Всички категории

8-те Най-Добри Монитори

В това ръководство ще се спрем на всичко необходимо, което трябва да знаете при избора на монитор.


Независимо дали старият ви монитор вече не работи или просто сте решили, че е време за нов, на който да се наслаждавате на любимите си игри и филми – покупката на нов монитор е доста сериозна крачка.

Можете да намерите отличен екран за няколко стотин лева, да платите хиляди за най-модерния монитор на пазара или пък да спестите максимално много като вземете най-доброто откъм цена и качество.

Независимо какво точно търсите – това ръководство ще ви помогне да направите най-правилната и информирана покупка.

Избирането на добър монитор е важно защото по този начин ще получите най-доброто от своя компютър.

Прекарваме голяма част от времето си взирайки се в екрана на монитора и затова е добре да избираме внимателно.

Подбирането на конкретен модел може да бъде прекалено трудно тъй като на пазара има прекалено голям избор – различни размери, видове матрица, възможности за връзка и допълнителни функции – просто е наистина трудно да се започне отнякъде.

НЯМАТЕ ВРЕМЕ?

Ще ви изпратим 5-те най-важни неща при покупка на монитор + нашите ТОП предложения по e-mail.

За какво ще се използва мониторът?

Важно е да се запитате за какво точно ще използвате новия си монитор. По този начин ще стесните възможностите и ще можете да насочите по-добре търсенето си.

За домашния компютър

Основната употреба на домашния компютър включва сърфиране из интернет, използване на социалните мрежи и обработка на текст. Най-добре изберете монитора според размера – ще останете изненадани колко бюджетни решения има, които не отстъпват по-размер и резолюция.

Гейминг

Вероятно ще търсите монитор, който да ви потопи в света на играта, която играете и разбира се – да е с достатъчно бърза матрица, за да виждате случващото се в играта с минимално закъснение. Обмислете резолюцията на монитора – нека съвпада с тази, на която най-често играете.

Също така времето за реакция на матрицата е важно, за да виждате всичко без закъснение и да няма размазване на изображенията. Колкото по-висока честота на опресняване има матрицата – толкова по-гладко ще играете на монитора.

Евентуално модел с USB портове може да бъде удобен за свързване на допълнителни контролери.

За професионална употребаАко възнамерявате да използвате монитора за графичен дизайн или обработка на видео ще трябва да инвестирате в качествен монитор. Колкото по-голям е размера на екрана – толкова по-добре.

Резолюцията също е важна като е препоръчително тя да бъде 4К.

Потърсете модел с допълнителни настройки на изображението и IPS матрица за най-вярното цветопредаване и добри ъгли на видимост.

За филми

Ако искате да гледате филми на монитора – най-добре е да се концентрирате върху размера. Изкривените монитори могат да намалят отраженията в екрана и освен това създават по-голям комфорт при гледане.

Потърсете модел с висока резолюция и добре ъгли на видимост.

Запомнете, че качеството на видео, което ще виждате на монитора зависи от изчислителната мощ на графичния процесор на компютъра. Няма смисъл да инвестирате в скъп монитор, ако компютърът има вградена графична карта.

Размер на екрана

Колко голям монитор е достатъчно голям? Когато избирате своя нов монитор потърсете нещо с размери, които да пасват добре на бюрото ви, но без да се затруднявате да виждате всичко на екрана.

Преди години 22-инчовите монитори бяха големи, след това станаха стандарт, а днес вече това е минимума за диагонал на екрана. За повечето потребители 24-инчов монитор е сравнително достатъчен, освен това ценово тези модели са доста достъпни.

Ако искате по-голям размер – не се тревожете, има предостатъчно богат избор.

Все по-популярни стават мониторите с диагонал от 27 инча, но има много варианти и над 30 инча.

Ако искате да бъдете крайни – можете да купите и 50-инчов монитор, стига да ви върши работа. С такъв монитор ще трябва да гледате от по-далеч, но пък за сметка на това изживяването ще е невероятно.

Подобни монитори обаче са скъпи и за повечето потребители ще бъдат прекалено големи.

Обикновено размер между 24 и 30 инча е напълно достатъчен за повечето хора. При тези размери резолюцията е оптималната, качеството на цветовете също, а най-хубавото е, че можете да отворите няколко уебсайта наведнъж на подобен монитор.

Резолюция

Чакахме доста време OLED технологията да се прехвърли и към мониторите и въпреки, че вече е налична, тя е при съвсем малко модели и то от високия клас. Все още повечето екрани са с LCD матрица и използват LED технология за по-тънък дизайн и пестене на електроенергия.

Един от аспектите, които трябва да вземете предвид при избора на монитор е именно резолюцията. Докато преди време FHD 1080p беше златния стандарт – сега това е минимумът.

Ако нямате против да похарчите малко повече ще имате по-добри варианти откъм резолюция. Но резолюцията не е най-важното за един монитор.

Всъщност прекалено висока резолюция на малък като размер екран може да бъде неприятно – прекалено малки букви, трудност при четене и писане и т.н.

Монитор с FHD 1080p резолюция

Сравнително добра яснота на по-ниска цена.

Резолюцията е подходяща за екрани със средни размери – най-вече от 21 до 24 инча. При по-големи размери картината може да стане леко пикселизирана. Тези монитори предлагат добро качество на картината и сега след като има множество с 4К резолюция, цената на тези е много по-ниска.

Ако искате монитор по-голям от 24 инча препоръчваме да обмислите покупката на такъв с резолюция от поне 2560х1440, а защо не и 4К.

Монитор с FHD+ 1440p резолюция

Това е средната резолюция между FHD 1080p и 4К.

Тя е подходяща за геймъри и е с по-детайлна картина от предходната, но същевременно не изисква прекалено голям графичен ресурс. Освен това мониторите с 1440p резолюция са много по-достъпни ценово от 4К и в повечето случаи имат висока честота на опресняване.

Монитор с QHD 4K резолюцияТова е резолюцията, с която се правят все повече съвременни монитори и все повече потребители залагат. Тя е много по-детайлна (четири пъти) от 1080p и предоставя 3840х2160 пиксела.

Освен това цените на тези монитори спадат с всяка изминала година. Избирането на 4К монитор за игри обаче ще изисква много мощна графична карта, а намирането на монитор от подобен калибър с висока честота на опресняване все още е трудно.

С навлизането на 4К мониторите се намира и все повече съдържание, с което да се възползвате от резолюцията.

Монитор с QHD+ 5K резолюция

Тази резолюция е все още рядка и дебютира с мониторите в продуктите на Епъл наречени iMac.  Разбира се има и някои модели монитори, които поддържат резолюцията, но все още са скъпи и освен това разликата с 4К мониторите не е толкова голяма, затова и препоръчваме да се ориентирате към вторите.

Все още 5К мониторите са нишови и реално едва ли си заслужават инвестицията поне за сега.

Съотношение на картината

Съотношението на картината се отнася за широчината и височината на екрана на монитора и как ще се показват изображенията на него. По-старите монитори имат съотношение от 4:3, което е квадратно.

Новите монитори са със съотношение от 16:9, което е широкоекранно и 21:9, което се води ултра широк формат.

Вид на матрицата


Матрицата е нещото, от което е изработен самият екран на монитора. Повечето модерни монитори обикновено са с LCD (течен кристал) матрици. Има различни видове LCD матрици.

TN матрици

Движението на тях изглежда добре защото имат бързо време за реакция. Те не са скъпи. Що се отнася до възпроизвеждане на цветовете, те не се справят толкова добре. Същото важи за контраста и ъглите на видимост.

IPS матрици

Качеството на цветовете е по-добро и точността на цветово възпроизвеждане е отлична, както и ъглите на видимост. Като цяло това са най-добрите матрици, но съответно са и по-скъпи.

VA матрици

Имат по-добро възпроизвеждане на цветовете и ъгли на видимост от TN матриците. Въпреки това не са толкова добри колкото IPS и може да имат лека разлика в цветовете.

Контрастът при тях е много добър и имат дълбочина за 3D.

Контраст, честота на опресняване и други

Има още няколко аспекта, които определят каква картина ще предава вашият нов монитор.

Нека разгледаме някои от най-често използваните в сравненията между различните модели.

Съотношение на картината

Както вече споменахме определя съотношението на екрана откъм дължина и височина.

Най-стандартното е 16:9, което се води широкоекранно.

Повечето съдържание е именно в такъв формат, съответно за филми и игри – това е правилният избор. Някои модерни монитори имат съотношение от 21:9, което обаче е ултра широкоекранно и е по-подходящо за работа с няколко приложения или прозореца наведнъж.

Друго често срещано съотношение е 16:10, което пак е широкоекранно, но ви предоставя малко повече видимо пространство по вертикала.

ЯркостХубавите съвременни монитори имат яркост между 300 и 350 cd/m2.

По-ярки монитори могат да бъдат от полза ако работите в силно осветено помещение или в близост до големи прозорци. Имайте предвид, че прекомерната яркост ще доведе до напрежение и умора на очите.

Но дори и избраният от вас монитор да има яркост от около 250 cd/m2 – това е напълно достатъчно за повечето потребители.

Контраст

Съотношението на контраста определя разликата между това колко бял и колко черен може да стане екрана на монитора. По-високо съотношение е добър знак, защото това означава по-ясно различими цветове.

Въпреки това различните производители измерват по различен начин съотношението на контраста, затова бъдете малко скептични към написаното в характеристиките и вярвайте най-вече на очите си.

HDR

Високият динамичен диапазон (от англ. HDR – съкратено от High Dynamic Range) може да окаже значително влияние (в положителна насока) на изображенията на монитора.

За съжаление повечето компютърни монитори нямат необходимата яркост за да се възползват напълно от технологията и дори с нея изображенията не изглеждат толкова добре, колкото трябва.

Честота на опресняване

Тя се измерва в херци (Hz) и определя колко често мониторът обновява изображението, което се вижда на екрана. Докато повечето монитори поддържат стандартно 60Hz, има модели с много по-висока честота на опресняване.

Това може да доведе до по-плавни движения на екрана и до поддържането на по-високи кадри в секунда в игрите.

Разликата в честотата на опресняване е най-ясно забележима в динамични игри и филмови сцени.

Време за реакция

То определя колко бързо мониторът ще може да показва прехода в изображенията. Ниското време за реакция е подходящо за игри с бързо темпо и видеа с голяма динамика. 

Времето за реакция се измерва в милисекунди и най-добрите екрани реагират за не повече от няколко милисекунди.

Ъгли на видимостЪглите на видимост не са толкова важни за компютърния монитор колкото за един телевизор, но ако искате да гледате филми на монитора с компания – тогава по-големите ъгли на видимост са за предпочитане.

Всичко над 170 градуса е добре.

Портове

Добре е новият ви монитор да има поне няколко различни порта. VGA и DVI портовете вече се намират много рядко, защото останаха в миналото. Новите монитори имат HDMI, DisplayPort и USB-C портове.

За да разясним малко по-добре нещата – имайте предвид, че всеки от тези портове има своите спецификации и минимуми за конкретното съдържание, което ще гледате.

Ако например искате монитор с 4К, който да работи с вашия компютър безпроблемно – търсете HDMI 1.4 и нагоре, но ако искате честота на опресняване от 60Hz – тогава ще ви трябва HDMI 2.0 като минимум.

Ако искате да играете игри с висока честота на опресняване на монитора и висока резолюция – търсете DisplayPort 1.4 и нагоре защото се поддържа 8К на 60Hz и 4K на 200Hz.

По-стария DisplayPort 1.2 поддържа 1440p и 1080p с висока честота на опресняване, но не е подходящ за 4К. USB-C също е вариант, тъй като поддържа 4К резолюция, но не е добър колкото DisplayPort.

Най-добрите монитори

Отлично подбраният монитор няма да накара компютърът ви да върви по-бързо, но може да подобри значително изживяването пред екрана, както и продуктивността ви при работа.

Освен това при внимателно избиране можете да се спрете на нещо оптимално откъм качество и цена – така няма да се охарчите излишно. Висока резолюция, висока честота на опресняване и голям екран – фактори, които могат да направят използването на компютъра по-приятно и да улеснят работата ви.

Независимо дали търсите монитор за игри, домашна употреба или работа – в това ръководство ще ви помогнем да намерите правилния.

Имайте предвид, че който и от предложените модели да изберете – няма да сбъркате.

Просто вземете предвид нуждите и предпочитанията си, както и разбира се бюджета.

1. BenQ PD3200U


Предпочитан монитор за игри и професионална употреба.

Предимства:

 • 4К резолюция
 • Голям екран

Недостатъци:

 • Дизайнът не е особено привлекателен
 • Разполага с по-нишови функции

Тъй като повечето съвременни компютри могат да се справят с 4К съдържание – 4К мониторите са за предпочитане. Това обяснява и пускането на PD3200U от BenQ – масивен 32-инчов UHD монитор подходящ и за дизайнери.

Всъщност мониторът е предназначен именно за професионална употреба, но поради една или друга причина е изключително подходящ и за геймърите, стига да имат достатъчно място на бюрата си.

Времето за реакция е 4 милисекунди – какво повече може да иска един геймър.

За 3D дизайнерите има специален CAD/CAM режим за възможно най-висока точност на възпроизвеждане на цветовете.
Купи сега

2. AOC Agon AG352UCG6


Ултра широкоъгълен монитор.

Предимства:

 • Феноменално предаване на цветовете
 • 120Hz честота на опресняване

Недостатъци:

 • По-трудно и неприятно за работа меню

Мониторът се представя като геймърски, но ако имате нужда от ултра широкоъгълен монитор – няма да сгрешите с този. Цветовете му са невероятни, има високо съотношение на контраста и бърза честота на опресняване от 120Hz – всичко необходимо за гледане на бързо съдържание с ярки цветове.

Моделът е малко по-скъп, но тъй като е ултра широкоъгълен може да подобри продуктивността при работа, което не е за пренебрегване от гледна точка на професионална употреба.
Купи сега

3. Asus ROG Swift PG27UQ


Скъп, но красив монитор.

Предимства:

 • Поддържа HDR
 • Невероятно красиво качество на изображението

Недостатъци:

 • Висока цена

Когато става дума за най-добрите монитори на пазара – този модел комбинира в себе си прекалено много иновативни функции, че направо изглежда като извънземен.

Не само, че има невероятно красив UHD 4K екран, но разполага и с HDR и Nvidia G-Sync технологиите. Ако можете да си го позволите – този монитор не е за изпускане.

Игри, филми, обработка на снимки и видео – всичко е възможно с Asus ROG Swift PG27UQ.
Купи сега

4. Acer Predator X34


Гейминг монитор, който има какво да предложи.

Предимства:

 • Агресивен дизайн
 • Висока точност на цветопредаване

Недостатъци:

 • Ограничен избор на портове
 • Не достатъчно силни говорители

Когато 16:9 мониторите вече започнат да изглеждат еднакво нищо не може да разнообрази пазара повече от красив 21:9 модел. Вярно с това съотношение този монитор едва ли е най-удобния за гледане на видео в Netflix и YouTube, но пък е страхотен избор за хората, които предпочитат ултра широкоъгълен екран.

Рамката на монитора е красива и изработена от алуминий, стойката напомня за крак на птица, а екранът е със завидния размер от 34 инча. Моделът поддържа Nvidia G-Sync технологията.

Може да се справи с всяка задача, която му възложите. Разбира се, основното му предназначение са видео игрите.
Купи сега

5. Dell UltraSharp UP2718K


Поглед към бъдещето.

Предимства:

 • Невероятно детайлна картина с 8К резолюция
 • Красив дизайн

Недостатъци:

 • Много скъп
 • Ограничен избор от 8К съдържание

Не се случва често да имаме достъп до технология от бъдещето, но този монитор ни предлага точно това. Представете си как би изглеждало 8К съдържание пред очите ви. Производителят се е постарал с този монитор и освен висока резолюция той предлага качествена сглобка и точно цветопредаване.

Моделът е предназначен за професионална употреба, но е подходящ и за всеки потребител, който иска да ползва своя монитор дълги години напред без да изпитва нужда от смяна.
Купи сега

6. BenQ EX3203R


Висока резолюция на ниска цена.

Предимства:

 • Достъпен ценово
 • Подходящ за игри

Недостатъци:

 • Незадоволителна имплементация на HDR технологията

Ако търсите чудесен 1440p монитор с HDR за мултимедия и игри – този модел е особено подходящ. Мониторът съчетава в себе си доста съвременни функции и технологии, но за сметка на това цената му е изключително достъпна.

И въпреки че размерът от 32 инча може да ви се струва прекалено голям, заради дизайнът на модела той стои по-компактно на бюрото.

Освен това е лесен за използване и може да послужи както за работа, така за развлечение и игри.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

7. LG 34UC79G-B


Достъпно решение за почитателите на ултра широкоъгълните монитори с FreeSync технология.

Предимства:

 • Изкривен 21:9 екран с красив дизайн
 • Поддържа технологията AMD FreeSync

Недостатъци:

 • По-ниска резолюция
 • Неефективен режим за игра

Ако ще играете игри с по-слаба видеокарта и искате ултра широкоъгълен монитор, но не искате да се охарчвате – този модел е подходящ за вас. Мониторът е с размер от 34 инча и поддържа технологията AMD FreeSync.

Има съотношение от 21:9, което го прави подходящ за игри, филми и разбира се – работа. Въпреки че резолюцията му е по-ниска от други ултра широкоъгълни монитори със същите размер, качеството на картината е добро и образите са ясни.

Точността на цветовете също е отлична.

Освен това височината на монитора може да се променя, което е рядко срещано дори при по-скъпите монитори с подобен размер.
Купи сега

8. HP Omen X 35


Ултра широк с ултра хубави цветови.

Предимства:

 • Точни цветове
 • Технология G-Sync

Недостатъци:

 • Няма такива

Ако имате или планирате да си купите видео карта на Nvidia – вероятно ще искате монитор, който да поддържа най-новите технологии на производителя. HP Omen X 35 е точно такъв монитор и е изключително подходящ за игри.

Разполага с WQHD екран с 98.7% покритие на цветовата гама – това означава, че игрите направо ще са като реални на екрана.

Поддържа G-Sync технологията, което означава, че няма да виждате накъсване на картината и артефакти по време на игра.
Купи сега

5/5 - (2 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!