Всички категории

6-те Най-Добри Кафемелачки

Изборът на предварително смляно кафе е лесен и евтин и ако чашата с кафе ви допада след това – страхотно!


Но ако сте попаднали на това ръководство, вероятно спадате към по-взискателна категория потребители.

Истинските любители на кафето знаят, че свежестта му е важна част за получаването на перфектната чаша.

А кафето е най-свежо непосредствено след смилане.

Ако не искате да се примирявате с чаша посредствено кафе след сън, а предпочитате съчетание от сложни вкусове и аромати, които да докоснат сетивата ви – тогава ви трябва кафемелачка.

В това кратко ръководство ще ви представим всичко необходимо, което трябва да знаете за избирането на подходящата кафемелачка.

В края на същото ще намерите и предложения за някои от най-добрите модели на пазара.

Видове кафемелачки

На пазара ще срещнете два основни вида кафемелачки като всеки от тях предлага различно ниво на качество.

Кафемелачки с ножовеКакто подсказва името те мелят с ножове. Те могат да бъдат и ръчни и са сравнително евтини. За съжаление те са евтини с причина.

Любителите на кафето често ги отбягват защото са непоследователни – при меляне на зърната кафе в последствие същото излиза на неравни части – някои прекалено големи, други почти като прах.

Ако използвате кафемелачка с ножове прекалено дълго има риск от загаряне на кафето, което също така се отразява на качеството на вкуса в последствие.

Обикновено този вид кафемелачки са по-използвани за смилане на подправки, отколкото на кафе.

Ако обаче не сте особено претенциозни и използвате евтино кафе, подобна кафемелачка може да ви свърши повече от добра работа. Също така ниската цена е примамлива и може да ви изкуши все пак да изпробвате подобен модел.

Ако обаче инвестирате в хубаво и скъпо кафе и държите на вкуса – по-добре прескочете този вид кафемелачки.

Кафемелачки с дискове

Ако искате кафемелачка, която ще ви помогне да извлечете максимално добър вкус от кафето – моделите с дискове са правилния избор.

Те мелят кафето равномерно и крайният резултат е частици с приблизително еднакви размери.

Ценителите на кафето смятат, че именно на тази равномерност се дължи огромната разлика в качеството и вкуса на готовата напитка.

Кафемелачките с дискове могат да бъдат два различни подтипа – с конусовидни или плоски дискове. Има малки разлики в начина на работа, но като цяло качеството при крайните резултати е сходно.

Моделите с плоски дискове са малко по-скъпи и се справят по-добре в получаването на еднакви частици смяло кафе. Кафемелачките с конусовидни дискове са малко по-евтини и работят по-тихо.

Но на този етап трябва да се замислите първо дали искате кафемелачка с ножове или дискове.

Фактори, които да вземете предвид


За малък уред, който извършва една конкретна работа, може да останете учудени колко много марки и модели кафемелачки има на пазара. Повечето предлагат сходни неща и са разположени във всеки край на ценовия диапазон – това може да ви обърка допълнително.

За да ви помогнем да направите правилен избор и да стесните вариантите ще ви представим основните фактори, които да вземете предвид.

Размер и консистенция на смляното кафе

Това наистина е най-важното нещо и трябва да обърнете внимание когато избирате кафемелачка. Именно този фактор има и най-голямо значение за вкуса и аромата на кафето ви.

Очевидно е, че и качеството на кафето, което купувате е от значение. Но ако залагате на скъпо и хубаво кафе, за да оцените най-добре качествата му трябва да го смелите непосредствено преди приготвяне. 

Вече смляното кафе трябва да е фино и с еднаква консистенция – това е ключът към най-добрата чаша кафе.

Повечето кафемелачки с дискове ще свършат добра работа що се отнася до смилане на кафето, но има разлики в това колко добре точно ще се справят и каква ще е консистенцията. Постигането на финно смляно кафе е много важно за любителите на еспресо, затова и препоръчваме да потърсите кафемелачка, която ще смели кафето равномерно и на фини частици.

Цена

Добрата и качествена кафемелачка не е евтина. Ако цената е от съществено значение за вас, тогава може би трябва да потърсите кафемелачка с ножове.

Ако пък сте склонни да инвестирате повече в модел, който да ви върши наистина добра работа, то тогава може да разгледате кафемелачките с дискове в диапазона от 100 до 500 лева (а ако сте склонни и повече).

Имайте предвид, че колкото по-скъпо и хубаво кафе си купувате, толкова по-добре ще можете да се възползвате от качествата на висококачествената кафемелачка.

Високата цена може и да е трудна за преглъщане първоначално, но когато усетите разликата във вкуса и аромата на кафето си ще осъзнаете, че сте направили наистина добра инвестиция.

Също така трябва да споменем, че подобно на всяка друга покупка и при кафемелачките по-високата цена обикновено означава, че моделът е по-здрав и изработен от висококачествени материали.

Ако поддържате правилно кафемелачката си, можете да очаквате много по-голяма продължителност на живота им в сравнение с по-евтини модели.

Не забравяйте, че както с всяка покупка и с тази ще инвестирате своите пари и колкото по-дълго използвате кафемелачката си – толкова по-добре ще е за вашия бюджет. Така срещу похарчени повече пари в началото ще се наслаждавате на по-хубаво кафе много по-дълго време и инвестицията ви ще се изплати в дългосрочен план.

Капацитет

Всяка кафемелачка е направена да мели определено количество кафе при всяко използване.

За да получите най-добрия вкус от кафето е добре да го смелите непосредствено преди приготвяне.

По тази логика освен ако не приготвяте кафе за много хора, няма да имате нужда от кафемелачка с голям капацитет.  Ако е само за вас и половинката ви, то модел с малък капацитет ще ви бъде напълно достатъчен. Ако пък ще правите кафе за цялото семейство или за всички колеги в офиса – то тогава потърсете кафемелачка с по-голям капацитет.

СкоростВъпреки че високата скорост на меляне може и да звучи примамливо, обикновено е признак за некачествен продукт и вероятно моторът й няма да издържи дълго.

Моторите на кафемелачките с висока скорост на смилане произвеждат повече топлина, съответно има риск кафето да изгори и това да повлияе негативно на вкуса и аромата му.

Също така самият мотор може да се повреди много по-бързо от голямата топлина. За да избегнете прегряването му ще трябва да меляте кафето на кратки интервали с почивка за охлаждането му. Постоянното спиране и пускане обаче износва по-бързо кафемелачката, така че животът й се скъсява и в този случай.

Някои високоскоростни кафемелачки имат вграден редуктор, който обикновено решава повечето от споменатите по-горе проблеми.

Въпреки това най-добре е да се спрете на модел, който мели на по-ниска скорост.

Топлина

Този фактор влияе пряко на това какъв вкус ще има кафето ви. Ако кафемелачката загрява прекомерно зърната докато ги мели, те ще прегорят и ще променят вкуса си към по-лошо.

Както вече споменахме, основното нещо, което генерира топлина е моторът и най-вече това каква скорост развива. Една от най-големите разлики при по-скъпите кафемелачки е именно опцията за контрол на скоростта като по този начин се намалява и отделяната топлина.

И въпреки че подобен модел може да струва повече, ако искате кафе с възможно най-добър вкус и аромат – то тогава инвестицията е оправдана.

РазмериПрактично е да съобразите крайните размери на всеки нов уред в кухнята. Независимо колко малка може да ви се струва избраната кафемелачка, добре е да се уверите, че имате достатъчно място на кухненския плот, както и в шкафа за съхранение.

След като търсите кафемелачка вероятно вече имате машина или автомат за кафе и вероятно бихте искали кафемелачката да стои в непосредствена близост.

Проверете размерите на избрания модел и се уверете, че ще имате достатъчно място.

В случай, че искате да съхранявате някъде кафемелачката когато не се ползва, отново проверете дали имате място в шкафовете. Обикновено кафемелачките не са особено големи като размери и не заемат кой знае колко място, така че би трябвало да се справите с намирането на такова.

Използване и почистване

Някои хора може да искат сложна кафемелачка, която да им позволи да персонализират приготвянето на любимата си кофеинова напитка. Други пък биха искали всичко да става бързо и лесно.

Кафемелачките могат да бъдат от изключително лесни за използване до такива с ужасно много настройки.

Ако знаете, че предприемането на допълнителни стъпки ще ви дразни, особено сутрин когато просто искате да изпиете чаша хубаво кафе – то тогава по-добре изберете кафемелачка, която е лесна за използване.

Същото важи и за почистването – различните модели се почистват различно и самият процес може да е кратък и лесен или сравнително сложен.

Ниво на шум

Ако сте чувствителни към силни шумове или не искате да будите околните рано сутрин, определено бихте искали по-тиха кафемелачка.

Моделите с конусовидни дискове обикновено са по-тихи от тези с плоски дискове.

А като цяло кафемелачките с дискове пък са по-тихо от тези с ножове.

Ако избирате кафемелачка онлайн едва ли ще има как да чуете колко шумно работи, но пък за сметка на това вероятно ще намерите много ревюта и мнения по сайтовете. За това е препоръчително да потърсите такива за избраните модели преди да решите кой точно да бъде.

МатериалиКафемелачките с дискове обикновено идват с керамични дискове или такива от неръждаема стомана.

Керамичните дискове обикновено са по-издръжливи и мелят кафето по-фино, но очаквано струват и повече. И въпреки, че керамичните дискове са по-издръжливи, ако нещо твърдо попадне между тях може да ги повреди, а подмяната им често е много сложна или невъзможна.

Дисковете от неръждаема стомана са много по-често срещани и се справят добре с работата, въпреки че може да ви се наложи да ги подмените след няколко години употреба. Намирането на нови дискове от неръждаема стомана е сравнително лесно и подмяната им обикновено става бързо.

Издръжливост

Ако сте избрали кафемелачка с ножове за 30-40 лева, едва ли ще ви интересува колко дълго би издържала тя.

Но ако сте инвестирали 200 лева в кафемелачка с дискове – вероятно искате тя да работи безпроблемно дълго време.

Както може да се очаква, моделите от високия клас струват скъпо, но това е така защото са направени да работят в продължение на години. Обикновено може да се предположи, че кафемелачките с керамични дискове ще издържат по-дълго време от тези с дискове от неръждаема стомана.

Също така кафемелачка с по-ниски скорости на меляне вероятно ще издържи много повече от такава, която меля с висока скорост. Ако се притеснявате за здравината и издръжливостта на избрания модел – прочетете малко потребителски мнения и ревюта в интернет.

Дизайн

Въпреки че функционалността ще бъде преди дизайна за много любители на кафето, все пак ако кафемелачката стои постоянно на кухненския плот се предполага, че тя трябва да изглежда добре.

Ако дизайнът е важен за вас тогава ще трябва да вземете и този фактор предвид когато избирате. Това обаче не трябва да ви притеснява, защото можете да бъдете сигурни, че ще намерите достатъчно модели, които да съчетават добра функционалност и стилен дизайн.

Най-добрите кафемелачки

Кафемелачката, която ще изберете ще повлияе пряко на вкуса и аромата на кафето, което ще пиете. Избирането на правилния модел ще ви позволи да се наслаждавате на перфектната чаша кафе всеки път. Ако след прочитането на това ръководство все още нямате представа каква кафемелачка да изберете – няма за какво да се притеснявате. Нека ви представим някои от най-добрите кафемелачки, които към момента можете да намерите на пазара. Бъдете сигурни, че която и от тях да изберете – няма да съжалявате изобщо.

1. Кафемелачка Delonghi KG 89


Кафемелачката е с капацитет от 120 грама, а моторът й е с мощност от 110 вата.

Има система за сигурност, система протъв хлъзгане и настройка на градусите на мелене. Остриетата са от неръждаема стомана, а корпусът е от инокс.

Моделът тежи едва 1.7 килограма и със стилният си дизайн може да намери място на всеки кухненски плот.
Купи сега

2. Кафемелачка Bosch MKM6003


Тази кафемелачка е подходяща за домашна употреба.

Има капацитет от 75 грама, а моторът й е с мощност от 180 вата.

Има функция за пулс и система за сигурност, която не й позволява да работи без да е затворен капакът. Остриетата са изработени от неръждаема стомана, а корпусът е от пластмаса. Ножовете предоставят фино смилане до постигане на хомогенна кафена смес.

Тежи изключително малко – само 0.62 килограма.
Купи сега

3. Кафемeлaчка Bestron AKM1405


Моделът е подходящ за меляне на всякакви сортове кафе на зърна. Няма възможност за регулиране на едрината на смилане.

Прозрачен резервоар за кафето с вместимост от 60 грама.

Мотор с мощност от 150 вата. Стабилна основа с гумирани крачета против хлъзгане. Изключително лесна за почистване.
Купи сега

4. Кафемелачка Krups GVX242


Кафемелачката има специална система за меляне, която предотвратява прекомерното загряване и така запазва аромата и вкуса на кафето.

Регулиране едрината на смилане посредством 17 различни степени като по този начин можете да адаптирате за всякакъв вид кафе – от еспресо до кафе за кафеварка.

Възможност за регулиране количеството кафе, което да бъде смляно от доза за 2 до 12 чаши. Резервоарът за зърна е прозрачен и има капацитет от 200 грама. Лесно почистване дори и на ножовете. Система за безопасност и светещ бутон за включване и изключване.

Мотор с мощност от 100 вата. Остриетата са изработени от неръждаема стомана, а корпусът от пластмаса.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Кафемелачка Camry CR 4439


Моделът смила кафе с дискове и по този начин осигурява равномерно смляно кафе. Можете да подготвяте кафе за еспресо или традиционни машини.

Дисковете са от неръждаема стомана. Възможност за регулиране нивото на смилане,  както и количеството смляно кафе според броя чаши.

Автоматично изключване при смилане на зададеното количество кафе. Сваляем контейнер за кафе с капак. Гумирани крачета против хлъзгане.

Максималната мощност на мотора е 160 вата.
Купи сега

6. Кафемелачка Sencor SCG 2050RD


Тази кафемелачка разполага с ножчета от неръждаема стомана и може да меля кафе, ядки, семена и билки. Резервоарът й е с капацитет от 60 грама.

Мощността на мотора е 150 вата.

Нивото на шум по време на работа е 85 децибела. Има защита и не може да работи без да е затворен капакът.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Красимир Киранов пише

    Интересна компилация от информация за различните типове кафемелачки.
    Много поучителна и полезна, поне за мен.
    Липсва ми обаче практическа информация за ръчните дискови кафемелачки които комбинират така ценните описани в публикацията качества като смилане на кафето с фиксиран размер на зърното, по-ниска скотост на работа (разбираемо), ръчен контерол на загряването на машината, добра издръжливост на такива продукти и не на последно место по-ниска цена. Това, по мое мнение, е перфектния избор за хора които ценят вкуса на кафето и не си пестят усилията за да получат максималното качество.
    Благодаря ви и успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!