Всички категории

7-те Най-Добри Пасатори

Ако до сега не сте използвали пасатор в кухнята има голяма вероятност дори да не осъзнавате какво изпускате.


Подобен компактен кухненски уред може да бъде верен помощник при кълцане, мелене, нарязване и пасиране на различни продукти.

Пасаторът се състои от основа, в която е вграден задвижващ мотор и демонтираща се приставка, към която е прикрепен един или повече ножове.

Подобен уред може да се използва при различни задачи в подготовката на храната в кухнята – от рязане и смилане до просто разбъркване на течни съставки или разбиване на яйца.

Пасаторите се предлагат в различни форми и размери, но има два основни вида – жични (захранват се с кабел от контакта) и безжични (обикновено имат вградена презареждаема батерия).

Контроли

От технологична гледна точка пасаторът има много прост дизайн и е лесен за използване уред.

Въпреки това има някои ключови функции, които може би искате да обмислите преди покупката.

Едно от най-важните неща е колко удобен за държане и използване е един пасатор. При всяка задача за обработка на храната е важно да имате добър контрол, така че ако пасаторът е достатъчно удобен за използване – ще работите по-умело и често с него.

Няма смисъл от покупката на пасатор с няколко скорости, остри ножове и допълнителни функции ако той е неудобен, тежък и като цяло труден за използване. Обмислете формата и размера на дръжката, както и теглото на пасатора.

Също така разгледайте контролите и се уверете, че позицията им е на удобно място и не изпитвате затруднение да ги разбирате и натискате.

Например на достатъчно достъпно място ли е копчето за включване и изключване? Смяната на скоростите лесна и интуитивна ли е?

В повечето магазини за техника ще има богат избор от изложени пасатори – ако имате възможност да отидете на място и да ги изпробвате преди да решите кой да купите.

Жичен или безжичен пасатор

След като сте се спрели на удобен и добре изглеждащ дизайн за пасатора, следващата стъпка е да прецените дали ви трябва жичен или безжичен модел.

Много производители вече правят безжични пасатори, които обикновено се захранват от вградена презареждаема батерия. Те осигуряват много по-голяма гъвкавост в кухнята защото не ви трябва контакт и можете да работите с тях навсякъде из помещението, дори извън него.

Имайте предвид, че безжичните пасатори трябва да се зареждат често и обикновено са по-тежки заради вградената в основата батерия.

Безжичните пасатори са толкова ефективни колкото и жичните, но ако възнамерявате да използвате пасатора си за по-дълго време без прекъсване – тогава жичен модел може би е по-добрият вариант, защото няма да се притеснявате, че батерията ще се изтощи. 

Ако ще купувате жичен пасатор уверете се, че кабелът му е достатъчно дълъг за да го ползвате без затруднения във всяка една ситуация.

Материали и почистване


Когато избирате пасатор помислете колко лесно се почиства той. Някои модели имат възможност за демонтиране на приставката с ножовете от основата и така тя може да се мие и в съдомиялна машина.

Но обикновено повечето пасатори могат да се мият лесно – само с накисване в топла сапунена вода и след това се изплакват.

Все пак проверете колко лесно се демонтира приставката от основата. Разгледайте и за труднодостъпни места около ножовете – в тях може да се набият остатъци, които след това да е трудно да почистите.

Също трябва да прецените дали ще ви трябва пластмасов или метален пасатор.

Обикновено по-евтините модели са изработени от пластмаса, а по-скъпите от неръждаема стомана или друг метал. Много пасатори са направени от комбинация – пластмаса и метал.

В края на краищата всичко опира до лични предпочитания, но металният пасатор може да бъде по-здрав и издръжлив от пластмасовия. Пластмасата се чупи по-лесно при удар, избледнява или пожълтява с времето и като цяло всичко зависи от качеството й.

Други характеристики

Мощността на пасатора също е много важна, но не е критичен фактор.

Тя определя колко е мощен моторът, който задвижва ножовете. По-мощният мотор означава, че пасаторът ще може да обработи по-голямо количество продукти за по-кратко време и самите резултати ще са по-добри.

Някои пасатори могат да имат сменяеми приставки за различни видове кухненски задачи – например за кълцане, смилане, разбъркване и т.н. Ако обмисляте покупката на пасатор с допълнителни приставки – уверете се, че те се свалят и слагат възможно най-лесно.

Също така проверете какви точно аксесоари има в комплекта на пасатора.

Някои пасатори са способни да разбиват и смилат лед, но не всеки модел е достатъчно мощен за това. Ако подобно нещо е важно за вас, проверете дали избраният пасатор има тази възможност, защото ако се опитате да разбиете лед с неспособен на това модел – пасаторът може да се повреди.

Също така разгледайте внимателно какви скорости има той.

Обикновено повечето пасатори от ниския клас имат само ниска и висока скорост, но може да намерите и модели с повече от две степени. Разбира се това зависи от цената на модела – колкото по-скъп е вероятно толкова повече скорости ще има.

Можете да намерите пасатор от 50 лева до 200 и повече.

Тъй като в края на пасатора има силно заточени ножове – безопасността също е важен фактор, особено ако имате деца.

Обикновено повечето пасатори имат пластмасова или метална защитна стена около ножовете, която също така пречи на храната да пръска нагоре по време на пасиране.

Имайте предвид, че ножовете на всеки пасатор са открито достъпно отдолу, затова най-добре е да съхранявате уреда далеч от деца.

Някои модели имат възможност за закачане на стена – така можете да го държите високо където децата не могат да достигнат.

Контролен списък при избора на пасатор

Комфорт

Това е най-важният фактор при избирането на пасатор, особено ако ще се ползва често.

Изберете дизайна внимателно и се уверете, че моделът е достатъчно удобен за държане и работа. Може би бихте искали пасатор с гумирана дръжка, който да не се пързаля в ръката ви.

Контроли

Уверете се, че контролите са достъпни и лесни за използване дори по време на работа с пасатора. Бутоните изискват ли минимални усилия за натискане? Имат ли уплътнения, които да пречат на пръски от храна да засядат в бутоните?

Ясно видимо ли е кое копче за какво служи? Някои пасатори са така направени, че смяната на скоростите да става почти интуитивно, без нуждата да спирате работа.

Тегло

Тежкият пасатор може да измори ръката ви, особено ако го използвате в продължение на дълги периоди. Пластмасовите пасатори обикновено са по-леки от металните, но пък металните очевидно са по-здрави и издръжливи.

Ако имате възможност подръжте избраният пасатор в ръката си поне 20 секунди – ако го усещате прекалено тежък и изморява ръката, по-добре потърсете друг модел.

Имайте предвид, че безжичните пасатори с вградена презареждаема батерия са още по-тежки.

Качество на изработка

Трябва да прецените дали искате пластмасов или метален пасатор. Обикновено по-евтините модели са направени от пластмаса докато по-скъпите са от неръждаема стомана или други метали.

Има и модели, които използват комбинация от пластмаса и метал. В края на краищата това е въпрос на лични предпочитания, но имайте предвид, че обикновено металът е по-здрав от пластмасата.

Някои модели могат да се мият и в съдомиялна машина.

Имайте предвид, че пластмасата на някои пасатори може да се обезцвети с времето.

Аксесоари и приставкиНякои пасатори могат да имат допълнителни приставки като например за кълцане, бъркане и други. Също така в комплекта на някои има включени и аксесоари като мерителна купа и т.н.

Проверете колко лесно се сменят приставките на избрания модел пасатор и разбира се – какво е включено в комплекта.

Ако не възнамерявате да използвате приставките, замислете се дали си заслужава да платите повече за модел с подобни екстри.

Скорости

Повечето бюджетни пасатори имат две скорости – бавна и бърза.

По-скъпите модели имат повече степени и дори импулсна функция.

Ако избраният пасатор има поне три скорости – това би било достатъчно за справяне с повечето кухненски задачи. Разбира се, най-добре е да си направите списък за какво най-често ще използвате пасатора и съответно колко скорости биха ви свършили работа.

Почистване

Повечето пасатори се почистват като ножчетата се накиснат в топла сапунена вода и след това се изплакнат хубаво. Някои модели могат да се мият и в съдомиялна машина, но проверете дали това е така преди да го направите.

Проверете дали избраният пасатор има множество пролуки, където може да попадне храна, която съответно след това ще бъде трудна за почистване.

Също така се уверете, че водата при миене няма да остане в пролуките, защото с времето това може да доведе до образуването на плесен.

Безопасност

Пасаторът има остри ножове – съответно трябва да се внимава. Повечето пасатори имат метална или пластмасова преграда, която покрива ножовете.

Все пак някои модели имат по-добра защита от други.

Съхранение

Някои пасатори имат държач за стена и могат да се окачват. Много от безжичните модели с презареждаема батерия са направени именно така.

Обмислете съхранението на пасатора, но и това на приставките ако в комплекта има такива.

Често задавани въпроси


Въпрос: Кое е най-важното нещо, което трябва да се гледа при покупката на пасатор?

Отговор: Комфортът е най-важният фактор.

Пасаторът трябва да е удобен за държане и работа и да не изморява ръката след кратко време. Проверете дизайна на избрания модел. Хубаво е да можете да го държите в ръка без да се пързаля.

Контролите също трябва да са лесни за намиране и натискане. Уверете се, че пасаторът ви е удобен. Теглото също е важен фактор – по-тежките модели ще изморяват ръката ви много по-бързо.

Въпрос: Трябва ли пасаторът да има различни скорости?

Отговор: Това зависи от задачите, за които ще го използвате и от какво ще имате нужда. Най-добре направете списък с храните, които най-често ще обработвате с пасатора и преценете модел с колко скорости ще ви свърши работа.

Повечето пасатори имат бавна и бърза скорост, но по-скъпите модели имат повече скорости и възможност за разбиване на импулси.

Въпрос: Мощността на пасатора важен фактор ли е?

Отговор: Мощността е сред факторите, които трябва да се вземат предвид, но не е най-важна. Мощността обикновено ще ви даде добра представа за силата на мотора.

По-мощен мотор може да се справи с пасирането на по-голямо количество храна за по-кратко време. Мощността на един пасатор може да варира между 140 и 600 вата.

Нека ви представим и някои от най-добрите пасатори, които към момента можете да откриете на пазара.

1. Пасатор Bosch MSM87140


Този уред е предназначен за домашна употреба и представлява вертикален миксер с купа с капацитет от 0,7 литра. Купата е изработена от пластмаса.

Продуктът може да пасира, да смесва и да кълца. Има също и функция турбо.

Може и да се мие в съдомиялна. Мощността му е 750 вата. Пасаторът е с 12 скорости. Има подвижен накрайник от инокс.
Купи сега

2. Пасатор Daewoo DHB75


Пасаторът осигурява на ваше разположение шест различни скорости и 15 000 оборота в минута.

Мощността му е 900 вата. Има корпус ABV, който е устойчив както на удар, така и на хлъзгане, на абразивни тела и на алкални разтвори. С ергономичен дизайн е, което означава, че можете да го ползвате лесно и удобно. Разполага с функция пулс за максимална мощност, предназначена предимно за смилане на твърди храни.

Има пластмасова купа с капацитет 0,5 литра. Осигурява смилане и кълцане. Може да се мие в съдомиялна.
Купи сега

3. Пасатор Philips Avance Collection HR1674/90


Този ръчен пасатор е с 800 вата мощност, бутон спийд тъч за интуитивно управление и технология за пасиране промикс. Тази технология е авангардна и използва триъгълна форма за максимална ефективност и оптимален поток на храната.

Има двойна бъркалка за смесване и разбиване. Разполага и с предпазител на ножа, за да не се разплисква храната. Освен това е ергономичен за лесна употреба.

Има XL аксесоар за нарязване за кълцане на големи количества продукти. Осигурява пасиране, смесване, кълцане, както и система против плъзгане.
Купи сега

4. Пасатор Rohnson R-581


Уредът е с максимална мощност от 900 вата. Разполага с нож от неръждаема стомана и накрайник за пасиране, също изработен от неръждаема стомана.

Има чопър с капацитет от 500 милилитра и ножове от неръждаема стомана.

Осигурява ви също мерителна купа от 1000 милилитра. Има две скорости и турбо бутон. Също така е с LED светлинен индикатор. Осигурява ви миксиране, кълцане и пасиране.

Лесно се сглобява и съхранява.
Купи сега

5. Пасатор Gorenje HBX601QB


Пасаторът е с електрически мотор, който е икономичен, а и издръжлив. Предназначен е специално за дългосрочна употреба.

Има технологии SoftTouch и турбо. Осигурява удобен контрол с ергономичен захват, както и с бутон за максимална скорост. Има лесна за почистване и употреба блендер приставка, която може да се сваля. Направен е с четворен нож от неръждаема стомана. Има купа, изработена от пластмаса, с капацитет от 0,8 литра.

Разполага с 12 различни скорости.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

6. Пасатор HOMA HBS-1000J


Този мощен уред ви осигурява две скорости за работа. Моторът му ви предоставя отлична мощност, както и висока устойчивост.

Разполага с метален накрайник за пасиране, както и с пасиращ нож, чиито четири остриета са направени от неръждаема стомана.

Предоставя ви купа за пасиране с капацитет от 0,75 литра. Мощността му е 1000-1100 вата.

Тялото е изработено от неръждаема стомана. Пасаторът лесно пасира зеленчуци, плодове и даже лед.
Купи сега

7. Пасатор Tefal Quickchef HB656838


Уредът разполага с мотор с 1000 вата мощност за отлично пасиране и голяма ефективност. Разполага също и с протектор срещу пръскане за чудесен комфорт.

Има интуитивен бутон с подсветка за промяна на скоростите. Дръжката му е мека и не се плъзга.

Към уреда има мерителна чаша, чийто капацитет е 800 милилитра. Освен това е налична мини резачка за до 500 милилитра. Също така разполага с тел за разбиване на яйца.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
3 Коментари
  1. ivan ivanov пише

    iskam da vidia komentarite na drygite xoradobar pasator

  2. Боби пише

    И Бош и Гореня ги зачертвам веднага от личен опит.

  3. Анонимен пише

    Аз изключвам Tefal заради моя опит с един такъв пасатор. В голям магазин за техника ми препоръчаха марката като най-добрата в бранша, съответно беше и най-скъпата. Не бих повторил. Безумно е сериозна машинка с метална режеща част да се държи на фини, чупливи пластмаски. Счупят ли се – край, няма какво да се направи, въпреки че мотора и самите ножчета са напълно здрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!