Всички категории

9-те Най-Добри Инхалатори

Инхалаторът е устройство, което превръща течни медикаменти в микроскопични капки мъгла и ги впръсква през устата директно в белия дроб.


Използва се най-вече от хората, които имат заболявания и проблеми с дихателните пътища и белия дроб. Чрез инхалатора те могат да си доставят необходимата доза лекарство и да получават едно по-ефективно лечение.

Най-често инхалатор ползват хората, които са диагностицирани с астма и бронхит, както и тези със заболяване на гласните струни.

Важно е да се консултирате с личния си лекар преди да изберете инхалатор – така ще разберете дали конкретният модел е подходящ за вас и евентуално ще получите допълнителни разяснения и адекватна медицинска помощ.

Тъй като инхалаторът се използва най-вече от хора със затруднено дишане, от особена важност е да не правите компромис с качеството на устройството.

В това ръководство ще ви представим всичко по-важно за инхалаторите – как работят, какви видове има и как да изберете най-подходящия за вас.

В края дори ще намерите конкретни предложения за някои от най-добрите инхалатори на пазара.

Как работят инхалаторите

Добре е да знаете какъв принцип на работа имат инхалаторите – така по-добре ще разберете и защо са толкова важни за здравето.

Ако имате астма вероятно ще имате лечение с инхалатор. Обикновено се предписва на хората с дихателни проблеми и това, което прави е да достави на тялото ви прецизно измерена доза лекарство.

Инхалаторите превръщат течни медикаменти в микроскопични капки мъгла с помощта на сгъстен въздух. Тази мъгла се вдишва много лесно и така лекарството попада изключително бързо в организма.

Според вида на инхалатора лекарството се дозира и впръсква на един път или пък се приема чрез дълбоки вдишвания от порядъка на няколко минути.

Тези устройства се използват за краткосрочно или дългосрочно лечение на астматични пристъпи.

Как се използва инхалатор

 • Измийте ръцете си добре.
 • Свържете маркуча към компресора за въздух.
 • Поставете медикамента в контейнера за това. Внимавайте да не разлеете лекарството и след това затворете плътно контейнера.
 • Прикрепете маркуча към контейнера.
 • Поставете другия край на маркуча в устата си и дръжте устните си плътно около него – така мъглата ще бъде насочена директно към белия дроб.
 • Вдишайте през устата докато не поемете необходимата доза от медикамента. Според заболяването и вида на инхалатора – това може да отнеме кратко време или да продължи до 10 дори 15 минути. За лечение на малки деца е препоръчително да се използва маска, не маркуч.
 • Когато процедурата приключи – изключете машината.
 • Измийте добре контейнера и края на маркуча, който е бил в устата и след това подсушете – така всичко ще е готово за следващото ползване.
 • Често използвани термини

  Когато разглеждате предложенията за инхалатори на пазара е възможно да се сблъскате и с някои основни термини.

  Аерозол – това е мъглата от лекарство, която се вдишва.

  Размер на частиците – отнася се до микроскопичните капки лекарство, които обикновено варират от 5 до 10 микрона. Ако частиците са по-големи има вероятност лечението да не е достатъчно ефективно.

  Маркуч – инхалаторите използват специален маркуч или тръба, която свързва самата машина към компресора за въздух.

  Компресор – това е механичен компонент, който произвежда сгъстения въздух отговорен за превръщането на течното лекарство в мъгла.

  Видове инхалатори

  На пазара има много видове инхалатори, но обикновено могат да се класифицират в две основни групи – механични и електрически инхалатори.

  Механични инхалатори

  В тази категория спадат всички инхалатори, с които се борави ръчно. Те могат да работят или с кислород или със сгъстен въздух. Обикновено превръщат ефективно течното лекарство в мъгла за вдишване.

  На пазара се срещат под следните форми:

  Инхалатори за мека мъгла

  Това е вид механичен инхалатор, чиято долна част се завърта по посока на часовниковата стрелка и от това действие се навива пружина, която се развива рязко и енергията от това избутва лекарството от контейнера. В резултат се получава мека мъгла, която излиза през двете дюзи и се вдишва.

  Ръчни инхалатори  Това е вторият вид механични инхалатори – добре познат на много хора. Впръскването става изцяло ръчно чрез натискане. Ръчните инхалатори са евтини, компактни, преносими и не изискват електричество.

  Електрически инхалатори

  Към тази основна категория спадат всички инхалатори, които изискват електричество за да работят. Те не могат да работят ръчно.

  Срещат се под следните две форми:

  Компресорни инхалатори

  Тези инхалатори се наричат още атомайзери. Те работят със сгъстен въздух, който избутва течното лекарство с висока скорост от контейнера. В следствие на това то се превръща в аерозол. Единственият недостатък на тези инхалатори е, че са прекалено тежки и работят сравнително шумно.

  Ултразвукови инхалатори

  Това е вероятно най-старият тип електрически инхалатори.

  Работи на принципа на високочестотни ултразвукови вълни. Благодарение на тях течното лекарство преминава под формата на мъгла, която се вдишва. Тези инхалатори работят почти безшумно.

  Мембранни инхалатори

  Наричани още меш или мрежести инхалатори, те са най-модерни към момента. Работят на принципа на вибрираща мрежеста мембрана, която превръща капките лекарство в много фина мъгла, която след това се вдишва.

  Тези инхалатори намаляват загубите на лекарство при преобразуването. Единственият им недостатък е, че са сравнително скъпи.

  Настолни инхалатори

  Поставят се на равна и твърда повърхност. Идеални са за ползване в домашни условия и на закрито. Има и ръчни електрически инхалатори, които са по-преносими и евтини. Настолните модели са идеални за деца и хора, които трябва да стоят неподвижно докато се инхалират.

  Ръчни инхалатори

  Това са леки и малки инхалатори – абсолютна противоположност на настолните. Обикновено се използват от хора, които постоянно са в движение. Работят чрез натискането на един бутон, който задейства устройството.

  Как да изберете подходящ инхалатор


  Тъй като на пазара има прекалено много предложения за инхалатори, избирането на най-добрия и подходящ може да бъде наистина сложна задача. За да ви помогнем да направите една по-информирана покупка ще ви представим най-важните неща, които да вземете предвид.

  Вид лекарство

  Това какво лекарство ще се приема чрез инхалатора зависи от пациента. Трябва да знаете, че различните лекарства имат специфични характеристики и ограничения, които могат да бъдат определящи за това какъв инхалатор трябва да се използва.

  Никога не избирайте инхалатор на сляпо – винаги преди това се консултирайте с лекар.

  Режим на работа

  Инхалатор с какъв режим на работа ще изберете зависи изцяло от начина ви на живот и ежедневието. Ако пътувате често ще ви трябва преносим, дори за предпочитане ръчен инхалатор. Ако пък се седите повече вкъщи, то тогава можете да си вземете стационарен или настолен инхалатор.

  Онлайн или физически магазин

  Още един фактор, който трябва да премислите е дали да пазарувате онлайн или във физически магазин. Има толкова много различни инхалатори на пазара, че за повечето потребители е по-лесно просто да отворят някой онлайн магазин или сайт и да ги прегледат спокойно и без да бързат.

  Онлайн пазаруването в наши дни е изключително надеждно и безопасно, така че едва ли ще имате негативни преживявания. Големи онлайн търговци като например Амазон предлагат на своите клиенти достатъчно добри условия за пазаруване.

  Ако изберете да пазарувате във физически магазин ще трябва да потърсите такъв в близост до вас. Обикновено работи би ви свършила голяма аптека или магазин за медицински консумативи.

  Ниво на шум

  Добре е да знаете, че някои инхалатори могат да бъдат доста шумни по време на работа. Разбира се, има нови и съвременни модели, които са много по-тихи, но и по-скъпи като цена.

  Обмислете с какъв бюджет разполагате преди да решите дали да търсите тих инхалатор и реално дали шумът е от съществено значение за вас и околните.

  Използване

  Най-добре е да изберете инхалатор, който е сравнително лесен за използване. Някои модели имат много аксесоари и части и съответно сглобяването на инхалатора и използването на аксесоарите могат да затруднят излишно повечето хора.

  Препоръчително е да изберете инхалатор, който е лесен за сглобяване, използване и почистване.

  Маска

  Важно е да проверите дали избраният инхалатор може да работи с маска и дали същата може да се сменя. Последното е особено важно ако искате инхалаторът да се ползва от повече хора.

  Така ако в домакинството ви има повече от един човек, който има нужда от такъв тип лечение, можете спокойно да купите и използвате само един инхалатор за всички. Това ще ви спести изключително много време и пари.

  Заболявания като астма се предават през поколенията и с времето може да се окаже, че повече от един човек в семейството страда от това.

  Почистване

  Инхалаторите от пластмаса и порести материали се почистват по-лесно. Вътрешният резервоар както и този за водата трябва да се почистват често, което става по-бързо и лесно ако са изработени от подходящ материал.

  Цена и гаранция  Инхалаторът е медицински уред, съответно цената е от значение. Ще получите това, за което сте платили или казано с други думи – не очаквайте качество срещу малко пари. Ако искате надежден и добър инхалатор ще трябва да похарчите повече пари.

  Препоръчително е да изберете инхалатор, който има дълга гаранция и добри гаранционни условия – така ще знаете, че не малката ви инвестиция е защитена и ще се изплати с времето.

  Най-добрите инхалатори

  Дойде и моментът, в който ще ви представим някои от най-добрите модели инхалатори на пазара. Просто изберете този, който ще ви свърши най-добра работа и отговаря на бюджета ви.

  И не забравяйте, че консултацията с лекар преди покупката е от съществена важност и не е препоръчително да се пренебрегва.

  1. Аерозолен апарат с компресор Philips Respironics Innospire Essence  Инхалаторът е подходящ за цялото семейство. Работи на принципа с бутало. Има функция за автоматично изключване. В комплекта му са включени маска за възрастни и маска за бебета.

  Капацитетът на резервоара за лекарство е 8 милилитра. Нивото на шум при работа е 58  децибела. Моделът се захранва от електрическата мрежа.

  Теглото му е 1.5 килограма.
  Купи сега

  2. Инхалатор OMRON C28 Plus с компресор  Аерозолен инхалатор с тръба и маска за цялото семейство. Има резервоар за лекарство с капацитет от 7 милилитра.

  Нивото на шум по време на работа е 60 децибела. Захранва се от електрическата мрежа. Теглото на модела е 1.9 килограма.
  Купи сега

  3. Аерозолен инхалатор Beurer IH18  Инхалаторът работи с ултразвукова технология за компресиране на въздуха и може да се използва за лечение на горни и долни дихателни пътища. Подходящ за настинки, астма и заболявания на дихателната система. Работното налягане е от 0.66 до 1.1 бара.

  Капацитетът на изпарения е 0.18 милилитра в минута. Моделът се захранва от електрическата мрежа. В комплекта са включени маска за деца и маска за възрастни.
  Купи сега

  4. Инхалатор Sanity Alergia Stop Inhaler  Този инхалатор е подходящ за деца и възрастни. Работи на принципа с бутало. Моделът е преносим. В комплекта са включени маска за деца, маска за възрастни, накрайник за нос, небулизираща чашка и филтри. Въздушната тръба е с дължина от 2 метра. Капацитетът на резервоара за лекарство е 10 милилитра.

  Капацитетът на пулверизиране е 0.3 милилитра в минута. Нивото на шум при работа е 55 децибела. Инхалаторът се захранва от електрическата мрежа. Тежи едва 1.2 килограма.
  Купи сега

  5. Инхалатор OMRON C900 с компресор  Аерозолен инхалатор с компресор, който се захранва от електрическата мрежа. Размерът на частиците е 3 милиметра. Резервоар за лекарство с капацитет от 7 милилитра.

  Нивото на шум при работа е около 55 децибела. Капацитетът на пулверизиране е 0.4 милилитра в минута.

  В комплекта са включени маркучи, накрайници за уста и нос, маски за деца и възрастни и филтри. Теглото на модела е 2.2 килограма.
  Купи сега

  6. Компресорен инхалатор Rossmax NE100  Компресорен инхалатор с подобрена чашка за лекарствени вещества. В комплекта му са включени маски за възрастни и деца. Размерът на частиците е 2.6 милиметра.

  Скоростта на работа е от 0.35 милилитра в минута. Производителят дава 3 години гаранция за модела.
  Купи сега

  7. Аерозолен ултразвуков инхалатор Laica MD6026  Ултразвуков инхалатор, който се захранва директно от електрическата мрежа. Моделът има капацитет на резервоара за лекарство от 8 милилитра.

  Капацитетът на изпарение е 0.4 милилитра в минута. Средната големина на частиците е 3.4 микрона. Инхалаторът тежи едва 350 грама.

  В комплекта му са включени капсули за лекарство, маска за деца, маска за възрастни и накрайник за уста.
  Купи сега

  🔒 Този продукт е заключен! 🔒

  Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

  Loading...

  8. Инхалатор Philips Respironics Home Nebulizer  Аерозолен инхалатор подходящ за деца и възрастни. Принципът му на работа е с бутало. Моделът се отличава с преносимост.

  В комплекта са включени маска за възрастни, въздушна тръба, филтри, маска за деца и небулизираща чашка.

  Частиците са с размер от 2.7 микрона. Нивото на шум при работа е 60 децибела. Моделът тежи 1.2 килограма.
  Купи сега

  9. Компресорен инхалатор Microlife Neb1000 mini  В този компресорен инхалатор могат да се сложат всички често използвани и срещани лекарствени продукти, предназначени за инхалации. Подходящ за възрастни и деца. Изключително фини частици с размер от 3 микрона. Инхалационният капацитет е 0.45 милилитра в минута.

  Ниски нива на шум при работа от 51 децибела. Много компактен модел с тегло от 400 грама.

  В комплекта са включени накрайници за уста и нов, както и маски за деца и възрастни.
  Купи сега

  3.7/5 - (24 votes)
  АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

  Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

  Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

  Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

  Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

  Подобни
  1 Коментар
  1. Инж.Надежда Михайлова пише

   Произвеждат ли се и продават ли се все още някъде ръчните гумени инхалатори, които се продаваха и ползваха някога чрез натискане на гумения балон за получаване мъгла от наливано лекарство ?

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!