Всички категории

8-те Най-Добри Бормашини

Търсенето на бормашина може да бъде сравнително голямо предизвикателство.


За начало – на пазара има стотици, дори хиляди модели. Дори и да стесните търсенето отново ще трябва да избирате измежду десетки бормашини на различни производители и с различни характеристики.

Бормашината е машина, която може да се използва за пробиване на дупки, завиване и развиване на винтове и дори за шлайфане и оформяне.

Може да се използва за работа с различни повърхности и материали. Правилно подбраната бормашина ви позволява бързо и лесно да изпълнявате всяка задача.

В това ръководство ще засегнем всичко, което трябва да знаете за бормашините и как да изберете правилната машина за целите си.

Преди да започнете

За какво ще използвате бормашината?

Когато решавате каква бормашина ви трябва – обмислете за какво ще се ползва тя и изберете подходящия вид. Бормашина за непостоянна домашна употреба ли ви трябва? Или пък ще се използва ежедневно за професионални нужди?

Повечето бормашини имат множество функции и дори да ви трябва машина, която да използвате и за домашна и за професионална употреба – можете да си намерите такава.

Ако знаете какво точно търсите и за какво ще използвате бормашината ще ви помогне значително в стесняването на вариантите.

Добре е да обмислите и продължителността на конкретните задачи.

Размерът и теглото на бормашината може да се отрази на това колко дълго ще работите непрекъснато. Ако машината е прекалено тежка и неудобна ще се изморите бързо и ще ви трябва по-честа почивка. Уверете се, че избраният модел е достатъчно удобен за държане и сравнително лек, за да не изморява ръцете.

Трябва ли ви свобода на движенията?Бормашините с кабел се захранват от електрическата мрежа и заради кабела могат да ограничат движенията ви. Ако ви трябва по-голяма свобода на движенията и ще използвате бормашината на открито и закрито – може би акумулаторен модел би бил по-добрият вариант.

Видове бормашини

Има няколко основни вида бормашини, от които да изберете.

Ще ги разгледаме по-подробно и ще подчертаем основните характеристики на всеки вид и за какви задачи е най-подходящ.

Пробивни бормашини

Ако търсите универсален вариант, който да се справи с всички леки домашни задачи – пробивните бормашини са правилният избор.

Тези бормашини не само, че могат да пробиват дупки в различни материали, но могат да послужат и за отвиване и завиване на винтове.

Използвайки различни бургии и битове ще ви помогне за изпълнението на повечето домашни задачи. Пробиване на дупки в дърво, метал и зидария, както и сглобяване на рафтове и мебели са сред нещата, които можете да вършите с пробивна бормашина.

Комбинирани бормашини

Тези бормашини са идентични с пробивните – единствената разлика е, че са подходящи за пробиване и в по-твърди материали. Зад въртящата се бургия има два метални диска, които се придвижват напред и назад и по този начин дават допълнителна пробивна сила.

Функционалността на комбинираните бормашини ги прави универсален избор за домашна употреба.

Така имате комбинирани две машини в една, т.е. няма да ви се налага да ги купувате поотделно.

Някои от комбинираните бормашини използват безчеткова технология.

Това означава, че моторът е вграден по такъв начин, че машината е много по-компактна, генерира по-малко топлина и е по-издръжлива.

ПерфораториПерфораторите (срещани още като SDS бормашини) са идеални за пробиване в зидария и бетон.

Те имат ударна функция, която позволява по-бързото и лесно пробиване именно в твърди и плътни материали. Освен това ако нямате нужда от ударната функция можете да я изключите и да използвате перфоратора като обикновена пробивна бормашина.

Или пък можете да изключите пробивната функция и да използвате само ударът ако ви се налага да къртите. Това е особено полезно ако ви се налага да правите канали в стени.

Заради голямата си мощност перфораторите са по-тежки и обемни машини, съответно по-трудни за използване особено в домашни условия.

Ударни бормашини

Тези бормашини са много подобни на перфораторите – т.е. изключително мощни.

Те работят като осигуряват бързи и последователни удари и са направени за пробиване в зидария и камък. Ключовата разлика между ударните бормашини и перфораторите е, че първите не позволяват да се използва ударната функция без пробивната.

Съответно не могат да се използват за къртене.

Захранване


Когато търсите подходящата бормашина е добре да изберете правилния вид на захранване.

Акумулаторни бормашини

Мощността им се измерва във волтове (V).

Това, че тези модели нямат кабел означава, че могат да се използват навсякъде – както на закрито, така и на открито. Освен това имате абсолютна свобода на движенията. Още едно предимство е, че ще можете да работите и на по-отдалечени и трудни за достигане места.

Заради акумулаторната батерия тези бормашини могат да бъдат по-тежки от кабелните.

Обикновено волтажът подсказва колко мощна е машината – по-високият волтаж означава по-мощна бормашина, освен това ще имат по-голям въртящ момент за по-лесно преодоляване на съпротивата на материала.

Капацитет на батерията

Измерва се в ампер/часове (Ah).

Колкото повече ампер/часа е батерията – толкова по-дълго време ще издържа при работа. Ще трябва да вземете предвид вида работа, която ще вършите с бормашината защото по-тежките задачи ще изискват по-силна батерия.

Литиево-йонни батерии

Тези батерии са най-често използваните в повечето акумулаторни бормашини. Също така са и по-безопасни за околната среда, по-леки са и имат голям капацитет.

Литиево-йонните батерии могат да се зареждат когато желаете, независимо дали са изтощени или не. Освен това не се саморазреждат.

Това означава, че ако не използвате бормашината дълго време, но батерията е била заредена последно – зарядът й ще остане непроменен.

Сменяеми батерииМного производители на бормашини не вграждат батериите в корпуса и по този начин оставят опцията за замяна. Така ако имате повече от една батерия, можете да ги сменяте ако нямате време за зареждане. 

По този начин пестите ценно време, особено когато сте се заели с по-обемни задачи.

Кабелни бормашини

Мощността им се измерва във ватове (W).

Бормашините с кабел се захранват от електрическата мрежа и са подходящи за домашна и професионална употреба. Особено използвани са при по-дълги и тежки задачи, за чието завършване е необходимо повече време. Тъй като има постоянно захранване не е необходимо да се зареждат или сменят батерии, т.е. можете да работите дълго време без прекъсване.

Все пак не забравяйте за кабела – има риск да се спънете в него, да се заплете някъде, да бъде прекъснат или просто да не е достатъчно дълъг.

Мощността ви показва колко силна е бормашината – колкото повече ватове е – толкова по-добре, особено ако ще пробивате в зидария.

Характеристики

Въртящ момент

Измерва се в нютон/метри.

Отнася се до силата на въртене на бормашината. Ако ще пробивате в различни повърхности е добре да имате степени на въртящия момент.

За твърди материали като например тухлена стена – настройка за висок въртящ момент е най-добре. Ако обаче пробивате в дърво – настройка за по-нисък въртящ момент ще ви бъде от полза.

Някои бормашини имат до 20 различни степени за избиране на въртящия момент.

Най-добре е винаги да започвате пробиването на по-ниска степен и след това да увеличите въртящия момент.

СкоростИзмерва се в обороти в минута (RPM).

Скоростта ви показва колко бързо се върти бормашината и обикновено се дава скоростта без товар. Това означава, че дадената скорост е измерена без реално бормашината да пробива в някакъв материал, а просто на свободен ход. Обикновено скоростта на въртене намалява когато бургията влезе в контакт с повърхността на пробивания материал.

Някои бормашини ви позволяват да променяте скоростта на въртене (подобно на степените на въртящия момент) в зависимост от материала и работата, която вършите.

Ниските скорости са идеални за завиване и отвиване на винтове и за пробиване в по-меки материали, докато високите скорости са подходящи за работа с по-твърди материали.

Сила на удара

Измерва се в джаули (J).

Показва с каква сила удря чукът на бормашината – колкото повече джаули – толкова по-силен и тежък е ударът. На практика силният удар спомага за по-бързото и лесно пробиване.

Особено важен е при перфораторите, ако ще се използват за къртене.

Удари в минута

Показват колко удара получава бургията за минута време. Това спомага да се ускори процесът на проникване при пробиване в зидария и камък.

Време за зареждане

Различните видове батерии (според вида и капацитета си) имат различно време за зареждане. Ако сте се спрели на акумулаторна бормашина и времето е важно за вас – изберете модел с кратко време за зареждане.

Също така може би е добра идея да си купите допълнителна батерия, която да държите заредена и използвате при нужда.

Дизайн

Избирането на бормашина с удобен дизайн е много важно – така ще работите по-лесно и ръцете ви няма да се изморяват толкова. Особено важно е ако ще работите продължително време.

Потискане на вибрациите

Тази функция намалява вибрациите като абсорбира енергията, която се отделя при пробиването. Така работата с бормашината е по-гладка, крайният резултат по-добър и животът на машината се удължава.

Аварийна спирачкаОсобено полезна при перфораторите – при удряне на нещо по-твърдо машината спира удара и пробиването, за да предотврати нежелани инциденти.

Бургии

Бургиите са с различна дебелина и се сменят. Те са универсални и съвместими с повечето бормашини, а смяната им става бързо и лесно. 

Единственото, което трябва да направите е да изберете правилния размер бургия. В комплекта на някои бормашини може да има някои основни бургии.

Най-използваните бургии са:

Високоскоростна стомана (HSS) – идеални са за професионална употреба и са подходящи за пробиване на метал, дърво и пластмаса.

С титанието покритие – покритието им позволява да са по-твърди и съответно имат по-дълъг живот. Особено полезни са когато се пробиват абразивни материали.

Плоски – използват се за пробиване на големи дупки в дърво.

За стъкло и керамика – както подсказва името им, те са пригодени за пробиване на стъкло, огледала и керамика.  Върховете им са изработени от твърд волфрам-карбидов материал и с тях се пробива на ниска скорост и с минимален натиск.

Фрези – цилиндрични трионоподобни, които се използват за пробиване на правилен кръг с различни материали като дърво, чугун, стоманени листове, алуминий и пластмаса.

Диамантени битове – специализирани са и се използват за пробиване на дупки в стени и твърди повърхности. Заради изключителната си дължина позволяват да се пробие дълбока дупка. Идеални са за пробиване на вентилационни отвори и канали за тръби.

Най-добрите бормашини

За да ви улесним още повече в избора на бормашина си позволихме да съставим кратък списък с най-добрите модели на пазара.

Бъдете сигурни, че който и от тях да изберете – няма да съжалявате.

1. Ударна бормашина Bosch Professional GSB 13 RE


Бормашината е ударна и за професионална употреба. Захранва се с кабел от електрическата мрежа. Подходяща за дървени, метални, бетонени повърхности и зидария.

Има бърз патронник с размер от 13 милиметра. Може да се използва за работа с лява или дясна ръка. Тежи едва 1.8 килограма.

Мощността на електромотора е 600 вата, максималната скорост 2800 оборота в минута, а максималният въртящ момент е 30 нютон/метра.
Купи сега

2. Ударна бормашина Makita HP347DWE


Моделът е ударен за професионална употреба. Захранва се посредством презареждаема акумулаторна батерия. Може да се използва за работа с дърво, пластмаса, метал и зидария.

Има бърз патронник с размер от 10 милиметра. Дизайн за максимално удобен захват. Теглото на машината е 1.5 килограма.

Мощността на мотора е 300 вата, максималната скорост 1400 оборота в минута. Захранващото напрежение е 14.4 волта, а акумулаторната батерия е литиево-йонна с капацитет от 1.3 ампер/часа. Зарежда се за един час. В комплекта са включени две батерии.
Купи сега

3. Бормашина Einhell TE-CD 18Li


Бормашината е подходяща за домашна и хоби употреба. Захранва се посредством акумулаторна батерия. Размерът на патронника е 13 милиметра.

Има удобен дизайн и ергономична дръжка. Подходяща за пробиване в пластмаса, дърво и метал. Захранващото й напрежение е 18 волта.

Разполага с 20 нива на въртящия момент, а максималният въртящ момент е 60 нютон/метра. Акумулаторната батерия е литиево-йонна.
Купи сега

4. Акумулаторна бормашина Bosch Professional GSR 140-LI


Моделът е за професионална употреба и се захранва от презареждаема акумулаторна батерия. Подходящ за работа с пластмасови и дървени повърхности.

В комплекта е включена и втора батерия.

Захранващото напрежение е 14 волта, а максималната скорост 1700 оборота в минута. Акумулаторните батерии са литиево-йонни.
Купи сега

5. Винтоверт-бормашина DeWALT DCD795D2


Това е ударна бормашина за професионална употреба. Захранва се от акумулаторна батерия. Може да се използва за дървени, метални, бетонени и стоманени повърхности, както и пластмаса и гипсокартон.

Патронникът е безключов. Машината има две степени за скорост и тежи 4 килограма. Максималната скорост е 2000 оборота в минута, а захранващото напрежение е 18 волта.

Видът на батерията е литиево-йонен, а капацитетът й е 2 ампер/часа. В комплекта е включена и втора батерия.
Купи сега

6. Ударна бормашина Skil F0156280CA


Бормашина с удар за полупрофесионална употреба. Захранва се от електрическата мрежа посредством кабел. Подходяща за дърво, метал и бетон.

Има бърз патронник с размер от 13 милиметра. Функция за промяна на скоростта и бутон за непрекъсната работа. Теглото на машината е 1.8 килограма.

Мощността на електромотора е 550 вата. Максималната скорост е 3000 оборота в минута.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Акумулаторна бормашина Steinhaus PRO-CD18


Бормашината е за хоби и домашна употреба и се захранва посредством акумулаторна батерия. Подходяща е за работа с дървени и метални повърхности.

Разполага с бърз патронник, който е 10-милиметров. Има вграден светодиод за осветяване на тъмни места. Захранващото напрежение е 18 волта.

Има 19 нива на въртящ момент. Максималната скорост е 1350 оборота в минута. Батерията е литиево-йонна с капацитет от 1.3 ампер/часа и се зарежда за един час.
Купи сега

8. Ударна бормашина GRAPHITE


Ударна бормашина за полупрофесионално ползване. Захранва се с кабел от електрическата мрежа. Подходяща за работа с дърво, метал, бетон и пластмаса.

Патронникът е с ключ и размер от 13 милиметра. Подобрен дизайн за по-удобен захват. Функции за обратно въртене, регулиране на оборотите, ударно пробиване и непрекъсната работа.

Теглото на машината е 3.9 килограма. Мощността на електромотора е 650 вата. Максималната скорост е 3000 оборота в минута.
Купи сега

1.6/5 - (38 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
6 Коментари
 1. Пламен пише

  Много забавно. Опит за полезна статия, но информацията за продукта на позиция 7, който ориигнало най-много ме интересуваше е заключена за мен (може би защото търсех него и така стигнах до статията…). Изнудвате ме да споделя нещо във facebook,com но как да го напрая, като не притежавам акаунт. На практика добро начало, но разочароващ финал с опит за изнудване… Заубихте ме като потребител…

  1. Емил пише

   Съжалявам за негативното ви преживяване в нашия уеб сайт.

   Искаме по-голяма част от хората да разберат за нашия уеб сайт и затова заключваме някои от продуктите в нашите класации.

   Скоро ще добавим и други социални мрежи за споделяне, за хора които не ползват фейсбук.

   Емил

 2. Ellie пише

  Много полезна статия, но така и не можах да се ориентирам – аз търся комбинирана бормашина, която да става и за ударна, и за обикновена, да може да се използва с подходящите свредла за дърво, метал и керамика, предполагам и стени? Да е максимално лека и на батерия. От ограничените ми знания засега заключавам, че такова нещо няма, но ако се сещате, моля препоръчайте продукт.

 3. Димитър пише

  Имам 3 бормашини. За съжаление и при трите като им поставя по-дълга бургия (например 15 см) виждам, че при въртене върхът на бургията се отклонява с 1-2 мм (дори и повече при още по-дълга бургия) встрани от оста на въртене. Отдавам го на качеството на патронника или на връзката между патронника и бормашината. В момента търся решение на този проблем.

 4. Димитър пише

  Чудя се какво ли ви притесни моят текст за проблемите ми с патронниците, че го изтрихте! Очаквах да го коментирате.

 5. Александър пише

  Здравейте! Коя от изброените машини е с метален корпус и лагери вместо втулки?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!