Всички категории

7-те Най-Добри Мотофрези и Мотокултиватори

Искате да отглеждате добри култури и да имате богата реколта?


Искате ли цветята в градината ви да растат необезпокоявано без плевели? Фреза или култиватор може да ви помогне да постигнете тези и много други цели.

Както може би се досещате има различни модели за извършването на различни задачи, което означава, че трябва да изберете фрезата според това за какво планирате да я използвате.

В това кратко ръководство ще ви представим всичко необходимо, което трябва да знаете за да изберете подходящата фреза.

Преди всичко трябва да прецените от какво точно имате нужда – фреза или култиватор и след това дали моторен или електрически модел.

Разлики между фреза и култиватор

Преди да прецените кое би било по-подходящо за градината ви е добре да знаете приликите и разликите между различните видове фрези и култиватори.

Моторните фрези са най-мощните от всички изброени.

Има и модели с достатъчна мощност, които се захранват от електричество, но за тях по-късно. Мотофрезите имат мотор, който се захранва от бензин. Обикновено повечето модели са с колела отзад, но има някои изключения при които колелата са отпред. Те са много мощни и могат да копаят в дълбочина в земята – над 22 сантиметра.

Могат да се използват за обработка на големи площи и приготовление на почвата преди сеитба.

Електрическите фрези могат да се използват за прекопаване и смесване дори и при по-твърди почви. 

Колелата им отново могат да бъдат отпред или отзад. Обикновено са по-малки и лесни за маневриране, а откъм мощност могат да се използват за по-меки почви и за малки към средно големи градини.

Култиваторите пък се използват за смесване на рехава почва и за добавяне на компост и торове. Те са най-маломощни от всички изброени и съответно не е удачно да се използват за разбиване на твърда почва.

Предлагат се в електрически и бензинови варианти и основното им предназначение е да помогнат във финалното приготовление на почвата преди засяване.

Както виждате няма перфектна машина, която да върви работа за всичко. Затова е добре да прецените какво най-често ще правите и да изберете най-подходящия модел за целите.

Работна ширина

В зависимост от избраната фреза и модел ще забележите, че има дадена работна ширина.

Тя показва каква площ може да се обработи с машината и на какво разстояние ще бъдат лехите за културите.

Очевидно по-голяма работна площ е по-добрата опция за големи градини, но подобна фреза не е лесна за маневриране особено в тесни лехи. Освен това ако искате да обработвате почва около огради – вероятно ще ви трябва малък електрически култиватор или фреза.

Работна дълбочина


Работната дълбочина оказва за какво по-точно може да се използва избраната машина.

По-голяма дълбочина означава, че фрезата е подходяща за по-тежка обработка на почвата и борба с плевели. Средната дълбочина прави една фреза отлична за създаване на лехи, а малката дълбочина е чудесна за разбъркване на почвата и нейното аериране.

Разбира се, можете да се спрете на фреза с малка дълбочина и пак ще имате възможност за дълбоко разкопаване, но ще трябва да минете няколко пъти на едно и също място за целта, което пък от своя страна ще ви отнеме много повече време.

Има модели на пазара, при които дълбочината може да се настройва – както се подразбира те са много по-универсални.

Електричество или бензин

Обикновено фрезите и култиваторите на пазара се предлагат в три основни варианта – електрически с кабел или акумулатор и моторни на бензин.

Ако избирате електрически модел с кабел естествено ще трябва да прецените дължината на кабела – ако е прекалено къс това може да ви създаде много неудобства и да трябва да използвате удължители. Електрическите модели също така ще добавят пари към сметката ви за електричество, но пък за сметка на това не отделят неприятни газове и са по-тихи и екологично чисти.

Бензиновите фрези и култиватори са по-шумни, но пък и по-евтини в повечето случаи.

Също така не сте зависими от електричеството. Акумулаторните модели също дават по-голяма свобода, но с едно зареждане можете да обработите значително по-малко площ преди нуждата от презареждане.

Дръжки


Дръжките са особено важни когато се избира фреза или култиватор.

Преди всички меките и ергономични дръжки ще намалят напрежението в китките и кръста, което ще направи използването на машината много по-леко и приятно.

Ако самите дръжки са регулируеми ще можете да ги пригодите още повече според ръста си. А ако имат опцията за сгъване или прибиране – съхранението на машината също ще е по-лесно.

Употреба и безопасност

Колкото по-лесна за употреба е избраната фреза – толкова по-добре.

Търсете удобен дизайн и допълнителни неща като ниско тегло, мощен мотор и бързо време за запалване.

Ако има задна скорост ще е още по-удобно.

Все пак не трябва да се концентрирате изцяло върху това колко лесна за употреба е избраната машина. Фреза за глинеста почва например ще тежи повече и ще е по-тежка от друг модел, но пък ще има и по-мощен мотор.

Култиваторите пък са по-малки и леки, което ги прави отлични за маневриране из тесни лехи, но пък не са добри за големи градини, както и не са достатъчно мощни.

Мерките за безопасност също са важен фактор – добре е да изберете фреза, с която няма да има риск от инциденти. Така например изолация на кабелите, защитен механизъм при запалване или прегряване и други подобни могат да повишат безопасността при работа – както вашата, така и тази на машината.

Екстри и гаранция


Има множество екстри, които можете да получите в комплекта с една фреза или култиватор.  Например ако се спрете на акумулаторен модел, може с него да идват и зарядно и допълнителна батерия.

Бензиновите фрези пък вероятно ще имат екстри, които да ви помогнат да заработите с машината веднага след нейното изваждане от кашона.

Също така често в комплектите има чанти за пренасяне и почистващи средства.

Гаранцията от своя страна показва колко надеждна е една фреза.  Все пак именно производителя я определя и по този начин самите вие ще знаете как той оценява здравината на своите машини. Често е по-добре да платим повече за качествена фреза или култиватор с по-дълга гаранция, отколкото да пестим пари и след това да съжаляваме.

Разбира се, всичко зависи от вашите лични предпочитания и бюджет.

Най-добрите фрези и култиватори на пазара

Ще ви представим и някои от най-добрите модели моторни и електрически фрези и култиватори, които към момента могат да се намерят на пазара.

Можете да бъдете сигурни, че който и от тях да изберете – ще ви върши отлична работа и няма да съжалявате за направения избор.

1. Бензинов култиватор Honda FG110K2 DET


Този бензинов култиватор на Хонда е снабден с двутактов бензинов мотор, който се стартира ръчно. Има автоматичен центробежен съединител.

Работната ширина на модела достига 230 милиметра, а дълбочината е 200 милиметра.

Култиваторът има една предна предавка, а скоростта на въртене напред е 182 метра в секунда. Машината има сгъваема дръжка  и ниско тегло, които правят транспортирането и съхранението й много удобни.

Моделът е за хоби употреба. Мощността на мотора е 610 вата, а капацитетът на резервоара 0.57 литра. Теглото на култиватора е едва 13 килограма.
Купи сега

2. Моторна фреза Ruris DAC 7000K


Моторната фреза разполага с четиритактов бензинов мотор с ръчно запалване. Може да се използва за професионална употреба. В комплекта има включени каучукови гуми и браздилник.

Работният обем на мотора е 208 кубически сантиметра, а мощността му е 7 конски сили. Фрезите са шест на брой с общо 24 остриета. Капацитетът на резервоара на машината е 3 литра, а картерът е с обем от 0.6 литра.

Разходът на гориво е около литър бензин на час. Максималната скорост е 3600 оборота в минута като има две предавки, включително и за заден ход. Максималната работна ширина на фрезата е 830 милиметра, а минималната е 560 милиметра.

Работната дълбочина е 290 милиметра. Теглото на машината е 80 килограма.
Купи сега

3. Електрическа фреза Einhell GC-RT 1440 М


Фрезата е с електромотор, който се захранва от електрическата мрежа. Подходяща е за хоби употреба. Мощността на мотора е 1400 вата.

Машината разполага с шест остриета и една скорост. Максималната й работна ширина е 400 милиметра, а работната дълбочина е 200 милиметра.

Тежи едва 11 килограма.
Купи сега

4. Мотокултиватор Loncin LC750 ECO


Култиваторът е с бензинов мотор и ръчно запалване. Може да се използва за полупрофесионална употреба. Има регулируема дръжка и сензор за нивото на маслото в двигателя.

В комплекта има включени плуг и гребло. Работният обем на мотора е 212 кубически сантиметра, а неговата мощност е 7 конски сили. Машината разполага с 24 отриета. Капацитетът на резервоара й е 3.6 литра, а обемът на картера 0.6 литра. Разходът на гориво е 0.4 литра на час.

Максималната скорост на работа, която култиваторът може да развие е 3600 оборота в минута. Има четири скорости като две са за заден ход.

Максималната му работна ширина е 900 милиметра, а минималната 500 милиметра. Работната дълбочина може да бъде 100 или 250 милиметра. Машината тежи 69 килограма.
Купи сега

5. Професионален мотокултиватор O-Mac 1350-S


Култиваторът е с бензинов мотор с ръчно запалване. Подходящ е за професионална употреба. Моделът е с регулируема дръжка и защита на мотора.

Работният обем на двигателя е 389 кубически сантиметра, а мощността му е 13 конски сили. Фрезите са пет на брой. Капацитетът на резервоара е 6 литра, а обемът на картера е 1.1 литра.

Разходът на гориво е 0.65 литра на час. Максималната скорост е 3600 оборота в минута, а скоростта на въртене на фрезата е 130 оборота в минута.

Скоростите на култиватора с две като има и заден ход. Максималната работна ширина е 1500 милиметра, а минималната е 700 милиметра. Работната дълбочина е от 100 до 300 милиметра.

Теглото на машината е 174 килограма.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Мотокултиватор Stanley


Култиваторът е с бензинов мотор и е подходящ за професионална употреба. Работният обем е 196 кубически сантиметра, а мощността е 5.1 конски сили.

Машината има резервоар с капацитет 3.6 литра, а обемът на картера е 0.5 литра. Максималната скорост е 3600 оборота в минута, а скоростите са две.

Максималната работна ширина е 820 милиметра, а минималната е 300 милиметра.
Купи сега

7. Мотофреза GardenMAX 1G-75


Мотофрезата е базова с три скорости и е идеална за обработка на зеленчукови градини и лехи. Може да обработва площи до 2500 квадратни метра.

Разполага с четиритактов бензинов мотор с ръчно запалване. Моделът е с ергономична дръжка, регулиране височината на кормилото и регулиране работната дълбочина.

Работният обем на двигателя е 212 кубически сантиметра, а мощността му е 7 конски сили. Броят на фрезите е шест, а остриетата са две. Капацитетът на резервоара е 3.6 литра, а обемът на картера е 0.6 литра. Разходът на гориво е 0.4 литра на час.

Максималната скорост е 3600 оборота в минута, а скоростта на въртене на фрезата е 120 оборота в минута.

За един час машината може да обработи до 800 квадратни метра. Максималната работна ширина е 1000 милиметра, а минималната е 750 милиметра.

Работната дълбочина е 350 милиметра. Моделът тежи 70 килограма.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
2 Коментари
  1. Йолиан Милев пише

    Здравейте,
    Двигателят на мотофреза Honda FG110 е 4-тактов. Honda не произвежда 2-тактови двигатели.

    1. Емил пише

      Благодарим ви за поправката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!