Всички категории

11-те Най-Добри Перални Машини за 2024

Съвременният свят се технологизира все по-интензивно. Отдавна сме преодолели множество от неудобствата на миналото. И ако има определени технологии, без които можете да минете, съществуват и такива, които в наши дни се оказват просто задължително.

Можете ли да си представите един съвременен дом без перална машина? Силно се съмняваме…

Колкото големи са различията между жилищата ни обаче, толкова драстични могат да бъдат разликите между отделните перални.

На пазара в момента съществуват абсурдно голямо многообразие от продукти. Разликите понякога са такива, че единственото обща точка между отделните модели се свежда до основната им функция.

Това е така именно защото потребностите на потребителите могат да варират в наистина широк диапазон. Пространството, с което разполагаме, перилните ни навици, особеностите на дрехите ни, ежедневието ни – абсолютно всичко може да има значение.

Ако искате да се снабдите с възможно най-подходящата пералня, има множество фактори, за които трябва внимателно да помислите. Не се тревожете обаче, ние сме тук тъкмо за да ви помогнем да се справите със ситуацията.

Подготвили сме това ръководство специално за да направим избора на подходящата перална машина максимално лесен и същевременно прецизен. В него ще откриете цялата необходима информация за тези устройства, така че гарантирано да се спрете на най-доброто от тях.

В края на статията ни пък можете да откриете няколко от най-актуални продукти в областта, които подбрахме специално за вас…

Защо изборът на подходящата пералня е толкова важен?

Даваме си сметка, че вероятно не ви интересува точно какво се случва в една перална машина. В крайна сметка важното е устройството да изпълнява основната си функция, а именно да ви осигурява чисти, меки и приятно ухаещи дрехи, нали?

Истината е, че така или иначе е трудно да се обхванат всички работни възможности на различните модели наведнъж. Най-общо и накратко обаче може да се каже, че всяка пералня работи с помощта на вода и роторен механизъм.

Това означава, че стига да имате достъп до водоснабдяване и електричество, експлоатацията на подобна машина няма да е проблем.

След като поставите дрехите си в съответното отделение, пералнята ще се погрижи за тях. Устройството накисва дрехите ви с вода при определена температура и добавя подбраните от вас перилни препарати. С помощта на въртеливи движения при определена интензивност вашите дрехи биват старателно обработени и почистени.

Защо обаче е важно да си изберете подходяща перална машина?

Вероятно голяма част от устройствата, които се предлагат на пазара, ще ви свършат работа. Само истински качествените продукти обаче ще ви гарантират безупречните резултати, които със сигурност си представяте.

Доброто устройство, на първо място, ще почисти дрехите ви максимално пълноценно. Някои от второкласните модели на свой ред е възможно да направят определени компромиси с почистването на дрехите ви.

В същото време е възможно неподходящата перална машина не просто да не изпере добре дрехите ви, но дори да им навреди. Надали искате да се лишите от любимата си тениска само защото не сте се доверили на подходящата пералня, нали?

Възможно е обаче некачествената обработка на дрехите ви не само да съсипе тъканите, но впоследствие да навреди и на собствената ви кожа. В крайна сметка недобре почистените дрехи не са докрай хигиенизирани. При тях рискът от неприятни бактерийни и алергични последствия остава налице.

Какви видове перални машини съществуват?

Съвременните перални машини могат да бъдат разделени на няколко основни групи. Всяка от групите ис има своите особености и всички разновидности, разбира се, си имат както плюсове, така и минуси.

Основните разделения се осъществяват въз основа на следните фактори: начин на работа, начин на зареждане и начин на инсталация. Нека навлезем в малко повече подробности заедно…

Автоматична или полуавтоматична пералня

В зависимост от операциите, които една пералня може да извършва, моделите на пазара могат да се разделят на автоматични и полуавтоматични. Ключовият фактор в случая се свежда до количеството ръчна намеса, което е необходимо за работата на устройството.

Полуавтоматичните перални машини са по-традиционните устройства. Те се доставят с две отделения – едно за пране и едно за сушене. За да се възползвате от техните възможности, ще се наложи да се намесите в процеса, и когато прането приключи, да преместите дрехите си в сушилното отделение.

Първо обаче, трябва да напълните резервоара с кофа или тръба. След това добавяте перилния препарат във ваната и задавате времето за пране и вида на тъканта, която обработвате.

Когато цикълът приключи, машината ще издаде звуков сигнал. След това трябва да извадите дрехите от ваната за пране и ръчно да ги прехвърлите в секцията за сушене.

Това в известен смисъл ви осигурява повече контрол над процеса, но повечето хора просто го считат за по-трудоемко. Полуавтоматичните модели винаги се зареждат от горна страна.

Напълно автоматичните перални, от друга страна, представляват по-модерни устройства, които обикновено са оборудвани с нови и привлекателни функции.

Идеята на тези машини е да направят всички процеси, свързани с прането и сушенето, напълно автоматични. Крайната цел е да се спести на потребителя необходимостта от намеса в перилния процес.

Ако искате да използвате подобно устройство, всичко, което трябва да направите се свежда до две операции. Задавате желаната програма и натискате старт бутона. Машината върши цялата останал работа вместо вас и след известен период от време ви предлага изцяло почистени и подсушени дрехи.

Полуавтоматичните перални обикновено са по-изгодни, по-икономични, по-експедитивни и по-лесни за поддръжка. Огромният им минус обаче се свежда до необходимостта от човешка ръка.

Напълно автоматичните модели пък заемат по-малко пространство и ви осигуряват по-прецизен работен процес. За сметка на това са по-скъпи, бавни и неикономични.

Пералня с горно или предно зареждане

Напълно автоматичните перални машини на свой ред се разделят на перални с горно и перални с долно зареждане. Имената са достатъчно говорещи, но все пка ще направим необходимите уточнения.

При пералнята с горно зареждане дрехите се зареждат от горната страна на машината. Ваната на подобни устройства е поставена вертикално.

От друга страна, при пералните с предно зареждане, както се досещате, дрехите се зареждат от предната страна на машината.

Изборът на подходящия тип перална машина ще зависи преди всичко от стила ви на пране и вашите собствени предпочитания.

Пералните машини с горно зареждане обикновено са по-удобни, тъй като не се налага да се навеждате, за да обслужвате дрехите си. Това ги прави идеални за по-възрастните купувачи и купувачите със ставни проблеми.

Тези устройства ви предлагат и други позитивни качества. При тях например имате възможност да добавяте дрехи по средата на цикъла или веднага след стартирането му. Освен това подобни устройства разпределят перилния препарат и омекотителя за дрехи по-добре от пералните машини с предно зареждане.

За сметка на това обаче пералните машини с предно зареждане са по-икономични по отношение на водата. Това е така основно заради барабанното им действие. Освен това те са много по-меки, осигуряват по-плавен цикъл на пране и могат да изперат деликатните тъкани много лесно.

Пералните машини с горно зареждане на свой ред могат да бъдат груби към дрехите, особено ако машината е претоварена. Също така те по-трудно изпират големи обекти като възглавници, завивки, чаршафи и т.н. Получава се така, защото масивните обекти просто не могат да бъдат потопени изцяло във водата.

Пералните машини с горно зареждане са по-просто конструирани. Освен това са енергийно ефективни, произвеждат по-малко вибрации и заемат по-малко място.

На свой ред пералните с предно зареждане ще ви осигурят по-добър перилен цикъл, ще ви предложат по-сериозно многообразие от функции и опции за нагряване на водата.

Свободно стоящи или вградени перални

Днес можете да изберете и дали да се сдобиете със свободно стояща или вградена перална машина. Всичко в случая зависи от особеностите на вашето домакинство и индивидуалните ви предпочитания към интериорния дизайн.

Свободно стоящите устройства са класически вариант, който се позиционира, където намерите за удачно. Техният дизайн в повечето случаи е достатъчно елегантен и стилен, така че да стои добре навсякъде.

Въпреки това обаче немалко хора днес предпочитат да скрият всички електроуреди в дома си. Пералнята също може да бъде маскирана, като се вгради в някой шкаф или нещо подобно.

В този случай инсталацията е малко по-сложна, но въпреки това практически не се лишавате от нищо. Машината ще функционира по абсолютно идентичен начин, ще ви предложи абсолютно същите функции и ефективност.

Един от плюсовете на вградените модели обаче е, че ако бъдат инсталирани подобаващо, те могат да бъдат много по-безшумни и да произвеждат значително по-малко вибрации от своите свободно стоящи конкуренти.

Съвременните перални като цяло се представят все по-деликатно в това отношение. Въпреки това обаче, вградената пералня ще се окаже скрита не само от погледа ви, но и от слуха ви.

За сметка на това обаче, ако възникне някакъв проблем с подобно устройство, тепърва ще ви се наложи да преживеете деинсталационния и повторно инсталационния процес. Накратко казано – свободно стоящата пералня се поддържа по-лесно.

В случая въпросът опира най-вече до две горещи точки. От една страна, важно е да прецените дали разполагате с подходящо пространство, в което можете да интегрирате пералнята си.

Ако този въпрос е изчистен, ви остава единствено да се вслушате в личните си предпочитания и да се доверите на собствения си вкус.

И двата варианта си остават страхотни. Изборът ви е единствено въпрос на естетическо усещане.

За какво трябва да помислите преди покупката на една пералня?

След като вече познавате основните разновидности на пералните машини, сте готови да преминете към следващата стъпка. Преди обаче да стигнете до магазина и разнообразието от продукти, има няколко ключови въпроса, на които си струва отговорите.

Ако направите необходимите съображения предварително, ви гарантираме, че изборът ви ще се окаже много по-лесен и точен. Бъдете съобразителни навреме, за да останете доволни впоследствие.

Вашите нужди

Вашите собствени нужди следва да бъдат отправната точка на вашето проучване. Ако искате да се сдобиете с добра перална машина, тя със сигурност трябва да обслужва всичките ви потребности.

Именно затова на първо време трябва да помислите върху определени въпроси. Какво количество дрехи перете редовно? Какви са особеностите на дрехите, които перете редовно? Какво е вашето ежедневие? Колко често перете? Доколкото можете да се ангажирате с пералната си машина?

Серията от въпроси би могла да продължи още дълго. Именно затова ще ви насочим към няколко ключови съображения.

Може би най-важно е да прецените какво количество дрехи перете и колко често ги перете. Това ще определи капацитета на машината, от която се нуждаете.

Ако живеете сами, дрехите, които обслужвате, със сигурност няма да бъдат чак толкова много. Перилните нужди на едно четиричленно семейство с малки деца, от друга страна, ще бъдат малко по-различни.

За един до двама души се препоръчват машини с капацитет от 5-6 кг. Трима души вече биха повишили изискванията на 7 кг. Четирима или петима души се нуждаят от машина с капацитет от поне 8 кг. Ако сте повече от петима души, ви препоръчваме да се насочите към най-капацитетните модели.

Имайте предвид, че тези препоръки са по-скоро ориентировъчни и на свой ред зависят от серия фактори. Ако нямате достатъчно пространство за голяма машина например, може да ви се наложи да се задоволите с по-малка. Това обаче не е толкова страшно, просто ще ви се наложи да перете дрехите си една идея по-често.

Ако ежедневието ви го позволява, в това отношение не съществуват никакви проблеми. Вместо веднъж седмично, ще пускате пералнята два пъти седмично. В случай че сте по-гъвкави, можете също да помислите за полуавтоматичен модел, който ще ви излезе по-изгодно.

Всеки случай е индивидуален, затова трябва да прецените нуждите и възможностите си внимателно.

Вашето пространство

Пространството, с което разполагате, също, естествено, е изключително ключов фактор в избора на перална машина. Може много да искате вграден модел, но ако не разполагате с подходящо място за него, ще ви се наложи да отстъпите от желанието си.

Преди да се насочите към магазина, обмислете внимателно точно какви могат да бъдат новите обекти, които да си намерят място във вашия дом. Преценете къде бихте инсталирали бъдещата си пералня, с колко точно място разполагате за нея, доколко би се вписала в атмосферата наоколо и т.н.

Добра идея е да изходите от мястото, с което разполагате, и едва след това да мислите от естетическа гледна точка.

Помислете дали ще ви бъде по-удобно да обслужвате модел, който се зарежда отпред, или модел, който се зарежда отгоре. Имайте предвид също, че пералните, които се зареждат отпред, винаги могат да понесат една сушилня върху себе си например. Над устройствата с горно зареждане, от друга страна, не можете да поставите нищо.

Преценете също как ще стои новата ви придобивка на фона на мебелите наоколо. Това може да ви помогне да се ориентирате към модел с определен цвят, форми и пр. За ваше щастие, съвременните модели цялостно са доста елегантни и се вписват добре в общи линии навсякъде.

Не забравяйте обаче, че е добре да съобразите размера на пералнята си с нуждите на домакинството си. Просто имайте предвид, че не си заслужава да търсите място на свръхобемен модел, ако неговият капацитет не ви е потребен.

Вашият бюджет

Бюджетът винаги е ключов фактор, който може да даде прецизна насока на една покупка. Ако предварително знаете колко средства сте готови да отделите за определен продукт, това може значително да улесни избора ви. Случаят с пералните машини не би могъл да направи изключение.

Възможностите на всички ни са различни. Понякога се оказва, че се нуждаете от определен модел, който обаче не можете да си позволите. Тогава ви се налага да мислите за алтернативни варианти.

Съветът ни е, на първо място, да установите какви точно са потребностите на вашето домакинство. След това добавете към сметките желанията си и бъдете готови да се откажете от част от тях, след като установите колко средства сте готови да отделите за покупката на една пералня.

Когато имате предварително уточнен бюджет обаче, много по-лесно ще отсеете отделните продукти. Преценката ви ще стане много по-канализирана и това ще ви позволи да направите по-лесен и точен избор.

Помислете си на какво държите и от какво можете да се лишите. Не си заслужава да се насочвате към модели, чиито капацитет или функции никога няма да оползотворите. Това ще се окаже просто един излишен разход.

Цените на съвременните перални могат да варират от няколко стотин до няколко хиляди лева. Това означава, че за всеки потенциален потребител има по нещо на пазара. Необходимо е единствено да знаете какво точно търсите.

Бюджетни решения винаги могат да се намерят. Всичко опира до вашата съобразителност и наблюдателност.

Какво друго трябва да вземете предвид при покупката на една пералня?

Честито! Първоначалните съображения вече са направени и това постепенно ви приближава до желаната пералня. Проучването ви обаче тепърва предстои…

Тези машини си имат купища характеристики и особености, на които си заслужава да отделите подобаващо внимание. Всеки детайл е важен и може да наклони везните ви в една или друга посока. Ако искате да направите възможно най-добрия избор, вадете лупата!

Капацитет и размер

Капацитетът на една перална машина е правопропорционален на нейния размер. Вече ви обърнахме внимание на тези въпроси, затова тук по-скоро ще поставим няколко ключови акцента.

Със сигурност си давате сметка, че всяко домакинство има различни перилни потребности. Това означава, че то ще се нуждае от машина, която да може да ги обслужва, а това предполага най-малкото определен капацитет.

Съветът ни е да се насочите към пералня с такъв капацитет, който отговаря максимално точно на количеството пране, което ви се налага да обслужвате. Защо?

Ако си вземете прекалено голяма машина и не използвате капацитета ѝ, дрехите ви няма да се изперат толкова добре. Би било глупаво да оставите дрехите си неизпрани само защото чакате да се натрупа достатъчно пране, че да можете да ползвате пералнята си, нали?

Също толкова абсурдно би било да не можете да пуснете по-малко от две перални една след друга просто защото разполагате с прекалено много дрехи за пране.

Имайте предвид също, че една пералня не бива нито да се претоварва, нито да се оставя празна. И в двата случая дрехите ви няма да бъдат пълноценно изпрани, а в първия е възможно дори да навредите на машината.

Обърнете внимание също, че различните тъкани имат различни тежести. Още повече, че някои материи променят драстично теглото си, когато се намокрят подобаващо.

Бъдете съобразителни навреме, за да не съжалявате впоследствие.

Разбира се, ако пространството, с което разполагате, е ограничено, можете да се окажете с вързани ръце. Пералните все пак са доста масивни електроуреди, които понякога трудно си намират мястото в един дом.

Именно затова, ако не можете да си позволите достатъчно голям модел, понякога просто ви се налага да се примирите, че ще пускате пералня по-често от желаното.

Съветваме ви само, когато подбирате подходящото място на бъдещата си пералня, да не забравяте и факторът “врата”. Около машината е необходимо пространство.

Дизайн

Ако нямате възможност да обособите специално мокро помещение, силно вероятно е да се наложи да намерите място на пералнята си сред останалите мебели в дома си. Както ви намекнахме по-рано обаче, съвременните перални машини в повечето случаи са доста елегантни и се вписват чудесно навсякъде.

Днес можете да избирате измежду модели в различни цветове, с различни капаци, форми, дисплеи и какво ли още не. Именно затова можете да си потърсите такъв модел, който да отговаря точно на атмосферата в дома ви.

Разбира се, подобни електроуреди трябва да бъдат преди всичко подобаващо конструирани и функционални. Въпреки това обаче естетическият въпрос не бива да се пренебрегва.

Най-малкото, което можете да направите, е да се ориентирате дали предпочитате тъмен, или светъл модел. Ако пералнята ви се намира в кухнята например (никак нерядък случай), то вероятно около нея има също печка, хладилник и др.

Тогава е добра идея електроуредите, които са сравнително близо един до друг, да бъдат в еднаква цветова гама и стил. Еднаквата елегантност на електроуредите в дома ви ще накара цялото пространство да изглежда стилно и съвременно технологизирано.

Ако имате подобна възможност обаче, разбира се, винаги можете да помислите за вграден модел. Тогава не се налага да се съобразявате с неговия външен вид. За сметка на това обаче на преден план изплуват други фактори

Инсталация и поддръжка

Може би най-претенциозни към инсталацията си се оказват тъкмо вградените перални. При подобни модели този въпрос се оказва най-сложен.

Вече ви обърнахме внимание на това, че инсталацията на вградените модели не се оказва еднократно сложна. Ако се наложи какъвто и да е ремонт, това означава тепърва да деинсталирате и да инсталирате наново пералнята си.

Съвременните технологии и майстори са оптимизирали процеса максимално. Въпреки това обаче трудът си остава определящ фактор.

Съветваме ви да се насочите към перални, чиято инсталация не ви създава допълнителни грижи. Колкото по-малко излишни притеснения, толкова по-добре.

Разбира се, необходимо е да позиционирате устройството на такова място, което позволява подобаващо водоснабдяване. Това е минимумът инсталация за всяка пералня.

(Тук изключваме мини пералните, които могат да работят без директна връзка с водоснабдяването.)

Този фактор също може да се окаже определящ за мястото, на което е възможно да позиционирате бъдещото си устройство.

Така или иначе обаче повечето съвременни модели не изискват кой знае какво от вас. Веднъж инсталирани, те са готови да ви служат дълги години. Стига да сте ги подбрали внимателно, еднократната инсталация няма защо да ви притеснява.

Вашата пералня обаче при всички положения трябва да бъде лесна за поддръжка. Някои модели изискват повече грижи от други, затова ви съветваме да обърнете внимание и на този въпрос.

Всяка пералня се нуждае от периодично почистване. Колкото по-често я обслужвате и полагате грижи за нея, толкова по-безпроблемно ще работи тя самата.

Именно затова всички операции по поддръжката и почистването на машината трябва да бъдат оптимизирани. Когато не ви създават допълнително напрежение, ще ги вършите с много по-голяма лекота и неусетно. В този случай е по-невероятно да си позволите да занемарите устройството си.

Имайте предвид още нещо – редовната поддръжка определено е за предпочитане пред досадния и скъп ремонт… и прането на ръка или липсата на чисти дрехи…

Функционалност

Както неведнъж ви обърнахме внимание, позитивите на една пералня се свеждат преди всичко до нейната функционалност.

Съвременните устройства разполагат със страхотно многообразие от различни функции и режими на работа. Освен това технологиите постоянно се развиват и пералните машини стават все по-усъвършенствани.

Така или иначе обаче искаме да ви обърнем внимание на някои от основните функции на тези устройства. Много от тях могат да направят ежедневието ви много по-лесно и приятно.

Една страхотна възможност, която предлагат пералните, например е премахването на миризми от влажни дрехи и по-прецизното изсушаване. Това е свойство само на някои от моделите. Не че останалите ще вмиришат дрехите ви – просто ще се наложи да ги прострете много по-скоро, след като изпирането приключи.

Изключително полезни са също машините, които предлага опция за 24-часово отлагане на времето. Ако ежедневието ви е по-интензивно и заето, спокойно можете да заредите пералнята, когато ви е удобно, и да я инструктирате кога да извърши прането, така че да можете след това да я обслужите.

Да изчерпим многообразието от режими на работа би било изключително сложна (а и може би излишна) задача. Всички те представляват комбинация от работна скорост и количество вода с определена температура. Различните настройки обслужват различните тъкани по възможно най-ефективния начин.

Ако сте родители на малко дете, вероятно ще ви се сторят изключително полезни програмите за пране с гореща вода. Те почистват детските дрехи по възможно най-пълноценния начин.

Така или иначе обаче съществуват още серия програми, които могат да перат вълна, памук и други по-деликатни тъкани. Можете да попаднете на модели, които ви предлагат опция за сухо пране, за горещо пране и какво ли още не.

Помислете си внимателно за особеностите на гардероба си и тъканите в него. Именно те ще ви ориентират от какви перилни програми се нуждаете, за да поддържате дрехите си във възможно най-добрия вид.

Дисплей и управление

Колкото и великолепно да е многообразието от функции, които една перална машина ви предлага, ако не можете да се справите с тяхното управление, те се обезсмислят. Изискване към добрия продукт е да осигурява лесна и преди всичко пълноценна комуникация между работата си и потребителя.

Именно затова ви съветваме да не пренебрегвате дисплея и управлението на своята пералня. Да, вероятно в един момент ще разберете кой бутон какво прави. Така или иначе обаче би било по-добре, ако това се случва с минимално напрежение и без излишни усилия.

Съвременните перални често пристигат с елегантни тъчскрийн дисплеи, които в повечето случаи разполагат с изключително комуникативен интерфейс. Често обаче това удобство върви ръка за ръка с по-високата цена на съответните продукти.

Разбира се, можете да откриете множество бюджетни варианти, чийто дисплей служи единствено за показване на основна информация. Минимумът се свежда до идентификацията на работната програма. Проследяването на нейните етапи и извеждането на оставащото време вече са маркери от по-високо ниво.

Така или иначе, колкото по-удобна за управление е вашата пералня, толкова по-добре. Така минимизирате шанса от инцидентно пускане на неподходяща програма и унищожаването на собствените си дрехи.

Старите конвенционални бутони, които ви позволяват да изберете определена настройка, сами по себе си не са никак лоша опция. Необходимо е обаче те да бъдат разпознаваеми и максимално интуитивни за разчитане и употреба.

Добре е да можете да избирате измежду различните настройки поотделно, а не единствено да пускате дадена програма. В повечето случаи съвременните перални ви позволяват да прецизирате както температурата на водата, така също и скоростта на въртене на барабана абсолютно независимо.

Някои частни случаи все пак изискват частни решения. Именно затова, колкото повече контрол имате и колкото по-удобно е управлението на устройството, толкова по-добре.

При повечето модели няколко кликвания са достатъчни, за да изберете необходимата настройка и да оставите всичко в ръцете на пералнята.

Цена и качество

Цената на бъдещата ни пералня винаги е от значение. Тези машини са от електроуредите, които поддържат по-сериозни пазарни цени и винаги се оказват немалка инвестиция.

Ние вече ви обърнахме внимание на това, че различните модели са поместени в наистина широк ценови диапазон. Именно затова със сигурност ще откриете устройство, което да отговаря на вашия джоб и което да върши работата си подобаващо.

Колкото и икономични да искате да бъдете обаче, в никакъв случай не ви съветваме да пренебрегвате качеството на бъдещата си пералня.

Искате от една подобна машина да върши работата си по възможно най-добрия начин за възможно най-дълъг период от време. В противен случай привидно добрата ви сделка ще се окаже просто лоша инвестиция.

Факторите, които говорят за качеството на една пералня, са много. От една страна, важно е как е конструирана самата машина, какви материали са използвани, каква е енергийната ефективност на устройството и какво ли още не.

От друга страна обаче, в много от случаите подобни неща могат да преценят единствено добре подготвените специалисти. Обикновеният потребител на свой ред може да използва други жокери, за да разграничи качествения от некачествения модел.

Ние ще ви обърнем внимание на два ключови маркера, които могат да се превърнат в идентификатор на доброто качество. Това са бранда на производителя и гаранцията на продукта.

От една страна, за да заслужи славата си, даден производител се е доказал през продуктите, които вече е създал. А за да поддържа славата си, производителят не бива да отстъпва от качеството на новата си продукция.

В същото време, ако зад даден продукт стоят дълги гаранционни срокове, това означава, че производителят му със сигурност е спокоен за издръжливостта на произведението си.

Да, по-сериозната гаранция и по-популярното име често претендират за по-висока цена. В много от случаите обаче тя се оказва добра инвестиция.

Как да се грижите за пералнята си възможно най-добре?

Е, вече знаете всичко необходимо за пералните машини. Сигурни сме, че сега съвсем спокойно можете да направите възможно най-добрия избор, като се спрете на точния продукт за себе си.

Колкото и лесни да са за употреба и поддръжка тези устройства обаче, те все пак изискват малко внимание от ваша страна. Ако искате да се наслаждавате на перфкетни резултати и безпроблемна пералня, трябва да се грижите редовно за своя домашен помощник.

За целта минималното, което можете да направите, е да почиствате пералнята си периодично. От време на време чистачът също има нужда от почистване. В тази секция сме събрали няколко прости стъпки и насоки, които да направят тази процедура максимално ефективна и ненатоварваща.

Функция самопочистване

Ако пералнята ви разполага с функция за самопочистване, тя е способна почти сама да свърши цялата работа. Вашето участие в процедурата ще бъде свързано с това да изберете съответната програма. Следвайте инструкциите на производителя, за да почистите вътрешността на машината.

В случай че вашата пералня не разполага с подобна функция обаче, следвайте следните няколко стъпки

Първа стъпка: горещ цикъл с оцет

Може да ви се струва странно (дори може би притеснително), но една пералня се почиства изключително лесно с оцет.

Пуснете обикновен празен горещ цикъл, като вместо перилен препарат добавите две чаши бял оцет. В никакъв случай не се притеснявайте, че това ще навреди на машината или на дрехите ви – белият оцет не оказва подобни въздействия.

Комбинацията от гореща вода и оцет премахва бактериите и предотвратява натрупването и развитието им. Оцетът може да действа и като дезодорант, тъй като премахва миризмите на плесен и мухъл без никакъв проблем. В същото време неговата собствена миризма изчезва доста бързо и неусетно.

Втора стъпка: вътрешно и външно почистване

Следващата стъпка е да почистите както вътрешната, така и външната страна на пералната си машина. За целта отново можете да използвате оцет, като смесите около ¼ чаша оцет с около ¼ литър топла вода. Можете да направите това в кофа или в близката мивка.

Използвате тази смес в комбинация с гъба и четка за зъби (или специална четка за почистване). С търкане можете да почистите вътрешността на машината.

Съветваме ви да обърнете специално внимание на дозаторите за омекотител за тъкани или сапун. Добре е също да се спрете по-детайлно върху вътрешната страна на вратата и специално около зоната на отвора на вратата.

Ако диспенсърът за сапун е подвижен, можете да го извадите и да го накиснете във водата с оцет, преди да го почистите.

В никакъв случай не забравяйте външната страна на машината! Така не само ще се погрижите за атмосферата вътре в нея, но и ще освежите атмосферата в помещението.

Трета стъпка: втори горещ цикъл

Когато приключите с почистването отвън и отвътре, направете още един обикновен празен горещ цикъл. Този път обаче не използвайте нито перилен препарат, нито оцет.

Ако желаете, бихте могли да добавите ½ чаша сода за хляб в барабана. Това ще ви помогне да почистите натрупванията, образувани след първия горещ цикъл.

Когато приключите с втория цикъл, избършете вътрешността на барабана с микрофибърна кърпа. По този начин гарантирано ще отстраните всички остатъци.

Честито! Вече имате освежена и готова за употреба чиста (макар и не точно нова) пералня.

 

Е, надяваме се нашето ръководство да ви е било от полза!

А сега, след като вече знаете всичко необходимо за пералните и тяхната поддръжка, както ви обещахме в началото, ще споделим с вас и няколко от най-добрите предложения сред разнообразието от продукти на пазара в момента…

 

1. Пералня със сушилня Samsung WD70T4046EE/LE


Представяме ви тази страхотна машина, произведена от Samsung, която комбинира перална и сушилна дейност. Перилният капацитет на устройството възлиза на 7 кг. За сметка на това при сушене таванът са 4 кг. Пералнята може да поддържа до 1400 оборота в минута, сравнително безшумна е и разполага с какви ли не програми и функции. Инверторният ѝ мотор се справя чудесно в абсолютно всички ситуации.
Купи сега

 

2. Пералня със сушилня LG F4DV709S1E


LG F4DV709S1E е сред най-големите перални машини, които можете да откриете на пазара. Капацитетът ѝ при пране възлиза на цели 9 кг, а при сушене – на 6 кг. Устройството е от най-висок енергиен клас А, което говори за страхотната му енергийна ефективност. По време на работа машината може да поддържа до 1400 оборота в минута. Пералнята е елегантна, снабдена с фин и комуникативен дисплей. Машината може да си провежда самодиагностика, проектирана е с всевъзможни програми и опции и може да се управлява с помощта на Wi-Fi връзка.
Купи сега

 

3. Пералня Beko WUE 6512 XWST


Представяме ви една елегантна, колкото семпла, толкова и технологична пералня. Beko WUE 6512 XWST е устройство, което може да свърши перфектна работа на средно голямо семейство. Корпусът е елегантен, системата за управление – удобна, а функциите – много. Машината разполага с цели 15 програми, измежду които можете да изберете най-подходящата за съответния случай. Капацитетът на пералнята възлиза на 6 кг, а максималната ѝ работна скорост достига до 1000 оборота в минута.
Купи сега

 

4. Пералня Bosch WAJ24063BY


Тази пералня може да се справи с дрехите на едно доста голямо домакинство. Капацитетът ѝ възлиза на цели 8 кг, а максималната работна скорост – на 1200 оборота в минута. Машината разполага с функция за свръхбързо пране, което отнема не повече от 30 минути. В същото време с резултатите не се правят абсолютно никакви компромиси – дрехите излизат в съвършено състояние. Bosch WAJ24063BY разполага и със стоп система, която ви позволява да добавите или да премахнете дрехи дори докато тече вече избрана от вас програма. Подобна опция може да се окаже спасителния ви пояс в определени ситуации.
Купи сега

 

5. Пералня Electrolux PerfectCare800 EW8F228S


Electrolux PerfectCare800 EW8F228S е перална машина от най-висок клас, която не е за всеки. Ако държите на първокачествените продукти обаче, това е вашата пералня. Устройството е оценено с енергиен клас А+++ и съвсем спокойно можете да го мислите като многогодишна инвестиция. Капацитетът на машилната възлиза на 8 кг, които могат да се справят с прането на по-големите домакинства. Инверторният ѝ мотор пък позволява на пералнята да работи при максимална скорост от 1200 оборота в минута без никакви затруднения. Стил, елегантност и действително – електролукс.
Купи сега

 

6. Пералня Slim Whirlpool FWSD71283BVEEN


Slim Whirlpool FWSD71283BVEEN е на свой пералня, ориентирана към по-масовия потребител. Тя отново разполага с инверторен мотор, който се справя повече от чудесно и ѝ позволява да работи без проблеми. Капацитетът ѝ възлиза на 7 кг. Корпусът на устройството е изключително елегантен, а съдържанието му – многофункционално. Пералнята разполага с удобен контролер, който ви позволява да изберете най-подходящата сред страхотно многообразие от различни функции и работни програми.
Купи сега

 

7. Пералня AEG L7FEE49PS


Представяме ви и пералнята AEG L7FEE49PS. Това е още една машина от доста висок клас, подходяща за многочленни семейства. Капацитетът на устройството възлиза на цели 9 кг, а работната ѝ скорост може да достигне до 1400 оборота в минута. Пералнята изглежда изключително футуристично, невероятно стилна и високотехнологична е. Управлява се с помощта на елегантен тъчскрийн дисплей, благодарение на който можете да изберете измежду множество различни функции. Машината обаче не претендира за високо ниво само външно. Тя е оценена с енергиен клас А, което говори за страхотното ѝ представяне по-добре от всяко друго мнение.
Купи сега

 

8. Пералня със сушилня Hotpoint RDD966238WSVJEU


Споделяме с вас още една пералня със сушилня. Тази машина ви осигурява капацитет от цели 9 кг при пране и 6 кг при сушене. Стига да разполагате с достатъчно място за сравнително масивното ѝ тяло, ще останете изключително доволни от тази пералня. Устройството е оценено с енергиен клас А, а високата му оперативност се потвърждава и от максималната му работна скорост от цели 1600 оборота в минута. Фин LCD дисплей ви позволява да изберете желаната програма. След това ви остава единствено да се възхищавате на прекрасните резултати и… да сгънете прането си.
Купи сега

 

9. Пералня Slim Indesit BWSA51051WEEN


Както неколкократно ви обърнахме внимание, перални машини на пазара има за абсолютно всеки. Slim Indesit BWSA51051WEEN е машина, проектирана за по-малките домакинства. Капацитетът ѝ възлиза на 5 кг. Това обаче ѝ позволява да поддържа по-ниска цена при невероятно висококачествена работа. Устройството е оценено с енергиен клас А++, изключително семпло, но и несравнимо ефективно е. Желаната програма можете да изберете с помощта на серия бутони и оперативен LED+ дисплей.
Купи сега

🔒 Този продукт е заключен! 🔒

Този продукт е на едно от последните места, но може да се окаже най-подходящият за вас. Въведете вашия e-mail адрес, за да го отключите!

Loading...

10. Перална машина Finlux FXP 1007F4 S SILVER


Ако искате да си представите докъде може да достигне елегантността на една пералня, Finlux FXP 1007F4 S Silver може да ви послужи за доста добър ориентир. Дизайнът на тази пералня е невероятно стилен и магнетичен. Междувременно машината отвътре в никакъв случай не му отстъпва. Устройството разполага с необходимите функции и диапазон от цели 15 работни програми, измежду които можете да изберете най-подходящата. Капацитетът на пералнята е 7 кг.
Купи сега

 

11. Пералня Gorenje WNEI14BS


За десерт ви оставихме царицата майка на пералните – Gorenje WNEI14BS. Тази машина може да събере пране с тегло до невъобразимите 10 кг. Междувременно обаче “дамата” успява да запази стройна и елегантна изчистена фигура. Това устройство се управлява с помощта на ергономични и интуитивни контролери. Диалогът с потребителя се осъществява посредством фин и подреден дисплей. Пералнята може да работи при скорост от до 1400 оборота в минута.
Купи сега

3.8/5 - (175 votes)
АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

Подобни
19 Коментари
 1. Лина пише

  Между 10-те най не видях нищичко да марките AEG или MILLE. Разбира се ясно ми е, че това е мнение на автора , но цитираните марки първо са едни от най-добрите и второ – с история

  1. Емил пише

   Здравейте, ще ги разгледаме по-обстойно при последващо редактиране на ръководството. Благодарим ви за насоките.

 2. Даниела пише

  Не намерих коментар в класацията ви за АЕГ или МИЕЛЕ. Останах с впечатлене, че това е платена рекламна статия за по-некачествените модели перални. И каква е тази глупост със заключеното изображение на продукт, което първо трябва да споделя във фейсбук, за да го отключа и да го видя?! За дете ли ме смятате? Изключително безполезна статия. Само общи приказки и накрая реклама. Никак не ме убедихте.

  1. Емил пише

   Съжалявам, че сте останали с впечатление, че това е реклама на по-некачествени перални. Това и другите ни ръководства са направени на база мнения на нашите експерти и ревюта на потребители, които са закупили съответните продукти.

   Относно “глупостта със заключването”. Останалите наши предложения не са заключени и можете да ги видите, не ви задължаваме да споделите ръководството ни във фейсбук Смятаме, че е полезно и искаме да стигне до повече хора.

   Относно безполезността на статията. Можете ли да кажете какво би ви било полезно да прочетете в ръководството ни за перални, какво не сме включили?

 3. Даниела пише

  Разбира се, че е рекламна статия – иначе защо ще има при всеки модел в “класацията” бутон “Купи сега”? Относно „глупостта със заключването“. Ами глупаво е. Лесно видях модела като натиснах бутона “купи” – Аристон Хотпойнт. Тъкмо вчера говорих с една приятелка, която си купи пералня Аристон Хотпойнт преди една седмица по Великденските празници. За съжаление още на третия ден нещо в нея изгоряло и сега берат ядове с новата покупка. Лично за мен е полезно да науча от кави точно материали вече произвеждат казаните на пералните. Какви са разликите в качествата на материалите и технологията на сглобяване. До колко се поддават на ремонт, за да преценя колко пари да похарча за пералня. Вече научих /разбира се не от подобни на тази статии/, че барабан и казан не са едно и също нещо и че барабанът винаги е метален, но по-важно е какъв е казанът. И тук стои въпросът с цената. От друга страна технологиите се развиват постоянно и е полезно да се знае какви преимущества има един или друг материал, колко години си запазва качествата. Друго, което много ме интересува е гаранцията и поддръжката. От опит зная, че производителите обикновено дават толкова гаранция, колкото е животът на най-некачествената част, вложена в съответния уред. В този ред на мисли ме интересува къде точно се произвеждат различните марки уреди на българския пазар. Такива неща… А какво получавам – подвеждащо заглавие:
  “10-те Най-Добри Перални Машини. Какво трябва да имате предвид при покупка на нова пералня?” и нито дума за АЕГ, Електролукс, Горение, Миеле… Нямах никакво намерение, да влизам в диалог, но случайно пак попаднах на тази статия, докато търсех нещо друго за пералните, защото ми предстои такава покупка. Нищо лично към автора – всеки си вади хляба както може и според както му платят. Това му е хубавото на Интернет, че има много и всякаква информация и който търси по-целенасочено ще си я намери.

 4. Емил пише

  Благодарим ви за градивния коментар. Именно такива коментари ни помагат да правим нашите ръководства по-добри.

  Целта на Besto.bg не е да си купите конктетна пералня, а да се информирате за нещата които трябва да се знаят при избора на такава. Ако има продукт, който рекламираме го отбелязваме със значка СПОНСОРИРАН. Конкретните продукти, са избрани на база тестове, мнения на експерти и ревюта на потребители.

  В най-скоро време ще включим в ръководството ни всички неща които сте написали. Ще включим от какви материали се произвеждат казаните, тяхното качество и технология на сглобяване. Ще включим също секция с разликите между барабан и казан и за какво трябва да се внимава. Ще обърнем внимание и на ремонтите и кои материали подлежат на попрвка. Ще преразгледаме и моделите които сме предложили в най-долната част от ръководството ни.

  Някои неща са много трудни да разберем за конкретни модели и производители на перални. Наистина се опитваме да предложим най-добрата информация, до която имаме достъп.

  Не казваме, че ние сме най-добрия източник на информация за конкретни продукти, но смея да кажа, че сме помогнали на много хора при избора им на пералня. Взимаме под внимание всеки един коментар и ще се погрижим да направим избора на пералня възможно най-лесен за всеки наш потребител.

  Ще продължим да развиваме и допълваме това ръководство и надявам се да бъде от полза на всеки, който купува пералня.

 5. Миро пише

  Няма нищо за gorenje

 6. Минувач пише

  Най добрите перални са Миле! След тях може да анализираме, коментираме и т.н.

 7. @@@@@@ пише

  Miele. Bosch, AEG -следващите седем може да си сменят местата.

 8. Н.Иванова пише

  Браво Емо.
  Излизаш с лика си и не нападаш критикуващите те а градиш.
  Кога и къде да прочета допълненията, които обещаваш?

 9. Христо пише

  Топ 10 на перални в която класация липсват пералните на Миле. Тези които са еталон точно за тази техника. Пералните, които човек неизбежно среща в коя да е обществена пералня. Машините, на които производителя дава възможност за гаранция от 10 години. Съжалявам, статията ви “издиша” отвсякъде. Просто не разбирам какви са ви точно познанията в тази сфера, че сте я написали тази статия. Повърхностни и непълни бих казал. В тази класация може би само 6105-цата на Индезит има място, като го казвам познавайки доста от тези машини от вътре. Между другото много Индезит и Аристон ползват един и същи хардуер, Аркадия примерно и само софтуера и дизайна ги правят различни.

 10. зоро пише

  тук явно нещо не сте у час . кой купува пералня каквато и да е тя с 10г гаранция-амчи нали на 3-тата година вече е морално и ефективно остаряла-замислете се , дори и бабите с пенсии от село вече могат да си сменят пералните на всеки 3г.

 11. Ивайло пише

  Може ли да ми изпратите перални на промоция в зора, техномаркет и технополис

 12. Сияна пише

  Какво мислите за мини пералните индезит или gorenje?

  Има ли някъде промоции на ръчни или автоматични такива?

 13. Sonq пише

  Мога ли да взема пералня на изплащане от technomarket, zora или technopolis?

  В нашето перално се побира само 45 см пералня, не може да се побере 60 см.

  Такива peralni трудно се намират.

 14. Ангел Анастасов пише

  никъде не видях това което ме интересува ,коя има казан от неръждаема стомана.Подвеждате ни с този барабан от неръждаема стомана ,това не е добре и после разправяйте,че не е реклама

 15. Александър пише

  Само че това което свързва барабана и мотора не се нарича колан а ремък😉

 16. Sabin пише

  Много неща сте изпуснали в статията. За казан и барабан няма да говоря но да се знае че котления камък с елепи по лесно на метал отколкото на модерните пластамаси, те пък от своя страна стареят и се чупят.
  Второ – може да имаш 200 програми за пране НО реално ще ползваш само 5 и най важното е колко време ще трябва да чакаш да ти излезне прането от пералнята. За незапознатите 7 от 10 програми във клас А пералните свършват за повече от 3 часа. Виж ако си вземете пералня клас С то тогава имате поне 5 програми под два часа. Ако питате каква е разликата между клас А и клас С като енергопотребление то за стандартен цикъл при едната е 0.8 kW а при другата 1,1kW за водата горе долу един и същи разход. Качеството на пране – е там е заровено кучето – как за час и полвина едната изпира също толкова добре колкото другата за 3 часа. Ето тук влизат в играта формата на барабана, перките вътре предварителното смесване на праха, дюзи пръскащи прането и още и още.
  Иначе за прехваленото Mille ами и те отдавна почнаха да правят перални за шир потреба – големи оплаквания от системата им Twin Dose гълта въздух и спира след три седмици започва да смърди и иска почистване на барабана ама уви не става без техен препарат нищо че пералнята си има спецялен режим за това, и това всеки месец на пералня струваща 2500. Да не говорим за злополучната 6 серия на AEG (не всички модели все пак) с прословутото късане на дрехи.
  И да не забравяме че все пак трябва да се сменя нещо, понеже сме консуматорско общество – чудя се как бедните корейци от LG са направили специални перки в барабана си от метал на пералня под 1000 лв а цялата 6 и 9 серия (с цени над 1500 лв) на BOSCH са с гадна пластмаса дето си е консуматов ако перете често якета и неща с ципове.
  Можем и още да се ограмотяваме но наистина пишете неща от които хората наистина имат нужда.
  Имат ли нужда от сложна електроника дето един токов удар я праща в сервиза, питам се как пералня за 2000 лева няма вградена защита от токови удари при положение че най простата такава струва 20 лв.
  В момента 90% от пералните нямат температура 50 градуса – чудно все едно има значение колко пъти ще натиснеш копчето за да я смениш на дисплея, или вероятно дисплея не поддържа изписване на 50.

 17. Йордан Генов пише

  Изключетулно полезна информация при това наличие от разнообразие на перални машини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван!