Всички категории

7-те Най-Добри Кабели за Подаване на Ток

Подсигурете се, че няма да останете без ток!

Може би рядко си даваме сметка на какъв електрически стрес подлагаме автомобилите си ежедневно.

Със сигурност поне веднъж ви се е случвало да ви “падне” акумулатора. Е, ако имате подходящ кабел за подаване на ток под ръка, вече няма защо да се тревожите за това.

Акумулаторите, които се използват за електрозахранване на съвременните автомобили, в никакъв случай не са някакви вечни батерии.

Не е приятно да се качите в колата си, бързайки за работа, и да установите, че не може да запалите. Независимо дали сте забравили фаровете си включени през нощта, или на акумулатора просто му е дошло времето.

В случай обаче че кабелът за подаване на ток се притече от багажника ви на помощ заедно с услужливостта на някой от шофьорите наоколо, вероятно дори няма да закъснеете.

Хората, за жалост, подценяват тези верни помощници и си мислят, че всички те ще свършат еднакво добра работа. Нещата обаче далеч не стоят така.

Подготвили сме това ръководство, за да ви научим да различавате читавите от лошите кабели за подаване на ток. В него ще се запознаете с всичко, което трябва да знаете, за да изберете онзи продукт, който най-много си струва.

А най-долу специално за вас сме подбрали сред многообразието на пазара в момента няколко от най-добрите предложения.

Какво представляват кабелите за подаване на ток и кои са основните им предназначения?

Кабелите за подаване на ток са проектирани за пренос на електричество при релсови или пътни превозни средства.

И в двата случая те на практика се състоят от изолиран проводник с две така наречени “алигаторски” щипки. Назъбените щипки се захващат за двете точки, между които искате да предизвикате електрическо взаимодействие, след което физиката си върши работата.

Ако се занимавате с железопътен транспорт, вероятно знаете по-добре от нас за какво точно става въпрос. Именно затова ние ще се фокусираме върху кабелите, които се използват при пътните превозни средства.

Всъщност единственият случай, при който ще ви се наложи да прибегнете до услугите на подобен кабел, се свежда до ситуацията, в която колата ви остава без ток.

Както вече казахме, причините за това могат да бъдат различни. Така или иначе обаче, освен ако не искате да сменяте акумулатора, няма друг инструмент, който да ви свърши работа.

Смяната на акумулатора си остава скъпо решение, което обаче понякога се налага да вземете. В някои ситуации обаче може да се налага, а да бъде невъзможно да преместите автомобила си.

Е, тогава е най-добре винаги да имате един кабел за подаване на ток в багажника просто за спешни случаи.

С него ще може да захраните колата си от друг автомобил или какъвто и да е външен източник на електричество. Всичко, свързано с електричеството, обаче може да бъде опасно. Именно затова ще се постараем да ви научим на всичко, което трябва да знаете.

Какво трябва да вземете предвид при избора на кабел за подаване на ток?

Както вече ви предупредихме, кабелите за подаване на ток определено не са едни и същи.

Тези инструменти тъкмо напротив имат много различия помежду си, които трябва да съобразите. В противен случай не само че кабелът няма да ви свърши работа, но използването му може да се окаже опасно.

По време на търсенето си се погрижете да внимавате и да се съобразите с всичко, което предстои да ви споделим.

Напречно сечение на проводника

Напречното сечение на проводника се отнася до дебелината на самите жици вътре в кабела ви. То може да бъде показателно за цялостното качество и издръжливост на един кабел за подаване на ток.

Производителите на кабели за подаване на ток използват цифри, за да го означат. Напречното сечение представлява площта на един проводник, когато е разрязан и може да бъде изчислено посредством диаметъра на проводника.

По-голямата цифра обаче не означава по-добра жица, така че не правете грешката да се подвеждате по нея. Дори 4 вероятно ще ви бъде твърде много, освен ако нямате намерение да зареждате някой камион.

Изобщо забравете за нещо повече от 10. Ще си позволим по-груб език и просто ще наречем тези жици при кабелите за подаване на ток “боклуци”.

Запомнете правилото – в случая по-малкото число е повече!

Това е основно, защото при тези обстоятелства повече мощност ще може да преминава през кабела ви. А това, разбира се, означава, че ще зареждате по-бързо.

Дебелина

Тъй като от дебелината на един кабел до голяма степен зависи неговата издръжливост, трябва да внимавате и тук.

Кабелите за подаване на ток се използват при най-различни обстоятелства, затова от тях се изисква да бъдат достатъчно издръжливи. В крайна сметка искате един кабел да ви служи възможно най-дълго, а не да се налага постоянно да купувате нов.

В този ред на мисли, колкото по-голяма е дебелината на един кабел, толкова по-устойчив ще бъде той.

Някои производители описват продуктите си като “изключително здрави”, но по-добре не се доверявайте само на думите. Вместо това е за предпочитане сами да проверите дебелината на кабела или напречното сечение, преди да направите своя избор.

Дължина

Хората често гледат преди всичко дължината, когато си избират кабел за подаване на ток.

Истината е обаче, че не е необходимо да си вземете изключително дълъг кабел, за да ви свърши той добра работа. Ако прекалите с дължината, предимството на кабела може да се превърне в недостатък.

Може да се окажете в ситуация, при която се чудите къде да сложите прекалено дългия с кабел.

И все пак един кабел за подаване на ток трябва да бъде достатъчно дълъг, за да стига от акумулатора на едната кола до този на другата, когато и двете са паркирани сравнително наблизо.

Минималната дължина за един подобен кабел трябва да бъде около 3 метра и половина. Вероятно обаче ще ви бъде по-удобно, ако преминете границата от 4 метра.

Щипки

Във всеки от двата края на вашия кабел за подаване на ток би трябвало да стоят две специални “алигаторски” щипки. Наричат се така защото са назъбени с цел по-добро захващане.

Качеството на щипките е също толкова важно, колкото качеството на жиците.

Те са изработени от проводников материал. Тъй като са именно онази част, която се налага да докосвате, обаче би трябвало да бъдат и внимателно обезопасени.

Щипките ви задължително трябва да бъдат добре изолирани с гумено уплътнение.

Когато подавате ток към изтощения акумулатор, трябва да прикрепите едната щипка към него, а другата – към източника, от който ще вземете електричество. През щипките ще минава доста сериозно количество електрическа енергия, затова е необходимо те да бъдат наистина стабилни.

Зъбите на щипката трябва да са добре прилепнали към клемата на акумулатора, а не да стоят хлабаво. В противен случай има вероятност да се откачат, докато ги ползвате и тогава не се знае къде ще попадне токът, който тече през кабела.

Така или иначе бъдете внимателни и докосвайте щипите единствено за гуменото уплътнение, независимо дали са свързани в определения момент.

Изолация

Както вече уточнихме, когато говорим за пренос на електричество, енергията, която тече през кабела ви, може да бъде наистина голяма. Не само че жиците ще излъчват значително количество топлина, но с некачествена изолация нещата може да станат опасни.

Колкото по-добра е изолацията на един кабел за подаване на ток, толкова по-добре за вас. Това означава повече сигурност, както и спокойствие.

По-надеждните брандове обикновено гарантират стабилна изолация. Тя обаче зависи както от самите материали, така и от качеството им.

До голяма степен можете да се доверите на по-дебелите кабели и в това отношение. Ако дебелината на кабела ви е сравнително голяма, а напречното сечение на жиците малко, то това говори за добра изолация.

Съветваме ви да не правите компромис в това отношение и да изберете по-добре изолирания кабел, макар и да бъде по-скъп.

Цена

Може би именно цената е това, което най-много вълнува хората, когато става въпрос за кабели за подаване на ток.

Не случайно започнахме от това, че не бива да възприемаме кабелите за подаване на ток като еднакви. Именно защото има разлики между различните продукти, цените им също варират.

Разбира се, не искаме нищо по-различно от това да направите най-добрата сделка. С някои неща обаче не бива да се правят компромиси.

Често по-високата цена означава по-високо качество.

Именно затова ви препоръчваме да мислите кабела за подаване на ток като инвестиция. Позволете си да отделите малко повече средства, ако това ще ви осигури добър кабел.

В крайна сметка трябва да можете да използвате новата си придобивка пълноценно и безопасно.

Как да използвате кабела си за подаване на ток възможно най-добре?

Вече сме спокойни, че знаете всичко необходимо за кабелите за подаване на ток и можете да направите добър избор.

Искаме обаче да бъдем уверени и че знаете как да използвате новата си придобивка правилно и безопасно. Тъкмо затова сме ви подготвили няколко основни стъпки и съвети как най-добре да използвате кабела си за подаване на ток.

Първа стъпка

Първото, което трябва да направите, за да върнете падналия си акумулатор към живот, е да намерите подходящ източник на електричество.

Това би могла да бъде друга кола, друг акумулатор или някакъв друг тип батерия.

Втора стъпка

В повечето случаи източникът на електричество се оказва колата на някой познат.

Трябва да приближите двата автомобила достатъчно съобразно дължината на кабелите, с които разполагате. Уверете се обаче, че колите не се допират една до друга.

Освен това се погрижете за това и двата двигателя да не работят, когато започнете процедурата по подаване на ток.

Трета стъпка

Позитивният кабел би трябвало да бъде червен.

Като използвате него, прикрепете го към положителната клема на акумулатора, който искате да заредите. Със сигурност ще разпознаете положителната клема, понеже на нея ще има знак “+”.

След това прикрепете другата щипка на кабела към акумулаторната клема на автомобила, от който ще вземете ток.

Четвърта стъпка

Сега трябва да продължите с черния отрицателен кабел.

На първо време, трябва да сте го защипали за отрицателната клема (знак “-”) на акумулатора, от който ще вземете ток. След това захванете другата щипка за метален компонент от двигателя или шасито на автомобила с изтощен акумулатор. Някой винт или болт обикновено ще ви свърши работа.

Това ще ви осигури необходимото за стартирането заземяване. Само се погрижете щипките да бъдат плътно прилепнали.

Пета стъпка

Погрижете се щипките на кабелите за подаване на ток да не се докосват до нищо друг освен гореспоменатото.

Сега вече може да стартирате двигателя на автомобила, от чийто акумулатор подавате ток, като го оставите извън скорост. След това запалете и автомобила, който искате да върнете към живот, като оставите и него извън скорост.

Шеста стъпка

Ако всичко върви по план и успеете да запалите автомобила, чийто акумулатор е паднал, сега трябва да махнете кабелите, но в обратната последователност.

Първо, откачете черния кабел от автомобила, който зареждате, а след това и от акумулатора, който подава ток. После направете същото и с червения кабел.

Внимавайте да не докоснете някоя от клемите!

Както ви е известно, автомобилните акумулатори се самозареждат, докато автомобилът работи. Затова оставете автомобила си запален за или най-добре го покарайте известно време.

Ако проблемът със запалването не се реши с това, вероятно трябва да се консултирате с майстор или при нужда да смените акумулатора си.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за кабелите за подаване на ток, ще споделим с вас няколко от най-добрите предложения на пазара в момента, които подбрахме специално…

1. Кабели за подаване на ток Troy


Тези медни кабели за подаване на строх са едно наистина оптимално предложение. Дълги са 4,5 метра, а площта на проводника е 35 мм. Изходното напрежение на кабелите възлиза съответно на 12 V и на 24 V. Освен това кабелите са снабдени със специални изолирани клеми, за да бъде работата с тях максимално безопасна. Ако изберете този продукт, си гарантирате добре свършена работа за дълго време.
Купи сега

2. Кабели за подаване на ток Amio


Кабелите за подаване на ток Amio са една идея по-къси от предходните с дължина от 3,5 м. Напречното сечение на проводника е 4, а щипките са изключително удобни и здраво изработени. Тези кабели могат да пренесат сериозно количество електрически ток. Това ги прави изключително подходящи за използване при дизеловите автомобили, тъй като при тях за запалването се изисква по-голямо количество ток.
Купи сега

3. Кабели за подаване на ток Planeta auto moto


Тези кабели за подаване на ток пък се конкурират с останалите благодарение на наистина ниската си цена. Дължината им е 2 метра, което означава, че няма да са особено удобни за употреба при по-дълги автомобили. Ако разполагате с по-къса предница обаче, все още има шанс да ви свършат добра работа. Проводниците са добре изолирани, както и щипките, които пък от своя страна са изключително стабилни и удобни. Към кабелите върви и идеална здрава чантичка, с която например бихте могли по-лесно да услужите на някой приятел.
Купи сега

4. Кабели за подаване на ток Cridem


Произведените от Cridem кабели за подаване на ток съща са един доста приличен избор. Дължината им е 3 метра, така че би трябвало да ви свършат работа независимо от автомобила ви. Максималният ток, който може да пренасяте с тях, възлиза на 500 A, а изходното напрежение е съответно 12 V или 24 V. Щипките им са стабилни, а изолацията им – добра и издръжлива.
Купи сега

5. Кабели за подаване на ток Bottari 28070BT


Тези кабели за подаване на ток вероятно няма да ви свършат работа, ако имате нужда да пренасяте по-високо електричество. Максималният ток, с който се справят, възлиза на 200 A. В комбинация с дължината им от 2,5 метра това ги прави по-подходящи за зареждане на по-малки акумулатори и съответно автомобили, които нямат нужда от толкова много електрически ток. Иначе са с дебелина 8 милиметра и вървят в комплект със специална и удобна чанта за транспортиране.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Кабели за подаване на ток Automat


Кабелите за подаване на ток Automat са висококачествени кабели с дължина 4,5 метра и дебелина 3,5 милиметра. Това ги прави доста устойчиви и удобни за употреба при бензинови автомобили до 7000 кубика и дизелови – до 4000 кубика. За максимална безопасност изолацията на проводника, както и на щипките е изключително стабилна. А щипките от своя страна прилягат плътно и ви осигуряват безпроблемно пренасяне на тока. Освен това кабелите вървят със страхотна силиконова чанта.
Купи сега

7. Кабели за подаване на ток CARE


Тези кабели определено не са най-дългите, нито най-здравите, но за сметка на това пък са най-достъпните. Отново ще успеят да ви свършат страхотна работа, тъй като са достатъчно добре изолирани и устойчиви. Максималният електрически ток, с който ще се справят безпроблемно, възлиза на 400 A, а изходното напрежение е 12 V. Кабелите не са подходящи за употреба при по-големи автомобили, тъй като вероятно дължината им няма да ви бъде достатъчна, но са един достатъчно стабилен и добър избор.
Купи сега

4.7/5 - (3 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!