Всички категории

7-те Най-Добри Градински Люлки

Всяка градина несъмнено изглежда по-добре и завършена с градинска люлка.


Независимо дали имате голяма градина или малък заден двор – люлката може да допринесе много за комфорта в нея. Все пак няма нищо по-релаксиращо от това да поседнете в градинската люлка с любима книга или напитка и просто да се наслаждавате.

Избирането на подходящата градинска люлка може да бъде сложна задача.  Като започнем от материалите на изработка, размерите на люлката, качеството и сглобката и т.н. Именно затова сме ви подготвили това кратко ръководство.

В него ще засегнем всичко важно относно градинските люлки и като нямате време да го четете или дори след прочитането му нямате представа от къде да започнете с избора – в края на ръководството ще ви представим и най-добрите модели, които можете да намерите на пазара.

Материали и конструкция

Материалите, които един производител използва и самата конструкция на една градинска люлка са фактори определящи цената.

Също така от тях се определя това колко често ще трябва да поддържате люлката и колко здрава и комфортна ще е тя. Основата под седалките често се прави от дървени ламели или от плат, но при някои модели може да е от метал с омекотяващ слой отгоре.

Самото покритие на седалките често е от синтетичен и еластичен материал, който е достатъчно издръжлив и водоустойчив.

Рамките на градинските люлки обикновено се правят от дърво или метал.

Дървените рамки предоставят по-естествен вид, но пък металните са по-здрави и изискват по-малко поддръжка. Материалите влияят пряко на дизайна на самата люлка, както и на нейното покритие. Повечето модели на пазара използват традиционната V-образна конструкция, но има и такива по-модерни, които имат различна конструкция и цялостен дизайн.

Ако решите, че искате дървена градинска люлка то потърсете такава от здраво, трайно и добре обработено дърво.

Добре обработеният дървен материал може да издържи до 25 години, което дава отлично съотношение на цена и качество. Ако пък търсите метална градинска люлка тогава се уверете, че тя е от прахово боядисана стомана и устойчива на корозия.

Също така е добре веригите да са от неръждаем материал защото няма нищо по-неприятно от ръждясали вериги, които да цапат самата люлка и дрехите ви когато седите в нея.

Вземете предвид и качеството и покритието на конструкцията и материалите. Важно е избраната градинска люлка да бъде направена от здрави и устойчиви на износване материали ако искате да я използвате дълго време.

Освен това едва ли бихте искали да паднете на пода докато се люлеете – затова се уверете, че конструкцията е достатъчно здрава.

Размери

Размерите на градинската люлка ще зависят най-вече от мястото, с което разполагате.

Най-важното нещо, за което трябва да помислите е колко места да има люлката. Те могат да варират от 1 до 4 на брой – затова преценете най-често колко хора ще я използват едновременно. Има градински люлки, които са достатъчно големи, че да се използват и като легло от един човек.

Очаквано обаче – те са и по-големи откъм размер и имат повече места.

Омекотяване

Някои градински люлки се предлагат с предварително зашити за основата възглавници или имат вградено в нея омекотяване. Това обаче означава, че сте ограничени откъм избор на цветове и дизайн и поддържането на възглавниците ще е по-сложно.

Други модели люлки пък се предлагат без никакви възглавници за седене и съответно ще трябва да си изберете и купите такива отделно. Така обаче получавате пълна свобода и можете да намерите точно това, което търсите.

Някои градински люлки са достатъчно добре омекотени към основата за сядане и реално може да не изпитате нуждата да търсите допълнителни възглавници или омекотяване.

Навес


Ще срещнете градински люлки, които имат и навес отгоре за допълнителна защита при дъжд например. Разбира се, едва ли ще седите в градинската си люлка докато навън вали, но все пак имате и такава защита. Освен това навесът ще пази люлката от слънчевите лъчи и вода.

С или без навес, добре е да се уверите, че избраната люлка е водоустойчива – така няма риск възглавниците да попиват водата при по-обилен дъжд.

Някои по-модерни градински люлки имат регулируем навес, което позволява да го местите накъдето е и слънцето за още по-голям комфорт. Навесът може да ви помогне да се наслаждавате още повече на времето си прекарано на градинската люлка като премахне нежеланите слънчеви отблясъци и лъчи, както и дъжда.

Монтаж

Някои градински люлки се предлагат напълно сглобени, други частично, а трети трябва да се сглобят от нулата.

Разбира се, за да е здрава и устойчива една люлка – тя трябва да бъде монтирана правилно. Ако сте избрали разглобен модел – уверете се, че сте прочели подробно ръководството за монтаж и го следвате стъпка по стъпка.  Обикновено монтажът на градинска люлка отнема поне двама души, така че ще е добре да си намерите помощник. Също така се запасете с достатъчно време – може да отнеме до няколко часа.

Ако пък смятате, че няма да можете да се справите сами – винаги можете да ангажирате професионалисти.

Монтаж вероятно ще ви бъде предложен от магазина, от който сте купили градинската люлка.

Ако такъв не се предлага – можете да потърсите монтажисти в интернет или във всеки магазин за мебели или всичко за дома и градината.

Какво още да вземете предвид

Разположение

Важно е да помислите къде ще сложите люлката още преди да сте я купили – това не е най-леката градинска мебел и неправилното й позициониране може да ви донесе доста главоболия след това. Изберете достатъчно широко място с плоска и здрава основа – пример за подобна идеална основа е бетон.

Също така се уверете, че има достатъчно място отпред и отзад на люлката – все пак тя трябва да се движи безпроблемно. И въпреки че едва ли ще се люлеете прекалено силно, препоръчително е да оставите и малко повече място в случай, че някое дете реши да се заиграе.

Покривало

Градинските люлки не са от най-евтините градински мебели – затова може би е добра идея да помислите и за покривало за зимните месеци. Самата люлка е така направена, че да издържи всякакви външни условия и влияния, но все пак защо да не я защитите допълнително с едно покривало.

Така с времето инвестицията за покривало ще излезе много по-евтина отколкото да купувате нова люлка или възглавници за нея. Просто използвайте покривало през зимните месеци и всеки път когато няма да ползвате люлката – по този начин тя ще издържи още дълги години.

Поддръжка

Материалите, от които е изработена градинската люлка ще определят точно от каква поддръжка се нуждае тя и на какви интервали от време. Ако изберете дървена рамка ще трябва да я лакирате всяка година. Металната рамка ще се нуждае само от почистване.

Също така е препоръчително да смазване движещите се части на люлката на няколко месеца – така тя ще се движи безпроблемно и няма да скърца или издава неприятни звуци.

И не на последно място – почиствайте редовно възглавниците и дамаската на люлката.

ТаблаНякои люлки имат табла и могат да се ползват като маса. Подобна екстра едва ли би имала смисъл за много хора, тъй като оставянето на чаши с напитки или храна на движеща и люлееща се основа не е най-удачно. Въпреки това ако подобно нещо е от съществена важност за вас – то тогава знаете, че има и такива люлки.

Градинска люлка или хамак да изберете

Градинската люлка е мебел, която разкрасява и прави по-завършена всяка градина. Тя внася допълнителен комфорт и удобство. Но ако искате нещо още по-мързеливо и удобно – може би трябва да помислите за хамак. Хамакът е направен от плат и връв и може да се върже за две здрави вертикални повърхности (например дървета) или да използва собствена стойка.

Това е по-евтин вариант за почивка и релаксация в градината – особено ако желаете да си поспивате там. За съжаление обаче може да се ползва само от един човек.

Общо взето преценете дали ви трябва градинска мебел за почивка само за вас или и за други хора и дали искате да се спи в нея или по-скоро да се седи.

Често задавани въпроси

Може ли градинската люлка да се постави на трева?Това зависи от конструкцията на люлката и колко суха и стабилна е почвата под тревата. Най-добре е да разположите люлката на твърда и стабилна повърхност. Ако все пак имате сравнително суха и плоска почва под тревата – можете да поставите градинската люлка и на подобна основа.

Мога ли да държа възглавниците на люлката отвън?

Ако възглавниците и самата дамаска са водоустойчиви – тогава да. Все пак след всеки дъжд е добре да ги почиствате.  Ако възглавниците не са водоустойчиви е по-добре да ги прибирате и изнасяте всеки път когато ползвате люлката или поне да купите покривало за нея и да я покривате когато не се ползва.

Има ли градински люлки, на които може да се спи?

Да, разбира се. Има достатъчно големи като размер люлки, на които по дължина спокойно може да легне един човек и да си подремне. Някои модели пък позволяват изпъването в седнало положение като облегалката им се накланя назад.

Как да предпазя градинската люлка от зимните условия?Ако искате да използвате градинската люлка дълги години е добре през зимните месеци да я пазите от атмосферните влияния. 

Най-добрият начин да го направите е да купите допълнително покривало за люлката и да я покриете добре.

Също така можете да пренесете люлката под заслон или на по-защитено от вятър, дъжд и сняг място.

Най-добрите градински люлки

Ако все още нямате представа откъде да започнете избирането на градинска люлка – няма за какво да се притеснявате. Ще ви представим някои от най-добрите модели на пазара, които можете да намерите към момента. Просто изберете този, който сметнете за най-подходящ и бъдете сигурни, че няма да съжалявате.

1. Люлка Kring Oxford


Моделът е триместен и поддържа максимално тегло от 200 килограма. Конструкцията е от метал, а дамаската е от полиестер. Височината на люлката е 170 сантиметра, а дължината и ширината съответно 110 и 153 сантиметра.

Теглото й е 19.5 килограма.
Купи сега

2. Люлка за градина/тераса Kring Sanremo


С тази люлка ще имате възможността да внесете отпускаща ваканционна атмосфера в своята градина и дом. Тя е идеалното средство да прекарате един хубав следобед на въздух с любима книга в ръка или докато сте с компания.

Люлката има навес за защита от слънце и дъжд. Сглобява и разглобява се бързо и лесно за по-добро съхранение. Стоманена конструкция, която е боядисана прахово.

Дамаската е изработена от полиестер.
Купи сега

3. Люлка за градина/тераса Kring Sorrento


Този модел може да се използва както за градина, така и за балкон. С него ще можете да внесете уют и спокойствие в двора или жилището си. Люлката може да се използва за релакс, както и соаре с близки и приятели. Конструкцията й е от метал, а дамаската е от полиестер.

Максималното поддържано тегло е 270 килограма.

Размерите са 164 сантиметра височина, 160 сантиметра дължина и 120 сантиметра ширина.
Купи сега

4. Люлка Kring Suri


Люлката може да се използва както за седене, така и за лежане. Предлага две места и максималното й поддържано тегло е 200 килограма.

Конструкцията й е от метал, а дамаската е от полиестер.

Може да бъде отличното средство за приятна и отпускаща почиства с книга или компания.
Купи сега

5. Градинска пейка люлка PELICAN 201539


Тази градинска пейка-люлка е особено удобна и практична за употреба. Изключително предпочитана придобивка е за топлите месеци от годината.

С нея ще можете да си почивате на сянка и да се люлеете. Релаксирането на чист въздух никога не е било по-приятно.

Изработката на модела е от масивен метал, а дамаската е от полиестер. Побира трима души без да се нарушава личния им комфорт.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Люлка Kring Bora Bora


Моделът е специално проектиран за максимален комфорт. Идеалното средство за прекарване на следобеди в четене или под слънцето. Има чадър, който ще ви осигури отлична защита от дъжд и слънце. Люлката се демонтира лесно и можете да я съхранявате през зимните месеци.

Размерите й са 190 сантиметра дължина, 100 сантиметра ширина и 220 сантиметра височина.

Максималното поддържано тегло е 120 килограма. Конструкцията е от ковано желязо, а дамаската от текстил.
Купи сега

7. Висящ стол Kring Tear


Продуктът представлява висящ стол – люлка. Може да се използва от един човек и максималното му поддържано тегло е 100 килограма.

Конструкцията е изцяло от метал и синтетичен ратан.
Купи сега

4.7/5 - (3 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!