Всички категории

10-те Най-Добри Перални Машини

Какво трябва да имате предвид при покупка на нова пералня?

Преди да се втурнете към най-близкия магазин за техника или да поръчате онлайн, трябва да вземете предвид някои от най-важните аспекти при закупуване на пералня.

Основните са 3: цена, пространство и вид.

НЯМАТЕ ВРЕМЕ?

Ще ви изпратим 5-те най-важни неща при покупка на пералня + нашите ТОП предложения по e-mail.

Цена

Това е може би най-важното нещо, а което трябва да помислите – колко пари имате желание да похарчите за пералня.

При повечето домакински уреди има определен баланс между цената за закупуване и разходите след това.

При пералните това също е вярно – ако закупите по-скъп уред, тогава първоначално ще трябва да заплатите повече, но ще получите по-висококачествен продукт, което намалява разходите по поддръжката и е по-ефективно, понеже така ще спестите от перилен препарат, електричество и вода.

Като цяло, ценовата гама на пералните варира между 300 и 2 000 лева.

Трябва да помислите и за продължителността.

Под това имаме предвид, че ако живеете под наем или в каквито и да е временни условия, може би няма да ви трябва толкова дълготраен уред и, следователно, ще искате да закупите по-евтина пералня.

Обикновено пералните с горно зареждане имат по-малка енергийна ефикасност от тези с предно зареждане и, следователно, струват по-малко.

Пространство

Размерът е друг важен аспект, който трябва да вземете предвид, особено ако домът ви разполага с ограничено пространство.

Обикновено пералните с предно зареждане са по-компактни от тези с горно зареждане, затова са по-подходящи за апартаменти или малки къщи.

Освен това, ако живеете в ограничено пространство, пералните с предно зареждане са по-лесни за достъп, тъй като техните вратички са по-малки.

Разбира се, също трябва да вземете предвид и количеството пране.

За домакинства, които са по-малки – от по един или двама души – най-подходящи може да са по-малки перални с около 4-7 кг капацитет.

Но ако домакинството или семейството ви се състои от повече души, вероятно ще ви е необходима по-голяма пералня с капацитет повече от 8 кг.

Вид

Когато казваме, че трябва да обмислите вида на пералнята, като цяло имаме предвид, че трябва да решите дали искате такава с горно или с предно зареждане.

Помнете, че никоя няма значително предимство пред другата. Тук всичко зависи от това какви са предпочитанията и изискванията ви.

Съществува една главна разлика – пералните с горно зареждане имат барабан, който е монтиран вертикално и използва централна ос за въртене на дрехите, докато пералните машини с горно зареждане са с хоризонтално монтиран барабан, което означава, че дрехите ви ще бъдат въртени от гравитацията.

Ето кои са основните неща:

 • Предно зареждане: Този тип перални са по-ефективни, когато става въпрос за вода и електричество. Те са по-компактни и се смята, че перат дрехите по-добре.
 • Горно зареждане: В по-голямата си част са по-евтини. Също така времетраенето на програмите им е по-кратко, а самите машини са по-гъвкави (например – можете да добавите дрехи по средата на прането).

Какви други функции имат пералните?

Производителите постоянно измислят нови начини да откроят моделите си от останалите.

Можете да очаквате няколко стандартни функции:

Променлив таймер/забавено стартиране

Сред най-често срещаните свойства на пералните машини е променливият таймер.

Той ви дава възможност да контролирате продължителността на програмата, а също така и да забавите стартирането до определено от вас време.

По този начин можете да се възползвате от по-ниската цена на нощната тарифа електричество, ако такава е достъпна.

В дългосрочен план, ако настройвате пералнята си да работи през време, когато електричеството е по-евтино, можете да спестите пари.

Контрол на температурата

Друго полезно свойство е възможността да настройвате температурата на водата в пералнята.

По този начин можете да пускате за пране различни платове, които изискват или щателното пране, което предоставя горещата вода, или деликатното пране, което извършва студената вода.

В повечето случаи студената вода е също толкова добър избор, колкото горещата, а това може да ви спести пари, тъй като няма да се загрява водата.

Различни режими

Много перални машини разполагат с множество режими, което е изключително полезно свойство, понеже така могат да се перат различни видове платове.

Например, могат да се срещнат режими за светло или тъмно пране, за силно замърсени дрехи, за завивки, за деликатни платове и много други.

Наличните режими зависят до голяма степен от цената на уреда и от производителя.

Смарт контрол

Някои модели перални надскачат границите на взаимодействието ни с електроуредите.

Сред новите методи за контрол фигурират тъчскрийн интерфейси, които позволяват подобрено персонализиране, силно надминаващо стандартния механичен контрол.

Някои от най-висококачествените машини позволяват отдалечено контролиране чрез съвместим смартфон.

Смарт контролът може да е много полезен, тъй като чрез него можете да настройте пералния цикъл, след като напуснете дома си, или да го стартирате, преди да се приберете – за жалост, предстоят години, преди автоматичното събиране на мръсни дрехи да стане факт.

Нека сега разгледаме някои по-механични характеристики:

Качество на материалите – неръждаема стомана срещу порцелан или пластмаса

Материала на барабана на пералнята зависи силно от цената и цялостното качество.

Това е най-силно използваната част от пералнята машина. Като цяло, ако барабанът е изработен от качествени материали, той ще издържи по-дълго.

По-евтините уреди са с подсилени керамични или пластични барабани. В същото време пералните с по-високо качество са произведени от здрава неръждаема стомана.

Вид задвижване

При съвременните перални машини се използва един от два вида задвижване – единият вид е недиректно – използва се колан, свързващ мотора и барабана – докато другият е директно – чрез прикрепен мотор.

При системите с директно задвижване има по-малко движещи се части, следователно така се постига по-малко шум и вероятност за повреждане, а също и по-голям контрол на барабана, чрез което се позволяват различни възможности за перален цикъл и по-бързо настройване.

Но недостатъкът е, че е необходимо специфично да се създаде мотора така, че да пасва на размера и капацитета на пералнята, за да се постигне точното количество мощност, което може да доведе до покачване на цената.

Перални със сушилня

Някои производители изработват перални със сушилня.

Те представляват пералня с предно зареждане, комбинирана с кондензаторна сушилня.

Кондензаторната сушилня използва сух въздух, а не го вкарва отвън. А пералня с предно зареждане представлява просто пералня, която се отваря не отгоре, а отпред.

8-те Най-Добри Перални със Сушилни

Тези уреди се използват точно като нормалните перални. Но при тях има допълнително предимство – след като пералният цикъл е приключил, те ще изсушат дрехите.

Някои перални разполагат с опцията да комбинират прането и сушенето в един цикъл, за да не трябва да правите нищо допълнително.

В този случаи можете просто да оставите пералнята си, да свършите работата си и прането ви ще е чисто и сухо!

Кои са най-добрите перални машини?

След като сте направили малко проучване и сте решили, че искате пералня с определен размер, с предно/горно зареждане и сте решили какъв ще е бюджетът ви, време е да разгледаме някои от най-добрите на пазара.

1. Пералня Indesit Slim EWSD 61051 W EU


Тази пералня е от Клас А+ и е с капацитет 6 кг, като развива 1000 об/мин.

Разполага с разнообразие от програми: против миризми, Експресно пране и сушене, програма Спорт и други подобни.

При нея можете да включите пералнята, да изберете желаната програма и да я стартирате само с един бутон.

Предлага опцията “Таймер за отложен старт”, чрез която можете да програмирате пералнята да се включи в различно време, например, когато започне нощната тарифа електричество, което е по-удобно и евтино за вас.

Подходяща е за по-малки жилища и може да пере различни тъкани, включително синтетични, деликатни, памучни и т.н. Идеално премахва миризмите, като, както споменахме, предлага специална програма именно за тази цел.
Купи сега

2. Пералня Beko WMY81483LMB1


Този модел е с 1400 об./мин, капацитетът е 8кг и принадлежи към Клас А+++.

Разполага с патентованата от Beko система Aquafusion, която пести ресурси като изчислява максимум разхода на перилен препарат, енергия и вода.

Барабанът е с дизайн Aquawave, което не позволява увреждане на тъканите. Осигурява програма CoolHygiene, чрез която дрехите ви ще бъдат хигиенично изпрани, даже и при ниска температура.

Наличен е LCD дисплей, чрез които се проследява времето за пране и програмите.

Разполага също така и с отделение за течен перилен препарат, електронна система за балансиране (благодарение на която се премахва допълнителния шум), система за автоматично регулиране разхода на вода (което спестява разходи) и 16 различни програми (включително Dark Care за тъмно пране), благодарение на които могат да се перат всякакви материи.
Купи сега

3. Пералня Hotpoint-Ariston FMSG 623B


Пералнята е с капацитет 6 кг и развива 1200об/мин. Принадлежи към Клас А+++ и е със символ Ecotech, което означава, че отговаря на най-високите стандарти и изисквания за енергийна ефективност.

Следователно, можете да сте сигурни, че ще консумира по-малко ресурси, но същевременно ще предоставя отлични резултати.

Този модел е с технология Anti-Stain, която се състои от няколко фази и премахва множество упорити петна, като можете да я контролирате само с един бутон.

Изпирането High Definiton предоставя перфектни резултати, като напълно запазва вида на дрехите ви, без да ги поврежда.

Той като пералнята разполага с технологията Hyrdo Thermal, това ви осигурява запазване на цветовете на дрехите.

Освен това пералнята предлага програмата Woolmark Platinum Care,  която е специално за вълна и дрехи, нуждаещи се от ръчно пране. Тази програма е създадена така че да избягва триенето на дрехите, което запазва тяхната мекота.

Този модел е по-бюджетно решение, подходящо и за по-малки домакинства.
Купи сега

4. Пералня Slim Samsung Eco Bubble WF60F4E0W2W


Тази пералня е от Клас А++, капацитетът ѝ е 6 кг, като развива 1200об/мин.

Предлага 8 програми, включително такава за ръчно пране, за вълна или памук, за предпране, спортна програма, синтетика, ниска консумация на енергия и забавено програмиране.

Има функция рестартиране, регулатор на оборотите, самопочистващ се филтър, защита от деца, защита против прегряване, самодиагностика и Fuzzy Logic, като е с технологиите Diamond Drum, Eco Bubble и керамичен нагревател.

Тя е с предно зареждане и дигитален контролен панел. Тежи 55 кг и изразходва средно 8580 I вода годишно, като годишната консумация на енергия е 170 kW/h.

Тази пералня е подходяща и за малки домакинства, и за семейства с деца.
Купи сега

5. Пералня LG F4J6EY2W


Този модел е с директно задвижване, капацитет от 8,5 кг, принадлежи към Клас А+++ и развива до 1400 об/мин.

Разполага с функцията NFC, благодарение на която смартфонът ви може да изтегля нови програми за пране и те да бъдат инсталирани в пералнята.

Пералнята е с интелигентна диагностика, което помага за бързо откриване и решаване на повечето проблеми. Използва се висококачествен мотор, което намалява вибрациите и шума.

Този модел е с програма Allergy Care, която намалява алергените (включително акари) до 99,9% и по този начин се бори с тях, спомагайки за намаляването на алергиите. Осигурява функции за защита от деца, прекъсване на програмата, самодиагностика, отложен старт и други.

Подходяща е за по-големи домакинства, семейства с деца и хора, страдащи от алергии.
Купи сега

6. Пералня Samsung Add-Wash WW70K44305W/LE


Този модел е от Клас А+++, капацитетът му е 7кг, а оборотите в минута са 1400.

Разполага с технология Add Wash, благодарение на която можете да прибавяте дрехи, дори ако програмата е започнала.

Инверторният мотор е дигитален и намалява околния шум, като допринася за висока енергийна ефективност.

За диагностика на проблеми се използва  Smart Check, което е автоматична система, позволяваща да се открият проблемите и техните решения, чрез приложение на смартфона.

Пералнята е с функция Защита от деца, осигурява центрофугиране, еко почистване на барабана, функция за състояние на програмата и таймер за оставащо време.

Предлага 10 програми, включително Грижа за бебето, спорт, синтетика, вълна, допълнително изплакване и други.

Моделът е подходящ и за по-малки, и за по-големи домакинства, както и за семейства с бебета.
Купи сега

7. Пералня SLIM Hotpoint-Ariston AQS73D29


Този модел пералня е с капацитет до 7кг, развива 1200 об/мин и е от Клас А+++.

Разполага с програма Woolmark Platinum Care, създадена за пране на вълна и материи, изискващи ръчно пране, чрез което се постига отлично изпиране със запазена мекота на дрехите.

Осигурява също така и програма против алергени, която се състои от два етапа и премахва дразнещите кожата алергени – полен и прах.

Има дозатори за омекотител и препарат, разполага със 17 програми за пране, включително за тъмно пране, за цветно пране, за ризи, памук, вълна, програма за изстискване и отцеждане и други.

Има функции за защита от протичане, етапи на пране, родителски контрол, заключване на вратата, настройване на програмите и други.

По-подходяща е за малки домакинства.

Подходяща е също така и за семейства с малки деца или за хора, страдащи от определени видове алергии.
Купи сега

8. Пералня Beko WTE7502B0


Пералната машина побира до 7кг дрехи. Развива 1000 об/мин и е от Клас А+++.

Предлага 15 различни програми за пране, включително Baby Protect, чрез която могат да се перат дрехи, нуждаещи се от специално третиране – например, дрехи на бебета или на хора, страдащи от алергии.

За тъмното пране е осигурена програмата Dark Care, а са налични и програми за ризи, спортно пране, вълна, ръчно пране, за премахване на животински косми, отложен старт, технология Aquawave, балансираща функция и отложен старт. Подходяща е предимно за по-малки домакинства.
Купи сега

9. Пералня Whirlpool FDLR 70250 BL


Този модел побира до 7 кг дрехи и работи с до 1200 об/мин. Принадлежи към Клас А+++ и е с 6th Sense Colors технология.

Благодарение на тази технология се оптимизира прането на смесени цветове дрехи, изпират се всички светли дрехи, без боядисване, и се предпазват тъмните цветове от избледняване.

С предно зареждане е и предлага 15 програми за пране, включително за памук, деликатни дрехи, дънки, цветно пране, ръчно пране, синтетични дрехи, ниска консумация на енергия, Aqua Eco и други.

Този модел разполага с отложен старт.

Пералнята осигурява функция за дозиране на препарата, както и защита от деца.

Подходяща е за малки домакинства и за такива с деца.
Купи сега

10. Пералня Bosch WAN24160BY


Пералня от Клас А+++, която развива 1200 об/мин и е с капацитет от 7 кг.

Има система за управление на натоварването, благодарение на което не се използват вода и електричество повече отколкото е необходимо.

Вградена е технологията VarioPerfect, чрез която повечето от програмите могат да се настроят за по-бърза работа и по-голяма икономичност.

Възможно е да добавяте или изваждате дрехи, дори след като е стартирала програмата.

Този модел е с дигитален дисплей, предно зареждане, Waterproof system, 3D AquaTronic, ActiveWater, система за откриване на пяна и 6 различни програми, включително за ръчно пране, деликатни материи, бельо, коприна и т.н.

Подходяща е предимно за малки домакинства.
Купи сега

Ние от BESTO се опитваме да ви помогнем с избора на най-подходящия за вас продукт.

Освен това, прекарваме часове, всеки ден, за да намерим най-добрите промоции, намаления и отстъпки.

Разгелдайте ги тук!

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
11 Коментари
 1. Лина пише

  Между 10-те най не видях нищичко да марките AEG или MILLE. Разбира се ясно ми е, че това е мнение на автора , но цитираните марки първо са едни от най-добрите и второ – с история

  1. Емил пише

   Здравейте, ще ги разгледаме по-обстойно при последващо редактиране на ръководството. Благодарим ви за насоките.

 2. Даниела пише

  Не намерих коментар в класацията ви за АЕГ или МИЕЛЕ. Останах с впечатлене, че това е платена рекламна статия за по-некачествените модели перални. И каква е тази глупост със заключеното изображение на продукт, което първо трябва да споделя във фейсбук, за да го отключа и да го видя?! За дете ли ме смятате? Изключително безполезна статия. Само общи приказки и накрая реклама. Никак не ме убедихте.

  1. Емил пише

   Съжалявам, че сте останали с впечатление, че това е реклама на по-некачествени перални. Това и другите ни ръководства са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.

   Относно “глупостта със заключването”. Останалите наши предложения не са заключени и можете да ги видите, не ви задължаваме да споделите ръководството ни във фейсбук Смятаме, че е полезно и искаме да стигне до повече хора.

   Относно безполезността на статията. Можете ли да кажете какво би ви било полезно да прочетете в ръководството ни за перални, какво не сме включили?

 3. Даниела пише

  Разбира се, че е рекламна статия – иначе защо ще има при всеки модел в “класацията” бутон “Купи сега”? Относно „глупостта със заключването“. Ами глупаво е. Лесно видях модела като натиснах бутона “купи” – Аристон Хотпойнт. Тъкмо вчера говорих с една приятелка, която си купи пералня Аристон Хотпойнт преди една седмица по Великденските празници. За съжаление още на третия ден нещо в нея изгоряло и сега берат ядове с новата покупка. Лично за мен е полезно да науча от кави точно материали вече произвеждат казаните на пералните. Какви са разликите в качествата на материалите и технологията на сглобяване. До колко се поддават на ремонт, за да преценя колко пари да похарча за пералня. Вече научих /разбира се не от подобни на тази статии/, че барабан и казан не са едно и също нещо и че барабанът винаги е метален, но по-важно е какъв е казанът. И тук стои въпросът с цената. От друга страна технологиите се развиват постоянно и е полезно да се знае какви преимущества има един или друг материал, колко години си запазва качествата. Друго, което много ме интересува е гаранцията и поддръжката. От опит зная, че производителите обикновено дават толкова гаранция, колкото е животът на най-некачествената част, вложена в съответния уред. В този ред на мисли ме интересува къде точно се произвеждат различните марки уреди на българския пазар. Такива неща… А какво получавам – подвеждащо заглавие:
  “10-те Най-Добри Перални Машини. Какво трябва да имате предвид при покупка на нова пералня?” и нито дума за АЕГ, Електролукс, Горение, Миеле… Нямах никакво намерение, да влизам в диалог, но случайно пак попаднах на тази статия, докато търсех нещо друго за пералните, защото ми предстои такава покупка. Нищо лично към автора – всеки си вади хляба както може и според както му платят. Това му е хубавото на Интернет, че има много и всякаква информация и който търси по-целенасочено ще си я намери.

 4. Емил пише

  Благодарим ви за градивния коментар. Именно такива коментари ни помагат да правим нашите ръководства по-добри.

  Целта на Besto.bg не е да си купите конктетна пералня, а да се информирате за нещата които трябва да се знаят при избора на такава. Ако има продукт, който рекламираме го отбелязваме със значка СПОНСОРИРАН. Конкретните продукти, са избрани на база тестове, мнения на експерти и ревюта на потребители.

  В най-скоро време ще включим в ръководството ни всички неща които сте написали. Ще включим от какви материали се произвеждат казаните, тяхното качество и технология на сглобяване. Ще включим също секция с разликите между барабан и казан и за какво трябва да се внимава. Ще обърнем внимание и на ремонтите и кои материали подлежат на попрвка. Ще преразгледаме и моделите които сме предложили в най-долната част от ръководството ни.

  Някои неща са много трудни да разберем за конкретни модели и производители на перални. Наистина се опитваме да предложим най-добрата информация, до която имаме достъп.

  Не казваме, че ние сме най-добрия източник на информация за конкретни продукти, но смея да кажа, че сме помогнали на много хора при избора им на пералня. Взимаме под внимание всеки един коментар и ще се погрижим да направим избора на пералня възможно най-лесен за всеки наш потребител.

  Ще продължим да развиваме и допълваме това ръководство и надявам се да бъде от полза на всеки, който купува пералня.

 5. Миро пише

  Няма нищо за gorenje

 6. Минувач пише

  Най добрите перални са Миле! След тях може да анализираме, коментираме и т.н.

 7. @@@@@@ пише

  Miele. Bosch, AEG -следващите седем може да си сменят местата.

 8. Н.Иванова пише

  Браво Емо.
  Излизаш с лика си и не нападаш критикуващите те а градиш.
  Кога и къде да прочета допълненията, които обещаваш?

 9. Христо пише

  Топ 10 на перални в която класация липсват пералните на Миле. Тези които са еталон точно за тази техника. Пералните, които човек неизбежно среща в коя да е обществена пералня. Машините, на които производителя дава възможност за гаранция от 10 години. Съжалявам, статията ви “издиша” отвсякъде. Просто не разбирам какви са ви точно познанията в тази сфера, че сте я написали тази статия. Повърхностни и непълни бих казал. В тази класация може би само 6105-цата на Индезит има място, като го казвам познавайки доста от тези машини от вътре. Между другото много Индезит и Аристон ползват един и същи хардуер, Аркадия примерно и само софтуера и дизайна ги правят различни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!