Всички категории

10-те Най-Добри Храни За Котка

Котките са наистина големи лакомници, обичащи прецизната грижа и специалното внимание.

Като всеки домашен любимец те също се нуждаят от здравословна и богата на полезни вещества диета.

И именно затова, от изключителна важност е да подберете със старание най-добрата котешка храна за тях!

Широкото разнообразие от предложения на пазара е факт, което прави задачата още по-сложна…

За щастие, тук на помощ се отзоваваме ние!

В това ръководство ще ви запознаем с всичко най-важно, което трябва да знаете при избора на котешка храна.

А за да ви улесним максимално, по-долу сме ви представили и някои от най-висококачествените продукти в областта, които със сигурност ще ви впечатлят!

Какво трябва да имате предвид при избора на котешка храна?

Пълноценното хранене на котката има изключително значение за нейното здраве, красотата и спокойствието й.

И докато преди години имаше няколко основни марки котешки храни на пазара, сред които избора беше горе-долу равнопоставен, днес определено разнообразието е много по-голямо и трябва да се съобразите с доста повече неща в търсенето си.

Естествено, от най-голямо значение е да подберете храненето на котката си изцяло спрямо нейните нужди.

Тук предвид трябва да вземете възрастта й, теглото й и нивото й на активност.

Не желаете да давате прекалено калорична храна на възрастна и неактивна котка, нали?

Аналогично, би било напълно нездравословно да храните и все още подрастващия си любимец с бедна на витамини и протеини храна…

Така, че бъдете много прецизни в това отношение и проучвайте старателно различните варианти.

И не забравяйте, че здравето е най-важно!

Именно затова не правете компромис с качеството и заложете на наистина стойностен продукт. Той може да е на по-висока цена, но пък гарантирано ще осигури на котката ви всичко най-полезно.

Съветваме ви да подберете предложение на доказан в областта производител с напълно здравословен състав.

Какви видове котешка храна съществуват?

Според консистенцията си котешките храни биват два вида – суха и мокра.

Изборът ви в това отношение трябва да бъде изцяло съобразен с вашите предпочитания и тези на котката ви, като е важно да имате предвид, че най-добрата котешка диета е тази, обединяваща и двата типа храни.

Суха котешка храна

Сухата котешка храна е под формата на гранули и се подразделя на три основни класа – нисък (класик), среден (премиум) и висок (суперпремиум).

Аналогично, колкото по-висок клас е храната, толкова по-богата на концетрирани полезни съставки е тя и съответно се отличава с по-пълноценни хранителни свойства и калорийно наситен състав.

Котешките храни нисък клас се предлагат на най-ниски цени, но и са доста по-неикономични откъм употреба. Те са подходящ избор тип „лакомство“ за всички котки и особено за най-малките, които все още се захранват най-основно с мокра храна.

Котешките храни среден клас, пък, са най-широко разпространеният и оптимален вариант. Те са с доста по-богата наситеност на протеини в състава си и са универсален избор за всички котки – както малки, така и по-големи.

Котешките храни висок клас, обаче, са несъмнено най-добрия избор, който ще осигури максимално удоволствие на вашия любимец. Този тип предложения са с особено висока концентрация на полезни вещества и максимално натурален, здравословен състав. Техен недостатък, обаче, е, че, както може да се досетите, са доста по-скъпи в ценови план. Това, обаче, се оправдава напълно от качеството им.

Мокра котешка храна

Мокрите котешки храни биват два основни подвида – консерви и паучове. Това, че са в различна форма на предлагане, обаче, категорично не ги различава откъм полезност на свойствата.

Важно е да отбележим, че мократа храна е неизменна част от котешката диета. Тя комбинира в себе си идеалното съотношение полезни хранителни вещества и течности.

Така, тя се превръща в абсолютен фаворит на всички котки, тъй като им осигурява всичко нужно за едно пълноценно ежедневие.

И тъй като този тип храни се предлагат с най-разнообразна концентрация на хранителни съставки, ви съветваме да разглеждате внимателно етикетите им със съдържание преди покупка.

За по-малките котета, имащи нужда от енергия и добро захранване, подберете пауч с богата на протеини, витамини и въглехидрати консистенция.

За по-възрастните котки, пък, подберете по-лека и нискокалорична консерва с котешка храна, съдържаща по-висок процент течности и фибри в състава си.

Какво трябва и какво не трябва да съдържа котешката храна?

Както многократно споменахме, добрата котешка храна е тази с пълноценен и качествен състав. Но какво означава това?

Търсете вариант, обединяващ в себе си перфектното съотношение от протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и фибри. Те ще поддържат котето ви здраво, енергично и винаги красиво.

Аналогично, избягвайте предложенията, съдържащи субпродукти, имитиращи субстанции и консерванти (бутилхидрокситолуен, бутилхидроксианизол, етоксиквин). Те могат да причинят множество чернодробни и стомашни проблеми на вашия любимец.

Коя храна е полезна за котката ви?

Най-добрата храна за вашата котка е тази с изчистен, богат на хранителни свойства, натурален състав.

Предложенията, съдържащи крехко месо (пилешко, пуешко, телешко, говеждо, заешко, агнешко), например, ще дават сила и енергия на вашето животинче.

Рибните храни (за предпочитане с морски произход) също са много добър избор. Те, от своя страна, ще подпомагат доброто развитие на любимеца ви и ще поддържат козината му винаги бляскава.

Предложенията с млечен или яйчен състав, пък, са много полезни за костите на вашата котка.

Зеленчуковите предложения (морков, тиква, зеле, спанак, целина), пък, също са много впечатляващи. Те ще доставят нужната доза витамини на вашия любимец с лекота, което ги прави особено подходящ избор за подрастващите котета.

Коя храна е вредна за котката ви?

Избягвайте предложенията с тлъсто месо (свинско, гъше, патешко). Те може да са апетитни за любимеца ви, но определено ще му донесат затлъстяване и артериални запушвания.

Много рядко срещани са вариантите, съдържащи картофи или домати, но и те също не са препоръчителен избор, тъй като могат да предизвикат на котката ви стомашен дискомфорт.

И най-вече категорично отстранете от списъка си храните, съдържащи пшеница или овес. Те са крайно неподходящи за котешкия организъм, тъй като са почти несмилаеми протеини, склонни да причиняват проблеми с бъбреците и алергии.

И тъй като знаем, че извън традиционната им диета, котетата обичат да си крадат и различни вкусни изкушения от човешката трапеза, искаме да ви предупредим, че особено вредни за тях са пържените храни, ядките, захарта, солта и зеленчуците и плодовете с плътен състав  (лук, чесън, авокадо и т.н.).

Каква е препоръчителната дневна доза храна, която трябва да давате на котката си, за да й осигурите напълно здравословен начин на живот?

Тя трябва да бъде съобразена с много аспекти от живота на вашата котка – апетит, метаболизъм, активности в ежедневието и най-вече тегло.

Често точната доза, която е препоръчително да давате на любимеца си от определена храна, е описана върху самата й опаковка.

За ваше улеснение, обаче, тук сме ви запознали с много прецизна методика, представяща най-оптималното базово дневно количество храна, подходящо за всички видове котки, изчислено на база на тяхното тегло…

При консервирана храна или пауч

Имайте предвид, че поради високото количество течност в състава й, дозата дневна мокра храна попринцип е по-обемна от сухата.

 • За котка до 3.5 кг. са необходими до 150 калории на ден, което са максимум 170 гр. мокра храна.
 • За котка около 4 кг. са необходими приблизително 170 калории на ден, което са около 190 гр. мокра храна.
 • За котка около 5 кг. са необходими приблизително 210 калории на ден, което са около 230 гр. мокра храна.
 • За котка около 6 кг. са необходими приблизително 230 калории на ден, което са около 250 гр. мокра храна.
 • За котка над 6.5 кг. са необходими над 250 калории на ден, което са минимум 270 гр. мокра храна.

При гранули

Имайте предвид, че сухата храна е доста по-лека откъм тегло, но по-калорична откъм хранителни качества спрямо мократа, така че порциите при нея са доста по-малки.

 • За котка до 3.5 кг. са необходими до 150 калории на ден, което са максимум 40 гр. мокра храна.
 • За котка около 4 кг. са необходими приблизително 170 калории на ден, което са около 45 гр. мокра храна.
 • За котка около 5 кг. са необходими приблизително 210 калории на ден, което са около 50 гр. мокра храна.
 • За котка около 6 кг. са необходими приблизително 230 калории на ден, което са около 55 гр. мокра храна.
 • За котка над 6.5 кг. са необходими над 250 калории на ден, което са минимум 60 гр. мокра храна.

 

Ето, че ви представихме всичко най-важно, което трябва да имате предвид котешката храна!

Време е да ви запознаем и с най-добрите и висококачествени храни за котки на пазара в момента…

1. Royal Canin “Savour Exigent”Това е суха храна за котки със състав, полезен за козината, кожата и вътрешното здраве на вашия любимец. Продуктът съдържа царевица, птиче месо, ориз, протеини и минерали и определено ще ви впечатли с перфектното си качество.
Купи сега

2. ProPlan “Delicate Optirenal”Тази суха храна за котки е създадена на базата на изключителна формула, включваща аминокиселини, есенциални мастни киселини и антиоксиданти, които в комбинация с протеините, мазнините и въглехидратите в състава на продукта, осигуряват пълноценна грижа за всички органи в котешкото тяло.
Купи сега

3. Orijen “Six Fish”Ако желаете да осигурите на любимеца си петзвездна, луксозна и изключително здравословна протеинова диета, то тази суха храна за котки е перфектния избор за това. В състава си тя обединява сардина, риба хек, риба тон, сьомга, бяла риба, соле и морски дарове, които определено ще осигурят на котката ви пълноценно развитие.
Купи сега

4. Acana “Wild Prairie”Тази суха храна за котки ще направи любимеца ви силен и енергичен, тъй като е с изключително хранителен състав, съдържащ 75% протеин. Всяка гранула е фина комбинация между пилешко и пуешко месо от канадски прерийни ферми, домашни яйца и диви дълбоководни езерни риби.
Купи сега

5. Brit “Premium”Качество, неповторим вкус и висока хранителна стойност – тази суха котешка храна е перфектен избор за всички подрастващи котки. Тя е основно съставена от пиле, ориз, олио от сьомга и растителни екстракти и определено ще осигури максимална насита на любимеца ви.
Купи сега

6. Cat Chow “Special Care”Тази висококачествена суха котешка храна се отличава с ключовите си свойства за превеция на бъбреците и подобряване на уринарната система. Тя съдържа протеинов бленд от телешко и птиче месо и риба, в комбинация с най-полезните за котешкото здраве растителни съставки – моркови, спанак, целина и цикория.
Купи сега

7. Whiskas “Chicken”Това е може би една от най-популярните котешки храни. И качеството й напълно оправдава този факт. Продуктът съдържа рибно и слънчогледово масло, месо, черен дроб и фибри и ще осигури прецизна грижа за пълноценното състояние на храносмилателния тракт на любимеца ви.
Купи сега

8. Butcher’s „Pro Series“Тази мокра котешка храна с богат на протеини състав от сьомга съдържа есенциални Омега 3 мастни киселини с противовъзпалителни свойства, които ще осигурят здраво сърце, плътна и лъскава козина и крепка имунна система на вашия любимец.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

9. Gourmet “Gold”Ако желаете да осигурите на любимеца си пълноценна диета, то тази мокра котешка храна е невероятен избор за вас. Продуктът съдържа пилешко и говеждо месо, океанска риба и спанак, и ще направи котката ви много здрава и щастлива.
Купи сега

10. KiteKat “Chicken”Тази мокра котешка храна с пилешко месо ще укрепи значително храносмилателната система на вашия любимец и прецизно ще обгрижи неговата кожа и козина. Предложението е с перфектно съотношение на протеини, витамини и фибри и ще осигури здравословна и пълноценна диета на котката ви с лекота.
Купи сега

3.3/5 - (12 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
 1. Стойчев пише

  Доста манипулативна статия. Две неща от многото. Твърдите, че по-скъпата суха храна е по-добра. Това не е вярно. В Германия всяка година независимата потребителска организация тества котешките храни (повечето от кжито са и на нашия пазар). Почти всеки път скъпите са по-лошите. Второто неверно твърдение, което ми направи впечатление: да не се дава свинско месо с мокрите храни заради съдържанието на мазнина. А е достатъчно добре известно, че някои части от пиле или риба са по-мазни от някои части от свинята. Изложенот от вас е нищо друго освен реклама на определени храни и трябва да бъде декларирано като такава, иначе е манипулация на читателя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!