Всички категории

11-те Най-Добри Мултикукъри за 2024

Ежедневието ни се забързва непрекъснато. За щастие, развитието на технологиите е в крак с развитието на човечеството. Те ни освобождават от някои ежедневни задължения и благодарение на тях успяваме да си спестим сериозни количества време и енергия.

Мултикукърите са част от всичко това и представляват един от най-верните помощници в съвременната кухня!

Разбира се, за много от нас кулинарията е удоволствие. Един мултикукър в никакъв случай няма да ви лиши от него. При всички положения обаче едно подобно устройство ще направи преживяванията ви в кухнята значително по-приятни.

Това е така, тъй като един мултикукър може да ви освободи от по-досадните и времеемки задачи.

Тези устройства са сравнително достъпни, а в същото време става все по-многофункционални. През последните години технологията достигна до страхотни величини, без в никакъв случай да е спряла да се развива.

Именно поради особената популярност на мултикукърите, на пазара постоянно се появяват нови и все по-усъвършенствани модели. Да не говорим, че сред установените брандове се нареждат и множество новопоявили се конкурентни производители.

Как обаче да се справите с многообразието и да изберете възможно най-добрия мултикукър за своята кухня? Не се тревожете, ние сме тук, за да ви помогнем да си отговорите на този въпрос.

Подготвили сме това ръководство, за да ви запознаем с всичко, което трябва да знаете за тези устройства. В него ще откриете цялата необходима информация, която ще ви помогне да вземете правилното решение.

А за да ви улесним максимално, в края на статията си ще споделим с вас и няколко от най-добрите актуални продукти в областта

Какво представляват мултикукърите?

Названието “мултикукър” може да ви каже както изключително много, така и практически нищо за тези устройства. То ви насочва към основната особеност на подобни машини, но в същото време не ви разкрива какво точно се крие зад нея.

Мултикукърите съчетават функционалността на няколко уреда за готвене в едно устройство.

По-конкретно – един мултикукър комбинира възможността за бавно готвене със свойствата на тенджера под налягане.

Именно това прави тези уреди изключително подходящи за хора, които искат най-доброто и от двата свята. Това, което получавате, практически е един универсален и спестяващ неизчислимо количество време настолен уред.

И то уред, който се използва невероятно лесно и ви осигурява изкушаващи кулинарни възможности.

Функцията за бавно готвене е по-подходяща за по-организираните хора. Това е така, тъй като с нея все пак ще ви се наложи да си отделите малко повече време за приготвянето на съответното ястие.

От друга страна, може би сте от хората, които обичат да мислят за вечеря, когато е време за вечеря. В този случай ще се нуждаете от устройство, което ви позволява бързо и интелигентно решение. Тогава готвенето под налягане ще ви свърши повече от чудесна работа.

Това обаче далеч не е всичко. Тъй като голяма част от съвременните кухни разполагат с ограничено пространство, производителите включват още множество готварски опции. Сред тях са например възможността за готвене на ориз, готвене на пара или печене.

Мултикукърът действително може да ви позволи да приготвите какво ли не.

Необходимо е единствено да си подберете подходящ уред, който отговаря на вашите потребности. После може да оставите бързите и апетитни решения изцяло “в ръцете” на машината.

Какви са основните ползи от един мултикукър?

Мултикукърите не представляват просто улеснение в кухнята. Това са страхотни устройства, чиято употреба може да ви донесе серия ползи.

Разбира се, един мултикукър спестява време.

Определени продукти се приготвят изключително бавно и изискват от готвача сериозно количество търпение.

Мултикукърът с функция за готвене под налягане обаче ще ускори процеса значително.

В същото време тези устройства са не просто многофункционални, но и доста икономични.

Благодарение на тях можете да си приготвите някои наистина невероятни вкусотии от по-евтини продукти.

Освен това обаче бързото готвене означава по-малък разход на електроенергия. Това на свой ред също ще освободи джоба ви от излишните разходи.

Разбира се, не бива да пренебрегвате и факта, че един стандартен мултикукър практически комбинира серия различни готварски електроуреди в едно.

Това гарантирано ще освободи малко повече пространство в кухнята ви, което никога не е излишно.

В същото време тези уреди са страхотен помощник готвач и са особено полезни на начинаещите в кухнята. С няколко прости настройки можете да приготвите какво ли не – машината върши почти цялата работа вместо вас.

Само трябва да подготвите и овкусите продуктите си. Въпреки че в много от случаите дори това не е задължително, тъй като някои устройства ви позволяват да сортирате и да подготвяте продуктите в самите тях.

Възможността за здравословно хранене, която един мултикукър ви осигурява, също в никакъв случай не е за пренебрегване.

Множество от функциите на тези уреди предлагат някои от най-здравословните готварски методи.

Да не говорим, че скоростта, с която успявате да приготвите всичко, със сигурност ще ви накара да предпочетете мултикукъра пред фастфуда или замразените полуфабрикати.

Страхотен бонус е също това, че независимо колко голям е един мултикукър, той ви дава възможност да приготвяте порции във всевъзможни размери.

И разбира се, не на последно място – тези устройства се почистват и поддържат изключително лесно. Това пък ви спестява още време и усилия.

Какви видове мултикукъри съществуват?

На пазара в момента можете да откриете какви ли не разновидности на тези устройства. Мултикукърите, разбира се, могат да варират според своята функционалност.

Така или иначе обаче може да се направи едно по-общо разделение между различните модели. То се свежда до това дали уредът разполага, или не разполага с функция за готвене под налягане. Кой от двата варианта ще предпочетете, разбира се, зависи единствено и изцяло от вас.

Мултикукър с функция за готвене под налягане

Това, което подобни устройства ви обещават е следното – готвене без ръце и бърза вечеря.

Цените на мултикукърите с функция за готвене под налягане варират от около 120-130 лв. до 450-500 лв. Поради сериозният потребителски интерес много от големите производители подобни уреди произвеждат продукти, които включват тази опция.

Мултикукърите от тази група използват налягането, за да ускорят процеса на приготвяне на различни храни. Сред тях са включени месо, птици, ориз и др. Повечето модели с функция за готвене под налягане обаче всъщност ви осигуряват и възможност за приготвяне на зеленчуци на пара.

Проверките на множество специалисти установяват, че в режим на готвене под налягане тези модели приготвят храната много по-бързо от конвенционалните котлони или класическата фурна.

Имайте предвид, че времето, за което уредът достига до необходимото налягане и неговото освобождаване, със сигурност ще варира. Така или иначе обаче няма кой знае каква разлика във времетраенето на самия готварски процес. Различните модели приготвят храната за аналогични количества време.

Мултикукърите с функция за готвене под налягане могат да изпълняват още серия готварски дейности. Те могат например да приготвят храна и на бавен огън, да сотират и да поддържат храната топла. Вероятно бихте могли да освободите малко място на плота си, като поверите тези задачи само на един уред.

Може би ще ви изненадаме, но някои подобни модели са произведени дори с функция за приготвяне на кисело мляко. По-новите и усъвършенствани (и скъпи) устройства пък обикновено ви предлагат възможност за air frying, хрупкавост, дехидратиране и sous vide.

Когато разполагате с толкова много възможности, следващият ви проблем е коя от тях да изберете. “Мога да ям всичко, но какво да ям?”, нали така?

Мултикукъри без функция за готвене под налягане

Голямата отлика на тези модели от представените горе е ясна – те не разполагат с функция за готвене под налягане. Това обаче в никакъв случай не ги прави по-малко оперативни от техните конкуренти.

По същество това са уреди за бавно готвене. Благодарение на тях обаче в много от случаите можете също да сотирате, да приготвяте храна на пара, да варите ориз и да поддържате храната топла.

Те на свой ред също ви предоставят специална опция за приготвяне на кисело мляко, а и за печене на сладкиши.

Подобни мултикукъри ще ви предложат наистина сериозна вариативност. Неслучайно цените на тези устройства също покриват сериозен бюджетен диапазон. Те започват от около 100-ина лв. и могат да достигнат до малко повече от 1000 лв.

Голямото предимство на подобни модели е, че при тях не се изисква предварително загряване (като се изключи готвенето на пара). Необходимото предварително планиране на кулинарните операции обаче също е от значение.

Режимът на бавно готвене при повечето модели започва от стандартните 5 часа. Ако искате да сервирате задушено и крехко говеждо месо обаче, машината ще се нуждае от допълнително време.

Разбира се, процесът ще варира както в зависимост от особеностите на конкретния продукт, така и с оглед на избрания работен режим.

Бъдете достатъчно съобразителни и при всички положения ще можете да се наслаждавате на неусетно приготвена вкусна храна. Само трябва да си подберете подходящ модел…

За какво трябва да помислите преди покупката на един мултикукър?

Ако искате да направите правилния избор, проучването ви все трябва да започне отнякъде. Препоръчваме ви обаче, на първо време, да си отговорите на няколко ключови въпроса.

Добра идея е предварително да вземете предвид своите индивидуални нужди, предпочитания и възможности. Тогава ще успеете да канализирате избора си, като се насочите само към определена група продукти. Това със сигурност ще улесни търсенето ви на най-подходящия мултикукър.

Какво ще готвите?

Вие вече познавате голяма част от множеството готварски възможности, които един мултикукър може да ви предложи. С тези многофункционални устройства граница се оказва единствено собственото ви въображение.

Така или иначе обаче, преди да се насочите към магазина, е добре да знаете за какво бихте използвали един мултикукър.

Разбира се, хранителните и кухненските навици на всички ни са различни. Независимо какви са вашите обаче, сред многообразието от модели гарантирано ще откриете тъкмо онзи, който ви е потребен.

Помислете си какви продукти обикновено обработвате, какви ястия предпочитате да консумирате и с какво бихте разширили менюто си.

Списъкът на неща, с които сте свикнали да се храните, винаги е добър ориентир. Така или иначе обаче е възможно да не консумирате определени храни просто защото нямате условията да ги приготвите.

Проучете различните възможности и със сигурност ще се изненадате какво може да ви хрумне. Съветът ни обаче е да не се увличате прекомерно във въображаеми кулинарни пространства.

Имайте предвид обаче, че всяка опция върви ръка за ръка с повишаването на цената на определени продукти. Бъдете внимателно в преценката си и си спестете излишните разходи по функции, които никога няма да използвате.

Колко често ще готвите?

Кухненските ви навици следва да включват в себе си не само ястията, които консумирате, но и честотата на тяхното приготвяне. Важно е, преди да се сдобиете с конкретен мултикукър, да си отговорите на въпроса колко често готвите.

Ако готварските преживявания са част от вашето ежедневие, един мултикукър със сигурност ще ви свърши страхотна работа. Дори и да готвите сравнително рядко обаче, подобно устройство също се оказва страхотен аналог на конвенционалната кухненска печка.

Разбира се, сериозно значение има и какво точно приготвяте. Така или иначе обаче в по-голямата си част мултикукърите са страхотни за ежедневна употреба.

С тяхна помощ можете да приготвите сутрешната си закуска без излишни усилия. Ако сте съобразителни и се подготвите по-навреме, бихте могли да се зарадвате и на страхотна и богата вечеря.

Вече знаете, че различните уреди приготвят различните храни за различни периоди от време. При всички положения обаче, ако се надявате на бързата кулинария, най-добрата идея би била да се насочите към моделите, които разполагат с функция за готвене под налягане.

Ако пък ви се налага да приготвяте различни ястия прекалено често, може би не е лоша идея да помислите за някой от моделите, които разполагат с функция за свръхбързо готвене.

Трябва да прецените внимателно дали устройството, към което сте се насочили, отговаря на готвраските ви навици. Ако то ви позволява да готвите толкова често, колкото планувате, значи е подходящо за вас.

За колко души ще готвите?

Вероятно това ще бъде въпросът, който ще определи дали изобщо да се снабдите с мултикукър, или не. Сигурни сме, че си давате сметка за това, но от количеството храна, което искате да приготвяте, трябва да зависи капацитетът на бъдещия ви мултикукър.

Колкото и големи и многофункционални да са тези устройства обаче, дори най-големите от тях разполагат с ограничен обем. Ще се върнем към този въпрос с малко повече подробности по-надолу.

На този етап обаче трябва внимателно да си отговорите на въпроса за колко души ще готвите. По-точният въпрос би бил – какво количество храна имате намерение да готвите?

Кулинарните навици на повечето многочленни семейства с ограничено време са свързани с еднократното приготвяне на големи количества храна. Ако вашият случай също е такъв, имайте предвид, че дори с най-големите мултикукъри може да ви бъдат потребни няколко “готвения”.

Ако готвите за двама души и имате възможността да го правите достатъчно често, всичко е наред. Тогава по-малките размери ще бъдат идеални за вас.

Още повече, че в крайна сметка един мултикукър спестява голяма част от времето ви за готвене. Така че практически можете да си позволите да приготвяте по две различни порции всяка вечер.

Помислете си внимателно обаче какви количества храна имате намерение да приготвяте редовно. Това със сигурност ще ви насочи към моделите с определен капацитет.

В крайна сметка си заслужава да се снабдите с устройство, което ви предлага възможности, от които бихте се възползвали, нали?

Какъв е вашият бюджет?

Бюджетът… В крайна сметка в повечето случаи това се оказва най-определящият фактор при една покупка. Това обаче в никакъв случай не бива да се възприема като нещо лошо!

Добра идея е, преди да направите каквато и да покупка, да определите внимателно границите на своя бюджет. Това ще ви помогне да отсеете голяма част от излишните предложения изключително лесно.

Вече ви споменахме, че различните мултикукъри могат да бъдат разположени в наистина широк ценови диапазон. Това означава, че за всеки потребител и всеки джоб си има уред.

Когато знаете колко средства сте готови да отделите и за какво точно искате да ги отделите, ще направите правилния избор.

Съветваме ви да не се подлъгвате от излишната многофункционалност на някои модели. Да, чудесно е, че те могат да ви предложат страхотен обхват от възможности, но в крайна сметка, ако нямате намерение да се възползвате от тях, какво от това?

Помислете си внимателно на какво държите и от какво можете да се лишите. Това ще ви позволи да отделите подходящите предложения и да изберете най-доброто измежду тях.

В никакъв случай не пестете от качество – пестете от излишество. Ако действате достатъчно съобразително, ви гарантираме, че ще се спрете на точния мултикукър. Изберете бъдещия си помощник в кухнята умно!

Какво трябва да вземете предвид при покупката на един мултикукър?

След предварителните съображения тепърва ви предстои проучване. На пазара се предлагат толкова много модели, че и след първоначалното им стесняване, опциите продължават да бъдат доста разнообразни.

Детайлите са важни. Мултикукърите си имат серия особености и характеристики, на които определено си заслужава да отделите от вниманието си. В тази секция ще ви запознаем по-отблизо с най-ключовите от тях, за да ви помогнем да направите възможно най-добрия избор.

Капацитет

По-рано отворихме въпроса за капацитета на един мултикукър и се надяваме да е станало ясно колко определящ е той. От капацитета на уреда ви, разбира се, зависи количеството храна, което ще можете да приготвяте в него.

На пазара ще откриете множество различни продукти с различни размери. Сред тях със сигурност ще попаднете на подходящ за вас, сигурни сме в това.

Имайте предвид, че за различните домакинства се препоръчват устройства с различен капацитет.

Ако става въпрос за ежедневните кулинарни нужди на един или двама души, може да се спрете на по-малките модели. Между 3- и 5-литровите мултикукъри би трябвало да са ви напълно достатъчни.

В случай че готвите за повече хора обаче (или просто обичате да разполагате с остатъци), ви препоръчваме по-големите модели. Между 5 и 8 литра ще ви свършат чудесна работа при тези обстоятелства.

Разбира се, най-разпространени са мултикукърите със средни размери – между 4 и 6 литра.

Към какъвто и модел да се насочите обаче, трябва да имате още нещо важно предвид. Не можете да експлоатирате целия капацитет на мултикукъра си!

В ръководството за употреба на съответния продукт ще пише точно колко от капацитета му можете да използвате. Често става въпрос за не повече от две трети от пълния капацитет на съда.

Ако готвите набъбващи храни като боб и ориз обаче, максималната вместимост ще се наложи да спадне. Същото важи и за случаите, в които приготвяте храни, които могат да се разпенят (като овесени ядки или грах).

Материал и контейнер

Когато става въпрос за материала на мултикукърите, всичко, което трябва да ви засяга, е материалът на контейнера. Защо е така? Защото до голяма степен от него ще зависи видът храна, който можете да обработвате, качеството на приготвянето и поддръжката.

В повечето случаи става въпрос за подвижен съд с незалепващо покритие. То обикновено е керамично или тефлоново и тъкмо това е с цел по-лесно почистване.

Немалко модели, които са оборудвани с функция за готвене под налягане, обаче използват неръждаема стомана без покритие.

И трите варианта са достатъчно функционални. Често въпросът опира до това какво точно предпочитате.

В повечето случаи говорим за кръгли съдове. Това означава, че по-големите парчета месо не се побират чак толкова лесно, както е в една продълговата тава например.

Добра идея е да проверите предварително съветите на производителя в ръководството за употреба. Можете също да хвърлите поглед на някоя-друга рецепта в интернет. Кой знае? Може да откриете изцяло нов начин за приготвяне на по-големите парчета месо например.

Дизайн

Дизайнерските решения в света на мултикукърите не са чак толкова отдалечени едно от друго. В повечето случаи формалните разлики произтичат от вида и функциите на различното устройство.

Така или иначе обаче в почти всичките си разновидности тези уреди ще ви предложат движение в различна цветова гама. Що се отнася до формите им обаче, те няма да се различават особено.

Само имайте предвид следното – мултикукърите са устройства, които изпъкват преди всичко със своята функционалност, а не естетическа стойност.

Кухнята обаче е пространство, което е обвързано преди всичко с конкретни работни кулинарни занимания. Редно и логично е в него практичността да отстъпи на красотата. Именно затова в повечето случаи мултикукърите се вписват добре във всяка кухня, независимо от нейните особености.

Можете обаче все пак да помислите за това доколко бъдещият ви кухненски помощник ще се впише в средата, в която имате намерение да го поставите.

Разбира се, това в никакъв случай не трябва да е най-водещият въпрос, когато си избирате конкретен модел. Така или иначе обаче съответствието на даден продукт с условията в кухнята ви може да наклони везните ви в една или друга посока.

Съветът ни е преди всичко да прецените дали да се снабдите с тъмен или светъл мултикукър. Неслучайно цветовете на тези устройства са толкова неутрални и съчетаеми. Въпреки това обаче в някои случаи просто определен модел стои по-добре в определено пространство от друг.

Настройки и контрол

Въпросът за настройките и контролът на един мултикукър е от съществено значение. В крайна сметка вие се обръщате към тези модели, за да се възползвате от функциите им безпрепятствено.

Един от най-ключовите въпроси, на които трябва да отделите внимание, е философският въпрос за времето.

Предварително програмираните времена за определени видове готвене със сигурност ще улеснят процеса. Определени модели дори разполагат с предварително зададени настройки в зависимост от това каква храна искате да обработите. При тях ще разполагате със специална настройка за печене на къри, ориз и др.

В това отношение възможността за мониторинг на процеса също не е за пренебрегване. Съветваме ви да се насочите към моделите, които разполагат с вграден таймер. Той ще отброява времето на приготвяне и ще ви сигнализира, когато то изтече.

Клапанът за пара също е ключов, когато използвате мултикукъра си в режим на готвене под налягане. Клапанът се завърта ръчно, за да се изпусне парата в края на готвенето. В противен случай ситуацията става опасна…

В зависимост от налягане също имате възможност да регулирате времето за приготвянето на различни ястия. Колкото по-високо е налягането, толкова по-бързо ще се осъществи готвенето.

Не забравяйте обаче – колкото по-дълго е времето за готвене, толкова по-добър ще бъде вкусът и качествено изпълнението.

Много мултикукъри разполагат и с автоматична настройка за готвене. При нея процесът започва при висока температура, за да се повиши температурата на храната. След това се преминава към по-ниска температура, за да се довърши останалото приготвяне на продуктите.

Разбира се, контролът над машината трябва да бъде максимално улеснен. Колкото повече настройки имате под ръка, толкова по-добре. Така или иначе обаче си помислете внимателно и следете само за онези, които действително ще ви влязат в употреба.

Всички останали неизползвани възможности се оказват само излишен разход.

Функционалност

Както вече неколкократно ви споменахме, светът на мултикукърите се развива с изключително бързи темпове. Производителите постоянно усъвършенстват своите продукти и накрая се оказва, че тези уреди са снабдени с огромно количество функции.

Тъкмо това превръща мултикукърите в страхотните многофункционални устройства, които са. Ние ще ви обърнем внимание на някои по-специфични възможности, които един подобен уред би могъл да ви осигури. Имайте предвид, че повечето случаи това се случва посредством различни добавки.

Приготвянето на хрупкави храни посредством въздушно пържене е една от най-предпочитаните функции през последните години. Много от производителите са започнали да оборудват продуктите си с подобна опция.

Обикновено този процес се случва посредством специален капак за хрупкавост, закачен на панти към съда. В него е разположен вентилатор, който кара топлия въздух вътре в съда да циркулира. Ефектът са страхотни хрупкави пържени картофки.

Много често тази функция се използва и за довършването на някои месни продукти като пилешкото месо с кожа например. Как ще се възползвате от нея, зависи изцяло от вас.

Някои мултикукъри могат да ви предложат и функция за консервиране. Да, точно така – буркани лютеница в мултикукър, представяте ли си?

Устройствата, които предлагат тази опция, са снабдени със специална настройка и всъщност се представят на доста прилично ниво. Ако искате всичко да е наред, имайте предвид, че е изключително важно консервирането да се извършва правилно!

Отстраняването на влагата от плодове, зеленчуци и месо пък може да превърне тези продукти в страхотни закуски. Функцията за дехидратиране също набира популярност напоследък.

Процесът обикновено отнема от 6 до 8 часа за плодове и зеленчуци и от 5 до 7 часа за месо. Резултатът обаче никак не е за подценяване.

Не на последно място – много от съвременните мултикукъри ще ви предложат и sous vide функция. Последствията от прилагането ѝ към пилешките гърди например са повече от впечатляващи, повярвайте ни…

Качество, употреба и поддръжка

Качеството на един мултикукър може да зависи от множество различни фактори. Изработката, използваните материали и още какво ли не – в общи линии всичко има значение.

Разбира се, добра идея е да се насочите към възможно най-качествения продукт, който можете да си позволите. Той ще ви гарантира дълготрайно добри резултати и със сигурност ще ви остави доволни.

Два фактора обаче често остават пренебрегвани, а те самите са също толкова определящи за един мултикукър. Става въпрос за неговата употреба и поддръжка.

Разбира се, важно е употребата на новата ви придобивка да се реализира с минимални усилия. Колкото по-леко и интуитивно – толкова по-добре.

Съветваме ви да търсите ярките светлинни индикатори и лесен достъп до превключвателя за управление. По-ясно обособени бутони означават по-малко излишни натискания и грешки.

Повечето устройства обикновено са снабдени с индикатори, които ви показват докъде можете да напълните контейнера им. Съветваме ви да следвате тези индикатори и да не препълвате машината.

Имайте предвид също, че капакът на мултикукърите в режим на работа под налягане се заключва по време на готвенето. В същото време обаче той не е прозрачен, което означава, че няма да можете да проверите храната, без да спрете устройството.

Това е така, тъй като ще се наложи първо да освободите налягането и едва след това да свалите капака.

Мултикукърите без подобен режим на работа обикновено се използват по-лесно, тъй като разполагат с капак от закалено стъкло. А той, разбира се, позволява по-лесен мониторинг и достъп.

Що се отнася до почистването, искаме да ви обърнем внимание на следното. Първо, всяка част трябва да се разглобява, почиства и сглобява повторно лесно. Колкото по-интуитивно – толкова по-добре.

Всички капаци на мултикукърите се нуждаят от допълнителни усилия за почистване след всяка употреба. Само така можете да си подсигурите оптимален и безопасен готварски процес при повторното включване. Имайте предвид, че неръждаемата стомана се чисти по-трудно.

Как да използвате и поддържате мултикукъра си възможно най-добре?

Разбира се, само загатнахме част от възможностите, които мултикукърите предлагат. Вече обаче знаете всичко необходимо за тези устройства и сме сигурни, че ще изберете възможно най-подходящото от тях.

Покупката обаче е едва началото. Ако искате да се наслаждавате на новата си придобивка максимално, трябва да я използвате правилно и да се грижите за нейната поддръжка редовно.

Именно затова в тази секция ще ви дадем няколко ключови съвети и насоки в тази посока…

Мултикукър под налягане

Когато готвите под налягане, трябва редовно да проверявате клапана под налягане. Уверете се, че по него няма остатъци от храна, които могат да го запушат и да създадат потенциални рискове.

Редовно трябва да изваждате и да почиствате силиконовото гумено уплътнение. За да премахнете неприятните миризми, ви съветваме да накиснете уплътнението в разтвор от сода бикарбонат и вода.

Ако не искате да съкратите излишно живота на уплътнението, необходимо е също да оставяте капака обърнат за съхранение. В противен случай уплътнението постепенно ще се деформира и износи.

Съветваме ви, когато освобождавате налягането, да използвате кърпа за чай, за да отворите клапана. По този начин ще предпазите ръцете си максимално.

Мултикукър за бавно готвене

Когато използвате мултикукър за бавно готвене, вероятно ще искате да адаптирате познатите си рецепти към новия уред. Няма проблем – всичко, което трябва да направите, е да намалите наполовина количеството на течността и да увеличите времето за готвене.

Уверяваме ви, че резултатите ще бъдат също толкова апетитни, колкото при конвенционалното приготвяне. Просто отнема малко повече време… Един час във фурната се равнява на около шест до осем часа на ниска степен в бавния мултикукър.

Съветваме ви да не използвате мултикукъра си за претопляне на остатъци. Тези устройства са предвидени за друго и се справят излишно бавно с тази задача.

Имайте предвид обаче, че за сметка на това с един мултикукър можете да приготвите невероятни вкусотии. Дори по-евтините парчета месо, добре нарязани, ще се превърнат във вкусна и крехка гозба при подходящите условия.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за особеностите на мултикукърите и употребата на тези устройства, както ви обещахме, ще споделим с вас и няколко от най-добрите предложения сред разнообразието от продукти на пазара в момента…

1. Мултикукър Tefal Cook4Me CY851130


За начало ви представяме един чудесен мултикукър с функция за готвене под налягане. Tefal Cook4Me CY851130 е прекрасно устройство, което ви предлага цели 6 режима за готвене при 3 температурни нива. Само трябва да изберете конкретната настройка и да оставите машината да свърши цялата останала работа. Уредът разполага с капацитет от 6 литра и е подходящ за между двама и шестима души. Устройството може стъпка по стъпка да ви преведе през избраното меню. От вас се изисква единствено да го снабдите с продукти, които да превърне в страхотни ястия.
Купи сега

2. Мултикукър Philips HD2237/40 All-in-One


Philips HD2237/40 All-in-One е още един прекрасен мултикукър, който отново разполага с капацитет от 6 литра. Той е лесен и интуитивен както за употреба, така и за поддръжка. Страхотният съд, с който е оборудван, е произведен с издръжливо керамично покритие, което се представя страхотно, независимо от приготвяната храна. Това устройство върви заедно с функция за предварително затопляне, функция за топло съхранение и др. Мултикукърът ви осигурява контрол над времето и цели 9 системи за безопасност.
Купи сега

3. Мултикукър Bosch MUC11W12


Мултикукърът Bosch MUC11W12 разполага с капацитет от 5 литра и работи при мощност от близо 1000 W. Устройството е изключително елегантно и комбинира белия и черния цвят. Този уред ви осигурява широк набор от готварски възможности, които са предварително организирани в цели 48 програми. Можете да изберете най-подходящата от тях с оглед на конкретното ястие, което имате намерение да приготвите. За максималното ви улеснение този мултикукър разполага и с таймер, който ви позволява да следите процеса отблизо.
Купи сега

4. Мултикукър Crock-Pot Express CSC051X


Представяме ви още един мултикукър, проектиран за готвене под налягане. Това устройство се навигира посредством фина дигитална система. Вместимостта на съда възлиз ана 5,6 литра, а мощността на машината – на 1000 W. Този модел ви предлага цели 8 програми, изведени благодарение на 4-те му основни режима на работа. Въпреки по-ниските числа имайте предвид, че с този мултикукър можете да приготвите практически всичко – от различни меса, през ориз, та чак до кисело мляко.
Купи сега

5. Мултикукър Tefal 16 в 1 SpheriCook RK745800


Споделяме с вас още един мултикукър, произведен от Tefal. Това елегантно устройство се предлага на доста добра цена и разполага с капацитет от 5 литра. Купата му е същинско произведение на изкуството – формата ѝ е внимателно обмислена, разполага с няколко различни слоя, включително керамично покритие. Можете да се оставите в ръцете на интелигентната технология Fuzzy Logic, която регулира температурата и времето за приготвяне, за да ви осигури перфектни резултати. Бихте могли също да изберете измежду 16-те програми, с които е оборудвана машината. Тя ви предлага още функция за отложен старт и функция за поддържане на топло ястие до 24 часа.
Купи сега

6. Мултикукър Heinner HPCK-6WH


Heinner HPCK-6WH е един по-компактен мултикукър, подходящ за по-малки порции готвене. Капацитетът на устройството възлиза на 3,3 литра. То самото ви предлага набор от 14 програми, измежду които можете да изберте най-подходящата. Комуникацията с потребителя се случва посредством елегантен и интуитивен LED дисплей. Устройството е оборудвано с подвижен съд с незалепващо покритие. Работното налягане на машината е регулируемо, което в никакъв случай не е за пренебрегване. За максималното ви удобство този мултикукър разполага и с таймер.
Купи сега

7. Мултикукър First Austria FA 5130


Представяме ви още един страхотне мултикукър с функция за готвене под налягане. Това устройство разполага с капацитет от 6 литра и мощност от цели 1000 W. Дизайнът му е изключително футуристичен и елегантен. Машината е проектирана с незалепващ съд, в който можете да приготвите какво ли не. С нея имате възможност да изберете най-подходящата измежду 12 програми. Уредът е снабден с функция за отложен старт и таймер.
Купи сега

8. Мултикукър Daewoo Ultraline


Ако търсите нещо оригинално и харизматично – Daewoo Ultraline е за вас. Този симпатичен мултикукър е проектиран специално за готвене под налягане. Имате възможност да изберете най-подходящото измежду цели 7 нива на налягане. Устройството разполага с капацитет от 5 литра и предварително зададени 10 програми за пргитовяне на различни ястия. Комуникацията с потребителя се осъществява посредством страхотен LED дисплей. Уредът е проектиран с функции за отложен старт, претопляне и запазване на топлината.
Купи сега

9. Мултикукър Ninja Foodi MAX OP500EU


Ninja Foodi MAX OP500EU вече влиза в изцяло друга категория мултикукъри. Това устройство разполага с капацитет от цели 7,5 литра и представлява комбинация от мултикукър, фрайър и тенджера под налягане. Машината се представя повече от страхотно, особено в приготвянето на месо. И то до 70 процента по-бързо от много алтернативни методи. Този мултикукър ви предлага функции за криспиране, за дехидратиране, печене, въздушно пържене и какво ли още не. За максималното удобство на потребителя производителят е кодирал 9 настройки, измежду които можете да изберете най-подходящата с оглед на конкретната готварска задача, която сте си поставили. Ако си търсите мултикукър от наистина висок клас – това е устройството за вас.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

10. Мултикукър ELITE MC-8


Elite MC-8 е един страхотен и доста по-семпъл многофункционален уред за готвене. Устройството разполага с мощност от 1500 W и може да се използва при температури между 60 и 190 градуса по Целзий. С негова помощ можете да правите какво ли не – от обикновено изпичане, през готвене на пара, пържене и варене на ориз, та чак до приготвянето на фондю. Уредът е проектиран така, че да заема минимално пространство. Контейнерът му се разглобява и почиства изключително лесно.
Купи сега

11. Мултикукър Esperanza EKG011


Мултикукърът Esperanza EKG011 е последното устройство, което ще споделим с вас. Той разполага с капацитет от 5 литра и мощност от 860 W. Устройството е готово да ви осигури възможност за приготвяне на всевъзможни ястия – от обичайните заподозрени до приготвяне на паста, пица, супи и бебешка храна. Корпусът му е от страхотна неръждаема стомана, която е готова да ви служи в множество различни ситуации. Уредът е снабден с незалепващо покритие, функция за отложен старт и други помощни аксесоари.
Купи сега

3.4/5 - (72 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
21 Коментари
 1. Палушка Георгиева пише

  Моля да ми дадете мнение за уред на “Делимано”мултикукър 18/1. Благодаря Ви!

  1. Емил пише

   Здравейте,

   съжалявам, но нямаме наблюдения относно посочения от вас модел.

   Емил

 2. Боби Михайлова пише

  Здравейте, прочетох статията, но не намерих информация за мултикукъра на Делимано. Зная, че има модел с 50 програми/ако съм разбрала правилно/. Може ли да получа информация?

  1. Емил пише

   Здравейте,

   не сме запознати с посочения от ваас мултикукър.

   Емил

  2. Емил пише

   Не можем да ви помогнем за посочения от вас модел кукър.

 3. Марги Петрова пише

  Здравейте,
  Благодаря за подробната и полезна статия. От предложените от Вас модели се спрях на Philips HD3037/70. Но бих помолила за още малко информация. Може ли да се приготвя печено месо, зеленчукови запеканки, супи, омлети и т.н. Предварително Ви благодаря!

 4. Табакова пише

  Моят въпрос е свързан с това-посочените мулти кукъри с опция готвене под налягане ли са? Само за последния модел беше упоменато ,че има клапан за парата. Интересувам се за Филипс

 5. Младен Петров пише

  Всички уреди са чудесни. Безспорно, обаче ако искате качество, надеждност и винаги чудесно приготвена храна, просто избирате PHILIPS. От цялата гама може да изберете това, което е достъпно за вашия джоб. Разбира се най-новите модели са и най-скъпи, но си заслужават цената.
  п.с.
  Не съм рекламно лице, но имам възможност да работя с тези уреди и това е мое лично мнение.

 6. Росица пише

  Търся рецепти за Делимано едесия кукър

 7. Пламен пише

  Имам Ninja Foodi seria op300EU 6 litra запознати ли сте с него добър ли е . Сега го разочавам още

 8. Вивиан пише

  Здравейте, имам от няколко години мултикукър на Филипс и съм много доволна. Пече, вари, икономичен е и в същото време доататъчно мощен. Десерти могат да се правят, има си книжка с рецепти. Който се е спрял на него няма да сбърка.

 9. Франк пише

  И какъв коментар да напиша за аматьори гонещи чрез тази публикация, популярност във фейсбук?! Споделете за да ви отключим текста. Жалка история!

 10. Марияна пише

  Здравейте! Интересуват ме комбинираните мултикукъри с фраер и запичащ капак.

 11. Stoyko пише

  Какво ви е мнението за ерфраер филипс?

  Има ги в зора, технополис, техномаркет и в емаг?

  Каква е разликата между multicooker и еър фрайър?

 12. Ivan пише

  multikukyr delimano mneniya? multicooker tefal nyakoi polzwal li e?

 13. multikukur пише

  Някой купували е мултикукър от Кауфланд? Доволни ли сте?

  Може ли мултикукърът да замени уред за здравословно готвене?

 14. Gergina пише

  Tefal multicooker cy505e30 или philips hd3037 70 или first austria fa 5130? В метро има ли ги?

  Какво означава tefal one pot?

  Могат ли да се правят задушени зеленчуци с мултикукър?

 15. Yavor пише

  Gergina, имам First austria 5130 и става супер за боб.. ама за другото — не е добре. Пробвах други манджи, но програмите (които са 5-6 вида само) са неточни. Примерно ориз. Слагам колкото е указано количество – пускам програмата и е несварен. За другите неща да не говорим. Дори с боба – трябваше да експериментирам няколко пъти и накрая решението беше да го пускам 2х програмата за боб за да се свари добре. Не съм доволен.

  Майка ми има филипс, малко по-висок клас от модела за който говорите. Много е доволна, постоянно готви на него.

  Има разлика между двата уреда.
  – FA уреда е уред , стар модел с много малко програми. Реплика на “Instant Pot” който е много популярян на запад. И за Instant Pot има цели канали, предавания, книги с рецепти, защото на запад супер много хора го имат. За жалост не го намерих да се продава в BG.
  – Филипса е мултикукър – без налягане. Има си програми и т.н. и предполагам ще е много по-приложим.

 16. lam.29atanasova@gmail.com пише

  lam.29atanasova@gmail.com Здравейте! Какво е мнението Ви за Мултикукър HD4713/40 с 60 програми? Има ли функция за печене? Има ли възможност за кига с повече рецепти от приложените? Благодаря!

 17. Никола пише

  Здравейте !
  Трябва ми уред за приготвяне И на Хляб

 18. Господинка Тяснова пише

  Съжалявам, но не видях 8 литра

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!