Всички категории

5-те Най-Добри Хранителни Добавки с Креатин

Чудите се как да подобрите ефективността на тренировките си?

Е, в такъв случаи добавките с креатин са точно за вас!

Темата за здравословния начин на живот е все по-обсъждана в съвременното общество. Мнозина стриктно следват определени режими на хранене, съобразени с техните конкретни нужди и желания.

Било то отслабване, заякване или цялостно подобрение на здравето, всички тези цели изискват различен прием на вещества и нива на физическа активност.

За улеснение на пазара се предлагат разнообразни добавки, чрез които да снабдите с тялото си с всички полезни вещества, от които то има нужда. Те са изключително популярни както сред хората на хранителни режими, така и сред почитателите на фитнеса и спорта.

Една от най-популярните и, следователно, най-изследваните хранителни добавки е креатинът. Със своите многобройни предимства и ползи, както и безопасен прием, той се нарежда сред най-предпочитаните продукти от всички атлети, които искат да подобрят своето представяне.

Ако се чудите дали креатинът има място във вашия начин на живот или вече сте решили да започнете приема, но не знаете откъде да започнете – попаднали сте на правилното място!

В това ръководство ще ви представим най-важната информация, която трябва да знаете за креатина, както и някои от най-добрите добавки на българския пазар за момента.

Какво представлява креатинът и какви са ползите от него?

Креатинът се състои от три аминокиселини – аргинин, глицин и метионин. Той се произвежда естествено от тялото, като почти цялото количество се намира в мускулите под формата на фосфокреатин. Около 5% могат да се открият в мозъка, бъбреците, черния дроб и сърцето.

Креатинът главно се използва за енергия и захранва голяма част от основните телесни процеси. Около 1,5 и 2% от складирания креатин, например, се използва от тялото за функционирането на бъбреците, черния дроб и панкреаса.

Наличието на креатин в тялото зависи от множество фактори – хранителния режим, физическата активност, нивата на мускулна маса и хормони като тестостерона, например.

Креатинът има множество предимства за тялото, затова му се обръща голямо внимание както от диетолозите, така и от атлетите и фитнес треньорите.

Подобрява спортните резултати

Креатинът е изключително популярна добавка сред спортистите и почитателите на фитнеса и бодибилдинга.

Причината е, че подобни добавки увеличават наличието на фосфокреатин в мускулите. По време на тренировка това допълнително количество се явява резервна, складирана енергия, която помага за издръжливостта и общото представяне.

Така атлетите си подсигуряват по-качествени тренировки и добро представяне на състезания.

Разбира се, това благоприятства и резултатите от спортуването. По-дългите и тежки тренировки неминуемо ще доведат до по-здрава и развита мускулатура, подобрен баланс и прочее.

Здравословна мярка

Смята се, че креатинът намалява нивата на хомоцистеин. Високите стойности на това вещество се свързват с редица неврологични и ментални заболявания като деменция, алцхаймер и депресия.

Поради тази причина се твърди, че добавките с креатин могат да помогнат за предотвратяването или облекчаването на подобен тип болести. Това го превръща освен в практичен енергиен стимулатор, така и в полезна превантивна мярка, която ако не ви помогне, то поне няма да задълбочи проблема.

Функционалност

Както вече споменахме, добавките с креатин увеличават запасите от фосфокреатин в мускулите. Това помага за образуването на аденозин трифосфат – вещество, което се използва от клетките за енергия и изпълнение на базовите телесни процеси.

Освен, че помага за физическата дейност, креатинът благоприятства и функционирането на мозъка, тъй като част от креатина, произвеждат от тялото, също се намира там.

Особено при възрастните хора, чиято мозъчна дейност става по-мудна с годините, подобна съставка може да спомогне за паметта и по-гладката и бърза мисъл.

Достъпност

Поради своята огромна популярност креатинът е една от най-изследваните добавки от науката. С него са правени стотици изследвания, които да проследят ефектите му в определени ситуации, както и взаимодействието му с други вещества.

Освен, че е подкрепен от науката, креатинът също така е достъпен и евтин. Може да го откриете във всеки магазин за фитнес добавки, както и в много аптеки и магазини.

Креатинът е и доказано безопасен, ако сте в добро здраве, така че може да го използвате без притеснения. Той няма характера на хормоните, което означава, че можете да го приемате редовно в една и съща доза, а не на определени периоди и цикли.

Под каква форма можете да приемате креатин?

Креатинът може да се набави чрез хранителен режим, който включва червено месо, пилешко, риба или млечни продукти. Макар част от веществото да се разгражда на по-висока температура при обработката на тези продукти, те все пак са достатъчни да презаредят запасите на тялото.

Проблемът е, че мнозина не могат да си набавят нужния креатин, тъй като поради здравословни или етични причини не консумират подобни животински продукти. Тук на помощ идват добавките с креатин, които се предлагат под формата на прах и капсули.

Най-често срещаната добавка е креатин монохидратът, който се състои от една молекула креатин и една водна молекула.

Този вид съдържа най-висока концентрация на креатин.

Обикновено тя достига 90% чисто вещество, но се създават и безводни добавки, чиято водна молекула се премахва. Според твърденията, те съдържат 100% чист креатин.

Креатин хидрохлоридът, пък, е по-разтворим във вода, тъй като се състои от връзка между молекула кератин и хидрохлоридна молекула.

Някои смятат, че поради разтворимостта тази добавка се абсорбира по-бързо и лесно от тялото.

Затова и дозите на този вид продукт съдържат по-малко активна съставка в сравнение с тези на монохидрата.

Съществуват и креатинови добавки с магнезий.

Магнезият е едно от най-важните вещества за тялото, тъй като участва в редица процеси – разграждането на глюкозата и регулирането на кръвното налягане, например.

Той също се използва за енергия от атлетите, затова и мнозина предпочитат да приемат комбинация от двете съставки.

В допълнение се смята, че този вид добавки могат да благоприятстват мускулите, без да ги карат да задържат вода. Това ги прави изключително подходящи за спортистите, които стриктно следят теглото си.

На пазара се предлагат и мултикомпонентни добавки.

Те съдържат няколко вида креатин, за да увеличат максимално ползата от приема.

Поради тази причина са подходящи за начинаещите, които се затрудняват в избора на конкретна съставка.

Какво друго трябва да знаете за креатиновите добавки?

Както стана ясно креатинът предлага множество предимства и се радва на огромен интерес от почитателите на здравословното хранене и спорта.

Именно затова на пазара се предлага широк набор от продукти, сред които да избирате. Разбира се, препоръчително е да се посъветвате с лекар преди да пристъпите към приема на кератин.

За ваше улеснение тук сме подбрали основната информация, с която да се запознаете преди да направите вашия избор.

Симптоми на недостиг

Вече споменахме, че креатинът е от веществата, които човешкото тяло може да произвежда самостоятелно. Въпреки това, почти половината количество от складирания креатин се набавя отвън – било то чрез храна или добавки.

Макар рядко да се стига до недостиг, тъй като тялото произвежда запаси, съществуват болести, които се свързват с дефицит или невъзможност за производство от тялото.

Такива са депресията, диабета, болестта на Паркинсон, множествената склероза, мускулната атрофия, фибормиалгията, сърдечната недостатъчност, хроничната обструктивна белодробна болест и други.

Когато имате съмнения за наличието на подобни заболявания, веднага се обърнете към професионално медицинско лице. Въпреки че ниските нива на креатин се свързват с тези болести, те далеч не са основната причина за тяхното развитие и съответно не са ключът към лечението.

Прием

Както вече споменахме, половината креатин, нужен за здравословното състояние на човека, се произвежда от тялото. Другата половина трябва да се набави отвън чрез храна или добавки.

Според твърденията, човек има нужда от 1-3 грама креатин всеки ден. Разбира се, спортистите, които горят много повече енергия, вероятно ще имат нужда от по-голямо количество5-10 грама. В противен случаи, те не биха могли да поддържат енергийния си запас.

Има и случаи, в които организмът на човека не може самостоятелно да произвежда креатин. Поради тази причина тези индивиди трябва да компенсират дефицита с допълнителен прием – 10-30 грама на ден.

Най-удачно е да се посъветвате с вашия личен лекар относно нивата ви на креатин, както и режима на прием, който най-много приляга на вашия организъм.

В повечето случаи приемът започва с подготвителна фаза, която трае от пет дни до седмица. През този период човек приема по 20 грама на ден, които е добре да са разпределени в четири дози по пет грама.

Целта на подобен тип начална подготовка е организмът да навакса с нивата на креатин, те да достигнат приемливи стойности и да се установи запас от веществото.

След този период обикновено се препоръчва прием от 3-5 грама на ден, за да се задържи натрупаното количество в норма.

Разбира се, първоначалната подготовка далеч не е задължителна – може да започнете приема на креатин директно с 3-5 грама на ден. В такъв случай, обаче, ще ви отнеме значително повече време да достигнете нужните максимални стойности, които да окажат благоприятно влияние на тренировките и начина ви на живот.

Запомнете, че е препоръчително креатиновите добавки да се взимат с вода. Причината е, че креатинът издърпва вода към мускулните клетки и течността се задържа там.

Именно затова се старайте не само да приемате добавката с течност, но и да хидратирате тялото си редовно през деня.

Странични ефекти

Добрата новина за всички желаещи да приемат креатинови добавки е, че те много рядко оказват негативен ефект. Въпреки това, в случай, че имате заболявания на бъбреците или червата или, пък, сте диабетици, е нужно предварително да се консултирате с лекар.

Приемът на креатин все пак може да доведе до странични неразположения при неправилна употреба.

Ако не приемате креатина с вода или не се хидратирате достатъчно, например, това може да доведе до стомашни болки.

Прекалено големите дози, пък, могат да доведат до гадене или диария. В тези случаи да получите и мускулни крампи.

 

Е, надяваме се предоставената информация да ви бъде от полза при избора на кератина, който да благоприятства тренировките ви и да подобри вашето здраве.

Ако все още изпитвате колебания ви препоръчваме да обмислите следните ни предложения, които в момента са сред най-предпочитаните на българския пазар…

1. Хранителна добавка HS Labs Creatine MonohydrateТази добавка се състои от креатин монохидрат, което означава, че съдържа висока концентрация на веществото. Така ще имате възможно най-много енергиен запас, което ще доведе до по-продуктивно спортуване. Продуктът е във формата на прах за лесен прием, който може да съчетаете заедно с храната или да разтворите в чаша вода.
Купи сега

2. Хранителна добавка Optimum Nutrition Креатин 2500Този продукт съдържа 200 капсули за лесен и бърз ежедневен прием. Една доза съдържа 2500 милиграма креатин, който да ви помогне при по-натоварващи тренировки, както и при възстановяването след тях.
Купи сега

3. Хранителни добавки Quamtrax Kre-Alkalyn 3000Още една добавка, която може да приемате под формата на капсули. Този флакон, обаче, съдържа 120 дози. В допълнение, продуктът се състои от буферирана формула на обикновения креатин, която не изисква подготвителна фаза и максимизира ефекта от приема.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

4. Хранителна добавка Five Stars Lab Energy ForceТова предложение представлява капсули от креатин монохидрат, които съдържат концентрирано количество от веществото. Флаконът съдържа 90 капсули с 99.8% креатин във всяка доза за максимално добро представяне и резултати на спортния терен или фитнеса.
Купи сега


5. Kre-Alkalyn 2500 мега капсули 120 капсула OlimpПоследното ни предложение също представлява буферирана формула на креатина, която осигурява максимална ефективност и стимул на мускулите ви. Тъй като е с повишено pH, тя успява да устои на киселините в стомаха и така запазва възможно най-много количество чист креатин, който да достигне и подсили всички части на тялото, които натоварвате по време на тренировка.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!