Всички категории

8-те Най-Добри Фитнес Гривни

Независимо дали ще следите здравословното си състояние, ще стартирате фитнес програма или просто ще спортувате за поддържане на форма – фитнес гривните (наричани още тракери) могат да ви помогнат в начинанията.


Проучете добре предлаганите модели на пазара, за да изберете гривна, която ще отговаря на всички ваши нужди и изисквания.

Преди самата покупка вземете предвид своите спортни цели.

Може би се опитвате да започнете нова фитнес програма? Искате да подобрите тренировъчния си режим? Тренирате за състезание? Правилно подбраната фитнес гривна може да ви помогне да постигнете целите си.

Фитнес гривните варират от прости до високотехнологични и съответно цените отговарят на това, което получавате. В това ръководство ще ви помогнем да намерите правилната фитнес гривна, която да пасне идеално на вашия бюджет, тренировъчен режим, начин на живот и стил на обличане.

Имайте предвид, че фитнес гривната е като абонаментната карта за фитнеса – полезна е само ако я използвате.

Начин на работа на фитнес гривните

Всяка фитнес гривна използва вградени сензори да следи движенията ви. Често се свързват и синхронизират безжично с компютър или мобилно устройство, за да съхраняват измерените данни през деня.

Видовете физическа активност, които всяка гривна измерва варират според модела, но могат да включват стъпки, време за сън, сърдечен ритъм, телесна температура и нива на изпотяване.

Реално всяка фитнес гривна има вграден акселерометър, който да следи направените стъпки, както и други движения.

Допълнителните сензори могат да включват:

 • Сензор за измерване на сърдечния ритъм, който следи пулса ви по време на тренировка, през деня и докато спите.
 • Жироскоп, който определя дали сте изправени, седнали, в полулег, плувате, карате колело и т.н.
 • Вграден GPS, който да следи местоположението ви.
 • Магнитометър, който засича специфични движения и определя в коя посока се движите.
 • Барометър, който определя височината, което се използва за изчисляване на изкачени стълби или етажи.

Някои фитнес гривни ви позволяват да синхронизирате информацията им с тази от външни апарати за измерване на сърдечен ритъм и кръвно налягане, с умни кантари и други устройства, които предлагат по-точни измервания.

В комбинация със софтуера или мобилното приложение (в някои случаи приложения на трети страни), фитнес гривните могат да ви дадат подробна представа за вашите ежедневни навици, тренировки и цялостен начин на живот.

Някои модели гривни предлагат известия от смартфона за входящи обаждания, съобщения, имейли, чатове и други. Освен това те могат да имат мотивиращи функции под формата на предизвикателства, награди за активност, възможност за добавяне на приятели и състезаване с тях, подсещане за активност през определено време и други.

Някои фитнес гривни дори имат възможността да споделят данните ви за активността с личния ви лекар.

Видове фитнес гривни (тракери)

Фитнес гривните са направени, за да вършат редица полезни неща. Ако просто искате устройство, което да следи колко крачки правите всеки ден – тогава гривна с базови функции за ежедневна употреба би била достатъчна.

В случай, че искате повече детайли като например скорост при ходене и тичане, темпо, дължина на разкрача, маршрут и т.н. – трябва да заложите на нещо по-модерно и спортно ориентирано.

Спортно ориентираните фитнес гривни предоставят данните, които могат да интересуват всеки активно спортуващ, независимо дали е фитнес, тичане, плуване, голф, ски и т.н.

Фитнес гривни за ежедневна употребаТе измерват по-базови неща като:

 • Направени стъпки
 • Изкачени стълби и/или етажи
 • Продължителност на физическата активност
 • Активни минути
 • Време за сън (понякога разпределено на етапи)

Фитнес гривни за активно спортуващи

Те измерват всичко, което и гривните за ежедневна употреба, включително:

 • Сърдечен ритъм
 • Дишане
 • Изминато разстояние
 • Скорост, темпо, маршрут
 • Време на обиколка при плуване
 • Промяна във височината (за скиори, колоездачи и др.)
 • Контрол на музиката

Основни функции

Фитнес гривните за начинаещи (за ежедневно ползване) могат да ви предоставят цялостна картина за ежедневните ви навици и да следят базови неща около спортния ви прогрес, за да ви мотивират да постигате целите си и да бъдете в добро здраве.

Отброяване на стъпките

Най-лесният начин да следите физическата си активност през деня е като ви се отброяват направените стъпки.

Най-точният начин обаче е когато гривната има вградени както акселерометър, така и GPS. При гривните с вграден GPS имате повече опции за носене освен на китката. Можете да ги поставите в джоба си, да ги закачите на врата си или дори на глезена.

Някои модели фитнес гривни дори могат да изчисляват изгорените ви калории благодарение на събраната подробна информация за активността ви.

Изкачени стълби и/или етажи

Някои фитнес гривни имат алтиметър, който измерва и колко стъпала и/или етажа сте изкачили през деня. Това е още един начин да следите активността си и да постигате фитнес целите си.

Изминато разстояниеМожете да следите изминатото разстояние, за да работите по-ефективно върху постигането на спортните си цели, особено ако се занимавате с тичане, колоездене или катерене.

Много модели фитнес гривни следят изминатото разстояние благодарение на вградения акселерометър и/или GPS.

Изчисляване на калориите

Някои фитнес гривни изчисляват изгорените калории. Това може да стане по няколко начина:

 • Чрез използване на сензора за сърдечен ритъм е един от най-точните медоти за това.
 • Някои гривни използват собствени алгоритми за изчисляване изгорените калории – въз основа на направените стъпки, изкачените етажи и цялостната физическа активност.

Ако има възможност да въведете своя пол, години, ръст и тегло – направете го, за да получите възможно най-точките изчисления за изгорени калории.

Качество на съня и тихи аларми

Много модели гривни могат да следят съня и неговото качество благодарение на акселерометъра и сензора за сърдечен ритъм. Други устройства нямат функция за автоматично засичане на съня и ще изискват от вас сами да ги настроите за това преди лягане.

С информацията, която гривните събират по време на сън при събуждане можете да видите колко време сте спали и какво е било качеството на съня ви.

Освен това при някои модели можете да си настройвате тиха аларма, която ви буди чрез вибрация и така не обезпокоявате околните.

Онлайн следене на прогреса

Така ще следите постиженията си още по-лесно. Някои фитнес гривни синхронизират информацията си с таблети, смартфони и лаптопи. Те използват блутут или безжичния интернет, за да трансферират информацията, докато при други това става посредством свързване с USB кабел.

Веднъж след като информацията се свали приложенията могат да я анализират и да покажат прогреса, да предложат персонализирани планове за по-добро представяне, да сравнят данните с тези на ваши приятели и много други.

Приложенията се правят за различни операционни системи, но за да сте сигурни, че това на избраната фитнес гривна ще работи с вашето мобилно устройство или компютър – проверете поддържаните устройства и съвместими операционни системи. Някои приложения предлагат още по-подробна статистика и ви позволяват да въвеждате с какво и кога сте се хранили, колко вода сте изпили и др.

Почти всеки модел фитнес гривни на по-големите марки идва със свое приложение.

Тези приложения се правят, за да работят само и единствено с конкретната марка фитнес гривни и комбинират всички данни събрани от гривните и синхронизирани към приложението.

Има гривни, които могат да се синхронизират и с приложения на трети страни в случай, че искате да използвате друго приложение. Колкото по-лесно ви бъде да следите прогреса си, толкова по-бързо ще постигнете целите си.

Допълнителни функции


Сред допълнителните функции на някои модели спадат изчисляването на калориите, следенето на сърдечния ритъм и събирането на допълнителна информация за предоставяне на по-пълна информация за начина на живот.

Сензор за следене на сърдечния ритъм

Следенето на пулса при някои фитнес гривни става много лесно посредством вградения сензор за целта. Така можете да проверявате дали се натоварвате достатъчно или пък прекалено много и да поддържате сърдечния ритъм в умерени норми.

Някои активности не се засичат лесно само с помощта на акселерометър и GPS, например колоездене или каране на кънки, затова сензорът за сърдечен ритъм спомага в засичането им.

Сензорите за пулс могат да се различават при различните модели фитнес гривни. При някои гривни те измерват непрекъснато сърдечния ритъм. Понякога сензорът е един, понякога са два, а при някои модели достигат и до четири за по-точни измервания.

Благодарение на сензорите за сърдечен ритъм фитнес гривните следят и колко калории сте изгорили. Моментният пулс може да се следи като се погледне фитнес гривната или понякога директно и от приложението за смартфон, ако гривната поддържа постоянна връзка с него чрез блутут.

Скорост

Следенето на скоростта е друг начин да постигате спортните си цели. Гривната може да използва акселерометър и/или GPS, за да следи колко бързо променяте позицията си. Подобна функция е особено полезна за колоездачи или бегачи, които се подготвят за състезания.

GPS

Някои модели от по-високия клас имат вграден GPS, който следи множество неща и спомага за събирането на по-точна информация. Фитнес гривна с вградена GPS функционалност би била идеална за хора, които обичат да тичат, за колоездачи и всеки друг, който иска възможно най-точни данни при спортуване.

Освен това GPS може да посочи точното ви местоположение и да ви изкара подробна карта с това къде сте тичали/минали.

Водоустойчивите гривни следят и плуването като те са особено подходящи за плувци, които се подготвят за състезания.

Имайте предвид, че гривните с вграден GPS разчитат на сателитния сигнал. Това означава, че при силно затворени помещения или места навън с много околни и високи сгради и дори при облачно време – сигналът може да не е добър и дори изобщо да няма такъв.

Следене на множество спортовеАко не се занимавате само с един конкретен спорт, няма нужда да си купуавте няколко фитнес гривни. Много модели на пазара имат функция да разпознават различни спортове и измерват данните ви по начин, който да отговаря на физическата активност, която извършвате.

Какво да обмислите

След като решите какъв тип фитнес гривна искате според функциите й, можете да преминете към по-маловажните фактори.

Стил

Много фитнес гривни са направени за носене на китката, но някои имат възможността да се носят на врата и дори да се закачат за дрехите. Преди години тези устройства не изглеждаха особено добре, просто бяха функционални.

Напоследък обаче производителите се стремят дизайнът им да бъде красив.

Затова изберете гривна, чиито дизайн ви харесва и бихте носили всеки ден.

Дисплей

По-хубавите фитнес гривни разполагат с дисплей, който показва основни неща от постигнатото за деня. Други просто имат светодиоди, които показват, че устройството работи и прогресът се следи само през приложението.

Когато синхронизирате фитнес гривната си с приложението й това запазва информацията ви за дълго време и същевременно я анализира подробно. Преди да вземете окончателно решение за покупка на избраната гривна, проверете приложението й, за да се уверите, че ви допада.

СъвместимостКато споменахме приложението, друго което трябва да проверите е дали то ще бъде съвместимо с вашите устройства. Някои фитнес гривни се синхронизират с приложение, налично само за iOS, а други само с Android.

Също така не всички приложения са налични за Windows ако искате да синхронизирате с компютъра си.

Точност

Фитнес гривните не са безпогрешни. Те използват множество сензори и алгоритми, за да изчисляват и предоставят информацията. Това означава, че винаги ще има неточности до някаква степен.

Когато тези неточности са минимални – това едва ли ще бъде проблем за когото и да било. Съответно ако възнамерявате да разчитате изцяло на подобно устройство за следене на спорните си цели, потърсете модел, който ще ви предостави максимална точност с минимални отклонения.

Живот на батерията

В зависимост от сложността на гривната, животът на батерията й може да изкара от няколко дни до няколко седмици, дори месеци. Гривна с голям, цветен тъчскрийн екран и множество сензори ще трябва да се зарежда много по-често отколкото модел с малък черно-бял екран без тъчскрийн функционалност и базов брой сензори.

Трябва да отбележим, че фитнес гривните имат вградени презареждаеми батерии.

Но има и по-базови модели, които работят с часовникарски батерии и ще трябва сами да ги сменяте.

ВодоустойчивостКолко често ви се случва да се сблъсквате директно с вода по време на спортуване? Водоустойчивостта на фитнес гривната е нещо, което трябва да вземете предвид.

Някои гривни са устойчиви единствено на капки и водни пръски, но не и не потапяне под вода.

С други дори можете да влезете под душа без никакви притеснения. Ако смятате да плувате с фитнес гривната си, да се къпете с нея или просто искате да е защитена в случай, че тичате в дъждовно време – потърсете водоустойчив модел.

Най-добрите фитнес гривни на пазара

За да ви помогнем в избора на подходяща фитнес гривна в това ръководство сме събрали някои от най-добрите модели, които към момента можете да откриете на пазара.

Има предложения за хора с всякакъв бюджет, като дизайнът и функционалността на всеки модел са сред най-добрите.

1. Фитнес гривна Fitbit Charge 2


Това е смарт фитнес гривна на една от топ-марките на пазара в сферата. Измерва крачки, изминато разстояние, качество и продължителност на съня, сърдечния пулс, изгорени калории и изкачени етажи. Носи се единствено на китката като гривна.

Показва известия за входящи обаждания, съобщения, чатове и други. Има вграден OLED дисплей и е водоустойчива на пръски, но не и при плуване. Свързва се посредством блутут 4.0 със смартфони с Android и iOS, както и с компютри с Windows 10.

Батерията издържа от 5 до 7 дни с едно зареждане според употребата.
Купи сега

2. Фитнес гривна Garmin Vivosmart 3


Предложение на друга водеща марка в сферата – Гармин. Този модел смарт гривна измерва крачки, изминато разстояние, качество и продължителност на съня, изгорени калории и сърдечния ритъм.

Възможност за носене единствено на китката. Съвместимост с мобилни устройства с Android и iOS, както и компютри с Windows. Свързва се посредством блутут 4.0. Вграден OLED дисплей, който реагира на потупване с пръст.

Батерията издържа около 5 дни с едно зареждане.
Купи сега

3. Фитнес гривна Xiaomi Mi Band 3


Едно по-бюджетно ориентирано решение от лидерът на китайския пазар Шаоми. Тази смарт гривна следи броя крачки, изминато разстояние, качество и продължителност на съня, изгорени калории и сърдечния пулс.

Свързаност посредством блутут 4.2 и съвместимост с мобилни устройства с Android и iOS. Вграден OLED дисплей с функция за показване на часа. Тиха аларма с вибрация. Известия за получени обаждания, съобщения и други.

Водоустойчивост до 5 атмосфери. Гривната издържа до 20 дни с едно зареждане.
Купи сега

4. Фитнес гривна Lenovo G02


Смарт гривната следи броя стъпки, изминато разстояние, качество и продължителност на съня. Показва известия за входящи обаждания, съобщения, имейли и чатове.

Вибрация при физическа неактивност за дълго време. Вграден AMOLED тъчскрийн екран. Свързаност посредством блутут.

Съвместимост с мобилни устройства с Android 4.4+ и iOS 8.0+.
Купи сега

5. Фитнес гривна Samsung Gear Fit 2 Pro


Фитнес гривна от най-висок клас от пионера в технологиите Самсунг. Тя следи броя крачки, изминато разстояние, качество и продължителност на съня, сърдечен пулс, изгорени калории и много други активности. Носи се единствено на китката и има невероятно красив дизайн.

Съвместима е с устройства с операционна система Android. Гривната е с голям AMOLED тъчскрийн екран. Има вграден GPS и модул за безжичен интернет. Свърза се посредством интернет и блутут. Гривната е водоустойчива до 5 атмосфери.

Циферблатът и часовника могат да се задават от потребителя като има избор от над 3000 предложения.

Могат да се инсталират и допълнителни програми като Spotify и други – всичко се изтегля от магазина за приложения на Самсунг.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Фитнес гривна Fitbit Alta HR


Този модел фитнес гривна е със стилен дизайн и е подходящата за дамите, които искат устройство за следене на физическата активност, но същевременно и красив модел аксесоар. Гривната измерва крачки, изминато разстояние, качество и продължителност на съня, изгорени калории, етажи и сърдечен ритъм.

Показва известия като входящи повиквания, съобщения, имейли, чатове и други. Свързва се посредством блутут 4.0 със смартфони с Android и iOS, както и с компютри с Windows 10.

Батерията издържа до 7 дни с едно зареждане според използването.
Купи сега

7. Фитнес гривна Xiaomi Mi Band 2


Една от най-продаваните и утвърдени фитнес гривни на китайския бранд Шаоми. Измерва броя крачки, изминато разстояние, качество и продължителност на съня и сърдечен пулс.

Възможност за показване на известия за входящи повиквания, съобщения, имейли и чатове. Носене единствено на китка. Свързаност посредством блутут и съвместимост със смартфони и мобилни устройства с операционни системи Android и iOS.

Вграден OLED екран и живот на батерията с едно зареждане до 20 дни.
Купи сега

8. Фитнес гривна Smart Q-Band Q68


Смарт гривната следи изминатите крачки, разстояние, качество и продължителност на съня, сърдечния ритъм, активните минути и изгорени калории. Функция за аларма с вибрация.

Показване на известия за входящи обаждания, чатове, имейли и текстови съобщения. Съвместимост с операционни системи Android 4.3+ и iOS 7.0+. Вграден OLED екран. Устойчивост на влага и водни пръски, но не и при плуване. Свързаност посредством блутут.

Живот на батерията с едно зареждане до 15 дни.
Купи сега

4/5 - (13 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
 1. Николай Стоев пише

  Здравейте. Много ме развълнува и хареса смарт гривната на самсунг джеар фит 2 про.Можете ли да ми кажете на каква цена е защото не видях да пише имате ли я вдруги цветове защото видях само един цвят и последно колко ще ми струва доставката до Еконт Спиди или на адрес ако естествено реша да си я поръчам.Благодаря ви предварително.Желая ви приятен ден.Успехи за в бъдеще време бъдете живи и здрави.До скоро.Довиждане за сега от мен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!