Всички категории

6-те Най-Добри Машини за Сладолед

През горещите летни дни едно от любимите неща на повечето хора е да се разхладят със сладолед.

 

В търговската мрежа има ужасно много марки и видове сладоледи, които биха свършили работа. Но ако искате да се насладите на неподражаем вкус – няма нищо по-добро от домашно приготвеният сладолед.

Домашният сладолед е отличен вариант и за хората с алергии към определени съставки, както и за тези, които предпочитат да се хранят здравословно и искат сами да определят съдържанието на разхладителния десерт.

Когато посрещате близки и приятели вкъщи можете да направите моментите с тях още по-специални като им предложите от своя домашен сладолед. Усилията и жестът ще бъдат оценени от всеки.

Но независимо от причините, ако искате да приготвяте сладолед в домашни условия – то имате достатъчно опции. Една от тях е използването на машина за сладолед.

В това ръководство ще ви представим всичко по-важно относно избирането на такава. В края дори ще намерите конкретни предложения за някои от най-добрите машини на пазара.

Видове машини за сладолед

Когато започнете да търсите подходяща машина за сладолед ще забележите, че на пазара има няколко основни вида, които варират откъм цена и начин на работа.

Електрически машини за сладолед

Машините от този вид са изключително лесни и удобни за работа. Единственото, което трябва да запомните е, че трябва да сложите купата на машината във фризера ден-два преди приготвянето на сладоледа. Стига купата да е достатъчно студена, просто я поставяте обратно в машината, изсипвате съставките в нея и машината върши останалата работа.

Имайте предвид, че при машините от този вид се изисква малко или много търпение. Също така трябва да замразявате купата предварително, което може да бъде неудобство. При повечето такива модели може да се купи резервна купа (някои дори имат добавена в комплекта) и така винаги една остава във фризера.

Тези машини са сравнително евтини и често се намират дори за около 100 лева, но по-хубавите започват от 200 лева и нагоре. Стига да нямате проблем с това да чакате сладоледа да бъде приготвен и охладен, както и да замразявате предварително купата – използването на електрическа машина от този вид ще ви бъде изключително приятно.

Несъмнено лесната употреба на уреда и ниската му цена го правят доста привлекателен избор.

Но хората, които обичат да си хапват често домашен сладолед определено в даден момент ще започнат да стават нетърпеливи, както и понякога ще забравят да вкарат предварително купата във фризера.

Предимства:

  • Сравнително евтини;
  • Лесни за използване;
  • Подходящи за употреба и от деца.

Недостатъци:

  • Изискват повече търпение;
  • Не предоставят голям контрол относно приготвянето на сладоледа.

Компресорни машини за сладоледТози вид машини са значително по-скъпи от останалите, но цената им е оправдана.

Една компресорна машина за сладолед варира ценово от 400 до 1400 лева. Очаквано за тези пари получавате нещо, което се използва изключително лесно и прави кремообразен сладолед, който повечето хора намират за най-добрата консистенция.

Едно от най-големите предимства на тези машини е, че не се чака сладоледът да стане готов. Можете да ядете домашния си сладолед до един час след като сте заредили машината.

Повечето модели от този тип имат различни екстри като дигитален дисплей, възможност за контрол на температурата, скорости на разбиване и поддържане на сладоледа студент след като е напълно готов. Ако сте истински любители на домашния сладолед и сте готови да инвестирате повече пари, то несъмнено компресорните машини са много по-удачен вариант.

Предимства:

  • Изключително лесна употреба;
  • Бързо приготвяне;
  • Допълнителни екстри;
  • Сладолед със страхотен вкус и консистенция.

Недостатъци:

  • Висока цена.

Какво да вземем предвид при избора на машина за сладолед

Има няколко основни неща, които трябва да вземете предвид ако искате да изберете най-подходящата машина за сладолед според вашите изисквания и бюджет.

Употреба

Едно от основните неща, по които се различават машините за сладолед е колко лесно се използват и как приготвят самия сладолед. Това е достатъчно добра причина за някои хора да платят много повече за машина с компресор, която да им приготви сладоледа само с натискането на един бутон и то за много по-кратко време.

Както вече може би стана ясно, компресорните машини за сладолед се използват много по-лесно и приготвят домашния сладолед много по-бързо от останалите.

Електрическите модели със замразяване на купата очевидно нямат никакъв шанс, но ако имате бюджет само за такава машина, то поне нека е с две купи – това донякъде ще ви улесни с приготвянето на сладоледа. Има и машини за сладолед, в които се слага натрошен лед и морска сол, но те са най-бавни и неудобни за ползване.

При компресорните машини може да има редица екстри, които допълнително да улеснят използването им и самото приготвяне на сладолед.

Вграденият дигитален дисплей прави боравенето с машината по-лесно. Наличните опции за настройване също допринасят и благодарение на тях можете да направите още по-хубав домашен сладолед. Сваляемата купа, която се премахва изключително лесно от машината пък ще ви помогне да прехвърлите сладоледа в друг съд бързо и лесно.

Цена

Има значителна разлика в цените на по-обикновените електрически машини и компресорните, които са от по-висок клас.

Ако имате ограничен бюджет можете да си намерите машина за сладолед и до 100 лева, но трябва да се примирите с мисълта, че работата около приготвянето на сладоледа няма да е особено бърза или доставяща удоволствие.

Във високия клас пък има компресорни машини, чийто цени минават 1000 лева, но пък работата с тях е истинско удоволствие, а полученият сладолед докосва сетивата.

Повечето любители на домашния сладолед ще бъдат достатъчно доволни и от машина, която попада някъде по средата на този иначе голям ценови диапазон. Ако все пак искате нещо до 100-200 лева, няма за какво да се притеснявате. На пазара има достатъчно модели, които работят със натрошен лед и сол или пък със замразяване на купата. Ако искате евтина компресорна машина, за около 400 лева може да намерите и такава, но не очаквайте да бъде от високия клас.

Основните компромиси, които ще трябва да направите с по-евтина машина за сладолед са по-бавно и неудобно боравене с нея и приготвяне на самия сладолед.

КапацитетАко ще правите сладолед за цялото семейство или пък за гости – то вероятно ще ви трябва машина с по-голям капацитет. Това е особено важно за машините, които правят сладоледа бавно и изискват предварителна подготовка. Все пак ако трябва да замразите купата поне ден преди това, няма как да направите втора доза сладолед, ако първата не е стигнала за всички.

За щастие машините, при които сладоледът става бавно имат много по-голям капацитет.

Машините с натрошен лед и сол имат капацитет от 2,3 дори 4 литра.

Компресорните машини са с по-малък капацитет, но можете да направите втора доза сладолед.

Преценете най-често какво количество сладолед ще ви бъде необходимо и според това изберете машина с достатъчно голям капацитет.

Вкус и консистенция

За някои потребители това е едно от най-важните неща. Вкусът на домашния сладолед до голяма степен ще зависи от използваните продукти, но самата консистенция зависи от машината.

Някои от най-скъпите машини за сладолед имат толкова висока цена просто защото правят изключително гладък и кремообразен сладолед. Но като цяло всички компресорни машини правят по-гладък сладолед от останалите.

Машините с лед и сол и замразяване на купата понякога дават малко по-голям контрол що се отнася до консистенцията на сладоледа – това става именно чрез опциите за скорост на разбъркването. По-бавното разбъркване на съставките води до по-гъста консистенция, докато по-бързите скорости на разбъркване правят по-лек и кремав сладолед. Разбиването на домашния сладолед на по-висока скорост също така допринася да не се образуват ледени кристали в него.

Бързина на работаСкоростта, с която машината ще разбърква сладоледа е важна и от гледна точка на това колко време бихте чакали за да стане последният готов. Ако нямате търпение да си хапнете домашен сладолед или да почерпите околните – то тогава по-добре изберете компресорна машина.

Останалите видове машини за сладолед изискват повече време за приготвянето му. Ако пък не бързате и обичате да планирате нещата си – то тогава можете да си спестите доста пари и просто да си вземете електрическа машина, чиято купа се замразява.

При компресорните модели обикновено бързината на работа се посочва от производителя защото същият разчита, че това е още едно маркетингово предимство. Ако за вас бързината на работа на машината за сладолед е важна, можете да проверите дали е дадена от производителя или просто да прочетете потребителски мнения и ревюта в интернет.

Почистване

Машината за сладолед трябва да се поддържа и почиства като всеки друг кухненски уред.

Ако миенето не ви е сред любимите домакински задължения, то тогава обмислете избирането на машина, която се почиства по-лесно.

Компресорните машини, чиято купа се изважда са сред най-лесните за почистване. Същото важи и за по-малките откъм размери модели спрямо по-големите.

Отново – потребителски мнения и ревюта в интернет могат да ви насочат добре към коя машина да се насочите що се отнася до лесното й почистване.

Ниво на шумВсяка машина с електрически мотор, не само тези за сладолед, произвеждат шум по време на работа. Факт е обаче, че при някои модели нивото на шума при работа е доста нетърпимо. Ако сте по-чувствителни към шума или в домакинството ви има повече хора и не искате да ги притеснявате когато приготвяте домашен сладолед – то тогава изберете по-тиха машина.

Много потребители споделят в своите ревюта и коментари ако избраната машина за сладолед е по-шумна от обикновеното, така че отново четенето в интернет може да ви помогне.

Дизайн

За някои потребители дизайнът на кухненските уреди не е толкова важен, колкото това те да бъдат функционални. Но ако искате машината за сладолед да пасне естетически на останалите кухненски уреди и самото обзавеждане, то тогава дизайнът й също трябва да се вземе предвид при избора. Все пак ако машината изглежда добре и пасва отлично в кухнята ви шансът да поискате да я смените в даден момент или поне да я прибирате след работа с нея ще е сведен до минимум.

Допълнителни екстри

Машините с купа за замразяване понякога идват в комплект с втора, което е голям плюс. Ако изберете машина от такъв тип, дори и да няма втора купа в комплекта, можете да си купите допълнителна за по-голямо удобство.

Някои модели имат и сигнализация за готовност на сладоледа, което може да улесни някои потребители.

Ако не ядете сладоледа веднага след приготвяне, то някои машини имат функцията да го поддържат студен.

Компресорните машини понякога имат различни настройки за консистенция или т.нар. твърдост на приготвения сладолед – това ви дава възможност да го направите точно по вкуса си.

Дигиталният дисплей също е хубава екстра защото улеснява използването и настройването на машината.

Най-добрите машини за сладолед

Дойде и моментът, в който ще ви представим някои от най-добрите машини за домашен сладолед на пазара. Просто изберете този модел, който най-добре отговаря на вашите изисквания и бюджет.

Бъдете сигурни, че няма да съжалявате за избора си.

1. Машина за сладолед Heinner HICM-150SМашината е изработена от пластмаса и алуминий и е подходяща за направата на сорбе. Мощността й е 150 вата като има само едно ниво на мощност. Капацитета на приготвяне е 1.5 литра. Приготвя сладоледа за около 60 минути.

Температурата на охлаждане достига до -18 градуса. Моделът има дигитален контролен панел, вграден таймер, функция за охлаждане и ферментиране.
Купи сега

2. Машина за сладолед WMF 416450011Машината е от инокс и е подходяща за направа на сорбе. Мощността й е 12 вата, а капацитетът на приготвяне 0.3 литра. Вграден дигитален контролен панел и таймер.

Има светлинен индикатор, незалепваща вътрешна повърхност и система против плъзгане.
Купи сега

3. Машина за сладолед Clatronic ICM 3225Машината е изработена от пластмаса и инокс и е подходяща и за направата на замразен йогурт. Мощността й е 12 вата, а капацитетът 1.5 литра.

Разполага с механичен контролен панел. Освен за сладолед, може да се използва и за консервиране посредством замразяване. Вградена система за безопасност.
Купи сега

4. Машина за сладолед Beper BG001HМашината е направена от лек, но достатъчно здрав алуминий и е подходяща за сорбе. Има мощност от 7 вата. Вграден механичен контролен панел.

Има замразяваща система и алуминиев контейнер.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Машина за сладолед EsperanzaМашината е изработена от пластмаса и инокс и може да се ползва за замразяване дори на коктейли. Има мощност от 7 вата и механичен контролен панел.

Може да консервира посредством замразяване. Вградена система за безопасност.
Купи сега

6. Машина за Сладолед KiWi KIM-4703Този модел е изработен от пластмаса и може да се използва за сорбе. Мощността на машината е 12 вата, а капацитетът й за приготвяне е от 1 литър. Има механичен контролен панел. Функции за замразяване и охлаждане. Система против плъзгане за по-голяма безопасност.
Купи сега

3/5 - (11 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!