Всички категории

12-те Най-Добри Настолни Игри

Настолните игри, наричани още бордови игри, предлагат забавление за цялото семейство или при събиране с приятели и в никакъв случай не са отживелица.


Независимо дали си търсите игра за убиване на времето, за смях и забавления или просто за да натриете носовете на своите приятели – бъдете сигурни, че ще намерите подходящата за целите си.

Какво прави една бордова игра добра?

За да се нарече една бордова игра добра тя трябва да има възможност за преиграване и да е запомняща се. Понеже настолните игри могат да бъдат наистина скъпи, това с преиграването е важно, защото инвестицията се оправдава по този начин. 

За преиграване настолните игри имат променливи елементи или сценарии на случаен принцип, както и модулни дъски за игра, чиято подредба не се повтаря.

Също така има различни последствия от направените ходове или взети решения, така че всеки път развоя на събитията може да бъде различен.

Развълнувани ли сте да разберете кои са най-добрите настолни игри, които към момента могат да се намерят на пазара? 

Ако отговорът ви е положителен, тогава нека не ви отнемаме повече време в четене и направо да преминем към предложенията ни за най-добри настолни игри.

1. Заселниците на Катан


Ако често си правите семейни вечери, тази игра определено би се вписала в тях.

Тя е приключенска и е подходяща за трима или четирима играчи над 8-годишна възраст.

Играчите ще се борят за събиране на ресурси и построяването на селища на остров Катан.

Бордовата игра има 19 шестоъгълни плочки, които съставят игралното поле. Те се разполагат на случаен принцип в началото на всяка игра, съответно няма как да се случи да играете два пъти на едно и също поле. В началото на играта всеки играч получава селище в съответния цвят, пътища и части от сгради.

Целта е да се събират ресурсни карти, за да се изграждат сгради по острова.

Играчите печелят точки като издигат своите сгради. Победител в играта е първият, който достигне до 10 точки.

Основната цел на играта е сравнително ясна и проста, но въпреки това има множество правила и пречки, които правят играта наистина забавна – играчите могат да търгуват ресурсни карти, да се саботират като се ограбват и много други.
Купи сега

2. Кодови имена


Ако искате бърза отборна игра – обърнете внимание на Кодови имена.

Основната цел на играта е да познаете кои са “тайните агенти” с помощта на съветника по шпионаж в отбора ви и игра на думи.

Играта е интересна както за деца, така и за възрастни.

Може да се играе с четири или повече души, които се разделят на два отбора. На масата за игра има 25 карти, всяка представлява тайните агенти на двата отбора, но само съветника по шпионаж на единия отбор знае кои карти за кого се отнасят.

По време на играта съветника по шпионаж дава жокери с по една дума на отбора си, като по този начин им помага да изберат правилните “агенти” и да избягват картите, които се отнасят за другия отбор. Ако например картата на тайния агент казва “куче”, съветникът по шпионаж може да даде жокер “домашен любимец”.

Темпото на играта обикновено е бързо и тя се завършва за около 15 минути.

Така при желание можете да промените състава на отборите – особено ако силите не са равностойни.
Купи сега

3. Пандемия


Един от най-новите хитове при бордовите игри е Пандемия.

Играта обединява играчите да работят в тандем към постигането на целта вместо да се състезават един срещу друг или отборно.

Ако искате бордова игра, която да обедини цялото семейство или група приятели – тази е подходяща. Тя представлява апокалиптична игра, чиято цел е играчите да спрат разпространяването на зарази и да спасят света.

При съвместните бордови игри или всички играчи печелят или всички губят.  В Пандемия няколко животозастрашаващи болести се разпространяват по света и целта на играчите е да работят в отбор, за да намерят лек. На всеки играч се пада герой от играта, като например учен или специалист по операциите – всеки от които си има свои уникални силни страни и допринася за отбора.

По време на всеки ход играчите могат да се движат по света, да споделят информация, да лекуват болести.

Уловката е, че заразите се разпространяват толкова бързо, колкото и играчите напредват.

Ако искате допълнително предизвикателство, можете да направите играта по-трудна като я започнете с по-голям брой пламнали заради по дъската.

Понеже правилата на играта са малко по-сложни и трябва да се прилагат доста стратегии, тя се препоръчва за тийнейджъри и възрастни. Веднъж запомните ли правилата и научите ли се да я играете – вероятно няма да искате да спрете.
Купи сега

4. Скрабъл


Скрабъл безспорно остава една от най-популярните настолни игри по целия свят. Тази високо оценявана класика може да се превърне в сериозна надпревара за опитните играчи или да бъде изключително забавна за по-малките, които искат да обогатят речника си.

Скрабъл е семейна игра, подходяща за деца над 8-годишна възраст и възрастни.

Могат да играят от двама до четирима души. Можете да играете всеки за себе си или отборно по двама. Отборният вариант се препоръчва ако с вас играят и малки деца. В комплекта има дъска за игра и сто плочки с букви. За да започне играта, всеки от играчите изтегля определен брой плочки и след това играчите се редуват в изписването на думи с плочките върху дъската и по този начин трупат точки.

Скрабъл е бордова игра на много години, която в никакъв случай не губи своята популярност, благодарение на своя прост, но интересен начин на игра.

Това е една от задължителните настолни игри, които всяко семейство трябва да има под ръка.
Купи сега

5. Монополи


Ако сте в настроение за сериозна надпревара със семейство или приятели, можете да опитате още една класика – Монополи. Класическата версия на известната бордова игра е нещото, което всеки трябва да опита.

Играта е доста комплексна – пионки, пари, къщи, хотели, сребърни фигури и много други части са в състава й.

Ако не сте я играли отдавна нека ви припомним правилата накратко. От двама до осем играчи се състезават като хвърлят зара и се движат по дъската. Можете да купувате свободни имоти когато попаднете на тях, но ако някой друг ги притежава – плащате наем. Можете да строите къщи и хотели за да взимате по-високи наеми. Не забравяйте да си вземете 200 долара когато преминете през полето за старт. 

Играта приключва когато един от играчите успее да разори опонентите си.

Монополи може да продължи до няколко часа, затова се подсигурете, че всеки участник има достатъчно свободно време и желание за игра.

Тази класика сред бордовите игри също заслужава да бъде сред колекцията на всяко семейство.
Купи сега

6. Блокус


Това е бордова игра подобна на Тетрис, която ще постави уменията на всеки член от семейството на изпитание. Тя има само едно правило – игралните фигури трябва да докосват ъглите, но за сметка на това има безкрайно много възможности за завземане на територия и блокиране на останалите играчи.

Блокус може да се играе от двама до четирима играчи като всеки започва с 21 цветни блокчета с формата на фигурите от Тетрис.

Играчите се редуват да поставят своите блокчета върху дъската за игра като единственото правило е те да докосват ъглите. Целта на играта е да се поставят колкото може повече блокчета и да се блокират останалите играчи.

Една игра обикновено отнема около 30 минути, а победител е играчът, който е поставил най-много фигури на дъската. Въпреки че играта звучи просто, тя е доста предизвикателна и забавна.
Купи сега

7. Дженга


Един погрешен ход и всичко се разпада. Дженга е бърза за започване игра, подходяща както за малки, така и за пораснали деца. При нея се поставят и послед премахват правоъгълни дървени блокове.

За играта ви трябва солидна и стабилна маса или равен под.

Може да се играе от двама или повече играчи. Наредените нагоре блокове се премахват по един от всеки играч като идеята е кулата да не се развали.  С напредването на играта структурата на кулата от блокове се променя и премахването на блокове става все по-трудно.

Балансирането на блоковете и пазенето на кулата с всеки следващ ход стават все по-сериозно предизвикателство. Играчът, при който се разпадне кулата от блокове губи.

Играта изисква прецизност и координация между очите и ръцете, както и мисъл за изработване на стратегии за печелене с всеки следващ ход. Дженга спомага не само за подобряване на двигателните умения на децата, но също така и за развитието на мисълта им.

Също така може да се използва и като пример за основи на строителството.
Купи сега

8. Dixit (Диксит)


Това е игра с карти с картинки и разказвач. Тя започва като един играч (в ролята на разказвач) описва избрана карта от ръката си с една дума или фраза и останалите играчи избират тайно карта от своята ръка, която най-добре пасва на тази на разказвача.

Всички карти (включително и тази на разказвача) се разбъркват и разкриват, след което играчите гласуват коя карта най-добре съвпада на описанието на разказвача.

Играчите печелят точки ако отгатнат правилно картата на разказвача или ако другите играчи са познали тяхната карта.

Ако поне един играч (но не всички) познае картата на разказвача, двамата печелят точки.
Купи сега

9. Сплендор


Това е игра с тематика от Ренесанса, при която се събират ресурси. Играчите са търговци на скъпоценни камъни, които се използват за покупката на карти и привличане на благородници на по-късен етап от играта за печелене на повече точки.

При всеки ход всеки от играчите избира между изтегляне на скъпоценен камък, купуване на карта или запазване на карта за по-късна покупка.  Ако даден играч реши да събира своите карти, в последствие може да ги използва за купуване на други карти с отстъпка.

Първият играч, който достигне 15 точки престиж (които се печелят с купуването на високи карти и печелене на благородници) печели играта.

Правилата на Сплендор се научават за не повече от 15 минути, което означава, че ще имате повече време за игра и забавление.
Купи сега

10. Каркасон


Играта представлява изграждане на градове, което включва стратегическо поставяне на плочки и работници по игралното поле. По-лесна е за научаване от Катан и при нея се използват по-лесни стратегии.

Времето за завършване на играта също е по-кратко.

Играчите теглят и поставят плочка при всеки ход, за да построят средновековни укрепления включително пътища, градове, манастири и ферми, след което поставят своите работници на тези локации, за да печелят точки. Точките зависят от размера на завършените постройки и работниците поставени на тях.

Играчът с най-много точки в края на играта печели.

Тъй като всичките играчи строят върху игралното поле заедно, Каркасон е много интерактивна игра. Правилата са лесни за научаване от играчи на всякаква възраст.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

11. Билет за път


Играта е тематична свързана с влакове и пътуване из страната. Играчите използват карти, за да завладеят влакови маршрути и да пътуват до различни градове. Те печелят точки като свързват различни дестинации и създават по-дълги маршрути.

Играчите могат да се блокират и по този начин карат опонентите да поемат по по-дълги маршрути. Ако даден играч достигне два (или по-малко) влака след използване на останалите 43 за завладяване на маршрути, останалите играчи получават по още един ход и след това играта приключва.

Играчите броят своите точки и изваждат стойността на всеки незавършен маршрут. Играчът с най-много точки печели играта.

Идеята на играта е много проста, но тя е изключително интересна и завладяваща, като също така изисква мислене.
Купи сега

12. Седемте чудеса


При тази игра се изгражда цяла цивилизация въз основа на изтегляне на карти. Всеки от играчите тегли на случаен принцип древен град и преминава през три епохи (през общо 18 хода), за да развие цивилизацията си и да печели точки.

Градовете могат да произвеждат ресурси, които дават отстъпки при бъдещи покупки (подобно на Сплендор) като също така може да се търгува с останалите играчи.

Чрез използването на ресурси играчите могат да изграждат своите цивилизации, да печелят пари, да надграждат войските си, да построят чудесата на древния свят и други. Играчът с най-много точки в края на третата епоха печели играта.

Играта изисква много мислене и сериозни стратегии за победа, но правилата са лесни за запомняне. Една игра трае около 30 минути.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!