Всички категории

8-те Най-Добри Климатици 2018-2022

Избирането на най-добрият климатик може да бъде предизвикателство.


Какъв размер ви е нужен? Колко ще струва използването му и колко ще е шумен? В това ръководство ще ви помогнем да изберете правилния климатик за вашия дом.

Какви видове климатици са налични на пазара?

Сплит система

Тези системи, както подсказва името, имат две части: външен компресор и вътрешен уред, свързани с тръби. Те обикновено се използват за охлаждане на една или повече стаи, или отворено пространство, до 60 квадратни метра.

Цените варират между 800 и 4000 лева.

Мулти-сплит система

Вид сплит-система, при която един външен уред е свързан с два или повече вътрешни уреда. Това може да е добър начин за охлаждане или нагряване на две или три стаи, които са сравнително близки една до друга, когато поради ограниченото пространство не е възможно използването на сплит-системи или канална система.

Канална система

Най-добрата възможност за контрол на температурата в голям дом.

Състои се от централен уред, свързан чрез тръби към отвори за въздух и сензори във всяка стая, с контролен панел за настройване на целевата температура и зоните на къщата, които да бъдат охладени или затоплени. Ценовият диапазон е над 6000 лева (може дори да достигне 20 000 или повече).

За стена/прозорец

Тези модели обикновено се инсталират в прозорец или външна стена и могат да охладят стаи и отворени пространства до 50 квадратни метра. По-малките уреди могат да бъдат включени в нормална точка за захранване; по-големите може да изискват допълнително окабеляване.

В момента не включваме тези модели в ревютата си, понеже от тях на пазара има малко, докато сплит-системите са по-ефикасни и са станали по-достъпни в последните години.

Ценови диапазон: 600-1800 лева.

ПреносимиТези модели представляват едно устройство, което може да бъде премествано от стая в стая при необходимост. Повечето имат гъвкава тръба, която трябва да бъде прикачена към прозорец, за да изпусне горещината навън.

Тези не са толкова ефикасни като сплит-системите, но може да са единствената опция, ако живеете под наем или не можете да инсталирате сплит-система поради някаква причина.

Ценови диапазон: 400-2000 лева.

Инверторен или неинверторен?

След като сте решили цялостният вид климатик, също трябва да помислите дали ще изберете инверторен модел и дали имате нужда и от охлаждане, и от затопляне, или само от охлаждане.

Инверторен климатик

Тези модели могат да променят скоростта на компресора. Това означава, че компресорът (външният уред) не е нужно постоянно да се включва и изключва, а вместо това увеличава и намалява скоростта си според нуждата.

Но след като не е нужно да спира и започва отново няколко пъти на ден, върху компресора има по-малко стрес и се използва по-малко електричество, така че инверторните модели по принцип са по-ефикасни и употребата им струва по-малко.

Те могат да поддържат поставена температура в тесен диапазон. Повечето сплит-системи на пазара в днешно време са инверторни модели.

Неинверторен климатик

Също се нарича конвенционален климатик. При този модел компресорът във външния уред или работи на пълна мощност, или е изключен. Компресорът се включва и изключва, когато е необходимо.

Това може да причини повече износване на компресора и е нужна повече мощност, за да започне отново да работи всеки път, така че тези модели не са толкова ефикасни за употреба, колкото инверторните модели. Те могат да са по-евтини за закупуване, но няма да намерите много неинверторни модели на пазара в днешно време.

Обратен цикълМоделите с обратен цикъл могат да бъдат използвани за охлаждане през лятото и затопляне през зимата. Докато разходите за купуването и инсталирането може да бъдат по-високи в сравнение с електрически нагревател, климатиците с обратен цикъл всъщност са сред най-евтините и най-ефективни уреди за нагряване на големи пространства за дълго време.

Дори ако имате нужда от отопление само за няколко дни или седмици всяка зима, най-добрата ви опция може да е климатик с обратен цикъл.

Само за охлаждане

Ако имате нужда от климатик само за охлаждане през лятото (например ако живеете в област с горещи лета и меки зими, или ако вече имате друга нагревателна система), тогава климатик само за охлаждане може да е правилният избор за вас.

Тези модели по принцип са по-евтини от моделите с обратен цикъл и обикновено имат едни и същи свойства, освен че не могат да затоплят.

За повечето домове най-добрата опция е инверторен климатик сплит-система с обратен цикъл.

Видове външен уред

Високостенен

Най-често срещаният вид сплит-система, като външният уред е монтиран високо на някоя стена. Това позволява на въздушния поток лесно да се носи през стаята и студеният въздух ще падне надолу и ще избута горещия въздух нагоре и навън.

Монтиран на подаВъншният уред се монтира на стена, но на нивото на пода – това може да е по-подходящо за някои стаи и ще е по-добра опция, ако предимно използвате уреда за нагряване, тъй като топлият въздух ще дойде на вашето ниво и ще се издигне към тавана.

Касетъчен климатик

При тези модели външният уред се монтира на тавана. Някои модели могат да бъдат монтирани или на тавана, или на пода.

Как да разбера кой е правилният капацитет (размер)?

Капацитетът за охлаждане и нагряване, или размерът, се описва в киловати (kW).

Една малка стая може да изисква модел от 2,5 киловата, докато едно голямо отворено пространство може да има нужда от 6 киловата или повече.

Важно е точно да се изчисли какъв е необходимият капацитет на новия ви климатик за охлаждане или нагряване.

Някои монтажници и онлайн калкулатори предлагат само опростен анализ и може да препоръчат по-голям капацитет, отколкото ви е нужен. Едно правилно изчисление взима предвид всички детайли по отношение на стаята:

 • Размер на стаята: дължина, ширина и височина.
 • Вид на стаята: дневна, дневна и кухня, спалня и т.н.
 • Размер и ориентация на прозорците и стъклените врати. Голям насочен на север или запад прозорец може да пропуска много топлина през лятото.
 • Щори и завеси на прозорците.
 • Изолация на пода, тавана и стените.
 • Местен климат.

Изберете модел с равен или малко по-голям капацитет от този, необходим на стаята.

Например ако изчислите, че стаята има нужда от 6-киловатов модел, тогава търсете климатик с охлаждащ капацитет в диапазона 6-6,5 киловата (приблизително). Вероятно е по-добре да вземете модел с малко над нужният капацитет, отколкото с малко под нужния капацитет, тъй като допълнителната мощност може да помогне при екстремни температури.

Но не купувайте модел, който значително превишава нужния ви капацитет.Моделите, които са твърде мощни за размера на стаята, може да изискват чести кратки цикли, за да постигнат целевата температура – което е все едно да потупвате с крак газта на колата си, за да поддържате скоростта, вместо да прилагате непрекъснато стабилно налягане.

Това може да направи стаята твърде студена или гореща, да доведе до неадекватна климатизация (тоест до недостатъчно изсушаване на въздуха, което прави стаята не толкова комфортна), до увеличен разход на електричество и увеличени разходи по използването на уреда, както и до износване на системата.

Моделите с прекалено ниска мощност може да работят по-често на максимална мощност, да изсушат въздуха твърде много и, подобно, ще пострадат от прекалено износване.

По-долу е дадено приблизително изчисление на нужните капацитети за охлаждане и нагряване за различните размери стаи. Първо е зададена квадратурата на стаята, а след това капацитетът на климатика за охлаждане и отопление.

Размер на стая m2 Мощност – Охлаждане (O) / Нагряване (Н)
3.0 x 3.0 = 9m2 2.5kW (О) / 3.2kW (Н)
5.0 x 5.0 = 25m2 3.5kW (О) / 4.3kW (Н)
5.5 x 5.5 = 30m2 4.2kW (О) / 4.8kW (Н)
6.3 x 6.3 = 40m2 5.5kW (О) / 6.6kW (Н)
6.7 x 6.7 = 45m2 6.5kW (О) / 7.6kW (Н)
7.1 x 7.1 = 50m2 7.5kW (О) / 8.5kW (Н)

* Тази таблица е само общо ръководство за мощностите на охлаждане и нагряване за климатици от различни марки, която взима предвид спектъра от стандартни обстоятелствени условия за различни размери стаи. Моля, свържете се със специалист от персонала на магазина за повече информация за климатика, който е най-подходящ за стаята (стаите) ви. Важно е да имате предвид, височината на тавана и броя прозорци и врати в помещението.

Как мога да спестя от разходите по използването на климатика?


Уредите за отопляване и охлаждане са отговорни за около 40% от използваната енергия в един средностатистически дом.

За да спестите пари при използването на климатика, има няколко неща, които можете да направите.

 • Размер:Важна първа стъпка е да имате правилния размер климатик.
 • Направете дома си колкото е възможно по-енергийноефективен.
 • Използвайте икономичен режим (Eco mode), ако климатикът ви има такъв.
 • Поставете термостата (целевата температура) на разумна температура, така че системата да не трябва да работи прекалено усилено и да не използва повече електричество, отколкото всъщност е нужно.
 • Поддържайте разумна температура

В горещ ден – да кажем, 33°C – може да ви се иска да намалите климатика си чак до 20°C, за да охладите стаята колкото е възможно по-бързо. Но ако можете да се справите и с температура от 25°C, не само ще предпазите мотора на климатика си от износване, но и ще спестите разходи от електричество.

Всеки един градус надолу може да добави около 10% до разходите за използване на климатика.

Същият принцип важи и за зимата. Ако навън е 10°C, опитайте да поставите температурата вътре на 18°C, вместо на 25°C (и носете пуловер, ако е нужно).

Също зависи и от външната температура.

По принцип получавате по-добра ефикасност като се стремите за максимална температурна разлика от около 8°C. В 35-градусов ден, поставете вътрешният термостат на 27°C. Погледнато реалистично, повечето хора все пак ще изберат по-ниска температура, но опитвайте да не преминавате твърде много над тази разлика от 8°C.

Вероятно можете да се стремите към по-голяма разлика, ако къщата ви е много топлоефективна(добре изолирана, двойно остъклена, т.н.).

Колко шумни са климатиците?

Повечето модерни климатици от типа сплит-система са много тихи и вътре, и вън, но си струва да проверите нивата на шума на климатика.

Някои модели имат тих режим за вътрешния уред, а някои – и за външния уред.

Това може да намали силата на охлаждане/затопляне или въздушния поток, но климатикът ще работи изключително тихо.

Един шумен вътрешен уред може да попречи на дейностите ви, разговорите ви или съня ви. Един шумен външен уред също може да ви притеснява (ако е твърде близо до прозореца на спалнята или дневната ви) или да притеснява съседите ви.

Шумът се измерва в децибели (dBA).

Вътрешните нива на шум за климатиците варират от 20 до 30 децибела при най-ниската настройка на вентилатора, до 40 до 50 децибела при най-висока скорост. Външните уреди обикновено са в диапазона 45 до 65 децибела.

За сравнение, ето някои често срещани нива на шум:

 • 30 децибела: типичното ниво на шум на тих дом
 • 50 децибела: интериорът на тиха кола по време на шофиране
 • 60 децибела: типичен разговор
 • 70-80 децибела: прахосмукачка

Какви свойства си струва да имаме?

Скорост на вентилатора

Вентилаторът циркулира охладен или затоплен въздух през стаята. Търсете модел с широк диапазон на въздушния поток и множество скорости на вентилатора: от много голяма – за да помогне на стаята бързо да се охлади, до много ниска – за да има по-малко шум и да няма неприятен въздушен поток, след като стигнете точната температура.

Термостат (настройка на температурата)

Той контролира климатика за достигане на целевата температура. Обикновено просто настройвате желаната стайна температура с дистанционно и термостатът измерва вътрешната температура и съответно настройва работата на климатика.

Режими на работа

Автоматичен (Auto): Автоматично избира режима, нужен за поддържане на избраната температура в стаята.

Режим на охлаждане (Cooling): Изпомпва горещина отвътре навън.

Режим на затопляне (Heating): Изпомпва топлина отвън навътре.

Сух режим (Dry): Климатизира въздуха. Предоставя частично охлаждане, но не толкова, колкото режима на охлаждане.

Само вентилатор (Fan): Вентилира въздуха, без да нагрява, охлажда или изсушава, което е полезно, когато искате просто охлаждаща въздушна струя.

Икономичен (Eco): Също наречен еко режим, този режим намалява консумацията на електрическа енергия. Различните марки прилагат това по различни начини.

Този режим може просто да намалят охлаждането или нагряването, чрез настройване на термостата с един-два градуса, или може да използва сензори, за да засече дали в стаята няма никой и после да намали охлаждането/нагряването.

Сензор за човешко присъствиеТой засича дали в стаята всъщност има някого, така че уредът да знае да продължи да работи. Когато не се засече присъствието на човек, уредът може да премине към икономичен режим, за да намали консумацията на ел. енергия.

Някои модели дори насочват движението на въздуха към засечения от сензорите човек, така че охлаждането или нагряването е предимно насочено към области, които реално биват използвани.

Докато това е добър начин да спестите електричество, не приемайте, че означава, че можете да оставите климатика да работи с часове, когато къщата е празна.

В този случай все пак е много по-добре да го изключите. Използвайте функцията „таймер“, за да го включите отново, точно преди да се приберете, или го включете дистанционно чрез безжичен интернет.

Контрол чрез безжичен интернет

Много по-нови модели могат да се свържат към безжичния интернет у дома ви, което ви позволява да контролирате климатика чрез приложение на смартфона си.

При някои това свойство е вградено; други имат нужда от контролно устройство, което се добавя към климатика, за да позволят на това свойство да работи.

Чрез приложението можете дистанционно да включите или изключите климатика; това е идеално, когато тръгвате към вкъщи в някой горещ ден и искате да охладите къщата предварително, или когато просто искате да проверите дали сте изключили климатика, преди да излезете от вкъщи.

Можете да настроите целевата температура, скоростта на вентилатора и така нататък. Някои приложения също ви позволяват да следите разхода на енергия на уреда, да диагностицирате проблеми и да получите напомняния за поддръжка на уреда.

Също така е полезно свойство за случаите, в които не можете да намерите дистанционното.

Въздушни филтри и самопочистване

Климатиците предлагат все по-сложни и подобрени системи за филтрация на въздуха за премахване на алергени, плесен, бактерии, миризми и прах от въздуха.

Това често се придружава от функция за самопочистване за поддържане на вътрешната част на уреда суха и за намаляване на натрупването на прах и растежа на мухъл; това също помага за по-ефикасната работа на уреда.

Струва си да търсите тези характеристики, особено ако имате определени проблеми с прах, алергени или мухъл в дома си.

Дистанционно

Търсете големи, добре раздалечени бутони с лесни за разчитане надписи и голям, лесен за разчитане LCD екран.

Режим на сън

Тази функция настройва температурата постепенно до удобно ниво за сън, така че климатикът да не работи толкова усилено (и да е по-тих), когато спите.

Настройващи се или движещи се преградки на отвора

Насочете ги нагоре за студено и надолу за топло. За повечето модели това може да бъде направено чрез дистанционно.

Възможността за насочване наляво и надясно помага за насочване на въздуха натам, накъдето е нужно.

Отлагане на рестарта

Защитно свойство, което не позволява климатикът да се включи отново твърде скоро след като е бил изключен.

Какво друго трябва да вземете предвид?

Кога е най-доброто време за покупка?

Избягвайте да купувате в пиковия сезон, ако можете; той е през лятото, но също и в средата на зимата.

Монтажниците са много заети в тези периоди и може да трябва да чакате няколко седмици, преди уредът ви да може да бъде инсталиран.

Ако е възможно, пазарувайте преди началото на пиковия сезон, така че новият ви уред да бъде инсталиран и готов, когато ще ви трябва най-много.

Като алтернатива, може да си струва да го купите точно след като свърши сезона. Старата стока може да бъде пусната на разпродажба, тъй като търговците си правят място за нови модели.

Докато най-новите модели може да са малко по-ефикасни или да имат нови характеристики, неотдавна пуснат в продажба модел на отлична цена може да е чудесен избор.

Инсталация

Повечето търговци предлагат доставка и инсталация, а някои – само инсталация.

Инсталацията трябва да бъде направена от лицензиран монтажник на климатици.

Студеният въздух е по-тежък от топлият въздух. Така че за оптимално охлаждане изпускателният отвор за въздуха трябва да бъде инсталиран колкото е възможно по-близо до тавана, а преградките на отвора трябва да са насочени хоризонтално или нагоре. За нагряване насочете преградките надолу.

Като цяло е по-добре да инсталирате климатика на по-дългата стена на стаята, но монтажникът ви трябва да препоръча най-доброто място за индивидуалната ви ситуация.

Външният уред на сплит-системата трябва да бъде инсталиран на твърда основа (например бетонна плоча) или прикрепен към стена с използването на здрави скоби. Трябва да е колкото е възможно по-близо до вътрешния изпускател за въздух, в идеалния случай – с три до пет метра тръби между двата уреда.

Засенчете външната част на климатика си от директна слънчева светлина – например като го инсталирате на северна стена или като сложите тента.

Еднофазно захранване е всичко, което ви е нужно за повечето единични (и многобройни) климатици тип сплит-система. Трифазно захранване може да е нужно за много големи мулти-сплит или канални системи, да кажем, с капацитет от 20 киловата или повече.

Най-добрите климатици

С горните съвети на ум, и не в определен ред, ето някои от климатиците, които смятаме за едни от най-добрите, въз основа на наличните характеристики и средните клиентски отзиви и рейтинги.

1. Инверторен климатик DAIKIN FTXM35M / RXM35M BLUEVOLUTION


Инверторният климатик е от енергиен клас А+++.

Предназначен е за помещения с размер 31 кв.м. (в режим охлаждане) или до 27 кв.м. (в режим отопление).

Има модерна технология за пречистване на въздуха от бактерии, алергени, прах и лоши миризми. Използва специален хладилен агент за намаляване вредното влияние върху околната среда и по-добра ефективност. Има функция за отчитане на присъствието на хора за контролиране на посоката на струята въздух. Разполага с технология за управление чрез безжичен интернет.
Купи сега

2. Инверторен Климатик стенен Fujitsu General ASHG12LMCA/AOHG12LMCA


Инверторният климатик на Фуджицу ви осигурява икономичен режим, настройване на минимума и максимума на температурния диапазон, автоматично връщане към температурата, която последно е била зададена.

Има мощен режим за по-бързо достигане на желаната температура, тих режим на работа, настройване на клапите, автоматична смяна на режима, таймер, таймер за сън и за автоматично изключване и т.н.

От енергиен клас А++ е и е предназначен за площи до 25 кв.м., като нивото на шум е 21 децибела.
Купи сега

3. Климатик LG Standard Plus P12EN


Климатикът е с инверторен компресор за регулация на скоростта на компресора. Осигурява бързо охлаждане, бързо затопляне, ниски нива на шум. Има активен енергиен контрол и функция Комфърт еър.

Двойният защитен филтър улавя бактерии и прах. Функция автоматично почистване възпира натрупването на плесен и бактерии по топлообменника. Има функция интелигентна диагностика. Предназначен за площи до 35 кв.м. От енергиен клас А++ е.

Има също и функция за премахване на влагата и за вентилация.
Купи сега

4. Климатик инверторен Gree GWH12UB-K3DNA4F U-Crown


Принадлежащият към енергиен клас А+++ хиперинвенторен климатик е предназначен за помещения до 30 квадратни метра. Има елегантен дизайн и осигурява перфектен комфорт и ниско ниво на шум. Може да работи и при екстремни температури. Има Айфийл система за следене на температурата в зоната около дистанционното на климатика.

Минимизира миризмите благодарение на системата за изсушаване на топлообменника. Има генератор на отрицателни йони за освежаване на въздуха и премахване на бактериите.

Разполага с опция за управление чрез безжичен интернет.
Купи сега

5.Мобилен климатик Beko BEPB09H


Това е преносим климатик, който ви осигурява голяма мобилност и лесно монтиране. Предоставя ви охлаждане и затопляне. Има електронен LED дисплей с контрол чрез дистанционно и възможност за изключване.

Разполага с функция за автоматично рестартиране, режим спане, функция Ауто Суинг за автоматична регулация посоката на въздуха и функция за автоматично превключване за избиране оптимален режим на работа.

Разполага с функция за изсушаване и таймер, както и функция за самопочистване.
Купи сега

6. Климатик Samsung Triangle AR12NXWSAURNEU


Този уред е изработен с триъгълен дизайн за по-добър стил и повишена производителност. Работи чрез цифров инвертор и разполага с филтър за премахване вируси, бактерии, алергени и прах. Има режим Сингъл юзър и разполага с антибактериално покритие. Лесно може да се разглоби и почисти. Препоръчителна площ на стаята – 35 кв.м. Има функция за самопочистване и 5 скорости на вентилатора.

Предоставя охлаждане, отопление, вентилация, премахване на влагата, режим сън и тих режим.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Инверторен климатик Toshiba Bi-flow RAS-B13UFV-E


Този подов инверторен климатик може да се монтира както на под, така и ниско на стената. Препоръчително е да се използва за стаи до 25 квадратни метра. От клас А++ е, като осигурява отлична енергийна ефективност.

Осигурява охлаждане и затопляне при ниско ниво на шум от само 24 децибела. Капацитетът на охлаждане и отопление е 13 000 BTU.
Купи сега

8. Инверторен климатик MIDEA MSMACU-18HRDN1 / MOB02-18HFN1 BLANC 2016


Климатикът е от енергиен клас А++ и е предназначен за помещения до 44 кв.м (в режим охлаждане) или до 40 кв.м (в режим отопление). С двойна пречистваща система е за премахване на летливи вещества, фини частици и прах.

Има дистанционно управление, температурен сензор, функция за сън, функция за балансирано охлаждане, възможност за настройка на работната мощност. Разполага с Фейвърит куул функция за запомняне на режима, който предпочитате.

Има автоматичен рестарт, таймер и самопочистване.
Купи сега

Рейтинг
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!