Всички категории

8-те Най-Добри Кростренажори

Много хора предпочитат да се поддържат във форма без да е необходимо да ходят до фитнеса.


Затова и си купуват фитнес и кардио уреди – пътеката за бягане е сред фаворитите, но използването й може да бъде доста пагубно за ставите в дългосрочен план.

Кростренажорите също симулират движенията от тичане, но без това да се отразява негативно на ставите.

Подобен уред би бил особено полезен за хора, които имат проблеми с колената или контузии в долната част на тялото. Движещите се ръкохватки и регулируемото съпротивление на кростренажорите ви позволяват да си създадете една интензивна тренировка за цялото тяло и то в уюта на своя дом.

Кростренажорите от най-висок клас струват поне няколко хиляди лева, но нека това не ви стряска – можете да си купите приличен уред и за много по-малко.

По-скъпите кростренажори често са по-тежки и обемни заради по-здравите си основи. Броят на функциите също се увеличава пропорционално с увеличаването на цената.

Използвайте нашето ръководство за да научите най-важното за кростренажорите, за да можете да направите информиран и правилен избор при покупката на такъв.

Преди покупката

Преди да се впуснете в купуване на кростренажор трябва да обмислите четири ключови неща.

Това ще бъде добра отправна точка и ще ви помогне да изберете точния модел.

Каква е вашата цел?Да определите конкретната си цел ще ви помогне много с избирането на правилния уред. Колко често ще използвате кростренажора и колко интензивни тренировки ще правите?

Ако ще се използва редовно и имате сериозни за постигане фитнес цели – вероятно си заслужава да обмислите покупката на по-скъп модел с повече функции.

За по-леки тренировки от време на време – можете да разгледате базовите модели и тези от средния клас.

С какво пространство разполагате?

Ако пространството в дома ви е ограничено или ще ви се налага да местите кростренажора – обмислете покупката на по-малък и лек модел, а защо дори не и на сгъваем.

Големите кростренажори са много по-стабилни, но заемат повече място и са по-тежки.

Най-компактните базови модели могат да бъдат под 120 сантиметра дълги, докато стандартните са около 150 сантиметра, а най-големите – над 2 метра.

Можете да намерите точните размери на избраните модели кростренажори и да прецените кой би бил най-удачен според мястото, с което разполагате.

Какъв бюджет сте определили?

Определянето на бюджет за покупката също ще ви помогне в избора.

Ръчно задвижвани кростренажори се намират за около 300-400 лева, а стандартните модели започват от 500 нагоре, като могат да достигнат 700-900 лева.

Моделите от високия клас са около 2000-3000 лева, но професионалните могат да достигнат цени от над 5000 лева. Очаквано качеството и характеристиките стават все по-добри с увеличаването на цената, но тук идеята не е да отидете в преразход, а да намерите най-подходящия за вас модел.

Евтините кростренажори могат да са достатъчни за вашите нужди и изисквания – всичко зависи от това как ще се ползват и какъв бюджет сте заделили.

Имате ли нужда от допълнителни функции?Тъй като ще инвестирате във фитнес уред, който ще използвате дълго време – добре е да имате предвид допълнителни функции, от които можете да имате нужда сега или в бъдеще.

Може да не ви трябва нищо повече от поставка за бутилка с вода, но поставка за смартфон или таблет може да ви бъде от полза в бъдеще ако искате да гледате нещо докато тренирате, да слушате музика или просто трябва да следвате тренировки от фитнес приложение.

Видове кростренажори

Ще разделим кростренажорите на два основни вида – модели с програми за сърдечния ритъм и модели без.

Кростренажори с програми за сърдечен ритъм

Програмите за сърдечен ритъм автоматично настройват съпротивлението на кростренажора въз основа на моментния сърдечен ритъм на трениращия. Интензивността на тренировката ще се повиши ако пулсът ви е под предварително зададения и съответно ще се намали ако пулсът е прекалено висок.

Съответно за да работят тези програми уредът трябва да измерва сърдечният ритъм. Ако кростренажорът няма вградени сензори – можете да си поставите презрамка със сензор на гърдите.

Разбира се, по-скъпите модели имат подобни сензори вградени в дръжките на самия уред.

Подобен кростренажор е най-подходящ за хората, които искат нещата да се случват автоматично и от самосебе си, без излишни усилия в настройването на уреда и избирането на подходяща програма.

Кростренажори без програми за сърдечен ритъмТези модели нямат сензори за измерване на пулса и съответно няма как да настройват автоматично интензитета на тренировката.

Въпреки това някои модели от по-високия клас могат да имат вградени в дръжките сензори за сърдечния ритъм, които поне да ви показват в какви граници е натоварването ви.

Ако не ви пречи сами да настройвате трудността на тренировката, но пък искате да следите пулса си докато тренирате – този вид кростренажори е подходящ за вас.

Конфигурации на кростренажорите

Има три основни конфигурации при кростренажорите.

Те се определят спрямо позицията на маховика към опорните точки за краката и могат да повлияят тренировката, цената на уреда и други.

С предно задвижване

Задвижващото колело е разположено отпред на уреда, обикновено в по-голям корпус. Този тип кростренажори обикновено имат педали, които се поддържат от ролки, плъзгащи се по ремък.

Тази конфигурация може да бъде по-шумна и с повече вибрации, но всичко зависи от качеството на използваните ролки.

С централно задвижване

Задвижващото колело е разположено в центъра на уреда. Този тип кростренажори обикновено имат педали, които се движат по цилиндрични ролки и колянов вал.

Тази конфигурация е най-компактната от трите и заема най-малко площ на пода.

Но общо заеманото пространство при тренировка може да бъде същото като при другите конфигурации. Движението при тези кростренажори е по-кръгло (напомня каране на колело) и преходите са по-леки.

Със задно задвижване

3адвижващото колело е разположено в задната част на уреда в по-малък корпус. Уредите с тази конфигурация могат да предоставят възможността за симулиране на наклон.

Обикновено при тренировка движението е много плавно и тихо. Типичното за тях е, че могат да бъдат доста дълги.

Компоненти и характеристики на кростренажора

Дължина на крачкатаИзмерва се като се изчисли максималната разлика между задната част на предния крак и предната част на задния крак. Дължината на крачката е важна когато се избира правилния кростренажор.

Все пак при тренировка движението трябва да се усеща като естествено и да бъде удобно при всяка ротация на ръцете и краката.

Кростренажор, който позволява да се правят по-големи крачки обикновено се счита за по-добър, тъй като това ви позволява да тренирате с по-бързи темпове, но ако максималната дължина на крачката е прекалено голяма – рискувате да разтегнете мускул или да усещате тренировките си по-неефективни.

По-дългите крачки също ще ви позволят да правите по овални движения с краката, подобно на качване на стълби.

В крайна сметка по-високите хора ще се нуждаят от уред с по-голяма дължина на крачката, докато по-ниските могат да се спрат и на по-компактни модели.

Най-добре е да изпробвате избраните кростренажори, за да видите кой от тях ви е най-удобен. В повечето случаи дължината на крачката е между 30 и 50 сантиметра.

Тегло на трениращия

Повечето производители дават информация за максималното допустимо тегло. Обикновено по-евтините кростренажори имат по-ниско максимално допустимо тегло, докато по-скъпите и здрави модели съответно могат да издържат и доста по-тежки хора.

Кростренажорите за професионална употреба имат най-високо максимално допустимо тегло, но и обикновено са много по-скъпи от моделите за домашна употреба.

Уред с максимално допустимо тегло от 160 килограма обикновено се счита за достатъчно здрав и добре конструиран.

МаховикТежестта на маховика е важен фактор, който касае пряко съпротивлението на уреда и плавността на движенията ви тъй като тренирайки вие набирате инерция.

Добре е да се спрете на кростренажор, чийто маховик тежи поне  7 килограма, но колкото по-тежък е той – толкова по-голямо съпротивление можете да очаквате.

Освен това по-тежкият маховик е индикатор за по-високо качество на уреда и по-добра сглобка. Имайте предвид, че някои производители не дават тежестта на маховика в характеристиките, така че може да ви се наложи да потърсите допълнително ако се спрете на подобен модел.

Конзола

Конзолата е мястото, откъдето трениращия следи детайлите за тренировката, контролира програмите и сменя съпротивлението. Именно на екрана на конзолата се изписва сърдечния ритъм, скоростта, изгорените калории и т.н.

Конзолите на по-бюджетните кростренажори са много по-опростени и обикновено имат обикновен LCD екран за детайлите.

С повишаването на цената се повишават и добавените екстри към конзолата и така може да се стигне чак до вградена система за мултимедия.

Така скъпите кростренажори могат да имат цветен LCD екран с подсветка или дори тъчскрийн екран, свързаност със смартфон или фитнес тракер, да имат вградени високоговорители и всякакви допълнителни екстри за допълнителна мотивация по време на тренировка.

Съпротивление

Кростренажорите работят на различен принцип от пътеките за бягане, при които се задава скорост на лентата и колелата я въртят. При кростренажорът именно активността на трениращия задава скоростта на движение, а съпротивлението се променя с цел да се увеличи трудността и интензитета на тренировката.

Има няколко фактора, които трябва да се обмислят когато се разглежда съпротивлението на потенциален кростренажор.

Има различни начини да се генерира съпротивление – най-евтините са чрез съпротива на ремъка или с ръчно настройваща се спирачка.

Същите са налични при моделите от ниския клас и изискват ръчно настройване на съпротивлението преди започване на тренировка. Използването на електромагнитно съпротивление е един от най-гъвкавите методи и работи като се придвижва електромагнит по-близо или по-далеч от маховика.

Така съпротивлението може да се настрои директно от конзолата дори и по време на тренировка. Тъй като няма докосващи се части – този механизъм може да издържи дълго време без да се повреди.

Важно е да се имат предвид и степените на съпротивление, особено ако планирате да правите дълги тренировки с различно натоварване или просто ако в даден момент свикнете и започнете да искате по-сериозно натоварване.

Колкото повече степени на съпротивление има – толкова по-различни нива на натоварване ще ви предложи кростренажорът.

Затова отново – ако имате възможност изпробвайте уреда преди покупка и вижте как ще усещате най-ниското и най-високото ниво на съпротивление.

Следене на сърдечния ритъм

Сърдечният ритъм на трениращия може да бъде измерен по няколко различни метода. Много кростренажори имат вградени сензори в дръжките.

Има модели с безжичен приемник, който се свързва към колан за гърдите и предава още по-точни данни към уреда. Коланите са много по-точни от сензорите в дръжките, така че ако следенето на пулса е от изключителна важност за вас – добре е да го знаете.

Най-добрите кростренажори

Независимо дали сте начинаещ или фитнес ентусиаст – ако изпитвате затруднения в избора на правилния кростренажор нека ви помогнем като ви представим някои от най-добрите модели на пазара.

Изберете някой от тях според личните си предпочитания и заделения бюджет – бъдете сигурни, че няма да съжалявате изобщо.

1. Кростренажор Kondition BEL-8500 Performance


Моделът е механичен и е подходящ за начинаещи, средно напреднали, напреднали и експерти. Максималното поддържано тегло на трениращия е 120 килограма.

Теглото на маховика е 8 килограма. Размерите на уреда са дължина – 76 сантиметра, ширина – 43 сантиметра и височина – 170 сантиметра.
Купи сега

2. Кростренажор Techfit E410


Този кростренажор е магнитен и има осем нива за настройване на трудността посредством магнитна спирачка. Маховикът е 7-килограмов, а педалите се въртят и в двете посоки.

Вграден сензор за пулс в дръжките. Максимално допустимото тегло на трениращия е 120 килограма. Има функции за време, скорост, разстояние, пулс и изгорени калории.
Купи сега

3. Кростренажор DKN Technology Multi Motion Trainer XC-170i


Моделът е с електромагнитен механизъм и е подходящ за използване от начинаещи, средно напреднали и напреднали. Има функции за време, скорост, разстояние и изгорени калории.

Вграден сензор за пулс в дръжката. Движение на педалите в двете посоки и възможност за регулиране. Степените на трудност са 32.

Теглото на маховика е 11 килограма, а максималното поддържано тегло е 135 килограма. Размерите на уреда са дължина – 165 сантиметра, ширина – 74 сантиметра и височина – 170 сантиметра.
Купи сега

4. Кростренажор Kondition BEL-2700


Уредът е подходящ за използване от начинаещи, средно напреднали, напреднали и експерти. Разполага с функции за време, скорост, разстояние и изгорени калории.

Възможност за измерване на пулса. Степените на трудност са осем.

Максималното поддържано тегло на трениращия е 100 килограма. Теглото на маховика е 5 килограма.

Размерите на кростренажора са дължина – 120 сантиметра, ширина – 63 сантиметра и височина 150 сантиметра.
Купи сега

5. Кростренажор Hammer Cross Trainer CT3


Кростренажорът е механичен и е подходящ за средно напреднали и напреднали. Има функции за време, скорост, разстояние и изгорени калории.

Степените на трудност са осем. Максималното поддържано тегло на трениращия е 100 килограма. Теглото на маховика е 12 килограма.

Размерите на уреда са дължина – 115 сантиметра, ширина – 60 сантиметра и височина – 165 сантиметра.
Купи сега

6. Кростренажор Sporter B40H


Моделът е с магнитен механизъм и е подходящ за използване от средно напреднали и напреднали. Има вградени функции за време, скорост, разстояние и изгорени калории.

Измерване на пулса. Степените на трудност са осем. Максималното поддържано тегло на трениращия е 110 килограма. Маховикът е с тегло от 4 килограма.

Размерите на уреда са дължина – 80 сантиметра, ширина – 60 сантиметра и височина – 150 сантиметра.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Кростренажор Body Sculpture BE-1720


Кростренажорът е с електромагнитен механизъм и е подходящ за начинаещи, средно напреднали, напреднали и експерти. Максималното поддържано тегло на трениращия е 100 килограма.

Самият уред тежи 26 килограма и е със следните размери: дължина – 100 сантиметра, ширина – 60 сантиметра и височина – 160 сантиметра.
Купи сега

8. Магнитен кростренажор K-FIT 8310H-1


Моделът е магнитен и е подходящ за начинаещи, средно напреднали и напреднали. Има функции за скорост, разстояние и изгорени калории. Възможност за измерване на пулс – сензори вградени в дръжките.

Степените на трудност са осем на брой. 

Педалите са покрити със специална повърхности против хлъзгане. Допустимо максимално тегло на трениращия – 110 килограма.
Купи сега

Заключение

Има много неща, които трябва да се вземат предвид при покупката на кростренажор.

Както при повечето подобни стоки – избирането на модел с възможно най-добрите характеристики в бюджета обикновено означава, че ще имате здрав и издръжлив уред с възможно най-много функции.

Разбира се, не е нужно да се охарчвате излишно – има откъде да спестите пари при покупката. Фитнес уредите са сред често поръчваните и връщани веднага след разопаковане продукти.

Разопакованите варианти са на по-ниска цена поради очевидната причина – това означава, че можете да си купите по-висококачествен разопакован кростренажор на цената на по-евтин и неразопакован.

4.1/5 - (7 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!