Всички категории

6-те Най-Добри Печки за Кола

Обичате ли в колата ви да е топло и уютно, докато карате в лошо време?

Е, в такъв случай печката за кола със сигурност ще е добра инвестиция.

Вероятно познавате неприятното чувство когато сутрин пътувате за работа и се налага да мръзнете в колата, докато тя загрее. Особено ако живеете на по-студено място със сигурност сте се сблъсквали със заскрежени прозорци, замръзнали врати и ледени седалки.

Разбира се, повечето превозни средства разполагат с вграден радиатор, чрез който да регулирате температурата. Той, обаче, изисква техническо време, за да загрее, а това може да стане само след като колата е вече запалена.

Не ви ли се иска да имате допълнителен уред, с който предварително да затоплите купето на колата?

Именно в такива ситуации на помощ идват преносимите печки за кола!

С тяхната помощ ще можете да стопляте вътрешната част на превозното средство още преди да сте го запалили! Така, когато стане време да потеглите, в купето вече ще е топло и уютно.

Препоръчваме ви да прочетете нашия наръчник, за да разберете най-важното за печките за коли. Така ще можете да подберете най-подходящия уред за вашето превозно средство.

Какво представляват печките за кола и какви са ползите от тях?

Накратко казано печките за коли са преносими отоплителни уреди, които можете да позиционирате в купето на превозното средство. В зависимост най-вече от размера си те са подходящи за коли, автобуси, камиони, тирове и прочее.

Те влизат в употреба както за хора, които живеят на места със студен климат, така и за любителите на планината и зимните курорти.

Ако се чудите защо трябва да се оборудвате с допълнителна печка, след като колата ви вече разполага с отоплителна система, ви препоръчваме да обмислите следните предимства.

Удобство

Както вече споменахме, преносимите печки за кола ще ви помогнат да затоплите купето на превозното средство по-бързо и лесно.

Съвсем спокойно може да оставите печката да работи в продължение на 10 или 15 минути, а междувременно да свършите друга полезна работа. През зимата може да оползотворите времето като изчистите колата от снега, а след като влезете в купето, то вече ще е топло и ще можете да се сгреете веднага.

В допълнение тези печки са и преносими, което означава, че ще може да ги използвате и в други ситуации.

Това ви дава възможността да затопляте и други помещения, които не разполагат със собствена отоплителна система – лодка, парник и прочее.

Резервен вариант

Мнозина смятат, че нямат нужда от преносима печка за кола, тъй като превозното им средство вече разполага с отоплителна система.

От друга страна често се случва радиаторът на колата да се повреди внезапно или да не работи достатъчно ефективно.

В такива ситуации преносимата печка за кола е единственото спасение.

С нея повече няма да се притеснявате, че ще останете на студено в най-неподходящия момент. Дори да сте на дълъг път винаги ще можете да изкарате вашата нова придобивка при подобни извънредни случаи.

Размразяване

Както вече стана ясно, едно от най-големите предимства на преносимите печки за кола е, че могат да работят дори когато превозното средство не е запалено.

Това е и главната разлика с вградения радиатор, който може да включите само ако двигателят работи.

Повечето преносими печки за кола разполагат с функцията за размразяване.

Тя ще ви помогне да премахнете скрежа от прозорците през зимата. По този начин, когато стане време да запалите колата и да потеглите, стъклата вече ще са чисти и ще имате добра видимост върху пътя.

Какви видове печки за кола съществуват?

Разбира се, за отделните превозни средства се предлагат и разнообразни печки. Между продуктите на пазара ще срещнете множество варианти, чиито функции и начин на работа са коренно различни.

Конвекторни

Печките с конвектор се считат за най-безопасните. Поради тази причина те са най-често използваните в повечето превозни средства като коли, камиони и прочее.

Накратно казано, те прекарват студения въздух през електрически елемент, който го затопля.

Тъй като горещият въздух има по-ниска плътност от студения, този тип печки успяват да разпространяват топлината сравнително равномерно из цялото купе.

Вентилаторни

Както става ясно от името, този тип печки разполагат с вграден вентилатор.

Благодарение на него те успяват да накарат въздуха в купето на превозното средство да циркулира и по този начин да затопля телата и обектите.

Те са по-компактни от останалите видове, затова и се използват в широк набор от превозни средства.

Макар мнозина да ги предпочитат заради бързия им режим на работа и малкия размер, те издават и повече шум от останалите. Това може да се окаже проблем за хора с чувствителен слух или за семейства с малки деца.

Радиационни

Радиационните печки за кола не разпространяват горещ въздух.

Те излъчват инфрачервени лъчи, които затоплят обектите наоколо.

Поради тази причина тя не е много удачна за затворени пространства, тъй като може да се окаже опасна.

Макар да работи бързо и да е сравнително евтин вариант, радиационната печка най-често се среща в превозни средства с добра вентилация, открити коли или такива с лоша изолация.

Какво трябва да имате предвид при закупуването на печка за кола?

Освен вида на печката за кола, при избора трябва да обърнете внимание и на допълнителните характеристики на продукта.

До голяма степен именно от тях зависи дали печката ще пасне добре на превозното средство и дали ще работи пълноценно.

В този ред на мисли ви препоръчваме да обмислите внимателно следните спецификации, за да сте сигурни, че инвестицията ви ще бъде оправдана.

Мощност

Мощността на бъдещата ви печка за кола трябва да бъде съобразена с капацитета на електрическата система на вашето превозно средство.

Именно поради тази причина е добре да се запознаете с детайлите по колата ви преди да купите самата печка.

Ако не се насочите към печка, която да е съвместима с автомобила, рискувате той да не може да я захранва добре и тя да остане неизползваема.

Повечето продукти са с мощност до 200W и рядко ще срещнете по-силна печка.

Голяма част от тях попадат в диапазона от 150 до 180W, което е и универсално за повечето модерни автомобили. Долната граница от 150W се счита за напълно достатъчна да затопли средноголяма кола.

Самото захранване, пък, най-често е 12V, което също пасва на повечето коли.

Размер

Големината на печката също трябва да бъде пропорционална на размера на превозното средство.

Това, което трябва да запомните е, че тези продукти са предназначени най-вече за коли.

Разбира се, те са способни да се справят и със затоплянето на по-големи купета като тези на камионите, автобусите и прочее. Това, обаче, ще отнеме повече време ако печката е прекалено малка.

В случай, че възнамерявате да си купите печка за по-голямо купе, ви препоръчваме да избягвате керамичните продукти. Печките с дизел ще се справят по-добре със задачата да затоплят по-обширно пространство.

Когато избирате печката трябва да предвидите не само място за самия уред, но и допълнително разстояние около нея. Старайте се да закупите продукт, който да пасва достатъчно добре на желаното място, като отстрани остава пространство за вентилация.

Функционалност

Печките за коли разполага и с допълнителни функции, които да улеснят или оптимизират работата на уреда.

Повечето от тях са снабдени с различни характеристики за безопасност.

Може да срещнете продукти с автоматичен сензор за висока температура. Те ще се изключат когато достигнат определени граници, за да не нагорещяват прекалено много купето на автомобила.

Други, пък, разполагат със система за изчерпване на кислорода или такава за автоматично изключване ако колата се преобърне.

Съществуват и печки, снабдени с термостат или таймери, които работят по предварително зададен от вас график.

Някои печки за пригодени и за открити превозни средства и купета, затова разполагат с екрани със защита от вятър. Така печката ще бъде предпазена от климатичните особености навън.

Как най-безопасно да използвате печката за кола?

Както може би се досещате печките за кола могат да се окажат доста опасни ако не внимавате по време на употребата им.

Все пак, те се използват в тесни пространства и се нагорещяват до високи степени, затова понякога създават риск за здравето ако ги оставите без надзор.

Като за начало не ги пипайте с голи ръце докато са нагорещени, за да не се изгорите.

Старайте се да боравите само с бутоните и да оставяте на печката време, за да изстине, преди да я приберете.

По време на работа около печката не бива да се поставят предмети, които да затруднят вентилацията и циркулацията на въздуха.

В противен случай уредът може да се нагорещи прекалено и дори да се подпали.

За да избегнете подобни проблеми е удачно редовно да проверявате и изправността на кабелите и фузите.

Преди да използвате печката винаги се уверявайте, че захранването върви по неоголени и здрави кабели. Решетките на печката не бива да са задръстени с прах или мръсотия, която да пречи на горещия въздух да излиза и да го задържа в самия уред.

Винаги се старайте да изключвате печката от захранването когато не я използвате.

Независимо дали ще я прибирате или ще я оставите на същото място, тя не бива да остава включена към самата кола. Докато е свързана със захранването винаги стойте близо до превозното средство, за да можете да реагирате навреме при евентуален проблем.

 

Е, надяваме се предоставената информация да ви бъде от полза при покупката и употребата на вашата нова печка за кола.

Ако все още се колебаете между всички уреди на пазара ви препоръчваме да разгледате следните ни предложения

1. Керамична духалка AMIOТази печка за кола е с удобна дръжка и регулируема посока на нагорещения въздух. С максимална мощност от 200W и захранване от 12V тя е подходяща за почти всяко превозно средство.
Разполага с функция за размразяване на стъкла и може да излъчва както топлина през зимата, така и хладен въздух от вентилатора през лятото.
Купи сега

2. Керамична духалка Yavis TradeОще една печка за кола от керамика, която обаче има максимална мощност от 150W. Захранването е от 12V, а регулируемите решетки ще ви помогнат да насочвате въздуха за максимална ефективност.
Печката е снабдена с функция за размразяване, а освен това е подходяща както за студено, така и за топло време, тъй като има и вентилатор за хладен въздух.
Купи сега

3. Вентилаторна печка за автомобил AutodiagСледващото ни предложение е печка за кола с вентилатор, която е с мощност от 150W. Можете да я закрепите с винтове за вътрешната част на автомобила, за да може по всяко време да я включите и да затоплите купето.
Захранването става чрез запалката на колата и е съвместима с 12V.
Купи сега

4. Печка за кола AutomatТази печка е с вентилатор и стойка, чрез която да я прикрепите на таблото на колата. Освен нея разполага и с дръжка за по-лесно пренасяне. Съвместима е със запалка от 12V и работи с мощност от 150W.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

5. Печка за кола Yavis TradeСледващото ни предложение е печка с мощност от 160W, която е съвместима със запалки от 12V. Уредът е снабден с вграден термостат, за да сте наясно кога трябва да изключите печката, както и контрол на температурата. Разполага с удобна и компактна стойка, чрез която да го застопорите върху таблото на колата.
Купи сега


6. Автомобилна вентилаторна печка OEMПоследното ни предложение е керамична печка за кола с мощност от 150W. Тя разполага с два режима на работа – нагревател през студените зимни месеци и вентилатор за охлаждане през лятото.
Освен, че позволява да размразявате лесно и бързо стъклото на колата, тя е снабдена и с удобна стойка, чрез която да я прикрепите за постоянно към купето на автомобила.
Купи сега

3.7/5 - (14 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
1 Коментар
  1. Веселин пише

    Преди два дни си купих такава вентилаторна печка.Тази сутрин я включих,очаквах доста повече от нея.За мен това нещо не става.Поредният боклук за който дадох 27 лв.По добре да запаля колата и да се прибера , да работи 20/25 минути на място и след това да се кача в нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!