Всички категории

8-те Най-Добри Моторни Коси и Тримери за Трева

Тримерите за трева могат да минат на места, където обикновените косачки не могат да достигнат.


Освен това те се справят отлично с премахването на високи плевели и треви, които иначе могат да затруднят обикновената косачка.

Затова и подобна машина може да е идеалният избор за поддържането на моравата ви в отличен вид, дори и в краищата и на труднодостъпните места.

За да изберете правилния тример за трева трябва да си отговорите на два основни въпроса: извит или прав модел ви трябва и от какво ще се захранва той – бензин, електричество или акумулатор.

Може да изпитвате известни затруднения в отговарянето на въпросите просто защото не сте запознати с тримерите за трева?

Не се тревожете, в това кратко ръководство ще ви дадем всичката необходима информация, за да направите информирана покупка.

Тример за трева и моторна коса – каква е разликата?


Казано накратко – абсолютно никаква.

Когато става дума за дизайн, работа и предназначение – разлика между тример за трева и моторна коса няма.

Дори в повечето физически и онлайн магазини можете да срещнете машините и под двете наименования.

Какви видове тримери за трева разпознаваме?

Определете от какъв вид тример бихте имали най-голяма полза…

Бензинови тримери

Това е най-добрият избор ако ще косите големи площи. Подобен тример ще може да мине навсякъде и ще работи колкото е необходимо без прекъсване.

Този вид тримери за трева са най-често срещани, така че ще имате много повече опции при избирането на конкретен модел.

Препоръчително е да се спрете на тример с регулируема дръжка и прозрачен резервоар, за да виждате колко гориво ви остава.

Моделите с четиритактов мотор работят по-добре и използват обикновен бензин, но са малко по-скъпи. Моделите с двутактови мотори са по-евтини, но ще трябва да добавяте и масло към бензина.

Тъй като повечето тримери на бензин са по-шумни, препоръчително е да имате антифони когато косите.

Електрически тримери


Въпреки че жичните машини могат да се струват като недостатъчно практични за работа в градината за някои хора, истината е, че за косене подобен тример би се справил отлично. Ако имате малка морава и не трябва да косите големи площи, с подобен модел ще можете да си свършите добра работа.

Това, че електрическите тримери са с кабел не трябва да ви притеснява чак толкова – просто купувате един удължител и решавате проблема.

Електрическите тримери за трева са най-евтиният вариант, стартират мигновено и можете да косите без никакви ограничения откъм време.

Също така не трябва да се притеснявате за зареждане на бензин или презареждане на акумулатор.

Акумулаторни тримери

Ще трябва да платите малко повече за подобен тример в сравнение с бензинов, но ако имате скромна откъм площ морава – такъв модел ще ви свърши работа.

Истината е, че хубавите акумулаторни тримери косят тревата толкова добре, колкото бензиновите, но с разликата, че нямат вредни емисии и работят много тихо.

Също така те се включват мигновено без нуждата от дърпане на въже. Изискват минимална поддръжка, а освен това акумулаторните им батерии могат да се използват и с други машини на същия производител, например косачки, тримери за плет, листосъбирачи и дори моторни резачки.

Продължителността на живота на литиево-йонните батерии, които се използват за захранването на тримерите за трева все още е неизвестна, затова най-добре е да потърсите модел с по-дълга гаранция.

С едно зареждане на акумулаторния тример можете да косите около 30 минути.

Повечето батерии имат нужда от един час за презареждане след като са били напълно изтощени.

Извит или прав тример за трева да изберете?

Тримерите за трева могат да бъдат с права или извита основа.

Моделите с права основа са по-подходящи за високи хора. Дизайнът им позволява да косите без да се навеждате или клякате.

По-ниските хора вероятно ще предпочетат извит тример тъй като той е по-лесен за държане и маневриране. Дизайнът му прави по-удобно задържането на режещите елементи перпендикулярно на тревата.

Ако никога не сте използвали тример за трева препоръчваме да ги разгледате отблизо в някой магазин и да видите кой от двата типа ще ви бъде по-удобен в ръцете.

Какво да търсите в един тример за трева

Защитна основа

Тя се монтира зад режещата част на тримера и по този начин няма пряк достъп до ножовете, както и риск от хвърчащи назад твърди частици.

Имайте предвид, че някои защитни основи са по-големи и могат да ограничат видимостта когато косите. Препоръчително е да не се спирате на тример без защитна основа.

Възможност за нарамване

Някои тримери имат презрамки в комплекта, които се закачат за основата и ви позволяват да ги нарамите.

Така тежестта на тримера се поема по-лесно и косенето става по-прецизно.

Въртяща се глава

Режещата глава може да се позиционира хоризонтално за косене на тревата или вертикално за засичане.

Ако избраният тример няма въртяща се глава означава, че ще трябва ръчно да го завъртате, ако искате да засичате тревата.

Диаметър на косене

Колкото по-широк е диаметърът на косене на тримера, толкова по-бързо ще обработвате по-големи площи.

Бензиновите модели обикновено имат по-широк диаметър на косене от акумулаторните и електрическите.

Дръжки


Препоръчително е да се спрете на модел с регулируеми дръжки.

Те могат да се нагаждат на дължина, както и да се завъртат при нужда от обръщане на тримера – например за засичане, ако няма въртяща се глава.

Аксесоари

Често в комплекта има и включени ключета за коригиране на регулируемите части на тримера. В някои случаи може да има и допълнителни аксесоари.

Кои са най-добрите тримери за трева?

Вече знаете кои са основните неща, които трябва да се вземат предвид при избора на тример за трева.

Разбира се, освен тях трябва да определите и конкретен бюджет. След като знаете както точно търсите и до какви пари – разгледайте нашите предложения.

Сред тях са най-добрите тримери, които към момента можете да намерите на пазара.

1. Villager BC 33 ESB


Моторната коса Villager BC 33 ESB е продукт от категорията на професионалните инструменти за поддръжка на морава. Машината разполага с 32-кубиков двутактов бензинов двигател с мощност от 0,9 W. Устройството тежи малко по-малко от 8 кг, но въпреки това дизайнът му го прави изключително удобен за употреба. Максималната скорост, която дискът може да развие, възлиза на 7000 оборота в минута. В същото време обхватът на рязане на тази машина се движи между 25 и 43 см в диаметър. Тревата се коси с помощта на жица и острие, което води до чудесното качество на резултатите. Инструментът се използва лесно и интуитивно и се представя доста икономично.
Купи сега

2. GardenMAX BC260


Представяме ви още една аналогична моторна коса. GardenMAX BC260 е универсален продукт, който се справя чудесно независимо от терена, на който го използвате. Проектиран е с антивибрационно окачване, което прави употребата му изключително лесна. Кордовата глава може да пререже всичко в диаметър от 43 см. Машината разполага с мощен двутактов двигател, чийто капацитет възлиза на 26 кубични сантиметра. Кордовата глава обаче може да развие скорост от до 10000 оборота в минута. Препоръчителната работна скорост е фиксирана от производителя на 9000 оборота в минута. Инструментът тежи 5,5 кг, контролира се лесно и удобно и постига чудесни резултати.
Купи сега

3. Steinhaus PRO-TU430


Steinhaus PRO-TU430 е още една моторна коса, която обаче претендира за по-висока мощност. Този модел разполага с двутактов бензинов мотор, чиято мощност възлиза на 1,6 конски сили и цели 1350 W. Рамото му е изработено от неръждаема стомана със стоманени канали. Системата за рязане на този инструмент се състои от нож с три зъба в комбинация с бобина с найлонова нишка. Диаметърът на рязане на устройството възлиза на 43 см. Резервоарът на машината събира малко повече от литър бензин. Тя работи сравнително шумно, но за сметка на това се представя изключително ефективно. Тежи 8,5 кг, но специалните каиши и дръжки я правят изненадващо удобна за употреба. Устройството се стартира просто с натискане на бутон, така че няма защо да се тревожите.
Купи сега

4. Denzel DT-52S


Представяме ви и разглобяемата моторна коса Denzel DT-52S. Този продукт ви предлага невероятна мощност на изключително достъпна цена. Устройството е проектирано със страхотен двутактов бензинов двигател. Капацитетът му възлиза на 52 кубични сантиметра, които успяват да му осигурят главозамайващата мощност от цели 3 конски сили. Ширината на рязане на машината възлиза на 42 см. Тя я постига с помощта на страхотен въртящ се диск. Инструментът се стартира изключително лесно с помощта на обикновен бутон. Използва се изключително лесно и интуитивно и се адаптира спрямо нуждите на потребителя. Освен това, за да ви помогне да следите нивото на горивото, с което разполагате, този продукт разполага с прекрасна система за проследяване на горивото.
Купи сега

5. Grand BG-6500


Grand BG-6500 е една многофункционална моторна коса, която ви предлага страхотни възможности на изключително достъпна цена. Двутактовият ѝ двигател работи при въздушно охлаждане и се стартира ръчно. За сметка на това обаче е изключително мощен и ефективен. Обемът му възлиза на цели 52 кубически сантиметра, които му осигуряват мощност от цели 6500 W. Освен това с негова помощ можете да постигнете скорост на въртене от цели 13000 оборота в минута. За да оптимизирате процеса на косене, имате възможност да изберете измежду 4 различни аксесоара за рязане. Сред тях са включени нож с три остриета, нож с 8 остриета, диск с 40 зъба и страхотен телен барабан. Машината тежи 7,5 кг и се предлага със страхотен колан, така че употребата ѝ е улеснена максимално.
Купи сега

6. EVOTOOLS BC 427


Представяме ви още една чудесна бензинова моторна коса. EVOTOOLS BC 427 е продукт, проектиран с прекрасен двутактов двигател, който ви осигурява мощност от почит 2 конски сили. Рязането с този инструмент може да се осигури по два различни начина. В зависимост от терена, върху който работите, можете да изберете между специален нож или режеща глава с кабел. Максималната скорост, която машината може да развие при работа, възлиза на 8000 кубични сантиметра. Устройството тежи 7,5 кг, но за сметка на това разполага с удобен колан и ергономично кормило. Това означава, че въпреки по-високото си тегло (което впрочем не е чак толкова високо) то се използва изключително лесно и ефикасно.
Купи сега

7. DAEWOO DBC520


DAEWOO DBC520 е моторна коса, която реже на същия принцип като предходния модел. Тя отново разполага с две глави. Едната реже с помощта на нож с три остриета, а другата – с помощта на специална корда. Моделът разполага с 52-кубиков двутактов бензинов двигател, който се охлажда по въздушен път. Благодарение на него вие печелите мощност от цели 3 конски сили. В същото време можете да постигнете скорост на въртенето от цели 9000 оборота в минута (+/- 200 оборота в минута). Машината тежи 8 кг но ергономичният ѝ дизайн я прави изключително удобна за употреба въпреки това. Тя е подходяща както за професионалистите, така и за любителите.
Купи сега

8. Hyundai HYMT/43


За десерт ви представяме Hyundai HYMT/43. Този продукт представлява 4 в 1 машина за поддръжка на тревни площи. Благодарение на нея можете да обслужите цялата растителност във и извън двора си. На ваше разположение са предоставени чудесен нож с остриета и глава с корда. В същото време обаче, за да обслужвате храстите и дръвчетата си, получавате още кастрачка и храсторез. Машината работи с помощта на двутактов бензинов двигател с обем от малко над 42 кубически сантиметра. Благодарение на него си печелите мощност от 1,5 kW. Най-високата скорост, която можете да постигнете, възлиза на 8000 оборота в минута. За да не се тревожите за работата на машината, разполагате и с резервоар, чийто капацитет възлиза на 1,2 л. Целият комплект тежи 14 кг, но вие няма как да използвате всички ножове наведнъж. Машината се използва по-лесно, отколкото изглежда. В същото време постига изключително ефикасни резултати. Най-голямото ѝ предимство обаче си остават широките възможности, които ви предлага.
Купи сега

3.4/5 - (183 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
3 Коментари
  1. Анелия пише

    Прекрасна статия, много полезна.Благодаря!Дайте предложение за акумулаторен тример, с който може да работи жена на цена докъм 200 лв. Имате ли Вие в наличност?

  2. Жоро пише

    Благодаря

  3. Sergey пише

    Всъщност масово продаваните акумулаторни тримери с батерии 2 Ач издържат 10 мин. косене с едно зареждане. Не знам защо ги продават с такава батерия. Може би защото една 4 Ач-сова ще оскъпи продукта с 40-50 лв., което би било неконкурентно. Обаче 10 мин. косене и след това 1 час зареждане е изнервящо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!