Всички категории

7-те Най-Добри Лостове за Набиране

Всеки по-активен физически човек знае какво представляват лостовете за набиране и за какво се използват.


Дори и човек без абсолютно никакъв опит в набиранията би се досетил как се използва един лост. Проблемът не е в това. Той се крие в прекалено големият избор от лостове за набиране на пазара – това допълнително обърква хората и те не знаят кой би бил най-подходящ и добър за тях и целите им.

Един добър лост за набиране ще ви помогне да направите качествена тренировка за всяка мускулна група от горната част на тялото.

В това кратко ръководство ще ви представим всичко по-важно като информация за лостовете за набиране.

Така ще можете да направите по-информиран избор и да намерите най-подходящия и добър лост за своите тренировки и цели. В края на ръководството ще намерите и конкретни предложения за някои от най-добрите лостове за набиране на пазара.

На какво да обърнем внимание когато избираме лост за набиране

Лостовете за набиране обикновено не са скъпи. Разбира се, има и изключения, но повечето предложения на пазара ще са по джоба на всеки. 

Очаквайте да платите не повече от 200 лева за нещо наистина добро, реномирано и качествено.

Но реално може и да не е необходимо да харчите толкова много пари, ако за вашите цели и изисквания има и много по-евтини предложения.

Позиции на захващане

Когато избирате лост за набиране обърнете внимание на това колко позиции на захващане позволява той. Най-базовите лостове обикновено има две позиции – за тесен и широк хват. Но някои по-скъпи лостове имат повече позиции и допълнителни дръжки и аксесоари, които позволяват да се правят повече видове набирания и съответно да се тренират повече мускулни групи.

Най-добрите лостове за набиране имат повече от пет различни позиции на захващане.

Лост с колко позиции на захващане ще изберете зависи изцяло от това какви набирания искате да правите и какви цели имате. Имайте предвид, че колкото повече позиции има един модел – толкова по-висока става и цената. Можете да изберете и комбиниран уред за набирания и кофички, с който ще имате още повече позиции на захващане и ще можете да тренирате дори повече мускулни групи.

ДръжкиОще един фактор, на който да обърнете внимание е какви са дръжките на лоста.  Лостовете за набиране могат да имат дръжки от гума, пяна или друг материал.

При някои модели дръжки липсват, а местата за захващане са обособени с грапава метална текстура. Независимо какви дръжки ще има избраният от вас лост, то не забравяйте, че освен за комфорт при набиране, те служат и като средство против пързаляне на ръцете.

Грапавата метална текстура е най-добрият вариант за добър захват. Също така това е и най-здравата “дръжка”, която един лост може да има. Но комфортът при тренировка липсва и твърдата метална повърхност може да ви образува мазоли по ръцете.

Дръжките от гума и пяна са много по-меки и комфортни за използване, но се разпадат с времето.

Ограничение за тегло

Всеки лост за набиране издържа до определено максимално тегло на трениращия. Евтините лостове издържат до 120 – 130 килограма, докато по-скъпите и качествени модели могат да издържат спокойно до 250 – 300 килограма.

Все пак имайте предвид, че ограниченията за тегло ще зависят от конструкцията и вида на лоста за набиране.

Изисквания за монтаж

Как и дали ще трябва да се монтира лостът за набиране зависи изцяло от това какъв вид ще изберете. Някои лостове се захващат за рамката на вратата, други се закачат с дюбели за таван или стена, трети могат да се завият с винтове за греда, а четвърти изобщо не изискват монтаж.

Понякога монтажът се оказва един от основните фактори при избора на лост за набиране.

Видове лостове за набиране

Лостове за вратаТози вид лостове за набиране са най-прости и лесни за монтаж. Те не изискват никакви умения или приспособления за монтирането.

Просто се закачат отгоре на самата рамка на вратата и имат противотежест за баланс. Обикновено лостовете за врата са сравнително евтини. Имат ограничен брой захвати и максималното им поддържано тегло не е голямо.

Все пак са добър избор ако искате бърза тренировка и не искате да се занимавате с излишен монтаж, както и да можете да местите лоста и дори да го носите със себе си.

Основното предимство на лостовете за врата несъмнено е това, че са евтини.

Имайте предвид, че някои от тези лостове се откачат и падат, което може да се окаже потенциален риск за здравето ви.

Лостове за таван

Вторият вид лостове са тези за монтаж на таван. Очевидното им предимство е, че се захващат здраво и остават като постоянно решение за тренировка. Заради монтажа лостовете за таван издържат по-голяма тежест и дават по-адекватна опора на трениращия.

Те са издръжливи и здрави, имат няколко позиции на захващане и са комфортни за използване.

Недостатъкът им е, че трябва да се монтират – съответно са нужни умения, инструменти и монтажни части. Също така ще трябва да дупчите тавана си, което не винаги е опция.  Лостовете за таван са малко по-скъпи от тези за врата, но за повечето трениращи това е напълно оправдано заради техните предимства.

Когато избирате конкретен лост за таван е добре да се уверите, че монтажните пръти са достатъчно дълги и ще имате достатъчно място за главата си над самия лост за набиране. В противен случай има риск да удряте главата си в тавана.

Лостове за стенаТози вид лостове е много сходен с таванните. Единствената разлика е в мястото за монтаж като в този случай е стена.

Лостовете за стена са доста здрави, имат и по-голям лимит за тегло, както и предоставят достатъчно позиции на захващане. Те са малко по-тежки от моделите за таван, тъй като имат малко повече части заради изискванията за монтажа.

Когато избирате лост за стена винаги гледайте металните части за монтажа – колко дюбела са необходими, на какво разстояние са те и т.н. Идеята е да намерите лост, който след като се захване с дюбели за стената ще издържа безпроблемно теглото ви и няма да има рискове от падане.

Също така обърнете внимание лостът за стена на какво разстояние ще дойде от стената. Все пак ще се нуждаете от достатъчно пространство от стената за да тренирате комфортно.

Лостовете за стена трябва да са направени по-здраво и солидно от тези за таван, тъй като заради метода на захващане тежестта пада основно на монтажната система и самата стена. Но ако не се притеснявате да дупчите стените си и имате подходящо място за поставяне на лост за набиране – този вид би ви свършил добра работа.

Лостове за напречна греда

Четвъртият основен вид лостове за набиране са тези за монтаж на напречна греда.  Както може би се досещате, тези лостове са много подобни на таванните и имат същите предимства като тях. 

Те са доста здрави и добре направени, имат висок лимит за тегло на трениращия и предлагат няколко позиции на захват. Ценово лостовете за напречна греда се позиционират като тези за стенен и таванен монтаж.

Единствената разлика е методът на закрепяне. Както подсказва името, този вид лостове за набиране се монтират за напречна греда на тавана. 

За здрав и качествен монтаж трябва да имате здрава греда, до която се достига лесно. Все пак трябва да захванете лоста достатъчно здраво и добре, за да ви издържа докато се набирате на него.

Свободностоящи лостове за набиранеСрещат се още и като комбинирани уреди за набиране, кофички и дори коремни сгъвания.  Откъм дизайн това не е само лост за набиране, а цяла самостоятелна конструкция в чиято горна част има и лост.  Ако искате уред, с чиято помощ да имате една по-пълна и качествена тренировка – то свободностоящите модели са изключително подходящи.

Обикновено рамката е изработена от здрав метал, както и лостът за набиране в горната част. Често моделите от този вид включват и подложки за крака и облегалка, с чиято помощ можете да правите сгъвания за корем. Също така има и дръжки, които ви позволяват да правите кофички за гърди. Но това какво ще включва един свободностоящ уред зависи изцяло от марката и модела.

Очаквано цената на този вид лостове за набиране е по-висока заради възможностите за допълнителни упражнения и поради факта, че за тяхната направа се използва много повече материал.

Но ако имате малко по-голям бюджет за лост за набиране и достатъчно място в дома си – то свободностоящите комбинирани уреди са може би най-добрият ви вариант.

Така ще можете да тренирате много повече мускулни групи и да разнообразявате тренировките си.  Ако решите да се спрете на лост за набиране от този вид е добре да изберете модел, който има солидна и здрава конструкция и стабилни крака.  Така няма да има риск от преобръщане и инциденти, особено ако трениращият е по-тежък.

Съвети за безопасност

Въпреки че монтажът на лост за набиране не е особено сложна задача, все пак има някои правила за безопасност, които е добре да се спазват. Това не важи единствено за свободностоящите модели, което е още едно предимство за тях.

Монтирането на всеки друг вид лост за набиране обаче има своите тънкости. Независимо от това какъв точно лост сте си избрали, уверете се, че той е закрепен стабилно и здраво за основата и няма риск от падане.

Добре е да задълбаете повече в това до колко килограма издържа даден лост. Дори и след това не се доверявайте на сляпо на това, ами прочетете ревюта и потребителки мнения за конкретния модел в интернет. 

Ако изберете лост за врата, задължително проверете дали той е достатъчно устойчив и какво пише за модела в интернет. Когато монтирате лост за стена, таван или напречна греда – винаги използвайте подходящи и качествени крепежи и монтажни елементи и ако имате съмнения, че ще се справите с монтажа – потърсете професионална помощ.

Най-добрите лостове за набиране

Дойде и моментът, в който ще ви представим някои от най-добрите лостове за набиране. Просто изберете вида на лоста, който най-добре ще пасне в конкретното помещение и има къде да монтирате.

Все пак е добре да съобразите и личните си предпочитания, очакванията за тренировките и бюджета.

1. Лост за набиране Sideа 9048/1


Моделът е за монтаж на стена. Изработен е от здрав и издръжлив метал. Прахово боядисан в черен цвят.

Размерите му са височина 60 сантиметра, ширина 110 сантиметра и диаметър 28 милиметра.
Купи сега

2. Мобилен уред за кофички и набирания FITROOM


Лостът е предвиден за закрепване на касата на вратата. Монтира се лесно и се захваща здраво. Подходящ е за каси с размери от 79 до 85 сантиметра.

Препоръчително тегло на трениращия около 90 килограма.
Купи сега

3. Лост за набиране Pull Up Board Titan Fitness


Специално проектирана дъска за набиране, която дава над 30 различни вида захват и съответно възможност за изпълняване на множество разнообразни упражнения.

Може да се използва от начинаещи и напреднали. Изработена е от шперплат. Максимално тегло на трениращия до 150 килограма.

Дължината на лоста е 100 сантиметра, ширината 4 сантиметра и височината 20 сантиметра.
Купи сега

4. Лост за набиране MAXIMA 310220


Лостът е за монтаж на стена и дава различни възможности на захват.

Универсален уред, с който можете да тренирате гръб, рамо, корем, бицепс и други. Моделът е компактен и заема малко място.

Максимално допустимо тегло на трениращи до 150 килограма. Размерите на уреда са 93 на 52 на 18 сантиметра.
Купи сега

5. Лост за набиране Kondition Voit


Лостът е изработен от стомана и се поставя на касата на вратата. Подходящ е за врати с ширина от 61 до 81 сантиметра.

Уредът предлага възможност за набиране, лицеви опори и коремни преси.

Предназначен е за редовна употреба – от два до три пъти седмично по 30 минути.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Лост за набиране за врата HMS DB10


Лостът е за врата и е от стомана, покрита с лъскава хромирана повърхност. Отличава се с добър дизайн, естетическа красота, издръжливост и здравина и лесен монтаж.

Дръжките са изработени от мека пяна за по-голям комфорт при набиране. Регулиране ширината на захвата от 62 сантиметра до 100 сантиметра.

Лостът има диаметър от 4 сантиметра. Максимално допустимо тегло на трениращия до 100 килограма.
Купи сега

7. Лост за набиране за таван FITROOM


Лостът се монтира на таван. Дълъг е 120 сантиметра и се монтира на 38 сантиметра от тавана. Изработен е от здрава стомана с прахово-полимерно покритие.

Заради монолитната си конструкция позволява максимално натоварване до 250 килограма.
Купи сега

4.7/5 - (3 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!