намаляване и усилване на звука, както и с музика. Има удобно управление само с натискането на един бутон. Устройството за бебешката стая работи с мрежово захранване.
Купи сега

6. Безжична бейби монитор система PNI B2500


Устройството ви осигурява лесен начин да слушате и наблюдавате бебето си в реално време. Разполага с камера, която се монтира в бебешката стая, и с монитор, на който можете да гледате вашето дете.

Тази бебефон е дигитален и е с LCD дисплей. Има детектор за звук. Работи на честота 2,4 гигахерца и предава чрез безжична връзка. Обхватът му е 250 метра.
Купи сега

7. Двупосочен видео бебефон Motorola MBP50


Дигиталният бебефон осигурява възможност на родителите да слушат и наблюдават бебето си по всяко време. Работи на честота 2,4 гигахерца и предава ясни картина и звук без смущения. Данните се криптират за допълнителна сигурност. Има обхват от 300 метра, като ви дава звуково предупреждение, ако излезете извън обхват.

Има двупосочна комуникация, за да може бебето да чува гласа ви. 5-инчовият LCD монитор ви позволява лесно да наблюдавате бебето си. Има опции за регулиране на звука, регулиране на яркостта, нощно виждане и завъртане на 360 градуса.

Камерата е с мрежово захранване, а приемникът се захранва от мрежата или чрез батерии.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
2 Коментари
 1. Светлана пише

  Как да усиля сигнала от Бебефон Mappy VBM-7100 за да не се губи при преместване в трета стая?
  Има ли опция за втори екран?

  1. Емил пише

   Здравейте,

   може би стените са ви от бетон и сигнала не може да преминава. По принцип посочения от вас модел е с добър сигнал и със сравнително голям обхват от 260 метра. Възможен е втори екран.

   Емил

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!