Всички категории

6-те Най-Добри Фунгициди за Домати

Кой не обича натурално зрели домати? Отглеждането на един домат обаче далеч не е толкова просто задача, колкото би ни се сторило. Ако искате да консумирате храна, която сами сте произвели, трябва да знаете как да се погрижите за нея, нали?

Ще се изненадате колко сериозна част от проблемите с доматите произтичат от гъбични инфекции.

За всяко зло обаче си има бич – подходящият фунгицид ще спаси вашата реколта.

Гъбичките по доматите зимуват в почвата. Те се разпространяват лесно върху растенията от водата, която се разпръсква по листата и стъблата и носи патогените. За това говорят определени белези, с които ще ви запознаем по-подробно впоследствие.

Макар че тези болести не могат да бъдат излекувани, след като нападнат растението, те могат да бъдат контролирани. Нещо повече, с подходящите средства имате възможност дори да ги предотвратите.

Как точно обаче да противодействате на гъбичките? За да дадете на доматените си растения по-голям шанс, трябва да се подготвите предварително. Създайте си програма за противогъбично третиране и я приложете в началото на сезона.

С помощта на подходящия фунгицид ще успеете не просто да предотвратите заразата. В същото време ще сведете до минимум щетите, нанесени от гъбичките и ще редуцирате максимално шанса от по-късни гъбични инфекции.

За да се получи номерът обаче, трябва да знаете точно от какво се нуждаете. Подготвили сме това ръководство, за да внесем малко светлина по този въпрос.

В него ще откриете цялата необходима информация за фунгицидите и техните особености. Повярвайте ни, осводемоността със сигурност ще ви спечели по-големи шансове в борбата срещу гъбичките.

А за да ви улесним максимално, в края на статията си дори ще споделим с вас няколко от най-добрите актуални продукти в областта

Какво представляват фунгицидите и как помагат на доматите?

Повечето болести по доматите се причиняват от гъбични инфекции. Ето защо изборът на най-добрия фунгицид е от съществено значение. Но какво точно представляват фунгицидите?

Те са частна форма на пестицид, който е създаден изцяло за борба с гъбичните заболявания по растенията.

Фунгицидите контрират гъбичните инфекции по множество различни начини. Някои от тях могат да действат лечебно на растенията, докато други се използват изцяло превантивно.

Така или иначе обаче всички фунгициди, на които ще попаднете, ще бъдат най-ефективни, когато се използват или за превенция, или в ранните етапи на инфекцията.

Повечето фунгициди се справят с гъбичките, повреждайки клетъчните им мембрани, контрирайки определени ензими или протеини или ограничавайки ключови процеси като производство на енергия или дишане. Съществуват и някои фунгициди, които въздействат на метаболитните пътища.

Фунгицидите могат да действат както на едно място, така и на много места едновременно.

Някои продукти са предназначени за частна, а други са обща употреба.

Тези препарати се разделят на различни видове, с които можете да се запознаете по-подробно по-долу. Още тук обаче ще направим ключовите разграничения.

Една част от фунгицидите проникват в растенията, върху които се прилагат. Те са значително по-агресивни и смъртоносни за гъбичките. Именно те са способни да окажат лечебно действие върху домати, чиято гъбична инфекция е в по-напреднала фаза.

Други фунгициди обаче се задържат изцяло на повърхността на растенията. Те са създадени, за да изпълняват защитни и превантивни функции. При тях трябва да имате предвид, че ще се налага по-редовно третиране на новопоникналите части на растението. Дъждът също ще отмие препарата.

Във всеки случай фунгицидите се прилагат системно.

Обикновено използвате подобен препарат през целия сезон, за да гарантирате сигурността на растенията си. Тъкмо затова е толкова важно да изберете точния продукт за своя случай.

Кои са основните признаци, че се нуждаете от фунгицид?

Повечето неща в природата обикновено не се случват изневиделица. Особено що се отнася до растителния свят (към който с уговорки можем да причислим и гъбичките), процесите обикновено се развиват постепенно и явно.

Именно затова е възможно да разпознаете гъбичната инфекция, и то в различните ѝ етапи. Колкото по-рано я спипате, толкова по-добре. Тъкмо затова трябва да бъдете нащрек за основните признаци, че се нуждаете от фунгицид.

Антракнозно гниене на плодове

Антракнозното гниене на плодовете е болест, която се предава по почвен път и засяга зрелите плодове на доматите.

Инфекциите остават незабелязани, докато плодовете са зелени. Когато доматите почервенеят обаче, върху тях започват да се появява вдлъбнати, кръгли и напоени с вода петна.

Тези петна могат бавно да се увеличат до около 5-6 см в диаметър. В центъра на засегната област постепенно се образуват гъбични структури (микросклероции) точно под повърхността на люспата.

Тези гъбички могат да преизмуват в почвата и да служат като източник на нова зараза през следващия вегетационен период.

Разбира се, за следващия сезон можете да вземете превантивни мерки, ако сте пострадали през настоящия. Проблемът с тези гъбични инфекции е, че няма как да ги хванете, преди да започнат да се проявяват.

Установите ли, че по прясно почервенелите ви домати започват да се образуват тъмни петна, вземете мерки максимално бързо. В този случай ще ви трябва подходящ фунгицид, който да защити вътрешността на растението.

Съществуват такива продукти, които се прилагат към корените на растението. Някой от тях може би ще ви свърши добра работа.

Ранно гниене

Ранното гниене всъщност говори за заразяване с един определен вид гъбичка – Alternaria solani. То може да обхване както листата, така и плодовете на доматите.

По листата на доматите тази болест се появява първо като кръгли неправилни черни или кафяви петна. Обикновено са засегнати по по-старите листа на растението.

С разрастването на тези поражения в центъра на петното се образуват поредица от тъмни концентрични кръгове. Те създават ясно изразена и много специфична шарка, така че заболяването е трудно да се сбърка.

С течение на времето тъканта около пораженията от ранното гниене може да пожълтее и да доведе до опадане на листата. В най-тежките случаи може да се стигне и до 100% обезлистване на растението.

Тази гъбичка може също да инфектира плодовете през чашката или стъблото в незрял зелен или червен стадий. В този случай по плодовете ще придобият шарка, подобна на тази по листата.

Може би няма нужда да ви разясняваме колко опасно за живота на растението е неговото обезлистване. Този процес със сигурност ще намали добива на плодове. И то значително, тъй като дори здравите домати ще се окажат пряко изложени на изгарящите слънчеви лъчи.

Ситуацията в случая е аналогична с тази при антракнозноното гниене – колкото по-скоро хванете вредителя, толкова по-добре. Проверявайте доматите си редовно. Установите ли, че по листата на вашата реколта са се появили странни петна, не го мислете и действайте.

Септориозни листни петна

Септориозните листни петна са почвено гъбично заболяване, което заразява само листата и стъблата на доматите.

Въпросните петна могат да се уголемят до 3 см в диаметър. Отличават се с тъмнокафяв ръб и бял или сив център.

С развитието на болестта и появата на повече петна по листата областите около петната пожълтяват. Това постепенно води до изсъхването и загиването на листата.

Заболяването се разпространява от по-старите листа нагоре. За относително кратък период от време то може да доведе лесно до пълно обезлистване на растението. А вече знаете как загубата на листата може да се отрази на един домат.

Ако се случи така, че вашата реколта се зарази със септориозни листни петна в началото на вегетационния период, растенията могат да бъдат до 100% обезлистени преди залагането на плодовете.

Тъй като и тук става въпрос за почвено гъбично заболяване, е необходим фунгицид с лечителни свойства. Снабдете се с препарат, който може да се интегрира в растението и да му помогне да се справи с вредителя.

Късно гниене

Късното гниене е аналог на ранното гниене. Това е заболяване, което исторически се свързва с картофите и ирландския картофен глад от средата на XIX век. Гъбичката късен пригор обаче може да зарази и доматени насаждения съвсем спокойно.

Заболяването се появява първо като мазно-сивкави неопределени петна по по-старите листа и стъбла. Тези петна се увеличават при влажно време и могат да доведат до появата на бял размит растеж от долната страна на заразените листа.

Гъбичката обаче не се задоволява единствено с листата. Тя напада и плодовете, като причинява тъмни, мазно оцветени наранявания с леко вдлъбната, грапава повърхност върху зелените плодове.

Тези поражения могат да се разширят и да превърнат целия плод в кафяво-черен. Специфично явление е, че заразените плодове често остават твърди. Тежките заразявания могат също да доведат до покафеняване и изсъхване на листата.

Разбира се, могат да се вземат превантивни мерки, за да се справите с късното гниене. Във всеки случай обаче, ако има как да си спестите задържането на влагата, може би ще окажете допълнителни контрадействия.

Букайско гниене

Така нареченото букайско гниене на доматите обикновено засяга незрели и зрели зелени плодове, които лежат на повърхността на почвата.

Върху зелените плодове гнилостта по доматите образува ясно изразени кафяво-черни рани, които имат концентричен или мишевиден вид. При влажни условия обаче по заразените плодове се развива бял пухкав гъбен растеж.

С течение на времето заразените плодове стават меки, кашкави и разбира се, неядливи.

Заболяването е силно разпространено. То обаче може да бъде контрирано.

От една страна, можете да се погрижите да не оставяте домати да растат прекалено близо до почвата. От друга страна, подходящият превантивен фунгицид със сигурност също ще ви бъде от полза преди сезона на зреенето.

Някои фунгициди се прилагат към почвата, така че те вероятно ще бъдат спасителния ви пояс в тази ситуация.

Какви видове фунгициди съществуват?

Виждате, че в различните ситуации могат да се приложат различни типове фунгициди. На този етап обаче вероятно сте придобили единствено някаква бегла представа за тях.

Определените фунгициди си имат своите предимства и недостатъци. Освен това обаче (което е по-важното) в конкретната ситуация са приложими конкретни препарати.

Именно затова е важно да познавате различните видове фунгициди и техните особености. В тази секция най-сетне ще ви запознаем с тях.

Системни и контактни фунгициди

Според начина си на движение в растението фунгицидите могат да се разделят на два основни вида – системни и контактни фунгициди.

Системни фунгициди се наричат още проникващи. Листата (и не само) на растението постепенно абсорбира препарата. Някои системни фунгициди действат по-скоро локално (върху определена зона), докато други обхващата цялата растителна система.

Някои системни фунгициди могат да се приложат към областта на корените. Те биват абсорбирани от растението и постепенно пренесени нагоре заедно с листния поток.

Способността на системните фунгициди да проникват в растенията, ги прави подходящи за лечебна и контрагъбична употреба.

В повечето случаи тези препарати въздействат върху репродуктивните органи на болествотворната гъба. По този начин, разбира се, нейното развитие бива ограничено, а тя самата в даден момент изкоренена.

Контактните фунгициди са съвсем друга бира. Те се наричат още “протектори”, тъй като остават на повърхността на растенията и ги пазят от потенциални зарази.

Трябва да имате предвид, че голяма част от контактните фунгициди всъщност са токсични за растенията (фитотоксични). Ако бъдат абсорбирани, е възможно да увредят растението, върху което са приложени.

Във всеки случай обаче продуктите са произведени така, че да се задържат единствено на повърхността на растението. Именно затова, стига да следвате инструкциите за употреба, би трябвало всичко да е наред.

Обикновено контактните фунгициди се използват за профилактични практики. Това се дължи именно на начина, по който работят и по който се прилагат.

Биологичен фунгицид

Биологичният фунгицид се състои от полезни бактерии или гъбички, които се борят с патогена – в този случай с доматената гъба. Представете си само, това е нещо като ваш личен отряд за контрадействие.

Serenade е едно от водещите имена в списъците на биологичните фунгициди, използвани от градинарите с домати в градината си. Активната му съставка е специална бактерия, наречена Bacillus subtilis. Тя помага за потискане на гъбичките и други патогени по доматените растения.

Serenade има едно велико предимство на фона на голяма част от останалите фунгициди изобщо. Той ви позволява да събирате реколтата си и да консумирате сочните домати още в същия ден, в който са третирани.

Не бива да се пренебрегва и фактът, че продуктът не представлява риск за пчелите и другите полезни насекоми. Можем да си позовлим да се месим в действията на природата, разбира се. Съществуват обаче определени граници, които не бива да прекрачваме.

Меден фунгицид

Медните фунгициди се предлагат в различни формулировки. Те са изключително ефективни както при предотвратяването, така и при и третирането и на гъбични, и на бактериални патогени. Именно това превръща тези препарати в изключително ценен помощник на всеки домашен градинар.

Докато разглеждате различните продукти с медни фунгициди, не забравяйте да проверите техните съставки. Някои фунгициди могат да се окажат по-вредни за доматите дори и от гъбичките.

Самият препарат с меден сулфат може да бъде по-вреден за доматите, отколкото сместа Бордо. Тя комбинира меден сулфат с вар. По този начин киселинния меден сулфат се неутрализира и това намалява (не изключва) увреждането на растенията.

Позволяваме си да ви споделим едно предупреждение, което не е за пренебрегване. Имайте предвид, че по-младите растения са особено чувствителни към медта.

Именно затова, ако прилагате меден фунгицид в началото на сезона, не пропускайте да го разредите. По този начин ще успеете да смекчите неговото действие. Така в крайна сметка ще дадете на реколтата си шанса да порасне необезпокоявана ни от гъба, ни от цяр.

Химически фунгицид

Химическите фунгициди също са едни от най-търсените на съвременния пазар. Това, разбира се, не е случайно и говори за измеренията на тяхното представяне.

Директно на въпроса – кой е най-препоръчваният химикал за справяне с гъбичките по доматите. Това е активната съставка хлороталонил.

Той може да се прилага до деня, преди да приберете доматите, което е ясен признак за ниската му токсичност. Това обаче в никакъв случай не е единственото предимство на хлороталонила.

Той може да се използва веднага след като доматените растения са подложени на влажни или дъждовни условия. А вече и сами знаете колко благоприятна може да се окаже влажната атмосфера за развитието на гъбички.

Съветваме ви да си търсите хлороталонил или като предварително смесен продукт, или в концентрирана форма, която после да разредите с вода.

На пазара в момента има няколко големи производители на подобни фунгициди. Препоръчваме ви да държите имената Bravo, Echo и Daconil в ума си по време на своето търсене.

Съществуват, разбира се, множество други химически фунгициди, достъпни за частни употреби. Такива са например манкоцеб и манеб. И двата обаче изискват пет дни изчакване след прилагането им преди прибирането на реколтата.

Как да използвате фунгициди възможно най-добре?

Е, вече познавате различните фунгициди и техните особености доста добре. Имайте предвид обаче, че дори и да се снабдите с подходящия продукт, неправилното му прилагане ще ви изиграе лоша шега. Това са доста силни препарати, които трябва да се използват изключително внимателно.

В тази секция сме ви подготвили няколко ключови съвета и насоки, които да улеснят взаимодействието ви с фунгицидите максимално. В същото време обаче нашите препоръки ще осигурят както безопасността на растенията ви, така и вашата собствена.

Не подценявайте превенцията!

Разбира се, изборът на най-добрия фунгицид е от съществено значение. Имайте предвид обаче, че в общи линии всички фунгициди са най-ефективни, когато се използват или за превенция, или поне в ранните етапи на заболяването.

Можете да намалите риска от гъбична инфекция по множество различни начини. Със сигурност обаче трябва да се погрижите и да отстраните условията, които благоприятстват образуването на гъбички.

За целта трябва да поддържате нормално нивото на влажността. Бихте могли също да изрежете листата на растенията, които висят на земята. Стига това да е възможно, естествено.

Също толкова важно е да оставите достатъчно разстояние между различните растения. Това ще осигури добра циркулация на въздуха и на свой ред ще понижи на влажност.

Когато поливате доматите си, постарайте се да избягвате листата. Така водата ще се усвоява единствено от корените и ще действа тъкмо както е редно.

Преди употреба се запознайте с инструкциите на производителя!

Повечето от фунгицидите на пазара са за обща употреба и могат да се използват срещу множество различни заболявания. Без значение е дали те са причинени от бактерии и гъбички.

Въпреки това обаче се уверете, че сте прочели внимателно инструкциите и етикета на продукта преди употреба. Това ще ви позволи да приложите препарата по правилния начин и да избегнете увреждане на растенията си.

Различните продукти могат да се прилагат по различни начини: като прахообразни вещества, в течен спрей или като мокрещи се прахове. За да постигнете желаните ефекти, трябва да сте наясно какво точно се изисква от вас, и да го приложите.

Погрижете се както за растенията, така и за себе си.

Как да прилагате фунгицида си?

Безопасността е винаги е на първо място. Затова е задължително, когато прилагате какъвто и да е фунгицид, да сте екипирани с подходящото предпазно оборудване. То включва поне работни ръкавици и защитни очила.

Изберете си някоя градинска пръскачка и я обособете единствено за фунгицидни цели. Това ще гарантира безопаността на останалите ви инструменти. Ще знаете точно кое, кога и как да използвате.

Кога да прилагате фунгицида си?

Ако знаете, че в градината ви или пък в градината на съседите ви по-рано е имало някакви гъбични инфекции, действайте. Колкото по-скоро реагирате, толкова по-добре.

Засечете ли някой от белезите, на които ви обърнахме внимание по-горе, също няма защо да се помайвате. Гъбичките не чакат никого, затова и вие не ги оставяйте да правят, каквото си поискат, с вашите бъдещи домати.

Подгответе се добре, консултирайте се със специалист и използвайте определена програма за пръскане. Различните фунгициди в много от случаите се прилагат през целия сезон, и то при определен режим.

Съветваме ви в началото на всеки сезон да използвате защитен фунгицид, и то в най-ниската етикетирана доза. Ако започнете с него и след това системно следите развитието на доматите си, няма да имате никакви проблеми до събирането на реколтата.

Така ще имате възможност да си осигурите стабилна защита. Със сигурност ще предотвратите гъбичните епидемии по доматите си не само през този, но и през следващите сезони.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за фунгицидите, техните особености и употреба, както ви обещахме, ще споделим с вас и няколко от най-добрите предложения сред разнообразието от продукти на пазара в момента, които подбрахме специално…

1. Фунгицид Басф Кабрио Топ


Басф са произвели страхотен фунгицид, който е готов да се пребори с различни гъбични образувания. Продуктът далеч не е подходящ единствено за домати. Неговите контрагъбични сили могат да се впрегнат и при грижата за различни зеленчуци или при лозарска дейност. Обичайната дозировка възлиза на 2 kg/ha. За повече подробности, трябва да се запознаете с листовката на продукта, разбира се. Препаратът се прилага под формата на гранули. Преди консумацията на обработваните растения обаче трябва да изчакате 35 дена. Опаковката е с тегло от 200 гр.
Купи сега

2. Фунгицид Мелоди Компакт 49 WG


Ако имате нужда от фунгицидни микродози, Мелоди Компакт 49 WG е идеален за вас. Опаковката на този продукт тежи едва 20 гр, но за сметка на това е от първо качество. Препаратът съществува и се използва под формата на гранули. Той отново е подходящ за всевъзможни растения, включващи в общи линии всички плодове и зеленчуци. Приложете този унищожител на гъбички към своите домати и ще си гарантирате повече от свежи плодове. До тяхната консумация обаче ще се наложи да почакате 20 дена.
Купи сега

3. Фунгицид Folpan 80 WDG


Представяме ви този фунгицид, произведен от Folpan. Той има изключително широка употреба. Освен в зеленчуковата си градина, можете да го използвате и при овошките или храстите си. Препаратът е под формата на гранули и обичайната доза възлиза на 2 kg/ha. След употреба ще трябва да оставите на растенията си 28 дена, преди да съберете техните плодове. Опаковката съдържа 150 гр. хладнокръвен гъбичен убиец.
Купи сега

4. Фунгицид Сигнум


Предлагаме ви продукт, който може да ви предостави фунгицидните си сили в общи линии през целия сезон. Тази опаковка съдържа в себе си цял килограм просто чудесен и изключително ефективен препарат. Неговата доза възлиза на 0,5 kg/ha. Той е подходящ в общи линии за целия растителен свят в градината ви. Всичко от обикновената зеленучкова тревичка до старите овошни дръвчета ще остане доволно от неговата грижа.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Фунгицид Кавалер 600 СЛ


Фунгицидът Кавалер 600 СЛ се държи изключително кавалерски и е винаги в рицарска готовност да се притече на помощ на растение в беда. Препаратът съдържа азот, фосфор, калий и различни микроорганизми. Той разрешен в биологичното земеделие и се използва както за зеленчуци, така и за плодове Без значение е дали растенията са засадени в солариум или на полето – Кавалер 600 СЛ ще си свърши работата подобаващо. Конкретната опаковка, която ви показваме, съдържа 100 милилитра от продукта. Препаратът е течен и се прилага при дозиране от 2,5 милилитра на квадратен метър. След 5 дена третираните с него плодове и зеленчуци вече са годни за консумация. Стига да са узрели, разбира се…
Купи сега

6. Фунгицид Дагонис


За десерт ви предлагаме и една еднолитрова туба от фунгицида Дагонис. Препаратът съдържа дифеноконазол и немалко други химични съединения. Той е подходящ за употреба при различни видове растителност. В общи линии всичко ядливо в градината ви е изложено на риск от гъбична инфекция. В същото време обаче всичко живо в градината ви може да бъде защитено от този фунгицид. Това включва както зеленчуците и плодовете, така също и овошките, които поначало по-рядко страдат от подобни заболявания. Така или иначе обаче няма гъбичка, която да не може да се опре на този продукт.
Купи сега

2.4/5 - (5 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!