Всички категории

7-те Най-Добри Електрически Скари

Електрическите скари са подходящи за къщи с или без двор, апартаменти с малък или без балкон.

Могат да бъдат използвани както навън така и вътре и няма да ви се налага да използвате огън или дървени въглища.

С електрическите скари не трябва да се притеснявате за презареждане с газ или пък нарушаване на закони и наредби за палене на огън.

Намирането на подходяща електрическа скара, която ще бъде подходяща за вашите нужди е първата стъпка към перфектно приготвени местни продукти.

В това ръководство ще ви запознаем с основните въпроси и неща, които да имате предвид преди закупуването на перфектната за вас електрическа сакара.

Какво представлява електрическата скара?

Електрическата скара е уред, подходящ както за използване навън – в градината, така и за вътре – в кухнята. Това е полезен, удобен и лесен за използване уред, който ви позволява да си правите барбекю навсякъде и по всяко време.

Има и електрически скари, които пекат едновременно и от двете страни. Това означава, че месото ви ще се приготвя два пъти по-бързо. Съответно печенето ще ви отнема много по-малко време и освен това ще ви бъде по-удобно, защото няма да ви се налага да обръщате месото.

На електрическата скара освен пържоли и месо като цяло имате възможността да печете зеленчуци и според модела – дори сандвичи. Някои скари, които имат възможността да пекат и от двете страни могат да се разгръщат и така имате две повърхности за печене, но то е само едностранно. Разбира се, някои хора предпочитат да пекат именно едностранно, защото имат по-добър контрол върху това колко да е изпечена всяка страна.

При отворените скари топлината се разсейва и съответно печенето може да отнеме малко повече време, затова е добре да разгледате модел с по-висока мощност.

Най-голямото предимство на електрическата скара е бързината.


Скарата загрява за броени минути, което при барбекю на въглища няма как да стане.

Много хора живеят в апартаменти, където използването на барбекю на въглища е почти невъзможно. При електрическата скара трябва само достъп до контакт и можете да печете почти мигновено.

Когато избирате електрическа скара е много важно да прецените какво основно ще печете и каква мощност ви трябва. Често ли ще печете или по-рядко? Само за себе си ли ще печете или за цялото семейство и приятели? Имате ли достатъчно място в кухнята? Добре е да си отговорите на тези въпроси преди покупката, за да сте сигурни, че ще направите правилен избор.

Ако ще използвате скарате често и за повече хора – инвестирайте в по-качествен модел, който ще издържи дълго при ежедневно ползване. Ако сте начинаещи – вероятно можете да се справите и с малка скара.

На пазара обикновено се предлагат няколко вида електрически скари:


Много евтини скари, които не са препоръчителни. Обикновено цената им е под 60 лева. Разбира се, за подобна цена няма как да очаквате кой знае какви възможности от скарата.

Понякога дори дадени модели не могат да се нарекат точно скари, а по-скоро електрически нагреватели за храна.

Ако търсите най-доброто като съотношение цена към качество разгледайте малко по-скъпите скари. В средния клас скарите струват между 60 и 120 лева. Те могат да се справят прилично с печенето на меса и пържоли и са достатъчно мощни. Качеството им на изработка също е сравнително добро.

Има и мултифункционални скари, които са напълно достатъчни за домакинства, където се пече и грилова често. Подобни скари могат да изпекат всичко и то за кратко време.

Качеството им на изработка е много добро. Цената им обикновено е между 120 и 300 лева.

И накрая, но не и по важност, идват полу-професионалните скари.

Те могат да изпекат всичко за кратко време и се справят и с големи количества месо и пържоли, което ги прави идеални за големи семейства и за хората, които пекат често. Обикновено се изработват от качествени и благородни материали.

Практически една такава скара с правилната поддръжка може да бъде вечна.

Мощност


За правилно печене е изключително важно скарата да бъде достатъчно мощна и съответно да загрява добре повърхностите. Загряването трябва да бъде максимално, за да може месото да се запечата и соковете да останат вътре.

Препоръчително е да изберете скара с мощност от поне 2000 вата – това е достатъчно за бързо загряване и добро изпичане.

Мощността също така е важна, за да сте сигурни, че температурата при печене няма да спадне драстично. При по-евтините скари при изключване на нагревателите при достигнатата температура, загряващата повърхност изстива много бързо, което не е хубаво.

Затова най-добре е да заложите на достатъчно мощен модел от поне среден клас – така ще сте сигурни, че печенето ще става точно както трябва.

Дизайн и материали

Повечето евтини скари са направени от твърда и термоустойчива пластмаса. Обикновено по корпуса им няма метал. Загряващата основа обикновено се изработва от незалепваща повърхност.

Трудно е да се прецени качеството й. Някои производители на скари използват специални незалепващи повърхности, но колкото и добри да са те – трябва да се поддържат правилно.

Избягвайте да използвате метални прибори, за да не ги издраскате.

С времето ако повърхността се издраска достатъчно може да изгуби незалепващите си свойства.

По-качествените и скъпи скари са изработени от метал и благородни материали. Основите им са много по-устойчиви и здрави, обикновено от неръждаема стомана – могат да издържат дълги години при правилна употреба и поддръжка.

Поддръжка


Повечето електрически скари са сравнително лесни за поддържане. Нагряващата повърхност се чисти лесно, а ако е незалепваща – дори само с няколко забърсвания.

Някои части на скарата дори могат да се свалят от основата и да се мият в съдомиялна машина. Дали това е предимство – определено! Но при по-евтините модели обаче с времето покритието на нагряващите повърхности може да се съсипе от миенето в съдомиялна.

Затова и е по-добре почистването да става само със забърсване.

Функционалност

Всяка скара трябва да има една основна функция – регулиране на температурата на печене. Това или става чрез термостат с врътка или с копчета с няколко настройки.

При врътката имате плавно регулиране на температурата, което ви осигурява максимален контрол.

По-скъпите скара имат допълнителни екстри, особено непрекъснато нагряване, т.е. нагревателите поддържат постоянно зададената температура и не изключват за кратко при достигането й.

Така температурата не се променя при самото печене и то става много по-бързо и равномерно.

Размер


Електрическите скари са подходящи за домашно ползване. На пазара има различни модели с различни размери, които да задоволят нуждите на всеки. По-скъпите скари са с по-голяма площ, затова избирайте внимателно и се уверете, че имате достатъчно място в кухнята.

Качество

Качеството на скарата обикновено зависи от цената й. Най-евтините скари обикновено имат най-лошо качество и няма как да очаквате да издържат дълго време. Особено ако са изработени единствено от пластмаса – тогава е добре ако изкарат и двугодишната си гаранция.

Ако искате нещо надеждно, което да издържи дълги години на ползване – най-добре изберете по-скъпа скара със здрава и масивна конструкция. В случай, че все още се колебаете каква скара да изберете за дома си заради големия избор на пазара – нека ви предложим някои от най-добрите модели, които можете да намерите към момента.

1. Електрическа скара Tefal OPTIGRILL GC714834


Скарата е последната иновация на Тефал с приставка, която позволява печене, но също и притопляне и запичане.

Има автоматичен сензор за готвене за автоматично настройване на времето и температурата, въз основа на шестте различни програми за готвене (сандвич, пиле, бургер, червено месо, наденица, риба) и режим за замразена храна.

Разполага с индикатор за нивото на готовност. Може да се мие в съдомиялна машина. Има голяма тавичка, както и допълнителна приставка. Мощността му е 2000 вата.
Купи сега

2. Ел. скара Philips HD4417


Тази електрическа скара разполага с удебелена плоча за печене, която задържа повече топлина и остава гореща, дори при поставяне на замразена храна.

Така храната ще бъде готова по-бързо и ще се приготви по-равномерно. Има регулируем термостат за идеални резултати. Може да се съхранява в изправено положение, а частите му могат да се мият в съдомиялна.

Излишната мазнина ще се оттича в подвижна тавичка за по-лесно почистване. Мощността на уреда е 2000 вата. Той има светлинни индикатори.
Купи сега

3. Ел. скара Tefal Plancha Valencia Silvermania CB6718


Тази скара е с регулируем термостат и позволява приготвяне на всякакви храни. Има топлинен индикатор, като изцяло червената светлина означава достигане до идеална температура за готвене.

Уредът е с мощност от 1600 вата и осигурява равномерно загряване на повърхността.

Разполага с тавичка за оттичащи се мазнини за здравословно готвене, а плочите с незалепващо покритие означават, че няма нужда да добавяте мазнина.

Уредът лесно се почиства, като плочата може да се мие в миялна машина.
Купи сега

4. Електрическа 2 в 1 скара Rohnson R-2380


Мощността на тази скара е 2000 вата.

Тя е с незалепващо покритие. Може да се използва като класическа скара (с комбинирана плоча), а също и като грил преса. Разполага с регулатор за температурата. Има също тавичка, в която се оттича излишната мазнина. Уредът е с разширена повърхност за готвене и разширение, което се върти на 180 градуса.

Разполага със светлинни индикатори.
Купи сега

5. Ел. скара Tefal XL Classic GC6000


Тази електрическа скара има голяма повърхност за готвене и може да приготви вечеря за до 8 души. Тавичката и плочата могат да се мият в миялна за лесно почистване.

Уредът е с два режима на готвене – скара и барбекю.

Мощността му е 2400 вата.

Разполага с регулируем термостат и светлинни индикатори. Освен това има отводна тава за излишната мазнина.
Купи сега

6. Скара Diplomat DPL-TXG042C


Тази скара на Дипломат е с незалепващо покритие. Има плоска и оребрена плоча. Разполага с терморегулатор и тавичка за оттичане на излишната мазнина.

Разполага с мощност от 2000 вата.

Уредът е лесен за използване и почистване. Нагревателната му зона е 185 мм в диаметър, а размерите на плота са 527/260.
Купи сега

7. Електрическа Скара Скития


Скарата има метало-керамично покритие и ви позволява да сготвите любимите си ястия. Може да се използва лесно и готви бързо, а почистването става с лекота.

Осигурява бързо нагряване на работната повърхност, нисък разход на електроенергия и лесно почистване.

Мощността ѝ е 3200 вата.

Работи с нагревателна спирала. Има специална тавичка, в която се оттича излишната мазнина. С голяма работна площ е и е подходяща дори и за професионални цели.
Купи сега

Ние от BESTO се опитваме да ви помогнем с избора на най-подходящия за вас продукт.

Освен това, прекарваме часове, всеки ден, за да намерим най-добрите промоции, намаления и отстъпки.

Разгелдайте ги тук!

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
8 Коментари
 1. Валентин Тодоров пише

  Скъпи приятели, адмирирам Вашите добри намерения да бъдете полезни на потребителите в България при избора на домакинска електрическа скара и ще се радвам, ако се запознаете с нашите изцяло неръждаеми тръбни електрически скари с марката МИСТЪР ДОРО, които вече шеста година произвеждаме и реализираме предимно на пазара в ЕС. Това са единствените сертифицирани скари в България изцяло изработени от благородна стомана (включително и крепежните елементи), за които до момента няма нито една рекламация. В България скарите ни се предлагат само онлайн на цени от производителя, тъй като търговците злоупотребяват с цената им, а желаем по-голям достъп на нашите сънародници до тях. За повече подробности и видео материал посетете skara.bg. Ако заслужаваме, включете ги във Вашите препоръки! Желая Ви успешен бизнес и много усмивки!

  1. Емил пише

   Здравейте,

   благодаря ви за мнението, ще ви имаме предвид при обновяването на нашето ръководство за скари.

   Емил

 2. Анна пише

  Как да ви намерим?

 3. Стефания Кесарова пише

  Много полезна ми се указа информацията за качествата на скарите и печенето на храната.
  От известно време се лутах между предлаганото на пазара и виждам голям боклук.
  Попаднах в сайта на специализирания магазин за барбикюта и скари, но цените там са твърде сериозни .
  От Вашата статия намерих любим модел скара. Rohnson R-2380 2 в 1. Дано да я намеря налична !
  Весели празници !

 4. Боян Банев пише

  Само не си купувайте Ронсон. След няколко ползвания, покритието и започна да пада и реално е за хвърляне. А не беше евтина.

  1. Емил пише

   Благодарим ви за мнението!

 5. тото пише

  Супер. Нямам фейсбук и не мога да видя едно от предложенията. Браво! За медал сте.

  1. Емил пише

   Съжалявам, проектът ни е все още малък и искаме възможно най-много хора да разберат за него. Затова едва ли не “принуждаваме” нашите читатели да споделят някои от последните ни предложения в класациите ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!