Всички категории

6-те Най-Добри Графични Таблети

Много съвременни художници и хора на изкуството отдавна са зарязали платната и боите.


Дигиталната ера, в която се намираме ни позволява да рисуваме много по-лесно и достъпно, навсякъде и по всяко време – благодарение на графичните таблети за рисуване.

Единственият недостатък е, че пазарът е залят от различни модели на различни производители. Покупката на първият таблет, който ви се изпречи пред очите често не е препоръчително, освен ако не искате след това да съжалявате.

Това ръководство ще ви помогне да се запознаете с графичните таблети и техните характеристики, така че след това да направите информиран и правилен избор.

Ключови характеристики и спецификации

Има множество фактори, които могат да повлияят върху качеството и функционалността на графичните таблети.

Нека разгледаме и най-важните:

Чувствителност при натискГрафичните таблети могат да имат между 300 и 3000 нива на чувствителност при натиск.

Казано по-просто, колкото по-силно натискате със стилуса – толкова по-дебела е линията, която се рисува.

Предимството на възможно най-големия брой нива на чувствителност при натиск е, че имате още повече прецизност при рисуване, което е особено важно ако работите по рисунки с висока резолюция.

Начинаещите вероятно ще са доволни и с графичен таблет с 1024 нива на чувствителност.

Но по-напредналите е добре да потърсят таблет с поне 2048 нива.

Размер

Има два основни фактора, които да вземете предвид когато решавате размера на таблета:

 • Размерите на активната част.
 • Размерите на цялото устройство.

Активната част е екрана, т.е. частта върху която рисувате.

Колкото по-голяма е тя – толкова по-големи рисунки ще можете да правите без нуждата от мащабиране и завъртане. Помислете какво точно ще рисувате на таблета и изберете модел с достатъчно голяма активна част.

Когато проверявате спецификациите на избраните таблети се уверете, че не сте объркали общите размери на таблета с тези на активната част.

Общите размери включват екрана и заобикалящата го рамка.

Ако възнамерявате да рисувате в движение – тогава обмислете покупката на по-компактен графичен таблет, защото ще ви бъде по-лесно да го носите със себе си.

Резолюция

Резолюцията се отнася до това колко линии за инч (LPI) има екрана на таблета.

Колкото повече са линиите – толкова повече детайли можете да добавите към рисунките си.

По-големите графични таблети обикновено имат по-висока резолюция от малките. Но разликата в резолюцията между таблети с еднакви размери често е незначителна.

Време за реакция

Времето за реакция се отнася до скоростта, с която ще се появят линиите на екрана след като ги нарисувате. В повечето случаи с приличните графични таблети няма забавяне и това става моментално.

Но всичко зависи от драйвърите на графичния таблет и скоростта на компютъра ви.

Затова преди да закупите даден таблет проверете какъв софтуер използва и прочетете отзиви от други потребители. Така ще знаете какво точно да очаквате и дали евентуално ще има някакво забавяне.

СтилусГрафичните таблети могат да имат един от следните три вида стилуси – с батерии, с презареждаема батерия или електромагнитни.

Стилусите с батерии обикновено са по-дебели – все пак трябва да има къде да се сложат батерии в корпуса им

За съжаление могат да бъдат неудобни и прекалено големи за хора с по-малки ръце. Ако таблетът ви е с такъв стилус е добре винаги да имате резервни батерии под ръка в случай, че се наложи да ги смените докато рисувате.

Стилусите с презареждаема батерия са по-удобни и се нуждаят единствено от периодично презареждане, подобно на смартфон или лаптоп.

А ако батерията падне докато рисувате ще трябва да я презаредите и едва тогава да продължите. Тези стилуси обикновено са по-тънки и пасват по-удобно в ръката.

Електромагнитните стилуси използват иновативна електромагнитна технология, която предава захранване към тях безжично директно от таблета, т.е. няма нужда от батерии и презареждане.

Независимо от това какъв е стилуса, рисуването като усещане е сравнително еднакво. Затова просто се уверете, че избраният таблет има в комплекта стилус, който пасва удобно в ръката ви.

Трябва да бъде лесен и удобен за държане – все пак вероятно ще рисувате с часове, а едва ли бихте искали ръката и пръстите да се изморят бързо.

КонтролиПовечето графични таблети позволяват бутоните да се конфигурират според предпочитанията на потребителя, както и командите със стилуса. Това може да бъде много полезно, особено ако трябва често да сменяте разни неща.

Броят програмируеми бутони и как могат да се програмират варира между различните модели таблети.

Така че ако искате дадени бутони да изпълняват определени функции – уверете се, че избраният таблет има възможности за програмиране. Повечето графични таблети ще ви позволят да програмирате всичко както желаете.

Допълнителни характеристики

По-опитните художници вероятно ще искат да задълбаят и в допълнителните характеристики на графичния таблет, като например мултитъч екран. Той ви позволява да превъртате и мащабирате на таблета директно с пръсти.

Чувствителността при наклон също е сред нещата, които може да ви потрябват.

Таблетите с тази функция имат сензор в стилуса, който позволява да се изчисли ъгълът на държане и по този начин екранът също се регулира – така се симулира триизмерно рисуване като с молив и хартия.

Батерия

Ако планирате да използвате графичния си таблет докато пътувате, уверете се, че сте избрали модел, чиято батерия издържа поне 3-4 часа.

Животът на батерията ще варира според това как се използва таблетът, на колко време е батерията и дори според времето навън.

Не очаквайте да намерите перфектния графичен таблет, чиято батерия да издържа цял ден. Проверете какъв е живота на батерията – така поне ще знаете какво да очаквате от нея.

ГаранцияКогато харчите значителна сума пари за графичен таблет, едва ли бихте искали да рискувате с продукт с кратка гаранция или изобщо без такава. Това се отнася с пълна сила ако сте на път да си купите таблет от по-висок клас, т.е. по-скъп.

Повечето нови графични таблети имат гаранция от производителя, която тече от момента на покупката.

Но дължината на гаранцията варира според производителя.

Добрият графичен таблет трябва да има поне една година международна гаранция от производителя.

Графични таблети с екран и без екран

Едно от най-големите решения, които ще ви се наложи да вземете е дали графичният таблет да има вграден екран или не. Всеки от двата вида таблети има своите предимства и недостатъци.

Графични таблети с екранТези таблети често са по-лесни за използване от начинаещи защото не се налага да гледате в монитора или лаптопа след всяка нанесена щриха.

Можете да рисувате със същите интуитивни движения, както когато използвате молив и хартия. Но логично, графичните таблети с вграден екран са по-скъпи.

Подобни модели са изборът ви и ако искате да вземете нещо по-професионално и от по-висок клас.

Обикновено те са по-добрият избор в сравнение с таблетите без екран.

Най-големият им недостатък е именно по-високата цена.

Графичните таблети с вграден екран започват от няколко стотин лева и могат лесно да надхвърлят няколко хиляди.

Графични таблети без екран

Тези таблети са свързват към компютър или лаптоп посредством USB кабел и изображението се предава директно там.

За съжаление това може да е малко странно в началото, особено на някой начинаещ, но с времето се свиква.

Таблетите без екран обикновено са по-компактни, но не са удобни при пътуване, защото трябва да се свържат към външен екран.

Логично, тези модели са по-евтини. Можете да намерите добър графичен таблет без екран дори за 100 лева, което е добре за хората с ограничен бюджет.

Ако тепърва ще започвате да изучавате дигиталните изкуства и все още не сте готови да направите голяма инвестиция в начинанието си – можете да си купите такъв таблет.

Друго предимство на графичните таблети без екран е, че са много по-здрави. Така че дори и да инвестирате в по-скъп модел – вероятно ще ви служи дълги години.

Намерете подходящия графичен таблет


Намирането на правилния модел зависи изцяло от вашите приоритети, бюджет и опит.

Препоръчително е начинаещите да започнат с таблет без екран или по-евтин модел с вграден екран. След това ако искате да продължите да използвате таблета и да се развивате като художник – можете да надградите с модел от по-висок клас.

Дори и тепърва да започвате, ако искате таблет за рисунки с висока резолюция, не е необходимо да се хвърляте на най-скъпите модели.

Потърсете си нещо достатъчно добро с удобен стилус, прилична чувствителност при натиск (поне 1024 нива) и достъпни контроли.

Вече по-опитните художници знаят какво допълнително да търсят в своя потенциален нов таблет.

Често сред допълнителните неща са разпознаване на наклона на стилуса, вграден екран с висока резолюция и детайл, по-голяма повърхност за рисуване и т.н.

Нека разгледаме и някои от най-добрите графични таблети, които към момента могат да се намерят на пазара. Има предложения за всеки – от начинаещ до напреднал, както и за всеки бюджет.

1. Графичен таблет Wacom Intuos


Таблетът е без вграден дисплей, т.е. активната площ е само за рисуване като изображението се извежда на външен източник – лаптоп, монитор или друго устройство. Има блутут свързаност.

Размерите на активната повърхност са 216х135 милиметра. Резолюцията е 2540 линии за инч. Моделът тежи 410 грама.
Купи сега

2. Графичен таблет Yiynova MVP22U+RH


Този графичен таблет е с красив 21.5-инчов IPS екран, който възпроизвежда всичко в детайл. Резолюцията му е Full HD.

Има DVI интерфейс за връзка с външен монитор или друг източник. Размерите на активната повърхност са 476х268 милиметра.

Резолюцията е 4000 линии за инч. Разполага с 2048 нива на натиск.
Купи сега

3. Графичен таблет Wacom Cintiq 16


Моделът е с вграден Full HD дисплей с красиви и ярки цветове. Резолюцията му е 5080 линии за инч.

Свързва се посредством USB порт. Размерите на активната повърхност са 344х193 милиметра.

Разполага с 8192 нива на натиск.
Купи сега

4. Графичен таблет Wacom One


Таблетът е опростен и няма вграден екран. Свързва се посредством USB с компютър или друг източник.

Размерите на активната повърхност са 216х135 милиметра. Резолюцията 2540 линии за инч.

Нивата на натиск са 2014. Тежи едва 420 грама.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Графичен таблет Huion INSPIROY Q11K


Таблетът няма вграден екран и разполага с активна площ от 279х174 милиметра. Има осем програмируеми бутона. Нивата на натиск са завидните 8192, а резолюцията е 5080 линии за инч.

Свързва се безжично и чрез USB. Има вградена 2500 милиампер/часа литиево-йонна батерия, с която може да се използва непрекъснато до 40 часа.
Купи сега

6. Графичен таблет Wacom Intuos Pro


Това е по-добрата (професионална) версия на модела Intuos. Таблетът е без вграден дисплей, т.е. активната площ е само за рисуване като изображението се извежда на външен източник – лаптоп, монитор или друго устройство.

Свързва се посредством безжична мрежа или USB. Размерите на активната повърхност са 430х287 милиметра. Резолюцията е 5080 линии за инч.

Моделът тежи 1300 грама. Разполага с 2048 нива на натиск.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
6 Коментари
 1. Груьо Груев пише

  Откюч, отключ, сподел, сподел и за пръв и последен път съм на вашия сайт!

  1. Емил пише

   Здравейте,

   съжалявам, че сме ви разочаровали, заключваме само модели които са на последните места. Целта ни разбира се е повече хора да разберат за нас. Ако не искате да споделите, а искате да видите какво се крие зад предпоследното място в нашата класация, винаги може да изберете опцията на фейсбук споделеното да се вижда само от вас.

   Емил

 2. Неди пише

  На мен информацията ми беше много полезна , благодаря много!

  1. Емил пише

   Благодарим ви за коментара 🙂

 3. Henley пише

  Бих ти/й препоръчал таблетите на XP-PEN. Лично аз ползвам Intuos Manga Pen . Но все пак, размерът на Intuos-ите не е особено голям, а понеже става дума за графичен дизайн- ако има парите, не е лошо да се замисли за Artist – дори и 15.6 Pro според мен ще й върши чудесна работа, макар и по-стар модел.

 4. Станислава Стефанова пише

  Благодаря Ви. За мен информацията беше много полезна. Синът ми рисува от 6 годишен и сега на 11 години започна да настоява да му купим графичен таблет. Зачетох се във Вашата статия и получих ориентир. Категоричен е, че иска само таблет с вграден екран и вероятно като начало ще закупим вторият препоръчан от Вас Yiynova MVP22U+RH. Съотношението цена/параметри ни устройва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!