Всички категории

7-те Най-Добри Крикове

Когато шофираме, гравитацията определено ни помага да останем стабилни на пътя и да се придвижваме безопасно от място до място.

Наложи ли ни се да се погрижим за колата си обаче, ще трябва да намерим начин да я преодолеем.

В този случай криковете са идеалният помощник в обслужването на един автомобил.

Различните превозни средства, влизащи в B-категорията, могат да тежат някъде между 900 и 3500 кг. Ако не разполагате с подходящите инструменти, просто е абсурдно да повдигнете нещо подобно.

За щастие, криковете са създадени, за да ни служат тъкмо за такива цели.

Ако искате да обслужвате автомобила си сами, при всички положения ще ви се наложи да се снабдите с нещо подобно. Без значение е дали става въпрос за необходим или желан ремонт, смяна на масло, поддръжка на спирачките или за обикновена смяна на гуми.

Никога не знаете какво може да ви се случи на пътя, затова е най-добре да сте подготвени за всичко. Подходящият крик може да бъде винаги в колата ви, в случай че спукате гума например или просто искате да помогнете на някого в нужда.

Различните продукти, които се предлагат на пазара, обаче са по-удобни в различните автомобилни ситуации. Ако не подбирате вниматлено, просто ще се окаже, че разполагате с нещо, което не върши работата си подобаващо.

Подготвили сме това ръководство тъкмо за да ви запознаем с всичко, което трябва да знаете за криковете. В него ще откриете цялата ключова информация за тези ремонтни приспособления.

А за да сме ви от максимална полза, в края ще споделим с вас и някои от най-добрите предложения сред многообразието от продукти в областта…

Какво представляват криковете и как работят?

Независимо за какъв точно вид крик става въпрос, във всички случаи тези инструменти имат една основна цел – да повдигнат безопасно превозното средство, което се нуждае от поддръжка или ремонт.

Всички крикове са изработени от здрави и издръжливи материали, разполагат със стабилна основа и могат да понесат страхотни натоварвания.

Механизмите, които им позволяват да повдигат тежки обекти, в общи линии се свеждат до два – механични и хидравлични.

Механичният метод за повдигане обикновено използва някаква въртяща се ръчка, която задвижва прът с винтова резба.

Той пък на свой ред задвижва останалите компоненти от крика, така че инструментът да се разпъне и да повдигне обекта, под който е поставен.

В случая с хидравличните крикове нещата стоят другояче. Те създават налягане, като местят масло през два цилиндъра с помощта на бутало.

Буталото се изтегля назад, което отваря смукателнен клапан, а по този начин маслото се изтегля в камерата. Когато буталото се натиска надолу, маслото се транспортира през външен изпускателен клапан в цилиндъра.

След това смукателният клапан се затваря, а това води до повишаване на налягането в камерата. Това повишено налягане всъщност кара крикът да се издигне и да повдигне обекта, под който е поставен. Този процес се повтаря многократно, докато не повдигнете автомобила си на желаната височина.

Бъдете изключително прецизни в избора си!

В общи линии всички крикове, на които ще попаднете, работят по един от тези два метода.

Както вече споменахме обаче, различните крикове са по-ефективни в различни ситуации.

Какви видове крикове съществуват?

По време на търсенето си със сигурност ще попаднете на най-различни видове крикове.

Ние обаче ще се постараем да ви запознаем с приложенията и особеностите на основните сред тях.

Компактни крикове

Това са може би едни от най-разпространените леки, малоразмерни и икономични крикове, на които може да попаднете. В повечето случаи подобен крик е част от комплекта с инструменти от първа необходимост, които вървят заедно с определен автомобил.

Тези модели са достатъчно компактни и са проектирани специално, за да бъдат винаги под ръка, ако нещо се случи на пътя. Това обикновено означава спукана гума, която ви се налага да смените набързо, за да продължите към дестинацията си.

Може да срещнете компактните крикове в различни варианти. Това са крикове тип “ножица”, Z-образни крикове и различни винтови крикове.

При тях повдигането се осъществява по механичен път благодарение на някаква манивела, която ви се налага да въртите ръчно.

Важно е да разберете, че този вид крикове са предвидени за бърза употреба в аварийни ситуации. Те далеч не са сред най-стабилните инструменти, на които можете да попаднете и определено няма да ви свършат работа, ако ви се налага да извършите някакъв по-голям и сложен ремонт по автомобила си.

Имайте предвид, че те обикновено разчитат на по-малоразмерни опорни точки, което ги прави сравнително нестабилни. Бъдете внимателни при поставянето и използването на какъвто и да е компактен крик. В противен случай рискувате инструментът да се изметне и превозното ви средство ударно да се стовари обратно на земята.

Освен това компактните крикове трябва да се използват само с превозните автомобилите, за които са предназначени. Някои от тях може да не са достатъчно мощни, за да повдигна SUV например. Освен това контактната им точка, може да не бъде съобразена с особеностите на различно от предназначеното превозно средство.

Въпреки че в някои случаи може и да ви се получи, не се изкушавайте да ги използвате не по предназначение.

Крикове тип “бутилка”

Криковете тип “бутилка” отново са сред по-компактните модели, готови да ви послужат, когато се нуждаете от тяхната помощ.

Това, което ги отличава от предходния вид крикове обаче, е начинът, по който работят. Те използват хидравлична система, като се управляват с помощта на дръжка за помпене.

Създавайки хидравлично налягане в камерата на цилиндъра си, те ви позволяват да повдигнете превозното си средство.

Този дизайн е изключително прост, но достатъчно силен и ефикасен, така че подобни крикове вършат работата си подобаващо.

Въпреки че са една идея по-стабилни, мощни и лесни за употреба от компактните, тези модели отново крият известни рискове.

Опорната им точка е сравнително малка, а това произвежда известна доза риск от измятане. Тъкмо затова е препоръчително да използвате крик тип “бутилка” върху равен под, а не върху пръст, трева или друга не толкова гладка повърхност.

Освен това точката, която прави контакт с автомобила ви, също се свежда до сравнително малко седло. Ако не е добре поставено, то е склонно да се изплъзва при различни кръгли или извити повърхности.

Криковете тип “бутилка” определено са достатъчно надеждни и ще ви свършат добра работа. При всички обстоятелства обаче трябва да внимавате с тяхната употреба и особено при първоначалното им поставяне под превозното средство.

Подови крикове

Подовите крикове са сред най-разпространените модели, които обикновено се използват в различните сервизи и автомобилни центрове за обслужване на превозни средства от всякакво естество.

Те са изключително здрави, стабилни, лесни за управление и могат да повдигнат автомобила по-бързо от всички останали видове крикове. Тъкмо това ги прави толкова популярни сред автмонотьорите.

Подовите крикове са доста по-широки от останалите видове и това ги прави много по-стабилни при повдигането на всеки автомобил. Масивната им основа ги прави изключително устойчиви и надеждни по време на работа. При тях шансът от измятане е сведен до абсолютния минимум.

Повдигащото им рамо също разполага с достатъчно стабилна контактна точка, за да се позиционира лесно под различните превозни средства.

Единственото неудобство произлиза от това, че рамото се движи само по определена крива. Това на свой ред означава, че със сигурност ще ви бъде необходима гладка повърхност, за да позволите на рамката на крика да се движи под автомобила.

Подовите крикове използват хидравличен механизъм, за да постигнат желаните резултати. С помощта на голям лост изпомпвате маслото и повишавате налягането в цилиндъра, което на свой ред издига рамото на инструмента.

Тези модели се използват наистина изключително лесно и не изискват почти никакви усилия от ваша страна. Комбинирайте това заедно с надеждния им и стабилен дизайн и веднага ще разберете защо са толкова популярни в автомобилния свят.

Крикове латерна

Криковете латерна се наричат още “фермерски крикове”. Този вид обаче вече съществува повече от век и технологията му отдавна е надрасната.

Въпреки това все още можете да попаднете на нещо подобно по време на търсенето си. Това означава, че макар и стари като дизайн, тези крикове си остават достатъчно ефективни и могат да ви свършат прилична работа в някои определени ситуации.

Опорната точка, както и точката на контакт с превозното средство на криковете латерна обаче са доста малоразмерни. Това прави тези модели податливи на преобръщане, което бързо ще стовари повдигнатия автомобил обратно на земята.

Поради наистина късото си рамо (което дори е трудно да се нарече така) криковете латерна могат да се използват само при превозни средства, които разполагат с достатъчно стабилни външни точки за повдигане.

Това означава, че ако вашият автомобил не разполага с допълнителна или достатъчно стабилна броня, тези крикове просто няма да ви свършат абсолютно никаква работа.

Какво друго трябва да вземете предвид, когато си избирате крик?

Е, вече добре познавате различните видове крикове и техните особености и сами виждате, че те са подходящи за употреба в различни ситуации.

Добре трябва да прецените точно от какво се нуждаете, за да знаете към кой от тези видове да се насочите. Изборът ви обаче не бива да се свежда само до това.

Има още куп неща, които трябва да вземете предвид, ако искате да си подберете наистина подходящ инструмент, който да ви свърши действителна работа качествено и безопасно.

Капацитет

Капацитетът на един крик се отнася до теглото на автомобила, за чието поведигане можете да използвате инструмента.

При всички положения трябва да съобразите способностите на своя крик с превозното средство, което искате да обслужвате. В противен случай резултатите могат да бъдат изключително рискови, а някои инциденти – дори фатални.

Препоръките в това отношение като цяло варират. Може да се каже обаче, че капацитетът на крика, подходящ за вашия автомобил, трябва да отговаря на поне три четвърти от теглото на превозното средство. Единствено това ще ви осигури адекватната предпазна мярка.

Това означава, че ако автомобилът ви тежи 2400 кг например, ще се нуждаете от крик, чийто капацитет е оценен на поне 1800 кг. Подобен инструмент би трябвало да се справи с 2400-килограмовите превозни средства, но е силно вероятно да се повреди, ако опитате да повдигнете 3-тонен камион с него.

Информация за капацитета на един крик при всички положения би трябвало да откриете в описанието на продукта. Преди да се спрете на конкретен инструмент обаче, уверете се, че сте запознати с теглото на собствения си автомобил.

По отношение на тази ситуация не се допускат никакви компромиси. Ако не се чувствате уверени в преценката си, най-добре се консултирайте със специалист.

В крайна сметка не забравяйте, че винаги е по-добре да се подсигурите допълнително. Ако си вземете по-устойчив крик, то той със сигурност ще се справи безпроблемно с повдигането на по-леки превозни средства.

Минимална височина

Преди да си изберете конкретен крик, определено е добра идея да бъдете наясно с минималната височина, от която се нуждаете. За целта трябва да се съобразите с особеностите на автомобила, за който искате да се погрижите.

Измерете разстоянието между земята и опорната точка за крика под автомобила си. Така ще придобиете представа крик с каква стартова височина можете да си позволите да използвате.

Имайте предвид, че колкото по-близо е началната височина на крика до опорната точка на автомобила, толкова по-добре. Това означава, че ще можете да извлечете максимума от инструмента и ще разширите възможностите си.

Много по-малко движения ще ви бъдат необходими за да отлепите автомобила от земята. Същевременно ще можете да си позволите да повдигнете превозното средство на по-голяма височина, ако разполагате с известен аванс. А такъв можете да си осигурите единствено благодарение на добрия подбор на крика.

Различните видове крикове неизбежно имат и различна минимална височина при абсолютно прибрано състояние.

Подовите крикове например са високи около 5 сантиметра, така че могат да започнат работа от доста ниско. Те могат с лекота да се плъзнат под различните заварки, някои долни подрамки и като цяло под извънредно ниски автомобили.

Криковете тип “бутилка” обаче започват издигането си от 20-ина сантиметра минимална височина. Това ги прави подходящи за повдигане посредством някои по-високи допълнителни брони или различни точки по окачването.

Добре преценете точно от какво имате нужда, за да си свършите работата подобаващо.

Максимална височина

Подобно на ситуацията с капацитета на един крик, по отношение на височината по-голямото е винаги по-добро. Максималната височина на тези инструменти се отнася до това колко нависоко можете да повдигнете автомобила си.

Естествено, ако започнете да повдигате автомобила си с не кой знае колко разпънат крик, ще разполагате с по-големи възможности за издигане. А колкото повече пространство си осигурите под превозното средство, толкова по-лесно ще ви бъде да работите по него.

Максималните височини, които могат да ви осигурят различните модели, разбира се, се различават. В повечето случаи обаче говорим за нещо от порядъка на 30-40 сантиметра.

Различните автомобили също имат различни нужди. Информирайте се внимателно предварително, проучете своето превозно средство и ако не можете сами да прецените от какъв крик се нуждаете, най-добре е да се поразровите из форумите.

При повечето стандартни автомобили нещо като стандартните крикове, които ви осигуряват около 30-40 сантиметра повдигане, би било напълно достатъчно. Ако обаче искате да се погрижите за офроудър или друго превозно средство с огромни гуми, ще ви се наложи да си потърсите по-специализирани инструменти.

Материал

При материалите, използвани за направата на различните видове крикове, не съществува кой знае колко голямо разнообразие. И сами се досещате, че при всички обстоятелства тези инструменти трябва да бъдат възможно най-здрави, за да издържат на огромното натоварване, с което очакваме да се справят.

И все пак материалът, от който е изработен един крик, определено има значение за цялостното му представяне. Така или иначе обаче в повечето случаи се използват различни видове метал.

Криковете, проектирани за повдигане на по-леки превозни средства обикновено са изработени от алуминий или лека стомана.

Производителите си позволяват да използват по-слаби материали, тъй като не предвиждат техните модели да се използват за повдигането на прекалено тежки автомобили. В този случай обикновено се използват чугунени или стоманени крикове.

В общи линии можете да се доверите на описанието на даден продукт и при всички обстоятелства трябва да се съобразите с теглото, на което конкретен крик може да издържи. Ако обаче попаднете на продукт, предвиден за тежки автомобили и изработен от по-леки материали, ви препоръчваме да бъдете по-мнителни.

В никакъв случай не искате тежестта на автомобила да се стовари изненадващо на земята поради издръжливостта на крика ви.

Качество

В никакъв случай не можете да си позволите да правите компромис, що се отнася до качеството на бъдещия си крик. Сигурни сме, че сте наясно колко голяма отговорност тежи заедно с автомобила ви върху подобен уред.

Използвайки определен крик, вие му гласувате цялото си доверие, че няма да изпусне колата върху вас, докато сте отдолу.

При всички обстоятелства трябва да подберете точния за себе си модел. Не ви препоръчваме да разчитате на компактните аварийни крикове за по-продължителен ремонт по шасито на превозното ви средство.

Ако планувате да използвате инструмента си за нещо подобно, то нека той е предназначен за това.

Освен това в никакъв случай не се задоволявайте с леките и недотам здрави материали, ако имате намерение да обслужвате по-масивен и тежък автомобил. Това ще направи работата ви недостатъчно подсигурена, а това е нещо, което не бива да допускате при никакви обстоятелства.

Дори и да сте изкушени от ниската цена на някой продукт, бъдете критични към качеството на използваните материали и изработката. Макар и това да не е универсално правило, в много от случаите по-високата цена означава по-високо качество.

Внимавайте по какъв начин се опитвате да спестите. Цената, която ще ви се наложи да заплатите, ако не сте достатъчно съобразителни, не се измерва в парична валута.

Функционалност

Ако вземете предвид всичко, прочетено дотук, със сигурност ще подберете точния за себе си крик. Подобен инструмент ще ви свърши работа, само ако сте го подбрали внимателно и правилно.

При криковете няма някакво особено разнообразие от допълнително екстри. Всичко, за което трябва да следите, е подбирането на точния вид, съобразено с особеностите на превозното средство, което ще обслужвате.

След това във ваши ръце е оставен подборът на най-доброто предложение. С него ще повдигате автомобила си, без дори да се усетите, и същевременно няма да се притеснявате дали колата ще остане върху новата ви придобивка, или не.

Погрижете се бъдещият ви крик да бъде достатъчно удобен за употреба. Той така или иначе е предвиден за използване в определени ситуации и няма кой знае какво да ви предложи извън усложливостта си и сигурността ви.

Подбирайте съобразително и при всички обстоятелства ще останете доволни от инструмента си.

Как да използвате крика си възможно най-безопасно?

Е, вече сме уверени, че сте наясно как да подберете точния за себе си крик. Покупката на едно от тези приспособления обаче няма да обслужи автомобила ви сама по себе си.

Повдигането на над еднотонни превозни средства може да бъде доста опасна ситуация, независимо как го извършвате. Тъкмо затова в тази секция сме ви подготвили няколко основни съвета и насоки за безопасност при работата с крик.

Запознайте се с ръководствата за употреба!

Първото нещо, което трябва да направите, преди да повдигнете автомобила си, е да се запознаете с ръководствата за употреба. Имаме предвид ръководството за употреба на автомобила ви, както и това на новия ви крик.

Така ще се запознаете с опорните точки на превозното средство, както и как точно да поставите и използвате крика си. Комбинирайки двете, ще си гарантирате пълноценна и безопасна работа.

Работете с паркиран автомобил.

Преди да повдигнете автомобила си, трябва да се уверите, че той е паркиран и ръчната му спирачка е активирана. Препоръчително е да използвате крика си, какъвто и да е той, на равно пространство.

Наясно сме, че в много от случаите криковете идват на помощ тъкмо в аварийни ситуации. Дори и да не можете да си осигурите идеално равно пространство за работа, опитайте се да го направите и се уверете, че автомобилът или крикът ви няма да се преобърнат, когато започнете издигането.

Автомобилът трябва да бъде добре обезопасен.

Активирането на ръчната спирачка е само част от нещата, които трябва да направите, за да се уверите, че автомобилът ви няма да тръгне напред или назад, когато започнете да го издигате с крика.

Винаги блокирайте колелата, преди да започнете работа. Това ще обезопаси превозното средство и ще ви гарантира, че то няма да започне да се движи нанякъде, докато работите.

Можете да използвате камъни, тухли, дървени греди или специално приспособени колесни стопери.

Уверете се, че автомобилът ви е стабилен!

Когато повдигнете превозното си средство, не бързайте да се мушнете отдолу. Преди това внимателно го раздрусайте, за да се уверите, че то е достатъчно стабилно върху крика ви.

Тази кратка операция ще ви увери, че автомобилът ви е добре подсигурен и ще остане там, където е поставен. Ако има някакъв риск от падане, то той или ще се реализира, или поне ще сигнализира за себе си.

Не забравяйте – криковете са предвидени само за повдигане!

Не бива да забравяйте, че криковете са инструменти, предвидени само за повдигане на тежък товар. За да работите спокойно под автомобила си, преди това трябва да го поставите на специални стойки, които да го поддържат достатъчно стабилен.

Не че не можете да смените спуканата си гума само с помощта на крик или да извършвате други по-малки ремонтни дейности по превозното си средство. Просто не разчитайте само на крик, в случай че имате нужда да прекарате по-дълго време под автомобила си.

Бъдете изключително внимателни, тъй като животът ви зависи от внимателната ви работа!

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за криковете и тяхната безопасна употреба, както обещахме, ще споделим с вас няколко от най-добрите предложения на пазара в момента, които подбрахме специално…

1. Крик ромб CARE 2Т


Този механичен крик тип “ножица” е от рода на компактните крикове, предвидени по-скоро за аварийни ситуации. Ако не разполагате с нещо подобно в автомобила си, определено е добра идея да си осигурите. Максималното поддържано тегло на инструмента е от порядъка на 2000 кг. Същевременно минималната височина, от която издигането започва е 100 мм, а максималната достига до 395 мм. Крикът е стабилен, лесен за употреба и сравнително лек.
Купи сега

2. Крик Raider RD-HB02


Крикът Raider RD-HB02 е хидравличен инструмент тип “бутилка”. По-лек е от предходния, който ви представихме, но си остава също толкова стабилен. Капацитетът на инструмента отново възлиза на 2000 кг. Разликата между минималната и максималната му височина обаче е по-малка. Минималната му височина възлиза на 148 мм, а максималната – на 278 мм Ако този уред е подходящ за вашия автомобил, той си остава едно страхотно предложение.
Купи сега

3. Крик Amio


Хидравличният крик Amio е от вида на подовите крикове, още познати като крикове тип “крокодил”. По-тежък е от предходните си конкуренти, на начина, по който е проектиран, определено го прави по-стабилен. Минималната му височина започва от 14 см, а максималната достига до 30 см. Същевременно капацитетът му отново е от порядъка на два тона, което го прави подходящ за повечето леки автомобили. Единственото условие, което ви е необходимо с този крик, е сравнително равната повърхност.
Купи сега

4. Крик Einhell CC-TJ 2000


Представяме ви още един хидравличен крик тип “крокодил”. Това е един стабилен и същевременно доста удобен за употреба модел. Капацитетът му е от порядъка на 2000 кг, минималната му височина възлиза на 13,5 см, а максималната – на 33 см. Инструментът разполага с удобна дръжка за пренасянето му от една до друга точка. Същевременно обаче този крик има проектиран специален клапан срещу претоварване, който да отстрани потенциалните рискови ситуации.
Купи сега

5. Крик Güde GRH


Крикът Güde GRH е хидравличен подов крик тип “гущер”. Инструментът е предвиден за ръчно повдигане на тегло до 2 тона. Самият той остава достатъчно стабилен под подобна тежест благодарение на добре балансираната си широка основа, 2-те си шарнирни и 2-те си носещи колела. Крикът е сравнително лек за своя дизайн и разполага с ергономична дръжка, която да улесни пренасянето му.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Крик Petex


Представяме ви още един хидравличен подов крик тип “крокодил”. Този модел е изработен от стомана и е проектиран за поддръжката на 2-тонно тегло върху себе си. С него лесно бихте могли да обслужите както предавателната, така и кормилната система на автомобила си. 2 шарнирни колела се въртят на 360 градуса, а други две се грижат за реализирането на маневрите. Максималната височина, която крикът може да достигне, възлиза на 34 см.
Купи сега


7. Крик STELS


Крикът STELS е хидравличен крик тип “бутилка”, който е проектиран за повдигане на товар с тегло до 2000 кг. Предпазен клапан се грижи да не надвишавате това тегло. Същевременно магнитен колектор ви гарантира липса на стружки в маслото на цилиндъра, а това предотвратява потенциални повреди. Минималната висоична на повдигане на този инструмент започва от 181 мм, а максималната достига до 345 мм.
Купи сега

Рейтинг
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!