Всички категории

6-те Най-Добри Мини Перални

За мнозина от нас прането е едно от най-досадните и трудоемки домакински задължения…

От самото изпиране, през сушенето и гладенето, та чак до сгъването на дрехите, този процес отнема време и заради това често го отлагаме за следващия ден.

Е, мини пералните несъмнено могат да улеснят това ваше начинание и дори да го направят много по-бързо, приятно и дори забавно…


Разбира се, прането е изключително важно за поддържането на добра лична хигиена, затова макар и да е неприятно, продължаваме да му отделяме нужното внимание.

За щастие едно от улесненията, които правят процеса една идея по-поносим са пералните машини, които вече присъстват в повечето домове.

Благодарение на тях, прането на ръка се извършва само в наложителни случаи, от което се спестяват време и усилия.

Очевидно е, че пералянта е част от задължителното оборудване на всеки модерен дом. Какво се случва, обаче, когато в жилището няма място за цялата машина или собствениците нямат нужните средства за нейното закупуване?

Именно за тези критични ситуации са създадени мини пералните машини. Със своите малък размер, просто устройство и ниска цена, те са спасението за всеки, който поради една или друга причина не може да си позволи обикновената пералня.

В случай, че се чудите как да изберете своята мини пералня, имате късмет!

За ваше улеснение сме подбрали най-важната информация за този вид продукти, както и някои от най-добрите предложения на българския пазар към настоящия момент.

Какво представляват мини пералните и какви са техните предимства?

Както става ясно от името им, мини пералните са умален и опростен вариант на обикновените перални машини.

Главната разлика е, че не изискват постоянна връзка с водоснабдяване, затова няма нужда да им търсите специално място с достъп до тръбопровода.

Обикновено мини пералните са снабдени с накрайник, чрез който се прикачват към източник на вода, било то кранчето на мивката или маркуч. След като е прикрепена към него, остава само да вкарате енергия, което може да стане чрез електрически контакт или човешка сила.

С тази гъвкавост мини пералнята ви позволява да перете дрехите си навсякъде, където има достъп до вода и захранване.

Разбира се, тя изисква повече усилия от обикновената пералня – не може просто да пуснете програмата и да я оставите. Важно е да стоите наблизо, за да следите нивото на водата, както и да я източите собственоръчно при нужда.

Това, обаче, са незначителни недостатъци пред многобройните предимства, които мини пералните предлагат.

Компактност

Вероятно най-очевидното предимство на мини пералнята са нейните лекота и малък размер.

В днешно време голяма част от домовете не разполагат с достатъчно обширна кухня или отделно перално помещение, където да отделите специално място за обикновена пералня.

За щастие спокойно може да поставяте мини пералните на плота в кухнята или на пода докато ги използвате, а след употреба да ги прибирате в шкафа или в килера. Така ще си спестите ценно място в тясното жилище, което да оползотворите по друг начин.

Тяхната лесна преносимост ги прави и чудесно решение за хората, които трудно пускат корени, често сменят жилището си или редовно са на път.

Освен за тях, те са подходящи и за любителите на туризма и къмпинга, които обичат да прекарват време сред природата, но се стараят да поддържат правилна хигиена.

Лесна употреба

Тъй като мини пералните са с по-просто устройство от обикновените машини, те са и по-лесни за употреба.

Това ги прави идеален вариант за хората, които изпитват затруднения с безбройните функции и бутони на големите перални и искат просто решение на хигиенните си нужди.

Мини пералните са подходящи за младите хора, като например студентите, които вероятно не разполагат с достатъчно място в общежитието или все още не могат да боравят с обикновена пералня.

По-удачно е да заложат на евтиния, прост и неангажиращ продукт, вместо да влагат скромните си средства в скъпа машина, чиито многобройни програми дори няма да ползват.

Опростената функционалност на мини пералните ги прави удачна инвестиция и за възрастните хора. Много от тях изпитват страх от новите технологии и предпочитат да вършат перат на ръка, отколкото да посегнат към сложните устройства.

Ако сте се чудили как да облекчите своите родители, баби и дядовци в трудоемките домакински задължения, вече знаете отговора!

Икономичност

Разбира се, простото устройство на мини пералните означава, че за производството им са нужни по-малко средства. Именно затова те се предлагат по-евтино от обикновените перални на пазара и са предпочитани от всеки с нисък бюджет.

Спестяването, обаче, не приключва в магазина. Влагайки в мини пералня, вие намалявате и сметките си за ток и вода. Причината е, че поради малкия си размер, този вид продукти използват по-малко вода, а доста от тях го правят и за по-кратко време от големите перални.

В резултат на това те работят икономично, облекчават месечните ви разходи и не тежат на джоба ви.

Какво трябва да имате предвид при закупуването на мини пералня?

Както стана ясно, мини пералните са не само удобни и функционални, но и изгодни. Поради тези свои предимства, те набират все повече популярност сред млади и стари, което, пък, води до повече предлагане на пазара.

С цел да задоволят всяко желание на купувачите, производителите постоянно развиват, подобряват и разнообразяват продуктите си. Така в магазините вече е наличен широк набор от мини перални, а това може да обърка неинформирания купувач.

В следващите редове сме ви подготвили най-важните характеристики, на които да обърнете внимание, за да направите възможно най-добрия избор и да останете доволни от инвестицията си.

Вид

Главното разделение между мини пералните се прави на база на захранването – съществуват както електрически, така и “ръчни”.

Електрическите, от своя страна, се делят на две групи.

При тези с предно зареждане вратичката се отваря настрани.

Барабанът на този вид мини перални е разположен хоризонтално и не разполага с бъркачка, която да размесва дрехите. Тъй като водата се събира в долния край на барабана, въртейки се, той постоянно ги изкарва и потапя обратно.

Липсата на бъркачка, обаче, спестява място, което може да оползотворите като перете повече дрехи наведнъж. Още едно тяхно предимство е високата скорост на въртене, поради която дрехите излизат по-сухи след пране.

Разбира се, всички тези предимства си имат цена. Обикновено мини пералните с предно зареждане са по-скъпи от останалите видове, а освен това харчат повече при употреба.

В случай, че желаете по-икономичен вариант, тези с горно зареждане вероятно ще са удачна инвестиция.

Те често работят с по-бързи програми и не изискват толкова количество вода и енергия.

Снабдени са с вратичка, подобна на капак, в горната част на машината. През нея дрехите се пускат в барабана, който е вертикален и разполага с бъркачка, без която прането няма как да се размеси.

Тъй като бъркачката заема доста място, вероятно ще се наложи да пускате пералнята повече от веднъж, за да изперете всичко.

За щастие на пазара вече се предлагат и машини, в които бъркачката е заменена с пулсатор.

Той е по-компактен, но изпълнява същата функция, което го прави идеален вариант за тези от вас с повече дрехи, които не искат да стоят цял ден пред пералнята.

Както вече споменахме, съществуват и “ръчни” мини перални.

Тяхното захранване идва от човешки труд, било то чрез въртене на ръчка или педали, които задвижват вътрешния механизъм.

Това ги прави идеално решение за туристи и къмпингари, които често отсядат на места, лишени от електричество.

Размер

Няма съмнение, че главната причина за популярността на мини пералните е именно размерът. Въпреки че всички подобни продукти са компактни и нямат нужда от специално отредено място в жилището ви, е нужно да обмислите някои спецификации.

Повечето хора предпочитат да съхраняват мини пералнята си на тъмно в килера и да я изваждат само при необходимост. Затова тя е устроена така, че да функционира добре навсякъде, стига да е поставена на равна повърхност.

Добре преценете къде точно искате да се случва прането. В случай, че желаете да я позиционирате на плота в кухнята например, измерете колко налично пространство има там и дали няма да пречи на другите уреди.

Опитайте се да предвидите и колко място ще ви е нужно за съхранението й. Никой не иска да вложи пари в продукт, който после няма къде да държи.

Същото се отнася и за тези от вас, които често пътуват и се нуждаят от мини пералнята най-вече заради лесната преносимост. Обмислете как точно ще я пренасяте и дали разполагате с подходящо място в багажника на колата или караваната, където машината ще бъде добре застопорена и стабилна.

В тази връзка е удачно да обмислите и теглото на пералнята. Все пак, често ще ви се налага да я вдигате и пренасяте, затова се уверете, че купувате продукт, който е по силите ви. На пазара ще откриете разнообразни перални, чието тегло варира от 2кг. до 18-20кг.

Дизайн

Макар мини пералнята често да е скрита далеч от погледа ви, това не означава, че не трябва да обърнете внимание на дизайнерското оформление.

В магазините се предлагат продукти с разнообразен външен вид, сред които се отличават пералните в нестандартни форми.

За разлика от обикновените перални, които се изработват в кубична форма с цел да запълни добре отреденото й място, мини вариантите не са ограничени.

Сред строго правоъгълните перални ще срещнете и такива с яйцевидна форма, сферични, както и много други.

Когато избирате мини пералнята е удачно да обмислите и по-техническите дизайнерски характеристики, които ще ви помогнат при употребата.

Такива са дръжките и колелцата за по-лесно маневриране и пренасяне, както и звукоизолиращото уплътнение например.

Функционалност

На първо място мини пералнята е уред, чието предназначение е да ви улесни в изпълнението на едно от основните домакински задължения. Именно затова най-важното условие, за да се счита за добра покупка, е да бъде функционална и да отговаря на вашите лични нужди.

Всяка мини пералня е с различно устройство и е снабдена с различни функции. Поради това внимателно трябва да разгледате избрания продукт и да се уверите, че това, което той предлага, е достатъчно за вашата ситуация и ви удовлетворява.

Едно от нещата, които може да се набият на очи, е скоростта на въртене. От това зависи в какво състояние ще останат дрехите ви например. Запомнете, че когато пералнята върти с по-висока скорост, прането излиза по-сухо, но и по-намачкано.


Ако не желаете да изваждате дрехите си намачкани, вероятно ще предпочетете перални с по-ниска скорост. Тогава, обаче, прането излиза по-влажно, а често мини пералните не разполагат със сушилня. В случай, че сте се насочили към такъв вид машина, удачно е да предвидите място за сушене на дрехите.

Важно е да обмислите и водоснабдяването. Както вече стана ясно повечето перални разполагат с адаптер, чрез който се свързват към маркуч или мивка, откъдето черпят нужната течност.

Някои перални, обаче, предлагат и възможността ръчно да наливате водата. Това е удачен вариант за тези, които прекарват време на локации без течаща вода, и се налага да използват кладенци или туби.

Разбира се, голяма част от мини пералните са снабдени и с допълнителни функционалности, които да направят употребата по-лесна и приятна. Такива са опциите за регулиране на температурата на водата, тъчскрийн бутони с LED-осветление, звукови аларми при приключване на програмата и прочее.

Капацитет

Вероятно се досещате, че поради малкия си размер мини пералните побират много по-малко количество дрехи от обикновените перални. Това е и причината те да са най-подходящи за тези, които живеят сами и могат да изперат дрехите си наведнъж дори и в малка пералня като тази.

От своя страна, многочленните семейства вероятно няма да са удовлетворени от този вид продукт, освен ако не държат да перат дрехите си отделно.

Големият брой семейни членове означава и голямо количество пране, за което по-удобна ще бъде обемната машина. Въпреки това, ако все пак се налага да пускате пералнята по няколко пъти, обмислете закупуването на мини вариант, който да работи едновременно с големия и да ви спестява време.

Очевидно капацитетът е характеристика от изключителна важност, която трябва да се прецени внимателно, тъй като строго определени правила няма.

Независимо дали става дума за един човек, ако той е пристрастен към модата и често сменя тоалетите си, мини пералнята няма да е подходяща и за него.

От друга страна, двама или повече души, които съжителстват заедно и водят минималистичен начин на живот с по-скромен гардероб, може спокойно да се оправят и само с мини пералнята.

Капацитетът на повечето мини перални варира между 2 и 7кг., но се предлагат и други варианти, макар и по-рядко. Имайки предвид всичко казано до момента, както и тези ориентировъчни спецификации, добре обмислете настоящата си ситуация и направете избор на базата на вашата лична преценка.

Материал

Що се отнася до изработката на мини пералнята, тя не се различава много от тази на обикновените перални. Въпреки това все пак е удачно да обмислите и материалите, използвани при производството.

Що се отнася до корпуса, той най-вероятно ще е от лек, но здрав материал, какъвто е пластмасата например. Някои от мини пералните, обаче, разполагат и с части от метал за допълнителна издръжливост и стабилност.

Важна е и изработката на самия барабан. Съществуват няколко вида, като най-предпочитан е този от неръждаема стомана.

Този тип барабани се славят като най-издръжливи при висока скорост на въртене, а оттам следва и тяхната дълготрайност. За сметка на това, пък, пералните снабдени със стоманени барабани са една идея по-скъпи и тежки от останалите.

Ако желаете по-евтин вариант, който все пак да ви върши работа, може да предпочетете пластмасовите барабани или тези от емайл.

Имайте предвид, обаче, че последните са най-уязвими към ръжда или наранявания.

В случай, че изберете такъв продукт, отнасяйте се с повишено внимание и грижи към него!

Как да се грижите за поддръжката на мини пералнята?

Главното предназначение на мини пералнята си остава същото като това на обикновената, а именно – да почиства качествено дрехите ви.

Макар повечето нечистотии да заминават в канала заедно с водата, част от тях остават в барабана и се натрупват по стените му. Освен, че затруднява почистването на прането, мръсотията предизвиква и лоша миризма, която изпълва помещението и се просмуква в дрехите.

За да избегнете подобни неприятни ситуации е нужно да почиствате пералнята си на всеки два-три месеца, а при възможност – веднъж на месец.

Лесно може да изпълните тази задача като пуснете програма, в която пералнята да върти смес от бял оцет и гореща вода. След приключване на цикъла задължително пуснете още един, този път със сода, която да неутрализира оцета.

Ако искате мини пералнята ви да се запази в добро състояние възможно най-дълго, старайте се да не перете твърде обемни неща в нея.

По-удачно е да занесете тежките си зимни якета и дебели одеала на химическо чистене, вместо да ги натикате във вашата машина и да я запушите или повредите.

 

Е, надяваме се предоставената информация да ви е от полза при избора на новата ви мини пералня.

Ако все още се колебаете откъде да започнете, предлагаме ви да разгледате следните продукти, които за момента държат челните места на българския пазар…

1. Mини пералня CamryТази мини пералня е с капацитет от 3кг. Разполага с две отделения за дрехи, тъй като предлага и две отделни програми за измиване и изцеждане, а общият брой функциониращи програми е шест.
Купи сега

2. Мини пералня Adler AD 8055Следващото ни предложение отново е с капацитет до 3кг., а центрофугата е с ограничение до 1кг. Пералнята е изключително удобна, защото разполага с маркуч за изцеждане на водата, a единствената програма трае само 15 минути.
Купи сега

3. Мини пералня LAMARQUE LWM-25040Този продукт е с по-висок капацитет от 3,5кг. Разполага само с една програма за пране, която обаче е с центрофуга. В допълнение към бързото пране, което ви спестява време, пералнята предлага и защита от прегряване и пръски.
Купи сега

4. Мини пералня Ayco WMA-32Още една мини пералня с капацитет от 3кг. Този продукт също разполага само с една програма, както и с центрофуга с ограничение до 2кг. Корпусът е лек и удобен за пренасяне, като за улеснение е снабден и с допълнителна дръжка.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Мини пералня ELITE MTJ-5070Това предложение е с впечатляващ капацитет от 7кг. Освен, че може да побирате повече дрехи в тази пералня, вие ще можете и да ги разделяте в две удобни отделения – едно за пране и едно за центрофугата.
Купи сега


6. Мини пералня MeskoПоследното ни предложение отново е с капацитет от 3кг. Разполага само с една програма за пране, която за сметка на това почиства дрехите ви бързо и ефикасно, а след това водата лесно се източва през удобен дренажен маркуч.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!