Всички категории

7-те Най-Добри Лазерни Ролетки

Качествената аналогова ролетка може да бъде надеждна и проста за използване, но също така много ограничаваща.


Налага се да ангажирате втори човек, който да държи единия край когато измервате, да разгъвате и прибирате ролетката, да се борите със застопоряващия механизъм, който не винаги работи коректно и т.н.

Една добра лазерна ролетка може да елиминира всички тези малки недостатъци и същевременно да направи изключително точно измерване всеки път.

Освен това се използва много по-бързо и лесно. Вече ще можете и сами да се справяте с всякакви измервания независимо дали са в дома ви или на работното място.

Лазерните ролетки имат вградени механизми за изчисляване на различни величини.

С тяхна помощ можете да измерите дължина, разстояние, да изваждате и добавяте към тях, да изчислите обеми и площи и т.н.

В това ръководство ще ви представим всичко по-важно за лазерните ролетки – така ще можете да направите по-правилен и информиран избор.

Освен това в края ще намерите и конкретни предложения за някои от най-добрите модели на пазара.

Какво представляват лазерните ролетки

Обикновено масово се наричат лазерни уреди за измерване или лазерни ролетки. Те са добър избор за всеки съвременен професионален и домашен майстор, който не иска да се сблъсква с недостатъците и ограниченията на класическата аналогова ролетка.

Лазерните ролетки изпращат импулси от лазерна светлина към определена повърхност и записват времето, за което импулсът достига до нея.

Така чрез алгоритъм за изчисление бързо и лесно се получават точни измервания дори и при големи разстояния.

Освен това лазерните ролетки имат различни опции като добавяне, изваждане, изчисляване на обеми, площи и др. Те могат да се справят със сложни изчисления бързо, лесно и точно.

Качествена лазерна ролетка би била отлично допълнение към арсенала с инструменти на всеки домашен или професионален майстор.

Как точно работят лазерните ролетки


За да направят измерване, лазерните ролетки изпращат импулси от лазерна светлина към определената повърхност и изчисляват времето за достигане на светлината до повърхността.

При разстояние до 90 метра лазерните ролетки измерват с точно до +/- 3 милиметра. Благодарение на изчислителната си мощ те могат да добавят и изваждат към измерванията, а освен това и да изчисляват площи, обеми и др.

Измерването на разстояние става много просто – ролетката взима времето, за което лазерът се движи между отправната и крайната точка и след това го превръща в разстояние.

Формулата за преобразуване е много проста: Разстоянието = 1/2 (Скорост х Време). Но тъй като светлината се движи със скорост от 300 000 километра в секунда, ролетката регистрира времевите интервали от порядъка на милиарди в секунда.

Това прави лазерните ролетки изключително точни.

Ултразвуковите ролетки работят на същия принцип, но вместо лазер използват ултразвук за измерване. Ултразвукът се движи със скорост от половин километър в секунда и съответно измерването става бързо и лесно.

Колко точни са лазерните ролетки

Лазерните ролетки са най-точни в сравнение със стандартните аналогови и с ултразвуковите ролетки когато става въпрос за разстояние до 200 метра.

Точността им е до +/- 3 милиметра за всеки 90 метра разстояние.

Те могат да се използват от всеки, който иска точна и съвременна ролетка – независимо дали е за домашен майстор, професионален строител, архитект, изпълнител и т.н. Изключително полезни са защото пестят време и усилия.

Лазерна или обикновена аналогова ролетка


В сравнение със старите аналогови ролетки, лазерните модели измерват много по-бързо, безопасно, точно и удобно. Ултразвуковите ролетки също са много по-добри от аналоговите.

Лазерните ролетки са точно до няколко милиметра, а при измерване на дълги разстояния са много по-добри от аналоговите. Последните обикновено са къси и прави, т.е. не се огъват и това може допълнително да усложни измерванията. При лазерните ролетки потребителят може да настрои мерните единици и няма риск от объркване.

Използването на лазерна ролетка е бързо и лесно – просто я насочвате към желаните точки и изчаквате измерването да се покаже на екрана.

Самият процес на измерване става за части от секундата, което при използване на аналогова ролетка е невъзможно да се случи толкова бързо.

Лазерните ролетки могат да се използват при всякакви условия и светлина – лазерът се вижда добре, а екранът има подсветка.

Също така не е необходимо да отидете до крайната точка на измерването си като при аналоговите ролетки – просто трябва да имате видимост към нея, за да насочите лазера. Не трябва да се притеснявате и за препятствия по трасето, както и за кабели или тръби.

С лазерна ролетка можете бързо, лесно и напълно безопасно да измерите и височина. Не трябва да се качвате на стълба или да се катерите – просто насочвате ролетката и сте готови. Лазерните ролетки имат множество ползи и за безопасността на използващите ги. А някои измервания са напълно невъзможни с обикновена аналогова ролетка.

Лазерните ролетки могат да измерват две страни на правоъгълни триъгълници едновременно като използват Питагоровата теорема за изчисляване на разстояния и площи.

Можете да измервате височини на сгради без дори да сте близо до тях – просто насочвате ролетката в основата и най-горната им точка.

Също така можете да измерите ширината на всяка сграда като стоите на няколко метра от нея. Аналоговите ролетки не могат да измерват и обем. Ще ви трябва тетрадка, калкулатор и химикал, за да направите сами изчисленията. Да, но това не е необходимо ако използвате лазерна ролетка.  Просто вървите, маркирате точките и след това правите измерванията. Този метод е особено полезен в опасни условия.

Как да изберете качествена лазерна ролетка


Избирането на лазерна ролетка не е толкова просто и изисква малко повече мисъл. Преди всичко трябва да се запознаете с основните параметри на подобен инструмент и съответно да намерите такъв, който отговаря най-добре на вашите нужди.

Обхват

Това е разстоянието, на което ролетката може да измерва без да дава отклонения. Една добра лазерна ролетка трябва да има обхват над 100 метра.

Точност

Точността на измерванията е важна, независимо дали работите по просто домашен проект или професионално на обект.

При лазерните ролетки точността зависи от различни фактори като например обхвата и метеорологичните условия. В дъждовен или влажен ден водните пари могат да попречат на свободното преминаване на лазерните лъчи. Уверете се, че избраната ролетка може да измерва и работи при по-нестандартни условия ако искате да бъде максимално точна.

Режими на измерване

Лазерните ролетки обикновено имат няколко режима на измерване. Така потребителят може да измерва в права линия и по различни начини. Режимите, които дадена ролетка ще има могат да се различават, затова е най-добре да ги изберете според това за какво ще я ползвате. Но дори и да измервате само в права линия, добре е да изберете ролетка, която има един или два режима повече – може пък да ви потрябват някога.

Използване

Лазерните ролетки с един или няколко режима на измерване са по-лесни за използване.  Така че ако не ви е необходима професионална ролетка с много режими на измерване, по-добре изберете по-обикновена, с която пък ще ви бъде много по-лесно да работите.

ЕкранЕкранът трябва да е достатъчно голям и ясен, за да може да се чете при всякакви условия и осветеност. Потърсете ролетка, чийто измервания се виждат добре. Препоръчително е екранът да има подсветка, така в силно затъмнени условия пак ще можете безпроблемно да видите измерванията. В противен случай ще изпитвате затруднения, ще търсите светлина постоянно и има риск да запишете грешни измервания.

Степен на защита

Производителите на инструменти използват рейтингова скала, по която класифицират своите ролетки. Тази скала описва различни фактори, които могат да повлияят негативно на работата на тези инструменти.

Първата цифра обикновено е по скала от 1 до 7 и показва колко плътно е запечатана ролетката против прах. Колкото по-висока е цифрата – толкова по-устойчива на прах ще е ролетката.

Втората цифра се отнася до устойчивостта на вода и намокряне. Скалата варира от 1 до 9 и колкото по-висока е цифрата – толкова по-водоустойчива е ролетката.

В зависимост от това в какви условия възнамерявате да използвате ролетката, вземете предвид подобни фактори.

Памет

Лазерните ролетки имат вградена памет, в която се запазват последните измервания. Според размера на паметта броят на запазените измервания може да варира.

Често задавани въпроси

За кого е подходяща лазерна ролетка?

Строителите обикновено използват най-често ролетки за различни измервания, но лазерните ролетки са подходящи и за хоби майстори, домашно ползване, предприемачи, архитекти и всеки друг, който би имал нужда от подобен инструмент.

Как работят лазерните ролетки?

Лазерните ролетки работят с лазерни импулси. Чрез насочване и изстрелване на импулс ролетката изчислява на какво разстояние е дадената повърхност и изчислява разстоянието й.

Може ли лазерният лъч да навреди на зрението?

Повечето лазерни ролетки са безопасни ако ги използвате правилно. Ако по невнимание насочите лазера към очите на някого не би трябвало да му има нещо ако веднага отмести поглед или ги затвори. Ако обаче човек бъде изложен на лазерното лъчение за по-дълго време, то тогава може да настъпи временна слепота каквато се получава и когато гледаме към ярка светлина.

Най-добре е да не насочвате лазерната ролетка към очите на когото и да било – човек или животно.

Колко точно измерват лазерните ролетки на дълги разстояния?

Лазерните ролетки измерват толкова точно и надалеч, колкото производителят е обявил.  Обикновено на всеки 90-100 метра има разлика в измерването от около +/- 3 милиметра.

Най-добрите лазерни ролетки

Дойде и моментът, в който ще ви представим някои от най-добрите лазерни ролетки на пазара.

Просто изберете тази, която отговаря най-добре на вашия бюджет и изисквания.

1. Лазерна ролетка MAKITA LD050PРолетката измерва отделни разстояния, площи, обеми и тригонометрични функции. Дава точни и бързи резултати без грешки. Диапазон на измерване от 0.05 до 50 метра. Точност на измерванията до +/- 2 милиметра.

Лазер 635 нанометра. Захранва се с две батерии тип ААА.
Купи сега

2. Лазерна ролетка Bosch PLR 50CРолетката дава точни измервания до 50 метра благодарение на лазерната си технология. Може да се свързва със смартфони чрез блутут и приложение. Висококачествен цветен дисплей. Лесно измерва дължини, площи и обеми. Вграден сензор за наклон за измерване на наклони и нивелиране. Автоматично запаметяване на последните десет измервания.

Лазерен диод 635 нанометра. Точност на измерване +/- 2 милиметра. Времето за измерване е половин секунда.

Моделът работи с три батерии тип ААА. Автоматично изключване след 5 минути с цел пестене на батериите.
Купи сега

3. Лазерна ролетка Einhell TC-LD 25Удобна и малка лазерна ролетка, която прави прецизни измервания до 25 метра разстояние. Освен това с нея можете да изчислявате повърхности и обеми. Има софтгрип повърхност, която прави ролетката изключително удобна за държане и ползване.

Автоматично изключване след 3 минути с цел пестене на батериите.
Купи сега

4. Дигитална лазерна ролетка BOSCH GLM 30 ProfessionalПрофесионална лазерна ролетка, която може да се използва за измервания и изчисления. Измерванията са бързи и изключително точни. Компактен дизайн, който се побира във всеки джоб. Защита от прах, водни пръски и удари.

Вграден триредов дисплей с висока осветеност за ясна видимост. 635-нанометров лазерен диод с обхват до 30 метра.
Купи сега

5. Лазерна ролетка SOLA Vector 40Компактна лазерна ролетка, която измерва и изчислява бързо и лесно. Точността на измерванията е +/- 1.5 милиметра. Защита от прах и водни пръски.

Диапазон на измерване от 0.2 до 40 метра.

Захранване посредством две батерии тип ААА, с които ролетката може да издържи до 5000 измервания.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Лазерна ролетка SNDWAY SW-A50Висококачествена лазерна ролетка за безконтактно измерване на разстояния до 50 метра. Също така може да изчислява квадратура, обем и др. Възможност за смяна на мерните единици в метри, инчове и футове. Вграден четириредов светещ дисплей.

Компактен дизайн и автоматично изключване с цел пестене на батериите.
Купи сега

7. Ролетка Top Master TMP15Моделът е подходящ за домашна и професионална употреба. Има 620-нанометров лазер от клас 2.

Обхвата на измерване е от 0.05 до 15 метра. Точността на измерванията е +/- 2 милиметра.

Вграден дисплей с ясна видимост при всякакви условия на осветеност.
Купи сега

4.2/5 - (5 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!