Всички категории

8-те Най-Добри Фурни за Вграждане

Независимо дали сте решили да смените старата фурна, да обновите всички кухненски уреди или просто да осъвремените дизайна на кухнята – фурната за вграждане може да се окаже най-добрият вариант за целите ви.


Те се монтират в самото обзавеждане на кухнята и могат да се регулират, за да бъдат на идеалното място и височина според нуждите и изискванията ви. Възможностите ви са стандартна фурна с широчина от 60 сантиметра, по-широк модел с ширина от 70 до 90 сантиметра и дори да монтирате двойна фурна, ако ви се налага да печете често и по много.

Когато реновирате кухнята си изборът на фурна за вграждане може да допринесе много за съвременния и красив дизайн на помещението.

Разбира се, освен естетически красива, фурната трябва да бъде и функционална, съответно да отговаря на вашите изисквания за готвене. Ако ще заменяте свободностояща фурна вероятно ще бъдете ограничени откъм избор на дизайн и размер на фурната за вграждане, тъй като имате конкретно определено място за това и трябва да се съобразите с дизайна на всичко в кухнята.

Ако обаче реновирате цялото помещение и все още не сте избрали уредите и мястото им – имате множество възможности и избор за фурната за вграждане.

Размер и капацитет

Размерът и капацитетът на фурната за вграждане е едно от първите неща, които трябва да вземете предвид. 

Нека разгледаме тези фактори малко по-подборно, за да бъдем сигурни, че ще направите правилен избор що се отнася до тях.

Единични фурни


Единичните фурни за вграждане са стандартни и ще ви вършат работа в ежедневието.

Височината на този тип фурни за вграждане започва от 60 сантиметра и могат да се поставят навсякъде в кухнята, стига да има възможност за доставяне на електричество или друго захранване, което е необходимо.

Вграждането може да бъде на всякаква височина като обикновено повечето хора предпочитат то да е на нивото на очите или по-ниско.

Тези фурни са подходящи за домакинства, които нямат достатъчно пространства за двойна фурна, но въпреки това предпочитат да имат достатъчен капацитет за печене.

Компактни фурни

Компактните фурни за вграждане са подходящи за хора, които разполагат с ограничено пространство за монтаж.

Височината им е по-малка, стандартно 45 сантиметра, което означава ще може да се монтират дори в кухненски шкаф или където пожелаете.

Те са подходящи когато се готви за двама души.

Двойни фурни

Двойните фурни за вграждане са отличен избор когато домакинството е по-голямо или ви се налага да печете често или пък искате да правите различни ястия наведнъж.

Ако имате достатъчно място – двойната фурна е най-практичният вариант.

Видове фурни за вграждане


След като знаете повече за размерите и капацитета на фурните за вграждане, време е да обмислите какъв вид фурна е най-подходящ.

Нека разгледаме трите основни вида фурни за вграждане.

Конвенционални фурни

Ако предпочитате традиционното печене – конвенционалната фурна може би в най-подходящата за вас. Топлината идва от нагревателите отгоре и отдолу на фурната като тя няма вентилатор, който да завърта топлия въздух.

Така получавате традиционен начин на печене като топлият въздух се вдига нагоре във фурната.

Фурни с вентилатор

Ако обичате да печете тестени изделия и да готвите различни храни на равномерна температура, този вид фурна би бил по-подходящ за целите ви. Топлината се разпределя равномерно благодарение на вентилатор (в някои случаи няколко вентилатора), който се намира в близост до източника на топлина.

Мултифункционални фурни

Ако обичате да експериментирате с различни методи на печене, този вид фурни е идеален за вас. От гриловане до размразяване, като не забравяме печене с включен вентилатор и много други, мултифункционалната фурна ви позволява да приготвите в нея… реално почти всичко.

Какво да проверите

Рафтове и скари


Новата ви фурна за вграждане е добре да има поне две скари за печене и една тава включени в комплекта стандартно.

Всеки от рафтовете трябва да имат заключване с цел подобрена безопасност, за да не се извадят случайно.

Проверете позиционирането на всеки рафт, за да сте сигурни, че ще ви вършат работа. Ако фурната има три или повече рафта – това може да бъде много полезно, особено ако възнамерявате да печете повече от едно ястие.

Рафтовете не трябва да се пързалят по лайсните когато издърпвате тавата с печивото, защото може да се изгорите и дори самата тава да изпадне.

Ако рафтовете се мърдат лесно проверете дали има система за тяхното застопоряване, за да сте сигурни, че няма да имате неприятни инциденти.

Имайте предвид, че лайсните и рафтовете могат да бъдат малко по-трудни за почистване заради фугите.

Тава за бездимно гриловане

Позволява ви да гриловате и печете месо тъй като прилича на скара, но с тава за събиране на мазнината, която няма как да не оцените ако печете по-мазно месо. С нейна помощ ще печете месо във фурната без нуждата да пускате скара или да палите барбекю и разбира се – без дим.

Контроли

Контролите трябва да са лесни за ползване и ясно обозначени.

Вътрешно пространство

Измерете най-голямата тава за печене, която използвате и проверете дали избраната фурна за вграждане е достатъчно голяма отвътре, за да я побере.

Много производители използват международен стандарт за използваемо вътрешно пространство, но различните тълкувания означават, че обявеният от производителя вътрешен обем на фурната е трудно съпоставим.

При много фурни може да се постави тава между скарите за печене, докато на дъното може да се постави друга тава с ястие само за претопляне, ако фурната не е включена отдолу.

Вратичка

Вратичката трябва да бъде лека и лесна за отваряне и да може да стои отворена във всяка позиция без да се отваря напълно или да се затваря.

Прозорец

Прозорчето трябва да позволява лесно да виждате какво се случва с ястието, което се пече.

Интериор

Проверете дали фурната има вградена крушка за осветление и дали тя се сменя лесно – при някои модели смяната на изгорялата крушка може да изисква намесата на специалист.  Грил елементът трябва да е нависоко в тавана и да има предпазен метал отпред, за да не го докоснете с ръка без да искате.

Тавата на грила трябва да се издърпва и връща лесно. Тя трябва да излиза достатъчно напред, че да ви позволи лесно да достигате храната, която е най отзад, но трябва да има и спиращ механизъм, който да не й позволява да изпадне при прекомерно издърпване.

Екстериор

Външна част от устойчиво на пръстови отпечатъци покритие е най-добрият вариант що се отнася до лесно почистване.

Функция за самопочистване

Фурна за вграждане със самопочистваща функция звучи добре, но това не винаги може да оправдае очаквания ви.

И не, за съжаление няма магически елф, който идва всяка вечер за да изчисти до блясък фурната. Самопочистващата функция не е нещо кой знае какво, но може да улесни значително ръчното почистване на фурната. Има два основни вида – пиролитичен и каталитичен.

Пиролитично самопочистване


Когато фурната се постави в режим за пиролитично самопочистване тя се нагрява до 500 градуса по Целзий и по този начин превръща полепналите мазнини и остатъци от храна в пепел, след което вие само я избърсвате.

Но преди да пуснете фурната в самопочистващ режим, трябва да премахнете всички рафтове и скари и съответно тях трябва да почистите сами на ръка, както и стъклото и вратичката.

При някои модели скарите и тавите за печене са устойчиви и могат да се оставят вътре.

Добре е да знаете:

При пиролитичното почистване с цел безопасност вратичката на фурната се заключва автоматично и се отключва веднъж след като температурата във фурната спадне под 280 градуса по Целзий.

Външната част на фурната се нагрява повече от обикновеното (заради високата вътрешна температура), затова най-добре е децата изобщо да нямат достъп до кухнята когато трае процесът на самопочистване.

Повечето фурни за вграждане имат лек и пълен режим за самопочистване, като първият трае между час и половина и два часа, а вторият от два часа и половина до три.

Конкретният режим се избира според това колко мръсна е фурната.

Въпреки че при пиролитичното самопочистване все пак ще трябва да си изцапате ръцете, предимството е, че няма да използвате вредни препарати и химикали. Освен това фурната се почиства основно, дори и на труднодостъпните места.

Каталитично самопочистване

При него повърхностите във фурната са “самопочистващи се”, т.е. абсорбират мазнините. Когато повърхностите се напоят и не могат да поемат повече мазнини могат да се регенерират посредством нагряване на празната фурна за период от около час с използване на функция за топъл въздух.

Ако търсите подобен модел фурна за вграждане, уверете се, че каталитичните повърхности обхващат по-голямата част от вътрешността на фурната.

Тези повърхности би трябвало да изкарат дълго време, ако ги поддържате правилно, но евентуално в даден момент ще ви се наложи да ги подмените, което ще ви струва допълнително.

Самопочистване чрез пара


Някои фурни използват метод на самопочистване чрез пара, за да отпуснат полепналите мазнини и храна. Просто напълнете тавата с вода и изберете едночасовата програма за нагряване на фурната до 90 градуса по Целзий.

След завършване на цикъла всичко, което трябва да направите е да забършете фурната със сапунена вода.

По-упоритите мазнини и петна могат да изискват по-силен препарат.

Основни функции на фурните за вграждане

Особено важно е избраната фурна да има следните:

 • Бездимна тава или скара за печене със съд за събиране на мазнините.
 • Поне два рафта за поставяне на тави.
 • Тава за печене.

След като фурната има горепосочените неща, тя ще може да се справя с основните задачи, които бихте й поставили.

Винаги включен вентилатор

Спомага за готвенето на повече от едно ястие, за подгряване, за печене на тестени изделия и меса. Ако фурната е с вентилатор, то тя ще загрява по-бързо, ще разпределя топлината по-равномерно и ще пече по-ефективно.

Конвенционално печене

Нагревателите отдолу и отгоре на фурната загряват нейната вътрешност. Нагряването е сравнително равномерно, но фурната е малко по-топла в горната си част, което позволява на печивата да получават загар отгоре.

Идеално за печене на бисквити, кифли, кексчета, филий и яйчени ястия.

Помощен вентилатор

В този случай вентилаторът може и да не се включва. Използването му става само при нужда, когато топлият въздух трябва да циркулира във фурната.

Печене на пица


Както подсказва името, този режим е идеален за печене на пица и други подобни храни като фокачи, хляб, плодови пити и пайове.  Отгоре се използва висока топлина в комбинация с умерена отдолу.

Функцията е налична при фурни с постоянно включен вентилатор и с опционално включване.

Гриловане с вентилатор

Освен вграден вентилатор и нагреватели, някои фурни имат и функция за гриловане. Те са идеален избор за печене и гриловане на меса. Също така са подходящи за гриловане на зеленчуци или доброто изпичане и хрупкав вкус при тестени и картофени ястия.

Самостоятелно гриловане

Източникът на топлина е грилът. Подобни фурни са идеални за печене на по-малки парчета месо. Освен ако друго не е уточнено в инструкциите за използване, при самостоятелно гриловане се използват само горните рафтове и скари и се пече при затворена врата.

Нагряване отдолу

Това е алтернативата на програмата за печене на пица. При тази нагряването отдолу е силно, а това отгоре умерено.

Идеална за печене на храни, при които долната част трябва да е хрупкава и по-добре изпечена.

Най-добре е да се използват алуминиеви тави, защото разпределят топлината равномерно.

Фурни за вграждане – други функции

Бързо загряване

Използва се топлината от нагряващите елементи около вентилатора, както и от малките нагряващи елементи в горната част. Функцията ви позволява да загрявате фурната по-бързо, отколкото при пуснат вентилатор.

Отличен избор при печене на замразени полуфабрикати – можете да ги пъхнете директно във фурната след изваждане от фризера.

Размразяване


Не се използва загряване от нагревателите.

Вместо това въздухът циркулира във фурната благодарение на вентилатора и по този начин размразява храната. Тази функция може да се използва и за втасване на тесто, както и за сушене на плодове, зеленчуци или билки.

За да намалите шанса от развиване на бактерии, препоръчително е да размразявате храната си в хладилника или в микровълнова фурна.

Функция за автоматично готвене

Наричана още помощна функция при готвене, тя включва рецепти за печене, които отговарят на предварително зададени програми. Просто следвайте рецептата и изберете правилната програма и фурната ще се настрои сама за време на печене, температура и т.н.

Печене до определена температура

Когато печете месо, можете да се възползвате от функция за печене до определена предварително зададена температура. Така можете без притеснения и постоянно наблюдение да изпечете сочно месо.

Просто вкарайте в месото термометъра, който е в комплекта на фурната и определете температурата. При достигане на определените градуси във вътрешността на месото, фурната сама ще се изключи.

Предварително зададени температури на печене

С тях ще знаете предварително коя е най-добрата температура за печене на определени храни. Така няма да се чудите кое на колко градуса и за колко време да печете.

Функция за грил с въртене

Позволява ви да набучите месото на шишовете и да го печете равномерно чрез постоянно въртене. Мазнината от месото се топи и пада в тавата за събиране.

Втасване


Функцията загрява фурната до минимална температура като създава топла, влажна атмосфера, която е идеална за втасване на теста. Имайте предвид, че всяка фурна може да ви помогне за втасване на тесто, не е необходимо да има подобна функция.

Просто я загрейте на минимална температура и след това я изключете.

Поставете купичка с вода на дъното на фурната, а отгоре на рафта сложете тавата с тестото, покрито с кърпа.

Поддържане на топлината

Функцията позволява на фурната да поддържа определена температура между 60 и 85 градуса по Целзий, за да не изстива храната вътре.

Бавно готвене

Горните и долни нагряващи елементи поддържат ниска температура – обикновено между 70 и 120 градуса по Целзий. Подобна функция ви позволява бавно готвене когато храната го изисква.

Разделителни рафтове

За да разделите вътрешното пространство на фурната на две по-малки, може да използвате разделителните рафтове. Така например горната част на фурната може да се използва за грил, докато долната част с включен вентилатор за печене.

Монтаж

Някои фурни за вграждане се включват в контакта, за да работят. Други обаче изискват директно връзване на кабелите към електрическата мрежа.

Добре е да знаете как се монтира избраният модел, за да сте подготвени за допълнителните разходи около монтажа и разбира се, ако ще я монтирате сами – да знаете какво ви очаква.

Най-добрите фурни за вграждане

Всяка кухня има нужда от фурна, дори и да не се използва всеки ден. Повечето фурни са лесни за използване, имат вградени купища програми и като цяло улесняват печенето и готвенето значително. А най-хубавото е, че повечето съвременни модели за вграждане имат и самопочистваща функция.

В случай, че изпитвате затруднения в избирането на подходящи модел фурна за вграждане, представяме ви някои от най-добрите, които могат да се открият на пазара към момента.

1. Фурна за вграждане Beko BIM25300XM


Този продукт ви позволява да готвите няколко ястия наведнъж, без техните миризми да се смесват или те да се изпичат неравномерно, като така спестявате енергия и време.

Има висока защита срещу замърсяване и възможност за лесно почистване. Тази електрическа фурна за вграждане е с капацитет от 71 литра и е от енергиен клас А. Управлява се механично, като е с LCD дисплей.

Има таймер и осем на брой функции; включва и функция грил. Също така е снабдена с вентилатор, има блокиран достъп за деца и самопочистване.
Купи сега

2. Фурна за вграждане Bosch HBN431E6F


Тази електрическа фурна ви осигурява конвекция с горещ въздух за перфектни ястия. Вратата е с регулирано отваряне.

Продуктът е с капацитет 66 литра. Принадлежи към енергиен клас В и се управлява механично, като разполага с LCD дисплей.

Има четири функции, защитно стъкло на вратата, функция грил, каталитично самопочистване, блокиран достъп за деца, вътрешно осветяване и вграден вентилатор за охлаждане.
Купи сега

3. Фурна за вграждане Miele


Този уред е с десет функции и има пет нива на готвене, като включва горно и долно нагряване, грил, вентилатор, осветление, бързо загряване, интензивно и внимателно печене, пиролитично почистване и други.

Той е от енергиен клас А+, разполага с таймер, а настройките са програмируеми, като управлението е електронно чрез пуш бутони.

Можете предварително да изберете продължителността на печене. Фурната е със 76 литра капацитет.
Купи сега

4. Ел. фурна за вграждане AEG BPE742320M


Тази електрическа фурна за вграждане е от енергиен клас А+, като се захранва чрез електричество и побира до 71 литра.

Управлява се механично, като разполага с модерен LCD дисплей.

Има таймер, вентилатор, функция грил, защитно стъкло на вратата, пиролитично самопочистване, вътрешно осветяване, функция размразяване, горно и долно нагряване, функция грил с конвекция и автоматично включване и изключване.
Купи сега

5. Фурна за вграждане TEKA HSB 610


Тази чудесна фурна за вграждане работи на електричество и разполага с шест функции. Има вентилатор и механични бутони, като също така разполага с таймер със стоп програмиране.

Налична е система за водно почистване, функция размразяване, защитен термостат, готвене на пара, долно и горно нагряване, интензивно нагряване, автоматично включване и изключване, както и вътрешно осветяване.

Уредът е от енергиен клас А и е с капацитет от 70 литра.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Фурна за вграждане Electrolux EOA3450AOX


Уредът е със 74 литра капацитет и ви позволява да готвите няколко ястия едновременно, като предлага до девет позиции за готвене.

Позволява лесно управление и можете да избирате кога да започне и приключи готвенето чрез опцията за задаване на продължителност на готвенето. Фурната е с LED екран, на който виждате избраните настройки. Тя разполага с вентилатор за равномерно готвене.

Уредът е от енергиен клас А и има осем функции, като също така предлага и каталитично самопочистване.
Купи сега

7. Фурна за вграждане Gorenje BO617ORAW


С капацитет от 65 литра, фурната ви осигурява голяма повърхност за готвене. Тя е от енергиен клас А за отлична енергийна ефективност.

Работи с механично управление с копчета тип pull-push (с избутване и издърпване). Има предварително загряване, функция за подгряване на съдовете, осветление, възможност за готвене на няколко нива едновременно, грил нагревател, функция размразяване, термоелектически предпазител, охлаждаща система, горен и долен нагревател и инфрачервен нагревател.
Купи сега

8. Фурна за вграждане Whirlpool AKZM 8640 IX


Електрическата фурна ви осигурява капацитет от 73 литра и е от енергиен клас А+ за по-добра енергийна ефективност.

Има тъч управление и LDC дисплей. Разполага със 16 функции. Има вентилатор за равномерно готвене.

Предлага ви таймер, функция грил, самопочистване, бързо затопляне, вътрешно осветяване, степен за пица, конвекция на горещ въздух, технология „шесто чувство“, както и технология за леко затваряне на вратата.
Купи сега

3.7/5 - (97 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
 1. Светослав Желязков пише

  WHIRLPOOL – Това е най-скапаната марка уреди.
  Преди по-малко от три години си купихме три уреда за кухнята от същата фирма. Котлони, фурна и съдомиялна. Още с монтирането им започнаха и проблемите. Котлоните три пъти бяха на ремонт.
  Сега фурната от три месеца е в ремонт и нищо. А последно отказа да работи и съдомиялната.
  Има само един телефон за връзка с марката/импулсен/ на който отговаря телефонистка и не може да говориш с друг.
  Отвратително!
  Три уреда, и трите дефектни!
  Купувайте!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!