Всички категории

6-те Най-Добри Печки за Баня

Търсите начин да възобновите комфорта в банята и да увеличите максимално нейната функционалност?

В такъв случай си струва да обмислите закупуването на печка за баня!

Няма съмнение, че модерните технологии навлизат все повече в жилищното обзавеждане.

В сравнение с домовете отпреди няколко десетилетия, тези в днешно време разполагат с безброй удобства. Някои от тях вече се смятат за задължителни във всяко жилище, други – не чак толкова.

Една от глезотиите, която от сравнително скоро намира масово приложение в домовете, е печката за баня. Докато преди време отоплението в банята беше лукс, който само по-заможните можеха да си позволят, благодарение на печките това стана достъпно и за обикновения човек.

Това е и една от причините тя да набира все повече популярност. Все пак, множеството й предимства не са за изпускане, особено когато човек може да им се наслади срещу прилична цена.

Ако се чудите дали подобен продукт може да намери място във вашата баня или вече сте решили да си го купите, но не знаете откъде да започнете – имате късмет!

В следващите редове ще ви представим най-важната информация, с която да се запознаете, преди да направите своя избор. В допълнение сме подбрали и някои от първенците сред печките за баня на българския пазар към момента.

Какво представлява печката за баня и какви ползи има от нея?

Както става ясно от името, печката за баня е отоплително средство, чрез което да контролирате температурата в едно от най-специфичните помещения от всеки дом.

За разлика от повечето стаи, които разполагат с дограма, изолация или специално отопление, банята изисква отделно внимание.

Освен, че е облицована със студени плочки, влагата и тръбите към бойлера например правят температурата на това помещение много по-трудна за контрол и поддръжка.

Именно затова печката за баня би била изгодна инвестиция, особено ако става дума за баня, която не разполага с никакво отопление.

Ако все още се чудите дали банята ви се нуждае от подобен продукт, препоръчваме ви да обмислите следните му предимства.

Осигурява комфорт

Вероятно най-очевидната полза от печката за баня е възможността да поддържате помещението топло при нужда.

Както вече стана ясно банята се различава от останалите помещение в дома и често остава на заден план при жилищното отопление. Особено през зимните месеци там температурата може да е значително по-ниска от тази в другите стаи.

Това прави преходът между помещенията по-драстичен и създава неудобство – нещо, която няма място в дома на модерния човек.

Печката за баня, обаче, лесно решава този проблем. Благодарение на нея ще можете да регулирате температурата в банята според вашите собствени предпочитания, вместо да се примирявате с климатичните особености.

С нея повече няма да ви се налага да мръзнете от студ всеки път щом излизате изпод душа или ви се наложи да напуснете топлите завивки, за да отидете до тоалетна през нощта.

Това е изключително благотворно за домовете, в които живеят деца или възрастни хора. Те са много по-чувствителни към студа, уязвими са и по-лесно може да се разболеят, ако банята не е добре затоплена.

Поддържа чистотата

В случай, че комбинирате печката в банята с вентилатор, то може да сте сигурни, че помещението ще изсъхва далеч по-бързо. Причината е, че високата температура ще изпарява водата за сравнително по-кратко време, а междувременно вентилаторът ще издърпва парата.

Това прави печките за баня подходящи за големи семейства, където посетителите на банята са значително повече. Ако вашите близки се къпят по различно време и помещението винаги е мокро, вече знаете решението!

Бързото изпаряване и изсъхване ще доведе и до значително по-малко влага по стените, плота, кранчетата и прочее. Освен това, ще помогне и за запотяването на огледалата, както и за предотвратяване на мухъла.

Ако това не ви се струва достатъчно, комбинацията от двата уреда ще доведе и до по-бързо разсейване на лошите миризми в банята.

Благоприятства здравето

Неслучайно мнозина професионални лекари и специалисти препоръчват да се ходи на минерални извори и спа. Топлата температура и изпаренията могат да окажат значително влияние върху здравословното състояние на човека и да спомогнат за по-бързото му възстановяване.

Според голяма част от проучванията високата температура стимулира циркулацията на кръвта. В допълнение отпуска стегнати или схванати мускули и стави.

Това ги прави идеални за тези от вас, които търсят начин да помогнат на тялото да се отпусне след тежкия работен ден.

Какво да имате предвид при закупуването на печка за баня?

Тъй като набират все повече популярност, печките за баня вече се предлагат и в голямо разнообразие.

С цел да ви улесним в избора сред толкова много продукти сме ви подготвили някои от най-важните характеристики на печките за бани. Препоръчваме ви внимателно да ги обмислите преди да се запътите към магазина.

Вид

Печките за баня се разделят в множество групи в зависимост от устройството и спецификациите си.

Един от най-популярните видове със сигурност е преносимата печка.

Тя е компактна и лека, което я прави идеален вариант за наемателите, които не могат да правят промени по жилището, което обитават. Вместо да се ангажирате с монтирането на по-мащабна печка, преносимата ще ви осигури нужните удобства без много усилия от ваша страна.

Още едно нейно предимство е, че ще можете да я използвате и в други помещения при нужда. Нейната гъвкавост, обаче, е за сметка на по-големия шум, който създава понякога, както и нуждата от по-редовно почистване.

Печките за таван, пък, са доста по-издръжливи и безопасни.

Те също може да се монтират и в други помещения при нужда, макар инсталацията да отнема малко повече време и усилия. Мнозина предпочитат този вид печки защото не заемат място и до тях много по-трудно ще достигне вода, която да причини повреда или инцидент.

От своя страна, печките за стена също са компактни и подходящи за малки бани.

Те се прикрепят към стената с куки или носещи винтове. Макар да изискват повече окабеляване и настройка, тези печки са изключително издръжливи и ефикасни.

Вентилаторните печки за баня, пък, много добре се справят с влагата и парата.

Освен, че някои от тях може да функционират и само като вентилатори през лятото, те помагат против натрупването на мухъл и плесен. За сметка на това, обаче, те се предлагат и на по-високи цени от останалите.

Отоплителен процес

След като представихме основните видове печки е нужно да обсъдим и начинът, по който те работят.

Печките за баня на конвекционен принцип са просто, но ефикасно решение.

Те прекарват въздуха в помещението през себе си, затоплят го и го връщат обратно в атмосферата. Веднъж топъл, той се надига и започва да циркулира из стаята, затопляйки телата в нея. Иначе казано, топлината се разпростира чрез въздуха.

Печките, които работят на принципа на радиацията, обаче, са още по-ефективни.

Причината е, че при тях няма буфер, който да пренася топлината от печката до повърхностите, предметите и хората в стаята. Подобен тип печки излъчват топлина, но не хабят енергия, за да затоплят самия въздух, а се концентрират директно върху телата в помещението.


Това ги прави полезни за баните с прозорци или мощни вентилатори, които постоянно издърпват топлия въздух.

В повечето случаи инфрачервените печки за стената, както и подовото отопление функционират чрез радиация. На същия принцип са и кварцовите печки – едни от най-популярните на пазара.

Съществуват и продукти, които са комбинация от двата процеса. Горещата повърхност на радиатора, например, излъчва топлина, която после се разпространява във въздуха чрез конвекция.

Размер

Когато става дума за толкова тясно и ограничено пространство като банята, големината на всяко оборудване в нея е важно. Това се отнася с пълна сила и за печката.

В случай, че тя е прекалено голяма за вашата баня, вероятно няма да функционира правилно. Ако, пък, подберете твърде малък продукт, той няма да е достатъчен за отоплението на цялото помещение.

Когато правите своя избор обърнете внимание на мощността на печката. По нея може да разберете дали размерът на даден продукт е подходящ за банята ви.

Като ориентир може да приемете, че 100W (вата) мощност са достатъчни за приблизително 1 кв.м. от стаята. По тази логика може да проверите цялата мощност на уреда и да я разделите на 100 – ако получите число, близо до площта на банята, значи печката е подходяща.

Например, ако печката е с мощност от 1200W, то тя ще свърши работа за помещения с размер около 12 кв.м.

Разположение

Мястото, което ще изберете за вашата печка за баня, също е ключово за нейната ефикасност. То е важно и за безопасността и често се определя както от размера на печката, така и от циркулацията на въздуха в помещението.

В случай, че сте се спрели на преносима печка, препоръчително е да я поставите на отдалечено и безопасно място. Такива са ъглите или стабилни столове например.

Ако, обаче, сте избрали печка за стена, задължително трябва да направите справка с листовката към продукта. В нея производителите са посочили разстоянията от стената и пода, които трябва да вземете предвид при монтажа на печката, ако искате тя да работи правилно.

Старайте се да не инсталирате продукта непосредствено до закачалката за хавлии или завесата в банята. Ако не съобразите това има риск платът да пречи на циркулацията на въздуха и значително да намали ефикасността на печката.

Същото се отнася и за удобните кътчета зад вратите или ъглите, които вероятно не използвате за друго. В много случаи ако разположите печката именно там, тя няма да е способна да отоплява цялото помещение.

За да сте сигурни, че няма опасност от инциденти, токов удар или пожар, уверете се, че до печката за баня не може да достигне вода. В тази връзка никога не монтирайте продукта директно в душ кабината или в близост до стените на мивката, ваната или душа.

В противен случай рискувате да опръскате печката без да забележите и сериозно да застрашите както вашето здраве, така и това на вашите близки.

Дори и да сте сигурни, че ще се отнасяте с внимание и грижа, не се изкушавайте и не си правете експерименти с разположението на печката. Макар вие старателно да пазите продукта, ако банята се използва от малки деца или възрастни хора, тяхната безопасност също може да бъде застрашена.

Безопасност

Както стана ясно, печките за баня крият множество опасности, особено ако не им отделите нужното внимание при инсталацията и употребата.

Поради тази причина повечето са оборудвани със специални части или функции, които да гарантират вашата безопасност.

Някои преносими печки, например, са снабдени със специален адаптер в случай на земетресения или ако печката падне докато работи. Устройството е настроено така, че да прекъсне връзката с тока и да изключи печката, преди тя да е застрашила здравето ви.

В случай, че печката ви разполага с такъв адаптер, имайте предвид, че той трябва да се сменя сравнително редовно. Въпреки неговото наличие все пак бъдете внимателни когато разполагате продукта в близост до влажни зони.

По-голямата част от печките на пазара вече са оборудвани и с предпазители против прегряване. Подобна функция би била подходяща за тези, които често забравят да изключат устройството, както и за семейства с малки деца, които може да включат печката без да забележите.

Макар отначало да звучи нелогично, по-мощните и големи печки всъщност са по-безопасни от малките и слабите. Те загряват бързо, което означава, че няма нужда да стоят включени за дълъг период от време. Голямата мощност, пък, води до бързо изпаряване на влагата.

Всичко това значително намалява възможността печката да прегрее или да влезе в контакт с водата. Освен това, тежката и масивна печка по-трудно ще се преобърне – значително предимство за семействата с малки деца или домашни любимци.

Какви грижи трябва да полагате за печката за баня?

Разбира се, освен на добрия подбор, правилното позициониране и употреба, вие трябва да обърнете внимание и на поддръжката на печката за баня.

С времето по повърхността и във вътрешните механизми се натрупат прах и мръсотия. Те може да задръстят съоръжението, което, от своя страна, да доведе до ниска ефективност или лоша миризма.

Ако нещо пречи на топлия въздух да излиза от печката, то това може да предизвика дори пожар.

Задължително е редовно да почиствате продукта, за да предотвратите подобни инциденти.

Преди да пристъпите към почистването, винаги се уверявайте, че печката е изключена и към нея не се подава ток.

Може да избършете повърхността с микрофибърен парцал, който предварително сте навлажнили. Винаги изчаквайте третираното място да изсъхне напълно преди да продължите с почистването или да включите печката.

Ако продуктът го позволява е добре да махнете капака и да се погрижите и за вътрешните механизми. Постарайте се да изчистите всички тръби и решетки с вакуум или прахосмукачка.

Не забравяйте да третирате и решетките на самия капак, по които полепват най-много мръсотия и прах. При изкарване на топлия въздух тези вредни частици се разпространяват във въздуха и могат да бъдат вдишани.

Когато почиствате самият загряващ елемент никога не пръскайте вода или препарат директно върху него. Старайте се да ползвате подходящ парцал, който да напоите с третиращото средство.

 

Е, надяваме се предоставената информация да ви бъде от полза при избора на новата ви печка за баня.

Ако все още имате колебания относно подбора ви препоръчваме да разгледате следните предложения, които в момента са сред най-добрите на българския пазар…

1. Вентилаторна печка – духалка за баня SAPIR SP 1970 UТази печка се монтира на стената и има две степени на работа. В зависимост от вашите предпочитания тя може да духа топло с мощност от 1000W или да постигне гореща температура с максималната си мощност от 2000W. В допълнение разполага с регулируем термостат, светлинен индикатор и защита против прегряване.
Купи сега

2. Кварцова печка за баня sapir sp 1972 lbСледващото ни предложение е с максимална мощност от 1200W, но това далеч не означава, че е по-малко ефикасно. Снабдено е с три нагревателя и предлага три степени на мощност. Освен това е влагоустойчиво и има предпазител против прегряване.
Купи сега

3. Вентилаторна печка за баня TESY HL 243 VB WТози продукт също е предназначен за стенен монтаж, като разполага и със закачалка, на която да оставите кърпата си. Максималната му мощност е 2000W и има две степени на мощност.
В допълнение е снабден с LCD дисплей за лесен контрол на функциите, хронометър и защита както срещу прегряване, така и срещу премръзване.
Купи сега

4. Кварцова печка за баня Cecotec Ready Warm 7000 Quartz BathТова предложение е с две степени на работа – с мощност от 600W за умерена температура и с 1200W за постигане на приятна топлина. Монтира се на стената, като можете лесно да управлявате ъгъла, под който да пада топлината, за максимално удобство и ефикасност.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Печка за баня Rosberg R51972BТази кварцова печка разполага със защита срещу прегряване и влагоустойчивост. Максималната й мощност е 1200W, която влиза в употреба при най-силната от трите степени на работа. Освен нея, съоръжението може да работи на 400W и на 800W.
Купи сега


6. Вентилаторна печка за баня HOMA HBH-2004BПоследното ни предложение също се монтира на стената. Разполага с две степени на работа – 1000W за умерена топлина и 2000W за горещина. Контролът и сменянето между степените се извършва лесно чрез дърпане на връвчица в долния край на печката.
Купи сега

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!