Всички категории

7-те Най-Добри Моторни Масла

Моторното масло е жизнената сила на всеки двигател.

 

Без него няма да стигнете от точка А до точка Б, всъщност шансът дори да напуснете квартала си е малък. Ясно е, че един двигател не може да работи без масло, независимо дали става дума за автомобил или друго.

Ако се чудите какво моторно масло да изберете – това ръководство ще ви помогне.

Ако искате автомобилът ви да върви безпроблемно е важно да се спрете на правилното моторно масло според дадените от производителя насоки. В комбинация с редовна и правилна поддръжка на двигателя, можете да бъдете сигурни, че той ще работи отлично и ще ви служи дълги години.

В това ръководство ще ви представим всичко по-важно за моторните масла и в края му ще ви предложим някои от най-добрите на пазара.

Така ако искате да се запознаете с информацията можете да продължите да четете, а ако просто искате да вземете най-доброто масло за своя автомобил – просто преминете към предложенията в края на ръководството.

Предимства на моторните масла


Тази смазочна течност е задължителна за всеки двигател.

Без нея няма как той да работи правилно и съответно ще се повреди. Затова и е важно автомобилният двигател да не остава без масло, то да падне под минималното количество или пък да не се сменя редовно.

Доброто моторно масло почиства, охлажда и смазва движещите се части в двигателя и по този начин той оперира оптимално. То предоставя по-добра цялостна работа при екстремни температури.   Под екстремни температури може да се разбира прекалено високи или много ниски.

В сравнение с обикновеното масло, синтетичното не се сгъстява толкова при ниски температури и не се разпада при много високи.

Това означава, че ще ви се налага да сменяте маслото или да доливате по-рядко.

Ако използвате синтетично масло интервалът за смяна е между 10 и 15 хиляди километра, в сравнение с едва 7000 километра за обикновените и минерални масла.

Още едно предимство на доброто масло е, че разходът на гориво може да падне. Някои двигатели изразходват по-малко гориво когато се използва хубаво и подходящо моторно масло. Синтетичното масло обикновено се грижи за по-ниския разход на гориво, а освен това удължава живота на двигателя.

Видове моторни масла

Обикновени масла

Обикновените или конвенционални моторни масла обикновено не са толкова добри колкото синтетичните или смесените масла, но са често срещани, особено при нови автомобили.

Тези масла съдържат почистващи частици, подобрители на триенето, антикорозионни инхибитори, модификатори на вискозитета, агенти за екстремно налягане, добавки против разпенване и дисперсанти.

Повечето марки обикновени масла дават от 5000 до 7000 километра преди да е необходима смяна. Препоръчителното обикновено масло е 5W-20 или 5W-30 за ниски температури или 10W-30 при по-високи.

Напълно синтетични маслаВисокопроизводителните превозни средства работят най-добре с напълно синтетични масла.  Когато избирате синтетично масло не забравяйте, че то е предназначено за двигатели с по-високи гранични обороти, по-високи температури и такива, които теглят големи товари.

Една марка синтетични масла може да пази двигателя по-добре, докато пък друга може да се представя по-добре откъм поддържане на чистотата му.

Смесени синтетични (полусинтетични) масла

Както подсказва името им, тези продукти представляват смесица от синтетично и обикновено масло.  Донякъде може да се каже, че това е обикновено масло с подобрители.

Смесените синтетични масла подобряват производителността на двигателя и го предпазват по-добре от обикновено масло. Едно от основните им предимства е, че са много по-евтини от напълно синтетичните, но имат същите предимства.

Моторни масла за износени двигатели

Тези масла са точно това, което предполагате. Те са специално разработени за вече износени двигатели на няколко стотин километра.

Много вероятно е един износен двигател да има проблеми с движещите се вътре части. При тези масла подобни неща са взети предвид и идеята им е да се грижат добре за вече износените двигатели с помощта на различни добавки.

Топ марки моторни масла

MobilТова е една от най-големите в световен мащаб производители на масла и гориво. Компанията е основана през 1911 година в Съединените щати и по-точно в Ню Йорк. Слива се с Exxon през 1999 година, за да се превърне в ExxonMobil.

Valvoline

Компанията-производител е основана през 1866 година и е една от най-известните в цял свят със своите моторни масла. Седалището й е в Кентъки.

Castrol

Това е британска компания, основана през 1899 година и известна в над 40 страни по света. Произвежда моторни масла за мотори, двутактови и четиритактови двигатели, дизелови агрегати и други.

Royal Purple

Компанията е със седалище в Тексас и е известна с това, че разработва продукти, които значително превъзхождат други марки синтетични и минерални масла.

Liqui Moly

Основана през 1957 година в Германия, компанията произвежда моторни масла и добавки. Продуктите й се продават в над 110 страни по целия свят.

Цени на моторните масла

Под 50 лева за 5 литра Това са по-евтини моторни масла, които в повечето случаи са обикновени или смесени синтетични.

Смесените синтетични са по-добрият избор ако искате някои от предимствата на напълно синтетичните масла но по-евтино.

Над 50 лева за 5 литра В този ценови диапазон вече влизат и напълно синтетичните масла.  Според това дали ще ги намерите на намаление или не могат да струват малко или много под или над този ценови праг.

Ключови характеристики

Вискозитет

Всеки автомобил има масло с препоръчителен вискозитет (гъстота или консистенция), което трябва да се налива в двигателя. Тази препоръка е базирана на няколко фактора, включително външни температури, работни температури и натоварване.

Повечето бензинови двигатели работят с масло с вискозитет от 5W-30, 5W-20 и 0W-20. Дизеловите пък обикновено работят с масло с вискозитет от 15W-40 или 5W-40.

Тези числа обозначават колко гъсто е маслото при ниски и съответно високи температури. Числата преди “W” обозначават гъстотата на маслото когато е студено, а числата след това показват гъстотата при нормални работни температури.

Фактори

Стил на шофиране

Ако обичате бързото шофиране, имате спортен автомобил или често теглите товари, препоръчително е да използвате висококачествено моторно масло направено специално за подобни неща.

Двигателите, които са подложени на по-сериозно натоварване от стандартното ще работят по-добре и по-дълго с напълно синтетично масло.

ДобавкиКогато избирате масло за автомобила си ще забележите, че различните производители слагат различни добавки.  Най-често в маслата се откриват агенти против разпенване, детергенти, дисперсанти, инхибитори против корозия, подобрители на вискозитета, антиоксиданти и агенти против износване. ‘

Трябва да изберете масло с добавки, от които вашият двигател има най-голяма нужда и ще се възползва най-много.

Съвместимост

Няма да навредите на двигателя ако на обикновено моторно масло добавите и малко синтетично. По този начин ще разредите свойствата на синтетичното масло и съответно ще намалите ползите.

Важното е да сте наясно с нуждите на двигателя. Някои по-стари автомобили работят по-добре с обикновено масло, докато по-новите обикновено изискват синтетично.

Съвети

Преди да изберете конкретен вид моторно масло задължително прочетете ръководството и препоръките на производителя.

В предоставеното ръководство (или в интернет ако нямате такова) ще има данни за конкретния двигател и за това какво масло се препоръчва за него.

Също така трябва редовно да сменяте маслото, отново според препоръките на производителя. Най-важното е да използвате същия вискозитет, който е препоръчан. Вече за това какъв вид да е маслото и марката са второстепенни неща, но ако отново има ясна препоръка – най-добре следвайте нея.

Дори и да искате да използвате по-добра марка масло, препоръчваме ви да се придържате към указанията на производителя. За всяка марка и модел автомобил има различни препоръки за моторното масло според това какъв точно е двигателят и на какъв пробег има.

Когато сравнявате напълно синтетични масла се уверете, че те са универсални. Универсалните моторни масла са идеални за всякаква употреба и за повечето превозни средства.

И въпреки че почти всички производители твърдят, че техните масла са най-добрите, препоръчваме ви да се спрете на някоя от най-известните и доказани марки. Просто с тях няма как да сгрешите и ще знаете, че двигателят ви е напълно защитен и ще работи оптимално.

По-евтините масла също вършат работа, но самото качество не е толкова високо. Това означава, че те може и да не предоставят същото смазване при по-високи или ниски температури.

Ако пък виждате следи от масло по пода на гаража си, вероятно някоя уплътнение в двигателя се е втвърдило или спукало и има теч. Маслата за двигатели с голям пробег се грижат за подобни проблеми и според това какъв е проблемът може и да го решат.

Когато сменяте маслото на двигателя не забравяйте, че заедно с това трябва да смените и масления филтър. Отново проверете какво препоръчва автомобилният производител за филтъра и вземете подходящия за да нямате излишни проблеми.

Често задавани въпроси

Каква е разликата между различните марки моторни масла?

Ако използвате продукти на доказани световни марки – няма да намерите особено голяма разлика. Стига да се придържате към една и съща марка и да спазвате препоръките на автомобилния производител, двигателят трябва да продължи да работи оптимално и безпроблемно.

Колко често трябва да сменям маслото на двигателя?

Най-добре проверете какво се казва в книжката за употреба на автомобила. В повечето случаи е общоприето смяната да става на 10 хиляди километра. Ако обаче шофирате по-екстремно, автомобилът е спортен или пък теглите товари – може смяната да настъп по-рано, например на 7000 километра.

Заслужава ли си да инвестирам в по-специално масло?

Някои моторни масла са по-специални с това, че имат “удължен” живот, което означава, че изискват смяна чак на 15 хиляди километра. Това обаче не означава, че понякога не трябва да се сменят и по-рано. Също така понякога цената им е толкова висока, че в крайна сметка не спестявате нищо от използването им.

Мога ли от обикновено масло да премина на синтетично?Преди да направите подобно нещо е добре да прочетете указанията на автомобилния производител и да видите какво пише там по темата. Ако няма информация, можете да попитате в официалния сервиз на марката или да поискате съвет от доверен механик.

Какъв е срокът на годност на моторното масло?

Зависи от това как се съхранява моторното масло. Ако е неотворяно и стои в терморегулируема среда, трябва да издържи с години. Ако вече е отворено и стои в гараж, където температурата се променя постоянно – не очаквайте да издържи дълго време.

Най-добрите моторни масла

Избирането на моторно масло не е чак толкова свободен процес – обикновено е добре да следваме препоръките на автомобилния производител най-вече за вискозитет, а защо не и за вид и марка. 

Въпреки това ще ви представим някои от най-добрите и често използвани марки и видове моторни масла.

Просто подберете най-подходящото за вашия автомобил и бъдете сигурни, че няма да съжалявате за избора си.

1. Моторно масло Castrol Edge Titanium


Маслото е напълно синтетично и е особено подходящо за дизелови двигатели с и без турбо. Вискозитета му е 5W40 и се предлага стандартно в туба от 4 литра като има и по-малки и съответно по-големи разфасовки.

Отличен избор за шофьорите с нови или по-стари дизели, които искат да доставят най-добрата грижа на своя двигател.

АСЕА класът на продукта с С3.
Купи сега

2. Моторно масло Liqui Moly Super-Leichtlauf


Маслото е подходящо за автомобили с всякакво гориво. То е напълно синтетично и има вискозитет 10W40. Предлага се стандартно в туба от 5 литра, но се намират и други разфасовки.

Едно от най-качествените и предпочитани моторни масла, както за нови, така и за по-стари автомобили.

АСЕА класът на маслото е А3 и В4.
Купи сега

3. Моторно масло Mobil Super 3000 X1


Продуктът е подходящ за автомобили и микробуси с бензинови или дизелови двигатели. Пълна синтетика с вискозитет 5W40. Предлага се стандартно в туба от 4 литра, но се намира и в други разфасовки.

АСЕА клас А3, В3 и В4.

Препоръчва се за следните марки автомобили – Мерцедес, Фолксваген, БМВ, Порше, Пежо, Ситроен и Рено.
Купи сега

4. Моторно масло Motul 8100 X-cess


Това моторно масло е създадено за висока производителност. То е напълно синтетично и може да се използва във всеки модерен автомобил с по-мощен дизелов или бензинов двигател, със или без турбо. Продуктът е особено препоръчителен за превозни средства, които все още са в гаранционен период.

Вискозитетът на маслото е 5W40 и стандартно се предлага в туба от 5 литра.

АСЕА клас А3 и В4. Препоръчва се за БМВ, Фиат, Порше и Рено.
Купи сега

5. Моторно масло Valvoline Synpower Xtreme


Маслото е висококачествено и напълно синтетично. То е специално разработено да защитава двигателя дори при особено големи натоварвания.

Одобрено от множество автомобилни производители след покриване на техните изисквания за качество. Особено подходящо е за дизелови двигатели от стандарт Евро4 и Евро5, както и за автомобили с DPF филтър и катализатор. Може да се използва и за бензинови мотори.

Вискозитетът му е 5W30 и се предлага в стандартна разфасовка от 4 литра. АСЕА класът му е С3.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Моторно масло Mannol Diesel


Продуктът представлява всесезонно минерално моторно масло. То е подходящо за използване на високофорсирани дизелови двигатели както при леки, така и при товарни превозни средства.

В него има добре балансиран пакет от добавки, които предпазват двигателя от износване и корозия, снижават саждите и нагарообразуването и смазват и поддържат чисто.

Вискозитетът на маслото е 15W40 и се предлага в стандартна разфасовка от 5 литра. АСЕА класът му е А2, В3 и Е3.
Купи сега

7. Масло за двигатели Bardahl XTC


Маслото е полусинтетично и подходящо за всеки сезон от годината, дори и при най-суровите условия. Предлага се за всички видове двигатели – бензинови, дизелови и LPG с или без турбо.

Характеризира се с ниска летливост, която води до по-нисък разход на самото масло. Предлага защита срещу износване, окисляване, образуване на отлагания и корозия и поддържа вътрешните части напълно чисти.

Визкозитетът му е 10W40 и се предлага в стандартна разфасовка от 5 литра. АСЕА класът на маслото е А3 и В4.
Купи сега

3.9/5 - (16 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
2 Коментари
  1. Георги пише

    Здравейте,
    има само един стандарт, американски който дифинира експлоатацията на моторно масло за двигатели с природен газ или метан. Никъде не видях да го цитирате, но смело пишете, че маслото е и за LPG. Това е напълно невярно. Проверте и си актуализирайте инфармацията!

  2. Веселин пише

    Трябва да се ограмотите малко преди да пишете по темата.Този Кастрол Ежид 5w40 TD няма нищо общо със Синтетично масло.Пигледнете спецификацията на производителя и ще видите каква трагедия е.-42 градуса точка на течливост о 202 пламна точка.Няма обявено алкално число,няма Ноак в проценти.Но съдейки ,че С3 , то алкалното число няма да е повече от 7/7.5.Маслото може да се ползва в обикновен дизел,но нищо повече.202 градуса точка на възпламеняване е крайно не подходяща за турбина където температурите са 330/350 градуса.Отделно при спектрален анализ показва голямо наличие на сажди,което говори за филтрувана отработка ,с добавен пакет присадки за С3(орязан пакет)А прословутият “Течен титан” по спецификация е 28/1000.Честито на балъците!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!