Всички категории

7-те Най-Добри Хладилни Чанти

Когато настъпи моментът за покупка на хладилна чанта – има много неща, които да се вземат предвид.

 

В зависимост от личните ви нужди работа може да ви свърши малка чанта, в която да държите обяда си или пък огромна и здрава хладилна чанта. 

Няколко часа охлаждане може да са ви достатъчни, а може и да предпочитате нещо, което да държи храната и напитките студени за повече от седмица.  Това е само малка част от нещата, които трябва да се обмислят.

Освен тях има и други, които лесно може да пропуснете, например:

  • Имате ли нужда от допълнително място?
  • Трябва ли чантата да има лесен за отваряне капак?
  • Как ще се носи и да има ли дръжка, презрамка, колелца или нещо друго?
  • Трябва ли да бъде водоустойчива?

Списъкът с въпросите, които трябва да си зададете далеч не спира до тук.  За да ви помогнем да направите правилен и информиран избор относно покупката на хладилна чанта, в това ръководство ще засегнем всичко необходимо.

Имайки възможно най-добра представа какво представляват хладилните чанти и какво точно ви трябва – ще можете да сведете избора си до няколко модела и да направите най-правилната покупка.

Размер

В избирането на подходящия размер хладилна чанта няма нищо сложно.  Все пак трябва да вземете предвид две важни неща. 

Първото е, външните размери имат отношение към мястото за съхранение на чантата (вътрешния обем). 

Второто е, че външните размери определят колко място ще заема хладилната чанта.

Вътрешен обем


Мястото за съхранение показва какъв обем може да побере и охлади избраната хладилна чанта.  Имайте предвид, че вътрешният обем може да бъде за изолирана или неизолирана площ. 

С други думи това, че на една хладилна чанта може да дават вътрешен обем от 50 литра не означава, че разполагате точно с толкова обем за съхранение на храни и напитки – това може да е общият вътрешен обем с изолацията. 

При по-малките хладилни чанти много често има две отделни отделения за охладени и неохладени неща. 

Това може да ви допадне ако имате за съхранение и пренасяне храни или напитки, някои от които нямат нужда от охлаждане. 

Ако обаче ще съхранявате нетрайни храни и напитки – тогава вероятно неохлаждащото отделение на такава чанта няма да ви бъде от особена полза.

Друго нещо, което трябва да вземете предвид относно мястото за съхранение е, че формата на самата чанта да не е направена и оптимизирана така, че да се подредят и съберат възможно най-много неща. 

Затова е важно да прецените какво най-често ще охлаждате – храни и/или напитки и с каква форма (най-вече при напитките) и да се уверите, че дизайнът на чантата (особено отвътре) ще ви позволи да ги наредите по възможно най-оптимизирания начин, за да се съберат възможно най-много неща.

Накрая, но не и по важност, трябва да вземете предвид и колко място ще заемат пакетите с лед. 

Ако добавите допълнително лед, за да удължите времето на охлаждане – очевидно това ще заеме допълнително място за съхранение.  За да няма неприятни изненади предвидете и това когато избирате размерите и обема на хладилната чанта. 

Най-добре е да вземете по-голяма чанта, ако не сте сигурни колко място за охлаждане ще ви трябва. 

Може и да ви е малко по-голяма и да заема повече място, но за сметка на това ще бъдете спокойни, че винаги имате достатъчно вътрешен обем за съхранение и охлаждане на всичко необходимо.

Външни размери


Освен вътрешния обем на една хладилна чанта, трябва да вземете предвид и външните размери.  Някои чанти могат да бъдат доста големи и тежки, което може да затрудни пренасянето и съхраняването им. 

Ако една хладилна чанта е прекалено голяма има риск да заема прекалено много място в автомобила ви или в най-лошия случай – дори да не се събере в багажника. 

Обикновено по-здравите хладилни чанти с по-дълго време на охлаждане имат по-дебели стени (понякога с дебелина от над 5 сантиметра). 

Заради това винаги трябва да гледате както външните размери, така и вътрешният обем.

Едно от предимствата на хладилните чанти с меки страници е, че можете лесно да промените формата им, така че да паснат дори и в малкото свободно място, което имате.  А ако са празни можете да ги сгънете и да ги съхранявате където пожелаете. 

Моделите с твърди страници заемат точно толкова място според външните си размери, независимо дали има нещо в тях или не.

Материали

Има невероятно много на брой материали, от които се произвеждат хладилни чанти.  За да опростим и съкратим нещата ще ги групираме по основни категории – например пластмаса, текстил и метал.

ПластмасаТова е може би най-често използваният материал за изработка на хладилни чанти с твърди страници. 

Пластмасата е достатъчно здрава, сравнително лека, евтина, водоустойчива и върши работа откъм изолиране на топлината. 

Затова и много хора предпочитат пластмасови хладилни чанти.

Използват се различни производствени процеси при изработката на този вид чанти, които обаче не са еднакви.  Много от висококачествените хладилни чанти са от ротационно стопена пластмаса. 

Това означава, че е използвано едно голямо парче пластмаса, което се стопява и заема формата на чантата, вместо различни парчета слепени заедно.  В резултат на това няма потенциално слаби места по чантата – съответно тези модели са по-здрави и по-качествени.

Повечето по-евтини хладилни чанти са с пластмасови елементи, например панти, което понякога може да доведе до проблеми, защото пластмасата не е здрава колкото метала. 

Това също трябва да се вземе предвид когато се избира пластмасова хладилна чанта, особено ако искате да я ползвате безпроблемно за по-дълго време.

Метал

Има и хладилни чанти, които са с метални страници – тези модели обаче не са често срещани. 

Металът се използва по-скоро за по-малките части в повечето чанти – панти, дръжки и ципове. 

Имайте предвид, че металът е наличен при по-високия клас хладилни чанти. При по-евтините обикновено преобладава пластмасата. 

По-високата цена, която се плаща за модел с метални части и метални основи се оправдава с времето. Освен, че са по-естетически красиви, тези чанти са много по-здрави и издръжливи.

ТекстилПовечето меки и сгъваеми хладилни чанти са изработени от различни видове текстил. 

Здравината, изолацията, устойчивостта на намокряне и други фактори варират според различните модели. 

Евтините малки чанти за обяд вероятно ще са от тънък текстил и няма да издържат дълго време.  Обаче някои от по-скъпите модели са изработени от здрав и дебел текстил и имат добавени материали за още по-голяма здравина и по-добра изолация. 

Отново, важно е да прецените за какво ще се ползва хладилната чанта и според това да решите от какъв текстил и с какво качество би ви свършила най-добра работа.

Гума

Много хладилни чанти имат гумени елементи към дизайна, обикновено само на важните места.  Гумата може да се използва за по-добра изолация, най-вече между основата и капака. 

От материала може да има и по дръжките (за по-добър захват), на колелата и гумени уплътнения където са необходими такива.  Обикновено гумата се счита за вторичен, а не основен материал на изработка, но все пак е важна част от една хладилна чанта и не е за пренебрегване.

Пренасяне


Начинът на пренасяне на хладилната чанта също трябва да се обмисли добре. 

Ако размерите й са по-големи и е пълна с храни, напитки и лед – пренасянето може да бъде истинско предизвикателство.

За да бъде възможно най-лесно пренасянето – различните чанти имат различни методи за това.

Странични дръжки

Страничните дръжки са най-често срещани при повечето хладилни чанти.  Те са разположени от двете страни на чантата и позволяват според размера й един или двама души да я носят. 

При по-малка чанта не би било проблем един човек да я носи, хващайки я за двете дръжки, но ако е по-голяма – ще трябват двама. 

Страничните дръжки могат да са телескопични или стандартни, монтирани към основата или направени като една цяла част (основно при пластмасовите чанти), гумирани за по-добър захват или не и т.н.

Дръжка на капака

Хладилните чанти с дръжка на капака позволяват носене само от един човек – защото дръжката е една и монтирана централно на капака. 

Така ако чантата не е прекалено голяма и тежка – може да се носи само с една ръка и да се върви по-свободно.  Очаквано едната дръжка няма как да бъде по-здрава и издръжлива от две странични дръжки, затова и по-малките хладилни чанти разполагат с такава.

При по-големите модели обикновено се срещат две странични дръжки.

ПрезрамкаПрезрамката позволява хладилната чанта да се нарами и така ръцете остават свободни.  Това е особено полезно за хората, които освен чантата често носят допълнителен багаж и биха се възползвали от удобството. 

Благодарение на празрамките чантата не се усеща толкова тежка и не изморява след кратко носене.

Освен това няма риск от неволно изпускане.  Обикновено презрамката е налична при по-малките модели, най-вече при тези изработени от текстил.

Колелца

Повечето от по-големите хладилни чанти с твърди основи освен дръжки имат и колелца за още по-лесно пренасяне.  Така вместо да се носи цялата тежест на ръце, можете да поставите чантата на земята и да я дърпате. 

Опцията е особено подходяща за равни повърхности. 

Може и да няма възможност да дърпате чантата, ако сте на къмпинг или изобщо по неравен терен.

Изолация


Изолацията на хладилните чанти е особено важна, тъй като това е едно от основните неща – да изолира топлината и да пази храните и напитките студени. 

Въпреки че повечето хора искат чанта, която да поддържа леда да не се разтопява възможно най-дълго време – замислете се дали ви трябва модел, който ще запази леда за седмица. 

Ако искате чанта, която да поддържа храни и напитки хладки за няколко часа – едва ли ви трябва нещо с толкова силна изолация.

Все пак ще платите доста повече за второто.

Трябва добре да прецените в повечето случаи за колко време бихте искали леда да се запази в чантата преди да се наложи да го смените. 

Нека ви помогнем с това.

Няколко часа: Почти всяка по-качествена хладилна чанта на пазара ще постигне подобно време.  В много случаи дори няма да ви се налага да добавяте допълнително лед.

Един ден: Някои от по-малките текстилени чанти могат да не издържат толкова, но почти всички пластмасови и по-големи модели ще се справят.

От два до три дни: Много малко текстилени хладилни чанти могат да издържат толкова, но някои по-скъпи и големи модели ще се справят.  Евтините и по-лошо направените пластмасови чанти също може да не издържат толкова време.

От четири до пет дни: За да издържи ледът в чантата толкова дълго определено трябва да сте се спрели на модел от високия клас. 

Тези чанти са изработени от висококачествени материали, имат добра конструкция и отлична изолация – именно така се постига подобен ефект.

Над шест дни: Само най-добрите и скъпи хладилни чанти на пазара ще достигнат над шест дни задържане на леда.  Разбира се, размерите им очаквано са доста големи.

Здравина


Нека бъдем реалисти – когато се избира хладилна чанта целта е тя да издържи възможно най-дълго време.  Разбира се, всеки от нас знае, че няма нищо вечно, но със сигурност има модели, които са много по-здрави от други и ще издържат с години употреба. 

Подобни здрави и качествени хладилни чанти имат и своята цена. Добре е да прецените колко често ще се използва чантата, колко време бихте искали да ви служи и дали бихте направили компромис с качеството и здравината за сметка на цената. 

Повечето хладилни чанти се местят често, хвърлят навсякъде и се излагат на тежките метеорологични условия с години.

Здравината може да има значение и според това дали ще я използвате до училище или работа или пък когато сте на къмпинг, лов, риболов и т.н.

Очаквано след като си отговорите на тези и други въпроси свързани с начина на употреба, качеството и цената – можете да имате някаква представа каква точно хладилна чанта да изберете.

Допълнителни отделения

Много хора купуват хладилни чанти с цел да имат свежи храни и охладени напитки с тях навсякъде и по всяко време. Понякога обаче им се иска да има къде да сложат и други неща, които нямат нужда от охлаждане. 

Слънцезащитен крем, чипс, слънчеви очила, портфейли, хавлии, ключове – всичките са аксесоари, които често няма къде да се сложат.  Прибирането им в хладилната част на чантата не е особено удачен вариант.

Най-малкото защото тези предмети заемат ценно място, което може да се използва за храни и напитки, които наистина се нуждаят от охлаждане.

Достъпът до тях след това ще изисква отваряне на чантата – така студеният въздух излиза и ледът се топи по-бързо.

Водата от леда може да повреди някои вещи като например смартфоните, или пък да намокри хавлиите.

Охладените храни и напитки могат да се объркат с останалите вещи и така намирането на нещо конкретно за хапване или пиене може да стане по-трудно.

Поради тези и други явни причини не е добра идея да купувате хладилна чанта без допълнителни външни отделения.  

Ако сте наясно, че ще ви потрябва допълнително пространство за лични вещи и други, които нямат нужда от охлаждане – задължително разгледайте чантите с допълнително място за съхранение.

Външен вид


Външният вид е много субективен що се отнася до хладилна чанта. Повечето хора предпочитат нещо функционално, а не добре изглеждащо. Но вие може и да сте от тези, които държат и на добрата визия. 

За щастие има много хладилни чанти, които предлагат съвременен дизайн и в същото време вършат и отлична работа.

Ще намерите модели в различни цветове и дизайни, някои дори в цветовете на големи спортни клубове – специално за спортните запалянковци. 

Независимо дали ви трябва хладилна чанта за спортно събиране, бизнес среща или риболов с приятели – бъдете сигурни, че ще намерите правилния дизайн.

Допълнителни функции

Очаквано след като на пазара има хиляди модели хладилни чанти – те могат да имат и множество допълнителни функции. 

Нека разгледаме накратко някои от най-често срещаните. 

Според модела на чантата можете да очаквате да намерите бутилка за вода, вградени държачи за чаши, отварачка, осветление, допълнителни слотове за лед, повдигачи, включени прибори за хранене и много други. 

Ако има нещо конкретно, от което има нужда – потърсете хладилна чанта, която ще ви го даде.

Най-добрите хладилни чанти на пазара

Заради огромният избор на хладилни чанти, дори и след прочитането на това ръководство може да изпитате затруднения в избора си. 

За това сме решили да ви улесним още повече като ви представим някои от най-добрите модели. 

Няма как да сгрешите ако изберете някой от тях, но разбира се можете да ги използвате и само като ориентир за това как изглежда и какво притежава една добра и качествена хладилна чанта.

1. Хладилна кутия Atlantic 12/230V Електрическа


Това е електрическа хладилна кутия, предназначена да държи храната и напитките ви изстудени, когато сте на риболов или на къмпинг.

Работи с електричество като има както мрежово, така и автоматично захранване.

Със захранващо напрежение от 12 и от 230 волта е. Има капацитет от 30 литра, за да можете да съберете достатъчно продукти в нея.
Купи сега

2. Хладилна чанта Severin KB2922


Хладилната чанта е с 20 литра обем, за да побере голямо количество храна и напитки.

Принадлежи към клас ААА за енергийна ефективност. Охлажда продуктите ви до 20 градуса под температурата на средата около вас. Има и функция за затопляне на 50-60 градуса. Има 12-волтово захранване за кола и работи също и с 220-волтово захранване.

Консумира 8 вата. Изработена е от PVC, а за изолация са избрани PE, PEVA и полиуретанова пяна. С ергономична дръжка е.
Купи сега

3. Хладилна чанта за автомобил WAECO


Продуктът е с голям обем от 24 литра и ви предоставя функция охлаждане.

Може да работи на автомобилната мрежа с 12 волта захранване.

Има резе за покриване на камерата и допълнителна заключваща капачка в полуотворено положение. Разполага с интелигентна система, която ви позволява да спестите енергия. Изработена е от пластмаса.
Купи сега

4. Термо чанта Reisenthel


Термо чантата е предназначена за използване за къмпинг цели. Изработена е от полиестер в компактен, стилен и лесен за употреба дизайн.

Побира чудесните 22 литра храна и напитки, като същевременно самостоятелното ѝ тегло е само 1,07 килограма.

Има удобна и ергономична дръжка за лесно пренасяне.
Купи сега

5. Хладилна чанта Kring


Този продукт представлява удобна, компактна и лесна за използване хладилна чанта, която е с едно отделение и има сравнително голям капацитет, като на височина и широчина е, съответно, 26 сантиметра и 18 сантиметра.

Изработена е от полиестер и е лесна за пренасяне, благодарение на удобната дръжка.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Електрическа хладилна кутия Gio Style Shiver


Това е хладилна кутия от енергиен клас А+++ със система на охлаждане с три режима: Плюс, Куул и Еко, които се сменят чрез бутон.

Подходяща е за използване в кола или у дома. Има превъзходен капацитет от цели 30 литра. Сертифицирана е по най-новите стандарти.

Охлажда до 18 градуса под температурата на околната страна. Има EPS изолация и уплътнител за капака.

Разполага с вертикално пространство, което позволява съхраняване на двулитрови бутилки. Удароустойчива е.
Купи сега

7. Хладилна чанта за автомобил CAR WISSE 12/230V EEI BOOST


Хладилната чанта е с отличен капацитет от 24 литра. Осигурява ви функция охлаждане.

На домашната мрежа работи със захранване от 220 волта, но може и да се използва в автомобил при захранване от 12 волта.

Има резе за покриване на камера и предпазване на продуктите от изгубване. Разполага със специална интелигентна система на спестяване на енергия.

Изработена е от пластмаса и е със самостоятелно тегло от 3,5 килограма.
Купи сега

3.7/5 - (15 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!