Всички категории

6-те Най-Добри Газови Котли

Независимо колко различни са жилищните пространства на хората, в общи линии за всеки човек домът означава уют. Уютът обаче неизбежно се свързва с топлината и нейната прегръдка.

Има много начини да поддържате комфортна температура в дома си, но газовите котли са сред най-добрите варианти!

Ако разполагате със собствен източник на газово захранване или се намирате в град, който може да ви осигури такова, остава само да се снабдите с отоплителна инсталация и да намерите подходящо място за един газов котел в дома си.

С негова помощ ще се радвате на постоянно топла температура, поддържането на която няма да натежи нито на вас, нито на сметките ви.

Разбира се, заедно с постоянното отопление на стаите в дома ви, върви и неограничено количество топла вода. Можете да я използвате за домакинските си потребности или да ѝ се наслаждавате по време на дългите бани.

Подобни газови отоплителни системи са изключително разпространени не само в домашни, но също и в офис условия. Рядко обаче обръщаме внимание тъкмо на онова, което ни осигурява така обичаната топлина.

Подготвили сме това ръководство, за да ви запознаем с всичко, което трябва да знаете за газовите котли. В него ще намерите най-важната информация за тези отоплителни инструменти, а също и как да ги впишете в дома си.

Ако се запознаете внимателно с всичко, което сме ви подготвили, със сигурност ще направите правилния избор, а за да ви улесним, най-долу ще споделим с вас и някои от най-добрите актуални предложения в областта…

Какво представляват газовите котли и как работят?

Газовите котли като цяло приличат на голяма пещ, която се контролира от термостат.

Основната им функция е да служат като нагревател и да осигуряват необходимата топла вода на различни сгради и помещения.

Това, от друга страна, е важно поради две ключови причини

Топлата вода, която газовият котел ви произвежда, се изпомпва през радиаторите в дома ви, когато включите централното отопление. Така на тях, а и на вас самите, бива осигурен надежден постоянен източник на топлина.

Тъкмо заради това имате възможност да се радвате на уютна температура през студените есенни, зимни и дори пролетни месеци.

Втората основна функция на газовите котли е да снабдяват дома ви с постоянно топла вода.

Правят го, като нагряват резервоар или друг съд с вода и го поддържат при постоянна температура.

Така вие спокойно можете да поддържате хигиената у дома, а и да се наслаждавате на неограниченото си време под душа.

Въпреки че на съвременния пазар има сериозно разнообразие от газови котли, всички те работят по един и същи начин.

Оборудвани са с множество компоненти, с които сега няма да ви занимаваме, и използват газ, за да затоплят дома ви.

Газът може да достигне до котела по два различни начина. Може да бъде свързан както към общ източник, така и към бутилка с пропан-бутан.

Освен това газовите котли имат нужда от минимално количество електрическа енергия, за да работят пълноценно.

Едва след това те изпомпват произведената топла вода по отоплителната ви система с помощта на тръби и отопляват дома ви.

В зависимост от вида на котела, който притежавате, топлата вода може или да тече директно през крановете и душовете в дома ви, или да се съхранява в отделен резервоар.

При всички положения добре подбраният газов котел ще ви служи дълго и вярно.

Какви видове газови котли съществуват?

Съвременните производители предлагат различни видове битови газови котли. Определено е желателно да ги познавате добре, за да знаете кой модел е най-подходящ за вашия собствен дом.

Газовите котли, които се използват при промишлена дейност отиват в съвсем различна категория, тъкмо затова ще ги оставим настрана.

Кондензни и конвенционални газови котли

Битовите газови котли се делят основно на кондензни и конвенционални.

Конвенционалните са вече доста остарели и биват изместени изцяло от своите далеч по-ефикасни и икономични конкуренти – кондензните. Така или иначе отоплителната мощност на битовите газови котли започва от 12 kW и стига до 35 kW.

Кое обаче прави кондензните газови котли по-добри от конвенционалните?

Всичко започва от това, че кондензните котли освен топлината, произведена при изгарянето на горивото, успяват да усвоят и допълнителната топлина на конденза, която при конвенционалните модели остава неизползвана.

Тъкмо това прави кондензните котли в пъти по-икономични и ефикасни. Консумацията на газ при тях е значително по-малка за сметка на по-голямата топлина, която успяват да произведат с нея.

Поради особеностите на тази технология, надали ще срещнете някой остарял конвенционален модел на съвременния пазар. В днешно време производителите масово предлагат кондензни газови котли, така че единствено от вас зависи да си изберете подходящия модел.

Едноконтурни и двуконтурни газови котли

Газовите котли, от друга страна, могат да бъдат разделени и спрямо броя на контурите (или веригите), с които разполагат.

Едноконтурните газови котли са предназначени за подаване на топлинна енергия по една верига. Това означава, че с тяхна помощ можете да подгреете подовото си отопление, радиаторите или бойлера. Но само толкова.

Газовият котел с два контура, от друга страна, ви позволява едновременно да се грижите както за отоплението си, така и за топлата си вода. Тези модели могат да подават топлинна енергия и по друга система, а не е нужно да се ограничават до една.

В някои случаи едноконтурен газов котел може би ще ви бъде достатъчен. Ако не сте сигурни обаче как е проектирана водоснабдителната и топлинната ви система, най-добре е да се консултирате със специалист.

Какво трябва да вземете предвид, когато си избирате газов котел?

Видът на един газов котел далеч не е всичко, което трябва да вземете предвид при избора на определен модел.

Тези устройства имат куп характеристики и особености, с които трябва да бъдете наясно.

В тази секция ще ви запознаем тъкмо с тях. Така ще бъдем сигурни, че знаете за какво да следите по време на търсенето си и при всички обстоятелства ще направите най-добрия избор.

Мощност

Мощността на газовите котли се измерва в kW. Както по-рано ви споменахме, при битовите котли тя се простира между 12 kW и 35 kW.

Така или иначе обаче мощността на един газов котел е може би най-важното съображение, което трябва да направите. Ако не прецените това внимателно, може да се окаже, че новата ви придобивка изнемогва и върши работата си пълноценно.

Имайте предвид, че колкото по-голям е домът ви, толкова по-мощен трябва да бъде вашият газов котел. По-мощните котли като цяло успяват да осигурят на дома ви по-голямо количество топла вода по всяко време.

Трябва да бъдете особено внимателни обаче, тъй като прекалено мощният газов котел вероятно не само ще натежи на сметките ви, но и ще бъде опасен за отоплителната ви система. Прекалено слабият газов котел от друга страна просто няма да изпълнява онова, заради което сте се сдобили с него.

Тъкмо затова е важно да знаете точно от каква мощност имате нужда, за да обслужвате топлинните потребности на дома си.

Определящи фактори в случая са най-вече стаите, с които разполагате, както и баните, които трябва да снабдите с топла вода. Важно е обаче да съобразите мощността на котела си и с броя на радиаторите, с които сте се оборудвали.

За десетина радиатора газов котел с мощност между 12 и 15 kW би трябвало да бъде напълно достатъчен. От друга страна, 18 kW до 24 kW биха могли да бъдат достатъчни за захранването на до 15 радиатора.

На свой ред 30- до 35-киловатовите газови котли вече могат да се справят дори с отоплението на 20 радиатора.

Всичко зависи от индивидуалните особености на вашия дом. За да бъдете максимално прецизни в изобра си, ви препоръчваме да се консултирате със специалист.

Отоплителни характеристики

Преди да решите да се сдобиете с определен газов котел, определено е важно да проучите неговите отоплителни характеристики.

С какви отоплителни възможности разполага определен модел зависи до голяма степен от неговата мощност.

Имайте предвид обаче, че посочените в описанието на даден продукт особености важат винаги за оптималната ситуация, при която продуктът обслужва отоплителна система, която отговаря на неговите сили.

Колко бързо даден котел може да произведе и разпространи топла вода с определена температура, така че да постигнете желаните резултати, зависи от множество фактори.

Добър съветник в случая се оказва системата за оценка на ефикасността на определени продукти. Спрямо нея различните модели биват оценени от A+++ до G.

Така или иначе би било добре да се ориентирате към продуктите, които ви предлагат по-широки възможности. При всички обстоятелства обаче, ако предварително сте съобразили мощността на котела си с пространството, което той трябва да обслужва, надали ще имате някакви проблеми.

Функции

Като всички други уреди, така и газовите котли се усъвършенстват от поколение на поколение и стават все по-удобни за употреба.

Много модели например разполагат с удобни дигитални дисплеи с помощта на които можете да следите и регулирате работата им.

Само някои обаче ви дават възможност за различни видове връзка с телефон или дистанционно устройство, така че да можете да ги контролирате бързо и лесно дори от разстояние.

Разбира се, газовите котли, които предлагат функции за удобство на потребителите, са доста изкушаващи предложения.

Така или иначе обаче имайте предвид, че някои функции са по-важни за работата на един уред от други.

Разбира се, изборът е изцяло ваш, а предложенията на пазара са достатъчно разнообразни, така че да намерите тъкмо каквото търсите.

Ние ви препоръчваме да обърнете повечко внимание на моделите, които са добре оборудвани със защитни системи и функции.

Газовите котли работят с високи температури и електричество и освен това произвеждат огромни количества енергия. В никакъв случай не искате тази енергия да се използва не по предназначение…

От друга страна, ако искате да бъдете максимално икономични, можете да си потърсите такъв модел, който разполага с функция за автоматично включване и изключване в зависимост от температурата.

Разнообразието от предложения е наистина голямо, така че всичко е оставен във вашите собствени ръце.

Дизайн

Газовите котли са доста масивни и не особено екзотично изглеждащи уреди. Тъкмо затова обикновено биват позиционирани в отделно помещение извън ежедневното полезрение на определено домакинство.

Имайте предвид обаче, че те самите също отделят известно количество топлинна енергия, която бихте могли да усвоите, ако решите да ги позиционирате в някоя от редовно използваните стаи на дома си като дневната например.

Е, тогава вероятно ще ви се наложи да обърнете повечко внимание на дизайна.

Имайте предвид, че съществуват газови котли, специално проектирани за монтиране към стена. Тези уреди обикновено са доста компактни и проектирани така, че да се впишат във всеки интериор, без да се натрапват.

Освен това тези котли обикновено са по-съвременни, иновативни и ефикасни. Те могат да се окажат особено удобни в случаите, при които пътищата за изхвърляне на изгорелите вещества са позиционирани в холното пространство.

Освен това обикновено са доста лесни за обслужване и удобни за употреба.

Бъдете съзнателни за разнообразните предложения на пазара и потърсете онзи модел, който най-добре пасва на вашия дом. Само трябва да търсите внимателно и със сигурност ще изберете най-доброто.

Качество

Газовите котли са такива уреди, които обикновено се очаква да служат на едно домакинство в продължение на дълги години. Именно затова повечето производители дават на продуктите, които предлагат, доста дълги гаранции за пълноценна работа.

Освен това цените на тези уреди обикновено са доста високи. При всички положения обаче разходите ви по тях могат да нараснат значително, ако решите да направите някакъв компромис по отношение на качеството им.

Некачествените газови котли вероятно ще натоварят сметките ви, а и при всички положения ремонтът или замяната на един от тези уреди ще ви излезе доста солено.

Разходите по наложащите поддръжки вероятно ще бъдат по-големи от инвестицията в по-качествен продукт, която сте пропуснали.

Много фактори могат да се окажат значещи за качеството на определен продукт.

Материалите, които се използват, са също толкова важни, колкото самата изработка на модела.

В производството на газови котли обикновено се използват чугун, стомана и мед. Всеки един от тези материали си има както предимства, така и недостатъци.

Чугунът например е изключително здрав и устойчив на корозия. За сметка на това обаче е доста тежък и труден за местене.

Стоманата, от друга страна, е лека и значително по-евтина. Тя обаче далеч не е така устойчива, колкото чугуна.

Медните материали пък обикновено се използват при стенните газови котли, тъй като са доста леки и същевременно устойчиви на корозия.

Макар че сме наясно колко определящи могат да бъдат средствата (особено когато става въпрос за толкова сериозна инвестиция), в никакъв случай не ви препоръчваме да правите компромис по отношение на качеството за сметка на цената.

Ако потърсите достатъчно внимателно, със сигурност ще откриете подходящия за себе си продукт с точното съотношение между цена и качество.

Как да позиционирате газовия котел в дома си максимално пълноценно?

Различните модели газови котли определено могат да бъдат позиционирани на множество различни места в дома ви.

Независимо дали това е отделно помещение, пространството под стълбите в къщата ви, банята или кухнята ви, възможностите са наистина широки.

Преди време по-старите котли обикновено са се инсталирали в холното или спалното пространство. Така, от една страна, не са пречели твърде много на движението в домакинството, но, от друга, това е било начин да се усвои допълнителната топлина, която самите уреди отделят.

Съвременните модели са значително по-компактни и безшумни от своите предшественици, което дава възможност на потребителите да ги позиционират практически навсякъде в дома си.

Трябва да имате предвид обаче, че местата, на които можете да инсталирате газовия си котел, далеч не зависят единствено от него самия.

Има няколко основни фактора, които трябва да вземете предвид, когато избирате място на уреда си.

На първо място, трябва да бъдете уверени, че разполагате с достатъчно пространство около самия котел.

Така ще имате възможност да го обслужвате и поддържате без особени затруднения.

От друга страна, в никакъв случай не бива да оставяме безопасността на заден план!

При всички положения трябва да съобразите обстановката около газовия си котел, така че наоколо да няма нищо запалимо. Освен това е задължително да се запознаете подробно с инструкциите за вентилация на производителя.

Трябва, разбира се, и да се съобразите с окабеляването на котела си.

Така ще сте сигурни, че няма да има случай на нежелано взаимодействие между него и друг електроуред или пък намокряне с вода.

И не забравяйте – въпреки че съвременните модели са по-безушмни, те все пак не са абсолютно мълчаливи.

Имайте това предвид, за да не се окаже, че новата ви придобивка пречи на ежедневието ви с неприятните звуци, които издава.

Съвременните модели действително ви предлагат множество възможности, така че от вас зависи да изберете най-добро възможно място.

Как да използвате газовия си котел безопасно?

Както вече ви споменахме, газовите котли като цяло са доста издръжливи уреди, които вървят заедно с дълги гаранции от производителите.

Имайте предвид обаче, че за да оцелее вашият котел в продължение на десетина години, от вас се изисква да го поддържате внимателно и редовно.

В тази секция ще се постараем да ви дадем няколко ключови съвета за това как да използвате и как да се грижите за своя котел, така че той да ви служи максимално дълго.

Обслужвайте газовия си котел редовно!

Като изключим редовната поддръжка в домашни условия, добре е поне веднъж годишно специалист да преглежда вашия котел.

Той със сигурност ще обърне внимание на всички детайли, които непрофесионалното око може и да не забележи. Всички части на котела ви ще бъдат добре почистени и прегледани, така че да бъдете уверени, че всичко с вашия уред е наред.

Проверявайте отоплението редовно!

Дори и да не чувствате подобна нужда, желателно е да включвате отоплението си периодично. Така ще можете да се уверите, че всичко работи нормално и вашият котел е в изправно състояние.

По-топлото време надали ще ви предразположи към това. Все пак обаче имайте предвид, че когато в действителност ви се наложи да включите отоплението, котелът ви ще трябва много повече да се потруди, за да постигне желаните температури.

Това на свой ред ще го затормози значително. Именно затова е препоръчително да поддържате сравнително еднакви температурните условия в дома си.

Бъдете “на ти” с ръководството за употреба!

От ключово значение е да познавате добре ръководството за употреба на своя газов котел.

Препоръчваме ви при всички обстоятелства да го държите на удобно място, за което няма да забравите. Така ще имате възможност да се консултирате с него винаги когато имате нужда от това.

Проверявайте налягането!

Естествено е налягането на вашия котел да се понижава с времето. Това обаче води до по-ниската му ефективност.

Да оптимизирате налягането на котела си, далеч не е сложна процедура. Можете да се запознаете с нея в интернет, а още по-добре би било да използвате ръководството за употреба на вашия уред.

Проверявайте налягането редовно и го настройвайте винаги когато е необходимо.

Обезвъздушавайте радиаторите си редовно!

Насъбралият се въздух във вашите радиатори със сигурност ще възпрепятства ефикасността на отоплителната ви система. Това на свой ред ще затормози котела ви, тъй като ще изисква от него повече компенсаторна работа, която в крайна сметка не води до никакъв резултати.

Тъкмо затова е необходимо винаги когато се налага, да обезвъздушавате радиаторите си.

Проверявайте котела си редовно!

Като изключим ежегодните проверки при специалист, желателно е вие самите да проверявате газовия си котел редовно.

Бърз оглед за течове, пукнатини, петна или странни звуци може да ви каже много. Имайте предвид, че огънят в котела ви трябва да бъде синкав и силен. Всичко, което не отговаря на обичайното му състояние, следва да индикира някаква неизправност.

Не забравяйте да проверите и изходните пътища за изгорелите вещества! Впрочем през студените зимни месеци е добре да изолирате външните тръби, свързани с котела си, за да предотвратите замръзвания и нередности.

Бъдете готови да смените газовия си котел!

Да, газовите котли работят напълно изрядно години наред. При правилна поддръжка вашият уред дори е силно вероятно да надживее гаранцията си с много.

Имайте предвид обаче, че периодичната подмяна е добра идея. Хубаво е на всеки петнайсетина години да сменяте своя котел. Дори и вашият да работи напълно изправно, новоизлезлите модели със сигурност ще бъдат далеч по-ефикасни от него.

В крайна сметка стария си котел бихте могли да продадете, а новата инвестиция при всички положения ще ви се изплати с ефикасността си.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

След като сега вече знаете всичко необходимо за газовите котли, както обещахме, ще споделим с вас няколко от най-добрите предложения на пазара в момента, които подбрахме специално…

1. Газов котел Ariston Alteas


Този иновативен кондензен газов котел е един не само изключително ефикасен, но и доста стилен уред. Разполага с мощност от 24 kW и е оценен с енергиен клас А+. Благодарение на технологията на изработка, производителят посочва 142% ефективност при работа. Освен това можете изключително лесно и удобно да свържете газовия котел към Wi-Fi мрежата си и с помощта на приложение да го контролирате, където и да сте. Този продукт разполага и с множество други страхотни функции и ви гарантира страхотна ефективност при работа.
Купи сега

2. Газов котел Termet Ecocondens Crystal 50


Кондензният едноконтурен газов котел Termet Ecocondens Crystal 50 е проектиран специално за монтиране към стена. Уредът е оборудван с удобен LCD дисплей за максимално удобно управление. Котелът разполага с мощност от цели 45 kW, така че е подходящ за наистина големи помещения, домакинства или офиси. Сравнително шумен е, но за сметка на това си остава удобен, компактен и лек. Оборудван е с различни системи за сигурност и функции за пълноценна употреба.
Купи сега

3. Газов Котел Airfel Digifel Premix kombi


Този двуконтурен кондензен газов котел с вграден бойлер пък е подходящ за отопление и снабяване с топла вода. Максималната водна мощност на котела възлиза на цели 38 kW, а самият той е подходящ за използване при наистина широки помещения, домакинства и офиси. Ефикасният уред разполага с широк диапазон на модулация, съвместим е за работа със слънчева енергия и е оборудван с огромно количество системи за защитена, безопасна и пълноценна употреба.
Купи сега

4. Газов котел Bosch Condens ZWB 24-1 AR23


Bosch са сред доказалите се производители на всякакви уреди за различни домашни употреби и качеството на газовите им котли не прави изключение. Този кондензен газов котел е подходящ за монтиране към стена и със сигурност, позициониран в хола ви например, ще ви спечели допълнителна топлинна енергия, което пък ще го направи по-ефикасен и икономичен. Този уред разполага с мощност от 24 kW, а освен това е и изключително тих благодарение на звукоабсорбиращата си система.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Газов котел WOLF CGB-2


Кондензният газов котел WOLF CGB-2 също е проектиран за монитиране на стена. С мощности от 14, 20 и 24 kW този уред е подходящ за голямо разнообразие от сгради и помещения. Енергийната му ефективност при отопление е оценена с A+, а защитният му клас е IPX4D. Малък, лек и компактен, той е изключително удобен за монтаж, а дизайнът му е изключително елегантен и удобно проектиран за обслужване. Това, което прави този продукт специален, обаче е неговият електронен газово-адаптивен контролер на горивната камера, който се самонастройва спрямо качеството на горивото.
Купи сега

6. Газов котел Nova Florida Delfis


Този двуконтурен кондензен газов котел е проектиран за монтиране към стена. Максималната му мощност възлиза на 24 kW, което го прави подходящ за един сравнително голям апартамент. Оценката на енергийната му ефективност при отопление го нарежда сред най-добрите предложения с енергиен клас А+++. Лек и компкатен е, но същевременно издръжлив благодарение на неръждаемата стомана, от която е изработен. Уредът разполага с модулация на мощността 1:9, дигитален дисплей за настройка, както и възможност за управление по външната температура. Този газов котел в никакъв случай няма да ви разочарова.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Екатерина Георгиева пише

    Намерих изцяло нужата ми информация и съм доста приятно изненадана от професионалните напътствия, които давате. Спестихте ми лутане в интернет пространството, време и вероятно средства.
    Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!