Всички категории

7-те Най-Добри Легла за Котки

Искате ли да осигурите допълнителен комфорт на вашата котка?

Е, обмислете покупката на ново легло за домашния ви любимец!

Знаете ли, че според статистиките от 2021 година, близо ¼ от домакинствата в България отглеждат поне по една котка?

Предвид тези цифри не е изненада колко успешни и търсени са всички продукти, които са предназначени да осигурят комфорт на четирикраките приятели. Все пак, те се превръщат в част от семейството и е от голямо значение дали те се чувстват добре у дома.

В зоомагазините ще откриете редица стоки за вашата котка. От играчки и наградки, до гребенчета за козина и точила за нокти.

Вероятно най-ползотворния продукт, обаче, си остава леглото.

Предвид факта, че през по-голямата част от времето котката търси удобно място, където да се излежава, тази част от обзавеждането е задължителна за всеки собственик на домашен любимец.

Ако се чудите дали не е време да се сдобиете с подобно легло или вече сте взели решение, но не знаете откъде да започнете – имате късмет!

В следващите редове ще ви запознаем с най-важната информация, която трябва да знаете преди да се запътите към зоомагазина. В края сме ви подготвили и някои от най-добрите легла за котки на българския пазар към този момент.

Какво представлява леглото за котка и какви са ползите да имате такова у дома?

Както вероятно се досещате, леглото за котка е мека и удобна мебел, в която вашият домашен любимец да се настани по време на сън.

В магазините ще откриете голямо разнообразие от легла с различна форма и големина, но това което ги отличава от останалите продукти за домашни любимци са множеството ползи.

Ако все още се чудите дали котката ви има нужда от подобно легло, ви препоръчваме да обмислите следните предимства.

Комфорт

На първо място, разбира се, е удобството.

Ако сте собственик на котка вероятно знаете колко претенциозни може да са тези животни. Веднъж намерят ли подходящо място, обаче, те го превръщат в свое и лежането именно там се превръща в рутина.

Независимо от колко време споделяте жилището си с вашия домашен любимец, той сигурно означава много за вас. Макар и четирикрак, той е ваш приятел, а всеки иска най-доброто за близките си същества.

Именно затова леглото за котката ви ще бъде попадение точно в целта.

За разлика от кучетата, котките прекарват цялото си време у дома. С изключение на редките посещения при ветеринаря или пребиваване в чужд дом докато собствениците са извън града, повечето домашни котки прекарват целия си живот между четирите стени на жилището.

Това означава, че задължително трябва да осигурите на вашата котка удобно място, на което тя да спи и да се чувства в безопасност.

Качественият сън ще се отрази добре на котката, затова бъдете сигурни, че тя ще ви се отблагодари многократно!

Защита на мебелите

Замислете се какво би станало ако котката ви не разполага с лично легло, на което да спи.

Тя ще бъде принудена да си намери друго място, където да се излежава, а възможностите за ловък хищник като нея са безбройни. Може да се покатери на някоя секция или шкаф, да заеме мястото точно по средата на вашето легло или да избере скута на някой ваш гост.

Това означава, че котката ви редовно ще драска с нокти по тапицериите на меките мебели или ще минава с мръсни лапички по старателно почистените ви шкафове.

За да избегнете подобен риск, най-удачно е да разположите меко и леснодостъпно легло в една или дори повече стаи, за да може да осигурите не само нейното, но и вашето спокойствие.

Хигиена

Освен мръсотията и космите, не бива да забравяте и всички микроби, които котката ви разнася.

Разбира се, котките отделят доста внимание на личната си хигиена и редовно се почистват сами. За да го направят спокойно, обаче, първо трябва да се разположат удобно някъде.

Това означава, че след като са минали през тоалетната, поровили са в боклука или в някоя саксия, те ще разнесат всички бактерии из дома ви.

Ако не им осигурите собствено място, то те ще се настанят на масата, на леглото ви или на меката мебел в хола.

В случай, че разполага със собствено легълце, обаче, котката ще разнесе бактериите само там. Много по-практично е да почиствате едно място редовно, отколкото да сте принудени постоянно да следите къде спи котката ви този път.

Какво да обмислите преди да пристъпите към избора на легло за котката ви?

Разбира се, леглото на вашия домашен любимец изисква предварително обмисляне. Освен вашите лични предпочитания като собственик, трябва да вземете под внимание и животното, за което се грижите.

Все пак не вие, а то ще спи в легълцето.

Порода на котката

От вида на вашия домашен любимец зависи какво легло ще подберете.

Някои котки са с по-малко телосложение, което означава, че легълцето може да е една идея по-компактно.

Ако, обаче, сте собственик на порода, която се отличава с повече килограми или по-дълъг косъм, то тогава е най-удачно да заложите на голямо легло, където котката ще се чувства уютно.

Нужди на котката

Не е тайна, че всяка котка се различава със своя характер.

Някои са по-игриви, докато други се отличават с мързеливата си природа и предпочитат по цели дни да се излежават кротко.

По същия начин някои животинки са по-общителни, докато други не възприемат добре външни лица и гости.

Ако вашата котка е от по-плашливите, то обмислете покупката на легълце, което идва с допълнително покритие. Така тя ще има място, където да се скрие, докато в дома ви има външни посетители.

Интериор на помещението

Не на последно място е добре да обмислите и обзавеждането във вашето жилище.

Не забравяйте, че легълцето ще заема постоянно място във вашия дом. Поради тази причина е удачно да сте наясно с десените и материалите, които най-добре ще се съчетаят с останалата част от мебелировката.

В противен случай рискувате леглото да не пасва на обстановката в дома ви, да изглежда не на място и да изпъква по неприятен начин.

Ако неподходящото легло се набива на очи, то то ще бъде обект на внимание и от гостите ви. Това нежелано внимание може да се окаже неприятно и за котката, която ще лежи в легълцето.

Какво трябва да имате предвид при избора на легло за вашата котка?

Както вече споменахме, в зоомагазините ще откриете многобройни легла за котки. Всяко едно от тях се отличава със своите специфики и ще предложи на домашния ви любимец различно преживяване.

Съветваме ви внимателно да обмислите следните характеристики на бъдещото легло на вашата котка.

Размер

Вероятно най-важната характеристика е размерът на леглото.

То трябва да е съобразено с големината на вашия домашен любимец. В противен случай леглото ще се окаже неподходящо и неудобно за котката ви.

Меката мебел не трябва да е прекалено голяма, нито прекалено малка за животното ви. Ако е тясна, то котката ви няма да се побира и ще заеме друго, по-удобно място.

Ако, пък, е прекалено голямо, любимецът ви няма да се чувства достатъчно уютно. Все пак, всеизвестен факт е, че котките търсят тесни пространства, в които да се сгушат.

Дизайн

Както вече споменахме, изгледът на леглото е ключов за вписването му във вашия дом.

Макар самата котка да не обръща внимание на това, вие и вашите гости със сигурност ще забележите, ако шареното легло изпъква неприятно на фона на минималистичните ви мебели.

Старайте се леглото да се приближава максимално до цветовата гама, която сте избрали за останалата част от обзавеждането. Ако желаете да постигнете някакъв акцент, то ви препоръчваме да го направите чрез друга част от мебелировката.

Леглото на вашия любимец със сигурност не е подходящо за акцент в помещението. Все пак, котката ви ще пребивава през голяма част от времето на него и със сигурност ще желае спокойствие и тишина.

Материал

Котешките легла се изработват от няколко вида материали.

Това е изключително важна характеристика, която не бива да подценявате. Причината се крие в честите алергии, които котките получават. Ако не подберете материала внимателно, рискувате не само комфорта, но и здравето на вашата котка.

Препоръчително е да се придържате към естествените материали като дърво, вълна и памук.

Не забравяйте, че на пазара се продават легла, чиято материя е предназначена специално за животинки.

Удачно е материалът да е дишащ и да не задържа миризма или влага. В противен случай там може да се натрупа мухъл или да се развият микроби, от които котката ви да се зарази.

Материалът трябва да бъде и доста издръжлив. В противен случай той може да се разплете, а всички знаят колко много котките обичат висящи конци или отлепена тапицерия.

Дебелина

Всички легла за котки идват с възглавничка или подплата.

Нейната цел е да омекоти самата мебел и да я направи по-удобна и подходяща за вашата котка.

Уверете се, че възглавницата не е напълнена с материал, който да влияе зле на здравето на котката. Също така, обърнете внимание и да размера на възглавницата – тя трябва да е достатъчно дебела, че да се чувства котката комфортно.

Въпреки това се старайте да не е прекалено дебела или мека, иначе котката ще потъва в нея, а това може да я кара да се чувства неудобно.

Нагревател

Редно е да отбележим и едно сравнително ново предложение на пазара – леглата с нагревател.

Термолеглата са предназначени да поддържат приятна, постоянна температура през зимата, за да не се налага котката ви да лежи на студено.

Някои от тях се затоплят чрез електричество, докато други имат специален елемент, който вие сами трябва да нагреете в микровълновата.

Има и такива, които са предназначени да задържат топлината на котката ви за дълъг период от време.

Разбира се, винаги се съветвайте с вашия ветеринар, преди да изберете подобно легло. Понякога затоплящото действие може да се окаже ползотворно и за здравето на котката, особено ако тя проявява симптоми на артрит.

 

Е, надяваме се информацията да ви е от полза в избора на новото легло за вашата котка.

Ако все още изпитвате колебания ви препоръчваме да обмислите следните ни предложения

1. Легло за котка KerblТова легло е изработено от велур и вълна и разполага с мека плюшена подплата. Материалът е подходящ за почистване в пералнята, което значително ще ви улесни в поддръжката. Легълцето ще предложи уют и комфорт на котката ви, тъй като е в удобна кръгла форма и е с джоб, в който животинката да се вмъкне.
Леглото е с противоплъзгащо покритие и е в приятен, модерен дизайн в черно, сиво и бяло, който идеално ще пасне както на модерните жилища, така и на тези в традиционен стил.
Купи сега

2. Легло за котка Ferplast Sofa 2Следващото ни предложение е легълце тип диван, декорирано в приятен кафяв цвят, който е допълнен от свежи надписи, които му придават модерна визия. Под плюшения дюшек ще откриете рамка от пластмаса, която е снабдена с противоплъзгащо покритие за по-голяма стабилност.
Материята, пък, е с дишащи процепи, които да предотвратят спарването по самото легло и по козината на вашия любимец.
Купи сега

3. Легло All4pet ShopНяма съмнение, че това легло е предназначено за вашата котка! С размери 50х40х9см, то идеално ще пасне на всяко помещение, в което има черни или плюшени елементи. Изработено е от полиестер, а плюшеният дюшек е във формата на котешка муцуна. Леглото разполага даже и с декоративна “опашка”, която със сигурност ще привлече вниманието на игривия ви любимец.
Купи сега

4. Легло за коткаТова плюшено легло в приятен и ненатрапващ бежов цвят ще осигури на котката ви максимален комфорт и сигурност. С кръгла форма и повдигнати страни, то ще накара любимеца ви да се чувства уютно и да се сгуши за часове наред. Можете да изберете между два размера, в зависимост от големината на вашата котка, а след покупката можете да перете легълцето както на ръка, така и в пералнята на щадяща програма.
Купи сега

5. Легло за котка KERBLОще едно легло тип “джоб”, което обаче е в кафяви цветове и е с размери 60 x 50 x 17 cм. Стоперите ще предотвратят плъзгането докато вашият любимец се намества удобно, а мекият плюш ще го задържи в леглото задълго.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Легло за котка FlamingoТова свежо легълце със сигурност ще бъде любимото място на вашата котка, тъй като е с удобна кръгла форма, наподобяваща диван. Размерите са 45x40x17см, а материята е в приятно съчетание от бежов и розов цвят.
Купи сега


7. Легло за котка Pet-PalПоследното ни предложение е легло във формата на лодка, което ще даде достатъчно пространство дори на по-игривите котки. Материята от велур е допълнена с пълнеж от силиконови топчета за максимална мекота и комфорт.
Двулицевият дизайн в черно и сиво пасва идеално на всяко обзавеждане, а поддръжката няма как да бъде по-лесна – можете да перете легълцето както на ръца, така и в пералнята.
Купи сега

5/5 - (1 vote)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!