8-те Най-Добри Хлебопекарни
Хлебопекарните са много полезни кухненски уреди.
Повечето хора ги купуват и използват защото не са доволни от хляба, който купуват от супермаркета.
Те искат пресен хляб, в който знаят какво са сложили и са направили по свой вкус.
Все пак не малко хора са на безглутенова диета и изпитват затруднения да намират продукти без глутен.
Освен това с правилната хлебопекарна могат да се спестят доста пари в дългосрочен план.
Но как да изберете правилната хлебопекарна за вашите нужди и изисквания?
Как да разберете от какви функции имате нужда?
Прочетете нашето кратко ръководство за избор на хлебопекарна, за да сте сигурни, че последващата ви покупка ще бъде подходящата за вашия бюджет и нужди.
Каква сума можете да отделите за хлебопекарна?
Когато става дума за ценообразуване при хлебопекарните, колкото повече програмируеми опции и функции има една, толкова по-висока е цената й.
По-скъпите модели също така правят по-хубав и по-голям като грамаж хляб от по-евтините, затова е съвсем на място да се каже, че в този случай колкото повече плащате, толкова повече получавате.
Хлебопекарните обикновено започват от 60 лева и завършват към 300 лева според модела.
Това е достатъчно широк ценови диапазон, който отговаря на всеки бюджет.
Ако възнамерявате да използвате хлебопекарната ежедневно и искате нещо качествено, такава за по-малко от 100 лева няма да ви свърши работа.
Препоръчваме да се насочите към качествени марки като Панасоник, Зоджируши или Бревил.
Размери и тегло на хлебопекарната
Вероятно ще искате хлебопекарната ви да стои на плота в кухнята през цялото време, за да бъде под ръка когато имате нужда от пресен хляб.
Затова се уверете, че сте избрали уред с правилните размери.
При хлебопекарните последните могат да варират в широки граници.
Трябва да сте сигурни, че имате достатъчно място за избрания модел.
Помислете също така и за теглото на машината.
Ще ви се налага ли да я местите от обичайното й място? Ако да, тогава потърсете по-лек модел, защото някои тежат над 6 килограма.
Функции – какво да търсите
Функциите на една хлебопекарна определят цената й – колкото повече са те, толкова по-висока е тя.
Затова е добре да се уверите, че ще изберете уред, чиито функции ще използвате – т.е. няма да платите повече за нещо, което няма да ползвате или пък ще спестите пари, но в последствие ще искате допълнителни функции.
Бъркалка
Всички хлебопекарни имат незалепващ контейнер с бъркалка, в който се пече хлябът.
При много модели, бъркалката остава в хляба когато той се пече.
Това означава, че след като го извадите, в него ще има малка дупка.
Повечето хлебопекарни трябва да имат поне една бъркалка, но препоръчително е да са две, за да замесват тестото хубаво.
Двойната бъркалка е ефективна почти колкото месене на ръка или с професионален миксер.
Хлебопекарните с една бъркалка могат да имат в комплекта резервна. Също така е добре да погледнете дали бъркалките могат да се извадят от машината след като умеси тестото за хляба.
Това е важно, особено ако не искате в хляба да има дупка отдолу.
Някои по-умни хлебопекарни дори ще ви уведомят да махнете бъркалките преди да започнат с печенето.
Отложен старт
Отложеният старт е много полезна функция при хлебопекарните.
Тя ви позволява да изберете кога да започне печенето на хляба.
Например можете да добавите съставките за хляба в машината преди лягане и да я настроите да започне работа няколко часа преди ставане.
Така когато се събудите ще имат прясно изпечен топъл хляб.
Не е ли страхотно?
Шум
Тъй като хлебопекарните месят тестото ще ви бъде трудно да намерите машина, която да не издава шум.
Въпреки това нивата на шум са различни при всеки модел.
По-евтините ще вдигат много шум.
Освен това, ако са малки и леки, ще се движат наоколо и дори могат да паднат от плота.
По-скъпите модел са изработени от по-качествени материали и са по-тежки и здрави, съответно издават по-малко шум и не се движат наоколо.
Когато избирате машина съобразете нивото на шум с това дали ще пречи на околните.
Аларма
Ако смятате да печете хляб с плодове и ядки, уверете се че хлебопекарната има звукова аларма, с която да ви уведоми кога да добавите тези съставки.
Ако ги добавите в началото с останалите, те ще се смачкат при месенето.
Затова трябва да се добавят на по-късен етап.
Тук от полза ще ви е звуковата сигнализация на някои модели.
Специалитети
Искате вашата хлебопекарна да може и други неща освен основното – печене на хляб?
Някои модели имат различни програми за приготвянето на други специалитети.
Сред тях са тесто за пица, торта, конфитюр, нудъли, хляб без глутен, пшеничен хляб, хляб с ядки, хляб със семена и други.
Ако искате машина, която да прави други неща освен обикновен хляб, потърсете модел с подобни възможности.
Настройки за печене
Хлебопекарните не са различават много ценово между марките или въз основа на количеството хляб, което правят.
Но когато става дума за програмируемите опции, колкото повече от тях има една машина, толкова по-скъпа е тя.
Програмируемите опции са полезни ако искате да контролирате хлебопекарната.
Така например можете да изберете колко изпечен да е хлябът, с каква коричка, дали да се измеси тесто, но без да се пече след това или пък да пече предварително замесено тесто, колко дълго да се меси, втасва и пече хлябът и т.н.
Програмируемите опции ви дават пълен контрол.
Хлебопекарните имат и предварително програмирани настройки като програми за хляб без глутен, за пълнозърнест хляб, за сладък хляб.
Изберете машина, която има всички необходими програми за вашите нужди.
Моделите от високия клас ви позволяват да си създадете собствен цикъл на работа, ако в хлебопекарната не откривате предварително програмиран, който да отговаря на изискванията ви.
Хляб без глутен и пшеница
Много хлебопекарни имат програма за правене на хляб без глутен, която ви позволява да изпечете такъв тип хляб, благодарение на специална смес или дадена рецепта.
Има програми, смеси и рецепти за хляб без пшеница.
Ако имате специфични диетични нужди, потърсете подобен модел.
Приготвяне на тесто, сладкиши, паста или конфитюр
В някои хлебопекарни можете да правите не само хляб.
Някои идват с допълнителни програми за месене на тесто за паста или правене на обикновено тесто, за превръщане на плодове и други сурови продукти в конфитюр и дори да пекат предварително смесени съставки за сладкиш.
Ако сте готови да се наслаждавате на прясно изпечен хляб всеки ден, нека ви представим някои от най-добрите хлебопекарни на пазара.
Просто изберете този модел, който най-добре отговаря на вашия бюджет, нужди и изисквания.
1. Хлебопекарна Philips HD9046/90
Тази страхотна хлебопекарна на Philips, ще ви предложи цели 14 настроени програми за изпичане на всякакъв вид хляб, според вашия вкус.
От приготвянето на засищащ пълнозърнест хляб, до всякакви специални видове, като бородински хляб и козунак.
Всичко това – само с един уред.
Каквото и да решите да приготвите, резултатът е винаги един – безупречен, а за по-заетите кулинари освен бърза, разполагате и със свръх бърза програма за печене само за 1 час!
С 3 нива на запичане, можете да изпечете два размера хляб до 1 кг и разполагате с таймер с време до 13 часа, за да се събуждате с прясно изпечен хляб.
Купи сега
2. Хлебопекарна Russell Hobbs Classics 18036-56
С тази хлебопекарна със сигурност успешно ще улесните забързаното си ежедневие по един приятен начин.
С нея всичко е много по-лесно – единствено е нужно да добавите съствавките, да изберете желаната програма, а останалата работа ще свърши хлебопекарната.
Не сте ограничени само до направата на хляб – можете да направите както тесто за пица, така и блатове за вкусна торта.
Разполагате с регулираем контрол на програмите, прозорец за лесно наблюдение и контейнер с незалепващо покритие и кука за тесто.
Купи сега
3. Хлебопекарна Panasonic ZF2010KXF
Ако обичате неустоимата хрупкава коричка на домашния хляб, то тази хлебопекарна ще ви я гарантира несъмнено.
Този модел осигурява хомогенно готвене при всяка употреба, благодарение на два сензора.
Проследявайки вътрешната и външната температура, програмата извършва оптимизация на всеки етап.
Разполага с функции като таймер, отложен старт и идва с аксесоари – мерителна чаша и мерителна лъжица.
Купи сега
4. Хлебопекарна Star-Light MPD
С този модел безпроблемно ще можете да поддържате здравословен режим на хранене.
С тази хлебопекарна, бързо и лесно ще можете да приготвяте различни тестени изделия, на които да се наслаждавате.
Има 12 предварително зададени програми, 3 нива на изпичане, според вашите предпочитания и голям капацитет.
С включен LCD дисплей, който ще ви позволи лесно настройване на различните програми и таймер, с който ще организирате по-добре времето си.
Купи сега
5. Хлебопекарна Muhler mbm-1502
Тази хлебопекарна разполага с цели 15 програми за приготвяне на невероятни и разнообразни рецепти.
Благодарение на тези програми, можете да приготвяте всякакъв вид хляб, но това не е всичко, свободни сте да правите тесто за паста, йогурт, мармалад и др.
С полезни функции като отложен старт, LCD дисплей, голям капацитет и включени две бъркалки.
6. Хлебопекарна Gorenje BM 1200 BK
Ако искате да приготвяте сами вкъщи вкусен и здравословен хляб, без добавени консерванти, можете да се доверите на този модел.
С него ще се почувствате улеснени и удовлетворени от крайния резултат, без да полагате много усилия.
Има функции като – автоматично изключване, система против хлъзгане, прозорче за наблюдение, бързо спиране и автоматично набухване на тестото.
Свободни сте да приготвяте различни изделия от безглутенов хляб до конфитюр и кисело мляко.
С 3 степени на изпичане, 2 бъркалки и 2 аксесоара – мерителни лъжица и чаша.
Купи сега
7. Хлебопекарна Tefal Bread of the World PF6118
Ако търсите мощен и многофункционален уред, с разнообразни програми – доверете се на хлебопекарната на Tefal.
Разполага с 19 програми, приготвя тесто за фокача и питка, различни видове хляб, паста и конфитюр.
С 3 степени на изпичане и функции като – отложен старт, запазване на топлината, прозорче за наблюдение и настройки за коричката.
В луксозен червен цвят и включени аксесоари – мерителна лъжица, мерителна чаша, кука за изваждане на бъркалката и тава.
Купи сега
8. Хлебопекарна First Austria FA-5152-3
Функционална и удобна хлебопекарна с 12 програми за приготвянето на различни и нови рецепти.
Тази машина има разнообразни функции – отложен старт, функция за поддържане на топлината и голям капацитет.
Също така притежава звукови сигнали за начало, край и смяна на операциите, 2 бъркалки и 3 степени на изпичане.
Освен всичко това, получавате капак с голям прозорец, LСD диcплeй, контейнер с незалепващо покритие и дръжка, 4 неплъзгащи се крачета, мерителна чашка и лъжичка.
Купи сега
Често задавани въпроси
Кои са основните признаци, че хлебопекарната ми има проблеми?
Ако забелязвате, че често хлябът ви не е идеално изпечен, тестото не е замесено добре или вътрешната част на продукта не е пухкава и плътна – не се отчайвайте веднага. Всъщност в повечето случаи хлебопекарната ви няма никаква вина за това, по-скоро вие трябва да се погрижите за нея, за да не се получават тези проблеми. Опитвайте се да бъдете по-точни с количествата на продуктите, които добавяте и задължително почиствайте добре дъното, защото това е основната причина поради която уредът ви не загрява достатъчно и не може да свърши работата си добре. Освен това, ако забележите някакво запушване, се опитайте внимателно да го отпушите с помощта на тънка клечка. Това са най-основните проблеми, с които бихте могли да се справите, при по-сериозни се свържете с производителите.
Как да почистя най-добре хлебопекарната си?
Първо и най-важно правило в почистването на хлебопекарната ви е да се уверите, че е изключена и напълно изстинала. След това трябва да отстраните всички остатъци с помощта на четка. Ако има по-упорити останки, можете да опитате с навлажнена кърпа. Подвижните части на хлебопекарната – измийте ръчно, защото не всички са подходящи за миене в съдомиялна. Бъдете особено внимателни с нагревателния елемент и просто го забършете нежно с микрофибърна кърпа. Почистете вътрешната част и куките за тесто със сапунена вода и гъба. Въпреки незалепващото покритие, е възможно да има изгорели остатъци на дъното, но в никакъв случай не ги стържете а ги оставете да се накиснат. Накрая я забършете и я оставете заедно с всички части да съхнат за няколко часа – това е!
Колко дълго време издържа една хлебопекарна?
Това е доста относителен въпрос… В голяма степен това зависи от самите вас: колко качествен уред ще изберете, как ще се грижите за него, как ще го почиствате и как ще го използвате. Възможно е хлебопекарната ви да издържи 1 година, 5 години или дори 10 години – за всичко това сте отговорни вие. Съветваме ви да бъдете разумни както при избора, така и при употребата на уреда. При спазване на тези условия, несъмнено ще се радвате на хлебопекарната си дълго време.
Трябва ли да разтапям маслото преди да го сложа в хлебопекарната?
Обикновено не е нужно да разтапяте маслото преди да го сложите в хлебопекарната, освен ако рецептата не го изисква. Няма да създадете никакъв проблем, единственото, което бихме ви посъветвали, е да нарежете маслото на малки кубчета и след това да го прибавите към останалата смес.
Мога ли да добавям семена в хлебопекарната?
Разбира се, че можете да добавяте семена. Това не само ще направи хляба ви по-вкусен, а и по здравословен. Те са идеален вариант за хората, които спазват определени хранителни режими и ще се впишат идеално в менюто им. Свободни сте да експериментирате с различни семена, но за всеки случай бъдете една идея по-внимателни с едрите такива.
Хлябът ми не се надига достатъчно. Какво да направя?
На всеки се е случвало да извади сплескан и зле изглеждащ хляб от хлебопекарната. Най-честите причини за това са настройките на печене или съставките, които сте използвали. Ако вече сте проверили настройките и проблемът не е там, то най-вероятно сте прекалили или не сте добавили достатъчно от някоя съставка. Също така е важно да наблюдавате колко точно се е надигнало тестото, защото ако е прекалено, след това е твърде възможно да спадне рязко, преди да сте се усетили. Опитайте се да бъдете максимално точни в количествата на абсолютно всички продукти, които използвате.
Дайте повече данни, като размери и тегло на уредите. Имали магазин където могот да се видят
Коя, от посочените седем хлебопекарни е най добра
Със сигурност не бих препоръчала Tefal! Изключително некоректно отношение, само и само да не сменят дефектна хлебопекарна, която не работи от момента на купуването! Постоянно разиграване от страна на сервиза! Изглежда компанията не може да си позволи замяната на дефектен уред!
Tefal са всъщност ребрандирани Moulinex. Нискокачествено! Тенекията се гъне, дрънчи, клати… Хлябът се залепва и не може да се извади след опичане.
Колебая се между хлебопекарни мулинекс (moulinex), тефал (tefal), ?
Има ги в технополис, техномаркет, метро и зора?
Каква е разликата между фурна за хляб и хлебопекарна?
Виждам, че хлебопекарните star light имат много мнения в емаг.
Къде има хлебопекарни на промоция?
Търся хлебопекарни на добри цени. Добра идея ли е хлебопекарна втора употреба.