Всички категории

8-те Най-Добри Начини за Отопление

Зимата отново е на прага ни. През студените месеци от годината всеки иска да прекарва възможно най-много време в уютния си дом. А уютът задължително върви ръка за ръка с топлината…

В момента съществува невероятно разнообразие от средства за отопление, така че със сигурност се чудите какво точно да изберете. Не се тревожете обаче, понеже сте попаднали на правилното място.

Ние ще ви запознаем с най-добрите средства за отопление, които да превърнат дома ви в топло и уютно пространство!

През студените месеци от годината вашият ежедневен комфорт непрекъснато зависи от домашното ви отопление. Именно затова е от ключово значение да вземете мерки предварително и да си осигурите възможно най-добрия начин за отопление.

Възможностите на пазара в момента са невероятно разнообразни. Всяко отоплително решение обаче върви както с определени предимства, така и със серия недостатъци. Подбирайте достатъчно разумно и се уверете, че сте се спрели на точното решение за себе си.

По този начин си гарантирате, че когато се приберете след дълъг работен ден, у дома ще ви очаква единствено уют!

Разбира се, когато решавате как точно да се отоплявате през зимата, има купища съображения, които е добре да вземете предвид. Така или иначе обаче въпросите обикновено могат да се сведат до три основни:

Какви са особеностите на пространството във вашия дом? Какви са вашите специфични нужди? Какви са вашите лични предпочитания?

Всеки от отговорите на тези три въпроса може да наклони везните ви в една или друга посока. Когато ги намерите, ви гарантираме, че ще се спрете на най-доброто отоплително решение за себе си.

Какви обаче са най-добрите възможности?

Подбрали сме няколко страхотни начина за отопление през студените месеци. Заедно с тях сме селектирали и някои от най-добрите продукти в областта.

Проучете възможностите внимателно. Гарантираме ви, че на която и от тях да се спрете, няма да сгрешите.

1. Печка

В случай че ви приличат утвърдените отоплителни средства, може би ще се изкушите от печките за отопление.

Това са едни от най-утвърдените и традиционни гаранти на домашния уют през зимата. В същото време обаче в много от случаите функциите на една печка далеч не се изчерпват с нейните отоплителни възможности.

Въпреки че често различните модели пазят старинния си вид и утвърдените си функции, тези уреди в никакъв случай не са останали встрани от технологичния напредък на света.

Много от печките например могат да бъдат управлявани дистанционно, независимо от своите особености.

Освен за отопление, различните модели могат да се използват още за подгряване на вода и дори готвене. Само си представете дневната си с несравнимата ситуация между приятна топлина и апетитен аромат.

На пазара в момента се открива невероятно разнообразие от различни модели. Всеки от тях се справя по-добре в дадена ситуация от друг. Така или иначе обаче единствено от вас зависи на какво държите и кой от тях да предпочетете.

Съществуват печки, които работят с помощта на твърди горива например. Те са наистина страхотни, тъй като пукащите дърва често създават невероятно уютна атмосфера, а в същото време поддържат приятна топлина.

В същото време обаче обслужването на подобни печки понякога може да се окаже тромаво и досадно. Внимателно си помислете дали сте готови да се грижите за една класическа печка, тъй като тя действително ще изисква грижи.

От друга страна, днес можете да попаднете и на сериозно многообразие от електрически модели. Те са доста ефективни и се нуждаят от значително по-малко внимание. Тези печки, обаче, понякога се оказват осезаемо по-некономични на фона на своите конкуренти.

Едно от най-елегантните решения напоследък се оказват газовите печки. Те комбинират много от предимствата на класическите и на електрическите модели. Научете повече за тях, като посетите статията ни за Най-Добрите Газови Печки.

Газова печка LPG HAEGER


Чаровна и функционална – газовата печка LPG HAEGER е готова да превърне дома ви в топло и уютно място. Уредът ви позволява да изберете най-подходящата температура благодарение на трите си степени на мощност. Вариантите започват от отопление при 1500 W и минават през 2900 W, за да достигнат до впечатляващите 4200 W. В същото време моделът е оборудван с няколко системи за сигурност, които да предотвратят потенциалните рискови ситуации. Ако искате да затоплите помещение с размери до 40 квадратни метра, това е газовата печка за вас.
Купи сега

2. Камина

Всички знаем какво представлява класическата каменна камина. Надали съществува по-впечатляващ източник на топлина и атмосфера за едно помещение от нейния магически пламък.

Така или иначе обаче невсеки може да си позволи подобен лукс. Още повече, че камината обикновено се изгражда заедно с къщата.

Ако тепърва искате да разчупите дома си с подобен елемент, ще се наложи да инвестирате време, енергия и средства в поне частичното преустройство на сградата, в която живеете. За ваше щастие обаче, в наши дни съществуват и доста добри алтернативи.

От една страна, можете да се обърнете към камините на пелети. Да, те в никакъв случай не биха могли да заменят класическата камина. Въпреки това обаче със сигурност ще допринесат за атмосферата в дома ви.

Масивното им тяло невинаги е чак толкова елегантно. В същото време обаче то съхранява играта и звука на естествения пламък, който не може да се сравни с нищо друго.

Ако искате да се придържате към класиката обаче, ви препоръчваме невероятните електрически камини. Това означава, че стига да поискате, по всяко време можете да инсталирате несравнимото излъчване на камината в дома си.

В повечето случаи подобно решение се взима от хора, които искат да разчупят домашното си пространство. Пламъкът на една камина винаги предизвиква усещане за лукс, аристократизъм и уют.

Много от електрическите камини се справят наистина добре със симулацията на огън. Ако не знаете, че камината е електрическа, надали бихте се усъмнили в истинската природа на пламъка им.

Така или иначе в повечето случаи хората се обръщат към електрическите камини именно заради пламъка. Често ефектът е само визуален, но за много от съвременните домакинства това е напълно достатъчно.

Няма защо да се тревожите обаче. Съществуват множество електрически камини, които освен за визуалния уют в дома ви, се грижат и за температурния. Голяма част от моделите на пазара всъщност произвеждат доста приятна топлина.

Стенна електрическа камина Masomi


Представяме ви стенната електрическа камина Masomi, в която можете да откриете несравнимото съчетание между традиция и бъдеще. 50-инчовото тяло на този модел се вписва идеално в почти всеки интериор и се позиционира на стена. Игривият му пламък е готов веднага да разчупи атмосферата във всяко помещение и да ви върне към корените на човечеството. Тази електрическа камина е изключително модерна и по вид, и що се отнася до нейната функционалност. Моделът върви в комплект с множество страхотни функции, които да превърнат неговата употреба в истинско удоволствие. За да бъде ефектът съвършен обаче, електрическата камина Masomi е готова да отдаде всеки от 1600-те си вата за отоплението на своите бъдещи потребители.
Купи сега

3. Климатик

Климатикът неслучайно е сред най-популярните отоплителни средства в съвременния свят. Тези устройства са идеалната комбинация между достъпност, икономичност, ефективност и удобство.

В много от случаите климатиците се използват преди всичко за охлаждане през лятото. Така или иначе обаче от години насам много хора се обръщат към техните възможности и през зимните месеци. Това в никакъв случай не е случайно.

Благодарение на механизмите на конвекцията климатиците успяват бързо и ефективно да регулират въздуха във всяко помещение. Това се случва за отрицателно време, което е едно от най-сериозните предимства на тези устройства.

Недостатъкът на този вид отопление произтича от факта, че затопленото помещение обикновено се охлажда много по-бързо. Това е така, тъй като повишаването на температурата засяга единствено частиците на въздуха.

При много от другите отоплителни механизми топлината се усвоява от мебелите и стените. Именно затова помещението продължава да бъде топло за по-дълъг период от време.

На климатиците доскоро им се носеше славата на сериозни консуматори на ток. Този мит обаче отдавна е разбит. Съвременните модели са изключително енергийно ефективни. Те ви осигуряват невероятно бързо и ползотворно отопление на цената на сравнително ниско количество електрическа енергия.

Друго сериозно предимство на климатиците, което в никакъв случай не бива да се пренебрегва, е свързано с тяхната инсталация. При много от отоплителните решения се налагат сериозни ремонтни дейности. Представете си само инсталацията на централна отоплителна система, например.

В най-сложния си вариант инсталацията на един климатик отнема не повече от 2-3 часа. Такъв е случаят със стенните модели. Съществуват обаче и множество други варианти като подовите и свободно стоящите климатици, които се инсталират още по-бързо и лесно.

А най-големият плюс е, че веднъж инсталиран, един климатик не изисква почти никаква поддръжка.

Климатик Whirlpool SPIW 312L


Ако търсите бързо, изгодно и ефективно отоплително решение за зимата, стенният климатик Whirlpool SPIW 312L е на вашите услуги. 4D въздушния поток на това устройство му осигурява бързо действие, ефективен топлообмен и висока енергийна ефективност. Устройството е достатъчно интелигентно, за да може само да определи подходящия режим на работа. Всичко зависи от температурата в помещението, която то ще засече. В същото време моделът разполага с уникална филтрационна система, която улавя неприятните миризми и голямо количество от праховите частици. Този климатик е проектиран и с още редица други функции, сред които е включена дори възможност за самопочистване.
Купи сега

4. Радиатор

Ето още един стар другар на домашния уют и негов радетел през студените зимни месеци – радиаторът.

Думата “радиатор” произлиза от латинското “radiatio”, т.е. “излъчване”. Тези отоплителни уреди неслучайно се наричат така. В същото време обаче не заслужават докрай името си.

Радиаторите изпълняват своите отоплителни функции, комбинирайки два метода на работа. Това са уреди, които разполагат с масивно топлопроводимо тяло. То се загрява по различни начини и веднъж повишило температурата си, започва да я отдава на околната среда.

Радиаторите правят това, като излъчват топлина. Ако определен предмет е достатъчно близо до тялото на радиатора, той ще усвои неговата топлина директно. В случай че се намира по-далеч от радиатора обаче, ще му се наложи да изчака и да повиши температурата си чрез посредник.

Този посредник в повечето случаи е именно въздухът. Топлината, която излъчва тялото на радиатора, повишава температурата на въздушните частици. Те на свой ред по конвекционен път затоплят цялото останало помещение.

Именно за да се възползват от възможностите на лъчевото отопление максимално, хората обикновено включват радиаторите в централна отоплителна система. В много от случаите става въпрос за така наречената водна риза.

При нея система от тръби минава през цялото жилище, за да стигне до телата на радиаторите в различните стаи. По тези тръби се пренася затоплена вода, която повишава температурата на радиаторите, а заедно с тях и на цялото жилище. Резултатът е несравнимо приятно и уютно усещане от парното отопление.

Все по-модерно става обаче подобни уреди да се използват напълно самостоятелно. В повечето случаи обаче тогава говорим за различен източник на топлина, която да затопли тялото на радиатора.

Обикновено това означава да се използват изцяло електрически или електрически маслени радиатори. Всеки от различните модели си има както предимства, така и недостатъци. Във всички случаи обаче резултатът е комфортна и уютна топлина в цялото помещение.

Електрически радиатор Star-Light YOHF13


Представяме ви един чудесен електрически радиатор. Star-Light YOHF13 е мощен отоплителен уред, който разполага с мощност от цели 2500 W. Всички те могат да бъдат разпределени в три различни степени на работа в зависимост от желаната температура. Цели 13 ребра са готови да разпръсват топлина във вашето жилище. Моделът е сравнително семпъл, но за сметка на това изключително ефективен. Можете да го преместите във всяка от стаите в дома си и да го оставите да работи. Благодарение на термостата си уредът с лекота ще поддържа желаната от вас температура. В същото време всичко това ще се случва на доста прилична цена.
Купи сега

5. Термичен котел

По-рано стана въпрос за централните отоплителни системи. Е, ако искате нещо подобно, е почти задължително да се снабдите и с котел.

Термичният котел на практика е сърцето на вашата централна отоплителна система. От него се регулира работата на цялата система, а в много от случаите се определя и нейната ефективност.

В котела се извършва основната горивна дейност независимо от вида на горивото. Пламъкът в котела постепенно повишава температурата си, след което нагрява определено количество вода. То на свой ред може да има две основни приложения.

От една страна, като затопляте водата си с помощта на котел, можете да се радвате на неограничено количество топла вода в обши линии постоянно. Това до голяма степен се случва много по-икономично, отколкото, ако бихте разчитали на доставчик на топла вода.

В същото време обаче топлината на горещата ви вода може да бъде впрегната и в друга работа. Именно тя може да потече по тръбите на вашата водна риза и да достигне до радиаторите в различните помещения.

Така вашето жилище постепенно ще повиши температурата си. Да, това ще се случи значително по-бавно, отколкото с помощта на един климатик например. Имайте предвид обаче, че веднъж затоплено, жилището ви съхрани топлината за поне няколко дена, преди да изстине.

Това превръща подобен тип отопление в едно от най-енергийно ефективните. При постоянно поддържане на температурата разходът на енергия е сведен до минимум. В същото време топлината не се губи.

Тъй като котлите сами по себе си отделят значително количество топлина, много от хората решават да се възползват от нея. Именно затова в много от случаите различни модели се инсталират в централните жилищни помещения като хола например.

Независимо дали разполагате с газов котел, с котел, който работи с помощта на пелети или друго гориво, това винаги е възможно. Само трябва да се погрижите да си подберете подходящ модел.

Електрически котел Мини BEH


Тъй като електричеството често се оказва най-удобното решение, ви представяме един чудесен електрически котел. Мини BEH е прекрасен отоплителен уред, който е подходящ преди всичко за модернизация на вече изградени отоплителни системи. Той може да се присъедини към вече готова инсталация и да повиши значително нейната ефективност. И това ще се случи, без значение посредством какво гориво се осъществява отоплението в дома ви. Именно затова устройството е толкова компактно. В същото време обаче то ви гарантира икономичност и ефективност. В същото време върви и заедно със серия защитни системи, които да го направят максимално безопасно.
Купи сега

6. Конвектор

Когато става въпрос за отоплителни уреди, няма как да не стане дума и за конвекция. Тя е основен отоплителен механизъм и именно затова я споменахме по-рано. Е, когато става въпрос за конвекция, няма как да не стане въпрос и за конвектори.

Конвекторите са такива отоплителни уреди, които работят преди всичко благодарение на конвекцията. На пазара в момента съществуват множество различни модели. Всичко от тях, разбира се, си имат както своите предимства, така и своите недостатъци. Така или иначе обаче един конвектор често се оказва просто страхотно отоплително решение.

Това е така, понеже в повечето от случаи тези модели са изключително достъпни, а в същото време работят достатъчно ефективно. В много от случаите те се използват като допълнително, но нищо не пречи на някои от по-мощните модели да се превърнат и в основно отоплително средство. На колкото и различни модели да попаднете обаче, всички те ще работят на базата на един и същи механизъм:

Въздухът от помещението се изтегля от конвектора. След това уредът го прекарва през своя загряващ компонент (това може да бъде радиатор, гореща вода, пара, керамика и др.).

Когато премине през загряващият елемент, студеният въздух вече е затоплен. След това той постепенно се издига нагоре към тавана на помещението. Естествено, междувременно лека-полека отдава и затова губи температурата си.

Студеният въздух на свой ред е по-тежък от толия и именно затова пада надолу. Там той бива повторно засмукан от конвектора, наново затоплен и разпръснат из пространството.

За да оптимизират работата си, повечето съвременни модели разполагат с вентилатор. Той разпръсква затопления въздух много по-бързо и по този начин създава усещане за повече топлина.

Основният недостатък на конвекторите произтича от факта, че въздухът не е достатъчно дълготраен носител на топлина. Именно затова затоплените помещения изстиват сравнително бързо. В същото време обаче затоплянето на помещението се осъществява за нула време.

Конвектор SOGO


Конвекторът SOGO е електрически модел, проектиран за подов или стенен монтаж. Това е един от най-стилните и елегантни модели, на които можете да попаднете. Стъкленият му панел има невероятно луксозно излъчване в комбинация със страхотния му LED дисплей. 1500 W отоплителна мощност са изцяло на ваше разположение и могат да бъдат разпределени между две работни степени. Устройството разполага с електронен термостат и може да бъде регулирано с помощта на удобно смарт приложение. В същото време е оборудвано с всички необходими защити, за да бъде работата му максимално безопасна постоянно.
Купи сега

7. Подово отопление

Разбира се, има много мнения по въпроса кой е най-добрият начин за отопление. В почти всички класации подовото отопление оглавява челните позиции. Това не е случайно.

Както вече знаете, топлият въздух се изкачва нагоре, докато студеният слиза надолу. Е, при подовото отопление затопленият въздух буквално започва да се издига от пода ви.

Това означава, че веднъж повишил температурата си, въздухът в жилището ви ще бъде постоянно затоплян. Под краката ви постоянно ще извират нови и нови талази приятен и уютен топъл въздух.

Много малко са отоплителните уреди, които могат да се мерят с нещо подобно. В повечето случаи те излъчват топлина от определена точка на помещението, а не по протежение на целия му под.Като се добави и фактът, че често позицията им е по-високо от земното равнище, нещата изглеждат съвсем обезсърчително за тях.

Така или иначе обаче подовото отопление невинаги е най-доброто възможно решение. В много от случаите неговата инсталация се оказва много по-сложна, трудоемка и именно затова свързана с по-сериозна инвестиция.

Именно сложността на това решение отказва много хора от подовото отопление. В крайна сметка наистина е плашещо да си представим почти целия си под “разкъртен”.

Но това не е всичко. Инсталирането на класическо подово отопление е свързано и с прокарването на водоносни тръби. Освен ако не започвате изграждането на къщата си тепърва, подобна дейност в много от случаите се оказва прекалено сложна.

Въпреки това обаче трябва да си дадете сметка, че сложната инсталация ще ви се отплати. Тъй като подовото отопление е толкова ефективно, неговата употреба на практика е свързана с наистина впечатляващи нива енергийна ефективност. Максимална топлина при минимален разход на енергия.

Освен това на подовото отопление не изисква почти никаква поддръжка и не заема в общи линии никакво място. Инфрачервеното подово отопление пък е чудесна алтернатива на класическия вариант.

Подово отопление Warmstad WSM-9.0m2


Warmstad WSM-9.0m2 е една прекрасна кабелна нагревателна рогозка, предвидена за инсталация под под. Тя по никакъв начин не влияе на нивото на пода и може да се инсталира в слоя лепило за плочки без необходимост от замазка. Може да бъде инсталирана в общи линии под почти всякаква настилка. Размерите на модела продукта могат да се погрижат за до 9 квадратни метра отопляема площ. Максималната температура, която този продукт може да ви осигури, възлиза на 40 градуса по Целзий. Производителят е толкова уверен в безотказната работа на своето произведение, че ви предлага цели 15 години гаранция.
Купи сега

8. Инфрачервен панел

Ще приключим статията си с едно от най-съвременните отоплителни решения. Става въпрос за инфрачервените отоплителни уреди.

Това са устройства, които представляват електрическа алтернатива на всички отоплителни системи, базирани на изкопаеми горива или биомаса. Това означава, че тези отоплителни уреди при всички положения ще бъдат много по-природосъорбазни на фона на много от своите конкуренти.

Основната разлика между отоплението с инфрачервено излъчване и другите източници на топлина е следната. Вече знаете, че при конвекцията повишаването на температурите се случва посредством затопления въздух. Е, инфрачервеното излъчване нагрява директно твърдите вещества.

По този начин стените на сградите, мебелите, хората, изобщо всичко в помещението, включително и вие, абсорбира топлината от инфрачервеното излъчване. В същото време обаче обектите, които са абсорбирали топлина, почти веднага я излъчват наново, и то равномерно.

Ако инфрачервената вълна осъществи контакт с даден човек, тя моментално ще проникне на около 2 см в тялото му. Това веднага ще предизвика приятно и топло усещане.

По този начин се създава осезаемо по-голям комфорт за хората в помещението въпреки по-ниската стайна температура. Това е така, понеже топлината идва от всички посоки, а не посредством своеоволната и лесно променима циркулация на топлия въздух.

Именно това прави инфрачервеното отопление особено подходящо за страдащите от алергии и астматиците. То работи, без да вдига излишен прах.

Досещате се, че инфрачервените панели излъчват инфрачервени вълни, които водят до ефективното отопление, което ви описахме. Подобно на повечето електрически отоплителни средства, тези устройства са изключително издръжливи. Те не се нуждаят от абсолютно никаква поддръжка, а в същото време работят изключително ефективно.

При тях топлинни загуби в общи линии няма. В същото време монтажът им се извършва изключително лесно и не представлява особен разход.

Те са икономични, ефективни и в същото време изненадващо достъпни. Изключително иновативни и елегантни са. Единственият им недостатък е, че ви лишават от естествените усещания.

Инфрачервен лъчист панел TEPLOCERAMIC


Представяме ви един изключително иновативен, ефективен и елегантен инфрачервен панел. Устройството на TEPLOCERAMIC разполага с цели 1000 W мощност и е готово да се погрижи за приятната температура във всяко помещение с площ до 20-22 квадратни метра. Ултра тънкият му дизайн го кара почти да се слее със стената, на която е инсталиран. Ако стените ви са бели, панелът почти изцяло ще изчезне. Благодарение на термостата на устройството можете да го настроите за поддръжка на температура между 5 и 35 градуса. Уредът е обезопасен с редица защити, сред които специалната функция Child Lock. Продуктът включва комплект за монтаж.
Купи сега

4.7/5 - (3 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!