Всички категории

6-те Най-Добри Листосъбирачи

Всяка година идва момент, в който летните сили започват да напускат дърветата. Е, есента отново е на прага ни, а с нея и окапалите листа.

Ако търсите лесен начин за почистване на есенните килими пред дома си, листосъбирачите са идеално решение на вашия проблем.

Оборудвате ли се с подобен инструмент, можете да забравите за метлата и лопатката. Листосъбирачът ще върши всичко необходимо и с негова помощ бързо и удобно ще можете да се справите с насъбралите се есенни листа.

Независимо дали разполагате с дървета в двора си, или пък просто искате да поддържате района около блока си чист и приветлив, листосъбирачът със сигурност ще ви бъде верен помощник.

Не се подвеждайте по основната функция на тези уреди обаче. Те не са полезни само през есента, а могат да ви послужат и в много други ситуации през цялата година.

На съвременния пазар се предлагат множество различни модели от различни видове и с разнообразни характеристики. Някои от тях обаче със сигурност ще ви свършат по-добра работа от други.

Подготвили сме това ръководство, за да ви бъде от максимална полза в избора на най-подходящия за вашите нужди листосъбирач. В него ще откриете ключова информация за тези верни помощници, така че да изберете най-добрия за вас.

А най-долу специално сме подбрали и някои от най-добрите предложения сред многообразието от продукти на пазара в момента…

Как работят листосъбирачите и кои са основните ползи от употребата им?

Независимо дали листосъбирачите издухват, или всмукват листата, за чието почистване се използват, те работят в общи линии еднотипно.

При всички положения те използват въздушна центробежна сила, за да насочат огромна въздушна енергия в определена посока.

Вътрешният корпус на тези инструменти двигател и вентилатор с много перки (често наричан “работно колело”). При работа те използват външния въздух и го завъртат благодарение на вентилатора си.

Самото завъртане на въздуха използва центробежни сили, за да изпрати въздуха през по-малката тръба за издухване. В резултат на огромното налягане, насъбрало се в корпуса, натрупано благодарение на центробежната сила, въздухът излиза от тръбата на листосъбирача с много висока скорост.

Всмукателната система работи в общи линии по същия начин, само че в обратната посока.

Независимо с какъв листосъбирач сте решили да се снабдите, тези уреди при всички положения ще ви свършат страхотна работа.

Не само че са по-удобни за използване от метла и лопатка, но с тяхна помощ със сигурност ще можете да почистите листата от района, който обслужвате, в пъти по-бързо.

Почистването на листата дори би могло да се превърне от досадно задължение в забавно развлечение.

Може да се каже, че с помощта на един подобен инструмент се превръщате в нещо като повелители на въздуха. Можете да правите с него до голяма степен всичко, което си поискате.

От вас зависи единствено да си изберете подходящия продукт, на чиято употреба да се наслаждавате на воля.

Изборът обаче не винаги е лесна задача, а широкото разнообразие от предложения на пазара със сигурност може да ви обърка.

Е, за щастие ние сме тук, за да ви помогнем максимално пълноценно в търсенето!

Какви видове листосъбирачи съществуват?

Вече сте наясно с механизма, по който работят тези инструменти.

Както намекнахме по-горе обаче, съвременните производители са се погрижили да предложат доста разнообразни модели, които да бъдат максимално удобни в различни ситуации.

Тъкмо затова сега ще ви запознаем с основните видове листосъбирачи. Така ще можете да бъдете наясно с предимствата и недостатъците им, както и с особеностите на приложенията им.

Тези уреди се делят основно на ръчни листосъбирачи, листосъбирачи раници и листосъбирачи на колела. Информирайте се внимателно, за да знаете точно от какъв уред имате нужда.

Ръчни листосъбирачи

Ръчните листосъбирачи се разделят на три подвида спрямо начина, по който се захранват. Те могат да бъдат захранвани с кабел, безжично и с гориво.

Захранваните с кабел уреди са доста леки, удобни и са проектирани за комфортно използване с една ръка.

Те несъмнено са и най-достъпните модели листосъбирачи.

Стартират се безпроблемно с натискането на бутон и не отделят никакви вредни емисии. Същевременно обаче са доста мощни поради постоянния си източник на захранване.

Най-големият им недостатък, за жалост, идва именно от връзката им с постоянния източник на захранване. Кабелът често се превръща в ограничение на движението и може да бъде особено проблемен около дървета или други препятствия.

Освен това кабелът създава ограничение на обхвата. Препоръчваме ви да се ориентирате към подобен модел единствено ако имате контакт или разклонител на разстояние от работната зона, съобразено с дължината на кабела.

Безжичните листосъбирачи са страхотна алтернатива, която отново не отделя вредни емисии и същевременно ви освобождава от задълженията към обслужването на горивен модел.

Те също са доста леки и удобни за употреба, без да бъдат ограничавани от захранващия кабел. За жалост, обаче подобни модели са по-скъпи, маломощни, а и работят на батерии, чийто живот се превръща в друго ограничение.

Повечето безжични листосъбирачи обикновено работят до около час, така че ако не се вмествате в този интервал, ще ви се наложи да прекъснете работната сесия за презареждане или да си осигурите резервна батерия.

Горивните листосъбирачи пък се предлагат в голямо разнообразие от цени и се открояват с отличителна ефективност.

Те са доста мощни, а освен това не ограничават работата ви нито откъм движение, нито откъм живот на батерията.

Тези уреди тежат една идея повече и въпреки че новите модели са по-тихи от предходните, подобни листосъбирачи си остават доста шумни и трябва да се използват със слухови предпазители.

Двутактовите двигатели изискват смесване на гориво и масло, но четиритактовите нямат този проблем.

Листосъбирачи тип “раница”

Листосъбирачите тип раница обикновено работят на гориво. Това означава, че като цяло си остават сравнително шумни модели, които имат нужда от редовна поддръжка.

По-големи са и това им позволява да работят при по-висока мощност. С подобен инструмент със сигурност ще си спечелите сила, а съответно и бързина в борбата с листата.

Въпреки че тежат почти два пъти повече от ръчните горивни листосъбирачи, тези уреди си остават доста комфортни за употреба. Това е така тъкмо защото се поставят на гърба като раница и тогава цялото тяло, а не една от ръцете ви поддържа теглото.

С подобен листосъбирач може би няма да бъдете чак толкова маневрени, но за сметка на това ще разполагате с по-сериозни силови възможности.

За жалост, тези уреди не могат да вакуумират или раздробяват листата, за които ви се налага да се погрижите. Работят единствено в режим на издухване.

Освен това листосъбирачите тип раница струват повече спрямо ръчните си конкуренти. Все пак удобството си има цена.

Листосъбирачи на колела

Ако се нуждаете от нещо наистина мощно, тогава при всички положения трябва да се обърнете към листосъбирачите на колела.

Възможностите на тези уреди със сигурност са най-големи. Препоръчваме ви обаче да насочите вниманието си към тях единствено ако ви се налага да обслужвате огромен терен с множество дървета.

Тези листосъбирачи отново работят на гориво, така че вече сами се досещате за шумните условия и поддръжката, за които трябва да се погрижите.

Въпреки че са наистина мощни и функционални обаче, подобни листосъбирачи си имате няколко основни недостатъка. На първо място, трябва да имате предвид, че такива модели не могат да вакуумират или раздробяват листата, така че работят единствено в режим на издухване.

Освен това със сигурност ще ви се наложи да помислите за мястото, на което ще съхранявате подобен листосъбирач.

Тези модели обаче не са само обемисти, но и доста тежки, така че въпреки помощта на колелата понякога може да ви бъде трудно да маневрирате с тях или да ги бутате по някое нанагорнище.

Разбира се, тези машини са най-сериозни. Тъкмо затова и цените им вървят най-високо измежду останалите модели.

Най-важното съображение, което трябва да направите, ако планирате да се снабдите с листосъбирач на колела, се отнася до пространството, за което трябва да се погрижите. Внимателно помислете както за площта, така и за особеностите на терена, с които ще ви се налага да се справяте.

Освен за специфични случаи не бихме ви препоръчали листосъбирач от подобен модел.

Какво друго трябва да съобразите, когато си избирате листосъбирач?

Видът на един листосъбирач далеч не изчерпва всичко, което трябва да вземете предвид, когато избирате точния за себе си уред.

Различните модели имат куп характеристики и особености, които трябва да съобразите. Познавайки ги добре, при всички положения ще имате възможност да изберете най-добрия продукт.

Дизайн

Сред листосибърачите, както по-рано споменахме, съществуват два основни дизайна на работа. В единия случай центробежната сила на въздуха се използва за издухване на листата, а в другия случай за всмукване (вакумиране).

Листосъбирачите с всмукателна система работят на същия принцип като тези, които издухват листата. Единствената разлика е, че в техния случай обикновено въздушния поток е насочен към специална торба за събиране на листата.

От друга страна, трябва да имате предвид, че съществуват и такива листосъбирачи, които разполагат със система за раздробяване на листата. Благодарение на раздробяването на листата можете да си позволите да съберете по-голямо количество от тях, преди да ви се наложи да изпразните торбата.

Имайте предвид обаче, че в зависимост от размера, до който се раздробяват листата, може да се ограничат техните по-нататъшни приложения.

На свой ред листосъбирачите, които раздробяват листата, се делят на два подвида. Едните работят с помощта на така наречения “чист вентилатор”, а другите – с помощта на “мръсен вентилатор”.

Разликата идва оттам, че при работата с чистия вентилатор листата биват раздробени с помощта на специални линии за нарязване. Едва след това те биват събирани във предвидената за това торба.

В случая с мръсния вентилатор обаче листосъбирачът използва самия вентилатор за раздробяването на листата. В този случай със сигурност ще получите много по-ситно раздробени листа.

Трябва да бъдете наясно обаче, че този механизъм на работа може да бъде по-опасен за вашия листосъбирач. Ако не сте достатъчно внимателни, има шанс да повредите вентилатора особено ако събирате листата в области с различни по-твърди предмети.

При всички обстоятелства, преди да насочите вниманието си към конкретен модел листосъбирач, трябва да бъдете наясно с това за какво искате да използвате листата, както и с особеностите на терена и листата, които обслужвате.

Разбира се, необходимо е да вземете предвид и размера на торбата, за да успеете да съберете в нея всички листа.

Мощност

Когато става въпрос за мощността на един листосъбирач, трябва да се вземат предвид много фактори. При всички положения обаче можете да откриете потенциалните възможности на един продукт в неговото описание.

Както вече знаете, всички видове листосъбирачи използват едни и същи механизми на работа. Трябва да бъдете наясно, че горивните листосъбирачи като цяло са по-мощни от електрическите си конкуренти. При всички обстоятелства те успяват да въртят вентилатора с по-голяма скорост, а това в крайна сметка произвежда повече мощност.

От друга страна, както вече сте наясно, електрическите листосъбирачи са доста по-леки и лесни за използване. Те са идеални, когато ви се налага да обслужвате по-малка област с по-малко дървета в нея.

Освен това за едно домакинство вече е далеч по-лесно да си набави електрическа енергия, отколкото да му се налага да снабдява с гориво и масло двигател, който на всичкото отгоре изисква и повече грижи.

Независимо от захранването на листосъбирача обаче, както вече споменахме, информация за неговата мощност при всички обстоятелства можете да си набавите и от описанието на продукта.

В случая с горивните листосъбирачи определящ е обемът на цилиндрите. Сами се досещате, че колкото по-голям е обемът на цилиндрите, толкова повече сила ще има даден уред.

Недостатъкът на по-големите цилиндри обаче идва от това, че те ще изразходват горивото значително по-бързо.

Що се отнася до електрическите листосъбирачи, при тях мощността се измерва във ватове. Ситуацията си остава същата: колкото повече ватове – толкова повече мощност. Това обаче отново означава изразходване на повече електроенергия и в случая с уредите на батерии по-бързо изтощаване.

Имайте предвид, че мощността не е всичко, което определя качеството на извършваната работа. Бъдете съобразителни и сме сигурни, че ще откриете идеалния продукт за себе си с точното съотношение между мощност и изразходване на енергия.

Скорост

В крайна сметка въздухът е онова, което върши цялата работа, свързана с листата. Тъкмо затова трябва да си давате сметка за общата скорост на въздуха, която даден продукт ви предлага. Тя на свой ред, разбира се, ще зависи пряко от мощността, с която листосъбирача разполага.

Общата скорост на въздуха при листосъбирачите често се измерва по два начина. В единия случай тя се отчита в километри в час (км/ч), а в другия – в метри в секунда (м/с). За да се ориентирате по-лесно, ще ви подскажем, че 1 м/с отговаря на 3,6 км/ч.

Общата скорост на въздуха при повечето листосъбирачи надминава 100 км/ч. Така или иначе обаче тя не е единствената, която определя ефикасността на един уред.

При всички положения освен нея трябва да вземете предвид и кубическите метри в минута, т.е. дебитът на един листосъбирач. Тъкмо от това зависи количеството въздух, което ще използва вашия уред за единица време.

Независимо колко висока е общата скорост на въздуха, ако количеството му е малко, надали ще станете свидетели на кой знае какви резултати.

По време на търсенето си при всички обстоятелства трябва да обърнете внимание и на двата показателя. Обикновено, колкото по-мощен е един листосъбирач, толкова по-висока скорост и повече обем на въздуха може да постигне.

И все пак следете и за двете величини. Съобразете се с това от какво имате нужда, но не забравяйте, че в крайна сметка колкото повече – толкова повече.

Контрол

Ключово за качеството на работата, която ще можете да извършите с новата си придобивка, е доколко ви е комфортно да я използвате, т.е. какъв контрол имате над нея.

Имайте предвид, че ако в крайна сметка не контролирате добре листосъбирача си, няма да останете доволни от самия него. Някои терени могат да бъдат особено претенциозни, което означава, че ще трябва да се съобразите с тях.

При всички положения помислете внимателно точно от какво имате нужда спрямо областта и листата, за които се грижите. Още когато ви запознахме с различните видове листосъбирачи, ви обяснихме, че някои от тях са по-лесни за контролиране от други.

Листосъбирачите на колела например са подходящи за сравнително равни терени и обемни пространства. Това е така, тъй като с тях така или иначе нямате кой знае колко добър контрол над потока на въздуха.

От друга страна ръчните листосъбирачи са наистина лесни, компактни и удобни за насочване в различни посоки. Ако листата във вашия случай обичат да се крият в различни кътчета, при всички положения ще имате нужда от подобна прецизност, за да се справите с тях.

Въпреки че са доста леки обаче, в някои случаи могат да ни натежат или да се окажат недостатъчно мощни. Тогава решението е листосъбирач тип раница. Той ви гарантира почти същия контрол над въздуха, но определено е по-лесен за носене и предлага по-големи мощности.

Ако имате възможност, препоръчваме ви на място да поносите (а по възможност и използвате) известно време даден уред, преди да решите да го закупите. Само така ще можете със сигурност да прецените доколко ви е удобно да го контролирате и колко комфортно се чувствате с него.

Качество и цена

Независимо за какви продукти става въпрос, качеството и цената често вървят ръка за ръка. Сигурни сме, че искате да направите възможно най-добрата сделка, така че да не се чувствате ощетени в никакъв случай.

Имайте предвид обаче, че ако решите да си спестите някой-друг лев за сметка на качеството на определен листосъбирач, може би в крайна сметка ще останете недоволни от новата си придобивка. Поддръжката и замяната му така или иначе ще оскъпят цялостните разходи по листосъбирача.

При всички положения искате от определен уред да ви свърши работа. Тъкмо затова трябва да бъдете наясно по отношение на какво можете да направите компромис и от кое не можете да си позволите да пестите.

Така или иначе най-определящи за представянето на един листосъбирач си остават показателите на неговата мощност. Тъкмо затова трябва да бъдете наясно точно от какъв листосъбирач се нуждаете за обслужването на конкретна област и конкретни листа.

В крайна сметка, ако вземете това предвид, със сигурност ще знаете точно към кои продукти да насочите вниманието си. Едва след това идва ред на търсенето и изборът на най-доброто предложение с идеалното съотношение между цена и качество.

Как да използвате листосъбирача си най-добре?

Вече със сигурност знаете всичко необходимо, за да се сдобиете с възможно най-добрия листосъбирач. При всички положения обаче работата тепърва започва.

За да ви бъдем от максимална полза, сме ви подготвили няколко основни съвета и препоръки за работата си тези уреди. Така ще бъдем уверени, че използвате новата си придобивка възможно най-пълноценно.

Изберете къде искате да отидат листата!

В случаите, в които издухвате листата, определено трябва предварително да решите точно искате те да отидат. Това е първото съображение, което трябва да направите, преди изобщо да започнете работа.

Така при всички положения ще действате методично, ефикасно и целенасочено.

Ако планирате да съберете листата, след като приключите, можете предварително да изкопаете различни дупки, в които да ги закарате с помощта на листсоъбирача си.

Добра идея е да направите няколко различни купчинки с листа или пък да напълните няколко дупки, ако ви се налага да обслужвате по-голямо пространство.

Започнете с преградите и сградите!

Когато започвате с почистването, ви препоръчваме първо да насочите вниманието си към преградите и сградите. Когато обслужите ъглите там, листата ще останат на открито и ще ви бъде по-лесно да ги придвижите, докъдето искате.

Съветваме ви да използвате U-образни движения в тези зони. Така ще успеете да издухате максимално количество листа.

Работете отстрани!

Ако започнете да издухвате накапалите листа в права линия, просто ще се окаже, че сте си направили път между тях.

Правилният начин на действие изисква от вас да започнете от единия край. Ако ходите нагоре-надолу перпендикулярно на посоката, в която искате да насочите листата, при всички положения ще постигнете целта си.

Накрая работете около листата!

Когато вече сте закарали всички листа грубо в зоната, към която сте се стремели, е време да ги съберете на купчина.

Започнете да духате листата, докато ги обикаляте. Така постепенно ще ги съберете максимално на едно място и ще образувате купчина, която ще ги държи заедно и ще ви позволи по-лесни да ги манипулирате след това.

Не се стремете да съберете всяко възможно листо!

Мислете за голямата картинка! Листосъбирачите са предвидени за издухване на големи маси от листа. Може да се окажете особено изнервени, ако се опитвате да преместите всяко единично листо с помощта на подобен уред.

Намерете точния ъгъл и използвайте плавни движения. Така при всички положения ще успеете да оптимизирате максимално работата си.

И не забравяйте – практиката води до съвършенство.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, когато вече знаете всичко необходимо за листосъбирачите и тяхната употреба, ето и няколко от най-добрите актуални предложения в областта…

1. Листосъбирач Villager VEBV 3000


Този електрически всмукателен листосъбирач се захранва с помощта на кабел, така че да може да работи при оптимални обстоятелства. Мощността му възлиза на цели 3000 W. Същевременно успява да ви осигури и въздушен дебит от 16 кубически метра в минута при скорост на въздуха от 83 м/с. Този модел е сравнително обемен, но за сметка на това достатъчно лек и удобен за маниупулация. Единственото му ограничение е кабелът, но ако можете да му осгируите удобен контакт, безпроблемно ще съберете всички листа в 45-литровия му кош.
Купи сега

2. Листосъбирач Raider RD-EBV03


Този електрически листосъбирач отново се захранва с помощта на кабел. Неговата мощност обаче възлизана 2600 W, които успяват да осигурят въртене на перката му от 9000-14000 оборота в минута. Максималната скорост на въздуха, с който този модел засмуква листата, достига 270 км/ч при максимален дебит от 13,2 кубически метра в минута. Удобен за употреба, този листосъбирач вероятно ще успее да побере всички листа, които ви се налага да съберете, в 35-литровата си торба.
Купи сега

3. Листосъбирач INGCO CABLI2001


Акумулаторният листосъбирач INGCO CABLI2001 е наистина компактен и удобен за контролиране. Перката му се върти без натоварване със скорост от 10000, 12500 и дори 17000 оборота в минута. Достатъчно мощен е и въпреки че дебитът му е едва 2,7 кубически метра в минута, при всички положения ще ви свърши добра работа. В комплекта е включена торба за събиране на прах, но НЕ са включени батерия и зарядно устройство.
Купи сега

4. Листосъбирач Gladiator TT-BV3405


Този двутактов бензинов листосъбирач е нещо съвсем различно. Обемът на двигателя му възлиза на 25,4 сс, така че мощността му достига 750 W. Скоростта на въртенето му пък може да достигне до 7500 оборота в минута. Този уред работи като духалка и разполага с раздробителен шредер за листа. С негова помощ ще можете да издухвате листата при цели 62,7 м/с скорост на въздуха. Този уред може да бъде сравнително тежичък, но си остава удобен за контролиране, достатъчно мощен и ефикасен в работата си.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Листосъбирач Texas BVC2800


Електрическия листосъбирач Texas BVC2800 разполага с шредер от пластмасов нож за раздробяване на листата до 10 пъти по-малки размери. Мощността му възлиза на 2800 W, които успяват да му осигуирят максимална скорост на въздуха до 275 км/ч. Уредът върви заедно с торба за събиране на раздробените листа с обем от 25 литра. При малките размери на листата, които този листосъбирач може да ви осигури, те ще със сигурност ще ви бъдат предостатъчни.
Купи сега

6. Листосъбирач Gardena ErgoJet 3000


Този листосъбирач отново се захранва с помощта на електрическа енергия и разполага със специализиран шредер за раздробяване на листата. Захранва се с помощта на кабел и мощността му възлиза на цели 3000 W. Те успяват да му осигурят страхотната скорост на въздуха от 310 км/ч при максимален въздушен дебит, възлизащ на 170 л/с. Благодарение на 45-литровата торба за листата надали ще ви се налага да мислите особено за тях самите. Използвайки този лек и компактен листосъбирач, в никакъв случай няма да останете разочаровани.
Купи сега

4.5/5 - (22 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!