Всички категории

10-те Най-Добри Конвектори

Специално създадени да предоставят удобна топлина на стаи със среден и голям размер, конвекторните отоплителни уреди определено са един от най-предпочитаните в днешно време.

Те имат по-бързо време на нагряване, а в същото време имат технология за равномерно разпределение на топлината, която е от огромно значение.
Със сигурност не искате в стаята, която отоплявате, да бъде прекалено горещо.

Точно както климатиците, отоплителните уреди също имат горещи и студени точки.

Това означава, че е много важно да изберете правилния конвектор за избраната стая.

Какво е конвектор?

Конвекторите са сред най-известните видове отоплителни уреди, понеже обикновено са с компактен размер, но в същото време имат мощната способност почти незабавно да затоплят въздуха в стаята ефективно и безопасно.

За щастие някои конвектори, които са с по-нов дизайн, са оборудвани с вентилатор. Той от своя страна ускорява процеса на затопляне и топлият въздух се движи постоянно в стаята.

Като резултат хората в затоплената стая усещат топлина, уют и чудесно удобство, особено през по-студените зимни месеци.

Конвекцията е главен фактор за времето на отопление и определянето на правилната температура.
Помните ли как експертите винаги казват, че топлият въздух в стаята се изкачва нагоре, докато студеният въздух остава отдолу?

Конвекцията се отнася до кръговото движение, което е причинено от тенденцията на топлия въздух да се издига и тенденцията на студения въздух да пада надолу.

Гравитацията винаги е фактор при такива условия, което винаги води до пренос на топлина.

Конвекторите работят при този принцип, като въздухът циркулира с постоянно движение, което е причината този вид отоплителен уред да е предпочитан от множество хора.

Той изтегля студения въздух от средата в загряващите елементи на конвектора, които могат да бъдат електрически, гореща вода, пара или керамика, като последното е най-широко използвано в днешно време.

След като студеният въздух премине през загряващия елемент, той автоматично става топъл, докато бива освободен обратно в стаята. Следователно това прави стаята по-топла.

Конвекторите може да са със или без вентилатори, въпреки че вентилаторите са от голяма помощ, особено ако нагрявате доста обширна площ, тъй като те загряват стаята цялостно и равномерно.

Повечето също идват с вградени термостати като тези, които се намират в климатиците, което дава на потребителите повече опции, като например настройване на конвектора да се изключи след постигане на желаната стайна температура.

Следователно спестявате повече.

Те също така обикновено идват със стабилизиращи крачета и могат да бъдат поставени буквално навсякъде.

Някои предпочитат да ги поставят на пода в центъра на стаята или в ъглите близо до стената.

Ако пространството е проблем, въпреки компактни размер, в днешно време са налични и модели, които могат да бъдат монтирани на стената.
Има различни видове конвектори, както ще обсъдим по-долу.

За да ви дадем първоначална представа, може да кажем, че електрическият конвектор е най-популярният от тях.

Различните видове конвектори


Първо, има различни видове отоплителни уреди, като в тези категории влизат конвекторите.

Второ, конвекторите от своя страна биват разделени на четири различни вида.

Проверете ги по-долу, за да знаете кой да закупите и да бъде съобразен с вашите нужди.

Електрически конвектори

Това е най-често срещаният вид конвектори в днешно време, като от този вид има най-много налични на пазара модели.

Те са изключително популярни в Европа, понеже това е най-практичният източник на топлина, който напълно удовлетворява нуждите за топлина на всекиго.

Този вид работи като издърпва въздуха от дъното на устройството и го избутва нагоре и навън през камерите, след като премине през камерата за затопляне. Повечето модели електрически конвектори днес включват красив хладен на допир дизайн и са преносими, следователно подобряват удобството и практичността.

Те обикновено идват с настройки за топлина и настройващ се термостат за по-добър контрол на въздуха.

Най-добрите са тези, които идват с индикаторна светлинка за захранване и стоманена обвивка.

Конвектори с топлинна маса

Този вид включва някаква топлинна маса, като например радиатори с топла вода, подподови нагреватели, колоновидни газови нагреватели и слънчево хидравлични нагреватели.

Това допълнително се поделя на две категории – висок капацитет за съхраняване на топлина и нисък капацитет на съхраняване на топлина.

Конвекторите с висок капацитет за съхраняване на топлина са полезни за места с постоянна обитаемост, следователно, нужда от постоянно топла температура.
Те е най-добре да бъдат поставени на места, където има значителна разлика от отоплителя до обитателите на стаята.

Конвекторите с нисък капацитет за съхраняване на топлина, от друга страна, предоставят по-стабилен изходящ поток и са подходящи за всеки вид стая, където има малко или никаква топлинна загуба през стените, тавана или пода.

Конвектори с пропанТова е компактен, лек и професионален конвектор, който може да произведе максимум 59 киловата, което го прави силно подходящ за големи площи за затопляне като големи работни места, складове и дори хамбари.

За малки отоплителни нужди това може да бъде настроено към препоръчителни 22 киловата.

Обикновено идват с електрически запалител и използват 45-килограмов цилиндър за газ с 300-сантиметров маркуч и регулатор.
За безопасност повечето пропанови конвектори днес имат изправен регулатор и по-стабилна основа за предотвратяване на претъркулване.

Конвектори с природен газ

Този вид конвектор е предпочитан за строителни проекти, понеже няма нужда от електричество, но може да предостави висококачествено представяне и е напълно надежден. Той работи като постоянно нагрява въздуха близо до машината.

Докато топлината се разпространява, той предоставя топло „одеяло“ за всеки на работното място.

Ползите от конвекторите

Конвекторните отоплители са сред най-често купуваните отоплителни уреди при настъпването на зимата.

Наясно ли сте от множеството им ползи или просто разчитате на това какъв е най-продаваният вид в популярните магазини за уреди?

Конвекторите по принцип затоплят пространството отгоре надолу, което е от полза за тези с високи тавани.
Те предоставят почти незабавна топлина, поради способността им бързо да затоплят въздуха.

Всъщност те се смятат за по-ефективни от духалките, въпреки че са малко по-скъпи.

Как да изберете правилния конвектор?

След като сте стеснили отоплителните си нужди до конвектор, става много по-лесно да ги сведете до някои от най-добрите модели на пазара.
Но е добре да го закупите, след като вземете предвид няколко основни неща, свързани с него.

Благодарение на тази статия, ще научите повече, за да направи информиран и мъдър избор що се отнася до конвектори.

РазмерПомните ли, че по-горе казахме как конвекторите са създадени да нагряват големи стаи?
Е, изглежда производителите са намерили начин да разрешат проблема и да създадат конвектори за хора, които имат малки стаи, но все пак са избрали този вид отоплителен уред.

Днес има различни размери отоплители.

Трябва да се уверите, че взимате правилния размер, ако искате да отоплявате стаята си ефикасно.

Помнете, че ако отоплителят е твърде голям или твърде малък за стаята ви, това ще доведе до по-висока употреба на електричество и, следователно, до повече парични разходи.

Чудите ли се как точно да изберете правилния отоплител спрямо размера на стаята ви?

Правилото е че един квадратен метър има нужда от 30 вата отоплителна мощ. Но ако конвекторът, който сте харесали, идва с вентилатор, той ще е по-ефикасен в равномерното разпределяне на топлина.

Характеристики

Най-новите налични на пазара модели конвектори в днешно време идват с множество характеристики.
Тези характеристики са донякъде подобни на тези на климатиците, като трептене, вграден термостат, включен филтър, овлажняване и, разбира се, характеристики за безопасност.

Помнете, че си имате работа с топлина, която е по-опасна от студения въздух, поради което характеристиките за безопасност трябва да са на върха на списъка ви.

Уверете се, че си взимате конвектор, който е стабилен и има характеристики за безопасност дори при събаряне, като например автоматично изключване.

Консумация

И нагревателите, и климатиците консумират доста електричество, особено ако ще ги сравнявате с обикновените таванни вентилатори.

Но те са по-ефикасни при извършването на работата си от електрическите вентилатори.

Тук можете да приемете факта, че сметката ви за електричество ще се увеличи.
Дали ще е малко, или голямо увеличение зависи от избрания от вас конвектор и електроконсумация.

Точно както когато търсите климатици, конвекторите имат различни енергоспестяващи характеристики, които обикновено са посочени.
Попитайте за помощ надежден продавач или проучете в интернет тези характеристики.

Конвекторите са вероятно най-практичният начин за предоставяне на комфорт на всекиго в дома по време на студените зимни дни и нощи, когато нямате друг избор, освен да останете завити с одеяло в топлия уютен въздух.

Изберете мъдро конвектора си и се наслаждавайте на множеството му преимущества за дълъг период от време.

Най-добрите конвектори

Ако търсите конвектор, трябва да се запознаете в детайли с наличните характеристики.

Този списък, с някои от най-добрите конвектори, ще ви помогне да стесните търсенето си и да намерите модела, който е подходящ за нуждите ви. Цената и представянето на уреда ще се различават от модел до модел.

1. Конвектор Tesy CN 03 200 EIS CLOUD W


Този стенен конвектор е елегантно и удобно средство за употреба, подходящо за всяко средно голямо помещение. Максималната мощност, при която устройството може да работи, възлиза на 2000 W. Тази енергия обаче се разпределя ефективно и икономично благодарение на прецизния терморегулатор. Конвекторът е проектиран със специален Wi-Fi модул за по-улеснено управление, през който можете да настроите желаната температура. С този продукт не трябва да се тревожите за безопасността си, тъй като той е оборудван с различни защитни системи. Защитата от водни пръски дори ви позволява да монтирате конвектора в баня.
Купи сега

2. Kонвектор Елдом RH30


Ултратънкият стенен конвектор Елдом RH30 ви предлага отоплителна мощност от 3000 W. Електронният му терморегулатор ви позволява да настройвате поддържате желаната температура с точност до +/- 0,1 градуса по Целзий. Тъкмо той позволява на устройството да намали отоплителните ви разходи. Производителят се е погрижил за максималната безопасност на своите клиенти и е оборудвал продукта си с различни системи за защита – от прегряване, от замръзване, срещу падане и дори защита на управлението от детски достъп. Удобният LED дисплей е проектиран със спящ режим, за да не ви притеснява светлината му през нощта. Това е един здрав, надежден и ефективен конвектор.
Купи сега

3. Конвектор Atlantic F118 Design


Този електрически конвектор ви гарантира дълготрайна наслада на приятни топли температури в средно голямо помещение. Достатъчно компактен е и може да бъде монтиран към стена, или позициониран на пода с помощта на допълнителни крачета. Максималната мощност на устройството достига 2000 W, които се оползотворяват максимално ефективно благодарение на електронния му термостат. Конвекторът е проектиран със защити срещу прегряване и замръзване, а високата му степен на защита от влага ви позволява да го позиционирате в баня или друго мокро помещение.
Купи сега

4. Конвектор Tesy CN 203 ZF


Този компактен конвектор е проектиран за позициониране в пода на сравнително малко помещение. Това го прави подходящ за спални или други по-малоразмерни стаи. Устройството разполага с три степени на мощност, най-високата от които достига 2000 W. Регулируемият термостат му позволява да постигне максимална ефективност и икономичност по отношение на отоплителните разходи. Така вие имате възможност да се насладите на балансирани топли и уютни температури в дома си.
Купи сега

5. Конвектор Diplomat DPL CH 7009


Този лек и компактен конвектор има възможност бързо и ефикасно да затопли някоя от стаите дома ви до желаната температура. Това се случва благодарение на специалния му турбовентилатор, който се грижи за равномерното разпределение на топлия въздух в помещението. Устройството разполага с две степени на мощност – съответно 1000 W и 2000 W. Само трябва да намерите подходящо място на този конвектор някъде на пода си и можете да се радвате на топлината му. Производителят ви дава гаранция за 2 години безотказна работа.
Купи сега

6. Конвектор Tesy CN 205 EASLFR


Представяме ви още един подов конвектор, проектиран от Tesy. Устройството е сравнително леко и компактно, но и доста стилно. Разполага с Х-образен нагревател, изработен от алуминий и позициониран зад плоско закалено стъкло. LED дисплей и дистанционно управление ви позволяват да настроите устройството на една от двете степени за мощност – отново 1000 W и 2000 W. Конвекторът е проектиран с таймер за оптимизиране на работата, както и защита против замръзване и двойна защита против прегряване.
Купи сега

7. Конвектор DeLonghi HCX3120FS


Този сравнително масивен конвектор е подходящ за позициониране на пода в някое по-скоро малоразмерно помещение. С него можете да изберете измежду 3 степени на мощност, така че да поддържате желаната температура независимо от сезона. Освен това устройството е проектирано със защитен и регулируем термостат, както и със защита срещу замръзване. Дори и да е достигнало по-високи температури, ако решите, че имате нужда от него в някоя от другите стаи на дома си, няма за какво да се тревожите. Лесно и удобно можете да пренесете този конвектор с помощта на удобна дръжка.
Купи сега

8. Конвектор Heinner HCVH-Y2000TSL


Ето ви и един конвектор, който предлага малко по-ретро излъчване. Устройството може да работи на две степени благодарение на регулируемия си термостат. Максималната отоплителна мощност, която може да постигне, възлиза на 2000 W. Турбо вентилатор обаче се грижи цялата топлина да бъде ефективно и равномерно разпръсната в цялото помещение. Конвекторът се позиционира на пода и разполага със защита от прегряване, така че няма за какво да се тревожите.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

9. Конвектор Cecotec Ready Warm 6670 Crystal Connection


Веднага отиваме в другата крайност с този лек и компактен съвременен конвектор, който може да бъде позициониран както на пода, така и на стена. Въпреки че не достига кой знае каква мощност, това устройство си остава изключително стилно, ефикасно и удобно за употреба. Турбо и еко режим се грижат за пълноценната му работа, а електронен термостат – за регулирането на температурата. LED дисплей и сензорен панел улесняват работата с конвектора, а възможността за Wi-Fi връзка ви позволява да го контролирате дори от смартфона си. Висококачествената стъклена отоплителна система, оборудвана с необходимите защитни функции се грижи за безпрепятствената поддръжка на оптималната температура.
Купи сега


10. Конвектор LAMARQUE LCH-3330


Конвекторът LAMARQUE LCH-3330 може да не е най-съвременното устройство, но определено ви предлага необходимата ефективност на ниска цена. Работи при 3 степени на мощност, най-високата от които достига 2000 W. Можете да монтирате този конвектор на стена или пък да го позиционирате на пода в някоя от стаите си. Преместването му не бива да ви притеснява, тъй като за тази цел устройството е проектирано с удобни дръжки. Вентилатор се грижи за равномерното разпределение на произведената топлинна енергия, а защита от прегряване – за вашата собствена безопасност.
Купи сега

Често задавани въпроси

Безопасно ли е да оставя конвектора си да работи през нощта?

Ако не можете да понасяте студените сутрини, имаме добри новини за вас. Няма проблем да оставите повечето конвектори, които не разполагат с открити отоплителни елементи, да работят през нощта. Това обаче задължително трябва да се случва при възможно най-слабият им режим на работа. Освен това в никакъв случай не бива да има мебели, текстил или други запалими материали прекалено близо до устройството. В общи линии, ако оставите поне метър разстояние, всичко би трябвало да бъде наред.

В никакъв случай обаче не бива да оставяте конвектора да работи на пълна мощност особено ако не сте наоколо. Ако вашето устройство разполага с подходящите функции за безопасност, можете да му се доверите. Достатъчно е устройството да се изключва автоматично, когато достигне определени температурни величини. Ако ли пък има възможност и да се включи само, когато опасността отмине, толкова по-добре. Така, напускайки завивките си, ще се окажете в топла и уютна атмосфера.

Колко често трябва да подменям конвектора у дома?

Отговорът на този въпрос всъщност е доста прост. Трябва да смените конвектора си, когато той престане да върши работата си ефикасно. Разбира се, нищо не е вечно. В повечето случаи обаче конвекторите могат да надживеят дори по-дългите гаранции, които някои производители дават на своите продукти. Стига да се грижите добре за тях, да ги почиствате редовно и да ги пазите, няма да имате проблеми. Един конвектор ще ви служи вярно години наред, стига да му създадете необходимите условия.

Така или иначе обаче в един момент замяната на конвектора просто ще бъде по-добрата идея. Ако използвате едно и също устройство в продължение на 7, 8 или дори 10 години, може би не е лошо да огледате новоизлезлите предложения на пазара. Истината е, че технологиите се развиват и новите конвектори стават все по-икономични и ефикасни. Тъкмо затова инвестирането в нов домашен отоплител просто е по-доброто решение, което ще ви се изплати с времето.

По-добри ли са конвекторите от радиаторите?

Въпросът всъщност опира до това по какво се различават методите за отопление, които използват съответно конвекторите и радиаторите.

При радиаторите отоплителният ефект се осъществява благодарение на постепенното топлинно излъчване на нагретите метални компоненти. Това означава, че радиаторите имат нужда от повече време, за да затоплят помещението.От друга страна, след като го затоплят веднъж, по-лесно поддържат температурата в него. Дори когато бъдат изключени, цялото помещение изстива по-бавно.

Конвекторите, от друга страна, използват конвекторен принцип за отопление. При него частиците на въздуха се затоплят и това причинява издигането им. След известно време те се охлаждат достатъчно и започват да се спускат надолу. Междувременно обаче други частици затоплен въздух вече са заели местата им. По този начин сравнително бързо цялото помещение се затопля до желаната приятна температура.

Трудно е да се каже кой метод за отопление е по-добър. Въпросът опира до това от какво имате нужда вие самите и кой вариант ще ви осигури по-икономично отопление. Ако прекарвате по-малко време в дома си и имате нужда от отопление само от време на време, конвекторите определено са по-добрия избор. Те ще затоплят помещението бързо и ефикасно и няма да изразходят повече енергия от тази, която ви е необходима, за да се почувствате уютно.

Кои са основните признаци на проблеми с конвектора ми?

Ако не се използват правилно и не се следят достатъчно внимателно, конвекторите могат да се превърнат в опасност. Няколко са основните неща, които могат да ви сигнализират за проблем с устройството. В някои ситуации включването на конвектор към източник на захранване, може да предизвика падане на бушона. Ако това се случва редовно, проблемът вероятно е по-скоро някъде в електрическата ви верига. Въпреки това е добра идея да занесете конвектора си на специалист, който да провери дали устройството функционира правилно.

В случай че конвекторът отказва да се включи и това не се дължи на липса на захранване, проблемът може да произлиза от задръстване с предмети или мръсотия. Проверете за това внимателно и почистете устройството добре. Причина за подобна ситуация обаче може да бъде и проблем с термостата. Същото се отнася и до случаите, при които конвекторът отказва да се изключи. Ако причината се крие в термостата, в повечето случаи това ще изисква замяната му.

Ако усещате неприятна миризма от нещо изгоряло, това може да се дължи на натрупването на мръсотия и прах в конвектора. В този случай трябва да изключите устройството, да го оставите да изстине и внимателно да го почистите. Ако миризмата не изчезне, най-добре изключете конвектора и потърсете специалист.

Може ли употребата на конвектор да застраши здравето ми?

Ако използвате електрически конвектор, неговата работа сама по себе си не може да застраши здравето ви. Конвекторите, работещи с природен газ, обаче могат да бъдат по-опасни и при всички обстоятелства трябва да внимавате как ги използвате. Те отделят известно количество въглероден (ди)оксид и в крайна сметка могат да понижат качеството на въздуха в помещението. Така или иначе обаче неправилната употреба на всеки конвектор, може да доведе до опасни ситуации. Тъй като дори най-немощните устройства произвеждат значително количество топлинна енергия, винаги трябва да внимавате, за да не предизвикате пожар.Това означава всякакви запалими предмети и материали задължително да се държат на разстояние от конвектора.

За щастие, повечето съвременни модели са проектирани с достатъчно добри защитни системи, които да предотвратят потенциалните опасни ситуации. Ако се снабдите с подходящия конвектор и се грижите добре за него, няма да има какво да застраши вашето здраве.

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
6 Коментари
 1. Ботева пише

  Какъв енергиен клас са?Само на “Теси” в някаква брошура видях,че е енергиен клас “С”. Всичко,за различните производители и модели е описано за конвекторите ,но няма енергийния клас…,

 2. Силвия пише

  Може ли компетентно мнение за адакс / adax конвектори? Водни ли са тези конвектори?

  Виждала съм много конвектори в техномаркет, зора и практикер.

 3. Симона пише

  Разглеждам ги конвекторите на теси онлайн в емаг и се чудя дали отопление на ток или парно?

 4. Траян пише

  Има ли разлика между конвекторен радиатор и конвектор?

  Какво предпочитате конвектор или климатик?

 5. Виктория пише

  В технополис и метро има конвектори на промоция.

 6. Ивана пише

  Какво означава “по-бързо” време на нагряване?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!