Всички категории

7-те Най-Добри Лазерни Нивелири

Добрият лазерен нивелир може да е разликата за отлично нивелирана и права повърхност.


Точният нивелир очевидно е професионалният избор ако искате всичко да е равно и както трябва – независимо какво ще правите.

За да намерите най-подходящия лазерен нивелир за вашите изисквания и нужди трябва да вземете предвид няколко фактора като бюджет, каква работа ще се върши с него и размерът на работното ви място. 

В това ръководство ще ви помогнем да вземете правилно решение и да направите информирана покупка, както и ще ви запознаем с всичко необходимо, което трябва да знаете за лазерните нивелири.

Приложения

Първият въпрос, който трябва да си зададете е как и за какво ще се използва нивелирът.  Накратко трябва да помислите за какво ще ви трябва нивелирът.  Обмислете какви дейности и проекти ще правите с него – така ще знаете какъв точно лазерен нивелир ви трябва и няма да се налага да се охарчвате излишно.

Приложения за една линияНякои задачи изискват само една линия.  Ако основната работа, която ще вършите с нивелира спада в тази категория – чувствайте се късметлия.  Лазерните нивелири с една линия са най-евтините. 

Но това, че са евтини не означава, че не вършат добра работа.

Нека ви дадем няколко примера за приложения на нивелир с една линия:

 • Боядисване;
 • Окачване на картини на стена;
 • Монтиране на стенни осветителни тела;
 • Обща дървообработка;
 • Монтиране на рафтове;
 • Общи домашни ремонтни дейности.

Приложения за кръстосани линии

Това са всички приложения, които изискват две перпендикулярни линии едновременно.  Подобен лазерен нивелир може да се особено полезен и да ви спести време при строителни дейности или монтажи, при които няколко елемента трябва да са идеални приравнени. 

Нека ви дадем няколко примера за приложения на нивелир с кръстосани линии:

 • Монтиране на окачен таван;
 • Монтаж на плочки;
 • Поставяне на основи и изграждане на стени;
 • Изработка на поръчкови шкафове;
 • Монтаж на поръчкови шкафове;
 • Монтаж и подравняване на тръби и тръбопроводи.

Приложения за ротационен лазерНякои дейности изискват изключително точна линия да бъде проектирана по особено голяма площ.  За подобни задачи най-добър е ротационният лазерен нивелир.  Често се използва за големи проекти и по общинските ремонтни дейности, но малките независими строители и предприемачи също понякога използват подобен нивелир за строителни дейности, озеленяване, рамкиране и дори окабеляване. 

Нека ви дадем няколко примера за приложения на ротационен лазерен нивелир:

 • Общински и индустриални проекти;
 • Подравняване на терен;
 • Парково строителство и архитектура;
 • Машинно управление;
 • Големи строежи;
 • Рамкиране в големи мащаби.

Изисквания към обхват на видимост

Ако сте решили какъв тип лазерен нивелир е най-удачен за приложенията, които най-често имате, то следващата стъпка е да определите обхвата. 

Обикновено по-колко големи обекти се работи?  И най-вече колко голям е бил най-големият обект, на който ви се е налагало да използвате нивелир?

Имайте предвид, че лазерният нивелир проектира концентриран лъч светлина.  

Съответно следва, че лазерните линии се виждат най-лесно в тъмното, но може да са трудно видими на ярка слънчева светлина.  Очила могат и да ви помогнат да видите линиите в по-светли условия, но ако основно работите на открито при ярка слънчева светлина  – определено бихте искали да използвате лазерен приемник/сензор. 

Някои лазерни нивелири идват с приемник, а при други модели такъв се продава като допълнителен аксесоар. 

Ако приемникът е задължителен за вас – уверете се, че сте избрали лазерен нивелир, който идва с такъв или поне го поддържа като допълнителен аксесоар. Ако купувате приемник допълнително ще е най-добре той да е на същия производител – така няма да имате допълнителни усложнения със съвместимостта.

Нека направим и кратък преглед на работния обхват на лазерните нивелири. 

Работният обхват на видимост зависи според марката и модела на нивелира. Затова е най-добре преди покупка да го проверите и да прецените дали ви е достатъчен.  Бъдете внимателни когато определяте това и не подценявайте работния обхват – той е един от най-важните фактори при лазерните нивелири.

Лазерен нивелир с една линия има среден обхват от 3 до 7 метра и няма възможност за увеличаване със сензор.

Лазерен нивелир с кръстосани линии има среден обхват от 7 до 30 метра, които със сензор могат да се увеличат до 40 – 70 метра.

Ротационният лазерен нивелир има среден обхват от 70 до 150 метра, които със сензор могат да се увеличат до 300 – 700 метра.

Точност

Очевидно е, че някои проекти ще изискват по-прецизна точност от други.  Ако монтирате плочки или изработвате поръчков шкаф – трябва да сте много прецизни. 

Ако пък ще рамкирате стена или ще ковете кучешка колиба – едва ли някой ще забележи малко отклонение.

Когато става въпрос за точността на лазерните нивелири – обикновено може да очаквате, че ще получите толкова за колкото плащате. 

Някои от най-евтините лазерни нивелири с една линия могат да дадат отклонение от 1 сантиметър на всеки 3 метра.  Това вероятно няма да е проблем ако ще правите отсичане с боя на стена.  Лазерните нивелири с кръстосани линии обикновено са по-точни като много популярни модели дават отклонение от няколко милиметра на всеки 10 метра.  Ротационните лазерни нивелири са най-точните от всички и имат модели, които дават отклонение от едва милиметър на 30 метра.

Все пак не забравяйте, че за да бъде един лазерен нивелир максимално точен, той трябва да се поддържа. 

Някои модели имат и възможност за калибрация, която трябва да правите периодично.  Има и лазерни нивелири, които имат включена калибрация веднъж годишно, което означава, че трябва да закарате уреда в специален сервизен център. 

Ако точността на нивелира е особено важна за вас – изберете точен модел с възможност за калибрация.

Лесно използване

Независимо от това какъв вид лазерен нивелир ще изберете, може да има някои сериозни различия относно употребата между моделите.  Някои могат да бъдат изключително лесни за използване само с един или два бутона.  Други пък могат да са с различни допълнителни функции и да изискват да конфигурирате различни параметри при всяко използване. 

Ако изберете труден за използване нивелир – това определено ще повлияе негативно на крайното ви задоволство от покупката.

Затова и решихме да споменем този фактор в ръководството.

Захранване

Лазерните нивелири могат да се захранват от литиево-йонни, никел-кадмиеви или алкални батерии или директно от електрическата мрежа.

За някои потребители как ще се захранва нивелирът може и да не е важно, но за други това е сред най-важните фактори.

Повечето строители и професионалисти предпочитат да използват лазерен нивелир със стандартна презареждаема литиево-йонна батерия.  За някои хора батериите, които захранват електрическите инструменти са също толкова важни, колкото самите инструменти.  Например някои предпочитат да купуват само електрически инструменти, които работят с акумулаторни батерии на Бош от 12 и 18 волта, други пък предпочитат стандартизирани на Диуолт от 20 волта. 

За съжаление ако сте от тези хора, едва ли ще откриете лазерен нивелир, който да работи с предпочитаните от вас батерии.   Сметнахме за добре да го споменем, за да не губите излишно време в търсене на подобни модели.

Стандартни алкални батерии

Най-често използваният източник на захранване за лазерните нивелири са традиционните заменяеми алкални батерии. 

Много от популярните модели с кръстосани линии използват батерии тип АА.  Ротационните пък работят с батерии тип АА и D. Това може да бъде неудобно за някои хора, особено ако не са свикнали да купуват и носят със себе си допълнителни батерии.

Ако избраният нивелир работи с алкални батерии, проверете дали производителят е оставил информация колко време може да се работи с едни батерии преди да се наложи смяната им.  

Така ако ви се налага да сменяте батерии всеки ден можете да инвестирате в хубави презареждаеми алкални батерии и ще спестите доста пари в дългосрочен план.

Оригинални акумулаторни батерии

По-малко лазерни нивелири идват с оригинални акумулаторни батерии, обикновено никел-кадмиеви.   Имайте предвид, че тези батерии не са съвместими с други електрически инструменти. 

Ако все пак решите да си вземете лазерен нивелир с презареждаема батерия препоръчваме да си купите допълнително и резервна (ако няма предоставена в комплекта), за да не ви се налага да прекъсвате работата си когато батерията остане без заряд.

Захранване от електрическата мрежа

Отново малко модели лазерни нивелири се захранват от мрежата, но реално има и такива.  Според вида на работата, която ще вършите подобен модел може да е най-удачен за вас.

Безопасност


Най-общо казано лазерните нивелири са много безопасни за притежаване и експлоатация.  Въпреки това има някои съображения, които трябва да вземете предвид, особено ако ще работите около други хора.

Единствената по-реална грижа като собственик на лазерен нивелир е да избягвате директния контакт на лазера с очите и кожата, както и да внимавате за риск от пожари. 

За щастие има установен стандарт за това колко опасен може да бъде един лазер.  

Повечето лазерни нивелири на пазара са от Клас 2 и 3, което означава, че са сравнително безопасни.

Издръжливост и гаранция

Подобно на всеки електрически инструмент, лазерните нивелири също са чупливи и имат по-чувствителни компоненти.  Някои производители твърдят, че техните нивелири могат да издържат падане до 10 метра без да има проблеми с точността след това.  Все пак не вярвайте напълно на подобни твърдения. 

Най-добре е да боравите с лазерния нивелир внимателно, за да не се стига до изпускания.   Ако все пак изпуснете нивелира, не се учудвайте ако се счупи.

Тъй като това е инструмент се очаква да се използва в по-сурови условия, затова и е добре да вземете предвид някои неща.  Първото и най-важно е гаранцията, която производителят дава.  Непременно поръчайте лазерен нивелир, който идва с дълга гаранция, за да работите спокойно.

Най-добрите лазерни нивелири

Ако все още изпитвате известни затруднения в избирането на подходящия лазерен нивелир – няма за какво да се притеснявате. Ние сме готови да ви предложим някои от най-добрите модели, които към момента могат да се намерят на пазара.

Просто изберете този, който очаквате да ви върши най-добра работа и отговаря на бюджета ви.

1. Лазерен нивелир Bosch Professional GCL 2-15


Моделът е компактен и универсален, подходящ за всякакви работи по нивелиране на къси разстояния. Възпроизвежда хоризонтални и вертикални лазерни линии, както и две центрирани отвесни точки с оптимална видимост. Възможност за позициониране на лазерните линии около центрираните отвесни точки.

Въртящ се мултифункционален държач за ориентиране на лазерните линии с многостранни възможности за закрепване. Работен обхват от 15 метра.

Точност на нивелиране с отклонение до 0.3 милиметра на метър. Лазер от Клас 2. Диапазон на самонивелиране от 4 градуса. Времето за нивелиране е 4 секунди. Защита от прах и водни пръски.

Захранва се с три батерии от 1.5 волта тип АА с продължителност на работа от 6 до 22 часа според това какви функции се използват.
Купи сега

2. Лазерен линеен нивелир DeWALT DW088K


Самохоризонтиращ се лазерен нивелир с отклонение от 0.3 милиметра на метър. Възпроизвежда два лазерни лъча и има два бутона за контрол, както и индикатор за изтощена батерия.

Захранва се с три батерии тип АА до 20 часа непрекъсната работа. Диапазон на видимост от 15 метра.

Предоставената от производителя гаранция е 3 години.
Купи сега

3. Линеен лазерен нивелир SOLA SMART


Моделът предлага лесно и безопасно функциониране, дори и за хора без или с малко опит с подобни електрически инструменти. Компактен, лек и удобен за използване.

Снабден е с много ярък лазерен лъч и голямо покритие на измерваната площ. Възпроизвежда два лазерни лъча с диапазон на видимост от 10 метра.

Точност на измерването с отклонение от 0.55 милиметра на метър.
Купи сега

4. Лазерен нивелир Bosch Professional GLL 2-10


Професионален лазерен нивелир, който е лесен за използване и има здрав лазер с кръстосани линии. Възпроизвежда вертикални и хоризонтални линии.

Защитен против прах и водни пръски. Въртящ се мултифункционален държач за ориентиране на лазерните линии с многостранни възможности за закрепване. Устройството за заключване на махалото позволява безопасен транспорт.

Лесна работа с една ръка и интуитивен оперативен интерфейс. Хоризонтално и вертикално самонивелиране до 4 градуса. Работен обхват от 10 метра.
Купи сега

5. Ротационен лазерен нивелир Cimex HV500PL


Това е самонивелиращ се ротационен лазерен нивелир. В комплекта са включени лазерен нивелир, лазерен детектор, дистанционно управление, мишена и предпазни очила, зарядно устройство. Всичко е поместено в здрав куфар, който е удобен както за съхранение, така и за транспорт.

Моделът е професионален и предназначен за употреба на открито и закрито. Нивелирът автоматично и бързо определя нивата по хоризонтал и вертикал. Функция изключително полезна и удобна в работата на всеки професионалист.

Освен това лазерът може бързо да бъде превключен и на ръчен режим, където може да се зададе степен на всяка от двете оси или и в двете едновременно (двойна степен).

В горната част на корпуса е разположен точков маркер, който позволява задаването на 90-градусови ъгли спрямо хоризонтала и притежава функцията на пълноценен отвес. Моделът е с лазер от Клас 2. Корпус изработен от водонепропусклива конструкция.

Невероятна точност при нивелиране с отклонение до 3 милиметра над 30 метра. Обхватът на нивелиране е 300 метра.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Лазерен нивелир ADA 3D Ultimate Edition


Този лазерен нивелир е подходящ за интериорни ремонти и дейности като например да поставите рафт, картина на стената, когато лепите тапети, поставяте кабелни канали, конструкция за гипсокартон, релси за окачен таван и други подобни. Гумираното покритие от всички страни предпазва уреда от повреда, а оребрената повърхност подсигурява по-добрия захват и намалява възможността от изпускане.

Моделът е с опростено управление. Включване и разблокиране от удобен голям бутон. Надеждното заключване защитава махалото по време на транспорт.

При включване уредът се нивелира автоматично.

Включена универсална стойка с надеждна стоманена щипка с винт за закрепване в желан ъгъл. Челюстите на стойката са снабдени с меки подложки и не оставят следи при захващане. Включени лазерни очила, които са необходими за подобряване видимостта на лазерния лъч. Твърд пластмасов куфар за лесно съхранение и транспортиране на целия набор.

Работният диапазон на нивелира е 20 метра с отклонение до 0.2 милиметра на метър. Проекция на лазера в три линии.
Купи сега

7. Лазарен нивелир Einhell TE-LL 360


Моделът е с работен обхват от 20 метра и лазер от Клас 2. Възпроизвежда хоризонтални и вертикални лазерни линии. Функция за самонивелиране, която отнема 5 секунди.

Самонивелиращият обхват е до 4 градуса. Точността на измерване е голяма с отклонение от 0.4 милиметра на метър.

Светодиодна индикация, която предупреждава за наклон от повече от 4 градуса. Захващащи щипки за по-голямо удобство при работа.  В комплекта е включена чанта за съхранение. Уредът работи с четири батерии тип АА.
Купи сега

4/5 - (13 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
 1. Мартин пише

  Мисля че Nivel Sistem изобщо не е за подценяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!