Всички категории

6-те Най-Добри Микровълнови Фурни

Микровълновите фурни могат да бъдат от полза във всяка кухня – за подгряване на вчерашната храна до размразяване.


Независимо дали ще обновявате старата микровълнова или ще купувате за първи път – това ръководство ще ви помогне да изберете най-подходящата за вас и вашите нужди микровълнова фурна.

За кого е подходяща микровълновата фурна?

Технологията на работа на микровълновите фурни не се е развила кой знае колко през последните 50 години. Въпреки това начинът, по който се използва тази технология в кухнята се е променил значително.

Днес повечето от нас използват микровълновите за много по-прости задачи – подгряване на студена храна, пукане на пуканки или подгряване на вода за кафе.

Ако искате удобството бързо да подгрявате, размразявате и дори готвите дадени храни, микровълновата фурна е подходяща за това.

Как работят микровълновите фурни?

Всяка микровълнова има магнетрон, който генерира микровълните.

Тези вълни се  изпращат към кухината на фурната, където рефлектират наоколо и бързо сменят поляритета на заредените молекули с храните (най-вече във водата, мазнините и захарите) и произвеждат топлина. Металната мрежа, която се вижда на вратите на фурните пази микровълните да не излизат от кухината и да продължат да нагряват храната.

Микровълновите фурни реално не пренасят топлина към храната като обикновените фурни, които имат нагреватели.

Те работят като използват микровълнова енергия, която кара водата и други прости молекули в храните да вибрират бързо, което създава вътрешно триене (на молекулярно ниво) и по този начин всичко се загрява отвътре.

Това е и причината микровълновите фурни да подгряват толкова бързо и затова са подходящи за задушаване на зеленчуци в собствените им сокове – те не разчитат на бавния и неравномерен процес на прехвърляне на топлинна енергия от въздуха, както работи обикновената фурна за готвене.

Но микровълните също не се разпределят равномерно във фурната.

Затова тавата във фурната се върти постоянно – за да може всяка част от храната да бъде нагрята равномерно. Но нищо на този свят не е перфектно, затова и микровълновите няма как да бъдат.

Почти неизбежно е всеки път да има повече нагряване на места към центъра на фурната, което може да зависи и от размера на храната, която е поставена.

Обмислете следните неща когато търсите микровълнова фурна:

Изберете микровълнова, която да допълва или разширява функциите на останалите кухненски уреди.

Например конвекционната микровълнова фурна може да бъде от полза при приготвяне на малки количества храна вместо да пускате пълноразмерната фурна.

Обмислете първоначалната цена на микровълновата срещу нейната дългосрочна ефективност. Енергийно ефективната микровълнова фурна ще ви спести пари в дългосрочен план.

Не всички съдове и кухненски принадлежности могат да се използват в микровълновата фурна.

Ако не разполагате с достатъчно кухненско оборудване, което да става за микровълнова, добавете и този фактор към бюджета.

Ако имате малки деца обмислете покупката на микровълнова фурна, която има защита от деца.

Видове микровълнови фурни

Стандартни

Стандартните микровълнови фурни (понякога наричани конвенционални) са най-често срещани и най-достъпни финансово.

Стандартната микровълнова е подходяща за всеки, който просто иска да загрява вода, размразява замразени храни и да претопля останалата от предния ден храна.

Те също така могат да се използват за приготвяне на полуфабрикати и простия ястия.

Стандартните микровълнови могат да бъдат ограничени откъм гледна точка на функционалност. Въпреки това те са много лесни за използване.

Те не изискват сложен монтаж или прочитане на ръководството за работа.

Просто поставяте микровълновата на желаното място, включвате щепсела в контакта и започвате да работите с нея.

Конвекционни

Конвекционните микровълнови (понякога наричани комбинирани) са по-универсални от стандартните защото предлагат различни функции за готвене.

Комбинираните микровълнови фурни съчетават конвекционно загряване (топъл въздух) и грил – съответно могат да се използват за печене.

Те са универсални и компактни, което ги прави идеални за всеки, който има малка кухня и иска комбинирана фурна. Дизайнът на този тип микровълнови е подобен на обикновена фурна, за да могат по-лесно да паснат на останалите уреди във всяка кухня.

За вгражданеМикровълновите фурни за вграждане ще се сторят примамлив вариант за всеки, който прави или обмисля ремонт на кухнята си. Те могат да станат красиво естетическо решение към цялостния дизайн на кухнята като освен това няма да заемат допълнително място на кухненския плот.

Логично микровълновите фурни за вграждане трябва да се монтират в предварително обособено за това място.

Те не могат да се използват като свободностоящ кухненски уред.

Този вид микровълнови е по-скъп от останалите.

Предимството им е, че имат множество функции и екстри.

Микровълновите за вграждане имат специфични изисквания за вентилация. Затова е най-добре да бъдат монтирани от професионалист и според инструкциите на производителя.

Какво да търсите в една микровълнова фурна

Размери

В много съвременни кухни има отредено място за микровълнова фурна, тъй като просто там е имало друга преди това или това е взето предвид при проектирането на кухнята. Все пак трябва да измерите мястото и да се уверите, че новата микровълнова ще пасне там и освен това ще има достатъчно място за циркулация на въздуха.

Ако нямате предварително определено място за микровълнова фурна, когато я купите вероятно ще трябва да и намерите място според размерите, което няма да ви позволи да оптимизирате кухненското си пространство.

Микровълновите не са толкова малкиПовечето микровълнови фурни са с размери около 50 сантиметра ширина, 30 сантиметра височина и 40 сантиметра дълбочина.

Освен това ще имате нужда от около 10 сантиметра място от всяка страна за вентилация и 20 сантиметра отгоре, където се намират повечето отвори за въздух на микровълновите.

Вътрешните размери също са от значение дали микровълновата ще побере нещата, които искате да приготвяте, размразявате и подгрявате.

Винаги проверявайте и вътрешния обем на фурната, за да сте сигурни, че ще ви върши възможно най-добра работа.

Контроли

Търсете микровълнова фурна с лесни за използване контроли и дисплей с ясни инструкции. Една добра микровълнова няма да ви кара да ровите из ръководството за употреба, за да можете да работите с нея.

Някои имат кратко ръководство за употреба пъхнато директно в кухината на фурната, което може да ви помогне с използването.

Видимост

Ярката светлина във фурната и големият прозрачен прозорец на вратата на фурната ви позволяват да проверявате храната докато се готви, размразява или подгрява.

Много модели имат лоша до почти никаква видимост през вратичката. Затова ако имате възможност погледнете как се вижда през прозорчетата на избраните модели и се уверете, че имате добра видимост.

ПочистванеПроверете дали отвътре във фурната няма прекалено много пролуки, които могат да задържат части от храните и мазнина. Врътките отвън са по-лесни за почистване, отколкото бутоните.

Интериор от неръждаема стомана може да изглежда лъскаво и стилно, но е по-труден за поддръжка и почистване.

Автоматично размразяване

Функцията за автоматично размразяване ви позволява да въведете теглото и вида на храната и фурната автоматично изчислява необходимото време за пълното й размразяване.

Сензорно готвене

Програмите за готвене, които използват сензорите във фурната са много приятни. При тях вградените сензори измерват изпусканите от храната пари и по този начин контролират времето за готвене.

Не се изисква въвеждане на тегло и количество на храната.

Бързо приготвяне/Бърз старт

Това е функция, която позволява само с натискането на един бутон за 30 секунди ли една минута фурната да работи на пълна мощност с цел бързо приготвяне или затопляне.

Особено удобна функция когато искате да подгреете вода или храна набързо.

Настройка на времето за работа

Позволява ви да намалите или увеличите предварително зададеното от програмата време без да спирате да готвите.

Многостепенно програмиране

Тази функция позволява да зададете редица от програми за изпълнение – например размразяване след това готвене и накрая подгряване.

Защита от деца

Позволява ви да заключвате фурната и тя да не може да се включи без да се натисне предварително зададена комбинация от бутони.

Кухненски таймерДигиталният таймер на микровълновата може да се използва за други кухненски задачи като например таймер за готвене.

Шум

Имайте предвид, че всяка микровълнова фурна издава звуков сигнал в края на зададената програма – и повечето не спират да го издават докато ръчно не ги спрете.

Някои модели имат вграден вентилатор за ускорено охлаждане, който не спира да работи дори след като фурната спре да готви.

Спестяване на средства от сметки за отопление

Микровълновата може да ускори значително времето за готвене, но също така може и да ви спести пари. Микровълновите фурни са по-енергийно ефективни от обикновените що се отнася до готвене.

Разходите за ползване могат да бъдат минимални – от 10 лева на година.

Колко да похарчим за микровълнова фурна

Микровълновите фурни могат да струват от 80 до 350 лева, като има и по-скъпи модели.

Ценовият им диапазон е много голям, затова е важно да знаете какво получавате за повече пари и дали бихте ползвали подобни екстри. В повечето случаи за повече пари можете да получите по-качествена марка, по-голям обем на фурната и по-красив дизайн. 

Ако подобни неща са важни за вас, вероятно ще ви се наложи да платите малко повече за микровълнова. Разбира се в повечето случаи срещу парите си ще получите и по-голяма надеждност и повече функции.

Безопасни ли са микровълновите фурни?


Микровълновите фурни са безопасен начин да приготвяте храната си, но стига да се ползват правилно.

Храната запазва хранителните си вещества, както би било ако я приготвяте по друг начин. Електромагнитните вълни спират в момента, в който спрете микровълновата и отворите вратата й. Те не остават в храната и не я правят радиоактивна.

Допустимото излъчване на микровълни от една фурна е 5 миливата на квадратен сантиметър на дистанция от 5 сантиметра, а повечето фурни се тестват и излъчването им е много под тези нива.

Ако се притеснявате, че може да поглъщате радиация когато стоите по-близко до микровълновата – не се безпокойте.

Нивата на радиация, излъчвани от микровълновите са много ниски и производителите спазва стриктни регулации що се отнася до това.

Най-добрите микровълнови фурни

Докато най-евтините модели просто вършат работа, те не са толкова мощни и не разпределят топлината толкова равномерно колкото по-скъпите.

Въпреки това не винаги най-скъпата микровълнова значи, че ще получите най-доброто срещу парите си.

Затова сме събрали най-добрите модели микровълнови на пазара – която и да изберете от тях, едва ли ще останете недоволни.

1. Микровълнова фурна Samsung GE83X


Фурната е с капацитет от 23 литра и мощност от 800 вата.

Има допълнителна функция за грил, като неговата мощност е 1200 вата. Разполага с дигитален контролен панел и LED дисплей, който показва програмите и оставащото време.

Моделът е снабден с шест програми и има функция за размразяване и претопляне, както и часовник и таймер. Нивата на мощността също са шест. Защита от деца и звуков сигнал при завършване на програма.

Красив и стилен съвременен дизайн с огледална вратичка.
Купи сега

2. Микровълнова фурна Beko MGF20210X


Тази микровълнова фурна има капацитет от 20 литра и мощност от 800 вата.

Налична е и функция за грил, като мощността на грила е 1000 вата. Контролният панел е електронен и има вграден LED дисплей, на който се изписва програмата и оставащото време. Налични функции за размразяване и претопляне.

Вградени часовник и таймер. Нивата на мощност са пет. Моделът разполага със защита от деца и издава звуков сигнал при завършване на програма. Има и функция за автоматично готвене.
Купи сега

3. Микровълнова фурна Samsung MS23F301TAS


Микровълновата фурна разполага с капацитет от 23 литра като мощността й е 800 вата.

Има дигитален контролен панел и вграден LED дисплей, показващ час, избрана програма и оставащото време. Функции за размразяване и претопляне. Вграден таймер и шест нива на мощност, между които можете да избирате.
Купи сега

4. Микровълнова фурна Gorenje MMO 20 MEII


Този модел е с капацитет от 20 литра и мощност от 800 вата.

Няма налична функция за грил и конвекция. Вградена програма за размразяване и налични пет нива на мощност. Има функция за защита от деца. Контролите са ръчни чрез врътки и няма вграден дисплей.

Пулс технология за равномерно разпределение на микровълните. Възможност за бързо размразяване. Вградена система за безопасност при отворена врата. Вътрешно осветление и видимост през вратичката.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Микровълнова фурна Daewoo KOR-6S3DBR


Фурната има капацитет от 23 литра и мощност от 800 вата. Контролният й панел е механичен и има вграден LED дисплей. Вграден таймер и функция за размразяване. Готови режими за гответе – 20 на брой, с които може да се приготвя прясна храна само за минути.

Вътрешна част с керамично покритие за максимално лесно почистване, което не се драска или обезцветява. Стилен дизайн с черно стъкло отпред и елегантен кант и кристално син екран отвън.

Система за тройно разпределение на микровълните за възможно най-прецизно разпределение на топлината.
Купи сега

6. Микровълнова фурна Bosch HMT72M450


Този модел е с вместимост от 17 литра и мощност от 800 вата. Контролният панел е изцяло механичен – с врътки и няма вграден дисплей. Налични пет нива на мощност, включително функция размразяване.

Вграден таймер със звукова сигнализация при приключване на работа. Отлично разпределение на микровълните за оптимално равномерно подгряване във всяка част на фурната.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!