Всички категории

6-те Най-Добри Добавки с L-Карнитин

Търсите ли начин да помогнете на тялото си и да подобрите функционалността на мозъка и мускулите?

Е, L-карнитинът може да бъде решението за вас!

Всички знаем колко сложно устроено е човешкото тяло. В него непрестанно се случват разнообразни процеси, органите работят и преобразуват различни вещества, които да се използват за нашето благоразположение.

Едно от тези вещества е L-карнитинът. Благодарение на енергията, която той осигурява, човешкото тяло успява да се справи с всички жизнени процеси и да ви върши работа всеки ден.

Именно затова наличието на подобно полезно вещество не бива да се подценява. Мнозина страдат от недостиг на L-карнитин поради несъвместим хранителен режим или заболяване. За да запазят здравословни нива на L-карнитин, тези хора прибягват до хранителни добавки.

Дори и да не страдате от заболяване, което да засяга наличието на L-карнитин във вашето тяло, нищо не ви спира да приемате подобни добавки. Оказва се, че това вещество може да окаже благоприятен ефект и в други сфери на живота – във фитнеса например.

В случай, че се чудите какво прави L-карнитина толкова специален или, пък, искате приемате добавки, но не знаете откъде да започнете – имате късмет!

В това ръководство ще ви представим най-важната информация относно това вещество. Накрая сме ви подготвили и някои предложения за добавки с L-карнитин, които в момента са сред най-популярните на българския пазар.

Какво представлява L-карнитинът и какви са ползите от него?

L-карнитинът е познат още с името левокарнитин. Най-просто казано, това е аминокиселина, благодарение на която мастните киселини достигат до клетките.

Там митохондриите изгарят въпросните мазнини и създават енергията, която тялото използва за изпълнението на всички дейности и процеси.

Около 98% от общото количество L-карнитин се складира в самите клетки и по-точно – в скелетния мускул. Останалото наличие се намира в органи като черния дроб или в кръвта.

Макар тялото ви да може само да произвежда веществото, то го прави благодарение на животинските продукти, които консумирате. Именно затова някои хора се налага да прибягват и до прием на L-карнитин във формата на добавки, тъй като не получават нужното количество от храната.

Както вече споменахме, тези добавки са популярни сред доста по-широка потребителска маса от очакваното. L-карнитинът се радва на интерес не само от хора с определени хранителни навици или заболявания, но и от почитателите на спорта и здравословния начин на живот.

Причината се крие в следните ползи от веществото, които ви препоръчваме да обмислите, ако все още изпитвате съмнения към продукта.

Сърдечно здраве

Според някои изследвания редовният прием на L-карнитин може да облекчи хората, страдащи от високо кръвно налягане. В комбинация с други вещества то помага на възрастни хора с исхемична болест на сърцето, но по-младите също могат да се възползват от него.

Освен това, някои научни експерименти сочат, че L-карнитин намалява риска от повторен инфаркт и смъртност при хората, които вече са прекарали един сърдечен удар. Смята се, че добавката може да облекчи и последвалите ефекти след първия удар.

Разбира се, подобна хранителна добавка не може напълно да замести лечението, а само да спомогне за подобряването ви. Задължително се посъветвайте с лекар и обсъдете най-подходящия прием за вашето състояние.

Стимул на мозъчната дейност

Смята се, че L-карнитинът спомага и за функционалността на мозъка, особено при по-възрастните поколения и хората с умствени заболявания.

Доказано е, че естествените нива на L-карнитин намаляват с възрастта. С времето мисълта се забавя, а паметта отслабва. Възможно е да се отключат и различни болести като деменция или Алцхаймер.

Именно затова L-карнитин би бил от полза за хората в напреднала възраст, които имат опасения за подобно развитие в мозъка. Макар добавката да не може да замени изцяло лечението, тя може да стимулира скоростта на процесите в мозъка, да забави развитието на болестта или да облекчи симптомите от нея.

Ефективни тренировки

Както вече споменахме почти цялото количество L-карнитин се намира в мускулите и се спомага за снабдяването на тялото с енергия.

Именно затова мнозина използват веществото и за постигане на спортните си цели. Смята се, че добавката с L-карнитин може да облекчи мускулната треска и да ускори възстановяването на мускулите след натоварващите тренировки.

Това може значително да промени вашия спортен режим – по-бързото възстановяване позволява по-често натоварване на мускулите. Това, от своя страна, ще ускори желаните резултати и ще ви осигури възможността да дадете максимума от себе си във всяка тренировка.

Какви видове L-карнитин съществуват?

Разбира се, L-карнитинът не е единствената форма на веществото. То се среща в разнообразни комбинации, които имат различен ефект върху тялото. Съответно и добавките са с вариращо предназначение и се приемат с определени цели.

L-карнитинът всъщност е активната форма на карнитина в тялото.

Именно това е веществото, което обикновено приемате чрез храните и добавките.

То най-добре изпълнява главната функция, а именно – да транспортира мастните клетки до митохондриите и да спомага за образуването на енергия.

D-карнитинът, пък, е неактивната форма на веществото.

Той е забранен за продажба, тъй като може да доведе до дефицит на карнитин, ако бъде поет от организма.

Причината е, че той извлича абсорбцията на други полезни вещества, от които тялото има нужда, и по-скоро би ви навредил, отколкото да помогне.

Ацетил-L-карнитинът е най-подходящ за стимулиране на мозъчните дейности.

Смята се, че той оказва най-голям ефект върху мозъка и именно той е използван в някои от изследванията, според които веществотото може да облекчи хора с невродегенеративни заболявания.

От своя страна, пропионил-L-карнитинът играе роля при проблеми с кръвообращението.

Ако възнамерявате да приемате добавки, за да подобрите сърдечното си здраве, тази форма на веществото вероятно ще е най-подходяща.

Тя спомага и при високо кръвно налягане, стимулира притока на кръв и действа добре на метаболизма.

Не на последно място L-карнитин-L-тартратът вероятно е най-популярен когато става дума за спортни добавки.

Човешкото тяло го усвоява една идея по-бързо от останалите форми, затова и е предпочитан от тези, които гонят възможно най-скоростно възстановяване на мускулите преди следващата тренировка.

Как да си набавяте L-карнитин?

Както вече споменахме, човешкото тяло е способно да произвежда L-карнитин самостоятелно.

Това става чрез аминокиселините лизин и метионин, които се откриват в различни животински хранителни продукти. Тези вещества са много важни за развитието на мускулатурата и особено за подрастващите деца.

За да може да произвежда веществото, тялото се нуждае и от витамин C, затова хората с недостиг на витамина може да се окажат и с дефицит на L-карнитин.

Трябва да знаете, че не само хората с ограничения в хранителния режим и тези с недостатъчно наличие на витамин С срещат трудности в производството на L-карнитин.

Освен тях, уязвими групи са и хората в напреднала възраст, при които нивата естествено намаляват, както и тези със заболявания на бъбреците или цироза. Запомнете, че тези състояния не винаги водят до недостиг на L-карнитин, а са само предпоставки за получаването му.

Симптоми на недостиг

Симптомите при дефицит на L-карнитин са подобни на тези при ниска кръвна захар.

Освен тях може да забележите и намалена телесна маса, слабост в мускулите и невъзможност да ги активирате качествено по време на тренировка.

Хората, които нямат достатъчно L-карнитин, също са податливи на умора и раздразнение.

При съмнения за недостиг най-добре се обърнете към професионалист, който ще ви направи качествени изследвания, вместо да се самодиагностицирате. Така лекарят ще може да ви предпише и най-подходящото лечение спрямо вашата лична ситуация.

Храна

Вече стана ясно, че двете основни аминокиселини, благодарение на които тялото може да произвежда L-карнитин, се намират в животинските продукти.

Предвид този факт не е изненада, че вегетарианците и веганите, както и хората, които спазват определени хранителни ограничения, са по-уязвими и лесно могат да стигнат дефицитни нива.

За да сте сигурни, че тялото ви разполага с достатъчно вещества, от които да получите L-карнитин, е нужно да консумирате някакъв вид месо, риба или млечни продукти.

Според проучванията в говеждото има най-голямо наличие на L-карнитин, следвано от свинското, рибата, пилешкото и млякото.

Добавки

Хората, които не могат да си набавят или да произвеждат L-карнитин често прибягват към специални добавки, чрез които да сe снабдят с нужното количество.

Смята се, че безопасната доза за ежедневен прием е около 2-3 грама.

При предозиране или прекалено дълъг и неподходящ прием може да се стигне до нежелани странични ефекти. Такива са гаденето, стомашните болки, както и нехарактерна телесна миризма, подобна на риба.

Макар това да не е научно обосновано е нужно да се отбележи, че според някои изследователи прекомерният прием на L-карнитин добавки може да се окаже опасно. Макар да не е провеждан експеримент с хора, някои изследвания сочат, че твърде много L-карнитин може да доведе до запушване на артериите.

Ако вече сте се посъветвали с лекар и сте решили да изпробвате L-карнитин добавките трябва да решите в каква форма ще ги приемате.

Хапчетата са най-често срещани на пазара.

Според мнозина те дават най-добрите резултати, тъй като консумацията им става лесно и бързо. В магазините вече се предлагат и капсули без животински продукти като желатин, които вегетарианците спокойно да приемат.

Ако не сте почитатели на хапчетата може да заложите и на L-карнитин добавка във формата на прах.

Тя е най-подходяща за тези от вас, които редовно си приготвят смути или протеинов шейк след тренировка. Така лесно ще можете да разтворите праха вътре, без да се налага да отделяте специално внимание на самата добавка.

Съществуват и течни добавки с L-карнитин.

Те лесно може да се разтворят във чаша вода или сок и най-често се предлагат в различни вкусове. За сметка на това, обаче, те са и една идея по-скъпи от останалите варианти.
 

Е, надяваме се тази информация да ви помогне в избора на най-подходящата добавка с L-карнитин за вас.

Ако все още изпитвате колебания и не знаете откъде да започнете ви препоръчваме да обмислите следните ни предложения

1. Л-Карнитин NOW FoodsТази добавка е предназначена за стимулиране на спортните резултати. Идва в опаковка от 30 капсули, а всяка капсула съдържа по 500мг. L-карнитин. Това я прави подходяща за бърз и лесен прием, като можете да приемате до три таблетки дневно с всяко хранене, за да постигнете оптималното количество от 1500гр. на ден.
Купи сега

2. Л-карнитин NaturalicoСледващото ни предложение е добавка от L-карнитин в течна форма в опаковка от 400мл. Тя стига за близо 27 дози от по 15мл., в които се съдържат 4гр. – напълно достатъчно количество за един до два дни.
Добавката е подсладена с естествен билков екстракт от стевия. В допълнение е обогатен и с витамини B5, B6 и хром за максимално подсилване на организма.
Купи сега

3. Л-карнитин Acetyl L-Carnitine HAYA LABSТози продукт е от ацетил-L-карнитин, който благоприятства нервната система и функционалността на мозъка. Опаковката съдържа 100 капсули, а всяка капсула – 1гр. от веществото. Така може да приемате по една таблетка сутрин и вечер за максимален ефект.
Купи сега

4. Л-карнитин WeiderОще една опаковка от 100 капсули, но този път от L-карнитин-L-тартрат, който се използва най-вече за спортни цели и стимулиране на енергията при тренировки.
Всяка капсула съдържа 500мг. от веществото, като е добре да приемате по три таблетки на ден за възможно най-голям ефект.Капсулата е изработена от желатин, а за разделител са използвани магнезиев стеарат и силициев диоксид.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Л-карнитин EVERBUILDТази добавка от L-карнитин също е в течна форма и има вкус на портокал. Бутилката съдържа 500гр. продукт, чиято концентрация е изключително висока – само в една доза от 10мг. се съдържат 3гр. вещество.
Освен L-карнитин продуктът съдържа още хром, екстракт от зелен чай и витамини от група В.
Купи сега

6. Л-карнитин Myprotein L-CarnitineПоследното ни предложение е добавка от L-карнитин във формата на таблетки. Опаковката съдържа 180 капсули, а ежедневната доза от две таблетки, които трябва да приемате по 2-3 пъти дневно е достатъчна, за да постигнете по-лесно своите спортни цели и да поддържате организма си във форма.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!