Всички категории

8-те Най-Добри Смесители за Кухня

Ако ремонтирате кухнята си вероятно в даден момент ще стигнете и до избирането на нов смесител, с който да замените стария, корозирал и капещ.


Повечето съвременни смесители имат доживотна гаранция (за първоначалния собственик), която покрива дефекти и дори корозия по покритието.

В това кратко ръководство ще ви представим всичко необходимо, което трябва да знаете за кухненските смесители, за да можете да направите информиран и правилен избор.

Съвети за избиране на нов смесител

Монтажните отвори трябва да съвпадат

Повечето кухненски мивки са с предварително пробити отвори за монтаж на смесители и аксесоари като например диспенсери за сапун. Ако смятате да запазите старата си мивка, уверете се, че дупките й съвпадат с тези на новия смесител.

В противен случай монтажът може да се окаже много по-сложен и дори може да ви се наложи да покривате останалите неизползвани отвори.

Също така не избирайте смесител, който изисква повече отвори за монтаж отколкото има на мивката, защото не е особено добра идея да пробивате в последствие.

Стилове и формиПравите смесители са компактни и често по-евтини, но може да ви се наложи да ги местите настрани ако се опитвате да вкарате по-голяма тенджера в мивката.

Извитите модели пък ви дават повече свободно пространство, но могат да ви изпръскват ако коритото на мивката е по-плитко. Какъвто и смесител да изберете, уверете се, че той се върти достатъчно за да достигне водата до всяка част на мивката, особено ако тя е по-широка или двойна.

Също така спазете пропорциите правилно – малък смесител няма да изглежда добре на голяма мивка и обратно.

Монтаж и ремонт

Подмяната на смесителя и мивката на един път е по-лесно, отколкото само на едно от двете. Ако се питате защо – защото смесителят може да се монтира на кухненския плот със самата мивка или дори преди нея.

Фитингите, които могат да се затегнат само с отвертка също допринасят за по-лесния монтаж. Дългите и меки връзки за водата ще ви позволят да им направите по-нисък монтаж в шкафа под мивката, което улеснява работата допълнително.

Въпреки че повечето смесители не текат, ако вашият случайно протече и използвате гаранцията си към производителя, то вероятно ще ви заменят само повредената част.

Това означава, че вие сами ще трябва да си разглобите смесителя и да го поправите.

Видове смесители


Въпреки че има два основни вида смесители – с една или две ръкохватки, също така можете да намерите и по-специализирани модели.

Смесители с една ръкохватка

Ако обмисляте покупката на смесител с една ръкохватка е добре да се уверите, че ще имате достатъчно място за нейното пълно завъртане във всяка посока. Ако имате допълнителни отвори на мивката можете да добавите диспенсер за сапун или друг аксесоар.

Предимства: Смесителите с една ръкохватка са лесни за използване и монтаж. Заемат по-малко място от моделите с две ръкохватки.

Недостатъци: Регулирането на температурата на водата не е толкова прецизно.

Смесители с две ръкохватки

Традиционен модел с две ръкохватки – една за топлата и една за студената вода, съответно разположени отляво и отдясно. Ръкохватките на тези смесители могат да са разположени директно на основата или отделно от нея.

Предимства: Двете ръкохватки позволяват по-прецизно регулиране на температурата на водата.

Недостатъци: Смесителите с две ръкохватки са по-трудни за монтаж. Трябва да работите с двете си ръце когато регулирате температурата на водата.

Изваждащи и прибиращи се смесителиТези модели имат подвижен елемент, който позволява чучурът да се изважда и прибира в основата.

Предимства: Подвижният чучур може да е особено полезен когато се изплакват хранителни продукти или се почиства самата мивка. Маркучът е достатъчно дълъг, за да достигне всяко кътче на мивката.

Недостатъци: Ако имате малка мивка едва ли ще имате нужда от подобен смесител.

Смесители със сензор

Това са смесители за свободни ръце, които имат вграден сензор отпред и се пускат само когато сензорът засече движение. Препоръчваме ви да потърсите модел, който има и опция за ръчно пускане на водата за по-голямо удобство.

Предимства: Невероятно удобство при използване и по-изчистен дизайн. Водата се пусна при активиране на сензора и не се налага да пипате ръкохватката когато ръцете ви да са мръсни или заети.

Недостатъци: При някои модели сензорът е изнесен в долната част или е настрани, което ги прави по-трудни за пускане когато ръцете ви се заети.

Също така има модели, които изискват почукване за да пуснат водата – ако сте мръсни след това ще трябва да измиете мястото, което сте докоснали.

Бар смесители

Много съвременни кухни имат и втора по-малка мивка, която се използва за изплакване на хранителни продукти. Бар смесителите са подходящи именно за тях защото са малки и същевременно си пасват отлично с основния смесител.

Предимства: Могат да се свързват директно към диспенсер за топла или студена филтрирана вода.

Недостатъци: Заемат допълнително пространство. Преценете дали имате нужда от втори смесител, макар и по-малък.

Характеристики на смесителите


Покритията на смесителите вече са много по-напреднали и издръжливи на износване. Нека видим и кои са основните характеристики, за които трябва да гледате когато избирате смесител за кухнята.

Покритие

Хубавите и издръжливи покрития са често срещани, но не и при евтините смесители. Покритието на някои смесители е от заредени метални атоми, които са свързани химически с повърхността на металната основа – това се нарича още PVD покритие.

Различни метали се използват за различни покрития, включително никел и бронз. PVD покритията са най-устойчиви на издрасквания, но корозивни препарати като например за отпушване на канали могат да ги оцветят леко. Хромът остава сред най-популярните покрития.

Той е доста издръжлив, но по-абразивни частици и дори тел за чинии могат да го издраскат. Покритието от неръждаема стомана е по-издръжливо на оцветявания и издраскване от хрома.

Бронзът предлага по-старинен вид, а освен това има и PVD вариант.

Избиране на течаща вода или пръски

Някои смесители имат бутон, който ви позволява бързо и лесно да избирате дали водата да тече или да е на пръски. Бутонът е добре да остава на избраното дори и когато водата се спре, за да не ви се налага винаги да си я нагласяте.

Настройка на температуратаВъпреки че едва ли ще видите с очите си тази функция, при някои модели я има и тя позволява да се запази нагласената температура на водата дори и при нейното спиране.

Това е особено полезно ако използвате мивката често и не искате всеки път да регулирате водата.

Проверете характеристиките на производителя, за да видите дали избраният от вас модел има подобна функция.

Магнитно заключване

Особено полезно е при смесителите с изваждане и прибиране на чучура. При изваждане на чучура от основата и неговото последващо пускане той няма да се прибере напълно. Магнитното заключване му позволява именно това – да се върне напълно в изходящата позиция и да не мърда.

Най-добрите кухненски смесители

Ако и след прочитането на нашето ръководство изпитвате затруднения в избирането на правилния смесител – не се тревожете.

Нека ви представим и някой от най-добрите кухненски смесители, които към момента можете да намерите на пазара.

1. Смесител за кухня Grohe Start Curve


Смесителят е с една ръкохватка и висок, въртящ се чучур. Хромирано покритие. Чучурът се завърта на 360 градуса. Регулируем дебит на водата. За монтаж на плот и мивка.

Един отвор за монтиране на батерия. Керамичен патрон. Моделът е с височина от 33.2 сантиметра.
Купи сега

2. Смесител VIDIMA Calista


Смесителят е на една от най-популярните български марки в производството на санитарна арматура. Изключително висококачествен и подплатен с регулиращи механизми от чиста керамика и дълга петгодишна гаранция.

Покритието е хром-никелово, за да се запази външния вид на смесителя от вредните ефекти на влагата и замърсяващите химикали.

Моделът е с добре издържан естетически вид, което го прави не само функционален, но и красиво допълнение към интериора на всяка кухня. Смесителят е с една ръкохватка и висок, въртящ се чучур. Изработен от керамика, месинг и инокс. Чучурът се завърта на 360 градуса. Регулируем дебит на водата. Моделът е подходящ за монтиране на мивка с един отвор за монтаж на батерия.

Височината му е 32 сантиметра, а дължината на чучура е 23 сантиметра.
Купи сега

3. Кухненски смесител Ares K 938


Висококачествен кухненски смесител с керамична глава. Отличава се с изтеглящ се душ и въртящ се чучур. Разполага с ограничител за топлата вода и аератор против натрупвания на варовик.

Изработен е от месинг с хромирано цветно покритие. Гаранцията за керамичната глава е шест години.

Моделът е с една ръкохватка и е подходящ за монтаж на плот и мивка.
Купи сега

4. Кухненски смесител Ferro Cube


Смесителят е с единична ръкохватка и висок чучур, който се върти. Изработен е от месинг с хромирано покритие. В комплекта ще намерите батерията, система за закрепване и гъвкави връзки.

Патронът е керамичен с диаметър от 25 милиметра.

Височината на смесителя е 41 сантиметра, а дължината на чучура е 17 сантиметра.
Купи сега

5. Кухненски смесител Evosanitary 5001


Този модел се отличава със здрава конструкция от неръждаема стомана и лъскаво покритие. Премиален керамичен патрон с диаметър от 35 милиметра и устойчивост до 500 хиляди пускания.

В комплекта има гъвкави връзки с фитинги от неръждаема стомана.

Смесителят е с една ръкохватка и висок, въртящ се чучур. Височината е 34 сантиметра, а дължината на чучура – 22 сантиметра.
Купи сега

6. Кухненски смесител LEDEME RAINBOW


Смесител с две ръкохватки и висок чучур, който се върти. Изработен е от месинг и има хромирано покритие. Подходящ за монтаж на мивка с един отвор за батерия с диаметър от 35 милиметра.

Моделът е с керамичен патрон. Висок е 50 сантиметра, а дължината на чучура е 65 сантиметра.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. Смесител за кухня Franke Pola – графит


Модел с красив графитен цвят с една ръкохватка. Има висок чучур, който може да се върти на 360 градуса. Матирано покритие за още по-ефектен дизайн. Регулиране дебита на водата.

Подходящ за монтиране на плот и мивка с един отвор с диаметър от 50 милиметра.

Смесителят е с керамичен патрон с диаметър от 35 милиметра. Висок е 35 сантиметра, а дължината на чучура е 17 сантиметра.
Купи сега

8. Смесител за кухня Rubineta Venezia


Смесителят е с две ръкохватки и стандартен дизайн с въртящ се чучур. Изработен е от месинг с гланцово покритие в златист цвят. Регулируем дебит на водата.

Подходящ е за монтаж на плот. Керамичен патрон за по-голяма издръжливост.

Чучурът е с дължина от 23 сантиметра.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
2 Коментари
  1. Stefan пише

    Браво на вас, Особено с боклука Ferro строшихте тъпомера😁

  2. Yanckov пише

    Според мен сте пропуснали един от най-добрите смесители: https://www.blanco.com/int-en/mixer-taps/eloscope-f/eloscope-f-ii-high-pressure-galvanic-pdp-59.666/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!