Всички категории

6-те Най-Добри Мултимедийни Плеъри

Живеем в динамичен свят, в който забавлението и развлечението все по-често са неразривно свързани с новите технологии.

Вече гледането на телевизия не е същото, дигиталните игри са пренесени на изцяло ново ниво, а актуалността сред техниката в дома е от изключително значение за комфорта и разнообразието ни.

Модерни, удобни, полезни – мултимедийните плеъри са ключът към вълнуващото домашно ежедневие.

Мултимедийните плеъри са практични допълнителни сетове, които се свързват към телевизора с цел обогатвяне на функционалността му – произвеждане на нови програми, достъп до социални мрежи и други интернет услуги.

Изключително популярни през последните години, тези устройства стават все по-незаменима част от модерните домове – дори и в тези, в които се използват смарт телевизори с подобни интерактивни характеристики.

Защо? Най-просто казано, мултимедийните плеъри предлагат наистина широко разнообразие от възможности и повечето модели преминават границите на актуалните функции, които дори и на най-добрите интелигентни телевизори.

В тази връзка мултимедийните плеъри действително се превръщат и в универсален вариант, правещ преживяването “телевизия” много по-наситено и вълнуващо. А какво по-хубаво от това особено във времена, в които все по-често ни се налага да се разнообразяваме и забавляваме у дома?

В това ръководство подробно ще ви запознаем със същността, възможностите и предимствата на мултимедийните плеъри, като дори ще ви дадем ценни насоки в избора на най-доброто устройство за вас.

А в допълнение ще ви представим и водещите модели мултимедийни плеъри на българския пазар, които със сигурност ще ви впечатлят!

Какво представляват мултимедийните плеъри и как работят?

Много модерни телевизионни модели вече имат вградени функции за възпроизвеждане на мултимедийно съдържание. Това е наистина удобно и определено прави тези “смарт” предложения много по-предпочитани.

Уви, дори и така, функционалността им често остава по-ниска от тази, предлагана от отделно инсталирания медиен плеър с богата гама от платформи.

Чрез свързването на допълнително оборудване можете значително да разширите възможностите на вашия телевизор, да му гарантирате достъп до социални мрежи и различни интернет услуги.

И това не важи само за вече приспсобените към тази функционалност смарт устройства, но дори и за най-простите модели.

Нека разглеждаме мултимедийните плеъри по-скоро като отделни приемници, предоставящи много повече свобода и разнообразие на аудиторията.

Сами по себе си, те могат да четат почти всички видео и аудио формати, да отварят изображения, да възпроизвеждат информация от странични източници (портативни преносими устройства за съхранение, мобилни приспособления и др.), да предават поточно видео, да осигуряват достъп до интернет услуги и да поддържат функционалност, свързана с изтегляне на файлове, 3D изживяване и гейминг.

Звучат ви твърде обхватни и нереални, нали? Уви, да, това е най-отличителната страна на мултимедийните плеъри. В компактната си форма и размер, те побират наистина богата функционалност, която ще пренесе високите технологии право в дома ви.

На външен вид мултимедийните плеъри представляват малки устройства с различни портове и контролен панел.

Най-модерните и нови версии на плеърите могат да имат и по-сензитивен дизайн с дигитален дисплей и чувствителен контролен панел.

Връзката към телевизора на различните модели също може да бъде най-разнообразна. От класическото кабелно свързване, та чак до актуалното безжично свързане – всичко зависи от нуждите и възможностите ви.

Повечето мултимедийни устройства са приспособени да прилагат “добавената си стойност” само към актуални модели LED телевизори, но съществуват и устройства, чиято приспособимост определено ще ви изненада.

Пазарът предлага варианти, предназначени за по-стари модели телевизори, дори и такива с кинескоп. Прехвърлянето на информация в този случай става чрез S-Video или комбиниран слот, като, разбира се, някои функции на медийният плеър не са приложими, макар и наличието им. Такъв телевизор, например, не може да възпроизведе форматите на FullHD или 3D. Имайте го предвид.

Съществува наистина широка гама от мултимедийни предложения, а изборът е изцяло ваш!

През последните години няколко бранда, поддържащи различни операционни системи завладяват пазара. Конкуренцията е сериозна…

Най-“апетитното” в покупката на мултимедиен плеър, разбира се, си остава богатия набор на услуги, които носи той. В тази връзка, колкото повече, толкова по-добре. А конкуренцията в това отношение е наистина оспорвана.

Всеки иска най-доброто. Именно затова, ако искате да разберете повече за видовете мултимедийни плеъри и характеристиките, които трябва да наблюдавате при покупката им, продължавайте да четете…

Какви типове мултимедийни плеъри разпознаваме?

Именно говорейки за сериозната конкуренция между отделните мултимедийни предложения на пазара в момента, е наистина трудно да характеризираме отделни типове.

Всеки производител се стреми да залага на колкото се може повече приложения, услуги и възможности, за да изпъкне пред останалите и да създава обстановката във все повече домакинства.

Уви, сами по себе си много сходни, различни предложения имат и определени приоритети, силни и слаби страни и качества, които спомагат категоризирането им.

Какво искаме да кажем? Най-просто казано, не всички поточни медийни плейъри са еднакви и някои винаги ще отговарят на вашите лични нужди по-добре от други.

В тази връзка, вероятно първата стъпка в избора ви трябва да бъде да решите кой тип стрийминг медиен плейър работи най-добре за вас…

Класически мултимедийни плеъри

Това са най-широкоразпространените и оптимално функционални плеъри. Функцията на тези устройства е просто да предават поточно медия без да се открояват с други приложения и услуги.

Не ни разбирайте погрешно – макар и най-обикновени, този тип мултимедийни плеъри са сред най-практичните варианти. Те са идеални за зрители, доволни от текущата си настройка за домашно забавление, които не се нуждаят от нищо друго, освен от най-популярните в света стрийминг канали.

Повечето класически медийни плеъри залагат на предаването на световно доказаните Netflix, HBO, WD TV, Apple TV и Google TV. Съществуват и някои малко по-високо функционални варианти, надграждащи към Boxee Box и т.н.

Напълно достатъчни и интересни, класическите плеъри абсолютно пасват на идеята за изпълване на пространството в дома с повече забавление и разнообразие. И то го правят по най-стандартния и бюджетен начин.

Мултимедийни плеъри за гейминг

Възможностите на някои мултимедийни плеъри, обаче, изобщо не се ограничават единствено в допира до конкретни продукции и услуги.

Ако разполагате с TiVo, например, или сте запален геймър, всъщност плеърът ви може да се свърже отлично с конзолата ви и да ви гарантира възможно най-добрите условия за поточно предаване на медия в гейминг пространството. Какво по-удобно и лесно?

Шеговито казано – ако досега само сте търсили допълнително извинение, за да се сдобиете с игрална конзола, възможностите за стрийминг, може да си струват покупката за вас.

Мултимедийни плеъри за домашно кино

Ако игрите не ви харесват, но искате да имате гъвкавост за възпроизвеждане на DVD и Blu-ray дискове, можете да изберете някой от множеството DVD/Blu-ray плеъри, които предлагат стрийминг.

Компании като Insignia, LG, Panasonic, Samsung и Sony предлагат своеобразни HDTV системи за домашно кино с функция за стрийминг, които буквално ще допринесат за комфорта на пространството в дома ви още повече.

Така че, ако вече планирате основен ремонт на текущия си център за домашно забавление, със сигурност си струва да помислите за получаване на нещо, което също удовлетворява вашите желания за стрийминг и да заложите на мултимедиен плеър, гарантиращ най-надеждната в това отношение функционалност.

Мултимедийни плеъри за телефони и таблети

Вече споменахме възможностите, които стрийминг плеърите гарантират по отношение на свързаността им с конзоли. Уви, това е напълно приложимо и към всяко мобилно устройство.

Да, повечето телефони и таблети в днешно време разполагат с операционни системи, поддържащи някои стрийминг платформи, но представете си колко по-големи възможности за наслада и разпускане могат да ви предложат мултимедийните плеъри.

В тази връзка, от вас се изисква просто да свържете своя телефон или таблет към приемника и да започнете да оперирате напълно безпроблемно. Voila! Комфортът и забавлението са на лице.

Какво трябва да имате предвид при закупуването на мултимедиен плеър?

Мултимедийните плеъри са определено отличен избор за всеки дом, но това не означава, че всеки модел непременно ще ви бъде практичен и полезен.

Именно затова не трябва да подхождате лекомислено към покупката. Макар и всеки модел да има своите очевидни предимства и да не се очаква да останете разочаровани има някои елементи, към които трябва да подходите с малко повече внимание при избора.

В тази връзка, мултимедийните плеъри са дългосрочна инвестиция в аудиовизуалната обстановка на дома ви. Бъдете внимателни, за да се наслаждавате максимално на покупката си във всеки един момент!

Марка и качество

Често чуваме призиви да не бъдем подвластни на марки и че не винаги най-популярното и познато на всички е най-качествено. Е, уви, при мултимедийните плеъри “брандът прави качеството” важи с пълна сила.

Различните марки предлагат различни функции, но колкото по-развит и титулован е определен производител, толкова по-широк е обхвата му и съответно толкова по-добри условия на използване предлага.

В тази връзка абсолютните фаворити на всички по света са Amazon, Google, Xiaomi, Roku и Apple като тези създатели на мултимедийни плеъри действително гарантират качество и пълноценна наслада от съдържанието, което предлагат.

А относно избора на коя от марките да се доверите, трябва да прецените много фактори – съвместимостта с останалите устройства в дома ви, нуждите, целите и интересите ви и, разбира се, вашия бюджет.

Дизайн

Компактни, удобни, отличителни – мултимедийните плеъри могат да бъдат истинско бижу в атмосферата на вашия дом. Уви, обаче, често могат по една или друга причина да не пасват идеално на обстановката около вас, което да се окаже доста голям проблем.

Именно затова, е от изключително значение внимателно да подберете дизайна на мултимедийния си плеър. Той трябва да е такъв, че да ви гарантира удобство при употреба без да натежава на интериора в дома ви.

На първо място преценете самата стилистика на плеъра.

На пазара се предлагат варианти тип “кутия” и такива тип “стик”.

Кутиите, разбира се, са по-обемни от стиковете, но са страхотен избор, ако телевизорът ви е прикачен към стената или е разположен върху шкаф, където да може да поставите кутията елегантно.

Стиковете, пък, са много по-компактен вариант, често предпочитан от потребителите. Те се свързват директно чрез USB към телевизора и остават абсолютно скрити. Уви, ако телевизорът ви е прикачен към стената, има шанс самия стик да е неудобен за прикачване, което го прави една идея по-капризен към модерния дом.

Разбира се, и цялостната конструкция и визия на модела не е за пренебрегване!

В това отношение на първо място е важно да прецените цвета на устройството – бяло, черно, сиво, червено. Съществуват най-разнообразни варианти, така че да се връзват по най-естетическия начин към обстановката в дома ви и телевизионното ви устройство.

След това трябва да обърнете внимание и на формата, размера и материала, от който е изработен вашият плеър. Той отново трябва да е с унисон с интериора, като ви препоръчваме да прецените точно къде планирате да го ситуирате преди да направите своя избор.

Свързване

Както вече намекнахме по-горе, начинът на свързване на мултимедийният плеър към телевизора ви е от изключителна важност. Това може да стане кабелно или безжично.

Най-универсалните варианти, разбира се, са чрез USB или HDMI. Лесно, удобно и сигурно – тези подходи на свързване минимизират възможността за прекъсване на връзката. Уви, те крият и един голям минус – кабелът, който използват, малко или много се вижда и ограничава движението на плеъра.

Друг популярен вариант е свързването чрез Bluetooth или Infrared. Тези две системи за обмен на информация са много удобни. При тях шансът за прекъсване на връзката също е сравнително нисък. Тук, обаче, има едно важно условие – плеърът трябва да е ситуиран в особена близост до телевизора. В противен случай, свързването ще е невъзможно.

Най-модерният вариант в последните години, пък, е връзката чрез Wi-Fi. Свързани към обща мрежа телевизорът, плеърът, та и всяко мобилно устройство, което желаете да използвате, влиза в една и съща среда за обмен на данни. Това е наистина надежден и удобен вариант за управление отдалече, но и крие рискове от често прекъсване на връзката.

Съществува и още един, по-нетрадиционен вариант за свързване- чрез карта. Много малко плеъри предлагат такъв тип връзка, но то определено е практичен избор за стабилна връзка. Разбира се, за целта и телевизорът ви трябва да има предназначен слот за карта, за да може да я разчете.

Технически особености

Има и някои чисто технически характерности, които трябва да имате предвид при покупката на мултимедиен плеър. Сред тях попадат качеството на звука, картината и способите за възпоризвеждане.

Стрийминг платформите, сами по себе си, са много тежки и синхронизирането им с телевизора не винаги е лесно. Точно тук, обаче, идват условията, които мултимедийните плеъри предлагат, и чието управление е ключът към вашия комфорт.

Наблюдавайте внимателно тези характеристики, ако, разбира се, са описани и приложени към плеъра ви. Те ще ви бъдат добри приятели и съветници за това кой е най-надеждния избор за вас!

Операционна система

Отново стигаме до идеята за добра връзка. Важно е да прецените коя операционна система използвате на телевизора си и съответно с кои мултимедийни плеъри си пасва тя.

Сами се досещате, че ако закупите плеър с покритие единствено на операционната система на Apple – IOS и искате да го използвате на телевизор Android, съществува риск от това просто да сте направили неособено практична покупка.

В тази връзка, обърнете специално внимание на тази специфика. Освен самата операционна система на плеъра, наблюдавайте и условията му за съвместимост. Само така ще сте сигурни, че сте подбрали вариант, подходящ за вас и вашия дом.

Приложения

Тук дори е излишно да споменаваме важността на тази точка. Както многократно ви намекнахме, различните устойства предлагат различни услуги.

Преценете какви платформи желаете да имате на телевизора си и заложете на поточен плеър, който ги поддържа.

Netflix, HBO GO, AirPlay, Google Play, Popcorn, Bulsatcom, Fusion и Diema Xtrа, Office, MiraCast, Spotify, Youtube, Amazon Prime и още десетки са вариантите, сред които може да избирате.

Бъдете прецизни в избора си и наистина закупете този плеър, който ще ви гарантира пълноценна наслада. Не е изключено да трябва да се лишите от нещо, за да получите друго. Точно затова обмислете нещата. Не бързайте и бъдете рационални.

Функционалност и контрол

Това е често подценяван елемент в избора, който обаче има директно значение за вашето удобство.

Всички знаем колко досадни могат да бъдат премеждията около управлението на един телевизор. Е, мултимедийният плеър значително може да ви улесни… или поне разнообрази.

Класически вариант е управлението с дистанционно, но все повече модели вече включват варианти за управление през телефон или с гласов контрол. Какво по-хубаво?

Впрочем, говорейки за функционалност и контрол, няма как да не споделим да обърнете внимание и на езиците на устройството. Повечето варианти не включват настройки на български език, което също може да се окаже фактор при покупката.

Цена

Цената е немалък фактор, който води и до нуждата от доста отговорен избор. Различните модели мултимедийни плеъри варират между 50-60 и стигат до 200-300 лева.

Цената, разбира се, зависи не само от бранда и качеството, но и от това откъде закупувате плеъра.

Някои модели плеъри все още не са налични в България, имайте това предвид. Съответно, дори и по-изгодни от някои варианти на българския пазар, доставката на чуждестранните плеъри понякога излиза доста скъпа и изцяло преобръща положението.

В тази връзка, в повечето случаи най-добър подход е да закупите плеъра си от България.

Помислете добре за всички фактори, образуващи цената, и уточнете колко точно средства сте склонни да отделите за такъв тип устройство.

Не правете прибързан избор, защото това устройство ще е с вас още дълги, дълги години.

 

Е, надяваме се, че сме ви били достатъчно полезни!

Време е да ви представим и най-добрите предложения в областта, които със сигурност ще ви впечатлят…

1. Amazon Fire TV StickТози мултимедиен плеър с операционна система Fire OS неслучайно е сред фаворитите на потребителите от цял свят. С 4-ядрен процесор, 8 GB капацитет на съхранение, 4K резолюция и богата функционалност, включваща съвместимост с Netflix, Youtube, HBO GO, Amazon Prime и Spotify и възможности за свързване чрез Bluetooth, Wi-Fi, инфраред и HDMI, той определено е отличен избор за всеки модерен дом.
Купи сега

2. KA Digital® Box-X3Технологичното преживяване никога не е било по-добро! Този мултимедиен плеър разполага с 4-ядрен процесор, 32 GB капацитет на съхранение, 8K резолюция и впечатляваща функционалност. Той е снабден с операционна система Android, включваща съвместимост с Netflix, HBO GO, Office, MiraCast, Mirroring, AirPlay, Google Play, Bulsatcom Fusion и Diema Xtra и възможности за свързване чрез Bluetooth, Wi-Fi, USB и HDMI.
Купи сега

3. Xiaomi Mi TV StickМодерният дом определено има нужда от този мултимедиен плеър, който разполага с операционна система Android, 8 GB капацитет на съхранение и отлична свързаност чрез Bluetooth и Wi-Fi. Моделът поддържа Netflix, Youtube, HBO GO, Amazon Prime, Google Play, Spotify и Twitch, а процесорът му е 4-ядрен.
Купи сега

4. Google Chromecast TV4К резолюция и богата функционалност – този мултимедиен плеър ще ви впечатли. Моделът е с операционна система Android, но е напълно съвместим с възможностите за излъчване и на IOS и Windows. Компактен, надежден и с условия за свързване чрез Bluetooth, Wi-Fi, USB и HDMI, той определено е удобен избор за всеки технологичен вкус.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Amlogic X96 Max PlusТози мултимедиен плеър е снабден с операционна система Android, 4-ядрен процесор, 32 GB капацитет на съхранение и 8K резолюция. Той се отличава и със страхотна функционалност, включваща съвместимост с Netflix, HBO GO, AirPlay, Google Play, Popcorn, Bulsatcom, Fusion и Diema Xtra и възможности за свързване чрез Bluetooth, Wi-Fi, USB и HDMI.
Купи сега

6. MXq 4K Smart TV BoxСтрахотно качество на много достъпна цена. Този мултимедиен плеър с операционна система Android разполага с 4-ядрен процесор, 8 GB капацитет на съхранение и 4K резолюция. Моделът предлага съвместимост с Netflix, Youtube, Facebook, Kodi, Twitter и AirPlay и свързаност чрез Wi-Fi, SD-карта и HDMI.
Купи сега

4.7/5 - (3 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!