Всички категории

8-те Най-Добри Електрически Фурни За 2024

Всеки дом има нужда от няколко основни неща, които да го направят практичен, функционален и комфортен за неговите обитатели.

Едно от тези неща е готварската печка…

Какво би бил един дом, ако няма уреди за приготвяне на храна? Готварската печка е уред, който задължително трябва да присъства във всеки един дом.

Разбира се, най-популярните готварски печки са електрическите.

Те са много по-предпочитани в сравнение с газовите готварски печки, тъй като са по-енергийно ефективни (електричеството е много по-евтино от газта) и по тях няма следи от газ (такива следи често остават върху газовите печки).

Също така инсталирането на електрическа печка е много по-лесно и можете да го направите сами, докато инсталирането на газова печка е сложен и опасен процес, който трябва да се извърши задължително от специалист.

Електрическите печки приготвят храната доста по-бързо и това може би е основната причина, поради която са по-предпочитани от газовите готварски печки.

В това ръководство ще ви запознаем с основните характеристики на електрическите печки, както и съвети, които да ви помогнат да направите добър и информиран избор

Какво представляват електрическите фурни и как работят?

Електрическите готварски печки използват електричество, за да създадат топлина, с която да сготвят храната.

Обикновено това става с нагряването на реотани и вентилатор, който може да обръща нагрятия във фурната въздух и така храната да се сготви равномерно.

Електрическите печки предлагат няколко режима на работа – със или без вентилатор, работещ горен/долен реотан (или и двата едновременно) и т.н.

Също така електрическите печки предимно разполагат и с котлони, които също имат различни степени на работа.

Разбира се, температурата и начина на работа могат да бъдат регулирани – така ще можете да приготвяте храната по най-добрия начин.

Електрическите печки се делят на два вида – стандартни и конвекторни. Стандартните фурни използват лъчиста топлина за приготвянето на ястията, докато конвекторните използват горещ въздух, чрез който готвят храната равномерно.

Изборът между двата вида зависи от честотата на използване на готварската печка, както и от нещата, които приготвяте. Например, ако често приготвяте тестени изделия като хляб, баница и пр., то конвекторната печка е идеална за вас, защото с нейната технология с горещ въздух можете да постигнете страхотни резултати.

Кои са основните предимства на електрическите фурни?

Както вече споменахме, електрическите печки имат своите предимства в сравнение с газовите печки. Нека видим кои са те!

По-добра и бърза реакция

Електрическите нагревателни елементи могат да се включват и изключват много по-бързо от елементите, които се нагряват чрез газ.

Това, разбира се, дава възможност за по-бързо реагиране на уреда към промените в настройките на температурата и по-навременна реакция при спадане на температурата във фурната.

“Суха топлина” във фурната

Топлината в електрическата фурна е много по-суха отколкото във фурната на газ – т.нар. суха топлина е идеална за приготвянето на различни ястия и тестени продукти.

Пространство и гъвкавост

Понякога приготвянето на ястия изисква употребата на различни по размер съдове като тигани и тенджери.

Електрическата печка разполага с различни по големина котлони, като вече голяма част от електрическите печки разполагат с керамичен плот с котлони, чиято големина лесно може да се регулира чрез външни и вътрешни пръстени.

В тази връзка керамичните плотове с котлони се почистват много по-лесно от стандартните котлони или котлоните на газ – просто е необходимо да забършете с кърпа и сте готови.

Какво трябва да имате предвид при закупуването на електрическа фурна?

Както всеки друг домакински уред, така и електрическата готварска печка има своите особености, които е добре да вземете предвид, когато правите своя избор…

Размер

Разбира се, първото нещо, което идва на ума при избора на готварска печка, е големината. Помислете добре за пространството, с което разполагате и в което трябва да поставите готварската печка.

За да ви бъде по-лесно, можете да измерите предварително размерите на пространството, което ще заема печката, за да изберете уред с такъв размер.

Нагряващи елементи

Обикновено електрическата фурна има два нагревателни елемента – елемент за печене и елемент за грил. Елементът за печене се намира в дъното на фурната, а грил елементът се намира в горната част на фурната.

В повечето случаи електрическите печки разполагат и с двата елемента, но има и фурни, които имат и трети нагревателен елемент.

Диапазон на температурата

Диапазонът на температурата на електрическата печка се определя от температурните възможности на нагряващите елементи.

Елементът за печене може да достигне до 250°С, а грил елементът обикновено може да достигне между 93°С и 170°С.

Копчета

Температурата и режима на работа на фурната и котлоните могат да се регулират чрез копчета.

Обикновените електрически фурни разполагат с копчета, които се въртят, но има и по-модерни фурни, които притежават дигитален екран, чрез който се управляват функциите на печката.

Съветваме ви да изберете електрическа печка, чиито копчета за управление ще ви бъдат по-удобни.

Таймер

Таймерът е наистина удобно приспособление, особено когато трябва да приготвите ястие и в същото време да свършите още няколко неща.

Таймерът ви позволява да настроите печката да работи за определено време (напр. един час) и след като това време изтече фурната се изключва и таймерът издава специфично звънтене.

Чрез таймера разбирате кога ястието е готово и дори да сте се разсеяли с друга работа, то храната ви няма да изгори, защото печката е спряла точно на време.

Качество

Електрическата печка за готвене е важен уред, който осигурява храната на масата на всяко семейство. В тази връзка е добре да изберете фурна, която е с доказано качество и която няма да се развали бързо.

Обикновено качествените електрически печки са с доста по-високи цени, но пък имат доста по-дълъг живот.

Как да използвате и почиствате електрическата си фурна по най-добрия начин?

Електрическата фурна може да се нагрее много и да достигне до наистина високи температури. Ако я оставите да работи без надзор, може да предизвика пожар.

Също така е препоръчително да не я използвате за шкаф – не оставяйте неща вътре, тъй като някой може да не ги види и да включи печката.

Старайте се да почиствате останала мазнина или остатъци от храна върху печката, тъй като те също могат да се запалят.

Дръжте ръкохватките и кърпите настрана от печката, за да не се запалят. Винаги изключвайте фурната след като приключите работа с нея.

Също така е добре да внимавате какви съдове използвате – някои тенджери и тигани имат грапави повърхности, които при движение могат да надраскат керамичния плот и по този начин да го повредят.

Преди да използвате фурната, прочетете упътванията за употреба – така ще бъдете напълно сигурни, че използвате печката по правилен и безопасен начин.

Почистването на печката става бързо и лесно, особено ако ползвате правилните продукти– в наши дни на пазара се предлагат различни почистващи продукти, които са предназначени за почистване на фурна.

Готварската печка наистина е уред от първа необходимост…

Готварската печка е изключително важен уред за всяко едно домакинство – все пак с нейна помощ се създава храната на трапезата.

След като ви запознахме с някои основни неща за електрическите фурни, то е време да ви представим някои електрически готварски печки, които смятаме, че са сред най-добрите на българския пазар

1. Електрическа фурна FIRST FA-5045-4, 2 Котлона, Грил


Тази електрическа фурна е с компактен дизайн и е подходяща за семейства, които не разполагат с много пространство в дома си.

Печката разполага с два котлона, възможност за горно и долно печене, вентилатор и грил. Към електрическата фурна има и някои аксесоари – шиш, тава и решетка.

Мощността на печката е 3200W, а на грила е 1600W. Двата котлона разполагат с мощност 600W и 1000W. Електрическата фурна може да поддържа температура между 100-250°С.
Купи сега

2. Електрическа фурна Heinner HCE-S37WH


Електрическата фурна Heinner притежава капацитет от 37 литра и мощност от 1650W – тези характеристики правят печката подходяща за бързото и равномерно приготвяне на различни ястия.

Диапазонът на температурата на тази фурна е между 40 и 220°С. Фурната разполага с различни режими на работа – функция грил, горно нагряване, долно нагряване, горно и долно нагряване.

Към тази електрическа фурна има още таймер и звуков сигнал, когато избраната от вас програма (начин на печене и температура) приключи, както и аксесоари – тава и решетка.
Купи сега

3. Електрическа фурна TERMOMAX TO33BL


Тази електрическа фурна е изключително компактна и е удобна за домакинства с малка кухня или с налично малко пространство.

Фурната разполага с горен и долен нагревател, тава и решетка от неръждаема стомана. Капацитетът ѝ е 33 литра.

Електрическата фурна притежава таймер и два котлона. Максималната мощност на фурната е 1300W.
Купи сега

4. Електрическа фурна Tefal Optimo OF463830


Компактната електрическа фурна предлага удобен малък размер и страхотно приготвяне на вкусна храна.

Фурната притежава пет режима на готвене – конвекция, стандартен, грил, въртящ се шиш с грил, въртящ се шиш с конвекция и два котлона отгоре. С различните функции на фурната ще можете да приготвяте различни типове ястия.

Към електрическата фурна има и някои допълнителни аксесоари – тавичка за печене, решетка и въртяща се приставка за грил.
Купи сега

5. Електрическа фурна Elekom EK 120B


Тази електрическа фурна има капацитет 12 литра – тя е малка и много компактна. Има четири режима на работа, както и таймер.

Фурната може да се затопли до 230°С. Нейната максимална мощност е 1200W. Компактната фурна разполага още с алуминиева тава и хромирана решетка.
Купи сега

6. Електрическа фурна Termomax TR-7011


Електрическата фурна Termomax разполага с горен и долен нагревател, с турбо вентилатор, чрез който топлината се простира равномерно в печката и таймер със звуково известяване.

Към фурната има правоъгълна емайлирана тава и кръгла емайлирана тава. Уредът разполага и със защита против прегряване.

Мощността на електрическата фурна е 2000W, а максималната температура, до която може да достигне, е 230°С.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7.Електрическа фурна 38 литра Floria


Електрическата фурна предлага три режима на работа. Тя притежава термостат и индикаторна светлина.

Към фурната има и включени аксесоари – грил поднос и тава за печене. Електрическата фурна е подходяща за приготвянето на различни ястия и сладкиши.
Купи сега

8. Електрическа фурна Star-Light CEA-4520DBL


Тази електрическа фурна разполага с модерен дигитален контролен панел, който позволява бързо и лесно настройване на режима на работа.

Печката разполага с осем режима на работа, като по този начин предоставя възможност за приготвяне на различни типове ястия, сладкиши и пр.

Електрическата фурна притежава таймер, автоматично изключване, звуков сигнал, индикаторна лампа и др.
Купи сега

3.5/5 - (13 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!