Всички категории

8-те Най-Добри Дъски и Маси за Гладене

Избирането на добра дъска или маса за гладене може да бъде сравнително сложна и подвеждаща задача.


Вероятно вече сте минали през поне няколко дъски, всяка от които не е издържала особено дълго време на експлоатация. Затова е добре при избирането на следващата да внимавате малко повече.

Истината е, че не всеки човек глади и това дори е сред неприятните задачи за повечето домакини.

Но избирането на правилната дъска или маса за гладене може да доведе до огромна разлика в изпълнението на задачата и най-малкото да я вършите далеч по-бързо и приятно.

За някои потребители малка и компактна настолна дъска за гладене би била идеална, особено ако нямат достатъчно свободно пространство или гладят сравнително рядко или малко дрехи. Но за домакините, които гладят за цялото семейство голяма сгъваема или стенна дъска би била по-подходяща.

Също така не по-малко важно е да се избере правилен калъф за дъската, аксесоари и всичко да се оптимизира – само така ще спестите време и усилия при гладене.

В това кратко ръководство ще ви представим всичко по-важно относно масите и дъските за гладене. След прочитането му ще можете да направите една по-информирана и правилна покупка.

В края на ръководството ще ви представим и конкретни предложения за някои от най-добрите дъски и маси за гладене на пазара.

Видове дъски за гладене

Сгъваеми дъскиТрадиционните сгъваеми дъски могат да се местят от стая в стая, както и да ги вземете със себе си когато пътувате. Те са сравнително евтини и могат да се регулират по височина.

Но някои домакини ги намират за сравнително тежки и обемисти, което може да бъде проблем при пренасяне и съхранение. В такъв случай като алтернатива може да се използва стенна или настолна дъска за гладене.

Стенни дъски и модели за вграждане

Стенните дъски обикновено се монтират за стената, а тези за вграждане в чекмедже или шкаф. Така лесно могат да се приберат и дори скрият, а при нужда са на едно движение разстояние.

Обикновено тези дъски за гладене са по-скъпи и се нуждаят от монтаж.

Освен, че се поставят на едно място и не могат да се местят, дъските за стена и вграждане не могат да се регулират по височина. Това може да бъде недостатък ако дъската ще се използва от повече от един човек заради разликата в ръста.

Малки дъски

Малките дъски за гладене (наричани още настолни) са леки и компактни. Поставят се върху равна повърхност като холна или кухненска маса, плот и т.н. и са готови за използване. Заемат много по-малко място при съхранение като някои модели дори могат да се закачат за стена, врата на гардероб и други повърхности.

Ако не харесвате традиционните и големи дъски за гладене, то настолните модели са подходящи за вас. Също така са идеален избор за домакините, които не искат да вдигат тежко или предпочитат да гладят седнали.

Все пак заради компактните си размери тези дъски предоставят и по-малка повърхност за гладене.

Но ако ще гладите основно малки дрехи или пък ще използвате дъската рядко – едва ли ще имате проблеми с размерите й.

Стандартни размери при дъските за гладене


Дъските за гладене се предлагат в пет стандартни размера, от които трябва да изберете най-подходящия за вашите нужди.

Ако гладите основно ризи, то компактна дъска ще ви свърши работа. Но за гладене на панталони, рокли и други подобни ще ви трябва по-голяма дъска. За гладене на спално бельо най-добре пък изберете пълноразмерна дъска – това ще улесни значително задачата.

Най-големите дъски за гладене са дълги 136 сантиметра и широки от 45 до 49 сантиметра.

Ако изберете такава дъска, то проверете дали имате достатъчно пространство за използването й.

Калъфи за дъски и маси

Независимо какъв тип дъска за гладене ще изберете, важно е тя да има добър калъф. Ако калъфът е неравен или не прилепва за дъската ще се образуват гънки при гладене, което може да бъде доста изнервящо.

Измерете дъската за гладене и изберете калъф със същите размери – така той ще пасне плътно по нея. Препоръчително е краищата на калъфа да са еластични – така ще стои прибрано по дъската и няма да се набира.

За предпочитане е да има достатъчно омекотяване отдолу, а горната му част да бъде от незалепваща и устойчива на прогаряне материя. Някои калъфи за гладене имат допълнителна обработка против петна.

Мрежестите калъфи позволяват на парата от ютията да преминава през дъската и така не се събира влага в тях.

Ако искате да сведете времето за гладене до минимум, то най-добре изберете калъф с метално покритие. То отразява топлината обратно в дрехите и ги нагрява повече, съответно изглажда по-ефективно гънките.  Така можете да намалите значително усилията и времето за гладене.

Леки и тежки дъски за гладене


Добре е да проверите теглото на избраната дъска за гладене преди да я купите. Колкото по-лека е тя – толкова по-лесно ще се носи, сгъва и разгъва.

За сметка на това пък по-тежките дъски са много по-устойчиви. Най-тежките дъски за гладене обикновено имат колелца, което прави пренасянето им по-лесно.

Височина на дъската за гладене

Идеалната височина на дъската е когато горната й част достига до нивото на бедрата ви. Ако пък предпочитате да гладите седнали – то тогава ще ви трябва по-ниска дъска.

Имайте предвид, че не всички дъски за гладене се регулират по височина.

Също така ще трябва да позиционирате дъската си в близост до контакт, в който да включите ютията си.

Бюджет

Ценово дъските и масите за гладене варират в големи граници. Можете да намерите дъска за около 20 или 30 лева, както и такава за над 400 лева. Обикновено получавате толкова за колкото сте платили или иначе казано цената отговаря на качеството.

Една сравнително добра и качествена обикновена дъска за гладене струва от 60 до 80 лева, но цената може да се вдигне ако имате допълнителни изисквания откъм качество, функционалност или аксесоари.

По-хубавите дъски имат екстри като заключване от деца, устойчива на топлина стойка, регулиране по височина, неплъзгащи се крачета и други.

Аксесоари и допълнителни екстри при дъските за гладене

Поставка за ютияОбикновено поставката е метална и се намира в единия край на дъската за гладене. Върху нея се поставя горещата ютия когато не се използва.

Стандартно повечето дъски имат метална поставка. Разбира се, тя също поема от топлината на ютията, затова е препоръчително да не я докосвате с ръце поне докато не изстине.

Заострен край

Ако често ви се налага да гладите панталони и ръкави на ризи, то потърсете дъска със заострен край.

Заключване от деца

Някои модели дъски за гладене имат заключващ механизъм, който не позволява на децата да я разгъват и съответно да се наранят.

Гъвкава релса

Обикновено се завива или прикрепя към дъската и по нея върви кабелът на ютията. Така няма риск той да се закача, оплита или влачи по пода.

Неплъзгащи се крачета

Повечето дъски за гладене имат покритие или крачета, които не се хлъзгат.  Така няма риск дъската да се пързаля по пода и съответно да се обърне или падне.

Приспособление за гладене на ръкави

Някои дъски имат допълнително приспособление, което се прикрепя към тях и улеснява гладенето на ръкави, яки, ръбове и други малки, но неудобни за достигане елементи.

Място за вече изгладените дрехи

Някои дъски и маси за гладене имат място отстрани, където можете да сгъвате и оставяте вече изгладените дрехи. Така няма да е необходимо да губите време в пренасяне поотделно на всяка изгладена дреха.

Закачване

Някои дъски за гладене имат възможност за закачване на закачалка, врата на гардероб или друго място с цел по-лесно и удобно съхранение.

Най-добрите дъски и маси за гладене

Дойде моментът, в който ще ви представим някои от най-добрите маси и дъски за гладене.  Просто изберете тази, която най-добре отговаря на вашите изисквания и бюджет.

1. Дъска за гладене Leifheit AirBoardСтандартна твърда дъска за гладене с метална сгъваема конструкция и поставка за ютия. Има бял калъф с интересен принт.

Размерите на площта за гладене са 120 сантиметра дължина и 38 сантиметра ширина.
Купи сега

2. Дъска за гладене превръщаща се в стълба Jata 848SТази дъска за гладене е изключително интересна и е отлично допълнение за всяко жилище, където пространството никога не стига.

Стандартно това е дъска за гладене, която само с няколко движения се превръща в стабилна и здрава стълба с три стъпала, височина от 70 сантиметра и товароносимост до 150 килограма.

Здрава метална конструкция и площ за гладене с дължина от 95 сантиметра и ширина 35 сантиметра.

Вата с дебелина от 5 милиметра и термоустойчив калъф изработен изцяло от памук. Многофункционалната дъска за гладене тежи 8.5 килограма.
Купи сега

3. Дъска за гладене Heinner CareДъската се характеризира с ергономичен и компактен дизайн. Лека, ефективна и удобна за ползване.

Има метална конструкция и площ за гладене от метална мрежа и памучен калъф с омекотяваща подплата. Моделът е снабден и със стойка за ютия.
Купи сега

4. Дъска за гладене Kring MiraДъската има поставка за ютия или станция за гладене със термоустойчива силиконова подложка. Метална конструкция покрита с електростатична прахова боя. Рамката е здрава и стабилна. Възможност за регулиране по височина.

Противоплъзгащи се капачки на крачетата. Горна част от метална мрежа. Сваляем калъф с омекотяване изработен от памук и полиестер.

Вграден 1.25-метров кабел и антена. Размери на площта за гладене – дължина 120 сантиметра и ширина 38 сантиметра.
Купи сега

5. Дъска за гладене TefalПремиална дъска за гладене, която предлага изключително ниво на комфорт. Конструкция с подобрена стабилност и здрав дизайн.

Метални крака, които издържат натоварване до 40 килограма. Метална мрежа с високо качество. Голяма работна повърхност с размери от 130 сантиметра на 47 сантиметра. Регулиране на височината от 70 сантиметра до 93 сантиметра.

Вградени колелца за по-лесно придвижване, метална стойка за ютия или парогенератор.
Купи сега

6. Дъска за гладене Perilla Eko ClassСтандартна сгъваема дъска за гладене изработена от метал. Възможност за регулиране на височината от 73 до 93 сантиметра. Калъфът е с омекотяване и е изработен от канава. Дъската има поставка за ютия от едната страна.

Размерите на площта за гладене са 105 сантиметра дължина и 33 сантиметра ширина.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Дъска за гладене Jata TP550Дъската има повърхност за гладене с дължина от 130 сантиметра и ширина от 47 сантиметра. Има метална структура с висока устойчивост на окисляване. Регулиране по височина до 95 сантиметра. Система за сигурност при сгъване и затваряне. Колелца за по-лесно пренасяне. Калъфка с омекотяване изработена изцяло от памук.

Метална мрежа с дебелина от 1 милиметър. Поставка за ютия с размери 44 на 27 сантиметра.
Купи сега

8. Дъска за гладене KETER LotusСтандартна дъска за гладене с двойно нагряващ ефект благодарение на иновативния калъф. Конструкцията е от метал и е достатъчно здрава и устойчива. От едната страна на дъската има поставка за ютия. Размерите на площта за гладене са 143 сантиметра дължина и 30 сантиметра ширина.

Височината на модела е 94 сантиметра.
Купи сега

4.5/5 - (8 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!