Всички категории

7-те Най-Добри Моторни Коси и Тримери за Трева

Тримерите за трева могат да минат на места, където обикновените косачки не могат да достигнат.


Освен това те се справят отлично с премахването на високи плевели и треви, които иначе могат да затруднят обикновената косачка. 

Затова и подобна машина може да е идеалният избор за поддържането на моравата ви в отличен вид, дори и в краищата и на труднодостъпните места.

За да изберете правилния тример за трева трябва да си отговорите на два основни въпроса: извит или прав модел ви трябва и от какво ще се захранва той – бензин, електричество или акумулатор.

Може да изпитвате известни затруднения в отговарянето на въпросите просто защото не сте запознати с тримерите за трева?

Не се тревожете, в това кратко ръководство ще ви дадем всичката необходима информация, за да направите информирана покупка.

Тример за трева и моторна коса – каква е разликата?


Казано накратко – абсолютно никаква.

Когато става дума за дизайн, работа и предназначение – разлика между тример за трева и моторна коса няма. Дори в повечето физически и онлайн магазини можете да срещнете машините и под двете наименования.

Видове тримери за трева

Определете от какъв вид тример бихте имали най-голяма полза.

Бензинови тримери

Това е най-добрият избор ако ще косите големи площи. Подобен тример ще може да мине навсякъде и ще работи колкото е необходимо без прекъсване.

Този вид тримери за трева са най-често срещани, така че ще имате много повече опции при избирането на конкретен модел.

Препоръчително е да се спрете на тример с регулируема дръжка и прозрачен резервоар, за да виждате колко гориво ви остава.

Моделите с четиритактов мотор работят по-добре и използват обикновен бензин, но са малко по-скъпи. Моделите с двутактови мотори са по-евтини, но ще трябва да добавяте и масло към бензина.

Тъй като повечето тримери на бензин са по-шумни, препоръчително е да имате антифони когато косите.

Електрически тримериВъпреки че жичните машини могат да се струват като недостатъчно практични за работа в градината за някои хора, истината е, че за косене подобен тример би се справил отлично. Ако имате малка морава и не трябва да косите големи площи, с подобен модел ще можете да си свършите добра работа.

Това, че електрическите тримери са с кабел не трябва да ви притеснява чак толкова – просто купувате един удължител и решавате проблема.

Електрическите тримери за трева са най-евтиният вариант, стартират мигновено и можете да косите без никакви ограничения откъм време.

Също така не трябва да се притеснявате за зареждане на бензин или презареждане на акумулатор.

Акумулаторни тримери

Ще трябва да платите малко повече за подобен тример в сравнение с бензинов, но ако имате скромна откъм площ морава – такъв модел ще ви свърши работа.

Истината е, че хубавите акумулаторни тримери косят тревата толкова добре, колкото бензиновите, но с разликата, че нямат вредни емисии и работят много тихо.

Също така те се включват мигновено без нуждата от дърпане на въже. Изискват минимална поддръжка, а освен това акумулаторните им батерии могат да се използват и с други машини на същия производител, например косачки, тримери за плет, листосъбирачи и дори моторни резачки.

Продължителността на живота на литиево-йонните батерии, които се използват за захранването на тримерите за трева все още е неизвестна, затова най-добре е да потърсите модел с по-дълга гаранция.

С едно зареждане на акумулаторния тример можете да косите около 30 минути.

Повечето батерии имат нужда от един час за презареждане след като са били напълно изтощени.

Извит или прав тример за трева

Тримерите за трева могат да бъдат с права или извита основа.

Моделите с права основа са по-подходящи за високи хора. Дизайнът им позволява да косите без да се навеждате или клякате.

По-ниските хора вероятно ще предпочетат извит тример тъй като той е по-лесен за държане и маневриране. Дизайнът му прави по-удобно задържането на режещите елементи перпендикулярно на тревата.

Ако никога не сте използвали тример за трева препоръчваме да ги разгледате отблизо в някой магазин и да видите кой от двата типа ще ви бъде по-удобен в ръцете.

Какво да търсите в един тример за трева

Защитна основа

Тя се монтира зад режещата част на тримера и по този начин няма пряк достъп до ножовете, както и риск от хвърчащи назад твърди частици. Имайте предвид, че някои защитни основи са по-големи и могат да ограничат видимостта когато косите. Препоръчително е да не се спирате на тример без защитна основа.

Възможност за нарамване

Някои тримери имат презрамки в комплекта, които се закачат за основата и ви позволяват да ги нарамите.  Така тежестта на тримера се поема по-лесно и косенето става по-прецизно.

Въртяща се глава

Режещата глава може да се позиционира хоризонтално за косене на тревата или вертикално за засичане. Ако избраният тример няма въртяща се глава означава, че ще трябва ръчно да го завъртате, ако искате да засичате тревата.

Диаметър на косене

Колкото по-широк е диаметърът на косене на тримера, толкова по-бързо ще обработвате по-големи площи. Бензиновите модели обикновено имат по-широк диаметър на косене от акумулаторните и електрическите.

ДръжкиПрепоръчително е да се спрете на модел с регулируеми дръжки. Те могат да се нагаждат на дължина, както и да се завъртат при нужда от обръщане на тримера – например за засичане, ако няма въртяща се глава.

Аксесоари

Често в комплекта има и включени ключета за коригиране на регулируемите части на тримера. В някои случаи може да има и допълнителни аксесоари.

Най-добрите тримери за трева

Вече знаете кои са основните неща, които трябва да се вземат предвид при избора на тример за трева. Разбира се, освен тях трябва да определите и конкретен бюджет. След като знаете както точно търсите и до какви пари – разгледайте нашите предложения.

Сред тях са най-добрите тримери, които към момента можете да намерите на пазара.

1. Моторна коса Makita EBH341U


Косата е с четиритактов бензинов мотор с мощност от 1.45 конски сили.

Реже с острие, а дръжката е тип кормило. Системата за запалване е ръчна. Моделът може да се използва за професионална употреба. Сред екстрите са електронно запалване и автоматична декомпресия. Работният обем на двигателя е 33.5 кубически сантиметра, а мощността във ватове е 1070.

Нивото на шума е 98.2 децибела. Резервоарът е с капацитет от 0.65 литра.

Максималната скорост на въртене на острието е 3000 оборота в минута. Косата тежи 7.1 килограма.
Купи сега

2. Моторна коса Steinhaus PRO-TU520


Моделът е с двутактов бензинов мотор. Реже с жица и острие. Дръжката е тип кормило. Системата за запалване е ръчна. Косата е подходяща за хоби употреба.

Сред екстрите има електронно запалване. Работният обем на мотора е 51.7 кубически сантиметра, а мощността му е 2 конски сили или 1450 вата.

Нивото на шум е по-високо – 110 децибела. Резервоарът е с капацитет от 1.2 литра. Максималната скорост е 9500 оборота в минута. Възможност за диаметър на рязане от 430 и 255 милиметра.

Теглото на машината е 8.6 килограма.
Купи сега

3. Моторна коса Heinner VMC002


Косата е с двутактов бензинов мотор и реже с жица.

Дръжката й е тип кормило. Системата за запалване е ръчна. Моделът е подходящ за хоби употреба. Двигателят е с работен обем от 52 кубически сантиметра и мощност от 2 конски сили или 1450 вата.

Резервоарът е с капацитет от 1.2 литра, а консумацията на гориво е 750 милилитра на час.

Максималната скорост, която косата развива при въртене е 5200 оборота в минута. Диаметърът на рязане е 255 милиметра.

Тежи 3.28 килограма.
Купи сега

4. Моторна коса Stihl FS 55


Този модел е с многостранно приложение. Има лостова ръкохватка, която е ергономична. Може да се използва професионално за косене и довършителни дейности.

Моторът е с работен обем от 27.2 кубически сантиметра и има мощност от 1 конска сила или 750 вата.

Вместимостта на резервоара за бензин е 0.33 литра. Диаметърът при косене е 420 милиметра. Теглото на косата е 5.1 килограма.

В комплекта са включени предпазни очила и презраменен колан.
Купи сега

5. Моторна коса Stiga SBC 242D


Моделът е с двутактов бензинов мотор. Реже с жица и острие. Дръжката е тип кормило. Работният обем на двигателя е 42.7 кубически сантиметра.

Мощността е 1250 вата. Резервоарът е с капацитет от 1 литър.

Максималната скорост на въртене на острието е 9500 оборота в минута. Диаметърът на рязане е 450 милиметра.

Косата тежи 8.8 килограма.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Моторна коса 4-тактова MTD 990


Косата е с четиритактов бензинов мотор. Реже с жица и острие. Дръжката е тип халка. Запалването става ръчно. Моделът е подходящ за хоби употреба.

Работният обем на мотора е 29 кубически сантиметра. Мощността му е 700 вата. Резервоарът е с капацитет от 0.4 литра.

Максималната скорост на въртене е 7600 оборота в минута. Диаметърът на рязане може да бъде 460 или 200 милиметра. Теглото на модела е 8 килограма.
Купи сега

7. Бензинова коса-тример DAEWOO DBC520


Този тример за трева е снабден с ергономична дръжка за максимален комфорт при рязане. Има антивибрационна система.

Подаването на маслото може да се регулира според приложението на косата. Двигателят е двутактов с въздушно охлаждане.

Мощността му е 3 конски сили или 2200 вата. Горивната смес трябва да бъде в съотношение 25 към 1 бензин и масло.

Максималните обороти са 9000 в минута. Ножът за рязане е от метал. Резервоарът има обем от 1.2 литра. Теглото на косата е 8 килограма.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
2 Коментари
  1. Анелия пише

    Прекрасна статия, много полезна.Благодаря!Дайте предложение за акумулаторен тример, с който може да работи жена на цена докъм 200 лв. Имате ли Вие в наличност?

  2. Жоро пише

    Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!