Всички категории

7-те Най-Добри Оранжерии и Парници

Търсите начин да развиете градинарските си умения дори и в условия, в които времето не го позволява?

Е, в такъв случай оранжерията значително ще ви улесни в тази задача!

Дори да имате минимални познания за градинарството, вероятно вече знаете, че сезонът за отглеждането на повечето растения не включва зимните месеци. Обикновено той продължава от края на април или началото на май до края на септември или началото на октомври.

В миналото това сериозно е затруднявало хората, тъй като мнозина са се изхранвали главно от личните си градини в двора. Разбира се, от там идва и традицията да се складира зимнина за студените месеци, когато отглеждането на растения е било невъзможно.

В днешно време подобни крайни мерки не са необходими – всеки може да си набави повечето нужни плодове и зеленчуци от магазина по всяко време. Проблемът с ниските температури и невъзможността за открито отглеждане на продукти през зимата остава само за производителите и любителите градинари.

За щастие една оранжерия или парник в двора може да реши този въпрос. Тя позволява да отглеждате растения на закрито през цялата година, независимо от климатичните условия в градината.

Именно затова най-подходящите моменти за закупуване на подобно съоръжение са преди началото на градинарския сезон, а именно – по средата на зимата, или в края на лятото.

Така ще можете да започнете отглеждането на растенията предварително или, съответно, да продължите продуктивността на градината си дори след като температурите се понижат.

Ако се чудите как да изберете своята нова оранжерия или парник – попаднали сте на правилното място!

В това ръководство ще ви дадем най-важната информация, която трябва да знаете преди покупката. Накрая сме ви подготвили и няколко предложения, които в момента са сред първенците на пазара у нас.

Какво представлява оранжерията и какви ползи има от нея?

Оранжерията е специална постройка или закрито съоръжение, предназначено за отглеждане на растения. Обикновено то се позиционира на конкретно място в двора, но може да съществува и като пристройка към къщата.

Макар някои модели да разчитат само на слънчевата светлина, много от парниците са оборудвани с нагреватели, специални лампи, вентилатори и други подобни съоръжения. Посредством тях се създават подходящи условия, в които да отглеждате дори растенията, които иначе са известни като прекалено екзотични за нашия климат.

Мнозина производители успяват да водят бизнеса си целогодишно именно благодарение на оранжериите. Разбира се, те разполагат с много по-обемни постройки, но това не означава, че вие също не можете да се възползвате от по-малък модел.

Ако се чудите как подобно съоръжение ще ви улесни в градинарството, ви препоръчваме да обмислите следните му предимства.

Допълнителна защита за растенията

В днешно време климатът е все по-непредвидим. За съжаление почти не минава година без период на проливни дъждове или рекордновисоки температури и суша. Освен тях, производителите, собствениците на домашни градини и любителите градинари постоянно трябва да следят за градушки, които често се оказват пагубни за посевите.

През зимата, пък, температурите често са прекалено ниски за отглеждането на каквито и да било растения на открито.

Оранжерията ще разреши всички тези проблеми. Тъй като тя предлага възможността да отглеждате растенията си на закрито, те няма да са изложени на дъжд, вятър, градушка и прочее.

Освен това възможността растенията, които отглеждате, да бъдат нападнати от животни или пестициди също е много по-малка.

Разнообразни възможности

Фактът, че можете да контролирате условията в оранжерията ви позволява да отглеждате вътре много по-широк набор от продукти. Ако не разполагате с подобно съоръжение някои по-деликатни или екзотични растения биха загинали в откритата ви градина.

Ако все пак желаете плодовете от вашия труд да бъдат на показ, то можете да ги отглеждате в двора, а през зимата да ги прехвърляте в парника.

Така не само ще разширите уменията и опита си в градинарството, но и ще имате възможността сами да изпробвате най-подходящия начин за отглеждане на всяко растение.

Безопасно хранене

В днешно време мнозина пазаруват плодовете и зеленчуците си от супермаркета или от производителите на пазара. Макар повечето да гарантират високо качество и чисти продукти, никога не може да сте напълно сигурни, че това е така.

За съжаление една част от производителите пръскат растенията с вредни препарати, за да ги направят по-плодородни или да ги предпазят по лесен начин от пестициди. Други, пък, покриват вече готовия продукт със слой восък или друго вещество, за да изглежда той възможно най-привлекателен за купувача.

Освен, че невинаги сте сигурни как точно са обработени продуктите, които купувате, вие плащате и по-висока цена за тях. Все пак вие трябва да покриете и таксата за превоза на плодовете и зеленчуците, както и тяхната опаковка, в случай, че имат такава.

Всичко това може да се избегне благодарение на домашния парник, в който да отглеждате собствено производство. Така, освен че ще сте сигурни точно какво консумирате, ще си спестите и допълнителните ненужни такси.

Какво трябва да уточните преди закупуването на оранжерия?

Разбира се, парникът далеч не е малка инвестиция. Той е доста обемен и не може лесно да се замени с друг.

Затова е редно преди да се запътите към магазина да обмислите добре някои основни неща, без които оранжерията ви няма да функционира ефикасно.

Видът на оранжерията

Като за начало е добре да се замислите какъв вид оранжерия ви е необходима.

Началните оранжерии са малки или средни по размер.

Макар да се използват и за отглеждане на големи растения, те са предназначени най-вече за засаждане или захващане на семена, преди да ги изнесете на открито.

Поради тази причина те често са оборудвани с прозрачна или полупрозрачна покривка, тъй като тя пропуска възможно най-много слънчева светлина. Това, от своя страна, благоприятства растежа и развитието на все още крехките семена.

Мнозина собственици на подобни парници ги използват и за хамбари, където да държат градинарските инструменти. Ако не възнамерявате да отглеждате растения директно в нея ще ви остане достатъчно място, което да използвате и за складиране на готовата реколта преди да я преработите като зимнина.

Оранжериите, които са предназначени за отглеждане на продукти, обаче, са много по-големи.

Обикновено те са оборудвани с регулируеми етажерки, на които да подреждате саксиите за постоянно. Те често са с по-заглушено остъкление, което да не пропуска много слънчева светлина, която в големи количества би се оказала пагубна за някои растения.

Наличното място

Когато става дума за разположението на оранжерията на първо място трябва да се уверите, че избраното от вас място е подходящо за изливане на основа.

Тя е от изключителна важност, тъй като без здрава основа парникът няма да е стабилен и може да се срути при лоши метеорологични условия.

Разбира се, ако оранжерията ви е преносима, то може временно да я застопорите и с кукички. За металните или дървени конструкции, обаче, ще ви е необходима здрава бетонна плоча.

Парникът трябва да се намира близо до воден ресурс. Все пак растенията се нуждаят от вода, която обикновено си набавят от дъжда. Тъй като ще са на закрито вие ще трябва да осигурите цялото това количество, а това би било трудоемко, ако се намирате далеч от чешмата или кладенеца.

Старайте се оранжерията да има достъп и до източник на електричество.

Дори и да не възнамерявате да ползвате нагреватели и вентилатори, осветлението не бива да се подценява.

Не разчитайте на собственоръчно поставени открити разклонители или прекарани кабели през двора. В името на вашата безопасност и качествената инсталация е най-добре да повикате професионалист.

Редно е да обмислите и достъпа до светлина.

Най-добре е да разположите оранжерията на юг, за да се възползвате максимално от слънчевата светлина.

От друга страна, някои растения имат нужда и от сянка, затова се постарайте парникът да не е открит отвсякъде. Може да го издигнете до по обемна ограда, но никога не избирайте място под дървета, тъй като падащите листа ще заглушават светлината, а при по-обилен снеговалеж или градушка може да падне и някой клон.

Нуждите ви

Когато избирате своята нова оранжерия трябва да сте наясно с поне една част от растенията, които ще отглеждате в нея. Както вече стана ясно, тя може да се използва за цветя, студенолюбиви растения или плодове и зеленчуци, които обичат топлината.

Важно е да познавате какви условия изискват желаните от вас растения – някои обичат топли дни и студени нощи, други – директна слънчева светлина или сянка.

Зимните температури в оранжериите, които обикновена са в диапазона от 4 до 15 градуса, са подходящи за зелени салатни растения или билки. В тях може да оставяте и по-екзотични растения за презимуване, но за зеленчуците като доматите, например, би било прекалено студено.

През лятото, пък, температурите в оранжериите може да достигнат до 30 градуса. Подобни условия са идеални за отглеждането на плодове и зеленчуци, но някои видове цветя като орхидеите, например, не биха издръжали.

Какво да имате предвид при избора на оранжерия?

След като сте обмислили всички предварителни условия е време да обърнете внимание и на самите характеристики, които бъдещият ви продукт ще притежава.

На пазара се предлага голямо разнообразие от оранжерии и парници, затова ви препоръчваме да не подминавате следните специфики докато сте в магазина.

Форма

Парниците могат да бъдат издигнати в три основни форми.

Традиционната прилича на къща или палатка и е вероятно най-популярната както сред производителите, така и сред любителите градинари.

Скосеният покрив позволява да се монтират удобни жалузи, чрез които да се вентилира помещението.

Осмоъгълните оранжерии, пък, представляват изключително атрактивна гледка и позволяват по-разнообразно разположение на растенията.

Ако не разполагате с нужното дворно място може да се насочите и към оранжерии във формата на навес. Те са с наклонен таван и са прикрепени към стена от къщата или гаража.

Разбира се, има и по-нестандарнтни и модерни форми. В списанията за интериорен дизайн често може да видите оранжерии с куполи, във формата на пирамиди, арки и други.

Те са много подходящи когато трябва да вместите парника в нестандартно дворно място, където обикновена оранжерия не би се побрала.

Размер

Както вече се досещате, оранжериите се предлагат в разнообразни размери, за да отговарят на нуждите на различни производители.

За да бъде ефикасна постройката е най-добре да бъде поне 2 метра широка. Ако е 2,5м. или повече ще можете да сложите и допълнителни рафтове и от двете страни.

Що се отнася за височината, удачно е стрехите да са поне на 2м. височина. Така, освен че ще можете да влизате спокойно, ще се пропуска и достатъчно светлина, за да се развиват растенията правилно.

Не забравяйте, че повечето любители градинари постоянно разширяват колекцията си. Когато съобразявате наличното място е добре да се спрете на оранжерия, която е поне една идея по-голяма от нужното.

Така ще имате резервно място за в бъдеще и инвестицията ви ще бъде оправдана в дългосрочен план.

Материал

Изработката на рамката на оранжерията също е от изключителна важност, тъй като от нея зависи колко издръжлива ще е постройката на климатичните особености.

Често парниците са с метални рамки, обикновено от алуминий.

Той е изгоден и не изисква много поддръжка. За сметка на това, обаче, металът не изолира топлината. Това означава, че част от натрупаната топлина през зимата ще се пропуска през рамката, а нагревателите ще трябва да наваксват тази загуба.

Още нещо, за което трябва да внимавате при алуминиевите рамки, е оксидизацията. Макар да е издръжлив материал, повърхността му се изхабява и наранява с времето. За да предотвратят това мнозина слагат специално покритие, което може да бъде боядисано в различни цветове за допълнителна атрактивна визия.

Желязото също е изключително здрав материал.

Той е толкова стабилен, че рамките от този вид материал са с много по-малко на брой дъги. Това означава, че има повече място за остъкление, а това, от своя страна, води до повече светлина за растенията.

Дървените оранжерии изглеждат атрактивно и създават чувство за уют.

Те са и по-икономични, тъй като лесно задържат температурата постоянна и няма да се налага на нагревателите да работят допълнително. За сметка на това са по-скъпи и имат нужда от повече поддръжка. Ако дървото не е с добро покритие то може да загние с времето.

Запомнете, че ако оранжерията разполага с части от пластмаса, то тя задължително трябва да има UV покритие. В противен случай материалът може да се разтопи от слънцето.

Остъкление

Има няколко вида остъкление за оранжерия, между които да избирате.

Единият вариант е обикновеното стъкло.

То е най-евтино и тънко, затова пропуска максимално количество светлина. За сметка на това, обаче, може да се окаже опасно за здравето, тъй като е лесно чупливо и може да се пръсне на малки парченца при почистване или от слънчево нагряване.

Закаленото стъкло е много по-здраво от стандартното.

Причината е, че при евентуално счупване, то по-скоро се раздробява, а не се пръска на парченца. Освен, че е сравнително по-безопасно, този вид стъкло също пропуска достатъчно количество светлина.

Ако смятате, че в оранжерията често ще влизат деца или искате да сте напълно спокойни за безопасността, то може да се насочите към поликарбоната.

Той е най-здрав, но и най-скъп. За сметка на това, обаче, той изолира част от слънчевите лъчи – пропуска едва 85% от светлината. Освен това между остъклението има кухина, в която може да се образува кондензация или да се натрупа мръсотия, която трудно се почиства.

Прозрачност

Когато избирате остъклението на оранжерията трябва да се замислите и колко прозрачно искате да бъде то.

В случай, че искате да използвате парника за захващане на млади семенца, то най-удачният вариант са напълно прозрачните панели.

Те пропускат възможно най-много светлина, която затопля почвата и стимулира максимално развитието на растенията.

От друга страна, заглушените панели ще са по-подходящи ако възнамерявате да отглеждате продукти в парника целогодишно.

Макар на пръв поглед да не изглежда логично, именно заглушената светлина е най-благоприятна и със сигурност е по-подходяща от директната.

Причината е, че когато панелите заглушават светлината тя се разпределя равномерно и така се предотвратяват горещите места в оранжерията. Растенията ви ще получават светлината от няколко различни посоки и няма да се борят помежду си, за да достигнат до нея.

Когато в помещението има няколко места с осезаема разлика в температурата растенията се стремят да стигнат до по-топлите точки. Поради това те се “протягат” противно на природата си, отслабват и растат неравномерно.

Осигурявайки им постоянна температура навсякъде растенията ще се развиват нормално и спокойно и ще запазят стабилна и балансирана структура.

Редно е да се отбележи, че за тези от вас, които искат да използват оранжерията за различни цели, съществуват и полупрозрачни и регулируеми панели.

Вентилация

Изпускането на въздуха от вътрешността на оранжерията е ключово за ефикасното развитие на растенията.

Парникът не трябва само да задържа топлия въздух през зимата – той трябва да може и да изпуска горещия такъв през летните месеци. Старайте се температурата в помещението да не надвишава 27 градуса и да не се спарва прекалено.

Вентилацията в оранжерията може да става посредством жалузи на стените или на покрива, например. Ако това ви се струва неподходяща опция може да заложите и на вградени вентилатори.

На пазара вече се предлагат и оранжерии с модерни слънчеви жалузи, които се активират и отварят от слънчевата светлина. Така няма нужда да стоите около парника в най-горещите часове на деня и да следите кога точно да отворите панелите.

Температура

Не на последно място трябва да обърнете внимание и на температурата, която искате да поддържате в оранжерията.

Най-горещите парници са тези, които поддържат 20 градуса или повече. Те са предназначени за отглеждането на екзотични или тропични растения. За да се постигнат подходящите условия задължително се прибягва до нагреватели или лампи през зимата.

Топлите оранжерии обикновено поддържат между 10 и 12 градуса и са подходящи за растения, които обикновено бихте гледали в градината си. Имайте предвид, обаче, че за тях също ще се наложи да прибегнете до специално оборудване, за да можете да я използвате и през зимата.

Най-хладните оранжерии, пък, са предназначени само за захващане на млади растения или за презимуване на останалите.

Те обикновено са между 4 и 7 градуса и най-вероятно могат да поддържат тези температури без помощта на нагреватели.

Преди да закупите оранжерията трябва да сте наясно и с вида отопление.

Ако искате да поддържате температурата по възможно най-лесния начин, то заложете на електричеството.

То не излъчва дим или миризма, а в допълнение може да достигне и до по-високи температури. За сметка на това, обаче, изисква професионална инсталация на контакти и водоустойчиви кабели, за да бъде безопасно за употреба.

Може да изберете и отопление на газ.

То също е лесно за контролиране и дава добри температури. От друга страна, газът може да предизвика излишна кондензация или да предизвика отделяне на пушек, който е опасен за здравето.

Някои градинари решават да отопляват оранжерията си с парафин.

Той е доста евтин, затова се нрави на голяма част от хората на село и на някои производители, които искат да спестят разходите си.

Парафинът, обаче, изисква редовно зареждане и ежедневна поддръжка, а контролът на температурата е по-труден. Освен всичко останало този вид отопление може също да предизвика влажност и кондензация.

 

Е, надяваме се предоставената информация да ви бъде от полза при избора на вашата нова оранжерия или парник.

Ако все още изпитвате колебания ви препоръчваме да обмислите следните ни предложения…

1. Оранжерия Primaterra LightТази оранжерия е с размери 3 на 6 метра, а на височина достига 2.1 метра. Рамката е изработена от здрава стомана, а разстоянието между дъгите е 1м. Покритието е прозрачно и е изработено от поликарбонат с дебелина 3,5мм и допълнителна UV защита.
Купи сега

2. Парник PALISADТози продукт е изключително компактен и може да се побере дори в по-тесен двор, тъй като е с размери 3 на 1,1 метра. Предназначен е за професионална употреба, но добре може да се вмести и в пространството на всеки любител градинар. Рамката е изработена от пластмаса, а покривалото, което ще предпазва растенията ви от климатичните особености, е снабдено с цип за лесен достъп до вътрешността на оранжерията.
Купи сега

3. Парник Primaterra Letto StandartСледващото ни предложение е компактен парник с размери 60 на 85см, дълъг 6 метра. Това е идеалното решение ако искате да предпазите лехите си от метеорологичните условия. Той спира студа, но е с пореста изработка, която пропуска въздух и част от водата, създавайки за растенията подходящи условия за развитие. Текстилният материал за покривалото е пришит за дъгите и не позволява размествания при по-силен вятър. Когато искате да полеете растенията лесно може да премахнете покривката с клипсата, която също е закрепена за рамката отдолу.
Купи сега

4. Оранжерия Sorbe AmberТази оранжерия е с обща площ от 18 кв. м., която ще може да използвате през цялата година. Изработена е във формата на арка със заоблен таван, за да пропуска възможно най-много светлина. Рамката е изработена от стомана с покритие срещу корозия. Вентилацията, пък, става чрез специални прозорци в двата края на постройката.
Купи сега

5. Оранжерия MalatecТози продукт е с метална рамка и покривало от полиетилен. Размерите му са 3 на 2 метра, а височината също е 2м. Закрепянето става чрез кукички, подобно на къмпингарска палатка или шатра. Освен през входа може да проветрявате оранжерията и през шестте прозорчета с комарници, разположени от двете страни.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Оранжерия VALIMPORTТази оранжерия е с размери 6 на 3 метра с височина 2м. и разполага с общо 12 прозорчета с комарници, а вратата се затваря с цип. Рамката е изработена от полицинковани метални тръби, а покритието е от найлон с UV покритие. Таванът е заоблен във формата на арка, докато покритието е прозрачно, за да достига слънчевата светлина до растенията.
Купи сега

7. Оранжерия EGO Interiors MillerПоследното ни предложение е оранжерия в традиционна форма с островърх таван. Основата е изработена от здрава стомана, а от двете страни има улуци от алуминий. Освен плъзгащата се врата, вентилацията се извършва и чрез два сгъваеми прозореца. Покритието, пък, е прозрачно и е изработено от поликарбонат. Общата площ на оранжерията е 12,3 кв.м.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!