Всички категории

7-те Най-Добри Мултицети / Мултиметри

Подчинете електричеството на волята си!

Подберете точния за себе си мултиметър и завоювайте контрола над електричеството в своя дом или този на приятелите си…

Омръзнало ли ви е да се чудите кой от множеството уреди за измерване на различни електрични величини ви е необходим? Искате ли да улесните максимално взаимодействието си с тока?

Мултиметрите са създадени, за да съберат всичко, което искате да разберете за състоянието на електричеството в дома си.

С помощта на тези изключително удобни инструменти вече няма да ви се налага да викате специалисти при най-малкото колебание дали всичко по електроинсталацията в дома ви работи нормално. Tака с един-единствен уред ще можете да проверите всичко това сами.

Това ръководство е предназначено да ви запознае с всичко, което трябва да знаете за мултиметрите и за работата с тях, а освен това цели да ви бъде от максимална полза, когато избирате точния за себе си инструмент.

А в края специално за вас сме подбрали сред многообразието от продукти няколко мултиметъра, които са сред най-добрите предложения на пазара в момента.

Какво представляват мултиметрите и кои са основните им приложения?

Мултиметърът (наричан още мултицет) е ръчен уред с много функции за измерване на различни аспекти от електричеството.

Един такъв инструмент може да служи за измерване на силата на тока, напрежението или съпротивлението на електрическата верига. Но това са само базовите функции на мултицета.

Налични са специализирани модели, които благодарение на усъвършенствани опции ви позволяват да измерват микроампери, децибели, обороти в минута и дори температура и влажност.

За повечето мултиметри се твърди, че предлагат точност в измерванията от порядъка на +/- 2%, което ви гарантира изрядни показания бързо и лесно.

С помощта на един такъв уред можете сами с лекота да откриете каквато и да е електрическа неизправност по всичките си електрически инсталации и уреди.

Освен за откриване на електрически неизправности и повредени връзки в различни уреди, вериги, захранвания и окабелявания обаче, мултиметърът може да ви служи и за отстраняването на проблемите.

С мултиметъра бихте могли да проверите колко добре се движи токът през веригата, както и да определите нивото на съпротивление и напрежение в същата верига. Освен това бихте могли да проверите индуктивността на намотка, 12-волтовия контакт в колата си или качеството на захранване във всякакви електрически вериги.

Независимо от целите ви, ако имате взаимодействие с електричество, мултиметърът е вашият задължителен помощник.

Той би могъл да ви спести куп пари, които един електротехник ще ви вземе само за да каже, че по електрическата верига има “повреда” – нещо, което и само можете да откриете с помощта на мултицета си.

Ако все още мислите, че тези инструменти са предназначени единствено за професионална употреба, със сигурност грешите!

Ако предпочитате сами да се справяте с неизправностите в дома си, един мултиметър ще се превърне в задължителна част от инструментариума ви.

Независимо дали става въпрос за капацитета на окабеляване, или акумулатора на автомобила ви, с помощта на мултицета ще получите необходимата информация бързо, точно и безопасно.

Какви видове мултиметри съществуват?

Разбира се, има различни видове мултиметри, които да обслужват потребностите на всеки, който има нужда от такъв инструмент.

В своето многообразие обаче основното разделение между тези уреди е на аналогови и дигитални.

Аналогов мултиметър

Това е най-класическият тип мултиметър. Той работи благодарение на намотка, навита около барабан, поставен между два постоянни магнита.

Барабанът е свързан със стрелка, която се движи по скалата в зависимост от това как намотката реагира на магнитното поле на тока и това на постоянните магнити.

Особеното при тези модели е, че разчитането на регистрираните данни може да бъде по-сложно, сравнено с това при един аналогов мултиметър. Много професионалисти обаче предпочитат да работят именно с такъв инструмент при някои по-чувствителни измервания.

Аналоговите мултиметри нямат толкова широк обхват на измерванията, а освен това са по-големи и скъпи, но за сметка на това работят изключително просто и това позволява по-директно наблюдение на променливостта на измерваните стойности.

Цифров мултиметър

Цифровият (познат още като “дигитален”) мутлицет е най-популярният и леснодостъпен вид мултиметър.

Тези модели имат екран, върху който се отчитат желаните измервания в зависимост от избраната опция.

Цифовите мултиметри имат по-широко приложение, тъй като могат да измерват не само тока, напрежението и съпротивлението като аналоговите, но и разполагат с повече функции за допълнителни електрически измервания като температура и влажност например.

Въпреки че се считат за много по-точни и надежди от аналогивите, на цифровите мултиметри може да им е необходимо повече време, за да се стабилизират преди получаването на отчетените данни. Освен това лишават потребителя си от възможността за пряко наблюдение върху промените по електрическата система.

Този тип мултиметри като цяло са по-скъпи от своите аналогови съперници, но за сметка на това са лесни за употреба, могат да съхраняват направените измервания автоматично и се славят с високата си точност. Поради достъпната си употреба повечето мултиметри на пазара са именно от такъв тип.

На свой ред цифровите мултиметри се делят на три основни вида, с които също ще ви запознаем.

Мултиметър тип “Fluke”

Тези цифрови мултиметри могат да бъдат проектирани с различни функции, но се използват главно за калибриране на напрежението, тока и други електрически характеристики.

Някои устройства обаче се предлагат с функции за измерване на влажност, налягане, температура и др.

Цифровите мултиметри тип “Fluke” са изключително малки, удобни за пренасяне и употреба.

Мултиметър с щипки

Този вид мултиметър е познат още като “клампметър”.

Основната особеност на цифровите мултицети от такъв тип е, че те осъществяват измерванията си благодарение на щипки, които се захващат за системата.

Тези мултиметри се използват най-вече за измерване на променливия ток, но могат да осигурят точни данни и за други електрически характеристики.

Употребата им обаче е по-особена и тъй като се предлагат модели с различен тип метал в щипките, тези цифрови мултицети е препоръчително да се използват само от обучени професионалисти.

Мултиметър с автоматичен обхват

Този тип цифрови мултиметри са изключително лесни за употреба и именно затова са най-подходящи за ентусиасти, които искат да се справят сами с електрическите ситуации у дома.

След като се избере коя от характеристиките на тока ще бъде измерена, инструментът сам настройва обхвата, в който да се реализират замерванията. Това прави работата с тези мултиметри наистина проста и дори приятна.

Удобството, което този тип мултицети осигурява на своите потребители, е една идея по-скъпо. За сметка на това автоматичният обхват е прецизен и точността на инструментите е изрядна, което все пак прави тези мултиметри изключително желани.

Какво трябва да знаете, преди да се сдобиете с мултиметър?

След като вече познавате основните видове мултиметри, сме сигурни, че сте наясно кой от тях е най-подходящ за вашите цели, както и с кой от тях ще работите най-лесно и удобно.

Сега обаче ще ви запознаем с всичко най-важно, за което да следите, когато избирате своя бъдещ инструмент.

Обхват на напрежението

Тази характеристика е известна още като “диапазон на толерантност”.

Независимо от това за какво ще използвате своя мултиметър, от ключово значение е да проверите максималния обхват на напрежението на инструмента, за да сте сигурни, че той е по-голям от обхвата на напрежението, което ще измервате.

Важно е да установите максималното очаквано количество напрежение, което ще проверявате, защото мултицетът ви трябва да бъде настроен на по-високо от него. Само така ще може при възникване на някаква неизправност да има толеранс, който инструментът да понесе.

Така например, ако имате намерение да проверите 12-волтовия контакт в автомобила си, преди това трябва да настроите обхвата на своя мултиметър на 20 волта.

Измерване на съпротивлението

Абсолютно всеки приличен мултиметър се очаква да разполага с опция за измерване на съпротивлението.

Измерването на съпротивлението е особено полезно при идентифициране на прекъсвания или неизправности в електрическата верига.

Когато настроите своя мултиметър за събиране на такъв тип данни, имайте предвид, че колкото по-малко ома отчита уредът, толкова по-малко съпротивление има в електрическата верига.

Променлив ток и постоянен ток

Очаква се всеки мултиметър да разполага с опции за отчитане както на променлив, така и на постоянен ток. Важно е обхватът на тока на вашия мултиметър да бъде настроен на по-голяма величина от тази, която очаквате в съответната електрическа верига.

Необходимо е, разбира се, да бъдете наясно с това какъв ток тече във веригата, която искате да проверите, и да съобразите избора на своя мултиметър с това.

Ако имате намерение да използвате мултиметъра си предимно за компютри и други устройства от такъв тип, тогава би било най-добре да инвестирате в инструмент със стабилен обхват на постоянния ток.

Така или иначе всичко все пак зависи на първо място от вашите потребности.

Допълнителни функции

Абсолютно всички мултиметри се очаква да имат възможност за измерване на напрежение, съпротивление и ток. Иначе не би било основателно да се наричат “мултиметри”.

Ако обаче имате нужда от инструмент за по-различни измервания, на пазара се предлагат множество мултицети с различни функции. Разбира се, цените на продуктите растат в зависимост от допълнително включените екстри.

Много мултиметри например разполагат с допълнителни щипки и тестови сонди за специфична работа.

Мултиметрите с автоматичен обхват пък разполагат и със специална функция, която настройва обхвата им в зависимост от веригата, с която взаимодействате.

Температурната сонда ви позволява да измервате температурата на електронните устройства, което може да бъде особено полезно при диагностицирането на неуловими проблеми в електрическата верига.

Можете да се сдобиете и със специален корпус (обикновено гумен), който е устойчив на износване и защитава вашия мултицет от атмосферни влияния и вода. С този специален корпус можете да предпазите своя мултиметър както от внезапни падания или удари, така и от всяко продължително излагане на екстремен студ или топлина.

Налични са и висококонтрастни LED екрани, които да ви позволят да събирате отчетените данни дори при условия на влошена видимост поради мрак или други препятствия.

Някои мултиметри дори разполагат с вграден безконтактен AV детектор, който ви позволява да получите точни данни за променливото напрежение без физически допир, свеждайки потенциалните рискови ситуации до минимум.

Много от по-модерните мултицети са снабдени и със специална функция за съхранение на данните или запазване на максималните отчетени стойности. Това ви позволява да правите бързи справки, без да е необходимо да записвате на ръка измерванията си.

При желание можете дори да си осигурите вградена стойка за бърза и лесна работа, при която не се налага да използвате ръцете си.

Както виждате, наборът от допълнителни функции е наистина голям, така че всичко в крайна сметка се свежда до вашите потребности и предпочитания.

Как да използвате най-пълноценно своя мултиметър?

След като вече ви запознахме с всичко, което трябва да знаете, преди да се сдобиете с мултиметър, сега можем да ви ориентираме как да използвате своя мултиметър възможно най-пълноценно и безопасно.

Функционалността и оперативността на аналоговите и цифровите мултиметри като цяло са аналогични.

В общи линии всеки инструмент се състои от два проводника или сонди (в червено и черно) и три порта. Черният проводник се включва към общия порт, докато червеният проводник се включва в други портове в зависимост от това какво се изисква за конкретното измерване.

След като всички проводници са свързани, копчето в центъра на мултицета може да се включи, така че да е възможно настройването на необходимата за конкретните измервания функция.

Ако например настроим копчето за измерване на постоянен ток с обхват 20 волта, тогава мултиметърът ще може да отчете всяко напрежение до 20 волта. При положение че искате да проверите напрежение с нисък волтаж обаче, е необходимо да настроите копчето на инструмента на обхват от 2 волта до 200 миливолта.

За да получите каквото и да е отчитане, разбира се, е необходимо да докоснете всяка сонда до краищата на клемите на съответните компоненти. Всички мултиметри са наистина внимателно обезопасени, за да се оптимизира работата с каквито и да е устройства и електрически вериги.

След като сте докоснали всяка сонда до краищата на клемите, ще получите на своя мултиметър данните от съответната електрическа система, за които сте настроили уреда си и които не надвишават предварително зададения максимален обхват.

Колкото и да са подсигурени всички мултиметри обаче, при работата си с тях все пак трябва да бъдете изключително внимателни.

Никога не докосвайте металните компоненти до клемите на електрическата система! В противен случай ще получите токов удар.

С други думи – бъдете възможно най-съобразителни и се пазете!

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от максимална полза!

А сега, след като вече сме сигурни, че знаете всичко необходимо за мултиметрите и работата с тях, ще споделим с вас някои от най-добрите предложения на актуалния пазар, които подбрахме специално…

1. Мултицет UNI-T UT89X


Цифровият мултиметър UNI-T разполага с широк набор от функции. С него можете да измервате не само напрежение и съпротивление както на постоянен, така и променлив ток, но и температурата и честотата на електрическата система. Обхвата на измерванията е изключително широк, а освен това този уред е с оптимизирани размер и тегло за максимално комфортна работа.
Купи сега

2. Мултицет DT-9208A


Този ръчен цифров мултиметър разполага с термосонда и зумер за проверка на непрекъсната верига. Не само че обхватът на измерванията е особено широк, но този инструмент ще ви позволи да тествате диоди, както и електрически капацитет. За максимално удобство в комплекта влизат пипала, сонда и батерия, както и стойка за повдигане и гумиран корпус, който може да бъде демонтиран.
Купи сега

3. Мултицет AMIO DT 9205A


Този цифров мултиметър е изключително удобен за употреба и разполага с 3,5 разряден LCD дисплей с изменяем наклон. Независимо от това, че обхватите на измерванията на този уред са изключително високи, те са и защитени от претоварване. Освен това този мултицет е снабден със специална система за автоматично определяне на поляритета при постоянен ток или напрежение.
Купи сега

4. Мултицет MASTECH MS8233B


Мултиметърът MASTECH е снабден със специален зумер, светещ дисплей, както и система за запаметяване на текущите данни, което да улесни максимално работата ви. В комплекта са включени няколко различни сонди. Голямото предимство на този мултицет обаче е, че разполага със специална функция за безконтактен тест за напрежение, която да ви гарантира максимална сигурност при използването му.
Купи сега

5. Мултицет DT-838


Този цифров мултицет е снабден със специална термосонда, както и зумер. Изключително малък, лек и удобен за употреба е, и макар че няма твърде много допълнителни функции, е достъпен и служи за основните си приложения напълно пълноценно.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Мултицет Maxwell 25601


Този мултиметър с щипки е много компактен и удобен за употреба. Снабден е с LCD дисплей и приложението му е тясно свързано с измерване най-вече на съпротивлението, променливия ток и напрежението. Подходящ е преди всичко за професионалисти. В комплекта влизат скоба, лента и смесител, които да направят работата ви с този инструмент максимално удобна.
Купи сега


7. Мултицет Радулов М DT 830D


Мултиметърът Радулов М DT 830D е изкючително прост и удобен за употреба цифров уред. Има напълно достатъчен обхват на измерванията на напрежението, тока и съпротивлението, а освен това е снабден и с веригопроверител със звуков сигнал. Обхватът на функциите му се избира ръчно, но затова пък напълно комфортно.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Asen Karamfilov пише

    Въпреки,подробните обяснения за качествата на мултицетите,не бе засегнат въпроса за различното захранване на всеки мултицет и възможната зависимост на захранващото напрежение с качеството на уреда…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!